12/06/17 10:12
(http://www.clubz.bg/)

Бойко Рашков в парламента: Слушан е магистрат, за да се установи връзката му с политик от тази зала

Бойко Рашков. Снимка Веселин Боришев

"Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на СРС по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури не отговарят на истината. Така да го кажа. В 8 случая ние сме установили безспорно, че те не са отговорили на Бюрото дали спрямо Х са използвани или не СРС. Един от тези случаи е един бивш политик, който стоеше в тази зала. Той води дело по Закона за отговорността на държавата. Уведомили сме го. И един колега магистрат, който е подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи, ако е възможно евентуално, връзката му с един политик. От тази зала.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Бюрото за контрол на използване на СРС Бойко Рашков. Той в крайна сметка, въпреки очевидното първоначално нежелание на управляващите от ГЕРБ, бе в Народното събрание, докато се обсъжда доклада на бюрото за 2016 г. След като депутатите от левицата Славчо Велков и Таско Ерменков му зададоха няколко въпроса, Рашков реши да направи дълго изложение пред народните представители. 

Цитираната реплика беше в края на изложението му. Рашков отговори и на въпроса дали има случаи, в които има неправомерно подсушвани или следени граждани, които не са били уведомени за това. По думите му такива случаи не просто има, а те са десетки. Това е позволено от закона, а когато Бюрото поиска становище от службите, които заявяват ползване на СРС, отговорът е, че хората не трябва да бъдат уведомени. По думите на Рашков в Бюрото има "стотици сигнали" за неправомерно използване на СРС, защото нарушенията са стотици"

"Въпросът е, че има мълчание като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС"

Тези думи бяха казани в присъствието в залата на Сотир Цацаров, на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, на МВР шефа Валентин Радев и на председателя на ДАТО Цветан Китов. 

От думите на Рашков се разбра още, че едно покрай случая с отнетия допуск до класифицирана информация на колегата му Георги Гатев и покрай използването на СРС спрямо варненски магистрат в материалите е била спомената и собствената му съпруга и семейство.

Рашков потвърди и за наличието на опит от страна на прокуратурата за органичаване на работата на Бюрото, за което Клуб Z писа.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване