08/31/17 12:54
(http://offnews.bg)

Къде бяха екозащитниците в Кресна? - обиди организациите. Искат извинение от министъра

Природозащитниците са обидени на вътрешния министър Валентин Радев за забележката му към тях, че не са се включили при погасяване на огромния пожар, който цяла седмица горя в Кресненското дефиле. 

"Гледах по телевизията екозащитници за пожара, но никой от тях не дойде да ни помогне - да каже къде има лешояди, къде да заграждаме повече огньовете. Това е личната ми забележка", каза вътрешният министър преди два дни, след като успешно беше овладян пожарът. От природозащитниците реагираха остро и се защитиха, че не са били допуснати до гасенето, тъй като било опасно. 

Природозащитниците днес се защитават, че активно са съдействали за потушаване на огнената стихия. "Използвани са нашите високопроходими коли, с които доставяме храна за лешоядите, в помощ на служителите на пожарната при гасенето на пожара. Екипът ни и наши доброволци бяха пет дни на разположение за гасене на пожара в северния му край към селата Мечкул и Ракитна. Оказвана е помощ на горските служители и на пожарникарите. Призоваваме министър Радев да се извини", написаха в официално изявление от Сдружение "Фонд за дивата флора и фауна".

От неправителствената коалиция "За да остане природата" пък пуснаха видео със свои доброволци, които са останали да помагат в засегнатото село Влахи и днес, когато огънят е овладян.  

Във видеото Петко Цветков обяснява, че е през последните две седмици е в село Влахи, за да помогне за възстановяването на щетите, в района на училището и гробищата, които са изгорели. "Засегната е растителността, дървовидните хвойни - които са оцелели през османското робство, при този пожар са загинали", разказа доброволецът. Той твърди, че те са там през цялото време и разказа: "При евакуацията дойде полицията, пусна сирената и събра местното население и всички доброволци, като обяви евакуация. Няколко часа преди пристигането на пожарната ни беше забранено да сме на територията на село Влахи. След като напуснахме района, помолихме да защитаваме постройките и къщите на хората - часове наред не бяхме допуснати. Привечер успяхме да влезем на територията".

Вчера над село Влахи е валяло и малките огнища, които още тлеят, са били потушени. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване