08/28/17 13:49
(http://www.clubz.bg/)

Валери Симеонов получи бастунчето на даскал Ботьо Петков

Вицепремиерът Валери Симеонов получи като подарък бастунчето на даскал Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев. Това стана по времето на посещението на Симеонов в Украйна. За подаръка съобщи посланикът ни в Украйна Красимир Минчев на профила си във Фейсбук.

 

Даскал Ботьо Петков е бил изпратен в Одеса от общината в Калофер, за да учи в тамошната семинария през 1841 г.

По време на посещението Симеонов заяви, че България ще е приятел на Украйна. Той декларира готовността на правителството да развива отношенията между двете страни и да подпомага българската диаспора. Симеонов припомни, че подпомагането на българските общности зад граница е част от програмата на правителството.

По време на срещата си с първия заместник-губернатор на Одеса Александър Титарчук Симеонов изрази благодарността на България за толерантната етническа политика на Украйна. Вицепрмиерът е уверен, че българската диаспора и в бъдеще ще има пълноценна възможност за изучаване на своя език, традиции и обичаи. Той подчерта, че решението за създаване на училище с преподаване на български език в Одеса ще срещне подкрепата на българската общност и на българската държава. Образователното министерство вече е подготвило учебници за изучаване на български език, а също така ще дари средства за оборудване на компютърен езиков кабинет в училището.

Вицепремиерът изрази становището на правителството, че процесът на децентрализация в Украйна ще бъде извършван със зачитане на интересите на българското национално малцинство в Бесарабия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване