12/07/17 10:28
(http://www.clubz.bg/)

ЕК иска €19 000 дневна глоба за България за незащитени авторски права

Европейската комисия поиска днес от Съда на Европейския съюз да наложи на България глоба от €19 121,60 на ден за периода, през който тя е била в нарушение на европейското законодателство, защото не е въвела докрай директива за защита на авторските права.

Комисията поиска глоби на същото основание и за Люксембург, Румъния и Испания. 

Посочените страни не са въвели в своето законодателство до крайния срок през април 2016 г. изискванията на директива от 2014 г. за колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар, съобщи Комисията.

Това означава, че България е била в нарушение повече от 600 дни. Умножени по дневния размер на глобата, те дават €11,6 млн. Съдът решава окончателния размер на глобата възоснова на тежестта, продължителността на нарушението и платежоспособността на страната.

Цитираната директива има за цел да създаде общи стандарти, прозрачност и финансова дисциплина в колективното управление на авторските права, посочва Комисията.

Тя също определя общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар.

Директивата е приета на 4 февруари 2014 г., а крайният срок за въвеждането на нейните изисквания в националното законодателство е изтекъл на 10 април 2016 г.

Комисията съобщава, че до ден днешен не е уведомена, че засегнатите страни са приели законови, подзаконови и административни разпоредби, необходими за спазването на директивата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване