08/22/17 06:39
(http://www.klassa.bg/)

В Литва пристигна първият втечнен природен газ от САЩ

 Първата партида втечнен природен газ от САЩ е доставена на литовското балтийско пристанище Клайпеда, предаде ТАСС, като цитира съобщение на министерство на енергетиката на Литва.

Втечненият газ е доставен на страната ни по договор, подписан през юни с американската Chenier, посочи министърът на енергетиката на балтийската държава Жигимантас Вайчунас.

В кораба Clean Ocean, плаващ под флага на Маршаловите острови, се намират около 140 000 куб. м суровина. По думите на министъра в средата на септември в Клайпеда се очаква втора пратка втечнен газ. Литовският министър изрази надежда, че доставките от САЩ ще намалят цената на газа за литовските потребители.

От терминала на пристанището газът ще бъде разпределен по газопреносната мрежа, а известна част ще отиде в газово хранилище в Латвия. Досега терминалът е приемал редовно доставки на втечнен газ от Норвегия по договор със Statoil, както и от Нигерия и Тринидад и Тобаго.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване