08/18/17 07:35
(http://www.klassa.bg/)

9 банки искат да финансират проекти по Плана „Юнкер“

 Девет търговски банки са заявили интерес да финансират проекти по новата програма на Българска банка за развитие (ББР) по Плана „Юнкер“, съобщиха от трезора.

Всяка банка може да получи до 50 млн. евро за финансиране по индивидуалните си вътрешните правила за кредитиране, а Българска банка за развитие е в готовност да поеме и до 100% от риска по заемите към българските фирми. Засега програмата се радва на повишен интерес от страна на финансовите институции, напълно отговарящ на предвидения за нея бюджет от 300 млн. евро, допълват от банката. Ресурсът се осигурява съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на Инвестиционния план за Европа. Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании с персонал до три хиляди души, които са вече клиенти на желаещите да партнират търговски банки.

Кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лева в рамките на приложими по програмата сектори на икономиката. Бенефициентите ще се ползват от възможността за дългосрочен достъп до финансирането при максимален краен срок за погасяване до 2032 г., а приложимият лихвен процент ще се формира от база шест месечен EURIBOR плюс надбавка от 2 до 4%. Така максималният лихвен процент по предоставен днес заем не би надхвърлял 3,7% годишно, пресмятат от ББР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване