12/05/17 21:29
(http://offnews.bg)

БЕХ разреши на БАН да публикува доклада за АЕЦ 'Белене'

Българският енергиен холдинг дава съгласието си Българската академия на науките да публикува доклада за АЕЦ "Белене", става ясно от прессъобщение на холдинга.

В отговор на постъпило искане от БАН Съветът на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД взе днес решение, с което дава съгласието си БАН да публикува на интернет страницата си предадените материали по сключения между БЕХ ЕАД и БАН договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката), гласи съобщението на БЕХ.

Публикуването на доклада за АЕЦ "Белене" ще стане при съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща Дружествата от БЕХ група, поясниха от енергийния холдинг.

За да се избегнат спекулациите за намеса на енергийното министерство и Българския енергиен холдинг, учените от БАН поискаха докладите им да бъдат разсекретени и публикувани изцяло.

В междинния доклад, който се появи на платформата за анонимно споделяне Balkanleaks, е записано, че АЕЦ "Белене" не е изгодна при нито един от 90-те проиграни варианта, включително и при много високи международни цени на електроенергията през следващите години.

Преди това, на 16 ноември, докладът на БАН бе публично представен и тогава се твърдеше, че има възможност проектът за АЕЦ "Белене" да бъде жизнеспособен и печеливш.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване