09/01/17 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Пионки на Василев блокират държавата да спаси „Дунарит“

 

Управителите в оставка продължават да въртят завода, твърдят, че са платили 24 млн. евро дълг към ДКК

Пионките на забегналия зад граница банкер Цветан Василев в управата на военния завод „Дунарит“ пробват да финтират държавата и да не й позволят да опази интересите на работниците в завода. Опитът за преврат в предприятието идва ден след като Държавната консолидационна компания, чийто принципал е Министерството на икономиката, обяви намерението си да се впише като основен кредитор на предприятието, тъй като е погасила висящи кредити на „Дунарит“ за близо 24 млн. евро. Неиздължените борчове на дружеството, както и фактът, че управителите му са обвиняеми до дело за източване на военната фабрика,

 

поставят завода в риск от отнемане на лицензите на дружеството

 

за производство и търговия с военна продукция.

Именно с цел да се защитят интересите на работещите в завода и да не се оставят 1300 семейства без поминък държавата изрази готовност да придобие „Дунарит“ и го опази от разграбването му, подобно на други бизнеси, останали под контрола на Василев и групата му от подставени лица у нас. По закон, след като директорите бяха подведени под наказателна отговорност заради източването на дружеството, контролните органи трябваше да отнемат лиценза на предприятието. Въпреки това, за да не се нарушат интересите на работниците, държавата направи реверанс към дружеството, като му позволи да впише прокурист, който

 

временно да управлява завода и да опази активите му

 

до изчистването на съдебните дела около собствеността му. Към момента обаче той все още не е вписан в Търговския регистър. За сметка на това от два дни подставените лица на Василев в ръководството на „Дунарит“ бомбардират Агенцията по вписванията с поредица от искания, чиято крайна цел е да не се позволи на държавата да спаси фабриката, като поеме контрола над нея. Любопитното е, че главно действащо лице в тази атака е един от обвиняемите управители на „Дунарит“ - Кръстьо Кръстев, който преди дни заедно с колегите си декларира, че хвърля оставка. Именно въз основа на това беше оставен и лицензът на фабриката.

 

Въпреки декларираното оттегляне обаче той продължава да управлява

 

като дори прави разпоредителни сделки с имущество. Така в сряда от негово име в Търговския регистър са постъпили две писма, с които уведомява съдиите по вписванията и шефа на ДКК, че дългът от 24 млн. евро на завода към консолидационната компания е погасен с три платежни нареждания и настоява държавното дружество да оттегли иска си за вписване като кредитор. След като съдия по вписванията отказва да регистрира това искане, е депозирано и второто писмо, като то все още се обработва. Действията на лагера на Василев обаче далеч не спират дотук. Две съдилища също са бомбардирани с искания, като пионките на банкера беглец пробиват показателно в Софийския градски съд, придобил известност като „съда на „Агнешките главички“ заради шефа си – протежето на Лозан Панов Калоян Топалов. Вчера магистрат от съда постановява въз основа на иск, подаден от уж подалия оставка Кръстьо Кръстев, че трябва да се спре производството по вписване на ДКК като кредитор от първи ред на „Дунарит“, докато не бъде взето решение дали военният завод има или вече няма дълг към държавната компания.

Не е ясно има ли изобщо Кръстев право да извършва каквито и да е разпоредителни сделки с имущество на завода, след като подаде оставка, както и да вкарва фабриката в съдебни дела. Неясен остава и моментът с това откъде са дошли парите, които обвиняемите управители на „Дунарит“ твърдят, че са платили на ДКК.

И докато се търсят отговорите на тези въпроси, фабриката за фалшиви новини на олигархията, която обслужва отривисто интересите на банкера беглец, издаде, че зад целия план по финтиране на държавата стои оръжейният бос и близък авер на Цветан Василев – Емилиян Гебрев. Според сайта „Медиапул“ на говорителката на Командира Стояна Георгиева с

 

плащането на дълга се цели спиране и на друго съдебно производство

 

което тече в момента. Става въпрос за дело, заведено от кредитор на „Дунарит“ срещу опита на фирмата на Гебрев „Емко“ да увеличи капитала на дружеството, за да го заграби. Опитът за финансовата машинация пък протича, докато върху завода е наложен запор от държавата заради течащото дело за конфискуване на престъпното имане на Цветан Василев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване