2017: "Вибратор" за зетя на Тръмп, забрана за използване на розово (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6636802

2017: "Вибратор" за зетя на Тръмп,
забрана за използване на розово (ВИДЕО) Във времето на годишните обобщения свое място имат и архитектурата и дизайна. Затова dezeen.com, смятан за най-влиятелния сайт в тази сфера, припомня 10-те истории, предизвикали най-голям интерес у аудиторията. Вече разказахме за пет от тях, сега е ред на останалите. Войната между двама творци доведе до взаимни нападки и ултиматум,

Превенцията относно свлачищата трябва да е водеща, но парите по това перо са най-малко

https://www.actualno.com/society/prevencijata-otnosno-svlachishtata-trjabva-da-e-vodeshta-no-parite-po-tova-pero-sa-naj-malko-news_651889.html

С 15,5 млн. лева повече са предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за догодина в сравнение с миналата година за борба със свлачищните процеси. Така общата сума за геозащитни мерки и дейности става 19,354 млн. лева. От тях 18,554 млн. лева са за капиталови разходи, а 800 хил. лева – за превенция, съобщават от МРРБ. Интересен факт е, че в същото съобщение от МРРБ уточняват, че собствените им експерти считат, че превенцията трябва да е в

Руски танкери са доставяли горива на Северна Корея, въпреки санкциите, твърдят източници от службите за сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/30/3105062_ruski_tankeri_sa_dostaviali_goriva_na_severna_koreia/?ref=rss


Руски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето, заявиха западноевропейски източници от областта на сигурността, цитирани от "Ройтерс" и БТА. Продажбите на петрол или петролни продукти от Русия, която е вторият по големина петролен износител в света и има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, нарушават санкциите на ООН, заявиха източниците.<br /><br />Прехвърлянията през октомври и ноември...

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6637129

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Температурите в планините са минус 4-5 градуса. Има около 5 см нов сняг. Във високите части на планините времето е ветровито. Лифтовите съоръжения работят.

Коледната киноваканция за най-малките продължава и в празничните дни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366239

През всички почивни дни до 2 януари - най-малките зрители във Варн ще могат да гледат любимите си филмчета. Прожекциите са в удобно за децата и родителите време и ще се проведат в зала Европа на Фестивален и конгресен център, припомня Moreto.

Екоминистърът и кмета на Банско дават брифинг относно решението за Пирин

http://www.cross.bg/bansko-brifing-pirin-1564420.html

/КРОСС/ Решението на кабинета да даде зелена светлина за изграждане на втори лифт на Банско. Това ще обсъдят на съвместен брифинг днес министърът на oколната среда Нено Димов, кметът на курорта Георги Икономов и представител на Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско. Спорното решение изкара отново на протест вчера природозащитници в София. В защита на Националния парк "Пирин" се събраха на спонтанна демонстрация и активисти в Стара Загора.  

Как цената на една бира показва несъвършенствата на европейския пазар

https://www.investor.bg/novini/346/a/kak-cenata-na-edna-bira-pokazva-nesyvyrshenstvata-na-evropeiskiia-pazar-253001/

Търговците и съответно потребителите още не могат да се възползват напълно от предимствата, които дава единният пазар

Токовият удар върху бизнеса оскъпява с 5% живота от януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6636723

Токовият удар върху бизнеса оскъпява с 5% живота от януариОчаква се скок на месото и млечните продукти, цената на хляба засега не мърда Поскъпването на тока за бизнеса от началото на следващата година ще доведе до увеличение на цените на редица стоки с близо 5%. Това заявиха производители пред “24 часа”. От Българската федерация на големите индустриални консуматори заявиха, че имат писма от членове,

Дядо от село Гюргич измайстори автомобил с подръчни средства

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26736127

Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства. 87-годишният старец няма книжка, но казва, че не му и трябва.

Холивуд на кръстопът

http://clubz.bg/62167-holivud_na_krystopyt

Монументалната лавина от обвинения в сексуален тормоз, адресирани към някои от най-важните и влиятелни фигури в Холивуд, заплашва да помете целия досегашен модел на правене на кино и телевизия и да го замени с нещо, което никой все още няма представа как ще изглежда.

Всичко започна в началото на октомври, когато в няколко журналистически разследвания се потвърдиха и официализираха дългогодишните слухове, че Харви Уайнстийн – един от най-могъщите продуценти в историята на Холивуд – се е държал ужасно с десетки жени. Обвиненията запълват целия спектър от сексуални трансгресии – от предложения за роля във филм срещу фелацио, масаж или „пълна програма“ през обидно отношение и опипване до изнасилване.

Това, което отличи скандала с Уайнстийн от всички останали подобни разкрития за неприемливото поведение на бележити публични фигури в миналото, бе калибърът на обвинителките. Публично с имената си излязоха някои от най-известните, обожавани, богати и силни жени на планетата – Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл, Ашли Джъд, Роуз Макгоуън, Азия Ардженто, Джесика Барт, Мира Сорвино, Розана Аркет, Хедър Греъм, Кара Делевин, Леа Сейду, Клер Форлани, Ева Грийн, Лорън Холи, Лина Хийди, Лизет Антъни, Лупита Нионго…

Не беше кой да е

Уайнстийн беше прогонен от собствената си компания, всички в индустрията се дистанцираха от него, а полицията започна разследване и според някои източници скоро може дори да се стигне до арест.

А той наистина не беше кой да е. Харви Уайнстийн – през компаниите си Miramax и The Weinstein films – стои зад някои от най-успешните американски филми за последните 30 години. Харви е почти собственоръчно отговорен за издигането на Куентин Тарантино до културна икона и е продуцирал почти всичките му хитове – „Криминале“, „Джаки Браун“, „Убий Бил“, „Гадни копелета“, „Джанго без окови“, „Омразната осморка“. Уайнстийн е човекът и зад „Секс, лъжи и видео“ на Стивън Содълбърг, който в края на 80-те се превърна в първото заглавие, възвестило новата могъща вълна на независимото кино в САЩ до голяма степен олицетворена от титаничната фигура на Уайнстийн. 

Голям, груб, безпардонен бизнесмен с вкус за интересни артистични проекти и вулканичен нрав, Харви помогна на Холивуд, но накрая беше погълнат и изплют от системата, която го пазеше в продължение на десетилетия. Той бе описван като човека, изобретил модерната кампания за печелене на наградите „Оскар“. Филмите му имат общо над 300 номинации за наградите на Академията, а името му бе споменавано от победителите по време на церемонните повече от това на Стивън Спилбърг и Бог. Всичко това приключи с масива от сериозни обвинения, които превърнаха Харви Уайнстийн от божествена в демонична фигура и персонификация на всичко, което е сбъркано в Холивуд и развлекателната индустрия като цяло.

Уайнстийн взе личен продуцентски „Оскар“ за „Влюбеният Шекспир“ в края на 90-те и позира усмихнат и прегърнат със звездата Гуинет Полтроу, която сега го обвинява в сексуално неприемливо поведение. Много от актрисите, които разказват потресаващи истории за продуцента, са поддържали топли и лукративни професионални отношения – а в няколко случая и интимни – с него дълго след описаните инциденти. Жена му Джорджина Чапман първоначално застана зад него, но с разгръщането на разкритията обяви, че го напуска.

Историческа криза

Краят на Уайнстийн даде началото на историческа сексуална криза, която се разля извън коритото на шоубизнеса и наводни медийните и политическите пейзажи на Западния свят. Дни след падението на Харви станахме свидетели на ефекта на доминото, но вместо малки правоъгълни парченца пред очите на света на земята падаха някои от най-известните и (доскоро) уважавани мъже. Бяха обвинени още Кевин Спейси, Брет Ратнър, Джеймс Тобак, Дъстин Хофман, Оливър Стоун, Дейвид Корн, Джеръми Пивън, Анди Дик, Дейвид О. Ръсел, Тери Ричардсън, Стивън Сегал, Луи Си Кей и много други.

Най-сериозно го отнесоха Кевин Спейси и Луи Си Кей, които бяха демонстративно отлъчени от елита на развлекателния бизнес, а проектите им бяха спрени.

Разправата със Спейси и Луи Си Кей демонстрира и опасната страна на реакцията към разкритията за неприемливо поведение.

Първо Кевин Спейси – редица млади мъже излязоха с истории за пиянски изцепки на звездата, гарнирани с навика му да хваща за гениталиите всеки младеж, който му харесва. В опит да овладее щетите върху кариерата и репутацията си Спейси се извини и реши за пръв път официално да признае, че е гей. Това не се хареса на медиите и колегите му в развлекателните среди, а сериалът „Къща от карти“ на Netflix, в който той е централната фигура, беше незабавно спрян и в момента се мисли как да бъде продължен без него. Всички компании скъсаха връзките си със Спейси, но най-радикалното развитие на скандала дойде с решението той да бъде изрязан от вече готовия филм на Ридли Скот „Всичките пари на света“, където играе ролята на милиардера Жан-Пол Гети. Сега сцените с него ще бъдат презаснети, а за ролята е ангажиран Кристофър Плъмър. Това изличаване на Спейси напомни на сталинистката практика хора, неудобни на комунистическия вожд, да бъдат премахвани от снимки, на които са с него, а всички данни за тяхното дело и съществуване да бъдат унищожавани.

Бивш човек

От любимец на Холивуд и престижна звезда Кевин Спейси се превърна в „бивш човек“, а холивудският елит тревожно напомни на комунистическия апарат със скоростта и агресивността, с която изтри Кевин Спейси от редиците си. Той със сигурност заслужава да понесе отговорността за неприемливото си поведение, но изличаването му от готов филм сигнализира за действително мрачните посоки, по които са готови да тръгнат неговите колеги в опит да запазят собствената си репутация, като жертват „лошия на деня“.

Комикът Луи Си Кей също усети жегата. Пет жени разказаха как той е мастурбирал пред тях и ги е накарал да гледат. Той призна, направи опит за извинение и съобщи, че за известно време ще помълчи. Но това не беше достатъчно. Премиерата на новия му филм I, love you daddy беше отменена, а участието му в отдавна уговорено ансамблово шоу вечер с водещи комици – прекратено. Имената на Спейси и Си Кей съвсем буквално бяха изтрити от афишите и надписите.

Скандал с потенциал

Какво следва за Холивуд сега? Скандалът изобщо не дава признаци на затишие – дори напротив. Всеки ден излизат нови обвинения и разкрития за личности от културния, медийния и политическия елит. Легендарният тв водещ Чарли Роуз беше уволнен от CBS и собственото си шоу по PBS след материал, в който негови бивши подчинени жени разказват за неприемливото му сексуално поведение и навика му да се появява гол пред тях.

Джон Ласитър – създател на компанията Pixar и може би най-важният човек в анимацията за последните 25 години – съобщи, че излиза в отпуск за неопределено време и се извини на всички хора, които може би е наранил през годините с недопустими прояви на близост. Ласитър е разбрал, че няколко медии готвят статии за него, и е решил да действа предварително. Режисьорът Брет Ратнър, обвинен дори и в изнасилване от Наташа Хенстридж, беше принуден да напусне професионалните си отношения с „Уорнър“, а звездата от „Жената чудо“ Гал Гадот е настояла той да бъде премахнат и от продуцентския екип на продължението на комиксовия филм. В противен случай тя заплашила, че няма да участва. Ратнър, който със сигурност заслужава пълно и детайлно разследване на поведението си и многобройните обвинения, беше изгонен от проекта.

Скандалът има потенциал да се разгръща. Импликациите са сериозни. Какво се прави с всички вече готови филми, в които участват хора, които може да бъдат обвинени всеки един момент? Дали ще се следва примерът на „Всичките пари на света“ – изтриване на заподозрения и заменянето му с друг актьор? А какво се прави с режисьорите и продуцентите? След оригиналния скандал името на Уайнстийн беше заличено от надписите на всички готови филмови и тв продукти, върху които е работил. The Weinstein Company е на ръба на фалита.

Всеки филм оттук нататък може да се разглежда като минно поле от потенциални секс скандали, които заплашват да консумират замесените в него звезди. Някои заглавия вече пострадаха сериозно. Новият филм на Джордж Клуни с участието на Мат Деймън „Субурбикон“ се превърна в един от най-големите провали на годината и беляза лично професионално дъно и за двете звезди. Със сигурност за катастрофалното представяне на филма са допринесли и обстоятелствата около драмата с Уайнстийн. Харви е много близък приятел на Клуни и Деймън от години, работил е с тях, преди да станат известни, и много хора в киносредите смятат, че именно той в най-голяма степен стои зад техния успех. В медиите дори се появиха информации, че Мат Деймън се е опитвал да попречи на журналистическо разследване за сексуалните набези на Уайнстийн преди близо десет години.

Облаците се сгъстяват

„Лигата на справедливостта“ трябваше да бъде едно от киносъбитията на годината – комиксова мегапродукция за 300 милиона долара, която събира Батман и Суперемен с останалите супергерои на DC. Филмът разочарова финансово и получи ниски оценки от критиката. Причините са много, но една от тях е името на Бен Афлек, който играе Батман. Афлек също е тясно свързан с Уайнстийн и дължи славата си на него. Според актрисата Роуз Макгоуън, която твърди, че Харви я е изнасилил, Афлек е знаел и го е прикривал.

Малцина ще останат незасегнати от тази криза без паралел в Холивуд. Бъдещето на комерсиалното кино зависи от мащаба, размаха и развоя на скандала. Засега е ясно само едно – облаците над холивудския хоризонт се сгъстяват драматично.

-----

Този текст е публикуван в последния брой на списание "Клуб Z" за 2017 г. Още материали от същия автор можете да прочетете ТУК.

 

Опозицията във Венецуела готви общ кандидат срещу Мадуро

https://www.actualno.com/america/opozicijata-vyv-venecuela-gotvi-obsht-kandidat-sreshtu-maduro-news_651888.html

Опозиционният блок "Кръгла маса на демократическото единство" обеща да номинира общ кандидат за предстоящите президентски избори във Венецуела през 2018 година, предаде БГНЕС. "Обещаваме да укрепим единството си, както вътрешно, така и от цялата страна, и ще изберем един общ кандидат", се казва в съобщение на блока. Проблемите на венецуелската опозиция се появиха на фона на последните неуспешни избори за губернатори и общински ръководители. Националното учредително събрание

Транссексуални ще могат да служат в американската армия от 1 януари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/30/3105060_transseksualni_shte_mogat_da_slujat_v_amerikanskata/?ref=rss


Транссексуални хора за първи път ще могат да се записват в американската армия от 1 януари, както постановиха федералните съдилища, заяви Пентагонът, след като правителството на президента Доналд Тръмп реши да не обжалва постановленията, блокирали забраната му за приемане на транссексуални в армията, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Две федерални апелативни съдилища в САЩ отхвърлиха миналата седмица искането на правителството за задържане на изпълнението на разпорежданията на...

Засилват мерките за сигурност в София по Нова година

http://www.cross.bg/aleksandur-sofiya-pynktove-1564419.html

/КРОСС/ Новогодишните празненства в София ще бъдат обградени с КПП. На входовете на столичния площад "Княз Александър I", където ще бъде новогодишният концерт, ще има пропускателни пунктове и строг контрол, заяви в ефира на БНР Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община. "Ще има контролно-пропусквателни пунктове откъм "Мария Луиза", от метростанциите - там е най-големият поток откъм президентството. Ще има на "Александър Батенберг" КПП, ще има на улица "Бенковска" и "Раковска", задната страна на стената, която е на "Дякон Игнатий", градинката на улица "Московска" и на "Малко Търново", обясни той. Димитров предупреди, че пиротехническите изделия и стъклените бутилки са забранени на концерта. Ще има екипи спецполицаи с автоматично оръжие, които ще охраняват стратегическите обекти в София по време на новогодишните празненства. Площад "Княз Александър I" ще бъде заграден с тежка техника, за да се предотвратят евентуални опити за навлизане на автомобили или камиони сред празнуващите.  

Късо съединение подпали къща в Стражица

https://www.24chasa.bg/region/article/6637088

Късо съединение подпали къща в СтражицаПожарникари от Стражица спасиха от изпепеляване къща в градчето в последния работен ден на 2017 г. Сигналът за инцидента е подаден в 15:12 часа в Оперативен център – Велико Търново от тел.112, съобщават от регионалната дирекция.  На местопроизшествието на ул."Пирин" незабавно пристигнали специализиран автомобил с трима огнеборци.

Учени: Парите не ни носят щастие

http://www.cross.bg/horata-sebe-samiya-1564418.html

/КРОСС/ За хората с високи доходи главният източник на щастие се явява гордостта и удовлетворението от самия себе си, а не парите, констатираха американски психолози. Онези, които печелят по-малко, изпитват най-голямо удоволствие от възможността да общуват с други хора. Учени от Калифорнийския университет проведоха проучване, в което участваха 1519 души. Освен информация за доходите им, специалистите поискали да узнаят от доброволците колко силно изпитват емоции, които обикновено се свързват с щастието - любов, радост, състрадание, гордост, ентусиазъм, благоговение, удовлетворение и т.н. Участниците в изследването трябвало да оценят съгласни ли са с твърдения от рода на "Грижата за другите поражда в мен топли чувства". Оказало се, че за хората с високи доходи главният източник на положителни емоции се явявало удовлетворението от самия себе си. Най-високо те оценявали твърдението: "Получавам удоволствие, когато хората ме уважават". За по-бедните най-важни били любовта и състраданието.  

Безопасни зони за жени на новогодишното тържество в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637116

Безопасни зони за жени на новогодишното тържество в БерлинОрганизаторите на най-голямото празненство в новогодишната нощ в Германия - при Бранденбургската врата в Берлин, са предвидили специална безопасна зона за жени, които са били нападнати или се чувстват застрашени, предаде Ройтерс. Тази мярка се предприема две години след като стотици жени бяха опипвани,

Засега Тръмп ще изчака с обжалването относно транссексуалните в армията на САЩ

https://www.actualno.com/america/zasega-trymp-shte-izchaka-s-objalvaneto-otnosno-transseksualnite-v-armijata-na-sasht-news_651884.html

Белият дом отложи обжалването на съдебното решение, позволяващо транссексуални да постъпват на служба в армията от 1 януари 2018 година, съобщава изданието The Hill, цитирано от БГНЕС. "Министерството на отбраната на САЩ обяви, че ще публикува независимо разследване по този въпрос в рамките на следващите няколко седмици. Ето защо, вместо да оспори временното разпореждане на съда, администрацията реши да изчака, докато Пентагона излезе с такъв доклад", посочва американското правосъдно

С 20 млн. лева ще борят свлачищата през 2018 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366238

19,354 млн. лева са отделени за борба със свлачищата през 2018 г. Информацията съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е с 15,5 милиона лева повече в сравнение с 2017 г. 18,554 млн. лева от 19,354 млн.

Засилени мерки за сигурност в Европа и САЩ заради Нова година

http://www.mediapool.bg/zasileni-merki-za-sigurnost-v-evropa-i-sasht-zaradi-nova-godina-news273650.html

Властите в държавите от ЕС и САЩ обявиха засилени мерки за сигурност заради новогодишните празненства. Полицията в Ню Йорк обяви, че ще бъдат увеличение полицейските наблюдателни постове, което ще важи най-вече за "Таймс скуеър", където традиционно се събират най-много хора, съобщават медиите в САЩ, цитирани от бТВ. Полицията казва, че засега няма непосредствени заплахи за Ню Йорк или за "Таймс скуеър". В Лас Вегас органите на реда добавят екипи за наблюдение и снайперисти по покривите за новогодишните празненства. Повече от 300 души от националната гвардия и около 1500 полицаи ще бъдат разположени в града. Полицията в Лос Анджелис напомни на жителите, че пускането на фойерверки и празничната стрелба са забранени в целия град. Празнуващите в европейските градове ще бъдат подложени на проверки на чантите, претърсвания и други мерки за сигурност. Париж изпраща почти 8000 полицаи и войници, които да се грижат за безопасността на френската столица и околностите й. Полицията ще обърне особено внимание на Шан-з-Елизе, където е забранен алкохолът. Празнуващите ще бъдат подложени на проверки на чантите и ще бъдат поставени бетонни блокове, които да не позволяват влизането на автомобили. В цяла Франция ще патрулират близо 100 хиляди полицаи и войници. Германският град Хамбург постави нови охранителни камери преди новогодишната нощ. Лондонската полиция заяви, че хората трябва да свикнат с гледката на въоръжени служители на реда, а в центъра на британската столица ще бъдат поставени заграждения за автомобили. Полицията обаче каза, че мерките не са продиктувани от конкретна разузнавателна информация, а са планирани от месеци. Осем пропускателни пункта и строг контрол ще има на входовете и на столичния площад "Княз Александър I", където ще бъде новогодишният концерт. "Ще има контролно-пропускателни пунктове откъм "Мария Луиза", от метростанциите - там е най-големият поток откъм президентството. Ще има на "Александър Батенберг" КПП-та, ще има на улица "Бенковска" и "Раковска", задната страна на стената, която е на „Дякон Игнатий“, градинката на улица "Московска" и на "Малко Търново“, каза Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община пред БНР. Той предупреди, че пиротехническите изделия и стъклените бутилки са забранени на концерта. В петък МВР съобщи, че ще има екипи спецполицаи с автоматично оръжие, които ще охраняват стратегическите обекти в София по време на новогодишните празненства. Площад "Княз Александър I" ще бъде заграден с тежка техника, за да се предотвратят евентуални опити за навлизане на автомобили или камиони сред празнуващите. 

Гърция през 2018 г. трябва да забрави за навиците си от 2008 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-prez-2018-g-triabva-da-zabravi-za-navicite-si-ot-2008-g-253002/

Само след няколко месеца ще стане ясно дали Атина успя да научи уроците от кризата, пише в коментар "Катимерини"

"Порцелановата нимфа" - книга за оцветяване на Исабел Алиенде

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/30/3100912_porcelanovata_nimfa_-_kniga_za_ocvetiavane_na_isabel/?ref=rss


Вече е по книжарниците "Порцелановата нимфа" - първата книга за оцветяване на латиноамериканската литература Исабел Алиенде, замислена да радва хората от всички възрасти. Автор на илюстрациите е Ана де Лима, преводът е на Катя Диманова, съобщиха от издателство "Колибри".<br /><br />Животът на един привидно невзрачен човек се променя като по чудо заради ново познанство. Но не какво да е познанство, а с нимфа, наречена Фантазия. Изящните илюстрации придават...

Кметът на Павликени зарадва с подаръци за Коледа деца в приемни семейства

https://www.24chasa.bg/region/article/6637076

Кметът на Павликени зарадва с подаръци
за Коледа деца в приемни семейства43 деца, настанени в приемни семейства в Павликени, получиха коледни подаръци от кмета на Общината инж.Емануил Манолов. Той лично посети 24-те семейства, при които са настанени децата, за да пожелае на малчуганите светли празнични дни и здраве през новата година. Всеки от малчуганите получи пакет с детски книжки и лакомства,

САЩ убеждават Турция да не купува руска оръжейна система С-400

http://www.cross.bg/tyrtziya-s-otbrana-1564417.html

/КРОСС/ Вашингтон продължава да се опитва да убеди Турция да не купува система за противовъздушна и противоракетна отбрана от Русия. Това заяви говорителят на Пентагона Джони Майкъл пред ТАСС, коментирайки изнесената вчера информация, че Анкара и Москва са се договорили за системи С-400. Изразихме безпокойството си преди представители на Турция относно закупуването на С-400, поясни говорителят и добави, че системата на НАТО за противоракетна отбрана остава най-добрият вариант за защита на Турция от всички заплахи в региона. Водим открит диалог по въпроса и подчертахме важността да се поддържа оперативната съвместимост в НАТО с всяка голяма система за противовъздушна отбрана, каза Майкъл. Според него Турция продължава опитите да се сдобие със системи за противоракетна отбрана от натовски съюзници, включително и система "Пейтриът" от САЩ. САЩ са готови да разширят доставките на закупеното от Турция оборудване, когато е възможно, изтъкна Майкъл. Русия ще достави на Турция четири батареи С-400 за 2,5 милиарда долара. Москва очаква първите доставки да бъдат направени през март 2020 г.  

Част от Аспарухово без вода днес, изпратиха водоноски

http://www.moreto.net/novini.php?n=366237

Част от кв. Аспарухово ще остане без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Потърпевши ще са в ниската зона на квартала - в района на част от ул. "Кирил и Методий", ул. "Найчо Цанов", ул. "Атанас Калчев", част от ул.

Руският посланик в САЩ: Тръмп не се е отказал да подобри отношенията с Русия

http://www.cross.bg/trump-antonov-otnosheniyata-1564416.html

/КРОСС/ Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов заяви по време на интервю за рускоезична телевизия, че според него американският президент Доналд Тръмп все още не е се отказал от намерението си за подобряване на отношенията с Москва, съобщава ТАСС. По думите на посланика, ако се имат предвид „разговорите между руския и американския президент, мога да извадя за себе си извода, че Доналд Тръмп не се е отказал да подобри отношенията с Руската федерация". Според Антонов, никой не трябва да поставя под съмнение желанието на Тръмп в тази насока, но посланикът отбеляза, че „за съжаление, има някои действия на сегашната администрация, които затрудняват" това. Антонов заяви още, че Москва е готова да протегне ръка към Вашингтон въпреки новата стратегия за американска национална сигурност, в която Русия и Китай са обявени за конкуренти на САЩ на международната сцена.  

Ринго Стар и Бари Гиб са удостоени с рицарски звания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/30/3105043_ringo_star_i_bari_gib_sa_udostoeni_s_ricarski_zvaniia/?ref=rss


Бившият барабанист на "Бийтълс" Ринго Стар и съоснователят на "Би Джийс" Бари Гиб са удостоени с рицарски звания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Двамата музиканти са включени в обявен от правителството на Великобритания списък с личности, избрани да бъдат отличени от кралица Елизабет Втора.<br /><br />Стар и Гиб са в публикуван от британското правителство списък с хора, отличавани за заслуги, служба или храброст, два пъти в годината - малко преди...

Момче от дом спаси живота на възпитателката си (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637110

Момче от дом спаси живота на възпитателката си (Видео)Момче от социален дом спаси живота на една от възпитателките си в социален център в Димитровград. Тийнейджърът е останал без семейство, защото системно бил пребиван от втория си баща, предаде Нова тв. Преди дни прибирайки се от училище, Анхел и децата от дома виждат, че на възпитателката й е лошо. В първия момент младежът се паникьосва,

Банките са спечелили 1.1 млрд. лв през тази година

http://www.mediapool.bg/bankite-sa-spechelili-11-mlrd-lv-prez-tazi-godina-news273649.html

Общо един милиард и сто милиона лева е печалбата на търговските банки към края на ноември, сочат данните на БНБ. Печалбата на банковата система е по-ниска спрямо ноември миналата година. Активите в системата се увеличават и достигат достигат близо 96 млрд. лв, което се дължи основно на увеличението на депозитите. Приходите от лихви в банковата система са 2.8 млрд. лева, а изплатените лихви по депозитите са едва 340 млн. лева.   

Валидността на годишните винетки за 2017 г. изтича на 31 януари 2018 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/validnostta-na-godishnite-vinetki-za-2017-g.-izticha-na-31-ianuari-2018-g-2069829

На 31 януари 2018 г. изтича валидността на годишните винетки за 2017 г., напомниха от АПИ. От началото на годината до края на ноември т.г. са продадени 6 985 024 винетки. Начислените приходи са 338 619 953 лв. Спрямо същия период на миналата година

От мигранти до Brexit - България ще играе посредник на кормилото на ЕС

https://www.actualno.com/analysis/ot-migranti-do-brexit-bylgarija-shte-igrae-posrednik-na-kormiloto-na-es-news_651798.html

Когато България поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари, тя ще се изправи пред тежката задача да се опита да обедини отново 28-те страни членки и да подготви компромиси по горещи въпроси, включително миграцията и Brexit. Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, като се бори с рекорден приток на мигранти и британския развод от блока през 2019 г. България обеща да действа като посредник за излекуване на разривите между източните и западните членове, както

10 известни личности, които се превърнаха в модни икони през 2017 (снимки)

https://offnews.bg//stil/10-izvestni-lichnosti-koito-se-prevarnaha-v-modni-ikoni-prez-2017-sn-671497.html

2017-а година бе изпълнена с нови тенденции и завръщане на стари такива в модната и козметичната индустрия. Известните личности имат властта да налагат стилове в грима, прическите и дрехите с лека ръка и да се превърнат в модни икони с едно минаване по червения килим. Представяме ви 10 известни дами, които завинаги оставиха своя отпечатък в модната история:

1. Никол Кидман

50-годишната актриса се появи в червена рокля с вплетено бижу, която подчертава кръста й и се разширява в "бухнала" пола. Обърнете внимание на различните обувки. Това не е грешка, а трик, наложен от "Келвин Клайн".

2. Ел Фанинг

Едно от най-ярките облекла на филмовия фестивал в Кан беше бялата сатенена рокля на Ел Фанинг, творение на Вивиaн Уестууд. Изчистена отпред и много нестандартна отзад, роклята имаше рисунки, направени сякаш от малко дете.

3. Дженифър Лопес

Певицата се появи на наградите People's Choice в изискана кадифена, бродирана с кристали рокля от Рим Акра. Лопес бе награден за ролята си в криминалния сериал "Shades of Blue".

4. Джулиан Мур

На Филмовия фестивал във Венеция най-обсъжданото облекло беше роклята на Джулиан Мур от Валентино, която тя допълни с изтънчена прическа.

5. Ема Стоун

Ема Стоун, която спечели "Оскар" за Най-добра актриса на тазгодишните награди, бе облечена със семпла ретро рокля. Въпреки скромния си вид, тя бе сред най-запомнящите се и изискани на церемонията.

6. Зоуи Кравиц

Актриса, модел, певица и една от най-елегантните жени на Холивуд, дъщерята на Лени Кравиц знае как да се облича по време на важни събития. Тя винаги е залагала на смели и нестандартни решения като тази рокля.

7. Риана

За наградите "Грами" певицата избра да носи светъл и къс топ, който да подчертае татуировката, която се намира под гърдите ѝ. Полата е на Armani Prive. Цялата комбинация остана неразбрана за по-голямата част от публиката,но въпреки това успя да направи запомнящо се представяне.

8. Кейти Пери

Най-ярката звезда на наградите MTV Video Music Awards стана Кейти Пери, която беше водеща на церемонията. Тя пя и обявява номинациите, а също така изуми модерните критици с футуристичната си рокля, която допълни с големи черни обеци.

9. Кара Делевин

Девелин обръсна главата си за ролята във филма "Една година живот", а костюмът ѝ завърши нестандартната визия.

10. Бионсе

Бионсе се появи на наградите "Грами" бременна и облечена като богиня. Хората реагираха доста остро на смелото облекло и заявиха, че певицата прекалява, но въпреки това изпълнението ѝ бе едно от най-запомнящите се.

Нови три жертви на катастрофи за последното денонощие

http://www.mediapool.bg/novi-tri-zhertvi-na-katastrofi-za-poslednoto-denonoshtie-news273648.html

За последните 24 часа трима души загубиха живота си при инциденти по пътищата на страната. Двама загинаха, а четирима бяха тежко ранени при катастрофа в района на шуменското село Ивански в събота по обяд. Жертвите са момиче на 21 години и бебе. Инцидентът е станал на пътя Шумен - Смядово при челен сблъсък на два леки автомобила – “Пежо“ и “Сузуки“.  В едната кола е пътувало семейство с бебе, а в другия автомобил са пътували две млади жени. Загинала е пътничката, която е била на 21 г. По първоначална информация катастрофата е станала, след като пред “Пежо“-то са изскочили кучета. Жената зад волана е направила опит да ги избегне, но е навлязла в насрещната лента и се е ударила в минаващия в този момент автомобил. След катастрофата водачът на “Сузуки“-то, който е на 26 години, както и съпругата му на 23, са откарани в болница в много тежко състояние. При друг пътен инцидент, станал в събота рано сутринта край Пловдив, един мъж загина, а друг бе ранен. Катастрофата се е случила на пътя между селата Йоаким Груево и Кадиево и отново става дума за челен сблъсък. В катастрофата е загинал единият от шофьорите - на 57 години. Другият, който е младеж на 21 години, е откаран в болница. Двамата са пътували сами в колите си. При сблъсъка и двата автомобила са излезли от пътя, съобщава БНР.

Мъж загина при катастрофа край Пловдив

http://www.mediapool.bg/mazh-zagina-pri-katastrofa-krai-plovdiv-news273648.html

Един мъж загина, а друг е ранен след тежка катастрофа край Пловдив. Инцидентът е станал рано сутринта в събота на пътя между селата Йоаким Груево и Кадиево, където челно са се сблъскали две леки коли.  В катастрофата е загинал единият от шофьорите - на 57 години. Другият, младеж на 21 години, е откаран в болница. Двамата са пътували сами в колите си. При сблъсъка и двата автомобила са излезли от пътя, съобщава БНР.

Григор чака първия си съперник в Бризбейн

https://www.24chasa.bg/sport/article/6637109

Григор чака първия си съперник в БризбейнГригор Димитров е поставен под номер 1 на турнира в Бризбейн и ще започне участието си направо от втори кръг. Съперник на шампиона ще бъде представителят на домакините от Австралия Джон Милман или тенисист от квалификациите. Първият поставен по пътя на Димитров най-вероятно ще бъде Ник Кириос (Авл).

US-армията започва да приема транссексуални новобранци за ЧНГ-2018

https://frognews.bg/novini/armiiata-zapochva-priema-transseksualni-novobrantsi-chng-2018.html

Това беше постановено от федералните съдилища, след като правителството на президента Доналд Тръмп реши да не обжалва постановленията, блокирали забраната му за приемане на транссексуални в армията, предаде Ройтерс.

Конфликтите по света днес са повече от всякога, отчете благотворителна организация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/30/3105041_konfliktite_po_sveta_dnes_sa_poveche_ot_vsiakoga/?ref=rss


В света днес има повече конфликти от всякога, заяви пред германската телевизия SWF ръководителят на католическата благотворителна организация "Каритас Интернешънъл" Оливер Мюлер, цитиран от БТА. "Светът, в който живеем, е все по-малко мирен, конфликтите са повече от всякога и преобладават", допълва той.<br /><br />Към момента "Каритас" работи в 70 държави, включително в зони на кризи като Сирия, Конго и Южен Судан. "Това, което ни тревожи, е...

Леден дъжд спря тока на голяма област в Канада

https://www.actualno.com/america/leden-dyjd-sprja-toka-na-goljama-oblast-v-kanada-news_651882.html

Над 41 000 домакинства и други потребители на електроенергия са останали без ток в южната част на западната канадска провинция Британска Колумбия, заради леден дъжд. Според информация от провинциалната електроразпределителна компания BC Hydro, аварийните екипи вече са започнали ремонт на повредените участъци, но не се съобщава за срокове, в които да бъдат отстранени повредите, съобщава БГНЕС. Лошото време удари южния район на Британска Колумбия - Фрейзър Вали. Леденият дъжд остави без светлина

На 31 януари 2018 г. изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637090

На 31 януари 2018 г. изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.
На 31 януари 2018 г. изтича валидността на годишните винетки за 2017 г. От началото на годината до края на ноември т. г. са продадени 6 985 024 винетки. Начислените приходи са 338 619 953 лв. Спрямо същия период на миналата година постъпленията нарастват с над 20 млн. лв., а броят на продадените стикери се увеличава с над половин милион броя.

Безопасни зони за жени на новогодишното тържество в Берлин

http://dnes.dir.bg/news/zheni-Germania-berlin-nova-godina-26736023

Организаторите са създали безопасна зона за жени, които са станали жертва на сексуално нападение или се чувстват тормозени, заяви полицията.

Милионери с кауза

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/30/3098597_milioneri_s_kauza/?ref=rss


"В днешно време един футболист изкарва толкова много пари, че за обикновения човек дори е трудно да си представи такова число. Всички ние заслужаваме парите си на терена, но това е резултат от навлизането на все по-богати инвеститори. Затова аз реших, че мога да правя нещо наистина полезно за другите хора с част от моята заплата". С тези думи полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Хуан Мата представи идеята си да дарява 1% от годишната си заплата за благотворителност.<br...

Тежка катастрофа до Йоаким Груево, мъж загина

https://offnews.bg//112/tezhka-katastrofa-do-joakim-gruevo-mazh-zagina-672039.html

Два леки автомобила са се ударили челно и са излезли от пътя в участъка между Йоаким Груево и Кадиево, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Пловдив, цитирани от "Фокус".

Инцидентът е станал около 6.40 ч.

Водачът на едната кола - 57-годишен мъж, е загинал на място. 

Водачът на втората кола - на 31 години, е пострадал. Той е откаран в болница. 

И двамата са пътували сами в колите.

На мястото е извършен оглед. Автомобилите вече са вдигнати, а движението в участъка е пуснато.

Руски танкери доставяли гориво на КНДР

http://www.cross.bg/nalozhenite-naryshenie-ryski-1564415.html

/КРОСС/ Руски танкери доставят гориво на Северна Корея. Според британското издание "Индипедънт" това се е случвало неведнъж. Предоставянето на горива за КНДР е нарушение на наложените от ООН санкции. Изданието цитира източници от западноевропейски разузнавания. Официално обаче няма данни Русия да стои зад това уточняват те. Москва отказва коментар, а собственикът на корабите отрича да има общо. Въпреки наложените мерки срещу Пхенян заради ядрените му провокации, все още някои държави продължават търговските си отношения. Припомняме, че Южна Корея иззе по-рано регистриран в Хонконг кораб, който се смята, че е бил натоварен с петрол за севернокорейски плавателен съд, което е в нарушение на наложените от ООН санкции. Санкциите на Съвета за сигурност забраняват прехвърлянето на товари на севернокорейски кораб. ООН включи в "черен" списък четири кораба през октомври.  

Пазарджик обяви бедствено положение заради боклука

http://www.mediapool.bg/pazardzhik-obyavi-bedstveno-polozhenie-zaradi-bokluka-news273647.html

От събота Пазарджик е обявено частично бедствено положение заради проблема с битовата смет. Общината няма къде да извозва отпадъците си, защото сметището не покрива европейските екологични стандарти, а регионалното депо няма оператор. Обявяването на бедствено положение позволява на кметовете да сключват договор след пряко договаряне с фирма, която да стане временен оператор на депото. Проблемът не стои само за община Пазарджик - 113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени, напомня БГНЕС. Кризата с боклука ще засегне 9 общини в Пазарджишка област, и шест в област Благоевград. Подобен е проблемът в Бяла, Полски тръмбеш и Две могили. Пред БНР заместник-кметът на Дупница Красимир Георгиев коментира, че няма да има криза с боклука в Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Отпадъците им ще бъдат транспортирани до депа в София и Костинброд след закриването на градското сметище от 1 януари. Сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона “Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. Враждебна, а тези, които не могат да бъдат оползотворени - в депото на Костинброд. Трите общини генерират между 15 и 20 хил. тона отпъдаци за година.

Григор Димитров започва срещу 128-ия в света или квалификант в Бризбейн

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/30/3105037_grigor_dimitrov_zapochva_sreshtu_128-iia_v_sveta_ili/?ref=rss


Григор Димитров ще започне участието си на турнира в Бризбейн срещу австралиеца Джон Милман или квалификант. Това отреди жребия за основната схема, който беше теглен преди началото на турнира. Като водач в схемата Димитров ще почива в първия кръг, започвайки директно от втория.<br /><br />28-годишният австралиец, който е 128-и в света, никога не е играл срещу българския тенисист. През 2017 г. той има едва три мача в световния тур, като победи Франсис Тиафое в Атланта преди да загуби...

Догодина честваме 50 години на Варненската обсерватория

http://www.moreto.net/novini.php?n=366199

През 2018-та се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна.

4-годишен от Асеновград в кома, полицията отрича побой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637083

4-годишен от Асеновград в кома, полицията отрича побой
Четиригодишен от Асеновград, който е отглеждан в приемно семейство, е бил настанен в пловдивската университетска болница "Св. Георги" в кома. От полицията категорично отрекоха появилата се в някои медии информация, че детето е бито жестко и по тази причина е изпаднало в това състояние. "Няма побой. Момченцето е със здравословен проблем.

Мъж загина при тежка катастрофа до Йоаким Груево

https://frognews.bg/novini/maj-zagina-pri-tejka-katastrofa-ioakim-gruevo.html

57-годишен мъж загина при тежка катастрофа тази сутрин на пътя между пловдивските села Йоаким Груево и Кадиево, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Северна Корея запазва ядрената си политика през 2018 г.

http://www.cross.bg/koreya-severna-izpitaniya-1564414.html

/КРОСС/ Северна Корея планира да продължи развитието на ядрените си оръжия и няма намерение да променя ядрената си политика. Това съобщава севернокорейската държавна медия KCNA, цитирана от южнокорейската агенция "Йонхап". Материалът на KCNA e озаглавен: "Нито една сила не може да победи независимостта и справедливостта". В статията се описват успешните изпитания на междуконтинентални балистични ракети. Отбелязва се, че КНДР е "непобедима" и "отговорна" ядрена сила, която не може бъде разклатена или смазана. "КНДР, неоспорима нова стратегическа държава и ядрена сила на Чучхе, обявява: Не очаквайте някаква промяна в политиката ни", предупреждава Пхенян. През миналата седмица Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея. КНДР е извършила 16 ракетни изпитания през тази година, включително 11 от май, когато Мун Дже-ин стана президент на Южна Корея. До момента Северна Корея е провела шест ядрени изпитания, като най-мощното беше на 3 септември тази година.  

Над 19 милиона лева са предвидени за борба със свлачищата през следващата година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/30/3105039_nad_19_miliona_leva_sa_predvideni_za_borba_sus/?ref=rss


За борба със свлачищата през следващата година в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са предвидени 19.354 млн. лв. Това е с 15.5 млн. лв. повече от 2017-та, съобщиха днес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.<br /><br />От общата сума 18.554 млн. лв. са за капиталови разходи, а 800 хил. лв. за превенция. За справяне с проблема ще се разчита и на европейско финансиране.<br /><br />Отделно Агенция "Пътна...

57-годишен е загиналият при катастрофата край Пловдив, движението в района е възстановено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637079

57-годишен е загиналият при катастрофата край Пловдив, движението в района е възстановено57-годишен мъж е загиналият при катастрофата в участъка между Йоаким Груево и Кадиево. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Пловдив, цитирани от "Фокус". Причините за катастрофата все още се изясняват. Ударили са се челно два леки автомобила, като след удара са излезли извън пътя. Водачът на едната кола е 31-годишен мъж.

Руски танкери са доставяли петрол на КНДР в нарушение на санкциите на ООН?

https://www.actualno.com/asia/ruski-tankeri-sa-dostavjali-petrol-na-kndr-v-narushenie-na-sankciite-na-oon-news_651879.html

Руски танкери са нарушавали санкциите срещу Северна Корея, наложени от ООН. Това съобщава Reuters, позовавайки се на два независими източници, но те не са дали сателитните снимки, доказващи твърдението им. Новинарската агенция има собствени сателитни снимки, на които се вижда движението на руски танкери точно на посочените от източниците места, но корабите всъщност не са стигали до брега на КНДР. Операцията всъщност става по друг начин, според източниците на Reuters – в открито море.

По празниците полицаи с автомати ще патрулират в столицата

http://econ.bg/Новини/По-празниците-полицаи-с-автомати-ще-патрулират-в-столицата_l.a_i.755528_at.1.html

Засилени мерки за сигурност в столицата от днес заради празненствата по посрещането на новата 2018 година. От МВР пазят в тайна точния брой на...

Дядо Тодор от село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/diado-todor-ot-selo-giurgich-izmajstori-sam-mini-avtomobil-s-podrychni-sredstva-snimki-2069808

Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства. 87-годишният старец няма книжка, но казва, че не му и трябва.
 
Превозното средство на вън

19,354 млн. лв. за борба със свлачищата през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637073

19,354 млн. лв. за борба със свлачищата през 2018 г.С 15,5 млн. лв. повече са предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. в сравнение с миналата година за борба със свлачищните процеси. Така общата сума за геозащитни мерки и дейности е 19,354 млн. лв. От тях 18,554 млн. лв. са за капиталови разходи, а 800 хил. лв. – за превенция.

Дете на 3 години почина от грип в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/dete-na-3-godini-pochina-ot-grip-v-sofiia-6077719

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че в случая е доказан грипен вирус А

Европа и САЩ посрещат Нова година със засилени мерки за сигурност

http://www.cross.bg/sigyrnost-merki-politziyata-1564413.html

/КРОСС/ Органите на реда в САЩ и Европа обещават засилени мерки за сигурност преди новогодишните празненства. Полицията в Ню Йорк каза, че ще предприеме засилени мерки за сигурност за честванията в новогодишната нощ, особено на "Таймс скуеър", където ще бъде увеличен броят на наблюдателните постове. Засилените мерки за сигурност се предприемат, след като през октомври мъж откри огън от 32-ия етаж на хотел в Лас Вегас, щата Невада, и уби над 50 човека на музикален фестивал. Полицията каза, че засега няма непосредствени заплахи за Ню Йорк или за "Таймс скуеър". В Лас Вегас органите на реда добавят екипи за наблюдение и снайперисти по покривите за новогодишните празненства. Повече от 300 души от националната гвардия и около 1500 полицаи ще бъдат разположени в града.Полицията в Лос Анджелис напомни на жителите, че пускането на фойерверки и празничната стрелба са забранени в целия град, и насърчи хората да присъстват на обществените зари. Празнуващите в европейските градове ще бъдат подложени на проверки на чантите, претърсвания и други мерки за сигурност. Париж изпраща почти 8000 полицаи и войници, които да се грижат за безопасността на френската столица и околностите й. Полицията ще обърне особено внимание на Шан-з-Елизе, където е забранен алкохолът. Празнуващите ще бъдат подложени на проверки на чантите и ще бъдат поставени бетонни блокове, които да не позволяват влизането на автомобили

Венецуела създава собствена криптовалута

http://econ.bg/Новини/Венецуела-създава-собствена-криптовалута_l.a_i.755527_at.1.html

Венецуела е готова да разпредели 5 млрд. барела петрол, за да осигури създаването на собствена криптовалута, съобщи Росбалт. Новината беше обявна...

Израел официално напуска ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/izrael-ofitzialno-yunesko-1564412.html

/КРОСС/ Израел напуска ЮНЕСКО (Организацията на обединените нации за образование, наука и култура). Това бе официално потвърдено от ръководството на организацията, съобщиха от ООН. Решението официално влиза в сила от 31 декември 2018 година. Генералният директор Одри Азуле коментира със съжаление това решение, като припомни, че Израел е член от 1949 година и има своето място в подобна организация. Също така се припомнят програмите срещу всички форми на тероризъм и насилие, включително и срещу проявите на антисемитизъм, в които в взела участие ЮНЕСКО.  

САЩ се опитват да убедят Турция да не купува руска оръжейна система С-400

http://www.moreto.net/novini.php?n=366236

Вашингтон продължава да се опитва да убеди Турция да не купува система за противовъздушна и противоракетна отбрана от Русия. Това заяви говорителят на Пентагона Джони Майкъл пред ТАСС, коментирайки изнесената вчера информация, че Анкара и Москва са се договорили за системи С-400.

Владимир Карамазов: Харесвам скромните жени с чувство за хумор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634547

Владимир Карамазов: Харесвам скромните жени с чувство за хуморИскам да се науча да приемам нещата такива, каквито са, казва актьорът Напук на етикетите като „сексимвол“ и „суперкрасавец“, Владимир Карамазов не е от хората, които държат да са център на внимание. Напротив – признава, че най-добре се чувства в своя кръг от наистина близки приятели. И, разбира се, в работата си – на сцената или пред камерата.

Европейска България или български ЕС?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636545

Европейска България или български ЕС?Първото българско председателство е заченато с тежки и неприятни изненади. Как ще се справи Борисов като “голям началник”, може да определи бъдещето на целия съюз “Ако България поеме днес председателството на ЕС, европейските технократи ще трябва бързо да се адаптират към някои своеобразни нрави и обичаи.

Свещеникът, който рисува графити: Вярата е свобода, която се изказва чрез любов (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637070

Свещеникът, който рисува графити: Вярата е свобода, която се изказва чрез любов (Видео)Православието е свобода, която се изказва чрез любов. Това каза отец Ангел Ангелов, който е предстоятел на храма "Св. София" пред Нова тв. По време на инициативата "София диша" негова снимка, на която той рисува графити, стана популярна в социалните мрежи. „Много е важно за българина да бъде честен и отговорен.

10 новогодишни суеверия

https://offnews.bg//mama-nindzha/10-novogodishni-sueveria-672038.html

Ако не сте от хората, които се въртят три пъти и плюят в пазвата си, когато черна котка им мине път, този текст не е за вас. Той е за онези суеверни натури, за които последният ден от старата година е определящ за цялата следваща. Те трябва да знаят, че има някои неща, които категорично не бива да правят, ако искат новите 365 дни да са по-добри от изминалите. 1. Решили сте да посрещнете настъпването на Новата година удобно облечени в анцуг или пижама? Груба грешка! Дори да не сте успели да си купите нещо новичко, извадете от гардероба любимата…

Грипът взе първа жертва тази зима - малко дете

https://www.actualno.com/healthy/gripyt-vze-pyrva-jertva-tazi-zima-malko-dete-news_651878.html

Дете на 3 години и 8 месеца е първата жертва на грипа през тази зима. Това стана ясно от думите на проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Кантарджиев обясни, че причина за смъртта е вирусът AH1N1, като това е доказано чрез лабораторно изследване. Той добави пред „24 часа”, че пик в заболяванията от грип се очаква в края на януари догодина. За момента в България има регистрирани случаи на грип H1N1 от два типа &nda

600 млн. лева губи хазната заради почивните дни

http://econ.bg/Новини/600-млн-лева-губи-хазната-заради-почивните-дни_l.a_i.755526_at.1.html

600 милиона лева по-малко са постъпили в хазната. Причината са повечето почивни дни през изминаващата 2017 г. Изчисленията са на Асоциацията на...

Увеличават разходите за борба със свлачищата

http://www.cross.bg/geozashtitni-deiinosti-svlachishta-1564411.html

/КРОСС/ С 15,5 млн. лв. повече са предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. в сравнение с миналата година за борба със свлачищните процеси. Така общата сума за геозащитни мерки и дейности е 19,354 млн. лв. От тях 18,554 млн. лв. са за капиталови разходи, а 800 хил. лв. - за превенция. За справяне с проблема се разчита и на европейско финансиране.Отделно Агенция „Пътна инфраструктура" ще кандидатства за средства по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г." за укрепване на 11 свлачища, които застрашават важни пътни съоръжения и в момента тече подготовка на проектните предложения. Финансиране ще получат и общини, в които важни общински обекти са под риск от свлачищни процеси. Общият бюджет на процедурата е 65 519 199 лв. С тези средства 29 свлачища ще бъдат проучени и укрепени, а в други 26 ще бъдат монтирани контролно-измервателни системи за постоянен мониторинг на геодинамичните процеси и изготвяне на прогнози за развитието им. Според експертите на МРРБ превенцията трябва да е водеща политика. Трябва да не се допуска строителство, без да са изпълнени необходимите геозащитни мероприятия. За периода от май до ноември 2017 г. са извършени геозащитни мерки и дейности на обща стойност 1 115 674,07 лв., от които 556 703,46 лв. са за СМР, 558 970,61 лв. за други видове геозащитни дейности. През септември 2017 г. бяха отпуснати 8 млн. лв

Израел излeзe от ЮНЕСКО, пръст има и Бокова

https://frognews.bg/novini/izrael-izleze-iunesko-prast-ima-bokova.html

Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле получи в петък официално уведомление от израелските власти за оттеглянето на страната от организацията.

Из делниците на един луд (юли-септември)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-iuli-septemvri-672037.html

17 юли
След дълго напъване прокуратурата снесе обвинителен акт за фалита на КТБ. Цялата драма може да бъде обобщена с думите на премиера: „Синджирът си дойде, козата я няма“. Козата, активите на КТБ, са прехвърлени в офшорни зони, от където няма как да бъдат взети и върнати на кредиторите на банката. С една дума, битият си е бит, останалите да се радват, че са минали тънко…

В хилядите страници нито веднъж не се споменавало името на Пеефски. А той е вторият важен герой в тази класическа трагедия. Обаче него го няма и трагедията изглежда куца.

Гледам карикатурата на Комарницки и направо не вярвам на очите си. Цацаров се подава от задника на Пеевски. Малий, немам думи… Ама те и не трябват.

21 юли

Депутататът от ГЕРБ и Добрич Живко Мартинов рекетирал местен месен бизнесмен за 4 тона суджук и малко филенце. Отишъл при бизнесмена и му казал: Трябва да ми дадеш един тон луканка за премиера Борисов. И оня му дал. Така де, кой не би повярвал, че премиерът е способен да изяде един тон луканка? Четири пъти ходил господин депутатът в името на премиера и месарят все давал… Обаче главния прокурор лично ще установи, че нито едно парче от тоя суджук не е стигнало до премиера. Но дори и да беше стигнал, щеше да е без значение. Премиерът ще обясни: „Имам високо кръвно, аз суджук не ям! Всеки, който ме познава, знае… Моето име не е свързано по никакъв начин… Когато съм разбрал, на мига сме… го дали на прокурорите."

Късно разбрал...

-Иване, знаеш ли, че жена ти е травестит?
-Да.
-Ама казвайте ги тия работи, бе…

Та, братя, казвайте му, бе!

Някои наблюдатели смятат, че историята със суджука е извадена, за да се омъгли допълнително срамната история с обвинението за фалита на КТБ. И не е като да нямат основание. В това отношение се правят и други опити. Като например хвърлянето на Бареков на кучетата. Тоя, оказва се, е бозал юнашки от КТБ. Като шеф на Тв 7 е получавал по 50 хил. лв. на ръка. Но от октомври 2013 г., когато станал политик, платата му се е удвоила. Отделно е получавал по 600 хилки месечно за партията. И еднократно са му дадени 505 хил. евро („чисти и непроследими“!), с които да си купи къщата, дето лъжеше, че не била негова. И отделно 1 млн. лв. премия.

Слушах адвокатите на Василев по телевизора. Обединиха се около възгледа, който и на нас многократно е хрумвал: „Очевидно в онова време Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци. И сега получава това, което сам си е надробил…"

Но не е само Бареков. Морфологията на българския политически боклук е доста по-сложна. Хора от всички партии са вземали пари. Бареков, обиден, че едва ли не само той боклук, контрира, че в последните дни преди да падне КТБ от там с торби с по над милион са излезли Каракачанов и Румен Петков. Имало ги в тефтерчето на Василев. Добрата новина е, че Василев си е водил бележки за всеки даден грош и все някога ще научим имената на всички.

Защо, бе, Господи, защо?! Не можеше ли поне Твоето правосъдие да е малко по-бързо?!

Явно не може…

24 юли

При хайка на полицията за нелегални имигранти в мрежата попаднала шефката на структурата на партията на Валери Симеонов в Костинброд Анелия Велева, кандидат за депутат от НФСБ на последните парламентарни избори.

Разбира се, Валери Симеонов и НФСБ нямат нищо общо, партията осъжда остро подобни криминални деяния.

Както сполучливо се изрази колегата Даниел Смилов, нито един суджук не е достигнал до Борисов и нито един бежанец - до Валери Симеонов. А след малко ще можем да добавим: и нито един стек цигари до Първанов.

25 юли

Шефът на БСК Божидар Данев вика: „Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават.“

Ех, господа-другари! Оня, изпод чийто шинел сте излезли всичките, казваше: „Ако плащаш с фъстъци - получаваш маймуни.“ Да, да, др. Живков го казваше! И после пускаше банани…

Градските власти в румънската столица Букурещ ще раздадат 5000 ваучера по 110 евро за покупката на велосипеди или електрически тротинетки. Така се прави, г-жа Фандъкова!

Ама пък, от друга страна, Фандъкова не е виновна, че на Бойко приятелите са тъпи и крадат по старомодния начин. Та нима ако некой от Котараците внесе 5 хил. електрически тротинетки общината ще откаже да направи една програма?

Ама не, тия са като оня китаец, за който скоро не сме ви казвал, който за пръв път ял свинско печено когато му се запалила кочината. И оттогава, колчем му се прияждало свинско печено, все си палел кочината.

Прости момчета, какво да ви кажа… И момичета, де. Гледайте какво написа във ФБ Лилето. Човек с вишо, че и магистратура!

В обща декларация „Нова република“, "Да, България", Зелените и БЗНС призоваха своите симпатизанти и "гражданите, които искат радикална съдебна реформа", да се готвят за масови протести.

Тая квадрига направила нещо като следизборна коалиция, пост коитос, ако мога така да се изразя. Тия господа, които заради глупост и тънки сметки сега гледат парламента изпод опашката на Коня, си въобразяват, че ние само чакаме откъде ще свирне тръбата, за да се стечем под знамената на некой Христо, на некой Радан, на некой зелен или оранжев. Защото ние друга работа и цел в живота, освен да правим масовка на въпросните господа, нямаме.

Не, господа! Тъжно ми е да го кажа, но вие се оказахте сляп клон в партийно-политическата еволюция. Турихте егото си над интересите на онези 250-300 хил. избиратели, които ви дадоха още един шанс. Ама на, шансовете свършиха, нема, и в склада нема…

26 юли

Полицията намерила в автомобила на семейство Борис и Гергана Русинови 10 стека цигари без бандерол. Кокошкарска работа. Обаче Гергана е общински лидер на АБВ във Враца. И предвид на високото си обществено положение направила опит да предотврати проверката. Предполагам, че с дежурните за случая думи: „Знаеш ли коя съм аз…“ Обаче те я знаели, а още повече знаели мъж ѝ. Щото не му било сефте да го хващат с цигари без бандерол.

Суджуци, канали за имигранти, цигари… Докато ние честните хора, относително честни, си седим отстрани и гнусливо отказваме да участваме в политическата мръсотия, тя става още по-гъста. Към нея се ориентират главно, а може би и единствено, хора, които търсят начин да правят пари. Или други, които са намерили начина, но им трябва малко защита и имунитет. И тук-там по некой кариерист.

28 юли

Човекът с анцуга защити човека с потника: "Това ли е важното… Бил бос президентът и по потник – еми, вкъщи си е."
Ама, господин Борисов, той не си е вкъщи, бе! В момента, в който позира за снимка, престава да си е вкъщи и идва в нашите къщи!

Така, както ние го разбираме, президентите нямат домашни дрехи, на тях всичките им са официални. В къщи могат да си седят неглиже, могат, ако ги влече, и чисто голи да си седят с Десито. Но снимат ли се, престават да са си вкъщи.

Да се появи един президент по потник и бос, може да има само две обяснения: простотия или тежък популизъм.

31 юли

Във Варна, на конгрес на европейските студенти демократи, Борисов изръсил: „Загубихме президентските избори защото не искахме да ги спечелим.“ Не било добре за демокрацията една партия да държи всичките капии на властта.

Много тъпо изказване. Бих казал, че и за Цветанов дори е тъпо.

Но пък така, с помощта на премиера, установихме, че тъпаците у нас са поне 840 525. Точно толкова са действителните гласове, подадени за Цачева-Манушев.

1 август

В разгара на лятото сме. Ама лято да видиш! И в това истинско лято не се е намерила още нито една русалка никъде. Даже вампир няма. Скука, та дрънка! Единственият свеж полъх е книгата на Кристина Кръстева за Бойко Борисов. За вас не знам, но за хора като нас, които си вадят хляба със смешки, тая книга е истинска златна мина. Моят приятел Тери би казал, че това е като „гаргара с чакъл“…

Авторката не уточнява колко отблизо. Щото, както знаете, има различно близо: близо, по-близо, най-близо, на един такова разстояние…

Не съм чел още книгата, но съдя по това, което каза авторката по телевизора. Ето част от автентичния ѝ разказ: „Меркел, винаги когато се събират на тези съвети, те завършват с хапване, не казвам гуляй, но някакви пържолки телешки, знаете, че нашият премиер обича телешко, Меркел винаги му дава своята пържола… те са дотам близки, толкова му има симпатия и доверие има между тях, че това вече не учудва никого… Бойко Борисов също така е човекът, на когото тя и Никола Саркози поверяват отговорната задача да направи номинацията на Херман Ван Ромпой, дотогава премиер на Белгия… Той става председател на Европейския съвет благодарение на Бойко Борисов, който прави в залата номинацията по лична молба на Меркел и Саркози…

Ебати евтиния премиер… За две-три телешки пържоли им върши услуги!

Според нас, а и не само според нас, хората са обратното на върховете. Колкото повече се доближаваш до тях, толкова по-ниски изглеждат. Ох, дали не се пишеше низки… Както и да е. Много място отделихме за тази книга. А всичко може да се каже по гръцки кратко: Ако магаретата имаха богове, боговете им щяха да са магарета.

2 август

Павлова се похвали с девиза на Българското председателство –"Съединението прави силата". (United We Stand Strong). "Този девиз, вика, е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа".

Този девиз има малко тъмно минало и още по-тъмно настояще. Понякога си мисля, че всичко идва от това, че все бързаме. Казваме, че съединението прави силата преди да сме казали какво прави съединението. Щото, нали, да се съберем и да се съединим са различни работи. Българите като се съберат и никога не се получава съединение. От къде знам ли? Ами много чета, бе! Например бай Мирон Иванов: „Капитан Танев ги гледаше и не искаше да повярва, че сборът от хиляда умни човеци може да бъде по-глупав от всеки един отделно.“ Така го виждаше и Станислав Стратиев: „Нека се направи график кой къде да замине. Безсмислено е да се струпваме пак на едно място...“ Именно, ние умеем само да се струпваме.

Не виждам вариант да станем по-добри. Трябва да се опознаем такива, каквито сме и да се примирим с наученото. И някак си да се опитаме да стъпим на пороците си. Пороците са мощна сила.

3 август

„Фрогнюз“ интригантства: „Рокада в ГЕРБ! Пеевски налага Горанов за първи след Борисов.“ Източници от парламента споделили с жабите, че Пеефски си бил навил на пръста, че може да изтика Цветанов и да тури на негово място марионетката си и така да превземе управляващата партия изотвътре. Според източниците на жабите, Пеефски вече бил турил ръка на „Атака” чрез Светлозар Лазаров, който стана координатор на партията.

Не знам, не знам… Да не стане лаком гъз…

Вчера пак поседях на брега на Перловсктата река. Още няма. Но ми направи впечатление, че водата рязко е намаляла. Може да е от жегата, но може и от друго. Например нещо голямо, някакъв едър боклук да е запушил коритото по-нагоре. Възможно е, не ли?

Както и да е. Каквото е писано на глава, на камък не отива. Нито един живот не е преминал само нагоре. Освен, разбира се, ако човек не умре твърде млад…

4 август

Вашингтонският сайт The Hill съобщава, че Цветан Василев е потърсил защита в САЩ по закона "Магнитски". Джоузеф Огъстин, вицепрезидент на консултантска компанията JWI, която Василев е наел да придвижи молбата му за закрила, рекъл, че целта им е имената на Пеевски и Цацаров да стигнат до бюрото на президента Тръмп, който да одобри евентуални финансови санкции срещу тях. Ще стане интересно. Тримата Шишковци ще видят голям зор.

7 август

Министърът на образованието Вълчев вика, че в края на мандата учителите щели да получават 1600-1700 лв. и то чисти. Което, ако не бъркам, превръща учителите в съсловие, което е силно мотивирано да види края на мандата колкото се може по-скоро. Между другото, в предизборната програма на ГЕРБ доста добрини бяха обвързани с края на мандата. Тъй че всички сме заинтересовани да ускорим този край. Не ли?

9 август

„Сега“: „Равносметката от "безплатното" саниране - по милион лева за блок.“ Санирани са 515 блока, около 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели. Това било записано в междинен отчет на министър Нанков за напредъка по програмата за енергийна ефективност. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок е 1.06 млн. лева.

За един милион може да се построи един цял блок до шпакловка и замазка. Айде, да кажем, че малко се изхвърляме, но съвсем малко. Затова смятаме, че щастливците са повече от 62 252 души. Така, де, тия, дето са взели наддадените кинти да не би да са нещастни? Разликата между 32-35 лв. на квадрат на свободния пазар и 300 лв. на квадрат на несвободния дава възможност много хора да станат щастливи.

Поредно доказателство, че Пеефски арендува „Атака“. От „Капитал“ научили, че в документите си за конкурса за шеф на БНТ Емил Кошлуков е записал, че през последната година е бил програмен директор на телевизия "Алфа" на Сидеров. Да, бе, бил е дръжки… Дали са му бележка, за да събере изискуемия стаж от 5 г. Демек, Сидеров прави услуга на Пеефски да овладее БНТ. Сефте. Но в случая говорим за Кошлуков. И изобщо за онази шайка набедени интелектуалстващи тарикати, които обслужват всеки, който плаща. Не ги е гнус нито от Сидеров, нито от Пеефски, нито от Бареков, нито от Яне Янев. Да посоча ли имена? Е, стига, де, да не би да ги забравихте? Ама водете си бележки, бе! Щото като мине малко време те пак ще са на първата линия на моралния фронт. Специално за Кошлуков ми се ще да знам преди 89 г. ли е бил подставено лице или след това. Не че има значение, но просто за летописа…

14 август

Валери Симеонов. Моля ви, не му викайте виц-президент. Верно, смешен е, но е и прав. Това, което прави, е напълно прогресивно и европейско.

Библията почва малко грешно. В смисъл, не почва от самото начало. Защото баш в началото: И беше Тишина! И после идват другите работи…

Като споменахме биографията на Христос, та се сетихме и за неръкотворния труд на Кристина Кръстева върху Борисов… Нали знаете, че на Христос му се губят 11-12 години. Никой не знае къде е бил през това време. По същия начин в биографията на Кристина се губи целият борчески период на Борисов. Няма го, няма СИК, няма Маджо, няма нелегални фабрики за цигари, няма унгарски период, нищо! От Магнаурската школа направо главен секретар.

15 август

Във Враца, какво нещо е сиромашията (!), крадец влязъл в апартамента на едни хора. Повъртял се, повъртял се, но това, дето го търсил, те го били търсили много пъти вече, та и да го е имало, вече го нямало. И той, за да не е капо, откачил алуминиевата врата на банята. Но понеже, нали, с цяла врата се бяга трудно, та полицията го заловила. Пък в София хванали друг бандит, който откраднал очила с голям диоптър. Представяте ли си? Да влезе некой дома ви и да ви открадне очилата за четене! Накъде отива тоя свят?!

21 август

Ясновидката Соня Щерева от Горна Оряховица вика, че след 2020-та България я чака възход. Образованите ни в чужбина сънародници щели да започнат да се завръщат масово и да поемат управлението на страната. И да ни ръководят съгласно националния интерес. „Трябва още няколко години да потърпим само и хубавото ще се усети и у нас!“

Това, дето са образовани, е много добре. Но ме притеснява, че все пак са българи. А българинът е като бакъра. Не е важно само да го излъскаш, а и в каква среда ще го държиш. Сложиш ли го в неподходяща среда, веднага позеленява… Изобщо сам по себе си българинът е хубав човек, но трябва да се пази от българи. Щото в събраните на куп българи има нещо циганско…

23 август

„Нито един представител на държавната или местната власт не отбеляза Международния ден за почитане паметта на жертвите от тоталитарните комунистически, фашистки и нацистки режими“, пише Клуб Z. Нямало го дори онзи, дето ката ден ни занимаваше с дедо си, убит от комунистите в царевичака. Ех, гиди лицемерни антикомунисти! Но така е то: антикомунист може да се направи само от комунист, няма от какво друго… Или, както е казал известният учен, журналист и изявен колоездач д-р Филипов, народите с къса памет дълго ги управляват комунистите.

„Тодор Живков е колос в българската история, времето ще го оцени по достойнство, убеден е главният секретар на МВР.“ Бойко Борисов пред в. „Земя“, 2005 г.

Оня ден четох, че затворили кръчмата на Маркс и Енгелс The Red Dragon ("Червеният дракон"). Късно е, чадо! Много късно. Още след „Немска идеология“ трябваше да им спрат пиенето. И друго щеше да разказва историята за последните 150 г.

Колчем си ида в Пазарджик и погледна етажерката с томовете на Марк и Енгелс и дълбоко се усъмнявам във величието на хер Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг, ама много дълбоко! Книгите са далеч по-опасни от пушките. Книгите са наравно с вирусите!

24 август

Изгледах внимателно посрещането на френския президент на летището. Макрон слезе по стълбичката и се провикна: „Бойко, май френд“. А Монолингвистът отговари: „И аз те обичам…“ И после, когато Макрон се здрависа с Иво Христов, който явно беше извикан, за да го поздрави на сорбонски френски и да покаже че не всичките сме бълбуци, премиерът изтърси: „Всички парле ву франсе." И стана малко като оная приказка: Ма моля ви се, позволете и на народната милиция да знае френски.
Не мога да ви го обясня. Отдавна съм стигнал до извода, че простият човек е много сложно нещо.

Обаче не мога да не го поздравя за това как потисна някои геронтологични предразсъдъци и разцелува г-жа Макрон и по двете бузи…

Деси Радева се беше барнала яко за срещата със сем. Макрон. Но пак не успя да угоди на изисканата българска публика. Тоя път беше сложила сутиен, но пък беше забравила чорапогащника и беше обула сандали на бос крак.

Имам доста бележки към г-жа Радева, но една реплика във ФБ на Иван Стоименов ме смълча: „Представям си мъжът на Цецка как разхожда г-жа Макрон в ботаническата градина…“ Та, дето се казва, да сме доволни на това което сме получили, щото можеше да получим и това, което заслужаваме. На ръба беше.

25 август

Една народна приказка твърди, че жената не мисли за секс само когато минава по мост и я гони куче. Не твърдя, че е истина, но не съм готов и да го опровергая. Една госпожа се похвали във ФБ: „Имам чушка“. Написах: „И аз.“ И тя ми написа: „Простак!“

И защо така ще ми рече?! Та аз имам пет корена рибки на балкона и петте цъфтят и връзват и оня ден видях първата чушка. Е, да, не го споделих във Фейсбук и там ми беше грешката, но нали сме приятели, трябва да си имаме доверие.

31 август

Министър Караниколов вика, че основната цел на одържавяването на „Дунарит“ била заводът да бъде спасен и работните места запазени. И така ще стане. Държавата ще го купи, ще го даде на Караниколов да го управлява, а той ще го предостави на Пеефски за спасяване… И Пеевски ще го спасява на входа, като му подава скъпи материали и на изхода, като му изкупува продукцията евтино. Повтаря се историята на Илия Павлов и Мултигруп. Не сме против, стига да се повтори до края. Знаете ли колко тежи сламката, която пречупва гръбнака на камилата? 9 грама! Е, има и по-тежки, но се смята, че 9 грама са напълно достатъчно, ако са адресирани точно.

1 септември

Борисов, който явно по цял ден причаква общественото мнение във Фейсбук, като видял каква пернишка драма се заформя с чернобелите учебници и не чакал повече: „Казах на министъра: Спираш в най-големия град и даваш пресконференция, че ги спираме!"

И друг път сме писал, че Борисов ще даде силен тласък в развитието на гражданското общество. Народът бавно и полека се учи, че като протестира, нещо постига. Много демократи се изредиха да ни управляват, но накрая един милиционер с тоталитарен рефлекс ще даде такъв тласък на гражданското общество, че и Костов да се върне, ще трябва да се съобразява с него. Историята обича да си прави такива иронии.

Е, ще кажете, седем години вече е на власт, а още няма гражданско общество. Да, така е. Борисов си изпълни неговата част от сделката. Няма нещо, на което да се възпротивили трима души и той да не го е отменил. А това, че няма достатъчно граждани за цяло общество, не е негов проблем.

Вчера си препрочетохме набързо „Вълшебникът от ОЗ“. И си припомнихме нещо, което звучи гаче Франк Баум го е писал миналия четвъртък и точно за нас:

„Сега Плашилото бе господар на Изумрудения град и въпреки, че не беше вълшебник, народът се гордееше с него. „Защото, казваха те, няма друг град в света, който да се управлява от чучело.“ И доколкото им беше известно, бяха съвсем прави…“
А Плашилото през това време си мисли:

„Няма от какво да се оплакваме, тъй като този дворец и Изумрудения град са наши. Можем да правим каквото си искаме. Като си спомня, че до неотдавна стърчах на един кол в житната нива, а сега съм владетел на този прекрасен град, съм напълно доволен от съдбата си.“

С една дума идилия!

4 септември

Идеята на ГД „БОЕЦ“ да се избере видният от всякъде депутат и бизнесмен Пеефски за лице на Българското председателство неясно защо разгневи изданията на медийния империалист и те отговориха с остра декларация, в защита на „нашия издател Делян Пеевски, който единствен се бори срещу задкулисието“. Повтарям: „единствен се бори със задкулисието“.

Длъжен сме да обясним, че това не е обикновена свирка! Това е едно от онези изпълнения, след които обектът по три дена не може да си извади гащите от задника. (Нарочно съм циничен!) Повече сме казал в „Прас-Прес“ и можете да прочетете там, ако е рекъл Пеефски.

5 септември

От РПУ-то в Козлодуй се похвалиха, че при съвместна акция с Митницата Лом във врачанско село са локализирали едър контрабандист и иззели от къщата му 5 л. плодова ракия. Словом: пет литра!

Да пукнете дано, вампири с вампири! Немате ли страх от Бога, та взехте на човека петтях литра ракия, бе?! И се хвалят, гаче са хванали пещерняците с няколко цистерни. Казвам пещерняците съвсем примерно, можех да кажа и всеки друг винпром. Забелязвате ли, че откакто Борисов е на власт, не е хваната една цистерна? Преди се ловяха цистерни, бали с бандероли, печатници… Това за какво ви говори? Понеже ние не сме наивен до степен да вярваме, че спиртните контрабандисти са се превъзпитали по молба на правителството, та вярваме в друго - в участието и съучастието. Разбирайте го както искате.

11 септември

Екологът Петко Ковачев се похвали във Фейсбук, че получил покана от Поли да му гостува в Симитли. Обещал му да го почерпи с краставици от личната си оранжерия. Обаче Петко е леко притеснен и не смее да отиде сам, та търси някой да го придружи.

Петко, не отивай! Поли има съмнителна слава! Помисли какво означава да те черпи краставици! Това е метафора. Ако Поли имаше почтени намерения, щеше да те черпи ракия.

Из ъндърграунда се разказва една история, на която ние никога няма да повярваме. През смутните времена, когато СИК и ВИС поставяха основите на застраховането, един дребен бандит си позволил да открадне кола, застрахована в СИК. За такова престъпление извратените мутри наказвали, като посягали на мъжката му чест. Опраскали го, с една дума. И се знае кой е бил „екзекуторът“. Те тогава откъде да знаят кой ще стане премиер, кой кмет… Та оттам е тръгнала онази приказка, дето един пиян бизнесмен я каза на един събор. Но пак казвам, ние никак не вярваме това.

19 септември

В Москва открили паметник на Калашников. На тържеството говорил министърът на културата на Русия Владимир Медински. „Автомат Калашников, рекъл, е истински културен бранд на Русия.“

Културен! Ами да! Благодарение на тоя бранд имаше 45 години на съветската култура в Източна Европа. Култура да видиш! Нищо няма, обаче култура има…

Пък главният им прокурор Чайка, който е на посещение на Цацата, рече: „В нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги е бранила своите интереси. Ние помним завета на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. При никого не сме отивали с меч".

Руската империя е единствената в света, която е създадена с добра дума. Това Прибалтика, Украйна, Беларус, Полша, Бесарабия, Финландия, Кавказ, Казахстан, Централна Азия все доброволно и с референдуми са се присъединили към Русия. Както е известно, референдумът е въведен от Петър I. И СССР така беше създаден. С добра дума и… някой танк.
Борисов в Полша. Пледирал пред премиера Беата Шидло да се премахнат санкциите срещу Русия. Това дори не е нетактичност, ами направо дебелащина. Ако не е невежество.

С една дума да кажеш, че Борисов е дипломат е като да кажеш, че смисълът на дърводелството е да произвежда трици…

21 септември

Радан Кънев се извини за "историческия компромис": „Днес, вика, близо две години след провала на "историческия компромис"… аз изпитвам неудържимо желание да се извиня… Изпитвам нужда да поема моята част от политическата вина…“
С извинение или без извинение, кратката лидерска кариера на Радан приключи. Тя беше белязана с блестящи грешки. И историята с основание вече е отворила страниците си, за да ги впише.

Не става, господа! Не може с едно извинете да получите политическо причастие. Няма как да се мине без тежка епитимия, която да бъде изкупена с дълъг политически пост.

А ако се питате защо Радан реши така по никое време да се извинява, ще ви кажа. Пет партии готвят нов Реформаторски блок – ДСБ, „Да, България“, БЗНС, „Зелените“ и ДЕОС.

Господа, с трици не се ловят цици. Пардон, май не беше така… Няма значение. И така е вярно. Ай десебете се вече!

Из интернет се върти един запис, в който се твърди, че Борисов и Цацаров си поискали $50 млн. рушвет от една голяма турска фирма, която искала да купи банка „Виктория“. Преди нещо като година пък руски медии писаха за поискани милиони срещу благословия за придобиването на „Виваком“ от Спас Русев. Изглежда, че любимото число на премиера е милиони.
Никаква евристика. Застинал е на борческите времена. На бюджета с две графи: „Ми даде, му взех“. А по света какви умни престъпници има… Но ние и на престъпници не случихме…

25 септември

Националното бюро за икономически изследвания“ на САЩ (NBER) публикува доклад, в който пише, че кремълският елит е изнесъл в офшорни сметки над $1 трилион, три пъти повече от валутния резерв на страната. В ръцете на 1% от кремълския елит били съсредоточени най-малко 25% от богатствата на страната с тенденция към нарастване. Капиталите на най-богатите руснаци, укрити в офшорни зони, превишавали съвкупните спестявания на цялото население на Русия.

Изобщо, както се казва, Восток дело дебелое! Извинете руския ми, но се опитвам да го забравя…

Меркел вече води на Борисов с един мандат. Това ме притеснява. Нашият е изключителен състезател и сега ще се амбицира да я настигне, а може би дори и да я задмине. Те, слава Богу, неговите мандати са кратички.

Германия да не я мислим. Там който и да управлява, нищо няма да се промени. То и при нас е така. Там държавата все си върви, тук – все не върви. В Германия който и да дойде на власт, нищо не може да обърка. У нас който и да дойде, нищо не може да оправи…

26 септември

Родина – роднина, само една буква разлика. Правиш ѝ една бърза елизия и родината отива при роднината… Точно така направил депутатът от ГЕРБ Делян Добрев със своята малка хасковска родина. Турил си за кмет стар бащин дост, сложил му за заместници свои съученици и съдружници, обкръжил го с братовчеди, кумове и кумци и се получил един истински „дрийм тийм“. По данни от хора, на които явно им се зловиди да гледат как друг си пълни джобовете, през тази малка и сплотена групичка минали общински поръчки за къде 100 млн. лв.

Но разпределянето на пари, особено на големи пари, е тънка работа. Трябва да има точен баланс в дяловете между нашите, трябва да се подаде нещичко и на чуждите, за да има мир, далаверите обичат тишината. Но дори и най-подредената далавера, рано или късно се проваля, поради порочната човешка природа.

27 септември

ГЕРБ номинира Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиета. Знаете, че сме гнуслив и затова този субект изобщо няма да го коментираме. Но има нещо важно, което трябва да отбележим.

Тодоров и законопроектът на БСП за досиетата са просто два различни начина да се приключи с темата. Ако трябва да съм честен, щото не ми се ще, подходът на БСП е по-почтения. Те просто искат да закрият, да ликвидират комисията за досиетата. Докато подходът на ГЕРБ е много по-суфистициран. Ако Антон поеме тази комисия, самите думи „досие“, „лустрация“, „агенти“, „доносници“ ще почнат да предизвикват рефлукс и връщане на стомашно съдържимото.

29 септември

Свирка в петък. С мерак и вдъхновение от Звездомира Мастагаркова. Запомнете я, не изключвам да избута Кристина Кръстева от първото място, много е добра. Вижте само заглавието: „ПОЛИТИК ЗА ИСТОРИЯТА! Европа в краката на Борисов! Той сложи край на прехода, името му остава в учебниците. Време е да изземе функциите на Радев.“

Малко ме е гнус, но ще цитирам, щото такива неща не се пишат всеки ден.

„Бойко Борисов жъне успех след успех на сцената на външната политика и вече е дипломат №1 не само на България, но и на Балканите, а позицията му е важна и ключова и в цяла Европа.

Ролята му на геополитически лидер вече се доказа… За рекордите му във вътрешната политика вече дори е излишно да говорим… Искат или не критиците му, Борисов вече е политик за историята и името му ще остане в учебниците...“

В качеството си на критик на Борисов, умерен и конструктивен критик, който отрича само външната и вътрешната му политика, се почувствахме направо като враг на прогреса. Почувствахме се, както би се изразил колегата Волтер, като „онези мушички, които снасят яйцата си в ануса на най-хубавите коне, но това не пречи на тези коне да тичат.“ Честно, не ви лъжа.
В едно обаче е напълно права Мастагаркова, че Борисов е за историята. Да отива и по възможност веднага. Борисов в историята е най-доброто решение и за него, и за нас. Иначе ние отиваме в историята.

Запомнете това име: Звездомира Мастагаркова. И, когато ви попитат какво не трябва да прави един журналист, посочете нея за пример.

Кофти е да свършваме седмицата със свирка. Така, де, казано е, че с това се почва. Затова малко спорт. Лудогорец победи немците от "Хофенхайм". Браво! Показаха дух и желание за игра. Малко беше смешно само когато публиката започна да вика „Българи, юнаци!“, а то на терена българин беше само Светльо Дяков. И освен това на терена имаше няколко много черни. А е известно, че нашите черни не са чак толкова черни. А, бе, какво стана с Лусио Вагнер, първият български негър?

To be continued

Журналистиката е бягане с препятствия в корумпирана България

http://clubz.bg/62353-jurnalistikata_e_bqgane_s_prepqtstviq_v_korumpirana_bylgariq

Карикатуристът Христо Комарницки и колегите му не са таили илюзии. Издаването на сатиричен вестник винаги е било трудно в България - новия председател на Съвета на ЕС, но също така смятана за най-голям нарушител на свободата на печата в блока.

Но те не са очаквали, че най-големият разпространител на вестници, принадлежащ на депутат, който е бизнес магнат, просто няма да продава техния вестник "Прас-прес", когато той започна да излиза през март.

Нито един от 10 000-те екземпляра не достигна до будките.

"Нямахме представа за всички проблеми, които ще ни сполетят", заяви Комарницки пред АФП.

"Нямаме алтернатива, нямаме избор... Ситуацията (с медиите) става все по-зле", допълни той, макар "Прас-прес" да продължава да се появява в интернет и се разпространява ръчно от доброволци в провинцията.

Докато България се готви да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, нейната преса е затънала в "корупция и сговор между медии, политици и олигарси" според "Репортери без граници".

След като се присъедини към блока преди десетилетие, България падна в годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на печата от 35-о място, което делеше с Франция през 2006 г., до 109-о от общо 180 страни през 2017 г. Тя е най-зле класираната страна членка на ЕС.

Някои наблюдатели казват, че парадоксално ива взаимна връзка между това влошаване и желанието на България да подобри образа си на най-бедна и най-корумпирана страна от блока.

Властите искат "Брюксел да повярва, че има напредък" в тяхната борба срещу корупцията и така да заглушат разследващата журналистика според опозиционния вестникарски коментатор Светослав Терзиев, който преподава журналистика в Софийския университет.

"Хронична" автозенцура

Подобно на други бивши комунистически страни, в България има много медии, но собствеността им изглежда непрозрачна и съсредоточена в ръцете на малцина.

"Те са като матрьошки - като отворите една, вътре има друга. Има официален собственик на медията, но всички знаят, че той не е действителният собственик, зад него има някой друг", казва Кристиан Шпар - шефът на регионалната медийна програма на германската фондация "Конрад Аденауер".

Мощният медиен елит на страната е доминиран от олигарха Делян Пеевски - богатия разпространител на вестници, който попречи на появата на "Прас-прес".

37-годишният тютюнев и строителен магнат оглавява империя от медии, чийто настоящи размери остават неизвестни заради непрозрачната собственост.

Според "Репортери без граници" той контролира близо 80 на сто от вестникарското разпространение.

Пеевски е и любим обект на карикатуристите от "Прас-прес" - факт, който вероятно не е бил в тяхна полза.

"Но ние не отиваме толкова далеч, колкото нашите колеги карикатуристи във Великобритания или Франция, които са много по-брутални", изтъкна Комарницки.

Преплитането на политически и окономически интереси в България превърна журналистиката в тичане с препятствия за репортерите.

Над 90 на сто от българските журналисти, анкетирани наскоро от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), заявиха, че често се месят в работата им.

"Автоцензурата се превърна в хронична болест", обобщава проучването.

Заплахи в "сицилиански стил"

През 2016 г. всички рисунки на карикатуриста от "Прас-Прес" Чавдар Николов бяха изтрити от сайтовете на медията, за която той работеше, след като нарисува премиера Бойко Борисов като предводител на гражданска милиция, ловяща мигранти.

Пак през същата година телевизионни журналисти бяха заплашвани с уволнение от депутат в предаване на живо.

Физическите нападения също са често срещани според репортерите.

Атанас Чобанов от разследващия сайт "Биволъ" заяви, че той и колегите му са били редовно сплашвани с послания "в сицилиански стил".

Американският Борд за проучване и обмяна (IREX) - сдружение с идеална цел, борещо се за правата на независимата преса, осъди "видимия политически натиск" върху водещите български национални медии.

От IREX изтъкнаха и нарастващото влияние на т. нар. бухалки - "таблоиди, онлайн новинарски сайтове и телевизионни канали, използвани от местни олигарси за упражняване на влияние, сриване на репутацията на политически и бизнес опоненти и манипулиране на общественото мнение".

Правителството използва фондовете на ЕС, предназначени за пресата, като лост "да направят медиите благосклонни" към тези, които са на власт, добълни Чобанов.

Резултатът - едва 10 на сто от българите, анкетирани при скорошно прочване, казаха, че вярват в независимостта на техните медии.

----

* Автор е Весела Сергева, кореспондент на АФП в България.

АФП: Журналистиката е бягане с препятствия в корумпирана България

http://clubz.bg/62353-afp_jurnalistikata_e_bqgane_s_prepqtstviq_v_korumpirana_bylgariq

Карикатуристът Христо Комарницки и колегите му не са таили илюзии. Издаването на сатиричен вестник винаги е било трудно в България - новия председател на Съвета на ЕС, но също така смятана за най-голям нарушител на свободата на печата в блока.

Но те не са очаквали, че най-големият разпространител на вестници, принадлежащ на депутат, който е бизнес магнат, просто няма да продава техния вестник "Прас-прес", когато той започна да излиза през март.

Нито един от 10 000-те екземпляра не достигна до будките.

"Нямахме представа за всички проблеми, които ще ни сполетят", заяви Комарницки пред АФП.

"Нямаме алтернатива, нямаме избор... Ситуацията (с медиите) става все по-зле", допълни той, макар "Прас-прес" да продължава да се появява в интернет и се разпространява ръчно от доброволци в провинцията.

Докато България се готви да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, нейната преса е затънала в "корупция и сговор между медии, политици и олигарси" според "Репортери без граници".

След като се присъедини към блока преди десетилетие, България падна в годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на печата от 35-о място, което делеше с Франция през 2006 г., до 109-о от общо 180 страни през 2017 г. Тя е най-зле класираната страна членка на ЕС.

Някои наблюдатели казват, че парадоксално ива взаимна връзка между това влошаване и желанието на България да подобри образа си на най-бедна и най-корумпирана страна от блока.

Властите искат "Брюксел да повярва, че има напредък" в тяхната борба срещу корупцията и така да заглушат разследващата журналистика според опозиционния вестникарски коментатор Светослав Терзиев, който преподава журналистика в Софийския университет.

"Хронична" автозенцура

Подобно на други бивши комунистически страни, в България има много медии, но собствеността им изглежда непрозрачна и съсредоточена в ръцете на малцина.

"Те са като матрьошки - като отворите една, вътре има друга. Има официален собственик на медията, но всички знаят, че той не е действителният собственик, зад него има някой друг", казва Кристиан Шпар - шефът на регионалната медийна програма на германската фондация "Конрад Аденауер".

Мощният медиен елит на страната е доминиран от олигарха Делян Пеевски - богатия разпространител на вестници, който попречи на появата на "Прас-прес".

37-годишният тютюнев и строителен магнат оглавява империя от медии, чийто настоящи размери остават неизвестни заради непрозрачната собственост.

Според "Репортери без граници" той контролира близо 80 на сто от вестникарското разпространение.

Пеевски е и любим обект на карикатуристите от "Прас-прес" - факт, който вероятно не е бил в тяхна полза.

"Но ние не отиваме толкова далеч, колкото нашите колеги карикатуристи във Великобритания или Франция, които са много по-брутални", изтъкна Комарницки.

Преплитането на политически и окономически интереси в България превърна журналистиката в тичане с препятствия за репортерите.

Над 90 на сто от българските журналисти, анкетирани наскоро от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), заявиха, че често се месят в работата им.

"Автоцензурата се превърна в хронична болест", обобщава проучването.

Заплахи в "сицилиански стил"

През 2016 г. всички рисунки на карикатуриста от "Прас-Прес" Чавдар Николов бяха изтрити от сайтовете на медията, за която той работеше, след като нарисува премиера Бойко Борисов като предводител на гражданска милиция, ловяща мигранти.

Пак през същата година телевизионни журналисти бяха заплашвани с уволнение от депутат в предаване на живо.

Физическите нападения също са често срещани според репортерите.

Атанас Чобанов от разследващия сайт "Биволъ" заяви, че той и колегите му са били редовно сплашвани с послания "в сицилиански стил".

Американският Борд за проучване и обмяна (IREX) - сдружение с идеална цел, борещо се за правата на независимата преса, осъди "видимия политически натиск" върху водещите български национални медии.

От IREX изтъкнаха и нарастващото влияние на т. нар. бухалки - "таблоиди, онлайн новинарски сайтове и телевизионни канали, използвани от местни олигарси за упражняване на влияние, сриване на репутацията на политически и бизнес опоненти и манипулиране на общественото мнение".

Правителството използва фондовете на ЕС, предназначени за пресата, като лост "да направят медиите благосклонни" към тези, които са на власт, добълни Чобанов.

Резултатът - едва 10 на сто от българите, анкетирани при скорошно прочване, казаха, че вярват в независимостта нееа техните медии.

----

* Автор е Весела Сергева, кореспондент на АФП в България.

И Бари Гиб с рицарско звание след Ринго Стар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6637064

И Бари Гиб с рицарско звание след Ринго СтарБившият барабанист на "Бийтълс" Ринго Стар и съоснователят на "Би Джийс" Бари Гиб са удостоени с рицарски звания, предадоха световните агенции. Двамата музиканти са включени в обявен от правителството на Великобритания списък с личности, избрани да бъдат отличени от кралица Елизабет Втора. Правителството публикува списък с хора,

Румен Петков: Последният нормативен акт за борба с корупцията е страшен за гражданите

http://www.cross.bg/bulgariya-petkov-imame-1564410.html

/КРОСС/ Трябва да построим АЕЦ „Белене". Към централата има солиден интерес от чужди инвеститори. Това заяви в ефира на „България он ер" членът на ИБ на АБВ Румен Петков. По думите му страната ни няма друга алтернатива, ако иска да запази своята енергийна независимост. Той бе категоричен, че България трябва да участва със свой дял в изграждането на централата, още повече, че държавата ни вече е отделила милиарди за строежа на централата и двата реактора към нея. „Не може да не си даваме сметка, че след 30-40 години двата блока в АЕЦ „Козлодуй" си отиват. Не може да не си даваме сметка, че след година тръбата през Украйна ще остане празна. Не може да не си даваме сметка, че България ще стане вносител на електроенергия. Турция строи осем блока, Румъния строи два, а Унгария започва изграждането на два блока. И накрая какво? Ние ще трябва да внасяме ток и газ от Турция? Ако това е целта на премиера Борисов поради тесните му отношения с Ердоган, нека да се каже ясно пред публиката." В страни от темата Петков бе призован за коментар и по отношение на подготвяното ново, антикорупционно законодателство и идеята за изграждане на мегаорган за борба с този вид престъпления. „Последният нормативен акт за борба с корупцията - той е страшен за гражданите. Първо ние ще имаме много тежък проблем заради това, че ще извадим звена от пет други структури, които са с много различни професионални ангажименти и отговорности

Проф. Драган Бобев и новата епоха в българската педиатрия и онкохематология

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/30/3100248_prof_dragan_bobev_i_novata_epoha_v_bulgarskata/?ref=rss


През 2017 г. един от пионерите в най-съвременната история на българската медицина - проф. Драган Бобев - навърши 85 години. "Дневник" публикува текста на доц. д-р Боряна Аврамова с неговата история и влияние. Акцентите са на редакцията. <br /><br />През 1987 г. на упражнение по вътрешни болести в Клиниката по хематология на тогавашната Медицинска академия, нашата асистентка, говорейки ни за крайно неблагоприятната прогноза на болните от левкемия, посочи през прозореца една...

Американската армия ще започне да приема транссексуални новобранци от 1 януари

https://offnews.bg//sviat/amerikanskata-armia-shte-zapochne-da-priema-transseksualni-novobrantci-672036.html

Американската армия ще започне да приема за първи път транссексуални хора от 1 януари.

Това беше постановено от федералните съдилища, след като правителството на президента Доналд Тръмп реши да не обжалва постановленията, блокирали забраната му за приемане на транссексуални в армията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Две федерални апелативни съдилища в САЩ отхвърлиха миналата седмица искането на правителството за задържане на изпълнението на разпорежданията на съдилища от по-ниска инстанция, изискващи армията за започне да приема транссексуални от 1 януари.

Служител от правосъдното министерство каза, че правителството няма да оспорва тези решения.

"Министерството на отбраната обяви, че ще публикува независимо проучване на тези въпроси в идните седмици. Затова вместо да оспорва това временно обжалване преди да стане това, правителството реши да изчака проучването на министерството на отбраната и междувременно ще продължи да защитава законната власт на президента в окръжния съд", заяви той.

През септември Пентагонът каза, че е създал комисия от висши служители, която да проучи как да се приложи директива на Тръмп за забрана на служенето на транссексуални в армията.

Министерството на отбраната трябва до 21 февруари да представи план на президента.

Адвокати на транссексуални, които служат в армията, и такива, които искат да бъдат приети, казаха, че са очаквали правителството да обжалва решенията пред Върховния съд, в който консерваторите имат мнозинство, но са се надявали това да не стане.

Клопките в решенията за Пирин

https://www.actualno.com/viewpoint/klopkite-v-reshenijata-za-pirin-news_651765.html

За мнозина темата "втори лифт на Банско" и въобще развитието на Банско като туристически център отдавна е безвкусна дъвка. Но тя е пример за безпринципното ни ежедневие – това, което сме си построили сами и в което следваме само една пътеводна светлина – своята собствена изгода. Не мина много време, преди да почнат да излизат един по един капаните, които правителството заложи с решенията си за Национален парк "Пирин". Пред Нова телевизия, екоминистърът, к

Ислямска държава пое отговорност за взрива в супермаркет в Санкт Петербург

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-poe-otgovornost-za-vzriva-v-supermarket-v-sankt-peterburg-2069828

Групировката Ислямска държава пое отговорност за бомбения взрив в супермаркет в руския град Санкт Петербург, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на нейната информационна агенция Амак.
 
Ислямска

Обзор Варна 2017: Инфраструктурните начинания на града

http://www.moreto.net/novini.php?n=366235

Разнородни събития белязаха живота във Варна през 2017-та. Поради големия интерес от читателите препубликуваме поредицата от четири обзорни материали на Moreto.net проследяващи и открояващи най-важното, случило се през изтеклата година.

Джеймс Матис: Войната в Ирак и Сирия не е приключила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637059

Джеймс Матис: Войната в Ирак и Сирия не е приключилаАмериканският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че подкрепяните от САЩ военни сили „унищожават остатъците от „Ислямска държава“, но според него „войната все още не е приключила“ в Ирак и Сирия, пише електронното издание Military Daily. През ноември Ирак обяви победа над терористичната организация,

Новогодишна приказка

http://www.eurochicago.com/2017/12/prikazka/

Слушай сега. А така, гушни се до мен. Та, легнал да спи този пират, Времето, след дълъг пиянски запой; празнували – с повод, без повод ли – никой не знаел. Цялата нощ пирували, а морето било тихо; само виковете, крясъците и несвързаните думи на Времето и гласовитите песни на тези, които смятали, че ще пребъдат чрез него, пречели на Луната да почива. Корабът се полюшвал леко на вълните и нищо не предвещавало буря. Вече не помнел пиратът в своята пиянска веселба колко хора е убил, колко души е унижил, колко човеци е затрил. Не се страхувал от нищо, защото знаел, че Времето е негово, та той самият бил Времето. Затова – окрилен от своето могъщество! – решил да бъде пират и да вършее из света, както си пожелае. И миналото, и бъдещето пожелал да бъдат негови. С един замах можел да превърне спомен в настояще. Ако пък друго му хрумнело, катурвал бъдещето в минало.

Държавата, която можеше да е на гражданите

https://www.actualno.com/actualno/dyrjavata-kojato-mojeshe-da-e-na-grajdanite-news_651760.html

Ограбват те в градския транспорт. Случвало се е на мнозина. Повечето от жертвите са писали откраднатото в графа "загуби" на семейния бюджет и са продължавали напред. Някои са се оплакали в полицията, след известно време също са писали откраднатото в графа "загуби" и са продължавали напред. Не и Гергана Попова. Гергана е пример за гражданска активност! След като бива ограбена на 22 декември, в ужасната тъпканица преди коледните празници в трамвай номер 7, тя, заедно със своя

Част от движението по бул. "Монтевидео" вече е възстановено

https://www.actualno.com/sofia/chast-ot-dvijenieto-po-bul-montevideo-veche-e-vyzstanoveno-news_651880.html

От днес, 30 декември, пускат движението по булевард "Монтевидео" в участъка от улица "Боряна" до улица "Народно хоро" в София. Възстановяват се и постоянните маршрути на автобусни линии 45 и 73. До юни остава затворен за булевард "Президент Линкълн" между булевард "Овча купел" и улица "657" заради строежа на третия лъч на метрото. Очаква се подземната железница да тръгне в района до края на 2019-та година.

Част от движението по бул. "Монтевидео" вече е възстановена

https://www.actualno.com/sofia/chast-ot-dvijenieto-po-bul-montevideo-veche-e-vyzstanovena-news_651880.html

От днес, 30 декември, пускат движението по булевард "Монтевидео" в участъка от улица "Боряна" до улица "Народно хоро" в София. Възстановяват се и постоянните маршрути на автобусни линии 45 и 73. До юни остава затворен за булевард "Президент Линкълн" между булевард "Овча купел" и улица "657" заради строежа на третия лъч на метрото. Очаква се подземната железница да тръгне в района до края на 2019-та година.

Пътна обстановка в страната на 30 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1564409.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 6° до 9°. Времето над цялата страна е облачно.Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен. Дъжд вали в областите Кюстендил, Разград, Русе, Силистра и Ямбол, както и в района на Предел, Кресна и Брежани /обл. Благоевград/, Пода, Малко Търново и Айтос /обл. Бургас/, Алтимир /обл. Враца/, Микре /обл. Ловеч/, Гулянци /обл. Плевен/.Сняг вали в района на Студенец /обл. Пловдив/.Пътните настилки са преобладаващо мокри, като по усойните и планински райони и районите със снеговалеж - частично заледени, заснежени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 50 м има в планинската част на област Сливен, както и в района на проход „Шипка";- до 100 м има в района на гр. Омуртаг /обл. Търговище/. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден

Екоминистърът и кметът на Банско дават брифинг днес относно решението за Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637056

Екоминистърът и кметът на Банско дават брифинг днес относно решението за ПиринРешението на кабинета да даде зелена светлина за изграждане на втори лифт на Банско. Това ще обсъдят на съвместен брифинг днес министърът на oколната среда Нено Димов, кметът на курорта Георги Икономов и представител на Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско, съобщи БНР. Спорното решение изкара отново на протест вчера природозащитници

15 страхотни албума на 2017 г., за които вероятно не сте чули

https://offnews.bg//kultura/15-strahotni-albuma-na-2017-g-za-koito-veroiatno-ne-ste-chuli-671532.html

Американското списание Rolling Stone представи класация на 15-те албума, които са останали встрани от медиите, но заслужават вниманието на ценителите на качествената музика.

Тези албуми - на по-малко известни, но не по-малко достойни артисти, може да не са присъствали в плейлистите ви за 2017 г., но редакторите на Rolling Stone смятат, че поне един може да бъде включен в графата "Любими".

A Place Both Wonderful and Strange, "What I Speak I Create"

Шест песни, разгърнати изцяло в стила на старата дарк уейв школа и украсени с нови технологии. A Place Both Wonderful and Strange се завръщат към традицията на 4AD-албумите, ембийънт и дръм енд бейз, примесени със звука от електрическа китара. Най-добрите парчета според музикалния редактор на Rolling Stone Ариел Кастило, са с участието на вокалистката Окти.

Kostas Bezos and the White Birds, "Kostas Bezos and the White Birds"

Хавайската метална китара и укулелето (ukuleles) придобили популярност за пръв път в гръцката музика през 20-те години на миналия век и никой не ги е използвал по-добре от композитора, журналиста и карикатуриста Костас Безос (Kostas Bezos). Роден през 1905 г., Безос работи активно до смъртта си през 1943 г., след като заболява от туберкулоза. С групата си "Бели птици" той комбинира хавайски акустични инструменти с гръцки фолклорни песни. Но експериментът не свършва с това - текстовете на песните му представляват политическа сатира. 

Stef Chura, "Messes"

Дебютният албум от инди рок изпълнителката от Детройт звучи свежо с класическата комбинация от електрическа китара и женски вокал. В първата песен от тавата "Slow Motion" гласът на Chura "кръжи" около китарните акорди в стил Кърт Кобейн. Десет парчета по-късно - в "Speeding Ticket", тя сякаш е по-изтощена, но не по-малко убедителна. Двете песни показват усещанията на Чура за разбитите мечти, пише редакторът Саймън Возик-Левинсън. Албумът е издаден през януари от местен гаражен лейбъл Urinal Cake Records, през февруари 2018 г. предстои да бъде преиздаден от по-голямата компания Saddle Creek. 

Casey Dienel, "Imitation of a Woman to Love"

Кейси Диенъл, известна още и като White Hinterland, поема по пътя на безапелационния феминизъм, примесен с горчив хумор. Албумът е определен от музикалните редактори на Rolling Stone като "зашеметяващ". В него впечатление правят парчетата "High Times", на което е лепнат етикетът "мини опера", "Complicated Silhouette" - "безмилостно отхвърляне на културата "представителна извадка" и "параноичната поп фантазия" "Thrasher." 

France, "Occitanie"

49-минутното изпълнение на живо на френското дрон-рок трио звучи като джемсешън между Velvet Underground и ранния Pink Floyd. Дрон-рокът е сравнително ново течение в музиката, при което се поставя акцент върху продължителните или постоянно повтарящи се тонове. Живото изпълнение започва със смазващ петминутен метален звук, следва отговор от електрическа "латерна". Прокрадват се обертонове, а краят е белязан с писък, като всичко това наподобява излитащ самолет. Звукът е топъл, минималистичен и хипнотизиращ - и всичко това звучи оглушаващо силно

I Am the Polish Army, "My Old Man"

"You Do not Know" - първата песен от дебютния албум на триото от Бруклин с вокалистката, китарист и композитор Ема ДеКорси - звучи в стил гръндж. И тук личи влиянието на Нирвана и Кърт Кобейн. Следва парчето "David Bowie", което звучи като изповед, повлияна от последните записи на Боуи. Някои критици определят албума на I Am the Polish Army като един от най-добрите рок албуми за годината. 

Nicholas Jamerson, "NJ"

Соловият дебют на половинката от дуото Sundy Best Никълъс Джемерсън е смесица от кънтри, фолк, рок и блус. Албумът е записан изцяло на живо в родния град на Джемерсън - Престънсбърг, Кентъки и се явява визитка на този "блуграс" щат: доминираната от хроматична хармоника "Riverbank" се лее носталгично и лежерно, а в "Let It Go for a While" се говори за това, че няма друго по-важно място на света от родното. "Veteran's Day" разказва истинската история на дядото на Джемерсън. 

Spoek Mathambo, "Mzansi Beat Code"

Споек Матамбо е южноафрикански изпълнител, продуцент, текстописец и рапър, който придоби популярност с фюжън стила си. Водещото парче "Want Ur Love" от последния му албум е определено от редакторите на Rolling Stone като едно от постиженията в поп музиката за 2017 г. Това е петият студиен албум на Матамбо, в който преобладава "градското техно" и почерка на продуцентите DJ Spoko и DJ Mujava, аржентинските рапъри от Fantasma и мексиканецът Ceci Bastida.

Chris Pitsiokos Unit, "Before the Heat Death"

Независимо дали е в ръцете на Чарли Паркър, Орнит Коулман или Джон Зорн, алт саксофонът отдавна е инструмент, който е водещ в авангардния джаз. Влиянието на тримата гиганти се усеща чувствително в последния студиен албум на младия саксофонист Крис Пициокос. Той е записан в Ню Йорк и в него участват други имена в авангард джаза като Брандън Себарок, Тим Дал и Уейсъл Уолтър, съответно на китара, бас и барабани. Пиеси като "Fried" и "Death in the Afternoon" са в двете крайности - от хиперактивен свободен формат до превъзходна композиционна точност, докато "Quantized" и "Wet Brain" са елегантни парчета, смесица между фънк и пънк. 

Ratboys, "GN"

Тази банда от Чикаго самоопределя саунда си като "пост кънтри" с привкус на пънк. Песните на Джули Стейнър (Julie Steiner) са разтоварващи и изпълнени със забавни образи. В "Elvis in the Freezer" брас секция и китари си взимат последно сбогом с починал домашен любимец, а "Crying About the Planets" е за арктически изследовател, оцеляващ на ръба на човешките възможности. Някои от песните в албума са в духа на добрия стар рок от '90-те.

Saicobab, "Sab Se Purani Bab"

Арт пънк, миксиран с нойз рок и джаз, арабска и индийска традиционна музика и психиделик - така критиците определят албума на японския квартет от 2017 г. Игрив и хипнотизиращ - това са двете думи, с които Rolling Stone описва албума. 

Cécile McLorin Salvant, "Dreams and Daggers"

Салвант е считана за една от най-добрите джаз певици за поколението си. Двойното LP е микс от записи на живо, направени през 2016 г. с музикалното трио на певицата, и студийни записи, в които са включени и струнни инструменти. 

Sneaks, "It's a Myth"

Известна с прозвището Sneaks Ева Муулчан "украсява" песните си с бас и синтезатори. Продуцент на албума е Мери Тимони (Helium, Ex Hex) и в него са претворени композиции, които се състезават в "стил свободно ориентиране", както се изразява S. Е. от Rolling Stone

Tyminski, "Southern Gothic"

Соло албумът на китариста Дан Тимински е смесица от традиционна акустична инструментална музика с електронни барабани. Титулното парче "Southern Gothic" е смесица от кънтри и блус рифове с бийтбокс. Текстовете на Тимински са социално ангажирани и свързани с лични преживявания и отношения. 

Billy Woods, "Known Unknowns"

Рапърът Woods за първи път излиза пред по-широка публика. Текстовете му са свързани традиционно с живота в крайните квартали, ченгета под прикритие и верни фенове, които знаят "всяка рима". 

Армията на САЩ ще приема транссексуални новобранци от 1 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637042

Армията на САЩ ще приема транссексуални 
новобранци от 1 януариТранссексуални хора за първи път ще могат да се записват в американската армия от 1 януари, както постановиха федералните съдилища, заяви Пентагонът, след като правителството на президента Доналд Тръмп реши да не обжалва постановленията, блокирали забраната му за приемане на транссексуални в армията, предаде Ройтерс.

Смениха личния лекар на жена, без да разбере

https://frognews.bg/kriminalno/smeniha-lichniia-lekar-jena-bez-razbere.html

Жена се оказа със сменен личен лекар в друг град, със сменен адрес и с чужд подпис под собственото си име. Марина Цветкова от Бургас в продължение на година била регистрирана при личен лекар в София, когото дори не познава.

Смениха личния лекар на жена, без да разбере

https://frognews.bg/novini/smeniha-lichniia-lekar-jena-bez-razbere.html

Жена се оказа със сменен личен лекар в друг град, със сменен адрес и с чужд подпис под собственото си име. Марина Цветкова от Бургас в продължение на година била регистрирана при личен лекар в София, когото дори не познава.

КАТ се готви да спира и коли в движение, които замърсяват прекалено, но само в София

https://www.actualno.com/sofia/kat-se-gotvi-da-spira-i-koli-v-dvijenie-koito-zamyrsjavat-prekaleno-no-samo-v-sofija-news_651877.html

КАТ ще спира автомобили, които не отговарят на екостандарта си, дори да са в движение. Това ще става в София, от 1 януари, пише в. „24 часа”, като се позовава на думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Припомняме, че в късната есен на тази година, бяха купени 7 газоанализатора, с които МВР да следи замърсяването на въздуха. Част от тях ще се ползват от КАТ София при регистрацията на автомобили – която кола не покрива стандарта си на замърсяване, с който е излязл

Предстоящи събития в страната на 30 декември 2017

http://www.cross.bg/chasa-bansko-obshtina-1564408.html

/КРОСС/ ***Банско. От 16.00 часа в заседателната зала на Община Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Община Банско -Георги Икономов ще дадат брифинг. на него ще присъства и представител на Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско. Брифингът във връзка с решението на Министерски съвет от 28.12.2017 година, свързано с Плана за управление на природен парк Пирин и изграждането на втори лифт в курортния град. ***Велико Търново. От 08.30 до 19.30 часа откритата лекоатлетическа писта на стадион „Ивайло" във Велико Търново ще бъде отворена през новогодишните празнични дни. ***Русе. От 19.00 часа в Държавна опера - Русе ще бъде представен "Лешникотрошачката" -балет от П. И. Чайковски.  

7,3% ръст и рекорд от близо 9 млн. туристи посетили България през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366234

България бележи ръст от 7,3% в броя на чуждестранните туристи от януари до ноември 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на НСИ. За 11-е месеца на годината страната ни е посрещнала 8 425 620 чуждестранни гости.

Израел напусна ЮНЕСКО

http://www.transmedia.bg/2017/12/30/%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be/

 

Израел официално подаде известие за напускане на ЮНЕСКО, съобщи генералният директор на организацията Одре Азуле. Тя изрази дълбоко съжаление за това решение.

Според нея разногласията, довели до решението на Израел, могат най0добре да бъдат уредени в самата организация, предаде ДПА. Напускането влиза в сила на 31 декември 2018 година.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви през октомври, че страната му ще напусне ЮНЕСКО. Решението бе повлияно от американския президент Доналд Тръмп, който изтегли САЩ от организацията заради предполагаемото й „антиизраелско предубеждение“.

 

 

 

Засилени мерки за сигурност в САЩ и Европа преди Нова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637039

Засилени мерки за сигурност в САЩ и Европа преди Нова годинаОрганите на реда в САЩ и Европа обещават засилени мерки за сигурност преди новогодишните празненства, предаде ДПА. Полицията в Ню Йорк каза, че ще предприеме засилени мерки за сигурност за честванията в новогодишната нощ, особено на "Таймс скуеър", където ще бъде увеличен броят на наблюдателните постове.

По телевизиите в събота

http://www.cross.bg/tema-godina-mariya-1564407.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Синът на холивудската легенда Никълъс Кейдж застава пред Ива Софиянска - Божкова в рубриката "Говори с Ива". Какво е да наследиш таланта и гените на великия си баща, а режисьорът Франсис Форд Копола да ти е близък роднина? Дали живееш в сянката им и дали мечтите ти са свързани с пореден "Оскар" за семейството? Тема: Ден преди Нова година ще ни подгрее изпълнителят на "Побелях и остарявам" Сашо Роман. Спомените му за годините назад във времето, за пълните кръчми и живота в квартала, в интервю на Мира Иванова. Тема: За финал на тази година, в късите си разкази Мария Йотова ни среща с един духов оркестър, който може да свири всичко от българска музика до "Деспасито". Кои са те и какво ги мотивира да продължават да свирят? БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: На гости на певицата Тони Димитрова. Тема: Каква ще бъде Новата 2018-а? икономически и политически прогнози. Тема: Мода ли е феминизмът? Журналистката Мария Касимова - Моасе и правозащитничката Марияна Кацарова. Тема: Лицето на доброто в БТВ -Лиляна Боянова. Тема: Мистичните места на България. Кои са те? Тема: Равносметката на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васил Наденов, един ден преди края на тази година.  

Търсите германски сандали? Внимавайте с правописа

http://clubz.bg/62352-tyrsite_germanski_sandali_vnimavajte_s_pravopisa

Германски съд нареди на Amazon да спре да се възползва от правописните грешки на своите клиенти. Става дума за известната марка сандали Birkenstock. Когато някой търси да си купи такива сандали в интернет, много често изписва погрешно марката – или от бързина, или от незнание. Най-честите грешни изписвания в Google са “Brikenstock”, “Birkenstok”, “Bierkenstock”. Съвсем малки разлики в правописа, които обаче правят думата различна.

Най-големият онлайн търговец решил да се възползва от правописните грешки на потребителите. Колкото пъти те изписвали грешно марката на сандалите, толкова пъти попадали точно на оферти за сандалите, които търсели. Само че продавачът винаги е един и същ – Amazon.

Германският производител на сандали Birkenstock завел дело в местния съд в Дюселдорф – мотивът им бил, че онлайн търговецът е запазил всички възможни грешни вариации на марката, така че резултатът при всяко грешно изписване да води към техния сайт.

Производителят на сандали поиска от съда да забрани на Amazon да прави това, защото тази практика увреждала репутацията на Birkenstock – нямало гаранция, че клиентите няма да попаднат на нискокачествена имитация на техните продукти.

На 20 декември съдът отсъди в полза на германската компания и нареди на Amazon да спре да примамва клиенти по този начин.

Малко преди това Birkenstock преустанови продажбата на своите сандали през Amazon в Европа. Мотивът на компанията е, че търговецът „не полага усилия“ да спре продажбата на ментета. Преди година Birkenstock преустанови продажбите чрез Amazon и в САЩ.

В Силистра цъфнаха кокичета (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-silistra-cyfnaha-kokicheta-snimki-2069826

В Силистра цъфнаха първите кокичета.
 
Други години продавачи на "предвестниците на пролетта" излизаха на пазара едва през януари, но през последните дни времето в Силистренско бе необичайно топло.

Туризъм по български. Банско, та Банско… и безразборна сеч

http://www.eurochicago.com/2017/12/sech/

Банско, прочутият втори лифт и вероятната сеч при неговото строителство, са завеса. Зад завесата продължава безразборната сеч навсякъде по страната. Току-що четох написането от приятел за сеч до голо над Твърдица. Сече се, където им падне. Нещо за залесяване да сте чули? Зад същата тази завеса се "крие" съдбата на другите зимни курорти. Боровец, Пампорово... Защо не се развива ски-туризмът по Стара планина? Например Берковица. Защо е зарязан Вършец? Зад прочутия втори лифт в Банско се забравя за лифтовете по Витоша.

Джокович се отказа и от турнира в Доха, остава под въпрос за Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/30/3105029_djokovich_se_otkaza_i_ot_turnira_v_doha_ostava_pod/?ref=rss


По-малко от 24 часа, след като обяви, че няма да играе в демонстративния турнир в Абу Даби, Новак Джокович разкри нови детайли около здравословното си състояние. Бившият №1 в мъжкия тенис добави, че няма да играе и на турнира в столицата на Катар Доха (1-8 януари) от сериите АТП 250.<br /><br />"За съжаление ситуацията с лакътя ми не се промени особено след вчера и все още изпитвам болка. Заради това ще трябва да се откажа от участие в Доха. Съжалявам, че няма да мога да играя...

Лек съперник за Григор за начало на 2018 година

http://clubz.bg/62351-lek_sypernik_za_grigor_za_nachalo_na_2018_godina

Григор Димитров научи евентуалните си съперници на тенис турнира от АТП 250 в Бризбън, Австралия. Българинът е №1 в схемата, след като преди броени дни Рафаел Надал обяви, че пропуска надпреварата.

Димитров, който ще защитава титлата си, излиза срещу представителя на домакините Джон Милман или квалификант направо във втория кръг. Това ще стане на 3-ти или 4 януари.

Ако 3-тият в света продължи, следващото препятствие ще е измежду по-силни съперници - Жил Мюлер, Хьон Чун (и двамата ще дойдат на турнира в София през февруари), Денис Шаповалов или Кайл Едмънд.

На полуфинал Григор може да срещне друг австралиец - Ник Кириос (№3) или стария си познайник Диего Шварцман (№6). А в случай, че отиде на финал, потенциални фаворити от другата част на схемата са Анди Мъри и Милош Раонич.

През тази година Григор Димитров елиминира Раонич, а в прекия сблъсък за титлата успя да надиграе Кей Нишикори, който също няма да се появи в Бризбън, тъй като още не е напълно възстановен за новия сезон.

Наградният фонд на турнира е 528 910 долара.

"За следващия сезон съм си поставил високи цели, не искам да лежа на лаврите си, заяви българинът по време на тегленето на жребия. - Както в тренировките, така и по време на мачовете ще остана съсредоточен и стъпил здраво на земята. Винаги ще помня успеха в Лондон, той ми даде тласък за новия сезон. Бях много развалнуван, но и изтощен психически, докато физически се чувствах добре. Анди Мъри? Не знам какво е състоянието му, но мисля, че не би рускувал да играе, ако не е напълно готов."

След като имаше големи проблеми с контузии в последните месеци, Мъри игра на демонстративния турнир в Абу Даби, който приключва днес. Шотландецът призна, че не е готов, но е откликнал на молба на организаторите да замести Новак Джокович.

Ринго Стар вече е "сър", както и основателят на Bee Gees

https://www.actualno.com/showbusiness/ringo-star-veche-e-syr-kakto-i-osnovateljat-na-bee-gees-news_651876.html

Две култови фигури от музикалния свят - барабаниста на The Beatles Ринго Стар и лидерът на групата Bee Gees Бари Гиб бяха удостоени с рицарско звание. Техните имена се наредиха сред 1123-мата британци, на които кралица Елизабет II присъди високи титли и звания в края на годината. Отсега нататък както Стар, така и Гиб ще бъдат наричани "сър". "Това е страхотно. Това е голяма чест и удоволствие, че музиката ми и моята благотворителна дейност получиха признание", заяви Ринго С

Ринго Стар и Бари Гиб са удостоени с рицарски звания

https://offnews.bg//lajfstajl/ringo-star-i-bari-gib-sa-udostoeni-s-ritcarski-zvania-672035.html

Бившият барабанист на "Бийтълс" Ринго Стар и съоснователят на "Би Джийс" Бари Гиб са удостоени с рицарски звания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двамата музиканти са включени в обявен от правителството на Великобритания списък с личности, избрани да бъдат отличени от кралица Елизабет Втора.

Правителството публикува списък с хора, отличавани за заслуги, служба или храброст, два пъти в годината - малко преди Нова година и през юни, когато официално се чества рожденият ден на кралицата.

Датата на официалната церемония още не е определена, но често тя се провежда няколко месеца след обявяването на отличените.

В публикувания списък са също така бившият британски вицепремиер и някогашен лидер на Либералните демократи Ник Клег и писателят, поет и драматург Майкъл Морпурго. 

Балерината Дарси Басел пък е удостоена с титлата "дама".

87-годишен от Видинско изобрети мини кола с подръчни средства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6637034

87-годишен от Видинско изобрети мини кола с подръчни средстваДядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства. 87-годишният старец няма книжка, но казва, че не му и трябва. Превозното средство на външен вид е странно, но вече е в движение отскоро. Дядо Тодор се придвижва с него из селото - от дома си до селския магазин и обратно,

Фед може да изненада пазарите с движението на лихвите през 2018 г.

https://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-moje-da-iznenada-pazarite-s-dvijenieto-na-lihvite-prez-2018-g-252999/

Институцията ще реагира на намаляването на безработицата с четири или повече увеличения на лихвите, посочват наблюдатели

Кои са най-четените статии в "Дневник" за 2017

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/30/3100641_koi_sa_nai-chetenite_statii_v_dnevnik_za_2017/?ref=rss


В края на годината по традиция ви представяме най-четените статии в "Дневник" за изминалата 2017 г. Те показват какво вълнуваше, забавляваше и ядосваше читателите на сайта, а и цялото общество.<br /><br />Най-голям интерес през годината предизвика направената реформа в здравеопазването и образованието на Исландия, благодарение на която малката страна почти напълно изкорени употребата на алкохол и наркотици сред учениците. Смъртта на преподавателя от Софийския университет и...

Експерт по международни отношения: 2018 г. ще е година на промените

https://frognews.bg/politika/ekspert-mejdunarodni-otnosheniia-2018-shte-godina-promenite.html

През новата 2018 г. светът няма да е същия. Това посочи Димитър Гърдев - експерт по сигурност и международни отношения. По думите му събитията в Европа и света тази година, като брекзит, референдума в Турция, изборите в Германия, Австрия и Франция, както и Доналд Тръмп, сочат, че новата година ще е година на промените.

Експерт по международни отношения: 2018 г. ще е година на промените

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/ekspert-mejdunarodni-otnosheniia-2018-shte-godina-promenite.html

През новата 2018 г. светът няма да е същия. Това посочи Димитър Гърдев - експерт по сигурност и международни отношения. По думите му събитията в Европа и света тази година, като брекзит, референдума в Турция, изборите в Германия, Австрия и Франция, както и Доналд Тръмп, сочат, че новата година ще е година на промените.

Експерт по международни отношения: 2018 г. ще е година на промените

https://frognews.bg/novini/ekspert-mejdunarodni-otnosheniia-2018-shte-godina-promenite.html

През новата 2018 г. светът няма да е същия. Това посочи Димитър Гърдев - експерт по сигурност и международни отношения. По думите му събитията в Европа и света тази година, като брекзит, референдума в Турция, изборите в Германия, Австрия и Франция, както и Доналд Тръмп, сочат, че новата година ще е година на промените.

Израел напуска ЮНЕСКО

http://www.moreto.net/novini.php?n=366233

Израел напуска ЮНЕСКО (Организацията на обединените нации за образование, наука и култура). Това бе официално потвърдено от ръководството на организацията, съобщиха от ООН. Това влиза в сила от 31 декември 2018 година. Израел официално е подал своето известие за напускане на организацията, заяви генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура Одре Азуле.

Тежка катастрофа край Пловдив взе жертва, движението е затруднено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637026

Тежка катастрофа край Пловдив взе жертва, движението е затрудненоТежка катастрофа, при която има загинал, затруднява движението при 28 км на пътя Йоаким Груево – Кадиево. Това съобщиха от Областното пътно управление, цитирани от "Фокус". Инцидентът е станал около 06.40 часа тази сутрин. Пътният участък е затворен. На място все още се извършва оглед, а движението се отклонява по обходен маршрут.

България отчита 7,3% ръст на чуждестранните туристи за периода януари-ноември 2017 г.

http://econ.bg/Новини/България-отчита-7-3-ръст-на-чуждестранните-туристи-за-периода-януари-ноември-2017-г-_l.a_i.755523_at.1.html

България бележи ръст от 7,3% в броя на чуждестранните туристи от януари до ноември 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на НСИ....

Свеж старт на новата година - със "СAНТА ТИЧА - СОФИЯ"

https://www.actualno.com/moresport/svej-start-na-novata-godina-sys-santa-ticha-sofija-news_651739.html

Нетрадиционно, но енергично и здравословно – нека така посрещнем Нова година пред входа на НДК, на 1 януари, от 14:00 часа. Поканата е отправена от Activity Choices, а идеята им е да спортуваме – за здраве. FB_VIDEO Събитието "СAНТА ТИЧА - СОФИЯ (SANTA RUN - SOFIA)", което има амбицията да събере колкото се може повече хора, има три основни цели: 1. Жителите и гостите на столицата да спортуват по-активно още от първия ден на 2018 година, като за начало да потича

OCCRP обяви анти-наградата си „Личност на годината“ за корупция и организирана престъпност, „победител“ е президентът на Филипините Родриго Дютерте

https://bivol.bg/occrp-person-of-the-year-2017-duterte.html

Международният журналистически Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP, обяви наградата си за 2017 година за „Личност на годината“ в организираната престъпност и корупцията. Наградата се присъжда за шеста поредна година. С тази награда OCCRP дава признание на тези, които насърчават негражданското общество и са направили най-много в световен мащаб за организираната престъпност и корупцията. Тази година „победител“ е президентът […]

Британската кралица удостои Ринго Стар и Бари Гиб с рицарски звания

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/britanskata-kralitsa-udostoi-ringo-star-bari-gib-ritsarski-zvaniia.html

Бившият барабанист на ”Бийтълс” Ринго Стар и съоснователят на ”Би Джийс” Бари Гиб са удостоени с рицарски звания, предадоха световните агенции.

Британската кралица удостои Ринго Стар и Бари Гиб с рицарски звания

https://frognews.bg/novini/britanskata-kralitsa-udostoi-ringo-star-bari-gib-ritsarski-zvaniia.html

Бившият барабанист на ”Бийтълс” Ринго Стар и съоснователят на ”Би Джийс” Бари Гиб са удостоени с рицарски звания, предадоха световните агенции.

Руският посланик в САЩ: Тръмп все още възнамерява да подобри отношенията с Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637012

Руският посланик в САЩ: Тръмп все още възнамерява да подобри отношенията с МоскваРуският посланик в САЩ Анатоли Антонов заяви по време на интервю за рускоезична телевизия, че според него американският президент Доналд Тръмп все още не е се отказал от намерението си за подобряване на отношенията с Москва, съобщава ТАСС. По думите на посланика, ако се имат предвид „разговорите между руския и американския президент,

21 малко известни факта за Япония

https://offnews.bg//offtopic/21-malko-izvestni-fakta-za-iaponia-670638.html

Страната на изгряващото слънце – така е популярна Япония. За нея знаем, че е много добре развита икономически, инфраструктурно и технологично. Запознати сме и с културните особености – че японците буквално цепят минутата в точността си, че много държат на честността и на честта си. Но със сигурност има още много добри и лоши неща за Япония, които са по-малко популярни. Ето интересни факта за Япония, които вероятно не знаем или за които се сещаме често.

1. Повечето японски улици нямат имена

Японците нямат традиция да кръщават улиците си на заслужили личности, както правим ние, европейците. Вместо с имена, обозначат даден адрес, като назовават най-близката метростанция или най-близката административна сграда или забележителност. Това е причината повечето магазини и офиси имат карта на гърба на визитките и брошурите си.

За да изпратите писмо в Япония, е нужно да посочите пощенския код, населеното място, името на квартала и номера на блока (ако адресът е апартамент) или името на семейството (ако адресът е в къща).

2. Всяка година в Япония стават над 1500 земетресения

Япония е разположена в близост до границата между две тектонски плочи (до така наречения Огнен пръстен), като леките земетресения са ежедневно явление, което не смущава никого, а силните трусове се случват сравнително често.

Земетресението, което предизвика цунами през 2011 г. и тежка авария в АЕЦ „Фокушима“, бе с магнитуд 8,9 по Рихтер. В резултат от земетресението и цунамито тогава загиват над 15 000 души. Най-тежкият трус в Япония се случва през 1923 г., когато загиват 100 000 души.

3. Древните са се погрижили да предупредят съвременните японци за опасността от цунами

През 2011 г. цунами в Япония стана причина за смъртта на около 15 000 души. Оказва се, че Япония е осеяна с каменни плочи, които предупреждават да не се строи в по-ниските земи от тях, а само в по-високите. Съвременните японци обаче, както изглежда, не са изпълнили завета на своите предци.

4. Япония е сред страните, в които все още се изпълнява смъртно наказание

Смъртното наказание в Япония се прилага само за убийство, а екзекуциите се извършват чрез обесване. Обикновено те се осъществяват дълго след като присъдата е произнесена, обикновено между 5 и 7 години след нея. Осъдените на смърт са лишени от повечето от правата, с които се ползват другите затворници. Те нямат право също така да общуват с други затворници, като прекарват времето си зад решетките в самота и без достъп до медии, без да знаят точно в кой ден ще бъде изпълнена присъдата им. Така прекарват остатъка от живота си с мисълта, че всеки следващ ден може да им бъде последен.

5. Около 10 000 души годишно умират от преработване

Европейците често се успокояваме, че не знаем някой да е умрял от работа. В Япония обаче със сигурност това клише се опровергава.

След края на Втората световна война в страната на изгряващото слънце се наблюдава удивителен икономически подем. В годините на забележителен икономически ръст е било съвсем обичайно човек да работи по 60 часа седмично. Традицията да се работи много и всеотдайно, установена в онези години, е останала и до днес.

Преработването днес е социален феномен в Япония, като японското здравно министерство го посочва като проблем през 1987 г. Тогава се извършват някои законови промени с цел превенция на смъртта от преработване.

Днес, ако човек почине в резултат от претоварване на работното място и това бъде признато от съда, фирмата е длъжна да изплаща издръжка на семейството на починалия, както и големи еднократни компенсации, възлизащи на над 1 милиона щатски долара.

Най-често причина за смърт от преработване са инфарктите, както и усложнения от диабет и сърдечни болести. Японското правителство е признало, че през 2015 г. 2310 души са починали в резултат от преработване, но независими източници посочват, че броят им всяка година е 4-5 пъти по-голям, като жертвите са около 10 000 души.

6. Над 30 000 японци умират в самота всяка година

Кодокуши – така японците наричат един все по-често срещан феномен в своето общество, при който възрастни и самотни хора умират в дома си сами, без някой да разбере за смъртта им в продължение седмици, месеци и дори години.

Япония днес е една от най-застаряващите нации в света, в която традиционните семейни ценности и устои бързо се рушат, а близостта между поколения постепенно се разрушава. Според японското здравно министерство през 2013 г. е имало 3700 случая на кодокуши, но независими експерти определят този брой като 10 пъти по-голям.

7. Над 1 милион японци не излизат от домовете си поради потиснатост

Един от най-големите социални проблеми в Япония е, че 1 милион души, повечето от които млади мъже, се затварят в спалните си и не излизат навън с години. Проблемът е толкова често разпространен, че здравното министерство се опитва да предпази идващите поколения от това състояние, което оказва негативно влияние не само в семействата, но и върху икономиката.

Страдащите от състоянието, наричано хикикомори, отказват да се срещат с приятели и с членове на семейството си, като излизат изключително рядко, само в краен случай. Това състояние обикновено е временно, като рядко продължава повече от 7 години. Въпреки това обаче то е признато като един от основните социални проблеми в японското общество.

8. Втората световна война все още не е свършила за Япония

Поради диспут по отношение на Куриловите острови, Русия и Япония все още не са подписали мирно споразумение след края на Втората световна война. Макар и да не водят сражения, двете страни на практика формално са и до днес във война.

9. Спането на работа в Япония се възприема нормално

Ако докато седите пред компютъра в офиса случайно заспите, твърде вероятно е да бъдете обвинени в несериозно отношение към работния процес, ако се намирате в Европа. Но в Япония това би се възприело като знак, че сте отдаден на работата си.
Ако в Европа това би се възприело така, сякаш до късно снощи сте купонясвали, то в Япония ще се възприеме по-скоро като знак, че сте работили до късно и затова не сте си доспали.

Дрямката на стола в офиса е обичайно явление в Япония, като за това си има специална дума – инемури.

10. Повечето японци говорят по телефона дори и докато се къпят

Хората в Япония често говорят по телефона дори и докато са под душа, особено по-младите сред тях. Затова около 90 процента от всички мобилни телефони, които се продават в Япония, са водоустойчиви.

11. В Япония има повече домашни любимци, отколкото деца

Населението на страната на изгряващото слънце страда много силно от застаряване, тъй като продължителността на живота е най-високата в света, а в същото време се раждат много малко деца. В магазините се продават повече памперси за възрастни, отколкото за бебета, а в домакинствата има повече домашни любимци, отколкото децa.

Повечето семейни двойки имат по едно дете, семействата с две и повече деца са рядкост. В бъдеще това обезателно ще бъде предизвикателство пред икономиката на страната. Съществуват прогнозни опасения, че до 2060 г. населението на Япония може да намалее с до 30 процента.

12. Японците държат на точността

Японската култура е такава, че хората буквално цепят минутата. Влаковете в Япония са буквално най-точните в света, като закъсненията им са средно с не повече от 35 секунди.

Ако влак закъснее само с 5 минути, кондукторът е задължен да направи официално изявление за това и да се извини на пътниците. Тази прецизност често е критикувана, тъй като персоналът на железниците чувства голямо напрежение, като се е случвало то да довежда и до транспортни инциденти.

13. Япония, също като България, спасява десетки хиляди евреи по време на Холокоста

Малко известен факт е, че Япония спасява между 10 000 и 40 000 евреи по време на Холокоста, приемайки ги на своя територия. Консулът на Япония в Литва тогава, Чиун Сугихара, помага на десетки хиляди евреи да напуснат страната и да пристигнат в Япония като бежанци, рискувайки своята собствена кариера и животa на членовете на семейството си.

14. Япония е сред 4-те страни в света, които никога не са били чужда колония

Днес не е тайна, че европейският колониализъм е бил насилствен и често разрушителен. В продължение на няколко века целият свят е бил ту под властта на една европейска сила, ту на друга.

Но Япония е една от малкото страни, които не са били колонизирани. Другите три съществуващи и до днес държави, които никога не са били успешно колонизирани, са двете Кореи и Тайланд (Сиам).

15. Все повече млади японци избират да живеят в самота

Според доклад на японското правителство, публикуван през 2015 г., над 40% от японците на възраст между 20 и 39 години нямат постоянен партньор. Друг доклад на японското правителство, публикуван през 2010 г., гласи, че 25 процента от неженените мъже и жени между 30 и 39-годишна възраст в страната никога не са осъществявали полов контакт.

16. В Япония е обидно да се оставя бакшиш на сервитьор

Ако оставите бакшиш на сервитьор в Япония, той може наистина да се обиди. Затова често касовите бележки в ресторантите и кафенетата в Япония завършват с надпис на английски, гласящ: „Съобразно японската традиция, персоналът на заведението е напълно удовлетворен от своето заплащане. Поради тази причина бакшиши не се приемат“.

17. Хомосексуалността в японската древност е била правило, а не изключение

Японското общество преди края на 19-ти век не просто толерира хомосексуалното поведение, но дори го идеализира. През средните векове то е по-скоро правило, отколкото изключение.

През 12-ти век самураите стават управляващата класа в Япония. Те представлявали военна класа, която практикувала еднополовата любов по религиозни причини. Тези практики постепенно се усвояват и от японската средна класа, като стават особено популярни и престижни. С настъпването на модернизацията обаче тези практики биват забранени със закон.

18. Японците живеят най-дълго в света

Средната продължителност на живота на японците днес е 83,7 години. Това нарежда Япония на първо място в света по най-висока продължителност на живота. Понастоящем в страната на изгряващото слънце живеят над 50 000 столетници.

19. Най-честата причина за смърт сред младите хора в Япония е самоубийството

Основната причина за смърт сред хората на възраст между 20 и 44-годишна възраст в Япония е самоубийството.
Самоубийствата в Япония са значителен социален проблем, като честотата им е сравнително висока. През 2014 г. например над 70 души се самоубиват всеки ден, като повечето от тях са мъже.

Причините за самоубийствата най-често са депресия, безработица или проблеми със социализацията.

Традиционната японска култура има дълга история със самоубийства на честта. Самоубийството някога е било ритуал за самураите, за да не бъдат пленени от врага. То е било и традиция, когато някой е нарушавал честта на семейството – хората са се самоубивали, за да спестят срама на най-близките си.

20. Япония има повече от 6000 острова

Япония е островна държава, като в нея има 6000 острова. Основните големи острови обаче са само 4 – Хокайдо, Хоншу (най-големият остров, на който е разположена и столицата Токио), Шикоку и Кюшу.

21. Най-дълго съществувалата фирма в света е японска

„Конго гуми“ е името на най-дълго съществувалата в света фирма. Тя представлявала строителна компания, оперираща в продължение на 1400 години. Със седалище в Осака, компанията е създадена през 578 г. сл. Хр., като съществувала до 2006 г., когато е закрита поради финансови проблеми. Тогава е закупена от друга строителна фирма. Компанията била специализирана основно в строителство на будистки храмове.

Ройтерс: Руски танкери са доставяли петрол на Северна Корея

https://www.investor.bg/surovini/365/a/roiters-ruski-tankeri-sa-dostaviali-petrol-na-severna-koreia-252998/

Източници на агенцията съобщават за трансфери на петролни продукти между руски и севернокорейски танкери в открити води

Мъже заловиха крадец, задигнал 1000 лв. от медицинска сестра, докато е в операция (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637015

Мъже заловиха крадец, задигнал 1000 лв. от медицинска сестра, докато е в операция (Видео)Забелязах крадеца на улицата. Извиках, че този мъж е крадец и той ме напръска със спрей. Разигра се истински екшън. Гонихме го 20 минути. Напръска ме в очите два пъти със спрей. Влизаше в чужди коли и изваждаше хората от тях. Това разказа Йордан Доцев, който заедно със свой приятел залови крадец, когото разпознали от телевизионен репортаж пред

Напред, човечество!

http://clubz.bg/62350-napred_chovechestvo

„Напред, човечество!“, един от знаменитите разкази на Любен Дилов, е дал заглавието на четвъртия том от събраните му съчинения (изд. „Ентусиаст“). След „Пропуснатият шанс“, „За мъртвите или добро, или смешно“ и „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“, новият сборник обединява хумористичната и сатиричната фантастика на автора. Книгата излиза за 90-годишнината на писателя, роден на 22 декември 1927 г.

Първата публикация на „Напред, човечество!“ е в списание „Космос“ през 1970 г., а по-късно, през 1971-а, излиза и в сборника „Моят странен приятел – астрономът“. Според сина му, Любен Дилов-син, разказът най-вероятно е писан през 1969 г. Впоследствие творбата е публикувана на над 25 езика, в повече от 30 страни, и се нарежда сред най-превежданите в чужбина български текстове.

Разказът „Новогодишна трагедия“ може да се приеме като предвестник на днешните джендър трагикомедии с „третия“ и други полове, предвидил явлението 30 години по-рано. „Осъзнаването на роботите“ пък излиза в годината, когато за пръв път се поставя открито въпроса дали андроид може да получи качеството „личност“, а „За Иван, който искаше да излезе“ е ярък представител на типичните диловски метафори за идиотщината на „дисциплинираните“ общества.

Напред, човечество!
Любен ДИЛОВ

Сега, когато летим вече в първия си боен полет, от който аз не зная дали ще се завърнем, макар задачата ни да не е да влизаме в схватка с врага, а да разузнаем местоположението му и неговите бойни средства, аз бих могъл само да напомня предисторията на конфликта. Истинската летопис на тая война ще я пишат други. Ако, разбира се, тя се състои или ако след нея остане изобщо някой, който да е способен да пише. Впрочем историята показва, че действителните причини за войните обикновено са били скривани зад някакви незначителни поводи, докато в случая поводът съвсем не може да бъде наречен дребен. И това е основната отлика на нашия свещен и справедлив поход от всички предишни войни на Земята.

Началото бе сложено в малкия градец Нима, където се намира психиатричната клиника на известния професор Зимеринг. Как точно е станало, и досега е загадка, но така или иначе, когато нощта се оттеглила от това полукълбо, всички болнични помещения в клиниката се оказали празни. Не бил останал нито един пациент, дори от приспаните с успокоителни инжекции. Паниката сред дежурния персонал трябва да е била неописуема. Тогавашните репортажи във вестниците дават известна представа за нея. Не по-малка е била паниката и в Нима – двеста и петдесет избягали луди за едно такова градче е ужасяваща цифра. За щастие, повечето от жителите му се познавали ако не по име, то по физиономия, така че подозрителното взиране един-другиму в лицата, за да се познае преоблеченият луд, не е траело дълго. Но полицията не успяла да открие нито един от тях, а и полицейските кучета преследвали следите им само до средата на голямата поляна в болничния парк, където горките животни почнали да се въртят като обезумели и да вият от злобно безсилие. На десетия ден дежурният в злокобната нощ лекар се самоуби, а директорът проф. Зимеринг, най-големият жив представител на виенската психиатрична школа, полудя и бе настанен в клиниката на проф. Отара, неговия заклет научен противник. Седмица по-късно обаче клиниката на проф. Отара също осъмна изпразнена. Изчезнаха безследно още душевно болни, повечето от тях, както се говореше, опасно луди. Между тях и старият проф. Зимеринг.

Отара направи изявление на пресконференция, че зад цялата тая история според него стоял Зимеринг, в чието душевно здраве той винаги се бил съмнявал. Зимеринг, след като организирал бягството на своите пациенти, се промъкнал в клиниката му, за да отвлече и неговите болни. От въпроса на журналистите обаче как той, опитният специалист, не е могъл да познае, че Зимеринг симулира, Отара се измъкна твърде ловко. Една диагноза в такива случаи не можела да бъде поставена за няколко дена, а освен това имало видове шизофрения, при които болният развивал необикновена съобразителност и бил способен да осъществи своя налудничав замисъл с конгениални логика и хладнокръвие.

Три дни след неговите изявления изчезнаха пациентите на още пет психиатрични болници, и то в съвсем противоположни краища на страната. Обществото нададе вик:

„Как е възможно да изчезнат не един и не двама души, а точно осемстотин петдесет и четири човека, при това хора с ненормално държание, а полицията да не е способна да открие нито един от тях?“.

Най-близкото до ума обяснение бе, че тя самата е замесена в тази мистериозна афера, и директорът ѝ подаде оставка. Но това с нищо не повлия на хода на нещата.

Опозицията отначало беше предпазлива; тя само питаше в своя орган:

„Една държава, която не е в състояние да опази своите луди, може ли да се грижи за своите нормални граждани?“.

И поиска оставката на правителството. Никое правителство, разбира се, не е лудо да си подава оставката заради искането на опозицията, но когато и осемнайсетата психиатрична клиника се събуди празна, въпреки че бе оградена от десетина души въоръжени до зъби агенти, неговото положение стана неудържимо. А старият президент се появи на телевизионния екран. Имаше много уморен, бих казал, съкрушен вид.

„Аз не зная какво става в тази страна…“ – започна той и това признание на един президент трогна републиката му.

После той призова гражданите да запазят спокойствие, да имат доверие в него и хвърли вината най-напред на вражеския лагер, който сигурно бил отмъкнал с неясна засега провокаторска цел нашите скъпи психичноболни. Но истинският виновник според него в последна сметка се оказа тая хилава демокрация, в която именно било възможно да се случват подобни неща. Той така закрещя накрая срещу демокрацията, наричайки я непригодна вече форма за управление на съвременното общество, че навярно някой от съветниците му се видя принуден да го сръга зад кадъра. Президентът заекна, избърса с невинно бяла кърпичка набръчканото си чело и заяви сломено, че не вижда засега друг изход, освен да обяви военно положение.

Сутрешните вестници, като коментираха неговата реч, още можеха да си позволят да бъдат на разделено мнение. Едни подхващаха версията за вражеската ръка, други изказваха предположението, че лудите са били унищожени в страната от привържениците на ония възгледи, според които неизлечимо болните били излишно бреме на обществото и трябвало чисто и просто да бъдат изтребвани. Сатиричният вестник дръзна даже да направи предложение да се създаде вносна централа за луди, та да се попълнят празните клиники. А вестникът на опозицията отново задаваше въпроси. Защо, питаше той, изчезват ония, които в най-лошия случай са способни само да изпотрошат мебелите в някоя стая? Защо не ония луди, които тласкат народа ни към катастрофа? Но военното положение бе вече обявено и такива въпроси не се прощаваха. Вестникът биде спрян, а редакторите му арестувани за подстрекателство към по-нататъшното отвличане на душевно болните.

В интерес на истината трябва да кажем, че правителството полагаше сериозни усилия да разбули тая мистерия. То напълни две психиатрии с амбулаторно болни, постави между тях агенти симуланти, но болните, които дотогава кротко си бяха седели вкъщи, изчезнаха въпреки силната охрана, а агентите останаха, без да усетят каквото и да било. В тая нощ те спали непробудно заедно с цялата охрана на клиниките. Мълвата, разбира се, деформира този ход на правителството и го превърна в планомерно събиране на тихите луди от домовете им, за да бъдат също унищожени. Радикалната младеж изпочупи прозорците на правителствените учреждения, проля се кръв, а всички, които имаха такива близки, ги изпокриха. Но въпреки че цензурираната вече преса не съобщи нищо за това, паниката постепенно обхвана целия народ, дори и ония, които никога дотогава не бяха се замисляли, че на света има душевноболни, и страхотно се изненадаха от действителния брой на психиатричните клиники. Защото в едно общество, където са възможни такива произволи, никой не може да ти гарантира, че утре и ти няма да бъдеш обявен за луд, да изчезнеш в някоя пещ или на дъното на океана – каквито слухове също се носеха.

Правителството се обърна към международната полиция, въпреки че по тоя начин силно накърняваше своя престиж, но след като не бе открита и следа от лудите, естествено се налагаше предположението, че те са били изведени извън страната. Обявите, които Интерпол разпрати по света, бяха повече от необикновени за тая почтена и препатила организация – снимка, име, ръст, цвят, коси, очи, представя се за китаец, въпреки че е белокож, или: страда от манията, че е жираф, и постоянно източва врата си, за да гледа отвисоко, или: при среща с други хора вие като вълк… Светът се смееше и правителството почна да се готви за война със съседната държава. То бе решило, че в този момент само една война би предотвратила революцията. За да придаде все пак на решението си демократичен вид, то свика разпуснатия преди парламент. Но по улиците на столицата се появиха листовки, а полицията и правителството получиха анонимни писма, които им известяваха, че в насрочения ден щели да бъдат отмъкнати и лудите от парламента.

„Безсмислено е да вземате каквито и да било мерки – съобщаваха писмата и листовките. – То все едно ще стане, както и досега, без да го усетите!“

Войската и полицията обградиха целия парламент с телени мрежи и танкове, но на заседанието не се яви нито един депутат. Едни бяха се обадили, че внезапно са заболели, други – трябвало да заминат по спешна работа. И макар че авторът на тоя шантаж, който даде такъв поразяващ ефект, веднага бе заловен, войната не се състоя.

Докато правителството размишляваше как да подхване наново работата, разузнаването донесе, че и в държавата, която трябваше да бъде нападната, лудите вече били изчезнали от клиниките, само че тамошното правителство, поучено от опита на съседите, смогнало да запази за по-дълго време тайната за това от народа си. Така президентът, който бе изправен пред избора или да се оттегли, или да започне война, можа с облекчение да се яви отново пред телевизията и да обяви, че бедствието е сполетяло и вражеската държава. А само след няколко дни той отмени и военното положение.

От всички краища на света загърмяха съобщения, че навсякъде и по същия мистериозен начин се изпразват психиатричните клиники… Никога в своята история човечеството не бе разтърсвано така дълбоко от каквито и да било събития. Смутът бързо прерастваше в мистична уплаха пред необяснимото явление, застрашаваше скоро да премине във всеобщо безумие. Затова немалко допринасяха и разните философи, журналисти и политици, които коментираха събитието в пресата, както и необмислените действия на някои правителства. Някъде те бяха освободили болните от психиатриите и ги разпратили по домовете им. Лудите не изчезнали като своите събратя, но пък започнали да правят пакости. Прибрали ги отново и скоро след това те също сякаш се изпарили във въздуха. Герон, патриархът на философите, разсъждаваше дълбокомислено в една публикация, подета от целия световен печат:

„Ако така изчезнат всички ненормални от Земята, кое тогава ще бъде мерило за нормалност? Способно ли е да съществува едно общество само от нормални?…“.

Църквата пък, която хилядолетия бе жадувала такова чудо, истерично призоваваше от амвона:

„Покайте се, грешници! Върнете се в лоното Божие! Това е само прелюдия към новите Содом и Гомор. Бог прибира при себе си чистите и невинните, за да сгромоляса след това своя унищожителен гняв върху грешниците…“.

За паниката допринесе особено много и едно произведение на изтъкнатия писател фантаст Минос Папазян. Твърде необмислено, воден само от чисто литературни спекулации, той не бе обявил в подзаглавието, че разказът му е фантастична измислица, а бе му придал „документален“ вид, като го водеше от името на някакъв човек, който по погрешка бива отвлечен заедно с лудите, а после бил върнат. Папазян разработваше всъщност една вече банализирана тема в научната фантастика, според която човекът не бил произлязъл по еволюционен път на самата Земя, а бил „посят“ във формата на предпрограмирани клетки от някаква висша цивилизация. И тя сега, в определено от програмата време, просто се намесвала в своя гигантски експеримент, като отбирала ония индивиди, които са се отклонили от своята програмираност, за да проучи на какво се дължи това отклонение. Тоест нещо като плевене, като пролетното почистване на градините от бурени.

Разбира се, не само литературният трик на Папазян допринесе за паниката. В създалата се вече психологическа ситуация всеки бе готов да повярва на всякакви измислици и хората едва не обезумяха, четейки и преразказвайки си тоя „страшен документ“. Останали насаме, те с основание се питаха:

„А мен ще оплевят ли? Аз се мисля за нормален, но ония, които са ме програмирали, те какво мислят?“.

Това не особено умно произведение обаче, както обикновено става в литературата, покрай бедите извърши и нещо полезно. То насочи хората да търсят обяснението на чудовищната мистерия в някакви извънпланетни сили. Така най-после бе открито писмото, което всяко правителство отдавна бе получило, но никой дотогава не бе му обръщал внимание сред купищата анонимни шеги и злостни шантажи. Ще го цитирам почти изцяло, защото то именно предизвика оня революционен поврат в историята на човечеството, пред който днес сме изправени.

Написано на земна електрическа машина, то разказваше, че подателите му – голяма група представители на една друга цивилизация – от дълго време скрито изучавали живота на Земята. В този процес мнозина членове на експедицията често приемали вида на земните същества, но многократно били улавяни и затваряни в тия ужасни домове, които ние сме наричали лудници. Там те се убедили, че човечеството по необясними причини се отнася много зле към една своя твърде голяма част. Тези хора били смятани за ненормални, за излишни, за бреме. Затова експедицията решила, че може да си позволи да извърши нещо, което няма да бъде сметнато за агресия или вмешателство в земните работи – да пренесе тия смятани за излишно бреме хора на друга планета, където да им създаде благоприятни условия за живеене и ги освободи по този начин от неоправданото насилие. Засега експедицията се въздържала да съобщи местоположението на избраната за тая цел планета, защото не била в състояние да предвиди как ще реагира човечеството. От дългото проучване те се убедили, че цивилизацията, която нарича себе си човечество, никога не е наясно в своите намерения по каквито и да било въпроси. Но те са готови да ни дадат винаги информация за състоянието на иззетите хора… Следваха координати в наши математически величини, които сочеха посоката на източника за информация към звездата Проксима от Кентавър. И подписът:

„Ваши събратя от голямото звездно обединение, което вие наричате Галактика“.

Тъй като Проксима е най-близката до нас звезда (1,3 парсека), станцията на Луната веднага изпрати своя позив и все пак работата изглеждаше отчайваща – според нашите теории трябваше да се чака отговор най-малко след девет години. Но какво беше смайването, когато той пристигна само след седмица! Нямаше съмнение, че той дойде точно от указаната посока, а това противоречеше на нашите познания за пределната скорост на вълновите движения. Или тия същества се намираха много по-близо от звездата Проксима, или владееха средства за по-бързи съобщения от скоростта на светлината, или нашите представи за Космоса, въпреки големия ни напредък, са в основата си неверни. Всичко това толкова обърка учените, че те не посмяха да съобщят съдържанието на отговора, и чак след като повториха експеримента и след като завързаха дори нещо като диспут с неизвестните същества, това най-сетне стана достояние на човечеството. Толкова мечтаната дотогава връзка с друга цивилизация не зарадва никого. Та и кой си я е представял такава – да дойдат и ей тъй, под носа ти, без да те питат, да отмъкнат твоя брат? Той може да е ненормален, може да е неизлечимо луд, но той е твой брат!

Всеобщото негодувание като ураган обиколи земното кълбо, а вразумителните послания на неизвестните похитители не бяха в състояние да отслабят неговия напор. Пък и техните обяснения в повечето случаи съдържаха нещо обидно – колкото и да са високоразвити, колкото и да са ни проучвали, те явно не бяха съумели да вникнат в тънкостите на нашия живот. То се виждаше и от примерите, които ни даваха за нашето уж несправедливо отношение към психично болните. Някой си твърдял, че бил куче и искал да живее като куче, а ние не сме му вярвали и сме го малтретирали. Те направили проверка и видели, че животното, което ние наричаме куче, се ползва с голяма обич сред хората. Защо тогава ние сме нетърпими към една толкова законна потребност на един свой събрат, който не искал нищо друго, освен да се ползва със същото уважение и обич?

Отначало се опитахме да ги запознаем с понятието хуманизъм, да им обясним, че то произтича от думата „човек“ и следователно самите ние имаме право да определяме как да се отнасяме помежду си. Предпазливо им дадохме да разберат, че те нищо не разбират от земните работи, и ги укорихме, задето не са влезли във връзка с нас преди да предприемат тая с нищо необоснована агресия. После си позволихме и нещо като ултиматум:

„Върнете ни лудите, ако искате да живеем в мир!“.

Но на това те отвърнаха по един съвсем обиден начин: наблюденията им ги убедили, че в своята еволюция ние не сме били стигнали още до способността да поддържаме мирен и плодотворен контакт с друга цивилизация, такъв контакт липсвал още дори между самите нас. Затова го били отложили. Нашата реакция сега също им показвала, че са прави. Нямало никаква логика в нея. Държели сме се били лошо с тия хора, без те да имат каквато и да било вина спрямо обществото, смятали сме ги за излишно бреме, а сега си ги искаме обратно. Щом са ни били нужни, защо сме ги изолирали от обществения живот? А щом са ни ненужни, защо настояваме за връщането им?

Заедно с тоя отговор те ни излъчиха цял филм от неизвестната планета, където сред дивна природа се виждаше един толкова луксозен и красив град, какъвто на Земята кой знае кога ще бъде създаден, а по улиците и парковете му се разхождаха нашите луди. Мнозина познаха своите близки и роднини. Опитаха се още да ни уверят, че отвлечените ни събратя се чувствали отлично в новите условия, че нямало нито един случай на болест или смърт и така нататък.

Но кого можеше да убеди това? Институтите за обществено допитване отправяха едни и същи въпроси:

„Искате ли си вашия луд и как преценявате постъпката на неизвестната цивилизация?“.

Резултатите бяха категорични – хората си искаха обратно своите събратя и определяха отвличането им като грубо посегателство върху престижа на Земята. А тук и там обхванатите от земен патриотизъм маси направо пребиваха с камъни нихилистите и пораженците, които стигаха дори до наглостта да твърдят, че сме били завиждали на нашите луди заради свободата и разкоша, в който живеят, и предлагаха да сме сключели споразумение с тая цивилизация да ѝ пращаме и бъдещите душевноболни, докато не се научим да ги лекуваме. (Тук му е мястото да кажа, че през цялото това време психиатричните клиники на Земята отново се напълниха до спукване, защото мнозина не издържаха на небивалото нервно напрежение, обхванало човечеството. Сред тях се оказваха обаче и необичайно много симуланти, постъпили в лудниците с тайното желание също да бъдат отмъкнати.)

Обществото на обединените нации единодушно гласува патетичния призив да се спрат всички локални войни, да замлъкнат всички спорове пред надвисналата ни угроза, а отделните държави да внесат своите военни бюджети в обща каса за създаването на бойни космически средства, на единна космическа армия, която да е способна да защити ефикасно Земята от чуждите посегателства.

И стана чудото. За пръв път всички правителства се вслушаха в призива на тая своя организация, националните и расовите вражди мигновено изчезнаха, а под егидата на ООН в неимоверно кратки срокове се създаде първата общочовешка армия. Така човечеството най-после се обедини, сякаш само наличието на душевно-болните бе му пречило да стори това по-рано!

И ето ни най-после на път! С петнайсет разузнавателни космолета. Щастието ми да попадна на тях като журналист е толкова голямо, че не смея да го приписвам на своите професионални качества, а просто на онова, което на старинен наш език се нарича късмет. И ако нещо ме безпокои, то е да не би все още неизвестните ни врагове да се опитат да избягнат войната, като видят решимостта ни да се бием на живот и смърт, па макар и по този според тях абсурден повод. Би било нечовешко всичко да завърши с кротки преговори. Слава богу, бойният ни дух и волята ни да защитим нашия престиж са толкова силни, че засега поне нямам основание да се съмнявам в здравия човешки разум! Той сигурно не ще допусне да се стигне до позорни компромиси.

Минавайки покрай Марс, ние приехме поздравите и благопожеланията на нашата тамошна станция, превърната вече в преден боен пост. Нататък следва неизвестността. Какво ли ще донесе тя на хубавата ни Земя? Но нека не губим вяра в добрата ѝ звезда, драги бъдещи слушатели на моите скромни репортажи!

Напред, човечество!

"Площад Славейков"

Национален дворец на разхищението

https://offnews.bg//razsledvane/natcionalen-dvoretc-na-razhishtenieto-672016.html

НДК е сградата домакин на българското председателство на Съвета на ЕС. За целта има ремонт – той обаче се превърна в символ на безотговорно и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците. Сумата нараства непрекъснато, а усещането за твърде много прикрити интереси остава.

От януари 2018 г. България е председател на Съвета на Европейския съюз за период от шест месеца. Това е първото председателство на страната, която се при- съединява към Съюза десет години по-рано. В месеците преди тази дата емблематичният за София Национален дворец на културата (НДК) се превръща с централна тема, защото именно тази сграда трябва да домакинства официалните събития на Председателството.

Темата обаче изобщо не е европейска. Става дума за ремонти и прахосничество на публични средства. И всичко това е на фона на два поредни ремонта на пространството около НДК за общо почти 17 млн. лв. В медиите се появява нов израз – „НДК гейт“. Историята минава през уволнение и прокурорски обвинения срещу бившия директор на държавното дружество Мирослав Боршош, смяна на принципала на НДК – от Министерството по европредседателството към Министерството на културата, парламентарна комисия, в която управляващи и опозиция си прехвърлят горещия картоф – за действия- та и назначението на Боршош, за начина на разходване на парите за ремонт, за избора на изпълнител…

45 милиона лева по-късно и близо две години, след като държавата избира НДК за основния домакин на Председателството – все още няма ясни отговори на въпросите как, за какво и защо са похарчени всички тези пари.

ГАЛОПИРАЩИТЕ ЧИСЛА

С решение на Министерския съвет № 37 от 16 септември 2015 г. НДК се превръща в основната сграда-домакин на председателството на Съвета на ЕС. За целта на 1 август 2016 г. капиталът на дружеството е увеличен със 17 млн. лв. – парите трябва да бъдат изразходвани за предстоящите ремонти и подобрения.

На 14 април 2016 г. е обявена обществена поръчка за „проектиране, преустройство и адаптация“ на основна- та сграда на НДК с прогнозна цена от 12 800 000 лв. Тогава очакванията са приблизително в този размер. Годи- на и половина по-късно тези числа вече са няколко пъти по-големи. Но всичко по реда си:

На 5 май 2016 г. обявената обществена поръчка е прекратена – това става само три седмици след обявяването. Директорът на НДК Мирослав Боршош мотивира това с изисквания при проектирането, включени в документацията. На 21 юли 2016 г. търгът е обявен отново – предметът е същият, прогнозната цена обаче вече е започнала да расте – 13 999 000 лв. Не става ясно защо е необходим допълнителният един милион.

На 2 октомври 2016 г. търгът е спечелен от „Галчев инженеринг“. Документите в Агенцията за обществени поръчки обаче показват, че цената на ремонта е пораснала още – вече е 16 549 997,99 лв. Зимата идва, а с това започват дейностите по ремонта.

Половин година по-късно Министерският съвет приема постановление, което надува още повече сметката – от документа с дата 8 юни 2017 г. се разбира, че парите не просто не са достатъчни, а са нужни още… 36 млн. лв. Поне това е искането, което Мирослав Боршош и управата на НДК отправят към Министерския съвет (по времето на служебния кабинет – б.р.). При отпускането на новите пари на власт вече е кабинетът „Борисов 3“. Капиталът на дружеството се увеличава с още 28 млн. лв. – останалите се оказват неоправдани според документите, преценява принципалът.

ЗАЩО ПАРИТЕ ВСЕ НЕ СТИГАТ

Първоначалните 17 млн. лв. не просто не стигат. До- говорът с „Галчев инжеренинг“ (спечелен от фирмата и заради добрата цена, която е дала, макар и много по-ви- сока от прогнозната стойност на търга, но въпреки че е имало оферти и в рамките на прогнозата – две на брой – б.р.) позволява нови плащания в размер до 50% от сключения договор. Според решението на Министерския съвет новите 28 милиона лева следва да се разпределят по следния начин:

• до 7 млн. лв. с ДДС за обезпечаване на цялата стойност на вече сключените договори, тъй като предходното увеличаване на капитала на НДК със 17 млн. лв. е недостатъчно за покриване на плащанията по тях;

• средства в размер до 50% от стойността на сключения договор между НДК и „Галчев инженеринг“ ЕООД за ремонта;

• средства в размер до 50%, от стойността на сключения договор на 5 ноември 2016 г. между НДК и „Динакорд – България“ ЕООД за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника. Тази поръчка първоначално е за малко над 3 млн. лв.;

• останалите 12 млн. лв. са за търг за „Единна хомогенна глобална система за сигурност”. Впоследствие такъв търг не е обявен, а през септември НДК сключва с пряко договаряне договор отново с „Галчев инжеренинг“ – за 10 млн. лв. за въпросната система за сигурност.

Агенцията по обществени поръчки не одобрява в свое становище анексите по договора за ремонт и строителство – това е и основната причина да не бъдат отпуснати всички поискани 36 млн. лв. Исканията не отговаряли на критериите по закон за „непредвидени обстоятелства”, които оскъпяват дейностите.

ВРЕМЕ ЗА СКАНДАЛИ

До този момент всичко си върви някак тихо и сигурно нямаше да се чуе за финансовите проблеми на НДК, ако министърът за европредседателството Лиляна Павлова не уволнява Боршош. На следващия ден премиерът Бойко Борисов го връща на поста. Тогава публиката научава, че прокуратурата проверява бившия шеф на НДК. След това премиерът отнема НДК от Павлова и го дава за стопанисване на Министерството на културата. Накрая Боршош уж сам се оттегля. И сега е обвиняем.

Покрай политическите въртележки около НДК излиза наяве и размерът на разхищение на пари на данъкоплатците. В парламента се създава „временна анкетна комисия“ по искане на БСП – с мотива да се разбере как се харчат парите за Председателството, дадени за ремонт на НДК. От работата на комисията се разбира, общо взето, следното: по данни на новото ръководство на НДК около 4 млн. лв. от първите 17 млн. лв. са били похарчени за „други дейности”. Какви – не се разбира. Интересен детайл е, че първото обвинение срещу Боршош, повдигнато от прокуратурата, е точно за нецелево харчене, но на по-малка сума – 1.7 млн. лв. Също според обвинението Мирослав Боршош е ощетил НДК с 28 399 лв., изхарчени за два едногодишни договора за оперативен лизинг на луксозен автомобил „Лексус ЛС 600“.

ПРОГРАМИРАНА БЕЗОТГОВОРНОСТ

Когато вицепремиерът Томислав Дончев е принципал на НДК – това е, преди да бъде създадено Министерството за европредседателството през април 2017 г., 17-те милиона не са били превеждани по целева сметка – за да се харчат по предназначение. Признава го и самият той по време на изслушване в парламентарната комисия. От изслушванията на бивши и настоящи министри и бивши и настоящи представители на ръководството на Двореца на културата става ясно още, че НДК не е предоставял навреме поискани отчети и бизнес план.

Публикуваните в Търговския регистър годишни отче- ти пък показват, че през 2015 г. НДК реализира нетна загуба от 9 339 000 лв. С натрупванията от предишни периоди загубата става 32 969 000 лв. Констатирано е още, че регистрираният капитал на дружеството е с 18 011 000 лв. по-малко от наличния. Според отчета за 2016 г. НДК завършва годината с над 8 млн. лв. нови за- губи, а общият размер на загубата със сумите от предишните години е 40 516 000 лв.

Докладът на временната комисия е приет от Народното събрание, като просто обобщава чутото по време на петте си заседания. А какво наистина се е случвало с парите – очакваме да разберем в детайли от одита на Сметната палата на „Национален дворец на културата – Конгресен център“ АД, който е поръчан от Народното събрание. И, разбира се, от развитието на съдебните дела срещу Боршош.

КАК Е ИЗБРАН ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ НА РЕМОНТА

В цялата история около НДК се появява и съмнение за начина, по който е избран изпълнителят на ремонта за Председателството. Първо Лиляна Павлова намеква за проблеми, когато уволнява Боршош. В резултат самият Боршош – отново с недомлъвки, казва, че върху него е оказван натиск да подписва неща, с които не е съгласен.

В поръчания от Лиляна Павлова одит на външен одитор има констатации, че „Галчев инженеринг“ е трябвало да бъде отстранена още в началото на търга, защото е предложила в офертата си цена с 2.5 млн. лв. по-висока от прогнозната стойност. В поръчката е трябвало да останат само две оферти според този критерий – на обединение „Кид плюс М синтез“ (за 14.0 млн. лв.) и на Консорциум „Евро НДК“ (за 13.7 млн. лв.). Но… резултатът е друг. Нарушения са открити и при по-малките поръчки – за технически надзор и оборудване на залите в НДК. Но те не излизат чак толкова „скъпо”.

Така България се готви за своето Председателство, с много съмнения за нередности и прокарване на част- ни интереси, както и с все по-големи разходи на публични пари. Така НДК е напът да се превърне не толкова в емблема на Председателството, колкото на непрозрачното и безотговорно харчене на парите на данъкоплатците.

ИЗТОЧНИЦИ:

Стенограми от заседанията на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз:

https://goo.gl/U8TC4q (В сайта на парламента фигурират само две стенограми, а не пет – колкото са заседанията)

Доклад на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз:

https://goo.gl/H7Km3E

Регистър на обществените поръчки в портала на Агенцията за обществени поръчки:

https://goo.gl/3tQafq

Изслушване на министри и какво показна външен одит на НДК:

https://goo.gl/2w1ehC

Данни от външния одит на НДК:

https://goo.gl/HA5xqC

https://goo.gl/ePqrw8

Решения на Министерския съвет за увеличаване на капитала на „НДК-Конгресен център“ АД:

https://goo.gl/EMzNQU

Изслушване на представители на ръководствата на НДК:

https://goo.gl/pKKfmQ

Б. ред. - Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели. Авторът Лилия Цачева е журналист от Клуб Z.

Война с камъни: Над 80 атаки срещу влакове

http://dnes.dir.bg/news/bdz-vlakove-kamani-ataki-26709687

Увеличават се атаките с камъни по движещи се влакове в страната от началото на годината, съобщиха специално за Дир.бг от БДЖ. До момента т.г. случаите са 81.

Изказване на военния министър на САЩ за Сирия навява мисли за нова война

https://www.actualno.com/asia/izkazvane-na-voennija-ministyr-na-sasht-za-sirija-navjava-misli-za-nova-vojna-news_651866.html

Ще бъде грешка, ако сирийският президент Башар Асад започне военна кампания срещу сирийските кюрди източно от река Ефрат. Това изрично предупреди американският министър на отбраната и бивш генерал Джеймс Матис, известен с прякора си Бясното куче, предаде AFP. Матис направи краткия си коментар след изключително силно враждебна риторика от страна на Асад. Той обяви, че "тези, които са известни като кюрди, не са просто кюрди. Всички, които работят за чужда държава, най-вече тези под американс

Спорт по тв днес: мачове на "Милан", "Ливърпул", "Челси", "Манчестър Ю" и "Юве" + още 4, тенис, световно по дартс, ски скокове, ски бягане, баскетбол, NBA и NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6636473

Спорт по тв днес: мачове на "Милан", "Ливърпул", "Челси", "Манчестър Ю" и "Юве" + още 4, тенис, световно по дартс, ски скокове, ски бягане, баскетбол, NBA и NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Руски танкери доставяли гориво на Северна Корея чрез прехвърляния в морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6637009

Руски танкери доставяли гориво на Северна Корея чрез прехвърляния в моретоРуски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето, заявиха западноевропейски източници от областта на сигурността, цитирани от Ройтерс. Продажбите на петрол или петролни продукти от Русия, която е вторият по големина петролен износител в света и има право на вето в Съвета за

Супер мерки за сигурност в САЩ и Европа преди Нова година

//dariknews.bg/novini/sviat/super-merki-za-sigurnost-v-sasht-i-evropa-predi-nova-godina-2069819

Органите на реда в САЩ и Европа обещават засилени мерки за сигурност преди новогодишните празненства, предаде ДПА.
 
Полицията в Ню Йорк каза, че ще предприеме засилени мерки за сигурност за честванията в новогодишнат

Храните, които ще са модерни през 2018 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/hranite-koito-shte-sa-moderni-prez-2018-g-6077665

Новата 2018 г. ще пристигне със собствен "набор" от тенденции в здравословното хранене

Варна с рекорден бюджет за 2018 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366232

Варна ще има рекорден бюджет през 2018 г. Проектът, с макрорамка от 384,7 млн. лв., бе представен на обществено обсъждане в зала „Пленарна" на Община Варна. За сравнение през изминалите три години, бюджетът на морската столица е бил съответно 258,7 млн.

Обявиха бедствено положение в Пазарджик заради боклука (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6637000

Обявиха бедствено положение в Пазарджик заради боклука (Видео)Пазарджик е в частично бедствено положение от събота заради кризата с боклука. Засега то е обявено за седем дни на извънредно заседание на кризисния щаб, но може да бъде удължено, предаде Нова тв. До проблема със сметосъбирането се стигна след европейска директива, според която всички сметища извън екологичните норми трябва да спрат работа.

Руски танкери доставяли гориво на Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/ruski-tankeri-dostaviali-gorivo-na-severna-koreia-672034.html

Руски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето, заявиха западноевропейски източници от областта на сигурността, цитирани от Ройтерс и БТА.

Източниците се позовават на военноморска разузнавателна информация и сателитни данни.

Продажбите на петрол или петролни продукти от Русия, която е вторият по големина петролен износител в света и има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, нарушават санкциите на ООН, заявиха източниците.

Прехвърляния е имало през октомври и ноември, което показва, че контрабандата от Русия за Северна Корея се развива към зареждане на товари в морето, след като Ройтерс съобщи през септември, че севернокорейски кораби плават директно от Русия за КНДР.

"Руски плавателни съдове са извършили в няколко случая тази година прехвърляния на нефтопродукти на севернокорейски плавателни съдове в нарушение на санкциите", твърди един от източниците, пожелал анонимност.

Друг източник потвърждава за съществуването на търговия от кораб на кораб между Русия и Северна Корея, но според него няма доказателства, че руската държава е замесена в последните прехвърляния. 

"Няма доказателства това да е подкрепяно от руската държава, но тези руски плавателни съдове осигуряват жизненоважни доставки на севернокорейците", каза той.

Северна Корея разчита на вносно гориво, за да поддържа своята изпитваща затруднения икономика. Пхенян също така има нужда от петрол за своите ракетни и ядрени програми, които според САЩ заплашват мира в Азия.

Израел напусна ЮНЕСКО

http://www.mediapool.bg/izrael-napusna-yunesko-news273646.html

Израел официално подаде известие за напускане на ЮНЕСКО, съобщи генералният директор на организацията Одре Азуле. Тя изрази дълбоко съжаление за това решение. Според нея разногласията, довели до решението на Израел, могат най-добре да бъдат уредени в самата организация, предаде ДПА. Напускането влиза в сила на 31 декември 2018 г. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви още през октомври, че страната му ще напусне ЮНЕСКО. Решението бе повлияно от американския президент Доналд Тръмп, който изтегли САЩ от организацията заради предполагаемото ѝ “антиизраелско предубеждение“.

Засилен ще е контролът по пътищата около Нова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6636998

Засилен ще е контролът по пътищата около Нова годинаЗасилено полицейско присъствие ще има по магистралите и основните пътища в страната заради очаквания трафик по време на новогодишните празници. Полицейски контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в градовете и малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и наркотици, предаде БНР.

Планират свързващ лифт между Пампорово и Мечи чал

https://www.actualno.com/smolyan/planirat-svyrzvasht-lift-mejdu-pamporovo-i-mechi-chal-news_651865.html

Още един лифт на Мечи чал и свързващ лифт между Пампорово и Мечи чал планира инвеститорът на двете ски зони, съобщи кметът на Чепеларе Славка Чакърова. По думите ѝ, единият край на свързващия лифт ще бъде на връх Мечи чал, а другият – в ядрото "Малина" на Пампорово. "Тази година "Пампорово" АД си направиха разширение на пистите в Пампорово, защото те от много години са собственици на лифтовете, плащат наем за пистите. Подменяли са и оръдията за изкуствено зас

Убиха американец заради подаден фалшив сигнал в полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6636996

Убиха американец заради подаден фалшив сигнал в полициятаНевъоръжен мъж от американския град Уинчита, щата Канзас, бе застрелян смъртоносно от полицията в своя дом след като органите на реда са получили фалшив сигнал за държани в къщата заложници, съобщава Deutsche Welle, цитирана от "Фокус". „Заради действията на шегаджии сега имаме невинна жертва“, коментираха от местното подразделение на полицията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване