Коментар на седмицата №1: Макрон си поиска кокошката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6424293

Коментар на седмицата №1: Макрон си поиска кокошкатаНякои тъжни истини, които коментаторите спестяват от куртоазия Ние разменихме кон за кокошка, а сега Макрон дойде да си иска обратно кокошката. Така трябва да се гледа на визитата на френския президент у нас. Това е правилната постановка на въпроса. Вместо това родните анализатори разсъждават кои части от кокошката ще е справедливо да му се

Мъж оспорва бащинство в съда, приписали му чуждо дете

https://www.24chasa.bg/region/article/6424478

Мъж оспорва бащинство в съда, приписали му чуждо дете40-годишен от Пловдив ще доказва в съда, че не е родител на момченце, записано на негово име. Случаят е безпрецедентен за града, тъй като за първи път мъж от ромското малцинство оспорва бащинство, коментираха от неправителствената организация "Джендър алтернативи", към която се е обърнал мъжът. Гюрсел Асанов обяснил,

Барние : Брекзит ще се окаже възпитателен процес за британците

http://www.cross.bg/barnie-brekzit-suyuz-1553907.html

/КРОСС/ Брекзит ще бъде „възпитателен процес" за Обединеното кралство, заяви в неделя водещият преговорите от страна на Европейският съюз Мишел Барние, предава „Гардиън", цитиран от „Фокус". По неговите думи „има изключително сериозни последици от напускането на единния пазар, и това не е обяснено на британския народ". „Ние възнамеряваме да научим хората... какво е да излезеш от единния пазар", допълни Барние, който при последната си среща (трета поред) с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис отново не постигна никакъв успех. До момента управляващите в Лондон се опитват да уредят бъдещи въпроси, свързани с митнически съюзи и търговия с Европейския съюз, докато от Брюксел са категорични, че подобни разговори не могат да се водят, докато не се договори статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, сумата, която Лондон трябва да плати и какво се случва със сухопътната граница между Общността и Великобритания между Ирландия и Северна Ирландия.  

Холандия попари надеждите ни в Амстердам (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57907-holandiq_popari_nadejdite_ni_v_amsterdam_snimki

Холандия би България с 3:1 в световна квалификация на ст. "Амстердам арена" за Мондиал 2018. Така шансовете на "лъвовете" за второто място, даващо право на бараж, съвсем се загубиха.

Швеция разби Беларус с 4:0 като гост и се изравни по точки с Франция, а "лалетата" си върнаха за поражението с 0:2 в София и ни изпревариха на третата позиция.

Единственият гол за националите вкара Георги Костадинов, който намали резултата за 1:2.

Дейви Пропер откри в 7-ата минута, слагайки успешен край на многоходова комбинация на домакините. Българите не успяха да избегнат допускането на ранно попадение срещу класен съперник, който обаче изпитва трудности срещу себеподобни.

Не помогна и смелото решение на Петър Хубчев да замени титулярите Симеон Славчев и Георги Миланов с далеч по-неопитните в националния Александър Цветков и Атанас Зехиров, направил дебют.

Нашите играха дълбоко прибрани в половината си, усещаше се и умора от битката с Швеция. Въпреки това в 17-ата минута Георги Костадинов можеше да изравни, но при удара му с глава топката срещна левия страничен стълб на вратата на Холандия.

Офанзивата на Холандия продължи и след почивката. Тя даде резултат в 67-ата, когато Ариен Робен удвои. "Лъвовете" тръгнаха по-смело в атака и още в 69-ата намалиха - Ивелин Попов центрира от свободен удар и Георги Костадинов леко докосна кълбото с глава за 1:2.

Последваха минути, в които гостите погледнаха по-смело към вратата на домакините. Усети се съживяване. Противниците обаче бързо се овладяха и при поредния набег от лявата зона Пропер направи 3:1.

Българският отбор отново показа, че е силен като домакин, но и много слаб на чужд терен. Предстои домакинство на Франция на 7 октомври. Тимът ни ще бъде лишен от основни единици като Ивелин Попов и Ивайло Чочев - заради натрупани жълти картони.

По-късно днес "петлите" приемат Люксембург.

Швеция поведе в класирането с 16 точки, колкото има и Франция (при мач по-малко), Холандия е с 13, а България остана на четвърто място с 12 пункта. 

Холандия попари надеждите ни в Амстердам

http://clubz.bg/57907-holandiq_popari_nadejdite_ni_v_amsterdam

Холандия би България с 3:1 в световна квалификация на ст. "Амстердам арена" за Мондиал 2018. Така шансовете на "лъвовете" за второто място, даващо право на бараж, съвсем се загубиха.

Швеция разби Беларус с 4:0 като гост и се утвърди на втората позиция, а "лалетата" си върнаха за поражението с 0:2 в София и ни изпревариха на третата.

Единственият гол за националите вкара Георги Костадинов, който намали резултата за 1:2.

Очаквайте подробности.

Медузи напълниха южното Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=358742

Туристи се оплакват от нашествие на медузи по южното ни Черноморие. Още в първите дни на месец септември повечето малки заливи са завзети от големите медузи от вида "ризостома", съобщи БНТ. Припомняме, през по-студените есенни дни миграцията на медузите към по-плитките води е обичайно явление.

САЩ искат Русия да им продаде опразнените представителства

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-sasht-izbori-2016-diplomaticheska-sobstvenost-26335648

САЩ са съобщили на Русия, че очакват руската дипломатическа собственост, намираща се в престижни райони на Вашингтон и Сан Франциско, да им бъде продадена

Сеул поиска доставка на американско оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424707

Сеул поиска доставка на американско оръжиеСеул ще проведе преговори със САЩ за доставяне на „най-силното американско тактическо оръжие“ в Южна Корея, пише вестник Korea Herald, предаде "Фокус".Това заявиха официални лица, след шестият успешен ядрен опит на Северна Корея. По-рано президента Мун Дже-ин, заяви, че няма да позволи на Пхенян да продължи да развива своите ядрени технологии,

Управляващите в Румъния предлагат референдум за еднополови бракове

http://www.cross.bg/referendym-konstitytziyata-rymuniya-1553902.html

/КРОСС/ Управляващата партия в Румъния - социалдемократическата - има намерение да организира референдум, най-вероятно през есента, който да промени дефиницията за семейството, която е залегнала в конституцията, съобщи министър-председателят на Румъния - Ливиу Драгня, цитиран от „Ройтерс". Планът за провеждането на референдум се материализира, след като „Коалиция за семейството", група активисти от „гражданското общество", събра 3 милиона подписа, през миналата година, в полза на промяната на текста на конституцията, който дефинира брака, като съюз между мъж и жена, а не „съпрузи", както е досега. Така автоматично би се изключила възможността за еднополови бракове. Според румънските закони, конституцията може да бъде променена, след предложение, от страна на президента, правителството и една четвърт от всички депутати или на най-малко 500 хиляди граждани. Парламентът трябва да одобри всяка промяна, която впоследствие би била предложена на гласуване чрез референдум. „Известно е, че ние сме поддръжници... на тази посока", заяви румънският премиер, по време на партийна сбирка в черноморски курорт. „Нашето намерение е да организираме референдум, за промяна текста на конституцията по въпроса за семейството, тази есен.", поясни Драгня. Северната ни съседка се слави като доста консервативна в подобно отношение. Яростен противник на еднополовите бракове е и Румънската православна църква.

Съмнение за ядрено изтичане в електроцентрала на о. Кюшу в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424689

Съмнение за ядрено изтичане в електроцентрала на о. Кюшу в ЯпонияЯпонското правителство обяви двудневни проверки в електроцентрала на о. Кюшу, заради съмнение за ядрено изтичане, предаде в неделя вестник The Japan Times, съобщи "Фокус". Съоръжението в Генкай, район Сага, не работи поради от месец март 2011 г., тъй като не отговаря на изискванията за сигурност, обновени скоро след експлозията в АЕЦ Фукушима.

2 милиона души притежават акции от предприятия, но не знаят за тях

http://www.cross.bg/privatizatziya-depozitar-aktzii-1553899.html

/КРОСС/ Дванадесет години след края на масовата приватизация - над 2 милиона души притежават акции от предприятия, но не го знаят. Това показва статистиката на Централния депозитар. Институцията планира да създаде до края на годината лесен достъп до информацията, така че хората да могат да проверяват акциите си и да ги управляват. Справка показва, че някой от тях могат да се окажат доста печеливши и да донесат на собствениците си печалба до 2 хиляди лева след продажба на акциите.Информация за акците няма да може да се получава директно от Централния депозитар, затова както и досега ще е нужно да се обърнете към банка или инвестиционен фонд. Новата система ще бъде по-облекчена от сега съществуващата, посочва БНТ. Масовата приватизация беше разделена на две вълни. Първата започна през 1995-1996 г. Идеята беше всички български граждани да участват в раздържавяването на предприятията като за целта получиха 25 000 инвестиционни бона в бонова книжка. На пазара бяха предложени над 1000 дружества като 70% от тях бяха действително продадени. Втората вълна на масовата приватизация започна през 1998 г. и приключи през 2005 г. Тогава българите получиха нови 250 000 инвестиционни бона, които след деноминацията станаха 250. С тях можеше да се оперира на борсата. Масовата приватизация създаде 81 приватизационни фонда, в които хората вкарваха боновете си и те на едро купуваха до 34% от предлаганите предприятия. Средният обем от акции, които притежава всеки, взел бонове, е между 25 и 50

Жители на варненска улици излизат на протест, искат асфалт

http://www.moreto.net/novini.php?n=358741

Жители на варненската улица „Букет“ ще излязат в в понеделник - 4 септември от 19 часа на протест, научи Moreto.net. Протестът е заради неадекватните по техни думи действия на Община Варна. Исканията им са общината да се погрижи за асфалтирането на пътя и да възложи на ВиК-Варна за стопанисване и поддръжка водопровода и канализацията на "ул.

Д. Божилов за Фрог: Общинарят от Септември е печелил избори с пистолет?

http://frognews.bg/news_141415/D-Bojilov-za-Frog-Obshtinariat-ot-Septemvri-e-pechelil-izbori-s-pistolet/

В село Виноградец по време на празнуване на детски рожден ден 6-годишно дете убива собственика на заведението. Нищо ново – на детско парти поредният селски дерибей отишъл с оръжие да се весели, пък решил да даде пистолета на рожденика, че и той да погърми на воля.

Ансамбълът ни си тръгва от световното с два медала

https://offnews.bg//gimnastika/ansambalat-ni-si-tragva-ot-svetovnoto-s-dva-medala-664297.html

Ансамбълът по художествена гимнастика си тръгва с два медала от Световното първенство в Песаро (Италия), пише beautyinsport.com. След като взеха среброто в многобоя, днес момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска завършиха трети на 3 топки/2 въжета и останаха четвърти на пет обръча.

При второто си изиграване с топки и въжета момичетата се справиха много добре, но оценката им за трудност отново не беше 10, както вчера, а само 9.7. Сборът им е 18.600. Весела Димитрова реагира мигновено и подаде контестация, която обаче беше отхвърлена.

За Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова това е първото Световно и първи две отличия, за което може само да ги поздравим.

Зад българките в класирането са отборите на Италия, Беларус, Украйна, Азербайджан и Китай. С това приключи надпреварата на Световното първенство в един от най-успешните спортове за България, откъдето се връщаме с успешно представяне - едно сребро и два бронза. 

ББС: Мигрантите влизат в България по стълби през оградата с помощта на граничните полицаи

http://www.mediapool.bg/bbs-migrantite-vlizat-v-bulgaria-po-stalbi-prez-ogradata-s-pomoshtta-na-granichnite-politsai-news268802.html

Репортаж на ББС разказва как от двете страни на граничната ограда се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат от турска на българска територия. Очевидци свидетелстват, че тенденцията в последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната, съобщава Дневник.бг, като се позовава на британската медия. В репортажа са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст. "Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз", отбелязва авторът на репортажа. Дори според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари". "Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. По думите й преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо." Федула, кюрдка от Сирия, разказва, че за нея, съпруга ѝ и четирите им деца влизането в България било много по-лесно от преминаванета на предишните части от маршрута им за бягство от джихадистите в нейната родина. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула, цитирана от Дневник обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват." Пред британската медия Илиана Савова, директор на програма "Правна защита за бежанци и мигранти" в БХК, казва, че от 2014 г. са интервюирали всеки, когото видят на границата или в центрове за задържане. В последно време хората споделяли, че самите гранични полицаи ги пускат срещу подкуп, получен на място. След това ги натоварвали на камиони и ги закарват в страната. "Тази нова тенденция, която идентифицирахме през първата половина на 2017 г., доведе до нулеви сведения за полицейско насилие и избутвания (обратно към турската граница)", казва Савова. Това, което правят - те са силно замесени в трафик на хора. Не ги бият, защото няма да бият клиентите си, добавя тя.

Щетите от урагана Харви може да достигнат до 180 милиарда долара

//dariknews.bg/novini/sviat/shtetite-ot-uragana-harvi-mozhe-da-dostignat-do-180-miliarda-dolara-2045911

Щетите, нанесени от урагана Харви в Тексас, се оценяват на 150-180 милиарда долара, обяви губернаторът на южния американски щат Грег Абът, цитиран от Ройтерс.

Какво замислят световните сили след севернокорейското ядрено изпитание?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-zamisliat-svetovnite-sili-sled-severnokorejskoto-iadreno-izpitanie-2045914

Северна Корея направи най-мощния опит с ядрено оръжие досега. Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд около 6,3, като отбеляза, че трусът може да е свидетелство за възможен взрив, без да уточни от какъв тип, предадоха световните аген

САЩ ще подготвят нови санкции срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424680

САЩ ще подготвят нови санкции срещу Северна КореяПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще събере днес Съвета за национална сигурност към Белия дом на извънредно заседание след новия ядрен опит, извършен от Северна Корея, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на Белия дом. По-рано Тръмп осъди строго теста и каза, че КНДР "ще разбере само от едно нещо" - явен намек за употреба на сила срещу

Румънците заловиха 87 мигранти в Черно море

http://dnes.dir.bg/news/rumania-cherno-more-bezhanskiat-natisk-26335563

Рибарска лодка, превозваща 87 мигранти, е била заловена от румънската брегова охрана в Черно море.

Съмнения за ядрено изтичане от затворена японска АЕЦ

http://www.cross.bg/sumneniya-za-yadreno-iztichane-ot-zatvorena-yaponska-aetz-1553900.html

/КРОСС/ Японското правителство обяви двудневни проверки в електроцентрала на о. Кюшу, заради съмнение за ядрено изтичане, съобщава БНР. Съоръжението не работи поради от март 2011 година, тъй като не отговаря на изискванията за сигурност, обновени скоро след експлозията в АЕЦ „Фукушима". В последно време местните власти обаче усилено се борят да го върнат към "живот". Причина за проверката е силно земетресение, което е ударило района и доклади за повишаване температурата на реакторите, предаде The Japan Times.  

Зауерланд е уверен в шансовете на Пулев

https://offnews.bg//bojni/zauerland-e-uveren-v-shansovete-na-pulev-664292.html

Промоутърът на българската звезда в професионалния бокс Кубрат Пулев - Кале Зауерланд коментира предстоящата битка за световната титла на Международната боксова федерация срещу Антъни Джошуа.

Официално дуелът ще бъде обявен следващата седмица, но е ясно, че ще се проведе на стадион “Милениум” в Кардиф на 28 октомври.

"Мисля, че шансовете на Пулев са много добри. Срещу Кличко се справяше много добре, но имаше съвсем грешна тактика, защото се опитваше да се боксира по-добре от самия Кличко.

Но въпреки всичко се справяше добре, докато не беше нокаутиран. Антъни Джошуа е страхотен посланик на бокса, всички знаят неговите силни страни, но всички знаят и слабостите му.

Срещу Пулев той няма да срещне някой стар и приключил за спорта опонент, който ще му позволи да си прави каквото иска. Пулев няма да се постави в ситуация, която не контролира, ще го приключи, това е много ясно.

Много съм уверен в шансовете на Пулев. Очевидно ще направим мача в Кардиф и може да очаквате изявление следващата седмица", коментира Зауерланд, цитиран от "Дейли Стар".

Организаторите на двубоя се надяват повече от 50 хиляди зрители да се съберат на стадион "Милениум" - толкова бяха на трибуните преди десет години, когато уелският герой в суперсредна категория Джо Калзаге победи Микел Кеслер за световната титла.

15 казана градинарска чорба излапаха на празник в Златарица

https://www.24chasa.bg/region/article/6424618

15 казана градинарска чорба
излапаха на празник в ЗлатарицаСтотици посетители опитаха вкусни зеленчукови супи на 12-то издание на Празника на градинарската чорба в Златарица. Кулинарният фест е посветен на гурбетчийското градинарство и по традиция се провежда в местността „Черничките“,  където през 19-ти век и началото на 20-ти век са изпращани и посрещани местни градинари, работили във Влашко,

Лидл-България за заличените кръстове: Ние не правим рекламните материали

https://offnews.bg//obshtestvo/lidl-balgaria-za-zalichenite-krastove-nie-ne-pravim-reklamnite-materi-664296.html

Представителството на Лидл в България излезе с позиция относно противоречивата си рекламна кампания, в която хипермаркетът е заличил кръстове от снимки от опаковките на своите продукти.

"Лидл България многократно е доказвала с цялата си дейност дълбокото си уважение към българското историческо наследство, традиции, култура и религиозна идентичност", написа компанията във Фейсбук.

Заради кампанията си Лидл отнесе жестоки критики, дори на държавно ниво. В Чехия земеделският министър призова за бойкот на веригата.

Чешкият филиал също се извини за рекламата, казвайки, че не е искал да обиди никого.

Пълното изявление на Лидл-България:

Във връзка с реакциите, относно опаковки на продукти от гръцката седмица в магазини Lidl, компанията би искала официално да уточни, че екипът на Лидл България не е участвал в създаването на въпросните дизайни. Конкретните опаковки се разработват от международен екип и са унифицирани за всички държави, в които веригата оперира.

Към последните извинения, поднесени от страна на търговската верига на централно ниво и в различните държави, Лидл България, като българско дружество, изразява още по-силната си мотивация да поднесе своите искрени извинения. От встъпването си преди седем години в страната, Лидл България многократно е доказвала с цялата си дейност дълбокото си уважение към българското историческо наследство, традиции, култура и религиозна идентичност.

Бихме искали да уверим всички потребители, че приемаме повече от сериозно споделените коментари и реакции и сме напълно съгласни, че дори в глобалния свят е наложително международните компании да отчитат и уважават всички аспекти на културни, религиозни и други възприятия на потребителите. Затова Лидл България поема ангажимента да предаде коментарите и реакциите към централата на компанията в Германия и екипа, отговорен за създаване на дизайните на опаковките, за да бъде взето предвид при разработването на етикетите в бъдеще.

Марс влиза в Дева, какво да правим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mars-vliza-v-deva-kakvo-da-pravim-6073333

Времето не е подходящо за старт на твърде големи и мащабни проекти

Ансамбълът ни по художествена гимнастика с втори медал от Световното в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=358740

Те вече спечелиха сребро в многобоя и завършиха на четвърто място на финала на 5 обръча Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели втори медал от Световното първенство в Пезаро, Италия. След среброто в многобоя, днес грациите ни взеха и бронз във финала на три топки и две въжета.

Хиляди се събраха край Елмалъ баба теке в Момчилградско

https://www.24chasa.bg/region/article/6424693

Хиляди се събраха край Елмалъ баба теке в МомчилградскоНяколко хиляди души се събраха на традиционното есенно мае на Елмалъ баба теке край момчилградското село Биволяне, където се смята, че са погребани очите и ръцете на Фатима, дъщерята на пророка Мохамед. В Религиозния комплекс бяха дошли алиани от цяла България, Турция, Гърция, Румъния и Македония. Вярващите се молеха около гробовете на бабите

Ансамбълът ни грабна още един медал от Световното по художествена гимнастика

http://www.cross.bg/ostana-otzenka-medal-1553901.html

/КРОСС/ Още един медал завоюва ансамбълът ни по художествена гимнастика на световното първенство в италианския град Пезаро. След страхотния успех в събота, когато момичетата ни спечелиха сребърните медали в многобоя, сега те грабнаха и бронзовите отличия на три топки и две въжета. Дебютантките на такъв форум Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева получиха оценка 18.600 точки за своята композиция. Щабът на националния ни отбор не остана доволен от решението на съдиите и подаде контестация, която обаче не бе уважена. Титлата бе спечелена от Русия с 18.900, а среброто остана за Япония с 18.650. Ансамбълът бе близо до медал на пет обръча, като с оценка 18.250 остана на четвърто място. Домакините от Италия триумфираха с оценка от 18.900. На второ място остана Русия с 18.700, а Япония взе бронза с 18.600. Така България приключи световното първенство с три медала - два за ансамбъла и един в индивидуалното на Невяна Владинова - на топка.  

Турция е задържала 81 мигранти по границата с България през последните 3 дни

http://www.mediapool.bg/turtsiya-e-zadarzhala-81-migranti-po-granitsata-s-bulgaria-prez-poslednite-3-dni-news268801.html

В турската провинция Къркларели са били заловени общо 81 нелегални мигранти, готвещи се да преминат незаконно границата, предаде електронното издание „Хаберлер”, цитирано от „Сега“. В периода 1-3 септември екипи на жандармерията са установили подготовката на три отделни групи за нелегално преминаване в България в близост до ГКПП Дерекьой - Малко Търново и в околия Кофчаз (близо до провинция Одрин). В района на въпросното ГКПП жандармерията е започнала проследяване на минибус с нелегални мигранти. Водачът на минибуса е забелязал, че е следен, спрял е в село Чаглайък и е избягал пеша. В минибуса са открити 28 нелегални мигранти от Ирак и Афганистан. Същевременно при проведени операции в околия Кофчаз са задържани общо 53 нелегални мигранти от Афганистан и Сирия. След законовите процедури в жандармерията заловените нелегални мигранти са предадени на местния офис на Дирекция „Миграция”.

Бурята във Враца събори будка за сладолед върху жена

http://frognews.bg/news_141414/Buriata-vav-Vratsa-sabori-budka-za-sladoled-varhu-jena/

Двама души пострадаха при днешната буря във Враца. Жена е била затисната в метална будка за сладолед, обърната от силния вятър.

Тръмп нарече Северна Корея "престъпна нация и държава-хулиган"

https://www.actualno.com/asia/trymp-nareche-severna-koreja-prestypna-nacija-i-dyrjava-huligan-news_631227.html

Американският президент Доналд Тръмп реагира на днешния севернокорейски ядрен опит, като коментира в Twitter "крайно враждебните и опасни за САЩ" действия на режима в Пхенян, предаде БГНЕС. Тръмп нарече Северна Корея "държава-хулиган, която се е превърнала в голяма заплаха и и

Цитат на деня: Българското правосъдие обслужва хората, които имат пари

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/09/03/3035443_citat_na_denia_bulgarskoto_pravosudie_obslujva_horata/?ref=rss


"Българското правосъдие значително се влоши през последните 10 години и вече не е независимо - обслужва хората, които имат пари. Точка."<br /><br />С тези думи Илиана Савова, директор на програма "Правна защита на мигранти и бежанци", обяснява за Би Би Си защо според нея не може да се очаква българската съдебна система да реагира на сигналите, че полицията участва в трафика на мигранти през границата с Турция.<br /><br />Системата "има и...

Румъния се кани да забрани гей браковете чрез референдум

http://www.mediapool.bg/rumaniya-se-kani-da-zabrani-gei-brakovete-chrez-referendum-news268800.html

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния възнамерява да организира тази есен референдум за ограничаване на конституционната дефиниция на семейството. Това ефективно ще изключи възможността да бъдат легализирани браковете между лица от един и същи пол, заяви партийният лидер Ливиу Драгня, цитиран от Ройтерс. Планът за референдум се появи, след като Коалицията за семейството, неправителствена организация, събра миналата година 3 милиона подписа в полза на промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз между мъж и жена, а не "съпрузи", както е сега. Според румънските закони конституцията може да бъде променена след предложение на президента, правителството, една четвърт от всички депутати или поне 500 000 граждани. Парламентът трябва да одобри каквато и да било промяна, която след това да бъде гласувана на референдум. Нашето намерение е да приключим с организирането на референдума за промяна на конституцията по въпроса за семейството тази есен, заяви Драгня на партийна среща в курорт на Черно море. Малко политици открито подкрепят гей браковете или граждански партньорства в консервативната източноевропейска страна от 20 милиона души, в която православната църква има голямо влияние, отбелязва агенцията. Сред изключенията са центристкият президент Клаус Йоханис, който е заявявал, че подкрепя толерантността и отвореността към другите, които са различни, отхвърляйки религиозния фанатизъм и ултиматумите.

Японската принцеса Мако се сгоди

https://offnews.bg//liubov-i-seks/iaponskata-printcesa-mako-se-sgodi-664294.html

Принцеса Мако, най-голямата внучка на японския император Акихито, официално се сгоди, потвърдиха от императорския двор.
Годеник на Мако - Кей Коммуро, е нейн състудент, а сватбата ще се проведе през есента догодина, съобщи Japantime.

"Заедно с г-н Комуро искаме да създадем топло и мирно семейство, което е изпълнено с усмивки", каза принцеса Мако на пресконференцията в окръг Акасака в Токио, след като императорът официално одобри годежа им по време на церемония.

Годежът бе обявен с месец закъснение, заради проловен дъжд, причинил човешки жертви и сериозни щети.

Съгласно Закона за императорската двор принцеса Мако, по-голямата дъщеря на княз Акишино и принцеса Кико, ще се откаже от статута си на член на императорското семейство, за да се омъжи за Комуро.

Коментар на седмица №2: 6 факта за началото на най-голямата война

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6424287

Коментар на седмица №2: 6 факта за началото на най-голямата войнаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи през изминаващата седмица. Този е №2 с над 23 хил. прочитания. Днес ЕС с неговите лустросани лидери много прилича на Европа от 1938 г. на Даладие и Чембърлейн 1. НА 1 септември 1939 година започва най-голямата и зловеща война в човешката история. Предния ден - на 31 август,

Грациите ни с бронз на финала на три топки и две въжета на Световното

http://frognews.bg/news_141413/Gratsiite-ni-s-bronz-na-finala-na-tri-topki-i-dve-vajeta-na-Svetovnoto/

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели втори медал от Световното първенство в Пезаро, Италия. След среброто в многобоя, днес грациите ни взеха и бронз във финала на три топки и две въжета.

Роналд Куман глобява Руни с 300 хиляди паунда

https://www.24chasa.bg/sport/article/6424644

Роналд Куман глобява Руни с 300 хиляди паунда

Нападателят на Евертън Уейн Руни ще бъде глобен от клуба заради шофиране в нетрезво състояние, съобщава "Мирър". Рууни беше заловен да кара пиян при рутинна полицейска проверка в ранните часове на 1 септември, предаде "Фокус". Мениджърът на Евертън Роналд Куман е крайно недоволен от поведението на 31-годишния футболист и ще го лиши от

Властите в съюз срещу едно дете

http://www.cross.bg/vlast-durzhi-gerb-1553898.html

/КРОСС/ Изречението „Цветан Цветанов държи местните структури на ГЕРБ" е станало толкова банално, че чак не ни идва наум да попитаме - с какво ги държи? Ако се съди по някои събития от лятото, държи ги със суджуци, подарени детски градини и опростени престъпления. Очевидно не ги държи с лекции за висок морал и жертвоготовност в името на обществения интерес. И още по-очевидно е, че те на места се държат един за друг, но също не от високоетични и морални принципи. Затова партията се дъни по места и колкото по-малко е населеното място, толкова по-голямо е издънването. Не е правилно на този етап да се произнасяме по въпроса дали шестгодишното дете е застреляло човек или все пак убийството е дело на общинския апаратчик от партия ГЕРБ. Но и не е разумно да кажем „нека отговорните за това органи си свършат работата." Колкото пъти сме го казвали, толкова пъти не са си свършвали работата. Ето какво всъщност се случи в община Септември. Представител номер 1 на местната законодателна власт, какъвто е председателят на общинския съвет, вади пистолет на среднощна разпивка. С този пистолет е убит човек. Съдебната власт в лицето на прокурор от Пазарджик приема, че убиецът е шестгодишно дете. За това са осведомени медиите. Медиите, както знаем, са четвъртата власт. В рамките на една малка община четвъртата власт все още има самочувствието да действа като власт. Започна да анкетира присъствали на местопрестъплението и близки на засегнатите

Проверяват с кого е говорил общинският съветник от Септември заради убийството във Виноградец

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-s-kogo-e-govoril-obshtinskiiat-syvetnik-ot-septemvri-zaradi-ubijstvoto-vyv-vinogradec-2045909

Окръжната прокуратура в Пазарджик е внесла искане в съда за предоставяне на разпечатка от телефонните разговори на общинския съветник от Септември Лазар Влайков, съобщават от ведомството. Целта е да се провери дали в четвъртък вече

Възстановиха движението на трамваите по линия №10 в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424670

Възстановиха движението на трамваите по линия №10 в СофияВъзстановено е движението на трамваите по линия №10. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде "Фокус". Временно маршрутът на трамваите беше променен и обръщаха на спирка "пл. Журналист" заради паднали клони върху контактно-кабелната

Бронз за ансамбъла за съчетанието с топки и въжета

https://www.24chasa.bg/sport/article/6424656

Бронз за ансамбъла за съчетанието с топки и въжетаБългарският ансамбъл спечели второто си отличие от шампионата на планетата. След среброто в многобоя грациите завоюваха с прекрасна игра и бронзов медал за съчетанието с 3 топки и 2 въжета. Националният отбор на България по художествена гимнастика спечели общо 3 медала от световното първенство. Индивидуалната ни гимнастичка Невяна Владинова

400 хил. картички тръгват към туристи, почиващи в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=358739

Над 400 хил. картички ще бъдат изпратени към туристите, почиващи в България, научи Moreto.net. Специалният жест цели да благодари, че са избрали страната ни за дестинация на своята почивка. Той е и поредната стъпка в работата на министерството при изграждане на имиджа на България, като предлагаща най-високо качество туристически продукт.

Четирима мигранти са арестувани в Италия във връзка с брутални две изнасилвания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424638

Четирима мигранти са арестувани в Италия във връзка с брутални две изнасилванияПолицията в Италия е арестувала четирима мигранти - трима непълнолетни и един на 20 години - във връзка с две изнасилвания в морския курорт Римини в края на миналата седмица, предаде ДПА. Групата е заподозряна, че в ранните часове на 26 август е нападнала двойка поляци, като е нанесла побой на мъжа и е изнасилила жената,

Ансамбълът с бронзов медал и четвърто място на световното в Италия

https://www.actualno.com/moresport/ansambylyt-s-bronzov-medal-i-chetvyrto-mjasto-na-svetovnoto-v-italija-news_631226.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели бронзов медал на три топки и две въжета и остана остана на четвърто място във финала на обръчи от Световното първенство в Пезаро, Италия, предаде БГНЕС. На топки и въжета грациите получиха оценка 18,600 точки за изиграв

Изпращаме картички на 400 хиляди туристи, почивали в България

http://www.cross.bg/godina-bulgariya-tyrizma-1553897.html

/КРОСС/ Близо 5 милиона чуждестранни туристи са посетили България в периода януари - юли тази година. Отчита се ръст от 7,2% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Министерството на туризма. Предвижда се в периода между май и октомври българите да реализират над 5,7 милиона нощувки. Очаква се и при тях ръстът да е около 4,5-5 на сто спрямо миналата година. По инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова над 400 хиляди картички тръгват към туристите, почиващи в България. Специалният жест цели да им благодари, че са избрали страната за дестинация на своята почивка. Гостите, които ще получат специалната картичка ще бъдат избрани на случаен принцип, като ще се разпределят пропорционално в цялата страна. Очаква се картичките да бъдат изпратени в следващите дни до края на сезона. Визията на картичката пресъздава облика на пощенската марка, посветена на "2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие". Филателното издание ще е посланието на България по време на 22-рата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН в град Чънду, Китай. Картичката ще изпълнява тази функция сред гостите пътували в страната. Стенописи от Рилския манастир и Тракийската казанлъшка гробница са изобразени на предната част на картичката. В допълнение на красивите фрагменти е специалното послание, подписано лично от министъра на туризма Николина Ангелкова

Експлозията в Северна Корея била 8 пъти по-мощна от тази в Хирошима

http://frognews.bg/news_141411/Eksploziiata-v-Severna-Koreia-bila-8-pati-po-moshtna-ot-tazi-v-Hiroshima/

Магнитудът на земния трус от последния ядрен опит в Северна Корея е около 5,8 по Рихтер, а експлозията е била приблизително 8 пъти по-мощна от тази в Хирошима. Това съобщи днес базираната в Норвегия геоложка агенция НОРСАР, предаде ДПА.

Виж санирания блок на Иван Дончев от Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424530

Виж санирания блок на Иван Дончев от БургасПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Пишем Ви от cдpyжението на cобcтвениците на блок 1 в ж.к"Братя Миладинови" в гр.Бургас . Изпpащаме cнимки, за да cе включим в конкypcа за "Най - кpаcиво cаниpан блок".

Буря събори дървета във Враца, предизвика катастрофи

https://www.24chasa.bg/region/article/6424653

Буря събори дървета във Враца, предизвика катастрофиДъждовна буря налетя Враца по обед, а силният вятър изкърти няколко дървета в центъра на града. Огромна 50-годишна плачеща върба падна върху откритата част на популярното заведение "Тракийска принцеса" на централния булевард, а пожарникарите веднага започнаха да режат и разчистват тежките клони. Близо до печатницата стара липа се откърти от корен

Буря събори дървета във Враца, предизвика катастрофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424653

Буря събори дървета във Враца, предизвика катастрофи

Дъждовна буря налетя Враца по обед, а силният вятър изкърти няколко дървета в центъра на града. Огромна 50-годишна плачеща върба падна върху откритата част на популярното заведение "Тракийска принцеса" на централния булевард, а пожарникарите веднага започнаха да режат и разчистват тежките клони. Близо до печатницата стара липа се откърти от корен

Туристи са блокирани на Симеоновския лифт

http://frognews.bg/news_141410/Turisti-sa-blokirani-na-Simeonovskiia-lift/

Туристи са блокирани в кабинките на Симеоновския лифт на Витоша. Той е спрял да работи към 15:30 ч. заради спиране на тока, съобщава bTV.

Анджелина Джоли и Брад Пит отново заедно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424613

Анджелина Джоли и Брад Пит отново заедноХоливудските звезди Анджелина Джоли и Брад Пит са подновили връзката си след скорошна изключително емоционална среща, по време на която са осъзнали, че все още много се обичат, съобщи Контактмюзик. 42-годишната актриса се раздели с 53-годишния си съпруг преди една година след остри обвинения в злоупотреба с алкохол от негова страна и лошо

Измама през Фейсбук. Източиха 1200 долара на българка за реклама

http://www.cross.bg/feiisbyk-mrezha-reklama-1553896.html

/КРОСС/ Българка беше измамена с 1200 долара за реклама във Фейсбук, съобщава БТВ. Парите са изтеглени от сметката ѝ, въпреки че тя не е поръчвала рекламата. Луиза Душкова плаща различни суми на социалната мрежа, за да достигне нейно видео до повече потребители. През нейния профил обаче и някой друг е направил публикация - за китайски стоки, а за промотирането ѝ е платено от сметката на Луиза, вързана към профила. „Това е атака, при която хакер седи в същата мрежа, в която е и жертвата, и успява да пренасочи трафика към своята машина", обясни специалистът по киберсигурност Красимир Коцев. Фейсбук проверява случая, а специалисти съветват да не използвате публична връзка към интернет, когато плащате в мрежата.   

Български евродепутати питат от ЕК кога ще има законодателство за стандарта на храните

https://www.actualno.com/society/bylgarski-evrodeputati-pitat-ot-ek-koga-shte-ima-zakonodatelstvo-za-standarta-na-hranite-news_631215.html

Ще има ли единно европейско законодателство относно качеството и състава на хранителните продукти? Този въпрос писмено са задали на европейската комисия евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев. Двамата евродепутати предлагат още ЕК да изготви колкото се м

Ансамбълът спечели бронз в последния ден на световното първенство по художествена гимнастика

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/03/3035488_ansambulut_specheli_bronz_v_posledniia_den_na/?ref=rss


Ансамбълът по художествена гимнастика спечели бронзов медал в последния ден от световното първенство в Пезаро, Италия. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска се наредиха трети на три топки и две въжета с оценка от 18.600.<br /><br />Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова допуснаха съвсем леки колебания и с много чисто съчетание изпревариха традиционно силните ансамбли на Италия и Беларус. Едва 0.050 точки не стигнаха на...

Втори медал за ансамбъла на световното

http://clubz.bg/57906-vtori_medal_za_ansambyla_na_svetovnoto

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели втори медал от Световното първенство в Пезаро, Италия. След среброто в многобоя, днес грациите ни взеха и бронз във финала на три топки и две въжета.

Възпитаничките на треньорката Весела Димитрова в състав: Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатс, изиграха солидно съчетанието си и заслужено бяха оценени високо от съдиите с резултат от 18,600.

Златните медали са за ансамбъла на Русия с 18,900, а на второ място завърши съставът на Япония с оценка от 18,650.

По-рано днес тимът ни завърши на четвърто място във финала на обръчи. Делегацията ни подаде контестация, която обаче не беше уважена.

Така България завърши с три медала на световното, което може да се смята за успешно. Невяна Владинова взе бронз на топка в индивидуалната надпревара, а ансамбълът заслужи сребро и бронз в първия си шампионат на планетата за жени.

Пинк дари 500 000 долара за пострадалите от урагана Харви

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424607

Пинк дари 500 000 долара за пострадалите от урагана ХарвиПевицата Пинк е дарила 500 000 долара за пострадалите от урагана Харви, съобщи Контактмюзик. Дарението е направено с цел да подпомогне Червения кръст във възстановителната дейност след природното бедствие, причинило човешки жертви и сериозни щети в Хюстън, Тексас, предаде БТА. От организацията са благодарили на 37-годишната певица за щедростта с

Десетте най-използвани приложения за смартфони

https://www.vesti.bg/tehnologii/desette-naj-izpolzvani-prilozheniia-za-smartfoni-6073197

Очаквано класацията съдържа почти изцяло приложенията на най-големите компании

Как реагираха световните лидери на ядрения опит на Северна Корея (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/03/3035471_kak_reagiraha_svetovnite_lideri_na_iadreniia_opit_na/?ref=rss


Лидери от цял свят осъдиха проведения от Северна Корея по-рано днес ядрен тест. Това е шестият ядрен взрив от 2006г. насам и четвъртият при сегашния лидер Ким Чен Ун. В съобщението на Пхенян се каза, че това е успешен тест на водородна бомба, която може да бъде монтирана на междуконтинентална балистична ракета.<br /><br />Българското външно министерство също остро осъди опита на Корея.<br /><br />"Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните...

Заплита се случаят с убийството във "Виноградец": Детето държало пистолета, не е доказано, че е стреляло

http://www.moreto.net/novini.php?n=358738

Окръжната прокуратура в Пазарджик поиска разпечатка на разговорите на Лазар Влайков в нощта, когато след инцидент почина 47-годишният Наско Тонкев в заведение в село Виноградец, съобщава БНР. Разпечатката цели да се установи дали наистина бившият председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков е провел разговор с прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик.

Хамилтън взе безоблачна победа на "Монца" и вече е лидер в световния шампионат

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/03/3035490_hamiltun_vze_bezoblachna_pobeda_na_monca_i_veche_e/?ref=rss


Люис Хамилтън е новият лидер в световния шампионат на Формула 1 след блестяща победа в състезанието за Гран при на Италия. Пилотът на "Мерцедес" потегли от първа позиция и нито за момент не изпусна лидерството, за да гарантира шестия си успех този сезон и втора поредна след тази в Белгия.<br /><br />Победата е общо 59-а за Хамилтън в кариерата му, а с нея той изпревари Себастиан Фетел в генералното класиране. Британецът има с три точки повече и за първи път този сезон е...

България ще се опита да преодолее още една черна серия

https://offnews.bg//futbol/balgaria-shte-se-opita-da-preodolee-oshte-edna-cherna-seria-664289.html

Националният отбор гостува тази вечер на Холандия в мач, който може да се окаже с решаващо значение в борбата за класиране на Мондиал 2018 в Русия.

След знаменитата победа над Швеция с 3:2, националите ни гостуват на ранения отбор на Холандия, който в петък претърпя тежка загуба с 0:4 от Франция в Париж.

Настроенията в двата лагера са коренно различни заради резултатите в последните срещи, но въпреки това "лалетата" са определяни като фаворит в днешния мач заради далеч по-реномираните си футболисти.

Има и една доста неприятна статистика за националите ни на този ден - трети септември. Цифрите говорят достатъчно - 3 мача и 3 загуби с голова разлика 0:8, като две от загубите са при гостувания.

Черната серия започва през 2005 година при гостуването ни на Швеция в Стокхолм - губим с 0:3 в световна квалификация. Пет години по-късно падаме с 0:4 от Англия в европейска квалификация, а още 5 години след това - през 2015-а търпим поражение от Норвегия пак в евроквалификация, но у дома.

Към днешна дата, след 7 изиграни срещи, България заема трето позиция в групата с 12 точки. Лидер е Франция с 16 точки, пред Швеция с 13. Холандия е на четвърто място с 10 точки.

Останалите два тима в групата - Беларус и Люксембург, са съответно с 5 и 4 точки. В последните си две срещи България приема Франция на 7 октомври и гостува на Люксембург на 10 октомври.

Вероятни състави:

Холандия: Силесен, Фосу-Менса, Де Фрай, Худ, Блинд, Вайналдум, Ван Хинкел, Вилхена, Робен, Янсен, Промес

България: Илиев, Стр. Попов, Божиков, Терзиев, Занев, Славчев, Костадинов, Манолев, Ив. Попов, Миланов, Гълъбинов

Класиране:

1. Франция - 16 т.
2. Швеция - 13 т.
3. БЪЛГАРИЯ - 12 т.
4. Холандия - 10 т.
5. Беларус - 5 т.
6. Люксембург - 4 т.

Откъс от "Танцът на реалността" на Алехандро Ходоровски

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/09/03/3034670_otkus_ot_tancut_na_realnostta_na_alehandro_hodorovski/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Танцът на реалността" с автор Алехандро Ходоровски, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />За читателя "Танцът на реалността" е нестандартно уверение, че светът е мрежа от болка и радост, защото "във всяка постъпка доброто и злото танцуват като любовна двойка." За самия Ходоровски тази книга е акт на изцеление. Съкровената история на живота му е непрестанно усилие...

39 български учители отиват на обучение в ЦЕРН

http://www.cross.bg/tzern-informatziya-obychenie-1553895.html

/КРОСС/ Общо 39 учители по професионална подготовка в областите „Техника" и „Информатика" ще преминат обучение в ЦЕРН, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Преподавателите ще се запознаят с ускорителите на ЦЕРН и с цялата информация около откриването на Хигс - бозона. Те ще имат възможност да научат повече и за последните открития на Европейската агенция за ядрени изследвания. Обучението ще подпомогне квалификацията на учителите, така че да са в течение с последната информация в своята област. До момента през такива обучения са преминали над 500 преподаватели - освен по техника и информатика, също и по физика и природни науки. Кандидатите могат да подават документи в МОН всеки работен ден до 8 септември 2017 г. Пътуването и обучението им ще се проведе в периода 14-22 октомври 2017 г. Разходите за транспорт и нощувка на участниците са заложени в бюджета на Национална програма „Квалификация". Средствата за петдневния курс се поемат от образователния офис на ЦЕРН. Повече информация относно кандидатстването и критериите за подбор може да бъде намерена на интернет страницата на МОН в раздел „Програми и проекти".  

Експлозията от ядрния опит на Северна Корея е осем пъти по-мощна от тази в Хирошима през 1945 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424600

Експлозията от ядрния опит на Северна Корея е осем пъти по-мощна от тази в Хирошима през 1945 г.Магнитудът на земния трус от последния ядрен опит в Северна Корея е около 5,8 по Рихтер, а експлозията е била приблизително осем пъти по-мощна от тази в Хирошима през 1945 г.. Това съобщи днес базираната в Норвегия геоложка агенция НОРСАР, предаде ДПА, съобщи БТА. Според изчисленията на агенцията, ако се съди по сеизмичните последици,

Учени посочиха колко секс трябва да правим годишно според възрастта ни

https://www.actualno.com/curious/ucheni-posochiha-kolko-seks-trjabva-da-pravim-godishno-spored-vyzrastta-ni-news_631174.html

Учените продължават да спорят колко често трябва да се прави секс, за да бъде балансиран организмът. Според американски специалисти честотата на половия акт пряко зависи от възрастта на хората. Идеята е проста: на младини сексът е необходим по-често, но в зряла възраст пове

Русия настоя САЩ да върнат дипломатическите им обекти

http://www.cross.bg/vashington-ryskoto-rysiya-1553894.html

/КРОСС/ Русия призова САЩ незабавно да върнат всички руски дипломатически обекти. В противен случай върху Вашингтон ще падне цялата вина за продължаващото влошаване на отношенията между двете страни, от които в голяма степен зависи състоянието на световната стабилност и международната сигурност. Това се казва в изявление на руското външно министерство. В четвъртък Вашингтон поиска от Москва да затвори до 2 септември консулството си в Сан Франциско и нареди незабавно да бъде прекратена дейността на руското търговско представителство във Вашингтон и на филиала му в Ню Йорк. Вчера беше проведен обиск в руското търговско представителство във Вашингтон.  

Катастрофа край Ямбол доведе до голямо задръстване на „Тракия“

//dariknews.bg/regioni/burgas/katastrofa-kraj-iambol-dovede-do-goliamo-zadrystvane-na-trakiia-2045901

Лека катастрофа предизвика задръстване на автомагистрала Тракия“, на 289-и километър, в района на Ямбол.

Автомобил се ударил в мантинелата и се завъртял. Жертви няма, само леко пострадали.

Седмица на православната книга започва от утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358737

Седмица на православната книга ще се проведе във Варна от 4 до 10 септември, научи Moreto.net. Откриването ще се състои на 4-и от 18 часа, лично от Варненския и Вилекопреславски митрополит Йоан в зала "Пленарна" на общината.

Тръмп: Северна Корея е държава парий, ставаща голяма заплаха

http://dnes.dir.bg/news/USA-severna-koreja-sasht-izbori-2016-26335288

Южнокорейските "приказки за помиряване" със Северна Корея няма да свършат работа; Пхенян ще "разбере само от едно нещо", каза Тръмп.

Пулев няма да повтори грешките от боя с Кличко, сигурни са от "Зауерланд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/03/3035474_pulev_niama_da_povtori_greshkite_ot_boia_s_klichko/?ref=rss


Промотърите на Кубрат Пулев от "Зауерланд" са сигурни, че българският боксьор ще се представи успешно в предстоящия мач за световната титла срещу Антъни Джошуа. Кале Зауерланд коментира пред "Дейли Стар", че българският боксьор има шансове.<br /><br />"Мисля, че шансовете на Пулев са много добри. Срещу Кличко се справяше много добре, но имаше съвсем грешна тактика, защото се опитваше да се боксира по-добре от самия Кличко. Но въпреки всичко се справяше...

Шест общини останаха без ток след мощната буря в Северозапада

https://offnews.bg//112/shest-obshtini-ostanaha-bez-tok-sled-moshtnata-buria-v-severozapada-664290.html

Шест общини от Врачанска област са без ток заради силната буря. Става дума за Враца, Мездра, Бяла Слатина, Роман, Борован и Криводол. Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Във Враца има десетки паднали дървета и клони, изкъртени са пътни знаци. Силният вятър е обърнал метален щанд. Пострадала е една жена, която е настанена в болница със счупен таз, съобщи БНР.

Силен дъжд с бурен вятър от 76 км. в час събори клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути. На моменти западният вятър стигна скорост от 21 метра в секунда, казаха от метеорологичната станция. Екипи на Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраниха паднал клон на централния булевард "Цар Освободител" при спортният комплекс "Осогово".

Там полицаи регулираха движението, докато трасето беше почистено. Имаше паднали клони и по булевард "Георги Раковски", покрай река Банщица.

Всички проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София, вече са отстранени, съобщи Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция". Екипите вече се прибраха в базата, няма проблеми никъде. Наблюдаваме обекти, изпълнили сме сигналите за паднали клони. За момента ситуацията е нормална. Направили сме обходи на критичните места, където може да се получи завирявания. В момента и времето се оправи, така че няма никакъв проблем.

По-рано днес в Столичната община постъпиха 25 сигнала за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над столицата. Сигналите бяха предимно за повалени дървета и клони. Отстранено бе и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10. Жълт код за обилни валежи, придружени от гръмотевици, е обявен за 5 области в Северозападна и централна Северна България.

Шест общини останах без ток след мощната буря в Северозапада

https://offnews.bg//112/shest-obshtini-ostanah-bez-tok-sled-moshtnata-buria-v-severozapada-664290.html

Шест общини от Врачанска област са без ток заради силната буря. Става дума за Враца, Мездра, Бяла Слатина, Роман, Борован и Криводол. Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Във Враца има десетки паднали дървета и клони, изкъртени са пътни знаци. Силният вятър е обърнал метален щанд. Пострадала е една жена, която е настанена в болница със счупен таз, съобщи БНР.

Силен дъжд с бурен вятър от 76 км. в час събори клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути. На моменти западният вятър стигна скорост от 21 метра в секунда, казаха от метеорологичната станция. Екипи на Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраниха паднал клон на централния булевард "Цар Освободител" при спортният комплекс "Осогово".

Там полицаи регулираха движението, докато трасето беше почистено. Имаше паднали клони и по булевард "Георги Раковски", покрай река Банщица.

Всички проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София, вече са отстранени, съобщи Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция". Екипите вече се прибраха в базата, няма проблеми никъде. Наблюдаваме обекти, изпълнили сме сигналите за паднали клони. За момента ситуацията е нормална. Направили сме обходи на критичните места, където може да се получи завирявания. В момента и времето се оправи, така че няма никакъв проблем.

По-рано днес в Столичната община постъпиха 25 сигнала за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над столицата. Сигналите бяха предимно за повалени дървета и клони. Отстранено бе и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10. Жълт код за обилни валежи, придружени от гръмотевици, е обявен за 5 области в Северозападна и централна Северна България.

Евгений Дайнов: Криворазбраната представа за зелените

https://offnews.bg//nashite-avtori/evgenij-dajnov-krivorazbranata-predstava-za-zelenite-664288.html

Според шефа на пожарникарите, зелените не били гасили пожара в Кресна. Говори, докладва пред камера, пуска „технически” термини като „огнища на припламване”, а – лъже. И знае, че лъже, тъй като той лично се е опитал да „евакуира” зелените доброволци, гасещи на място. 

Думата ми не е, обаче, за лъжата. Този сюжет е ясен: тази власт си е поставила една само задача – да краде; а щом краде, ще трябва да лъже. Едното без другото не става.

Иде реч за друго. Повличайки се по лъжите на властта и подхванати от кафявия порой на л*йняните медии, доволно количество български граждани рутинно псуват зелените. Спирали напредъка, вземали къшея от устата на гладни дечица, получавали милиони и клатили държавата. Но – забележете – в момента, в който в селото / двора / града на някой такъв гражданин цъфне изедник, тръгнал да прави пари от ликвидирането на природа, в този точно момент псуващият зелените гражданин пребледнява и започва да върти телефона. За да намери познат на познат, който да му даде номера на някой зелен.

И после се обажда чичо ви Драган от Долно нанагорнище на въпросния зелен и започва да въпие: „Идвайте да спасявате!”.
Не съм от най-видните зелени, та подобни разговори ми се случват сравнително рядко, 3-4 пъти годишно. Винаги обаче леко ме втрисат.

В обичайния случай, подобен разговор звучи така:

Чичо Драган от Долно нанагорнище (за краткост – ЧДДН):

-Как я мислите тая работа, бе?

Наша скромност (за краткост – НС):

-Кои ние коя работа как да мислим?

ЧДДН:

-Нали сте от зелените?

НС (внимателно, знаейки какво се задава):

-Мдаа?...

ЧДДН:

-Ми къде гледате? У наше село тия искат да ни заприщят реката (изсекат гората, отровят язовира, копаят руда)! Отиде ни селото! А вие къде сте? Защо не сте тук да спасявате?

НС:

-Ами... Нито знам нещо за случая, нито ми се плаща да тичам из страната; имам си работа – даскал съм, в разгара на семестъра сме...

ЧДДН:

-Ама нали сте от зелените? Защо ви няма тука да спасявате?

НС (с дълбока въздишка, знаейки, какво се задава):

-Вижте... Напишете ми накратко, за какво става дума и се органиизрайте на място. Ако имаме възможност да помогнем – ще помогнем...

ЧДДН:

-И няма да дойдете да спасявате селото? Че за какво сте тогава? Правилно ви попържахме оная вечер в кръчмата...
И кръгът се затваря: зелените са гадове, защото не тичат тука да ни спасяват селото, докато ние гледаме сеира под навеса на кръчмата.

Характерното е обаче, че когато проблемът тупне в двора на чичо ви Драган, той не се сеща да задейства някой държавен орган. Дори чичо ви Драган е разбрал, че тази власт, която му внушава да псува зелените – тя не работи нито за него, нито за селото му. И няма да се задвижи в негова защита.

Затова веднага тича да търси зелените – нищо, че снощи ги е попържал на гадове. Няма лошо, но чичо Драган си представя нещата така: натиска копчето – веднага долита хвърковата чета зелени и оправя работата. Важното е той, чичо Драган, да не си дава зор да прави каквото и да е било.

И не само чичо Драган постъпва по този начин. Неотдавна ми се обади общински съветник от градче, чийто бизнес – минерални води и бани – е застрашен от някаква мина. Разговорът протече горе-долу по описаия тертип, а накрая не получих нито описание на случая, нито дори приблизителна представа, какво смятат да направят местните, за да си защитят хляба. Явно – ще клечат и ще чакат някоя зелена хвърковата чета сама да се изсипе надолу по склона и да разбие лошите, като полския крал Собиески при обсадата на Виена.

Има, разбира се, и изключения. За последните 10 години в два случая местните се организираха, беше им помогнато – и си решиха проблема. В останалите 20-30 случая – нищо. Най-вероятно, след като на чичо Драган са ми ликвидирали реката, гората или каквото там – той пак зелените е изкарвал виновни в кръчмата. Че не са дошли да му свършат работата.
Да му угасят пожара, така да се каже. Като на шефа на пожарникарите...

Не ви натрапвам никакви изводи и поуки от тия случки. Можете да си ги направите сами.

Разчистиха бунище в "Южен" за детски площадки

https://www.24chasa.bg/region/article/6424504

Разчистиха бунище в "Южен" за детски площадкиДве нови детски площадки бяха направени на ул. "Стефан Стамболов" в Пловдив, след като там бе облагороден запустял терен от 1, 9 дка на бивша забавачка. "Парцелът не е бил поддържан 17 г. и се беше превърнал в змиярник. Премахнахме бурените, изнесохме боклуците, възстановихме оградата и осветлението.

Ансамбълът остана на крачка от втори медал на световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6424556

Ансамбълът остана на крачка от втори медал на световнотоАнсамбълът по художествена гимнастика на България остана на крачка от втори медал от световното първенство. За съчетанието си с 5 обръча българките получиха 18,250, което им отреди четвърто място. След като грабнаха сребърния медал в многобоя на дебютното си световно първенство, "диамантите" Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева,

Коментар на седмица №3: Професиите на бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6424279

Коментар на седмица №3: Професиите на  бъдещетоКонцепцията “интернет на нещата” променя из основи живота и работата. Шанс имат предприемачите и свободните професии Базираната в Сан Франциско компания Momentum Machines предлага робот за производство на хамбургери, който без човешка намеса може да приготвя до 400 сандвича на час. Устройството не е предназначено да направи работниците в

Скандалът "фипронил" - преувеличение или пример за институционална небрежност?

https://www.actualno.com/society/skandalyt-fipronil-preuvelichenie-ili-primer-za-institucionalna-nebrejnost-news_631130.html

Безспорно тази година кризата, която беляза хранителния пазар в Европа, е свързана с произведен в Румъния дезинфектант за помещения за кокошки-носачки с токсична съставка, която прониква в снесените яйца. Става въпрос за скандала "фипронил". Именно този скандал провокира р

Тръмп: „Помиряването със Северна Корея“ няма да проработи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424543

Тръмп: „Помиряването със Северна Корея“ няма да проработи

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „помиряването със Северна Корея“ няма да проработи, след като стана ясно, че Пхенян е провел успешен тест на водородна бомба, годна да бъде прикрепена към междуконтинентални ракети, предава AFP, съобщи "Фокус" Изказването му става часове, след като в Северна Корея бе засечена „експлозия“ с магнитуд 6.

Въвеждат промени в маршрута на влаковете между Пловдив и Стара Загора заради ремонт

http://www.cross.bg/vlakove-plovdiv-zagora-1553893.html

/КРОСС/ От 4 септември до 20 октомври предстоят временни промени в разписанието и маршрута на всички влакове, които преминават в участъка между гарите Пловдив и Стара Загора. Временната реорганизация е свързана със строителните дейности за изпълнението на мащабен проект на "Национална компания железопътна инфраструктура" за рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас. През този период всички бързи влакове, които преминават в участъка между Пловдив и Стара Загора, ще се движат през Димитровград. Тези влакове пътуват по направленията София-Варна-София, София-Бургас-София и Пловдив-Варна-Пловдив. За клиентите на националния железопътен превозвач ще бъдат осигурени автобуси за превоз на пътниците между гарите Пловдив и Оризово. Ще бъдат въведени и промени в разписанията на влакове, които се движат в съседни направления на ремонтирания участък, за да се осигури регулярно придвижване и осъществяване на връзки с други влакове.  

Туристи бяха блокирани на Симеоновския лифт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/turisti-biaha-blokirani-na-simeonovskiia-lift-2045907

Туристи бяха блокирани временно в кабинките на Симеоновския лифт на Витоша.
 
Лифтът е спрял следобед заради прекъсване на тока в резултат на бурята, посочи Красимир Иванов, началник на Симеоновския лифт. По думите му това е станало <

Си Дзинпин: БРИКС трябва да засили сътрудничеството си с други държави

http://www.investor.bg/drugi/338/a/si-dzinpin-briks-triabva-da-zasili-sytrudnichestvoto-si-s-drugi-dyrjavi-245990/

Заради сложната външна обстановка държавите от групата ще се сблъскат с трудности, но потенциалът им за развитие не се променя, коментира президентът на Китай

Прокуратурата поиска разпечатка на разговорите на Лазар Влайков

http://www.cross.bg/vlaiikov-lazar-prokyror-1553892.html

/КРОСС/ Окръжната прокуратура в Пазарджик поиска разпечатка на разговорите на Лазар Влайков в нощта, когато след инцидент почина 47-годишният Наско Тонкев в заведение в село Виноградец, съобщава БНР. Разпечатката цели да се установи дали наистина бившият председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков е провел разговор с прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Припомняме, семейството на жертвата заявява, че деянието е станало случайно, но извършителят е Лазар Влайков, който притежава пистолета. Те са сигурни, че Влайков се опитва да използва 6-годишното дете като изкупителна жертва. Според разказите им непосредствено след инцидента Влайков се обадил на свой приятел прокурор, с когото често посещавали заведението на жертвата, вместо да позвъни на телефон 112. Разследването по случая продължава. Междувременно стана ясно, че от ръцете на 6-годишното дете, за което се твърди, че случайно е застрелял собственика на ресторанта, са взети натривки, които показват, че то е държало пистолета. Това обаче не доказва, че оръжието е било в него в момента на инцидента. Влайков от начало беше задържан, но след това беше освободен от ареста. Срещу него към момента не е повдигнато обвинение. Вчера, 2 септември, изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на Влайков в партията.

"Умна жилетка" превръща бездомни кучета в улични пазители (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424527

"Умна жилетка" превръща бездомни кучета
в улични пазители (Снимки)Рекламна агенция в Тайланд е разработила "умна жилетка", благодарение на която бездомните кучета могат да се превърнат в пазители на улиците в столицата Банкок и на други места в страната, предаде Ройтерс. Оборудвана със скрита камера и сензори, специалната жилетка стриймва видео на живо, когато кучетата лаят,

Британският главен преговарящ: ЕК се поставя в глупаво положение

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-glaven-pregovaryasht-ek-se-postavya-v-glupavo-polozhenie-news268799.html

Главният преговарящ на Великобритания по Брекзита Дейвид Дейвис заяви, че Европейската комисия "се поставя в глупаво положение" с критиките си срещу британския подход към преговорите, за които от Брюксел казват, че няма напредък, предаде Ройтерс, в неделя. "Частно казано, мисля, че това изглежда глупаво, защото несъмнено има неща, които сме постигнали", посочи Дейвис пред Би Би Си. "Комисията се поставя в глупаво положение, като казва, че нищо не е направено", добави той. По думите му Великобритания вероятно ще продължи да внася известни суми в хазната на ЕС, след като напусне съюза, но те няма да бъдат големи в дългосрочен план. "Файненшъл таймс" цитира лидера на британската партия Либерални демократи Винс Кейбъл, според когото Обединеното кралство може и да не напусне ЕС заради вътрешните разногласия в политическите партии. "Според мен повече от вероятно е Брекзитът да не се състои", казва 74-годишният политик. По-рано "Дейли телеграф" писа, че проевропейски настроените членове на управляващата Консервативна партия се канят да осуетят приемането на законопроекта, който отменя действието на законодателството на ЕС на британска територия. Вестникът твърди, че не по-малко от шестима консерватори в Камарата на общините ще гласуват против законопроекта заедно с опозицията, оглавявана от лейбъристите. "Сънди таймс" пише от своя страна в неделя, че след конгреса на Консервативната партия през октомври премиерът Тереза Мей може да се съгласи да изплати на ЕС до 50 милиарда лири (54 млрд. евро), след като напусне съюза. Мей се надява, че този ход ще бъде стимул за започване на търговските преговори между Лондон и Брюксел.

Мутри с кола на футболист блъснаха кортежа на Вучич

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/mutri-s-kola-na-futbolist-blysnaha-kortezha-na-vuchich-6073332

Тяхната кола блъсна в събота сутринта в покрайнините на Белград автомобила на държавния глава

Цяла България се надява на победа срещу Холандия на „Амстердам Арена“

http://www.moreto.net/novini.php?n=358736

Българският национален отбор по футбол гостува тази вечер на Холандия в мач, който може да се окаже с решаващо значение в борбата за класиране на Мондиал 2018 в Русия. Двубоят от квалификациона Група „А“ е от 19,00 часа наше време на стадион “Амстердам Арена“ и е поверен на гръцкия рефер Анастасиос Сидиропулос.

Хората с бонови книжки не знаят, че имат акции от предприятия

http://frognews.bg/news_141409/Horata-s-bonovi-knijki-ne-znaiat-che-imat-aktsii-ot-predpriiatiia/

12 години след края на масовата приватизация - над два милиона души притежават акции от предприятия, но не го знаят. Това показва статистиката на Централния депозитар.

В Добрич за 21-ви път се състезават млади музиканти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424485

В Добрич за 21-ви път се състезават млади музиканти
56 музиканти от България и 1 от Китай ще участват в ХХІ-то издание на конкурса „Надежди, Таланти, Майстори“ в град Добрич , който ще бъде открит на 4 септември и продължава до 8-ми. Конкурсът се организира от община град Добрич и е под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов. Музикалните сесии за участници,

Меркел и Макрон ще настояват за по-строги европейски санкции срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424512

Меркел и Макрон ще настояват за по-строги европейски санкции срещу Северна Корея

Германският канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон призоваха към по-строги европейски санкции по отношение на Северна Корея, след като режимът ѝ съобщи, че е провела изпитание на водородна бомба, предаде AFP, цитира "Фокус". „Канцлерът и президентът са съгласни, че Северна Корея нарушава международното право и международната

Тереза Мей готова да плати 50 милиарда паунда за развода с Европейския съюз

http://www.cross.bg/miliarda-paynda-razvoda-1553891.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей е готова да се съгласи да плати сметка по развода с Европейския съюз в размер на 50 милиарда паунда (54,5 милиарда евро) в опит да започне търговски преговори, но пази това в тайна, за да избегне скандал по време на предстоящата конференция на Консевративната партия, твърдят британските медии, цитирани от БНР. Премиерът Мей призова проевропейски настроените депутати от Консервативната партия за подкрепа преди началото на обсъждането за Закона за отмяна на европейското законодателство през следващата седмица. Дясната ръка на премиера Деймиън Грийн заяви, че евентуален бунт в редиците на торите може да доведе на власт лейбъриста Джеръми Корбин. Тереза Мей обаче със сигурност ще има сблъсък с антиевропейски настроените депутати след днешното разкритие на вестник "Сънди таймс", че е готова да плати 50 милиарда паунда като сметка по развода с ЕС само и само да започне търговски преговори. Според вестника, тя е инструктирала нейните служители да изготвят планове за плащания между 7 и 17 милиарда годишно в продължение на три години след като Великобритания напусне организацията. Тези планове обаче се пазят в тайна, тъй като тя не желае да има проблеми на конференцията на Консервативната партия следващия месец

Астронавтка се върна от космоса с редица рекорди

http://clubz.bg/57905-astronavtka_se_vyrna_ot_kosmosa_s_redica_rekordi

Астронавтката Пеги Уитсън се завърна на Земята късно вечерта в събота, като завърши рекорден полет. Уитсън е била общо 665 дни извън планетата ни – 288 от тях на последната мисия – което е повече от всеки друг американец и повече от всяка жена в историята изобщо, пише „Гардиън“.

Тя напусна Международната космическа станция часове по-рано, заедно с друг американец и руснак. Капсулата им се приземи в Казахстан.

Уитсън постави няколко рекорда, докато беше в орбита – тя е най-възрастната астронавтка, на 57 години, както и най-опитната, с едно десетилетие стаж. Освен това е първата жена в историята, ръководила космическата станция два пъти.

Другият от завърналите се космонавти, руснакът Фьодор Юрчихин, е прекарал дори повече време в космоса – общо 673 дни за 5 мисии. Той и Джак Фишър от НАСА се завърнаха след 136 дни на борда на Международната космическа станция.

Уитсън, биохимик, даде сериозен тласък и в трите си експедиции на станцията, като непрекъснато искаше да се провеждат още и още научни изследвания. Според учени на Земята дори е било трудно да удържат темпото ѝ. Тя е експериментирала дори с храна, като е добавила нови елементи към стандартните лиофилизирани ястия. По време на командването ѝ например тортилите бяха заместени с ябълков пай.

В момента трима мъже са на Международната космическа станция – американец, руснак и италианец. На 12 септември още двама американци и един руснак ще отлетят натам от Казахстан.

Площад Славейков.

Стилиян Петров: Ще се радвам да поема български отбор, но още е рано

https://offnews.bg//futbol/stilian-petrov-shte-se-radvam-da-poema-balgarski-otbor-no-oshte-e-ra-664287.html

Легендата на българския футбол Стилиян Петров даде откровено интервю за предването "Код Спорт" по ТВ+. Стенли говори бъдещите си планове, както и за разочарованието, когато Роберто ди Матео реши да не го задържи в Астън Вила, след като пребори смъртоносна болест. Бившият халф даде мнението си и за състоянието на родния футбол.

Стенли, да очакваме ли изненада около теб? Подготвяш ли да рестартираш кариерата си или ще започнеш работа като старши треньор, или като директор?

- Имам оферти и в двете сфери. Като футболист в по-долните дивизии в Англия и в други страни по света. Може би мога да продължа да играя още една година. Може би треньорската кариера повече се приближава. Работя усърдно и всичко става стъпка по стъпка. Не съм си поставил цели дали да стане след една-две седмици или след една-две години. Стъпка по стъпка.

А може ли да ни станеш колега?

- Защо не? Напоследък ми е като хоби. Анализирам мачове и в "Скай", и в Би Би Си, и в Би Ти в Англия. Имам покана да пътувам и в Катар, където също да коментирам Висшата лига. Но това е по-далечна дестинация и пътуването ме спира. Засега имам оферти, стоя около футбола. Както се казва - не напускам футбола.

Идеално е, че започваш да клониш в треньорската професия, защото за 100 години български футбол сме имали големи играчи с престижни награди, но още чакаме роден треньор да се реализира в някое от топ 5 на първенствата...

- Да, надявам се скоро да има един български треньор в тези първенства. Може да съм аз, може да е някой друг. Надявам се да съм аз. Имам голямо желание, но сме видели, че не са много големите футболисти, които са станали и големи треньори.

Остана ли горчиво чувство към Роберто Ди Матео, който тогава бе мениджър на Астън Вила? Той не ти даде шанс...

- Не мога да го виня, но в мен остана горчиво чувство. Просто мисля, че можеше да се подходи много по-деликатно в тази ситуация. Все пак преборих рака, преминах през много труден период на лечение и успях да се завърна. Не говоря за качества, а да си върна мускулатурата и фитнеса. Нямах никакви финансови претенции към Вила. Просто исках да се завърна като футболист. Приемах всичко с усмивка - всяка тежка тренировка, всеки момент, защото все още имах шанса да живея. Момчетата се учудваха, защото тренировките бяха много тежки на такива температури, но бях щастлив, че отново мога да играя футбол и да съм на терена. Явно това не го разбраха. Заболя ме наистина много, но както казах - в живота не всичко се получава така, както искаме.

Всички казват, че си доказано "смело сърце". Но има едно изпитание, което трябва да преминеш, за да се докажеш в тази насока - да поемеш български отбор. Това може ли да се случи?

- Защо не? В момента нямам тази идея, но ще се радвам. Треньорската кариера е непредвидима, не знаеш къде можеш да започнеш. Но в момента това не е на дневен ред.

Знаем, че гледаш мачове от нашето първенство. Отлепяме ли ютията, както навремето казваше Любо Пенев или дълбаем дъното?

- Имам съвсем друго мнение. Мисля, че ние българите сме малко към двете крайности - или възхваляваме, или закопаваме някой. Стават много хубави мачове, имаме много добри и талантливи млади футболисти. Може би трябва да работят малко по-здраво и по-усърдно. Надявам се, че националният отбор ще подобри играта си, защото всички искаме това. Трябва да се даде време на Петър Хубчев, защото видяхме, че честата смяна на треньори не води до нищо хубаво. За селекцията - трябва да се дава повече шанс на по-младите футболисти, дори и да не са готови. Ще дойде денят, когато ще бъдат готови, но без шанс, няма как да стане. Може би и аз не бях готов, но имаше треньори, които бяха търпеливи към мен. И Димитър Пенев, и Стойчо Младенов, и Димитър Димитров - доста треньори, които бяха търпеливи и с мен.

Сега нямаме нито един футболист, който играе в топ първенствата на Европа.

- Така е, не го отричам. Но това не означава, че трябва да се спре да се работи, да се дава шанс и да бъдем търпеливи да изградим футболистите си в България. Ето, давам пример - излезе новина, че Димитър Бербатов, който е добър приятел и имам голям респект към него, има шанс да играе в България. Това щеше да е голяма реклама за всички нас. Това име отново да е тук, да привлече вниманието към българския футбол. А ние какво направихме? За това, че щял да избере Берое, веднага се нахвърлиха към него. Нека някой друг да му предложи, както той каза в интервю. Виждаме, че други големи звезди се прибират в страните си и играят. Всички ги приемат с почитание. Ние какво направихме - изгонихме го. Сега ще ходи в Индия. Защо да е в Индия, а не в България?

Имаше тежки моменти в България. Как се минава през загуби 0:8 от Литекс и 0:5 от Левски?

- Много трудно, особено когато не обичаш да губиш. Може би сега щях да ги приема по много по-различен начин. Когато бяхме млади, по-опитните футболисти ги приемаха лошо, а ние бяхме на по-заден план. Може би това много ни предпази. Все пак, когато загубихме с 0:8, в ЦСКА играеха много големи футболисти - Милен Петков, Вальо Станчев, Здравко Радев, Бог да го прости, Гошо Йорданов - Ламята. Може би тези имена ни предпазиха при тези резултати. Но беше по-различно, когато загубихме от Чехия с 0:6. Тогава ние бяхме на преден план и осъзнах какво е било на опитните футболисти, когато паднахме с 0:8 от Литекс. Винаги опитните играчи носят кръста и трябва да са готови да поемат критиките при една такава загуба.

ЦСКА изживя тежки години. Търсили ли са те да помагаш и как виждаш ситуацията в момента?

- Не знам дали трябва да го споменавам, но ме търсиха. Имах разговори, когато Ицо Янев беше начело на отбора. Проведох два разговора с Янев за някакъв пост в ЦСКА. Говорил съм и с други български клубове.

Преминаваме към Селтик - славни времена за теб, но малцина знаят, че в първия месец куфарът ти е бил събран и си бил пред завръщане в България. Игнорирал ли си този момент или още го помниш?

Разбира се, че го помня. Това беше повратен момент в моята кариера. Беше много тежко за мен. Спомням си, че когато Марто напусна, всички плачеха на летището. Аз му се смеех, а след това му се обадих и го питах защо всички плачат, включително и той. Аз бях същият. Заминах сам без да знам и дума на английски. Летях през Брюксел, кацнах на летището в Глазгоу. Започнах в отбор също с много големи имена - Любо Моравчик, Марк Видука... Не разбирах нищо, живеех сам. Бях готов да си тръгна, не го крия. Но успях да го преборя и да продължа. В тези моменти осъзнаваш какво можеш да изгубиш. Казах си, че не може всеки един да успява, а аз да не мога. Стиснах зъби, ходех три пъти на ден на кино само и само да науча английски, работих във ван за хамбургери, за да се науча как се поръчва, как се връща ресто. Трябваше да го направя и не ме е срам.

А клубът знаеше ли за това?

- Не, клубът го разбра, когато написах книгата. Тогава те не подхождаха много добре към футболистите от чужбина. Един футболист отива в нова страна, има нова култура и различен език. Отначало не го осъзнаваха. Мислеха, че когато се плаща голяма сума пари за някой, той е готов, идва и започва, не му трябва време за адаптация.

Йозил се разсърди на бившите играчи на "Арсенал", които го критикуват

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/03/3035454_iozil_se_razsurdi_na_bivshite_igrachi_na_arsenal_koito/?ref=rss


Звездата на "Арсенал" Месут Йозил се обиди от критиките към него, отправени от бивши играчи на "артилеристите". Германският плеймейкър, който започва пети сезон на "Емиратс", посъветва критиците си да започнат да подкрепят отбора.<br /><br />"Трябваше да се науча да приемам критиката, откакто съм в Лондон. Твърде скъп, твърде алчен, лош език на тялото – това са само част от думите, които чувам за мен. Някои от тези коментари са на хора, които не ме...

Неделният ден през погледа на премиера Борисов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/09/03/3035468_nedelniiat_den_prez_pogleda_na_premiera_borisov/?ref=rss


След като вчера премиерът Бойко Борисов все участие в откриване на летния университет на младежката организация на ГЕРБ във Варна, където използва случая да даде мнението си по всички актуални теми, днес той се е срещнал с учените от научно-изследователския кораб Havila Subsea.<br /><br />Екипът в момента проучва древната крайбрежна ивица на България. Профилът на Борисов в социалната мрежа "Фейсбук" отбелязва всеки негов момент от деня като събитието на младежката...

Тръмп: Думите и действията на Северна Корея са опасни за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424501

Тръмп: Думите и действията на Северна Корея са опасни за САЩАмериканският президент Доналд Тръмп определи действията на Северна Корея като „опасни и враждебни за САЩ“, след като режимът в Пхенян изпита водородна бомба, пише The Hill. „Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ“,

Ако Цацаров беше главен прокурор на САЩ

http://frognews.bg/news_141406/Ako-TSatsarov-beshe-glaven-prokuror-na-SASHT/

На повечето мобилни телефони падне ли батерията под 12% - почват да пиукат тревожно. Под 8%: в горния край на екрана светва червено – издъхвам. Българската прокуратура има 6% обществено доверие. Червено за опасност отвсякъде – нула внимание.

Съвети в социалните мрежи как да разпознаем лош ресторант

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424497

Съвети в социалните мрежи как да разпознаем лош ресторант Клиенти на лоши ресторанти публикуват съветите си как да избягваме заведения от този тип в социалната мрежа Туитър, съобщи в. "Мейл он сънди". От снимките и специфичните им предупреждения става ясно, че те са научили урока си по трудния начин. Някои от потребителите споменават насекоми, неприветливо обслужване и странни предмети в храната,

Буря удари части от страната, има пострадала жена (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/vraca/buria-udari-chasti-ot-stranata-ima-postradala-zhena-snimki-2045883

Силна буря остави много общини в Западна България без ток за часове. Засегнатите общини са Плевен, Враца, Мездра, Бяла Слатина, Роман, Ботевград, Радомир и

Бурята в Западна България остави без ток 6 врачански общини

http://www.mediapool.bg/buryata-v-zapadna-bulgaria-ostavi-bez-tok-6-vrachanski-obshtini-news268798.html

Шест общини от Врачанска област са без ток заради силната буря - Враца, Мездра, Бяла Слатина, Роман, Борован и Криводол, съобщава БНР в неделя. Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Във Враца има десетки паднали дървета и клони, изкъртени са пътни знаци. Силният вятър е обърнал метален щанд. Пострадала е една жена, която е настанена в болница със счупен таз. Силен дъжд с бурен вятър от 76 км. в час събори клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути. На моменти западният вятър стигна скорост от 21 метра в секунда, съобщиха от метеорологичната станция. Все пак в Кюстендил бурята не е нанесла сериозни щети. 25 сигнала са постъпили в Столичната община за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София. Сигналите са предимно за повалени дървета и клони. Отстранено е и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10. Има и паднало строително платно от ограда на строителен обект, но няма нанесени материални щети. Жълт код за обилни валежи, придружени от гръмотевици, е обявен за 5 области в Северозападна и централна Северна България.

Си Цзинпин и Путин за Ким: Ще се справим „по подходящ начин“

http://clubz.bg/57904-si_czinpin_i_putin_za_kim_shte_se_spravim_%E2%80%9Epo_podhodqsht_nachin%E2%80%9C

Кратко съобщение на китайската държавна информационна агенция „Синхуа“ от две изречения – това е засега реакцията на Китай и Русия след извършения от Северна Корея шести ядрен опит. Си Цзинпин и Владимир Путин са в китайския град Сямън, където се провежда среща на лидерите на страните от БРИКС.

Съобщението на контролираната от правителството в Пекин агенция казва дословно:

"Китайският президент Си Цзинпин и неговият руски партньор Владимир Путин се съгласиха в неделя да се справят по подходящ начин с последния ядрен тест, извършен от Корейската народно-демократична република.

Двамата лидери се съгласиха да се придържат към целта от ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и поддържане на близка комуникация и координация за справяне със сложната обстановка“.

По-рано министерството на външните работи на Русия призова за спокойствие. Япония и Южна Корея обаче са силно обезпокоени и призоваха Съвета за сигурност на ООН за възможно най-острия отговор.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също подкрепи отговор с „максимална твърдост“.

Доналд Тръмп реагира с поредица от туитове. Той обяви, че Северна Корея е престъпна държава и че приказките помиряване на Корейския полуостров няма да свършат работа.

„Те разбират само от едно!“, заключи Тръмп.

България също осъди ядрения опит.

 

 

Тръмп: Северна Корея е престъпна нация и срам за Китай

http://www.cross.bg/trump-koreya-kitaii-1553890.html

/КРОСС/ Учудващо реакцията на Доналд Тръмп за ядрения опит на Северна Корея позакъсня с оглед на предишни подобни ситуации, но отново не бе спестена. Американският президент ясно обяви, че КНДР е заплаха за САЩ, но отново нападна Китай, тъй като явно очаква от Пекин да оказват контрол върху режима на Ким Чен-ун. „Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ", написа Тръмп в профила си в Туитър. „Северна Корея е престъпна нация, която става голяма заплаха и срам за Китай, който се опитва да помага, но с малък успех", добави президентът на САЩ в отделен свой коментар. Междувременно стана ясно, че САЩ ще наложат и нови икономически санкции срещу КНДР. Пакетът санкции се изготвя и ще бъде изпратен на президента Доналд Тръмп по-късно в неделя, за да бъде обсъден на предстоящата среща на американския държавен глава със съветниците по отбраната.  

Тръмп: Северна Корея е престъпна нация и срам за Китай

http://www.cross.bg/koreya-kitaii-trump-1553890.html

/КРОСС/ Учудващо реакцията на Доналд Тръмп за ядрения опит на Северна Корея позакъсня с оглед на предишни подобни ситуации, но отново не бе спестена. Американският президент ясно обяви, че КНДР е заплаха за САЩ, но отново нападна Китай, тъй като явно очаква от Пекин да оказват контрол върху режима на Ким Чен-ун. „Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ", написа Тръмп в профила си в Туитър. „Северна Корея е престъпна нация, която става голяма заплаха и срам за Китай, който се опитва да помага, но с малък успех", добави президентът на САЩ в отделен свой коментар.  

В KFC в Китай ще може да се плаща с усмивка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/03/3034862_v_kfc_v_kitai_shte_moje_da_se_plashta_s_usmivka/?ref=rss


Посетителите на ресторанта на KFC в китайския град Ханджоу ще могат да платят с една безценна валута – с усмивка. Клиентите ще могат да използват услугата "Усмихни се, за да платиш" благодарение на система за лицево разпознаване.<br /><br />Тя е част от много екстри на ориентирания към техниката и здравословния начин на живот концептуален магазин, с който компанията Yum China се опитва да привлече млади клиенти. Компанията е най-голямата верига за хранителни стоки на...

Виж санирания блок на Петър Димитров от Стамболийски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424133

Виж санирания блок на Петър Димитров от СтамболийскиПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Изпращам Ви снимки от блока, в който живеем-саниран, красив и много модерен вече. Сградата се намира в гр.Стамболийски, обл.Пловдив., пететажна е, с три входа. Санирането започна на 01.

Земетресение със сила 3,2 по Рихтер в Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424481

Земетресение със сила 3,2 по Рихтер в Хърватия Сеизмологичната служба на Хърватия регистрира тази сутрин умерено земетресение със сила 3,2 степени по Рихтер и епицентър край град Джаково, в източната част на страната, предаде Танюг. Земетресението е било регистирано тази сутрин в 4:55 часа на дълбочина 10 км, предава БТА. Хърватският сайт Индекс съобщава,

Прокуратурата иска разпечатка от разговорите на притежателя на пистолета от Виноградец

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-iska-razpechatka-ot-razgovorite-na-pritezhatelya-na-pistoleta-ot-vinogradets-news268797.html

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе искане в съда за предоставяне на разпечатка на телефонните разговори на председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков в нощта, когато нелепо бе убит 47-годишният Наско Тонкев. Това ще докаже дали наистина е имало нерегламентирани разговори между Влайков и прокурора, както твърдят присъствали на тържеството в заведение в село Виноградец, по време на което се случи нещастието, предаде в неделя БНР Семейството на жертвата твърди, че веднага след тежкия инцидент, вместо да се обади на телефон 112, Лазар Влайков е търсил съдействие от районния прокурор на Пазарджик, с когото били в близки приятелски отношения. Взетите натривки от ръцете на 6-годишното дете показват, че то е държало пистолета, но не доказват, че именно то е произвело фаталния изстрел. Това може да докаже само специалист с отлична експертиза, твърдят запознати, цитирани от БНР. Без да му предяви обвинение вчера прокуратурата освободи председателя на Общинския съвет в Септември. Трагедията се разигра в четвъртък вечерта в селото в община Септември по време на празнуване на рождения ден на 6-годишно дете. Оръжието, с което е произведен фаталният изстрел, е собственост на чичото на момченцето – Лазар Влайков. Първоначално лансираната версия бе, че момченцето неволно е произвело изстрела. Близките на убития собственик на заведение в село Виноградец обаче не вярват, че фаталният изстрел е произведен от 6-годишното дете. Дъщерята на убития Деница Тонкева, която е била свидетел на изстрела, твърди, че той е произведен от Влайков, а детето си е играело по това време. В събота наблюдаващият прокурор по делото Димитрия Ганчева съобщи, че се работи по две версии - нелеп инцидент или прикриване на опит за убийство. Делото засега обаче се води срещу неизвестен извършител и това е причината Лазар Влайков да бъде освободен след 24-часовото му задържане от полицията до изясняването на обстоятелствата около случая. Междувременно от ГЕРБ съобщиха, че Тодор Влайков е изключен от партията и го призоваха да напусне и Общинският съвет в Септември. Версията, че детето е убило съпруга ми, е скалъпена след инцидента, каза съпругата на убития Наско Тонкев в събота. Според нея той е намерил веднага вратичката, с която да се измъкне. Дъщерята на убития твърди, че след фаталния изстрел Лазар Влайков започнал да звъни по телефона. Тя го попитала дали се обажда на спешния телефон 112, но той и казал, че не звъни на него и тогава тя се обадила на 112. Деница предположи, че председателят на Общинския съвет в Септември най-вероятно е звънял на прокурор, с когото бил близък, за да му каже какво да прави. 44-годишният Лазар Влайков е председател на Общинския съвет в Септември от октомври 2014 г. След местните избори през есента на 2015 г. отново е избран за председател по предложение на ГЕРБ. Живее в село Виноградец и е председател на местната кооперация. Преди пет години името му нашумя след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент, но не е осъден по случая. Преди този инцидент Влайков е бил обвинен, че е пребил сина на общинския съветник Дора Пачева и заплашвал семейството и със саморазправа. Тогава срещу Влайков е образувано досъдебно производство, а Пачева завежда гражданско дело срещу него, но нито разследващите, нито съдът откриват вина у Лазар Влайков и той има чисто съдебно минало.

Леонардо Ди Каприо може да е новият Джокер

https://www.actualno.com/showbusiness/leonardo-di-kaprio-moje-da-e-novijat-djoker-news_631173.html

Warner Bros. планира да покани актьора Леонардо Ди Каприо за ролята на Джокера в новия филмов проект, посветен на противника на Батман, съобщи The Hollywood Reporter. Компанията ще опита да се договори с актьора помощта на режисьора Мартин Скорсезе. Той неведнъж е снимал Ди Каприо в своите

Вицепремиерът Каракачанов на сватба в Сандански

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424476

Вицепремиерът Каракачанов на сватба в СанданскиВицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов ще бъде гост на сватба в гр. Сандански тази вечер, научи наш репортер. Лидерът на ВМРО е сред поканените на тържеството и е обещал да присъства. Той ще гостува на сключването на брак на Мария Иванова с нейния дългогодишен приятел. Булката е била сътрудник към парламентарната група на ОП.

У нас търсим учители, в Европа –готвачи и шофьори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424471

У нас търсим учители, в Европа –готвачи и шофьори
Свободни работни места за 20 учители по различни предмети са обявени в Бюрото по труда в Добрич – каза директорът му Васил Сивков. Търсенето е за математика и информатика, история и география, трудово обучение и др. „Имаме практика преди началото на учебната година да сме в контакт с директорите на учебните заведения за свободните работни места”,

17-годишен загина на място, водач е тежко ранен при удар в крайпътно дърво

https://www.24chasa.bg/region/article/6424464

17-годишен загина на място, водач е тежко ранен при удар в крайпътно дърво
17-годишен загина на място, водач е тежко ранен при удар в крайпътно дърво. Трагичният инцидент станал точно в полунощ на 3-ти септеври. Две момчта от Вършец пътували от село Спанчевци към Вършец и преди входа към курортния град колата излиза извън платното и се удря в крайпътно дърво. На място от силния удар загива 17- годишният Иван И.

Президентът Тръмп и фондовият пазар

http://www.investor.bg/sasht/337/a/prezidentyt-trymp-i-fondoviiat-pazar-244876/

Като цяло представянето на пазара е слаб показател за президентската мощ, но президентът все пак повдига някои интересни въпроси

Русия за опита с водородната бомба: Това бе неприкрита заплаха към САЩ и съюзниците им

http://www.cross.bg/koreya-severna-rysiya-1553889.html

/КРОСС/ Русия за пореден път призова за преговори, а не за санкции срещу Северна Корея след ядрения опит, извършен от режима на Ким Чен-ун, който за пореден път възмути световната общност. Япония и Южна Корея вече се обявиха за по-строги санкции срещу КНДР, а е ясно, че имат подкрепа и на САЩ. Това обаче е грешка според зам.-председателя на комитета по отбрана и безопасност в Москва Франц Клинцевич. „Днес САЩ трябва да разберат, че времето е безвъзвратно загубено и всеки един натиск срещу Северна Корея ще бъде непродуктивен. Единственият лост за влияние са преговорите. Русия е готова да вземе активно участие в тях", обяви Клинцевич, цитиран от ТАСС. Той обърна внимание, че според разпространената информация от КНДР тестваната водородна бомба може да бъде качена на балистична ракета. „В действителност това е неприкрита заплаха към САЩ и техните съюзници в Далечния Изток. Накратко - ден след ден ситуацията става все по-опасна. Особено, след като никой не знае дали това е блъф или Северна Корея наистина имат такива възможности", допълни специалистът по отбраната.  

Предимно слънчево утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=358735

Над Черноморието утре ще предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е малка. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 24-27°. Температурата на морската вода е 23-25°.

Цитат на деня: Иска ми се който и да е веднага да стане новият президент на САЩ

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/09/03/3035387_citat_na_denia_iska_mi_se_koito_i_da_e_vednaga_da/?ref=rss


"Мога ли просто да кажа, че бих искал който и да е да стане следващият президент на Съединените щати. Веднага, моля!"<br /><br />Това заяви актьорът Мат Деймън по време на пресконференцията на филмовия фестивал във Венеция. Актьорът е там заради гангстерската ретро комедия Suburbicon, написана от братя Коен, режисирана от близкия му приятел Джордж Клуни.<br /><br />Последният въпрос на пресконференцията всъщност бе към Клуни - дали би искал да стане следващият...

Евродепутати от ГЕРБ питат ще отпадне ли двойният стандарт при храните в ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/03/3035462_evrodeputati_ot_gerb_pitat_shte_otpadne_li_dvoiniiat/?ref=rss


Двама евродепутати от ГЕРБ/ЕНП - Емил Радев и Андрей Новаков, са отправили писмен въпрос до изпълнителния орган на Европейския съюз за това дали ще бъдат предприети законодателни мерки за предотвратяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти, продавани в различните държави членки.<br /><br />Също така те настояват Европейската комисия да се ангажира с конкретни срокове за извършването на такива законодателни промени, съобщават от пресцентъра на...

Бойко Борисов пусна снимка с кучето си Бъки в инстаграм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424450

Бойко Борисов пусна снимка с кучето си Бъки в инстаграмПремиерът Бойко Борисов публикува снимка с едно от кучетета си - Бъки в официалния си профил в инстаграм. На снимката Борисов е седнал на земята, заедно с любимеца си. Той има три кучета.  На кадъра премиерът написа само "Бъки". През 2015 г. Борисов публикува снимка с друго свое куче порода кавказка овчарка и предизвика фурор в социалните мрежи.

Десетки български учители отиват на обучение в ЦЕРН

https://www.actualno.com/goodnews/desetki-bylgarski-uchiteli-otivat-na-obuchenie-v-cern-news_631209.html

39 учители по професионална подготовка в областите "Техника" и "Информатика" ще преминат обучение в ЦЕРН, съобщиха от Министерство на образованието и науката. Кандидатите могат да подават документи в МОН всеки работен ден до 8 септември 2017 година. В рамките на обучението пре

Светът под пара заради Ким Чен Ун, готви му санкции и изолация

http://frognews.bg/news_141405/Svetat-pod-para-zaradi-Kim-CHen-Un-gotvi-mu-sanktsii-i-izolatsiia/

Действията на КНДР с водородната бомба предизвикаха остра негативна реакция на международната общност с призиви за санкции и изолация.

Свободна търговия и осигуряване на световен мир постави като задачи пред БРИКС Си Дзинпин

http://www.cross.bg/briks-stranite-zayavi-1553888.html

/КРОСС/ Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страните от БРИКС трябва да се борят за либерализация на търговията и към открита световна икономика, предава „Ройтерс", цитирана от „Фокус". Президентите на петте страни в организацията Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се събират в китайския град Сиамън до вторник. Към тях ще се присъединят и участници от Тайланд, Мексико, Египет и Гвинея и ще се проведе дискусия на идеята „БРИКС плюс" - план за възможното разширяване на блока с нови членове. „Ние ще се борим за открита световна икономика, ще се борим за търговска либерализация, заедно да създадем нова глобална верига на стойност, ще извършим глобално икономическо ребалансиране", заяви Си Дзинпин. Той добави, че има „пълното убеждение", че страните от БРИКС ще се развиват, въпреки твърденията, че значението на блока бледнее заради слаб растеж. „Развитието на появяващите се пазари и развиващите се страни няма да пипне сиренцето на другия, а вместо това ще увеличи значимо икономическия пай на света", добави той. Според него форматът „БРИКС-плюс" е необходим за развитието на открита и широка мрежа от партньорства сред развиващите се страни и формиращите се пазари. „Необходимо ни е да привлечем колкото се повече формиращи се пазари и развиващи се страни в нашия общ стремеж към сътрудничество и взаимна изгода", заяви още президентът на Китай

Най-сниман в киното е най-слабият ни актьор. Ованес Торосян тежи 50 кг.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6421561

Най-сниман в киното е най-слабият ни актьор. Ованес Торосян тежи 50 кг.За по-малко от десетилетие      играе в повече от 20 филма “Не съм аз виновен. Породата ми е такава...” Тази реплика е от първия филмов диалог на актьора Ованес Торосян. Казва я във “Военен кореспондент” в диалог с Пенко Господинов, който е в ролята на Йордан Йовков. Започвам с нея, защото тя е ключова в професионалната кариера на уникалния

България осъжда шестия ядрен опит на КНДР

http://www.mediapool.bg/bulgaria-osazhda-shestiya-yadren-opit-na-kndr-news268796.html

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения днес от Корейската народно-демократична република (КНДР) шести по ред ядрен опит. Това се посочва в позиция на ведомството. Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път, се казва в позицията на МВнР.

Заради бомба от войната във Франкфурт се евакуират 60 000 души

http://www.mediapool.bg/zaradi-bomba-ot-voinata-vav-frankfurt-se-evakuirat-60-000-dushi-news268795.html

Германските власти завършват подготвителните дейности по обезвреждането на бомба от Втората световна война във Франкфурт, наложила евакуацията на над 60 000 души, предаде Асошиейтед прес. Сред засегнатите са пациенти на болници и възрастни хора, като евакуацията се определя като най-голямата в най-близката история на Германия. Във вторник 1,8-тонната британска бомба беше открита от строителни работници. Властите наредиха на жителите да се евакуират от всички домове в радиус от 1,5 километра. Преди да започне обезвреждането, бяха докарани десетки линейки, които трябваше да превозят всеки, който не е в състояние да напусне сам рисковата зона. Подобни операции в Германия са често явление, въпреки че войната е приключила преди 72 години. Вчера в град Кобленц бяха евакуирани около 20 000 души преди да бъде обезвредена 500-килограмова американска бомба.

„Лидл България“: Не сме правили ние етикетите, но се извиняваме

http://clubz.bg/57903-%E2%80%9Elidl_bylgariq%E2%80%9C_ne_sme_pravili_nie_etiketite_no_se_izvinqvame

„Лидл България“ разпространи официална позиция по повод новината за изтритите кръстове от църква в Санторини върху етикетите на продукти от т.нар. гръцка седмица в супермаркета. Под марката „Eridanous” фирмата предлага редица продукти, сред които мусака, кисело мляко, дзадзики, локум и т.н. Над името обаче се виждат прочутите сини кубета на църква от остров Санторини, които обаче на етикетите са без кръстове.

„Гръцките“ етикети на „Лидл“ предизвикаха гнева на редица потребители, някои се зарекоха да не пазаруват повече в магазините.

„Лидл България“ казва, че не е участвал в създаването на въпросните дизайни, защото „конкретните опаковки се разработват от международен екип и са унифицирани за всички държави, в които веригата оперира“.

Към последните извинения, поднесени от страна на търговската верига на централно ниво и в различните държави, Лидл България, като българско дружество, изразява още по-силната си мотивация да поднесе своите искрени извинения“, се казва в позиция на българския клон на компанията.

Историята тръгна от белгийската RTL преди няколко дни. Пред изданието офисът на фирмата в Белгия е обяснил решението за етикетите така:

Избягваме употребата на религиозни символи, защото не искаме да изключваме нито едно вероизповедание“.

Министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка призова за бойкот на супермаркетите заради премахнатите кръстове.

 

Предлагаме ви пълната позиция на „Лидл България“ без редакторска намеса:

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ

Във връзка с реакциите, относно опаковки на продукти от гръцката седмица в магазини Lidl, компанията би искала официално да уточни, че екипът на Лидл България не е участвал в създаването на въпросните дизайни. Конкретните опаковки се разработват от международен екип и са унифицирани за всички държави, в които веригата оперира.

Към последните извинения, поднесени от страна на търговската верига на централно ниво и в различните държави, Лидл България, като българско дружество, изразява още по-силната си мотивация да поднесе своите искрени извинения. От встъпването си преди седем години в страната, Лидл България многократно е доказвала с цялата си дейност дълбокото си уважение към българското историческо наследство, традиции, култура и религиозна идентичност. 

Бихме искали да уверим всички потребители, че приемаме повече от сериозно споделените коментари и реакции и сме напълно съгласни, че дори в глобалния свят е наложително международните компании да отчитат и уважават всички аспекти на културни, религиозни и други възприятия на потребителите. Затова Лидл България поема ангажимента да предаде коментарите и реакциите към централата на компанията в Германия и екипа, отговорен за създаване на дизайните на опаковките, за да бъде взето предвид при разработването на етикетите в бъдеще.

 

 

Путин и Си Цзинпин се срещнаха в навечерието на срещата на върха на БРИКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424420

Путин и Си Цзинпин се срещнаха в навечерието на срещата на върха на БРИКС Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин обсъдиха днес хода на изпълнението на двустранните договорености, постигнати при визитата на китайския лидер в Москва през юли. Разговорът между двамата се състоя в навечерието на срещата на върха на групата БРИКС в китайския град Сямън на 4 и 5 септември, предаде ТАСС.

Трима арестувани, след като блъснаха с бентли автомобила на сръбския президент

http://www.mediapool.bg/trima-arestuvani-sled-kato-blasnaha-s-bentli-avtomobila-na-srabskiya-prezident-news268794.html

Сръбската полиция е арестувала трима души, след като превозното им средство удари автомобила, в който е возен президента на страната Александър Вучич, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. Бентли удари колата на Вучич в предградие на Белград в събота сутринта, заяви вътрешния министър Небойша Стефанович. Охраната на президента реагирала и тримата били задържани. „В момента всеки детайл е разследван и по време на следствието всички факти по случая ще се установят“, уточни министърът. По думите му засега няма индикации или доказателство, че Вучич е бил цел. Мъжете ще бъдат разпитани в понеделник в прокуратурата. Те са работили като охрана в белградска дискотека и са имали криминални досиета по данни на местни медии. Твърди се, че преди инцидента са взели назаем бентли-то от футболен играч и са прекарали вечерта на дискотека.

Референдум по въпроса за гей браковете в Румъния тази есен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424414

Референдум по въпроса за гей браковете в Румъния тази есенУправляващата Социалдемократическа партия в Румъния възнамерява да организира тази есен референдум за ограничаване на конституционната дефиниция на семейството. Това ефективно ще изключи възможността да бъдат легализирани браковете между лица от един и същи пол, заяви партийният лидер Ливиу Драгня, цитиран от Ройтерс.

Виж санирания блок на Албена Петрова от Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424110

Виж санирания блок на Албена Петрова от БургасПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Бл. 18, к/кс Меден Рудник, гр. Бургас", пише Таня Илиева. Инициативата ни беше подкрепена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с награден фонд от 13 000 лева.

Премиерът се качи на кораб и се вдъхнови да създаде морски археологически музей в Созопол

http://www.cross.bg/arheologicheski-cherno-subsea-1553887.html

/КРОСС/ Създаване на морски археологически музей в Созопол. Такава идея се обмисля и ще бъде обсъдена от Министерски съвет, обяви лично премиерът Бойко Борисов през профила си във Фейсбук. Повод за изказването му бе визитата му на научно-изследователския кораб Havila Subsea, който проучва бреговете на Черно море. „Днес се запознах с работата на учените от научно-изследователския кораб „Havila Subsea", който в момента проучва древната крайбрежна ивица на България. Експедицията събира данни за промените в нивото на Черно море от последната ледникова епоха до наши дни и изследва връзките в древността на корабоплаването. С колегите от МС ще обсъдим възможностите за създаване на морски археологически музей в Созопол", обяви министър-председателят в социалната мрежа. В средата на август, след като преди това получи разрешение от правителството, Havila Subsea пристигна в Бургас на океанографска експедиция за реализацията на археологически проект Black Sea M.A.P. (Maritime Archaeology Project). В рамките на един месец трябва да бъде изследвано за археологически останки морското дъно на Черно море. Проектът е основан от Центъра за Морска Археология на Университета в Саутхемтън, Англия, в сътрудничество на Центъра за подводна археология, България. На 19.09.2017 г. се очаква корабът да се завърне в пристанището в Бургас и да престои няколко дена, като през първия ден ще бъде отворен за посетители.

Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода от януари до юли

http://www.mediapool.bg/blizo-5-mln-chuzhdestranni-turisti-sa-posetili-bulgaria-v-perioda-ot-yanuari-do-yuli-news268793.html

Последните данни на статистиката показват, че близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари – юли 2017 г.. Това означава ръст от 7,2% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма в неделя, цитирани от Фокус. Данните потвърждават прогнозите на министерството за увеличение в сектора от 7 до 10 на сто. Освен това се предвижда в периода между май и октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки. Очаква се и при тях ръстът да е около 4,5-5 на сто спрямо миналата година.

Стартира международната колоездачна обиколка на България (снимки)

https://offnews.bg//koloezdene/startira-mezhdunarodnata-koloezdachna-obikolka-na-balgaria-snimki-664285.html

66-ата международна колоездачна обиколка на България започна днес по обяд от площад "Народно събрание" в София.

В обиколката участват 250 състезатели от 15 отбора. За шест дни те ще изминат над 1160 км в страната, за да финишират в Пловдив на 9 септември.

Трасетата по маршрута ще бъдат затваряни час преди преминаването на участниците.

Ограниченията започват от София – колоездачите ще минат по улиците "Дунав" и "Московска", бул. "Мадрид", бул. "Ботевградско шосе", а после – през с. Долни Богров и по Подбалканския път. Очаква се колоната да финишира около 16:30 ч. в Троян.

Пътна полиция препоръчва на водачите да изберат обходни маршрути за придвижване и да не планират преминаване в споменатите часови интервали по изброените шосета - Подбалканския път и прохода Троян-Кърнаре.

Икономиката на Турция - следващата жертва на провалилия се опит за преврат

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ikonomikata-na-turciia-sledvashtata-jertva-na-provaliliia-se-opit-za-prevrat-244807/

Освен ако Ердоган не сложи край на унищожителната си намеса на турските пазари, волатилната икономика на страната може силно да пострада

Кола се вряза в кортежа на сръбския президент, трима са арестувани

https://offnews.bg//sviat/kola-se-vriaza-v-kortezha-na-srabskia-prezident-trima-sa-arestuvani-664286.html

Сръбската полиция е арестувала трима души, след като превозното им средство удря автомобила, в който е возен президента на страната Александър Вучич, предаде AFP.

„Бентли“-то удари колата на Вучич в предградие на Белград в събота сутринта“, заяви вътрешния министър Небойша Стефанович. „Охраната на президента реагира и тримата бяха задържани“, добави той. „В момента всеки детайл е разследван и по време на следствието всички факти по случая ще се установят“, уточни той.

„В момента няма индикации или доказателство, че Вучич е бил цел“, смята Стефанович. Мъжете ще бъдат разпитани в понеделник в прокуратурата. Те са били охрана в белградска дискотека и са имали криминални досиета по данни на местни медии. Твърди се, че преди инцидента те са взели назаем „Бентли“-то от футболен играч и са прекарали вечерта на дискотека.

Стилиян Петров: Бербатов щеше да е реклама за българския футбол, а ние го изгонихме

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/03/3035461_stiliian_petrov_berbatov_shteshe_da_e_reklama_za/?ref=rss


Рекордьорът по мачове за националния отбор на България Стилиян Петров съжалява, че Димитър Бербатов не се е върнал да играе в Първа лига. Бившият капитан на представителния тим даде интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ+, в което говори и за един от добрите си приятели.<br /><br />"За да върви българският футбол напред, трябва да бъдем търпеливи да изградим футболистите си. Ето, давам пример – излезе новина, че Димитър Бербатов има шанс да играе в България. Това...

ВМРО почете Тодор Александров, прие 30 нови членове

https://www.24chasa.bg/region/article/6424398

ВМРО почете Тодор Александров, прие 30 нови членовеВМРО отбеляза 93 години от смъртта на Тодор Александров днес от 11 часа на лобното му място над мелнишкото с. Сугарево. Годишнината традиционно бе почетена с панихида на гроба на войводата, край параклиса "Свети Илия". Лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки връчиха членски книжки на новоприети

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване