Разград отново обмисля да прати спасените лъвчета в Пазарджик

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/21/3116071_razgrad_otnovo_obmislia_da_prati_spasenite_luvcheta_v/?ref=rss


Общинският съвет в Разград отново ще разглежда съдбата на двете спасени лъвчета Масуд и Терез, които в края на 21 декември м.г. реши да прати в Пазарджик, но след намесата на премиера Бойко Борисов се взе решение те да бъдат настанени в спасителен център в Холандия. На 26 януари общинските съветници ще проведат дискусия по докладна на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, с която той връща като незаконосъобразно предишното им решение. Заради изчакване на документи прегласуването на...

Какви са посланията от работното посещение на Ангела Меркел?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367562

Германският канцлер Ангела Меркел беше на работно посещение в България вчера и разговаря с премиера Бойко Борисов. Официално тема на разговорите бе българското европредседателство. Това посещение беше изненадващо, поне за нас журналистите, коментира в предаването „Тази сутрин” международният редактор на bTV Кристина Баксанова.

Стотици демонстранти в Лондон се обявиха в защита на правата на жените

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674727

Стотици демонстранти в Лондон се обявиха в защита на правата на женитеСтотици хора се събраха днес срещу сградата на британското правителство на Даунинг стрийт в Лондон, за да изразят негодуванието си от сексуалните посегателства, насилието и дискриминацията, на които са обект жените, предаде Франс прес. "Дойдох днес тук, за да кажа: стига на насилието срещу жените и момичета по света",

Защо доброволната военна служба е вредна? (позиция на Атлантическия съвет)

https://offnews.bg//obshtestvo/zashto-dobrovolnata-voenna-sluzhba-e-vredna-pozitcia-na-atlantichesk-673303.html

Атлантическия съвет на България разпространи днес подробно обоснована позиция срещу идеите за въвеждане на доброволната военна служба, лансирани от вътрешния министър Красимир Каракачанов. 

Според организацията, сред чиито учредителите са бившите служебни министри на отбраната Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, подобна промяна крие риск за отбраната на държавата и представлява опасност за демокрацията у нас.

Според Атлантическия съвет доброволната военна служба няма да реши съществуващите проблеми в армията ни и да направи въоръжените ни сили по-професионални, по-високотехнологични и интегрирани със съюзниците ни в НАТО.

„Военната служба“ в смисъла на познатите от миналото наборни армии е анахронизъм, съществуващ само в технологично изостанали държави, заявяват още от  Атлантическия съвет.

Ето и цялата позиция на организацията:

ПОЗИЦИЯ

на Атлантическия съвет на България
относно предложенията за въвеждане на „доброволна военна служба“

Всяка инициатива, свързана с укрепване на отбранителния потенциал на Република България има смисъл, доколкото е част от цялостната и дългосрочна политика за изграждане на модерни въоръжени сили като част от колективната отбрана на НАТО и общата отбрана на ЕС.

Предложенията за въвеждане на „доброволна военна служба”, но в смисъла на „военна подготовка на цивилните граждани“ не трябва да се отхвърлят по принцип. Те обаче, не могат да заменят отсъствието на Национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана“, която да създаде професионални, високотехнологични и интегрирани със съюзниците ни модерни въоръжени сили.

В този си вид направените предложения изместват фокуса от значимите въпроси за решаване в сферата на отбраната.

Разширяването на възможностите за доброволно участие на цивилните граждани в отбраната на страната би имало ефект само при следните условия:

Налице е изграден подготвен, професионален и модерен „гръбнак“ на въоръжените сили в лицето на редовната армия;

Цивилните граждани не носят краткотрайна „военна служба“, а преминават през интензивна военна подготовка, която е финансово и материално осигурена на съвременно равнище;

Ресурсите, необходими за военната подготовка на цивилните граждани, не се осигуряват за сметка на изграждането на модерни и професионални редовни въоръжени сили;

Подготвените цивилни граждани са включени в постоянно действащи редовни или резервни военни формирования като част от цялостна национална програма за развитие на отбранителните способности;

Гарантира се стриктен гражданския контрол, който да пресече всички възможности под прикритието на въоръжените сили да се създават паравоенни организации или паравоенни формирования да получат официален статут.

В противен случай, инициативите за въвеждане на военна подготовка на цивилни граждани отклоняват вниманието от критичните въпроси на отбранителната политика и вместо да надграждат отбранителните способности – трайно ги подкопават.

Атлантическият съвет на България (АСБ) има за цел провеждането на отговорна отбранителна политика за изграждане на модерни, професионални и високотехнологични въоръжени сили, интегрирани със съюзниците ни от НАТО и ЕС.

В тази връзка считаме, че прилагането на цялостна програма за развитие на отбранителните способности „България в НАТО и Европейската отбрана“ ще допринесе за:

мащабно превъоръжаване с модерно западно оборудване на основата на портфолио от инвестиционни проекти за трите вида въоръжени сили и осигуряващи военни формирования;

Значителен ръст на възнагражденията и разходите за подготовка и осигуряване на въоръжените сили;

Своевременно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2020 г.

Изграждане на българските въоръжени сили като неразделна част от колективната отбрана на НАТО и общата отбрана на Европейския съюз.

Единствено тези действия, координирани на национално ниво, са в състояние да доведат до изграждането на модерна, професионална и високотехнологична редовна армия.

Въвеждането на „доброволна военна служба“ при сегашните проблеми може само да подкопае военния професионализъм, да отклони ограничените финансови средства и да предизвика демотивация в редиците на редовната ни армия.

„Военната служба“ в смисъла на познатите от миналото наборни армии е анахронизъм, съществуващ само в технологично изостанали държави. Тя може да осигури необходимото равнище на подготовка за боравене със съвременно въоръжение и техника само при продължителен период на военна повинност (поне 12-24 месеца) за войнишкия и част от сержантския състав. Такъв срок на доброволна военна служба ще осигури минимален брой кандидати и ще бъде напразна инвестиция. От друга страна, въвеждането на задължителна всеобща военна служба за посочения период ще означава не само коренна промяна на модела на въоръжените сили, но и сериозни промени във функционирането на българското общество като цяло. Подобни идеи към момента и в обозримо бъдеще могат да се квалифицират като „екстравагантни“ и на практика –неосъществими.

Реалистична възможност е въвеждане на доброволна военна подготовка с продължителност 3-6 месеца. Важно е да се има предвид, че военната подготовка не означава военна служба, тъй като за периода на подготовката гражданите не изпълняват пряко задачи по трите мисии на въоръжените сили.

Решението за въвеждане на военна подготовка на гражданите има четири основни аспекта – правен, военен, икономически и политически.

Правен аспект

На първо място е редно да бъдат изяснени понятията. Българската армия е „професионална“ от 1879 г. насам, тъй като през целия този период офицерският корпус и част от подофицерите (сержанти/старшини) са професионалисти – те сами са избрали военната кариера. Т. нар. „професионализация“ на армията, започнала в края на 90-те години, се отнася до набирането на войнишкия и част от сержантския/старшинския състав. Всеобщата наборна военна служба е заменена с доброволна служба по трудов договор и срещу заплащане. Трябва да се обърне внимание на факта, че професия „войник“, разбирана като военна служба за времето на цялата кариера на гражданина, на практика не съществува нито в България, нито в съюзните армии. Войниците, които покажат необходимите качества, могат да изберат военната кариера като сержанти и (при определени обстоятелства) като офицери. Допълнителна категория са „резервистите“, които са сключили договор за служба в резерва срещу заплащане.

В този смисъл „доброволна военна служба“ е твърде спорно и неясно понятие и е по-коректно да бъде заменено от „доброволна военна подготовка на цивилните граждани“.

На второ място стои задължението на всеки български гражданин за участие в отбраната на страната. Това задължение не е отменено нито в българското законодателство, нито като практика в цивилизования свят. Напротив, то се смята за висша форма на изпълнение на граждански дълг. В условията на въоръжен конфликт, всички български граждани са отговорни и могат да бъдат призовани да защитават родината или нейната конституция. В този смисъл на тях може да се предостави възможност или да се изиска да преминат съответната подготовка. Липсата на военна подготовка не е основание за отказ от изпълнение на този граждански дълг.

Военен аспект

Трябва да се има предвид, че т. нар. „доброволна военна служба“, която е по-коректно да се нарича „доброволна военна подготовка на цивилните граждани“ по никакъв начин не може да замени, а само да надгради (и то при определени условия) доброволната военна служба на трудов договор и срещу заплащане.

Основните бойни и поддържащи формирования във въоръжените сили трябва да бъдат изцяло окомплектовани с личен състав (офицери, сержанти и войници) на трудов договор, срещу заплащане. Съвременното оборудване, високите изисквания към подготовката и участието в операции зад граница изисква войници, които са ангажирани във въоръжените сили за продължителен период от време.

Военната подготовка на цивилните граждани, каквито примери се привеждат от държави като Швейцария или Финландия, за да бъде пълноценна, трябва да се провежда активно и да бъде материално осигурена на достатъчно високо равнище. Използването на тези цивилни граждани за поддръжка на войсковите райони или изпълнение на охранителни задачи в голяма степен ще обезсмисли военната подготовка.

Практическото приложение на военната подготовка на цивилните граждани е в два основни аспекта:

На първо място – част от тези цивилни граждани да изберат офицерската професия, кандидатствайки във висшите военни училища или да изберат доброволната военна служба на трудов договор и срещу заплащане, като по-късно поемат към сержантска/ старшинска кариера. Но тази мярка сама по себе си няма да доведе до преодоляване на кадровата криза във въоръжените сили.

На второ място – чрез осигуряване на достатъчно възможности за опресняване и задълбочаване на подготовката през годините, цивилните граждани да бъдат зачислявани като резервисти (сключили договор за служба в резерва) или запасни (активирани по задължение) към редовни военни формирования или да формират военни формирования от резерва. Съответно резервистите могат да бъдат активирани за участие и в трите мисии на въоръжените сили, а запасните – на националната територия, във военно време или в условия на криза.

Но трябва да се подчертае, че резервистите и запасните надграждат, а не заместват формированията на редовната армия. За да имат действителен принос към военните способности (каквито примери имаме от Швейцария, Полша и скандинавските държави), тези резервисти или запасни трябва да бъдат подготвени и оборудвани на относително съвременно равнище. Не е приемливо за оборудването на тези цивилни граждани да се използват остатъчни запаси от времето на Студената война или дори Втората световна война.

Икономически аспект

Формированията от Националната гвардия на САЩ, силите за самоотбрана (Защита на родината) на скандинавски държави или резерва на Финландия и Швейцария по отношение на своето материално осигуряване и технологично равнище се намират на по-високо ниво от редовните сили на Българската армия, като това важи в значителна степен и по отношение на оперативната им съвместимост със силите на НАТО (независимо, че Швейцария, Финландия и Швеция не са страни-членки на Алианса).

За да може военното обучение на цивилните граждани действително да надгради отбранителните способности и да допринесе за националната сигурност, е необходимо:

Да се заделят средства за достигане на 2% от БВП за отбрана и да се реализират проектите от основната инвестиционна програма, за да се гарантира, че формированията на редовната армия са в достатъчна степен материално осигурени и технологично превъоръжени;

В рамките на тези 2% от БВП да се извърши значително повишение на възнаграждението на всички офицери, сержанти/старшини и войници, сключили договор за доброволна военна служба, за да се осигури окомплектоването с личен състав;
Да се направи преглед на Плана за развитие на въоръжените сили, като в него военните формирования се категоризират като „редовни“ (окомплектовани с личен състав на 100% в мирно време с военнослужещи на трудов договор), „редовни с ограничения“ (окомплектовани с личен състав на по-малко от 100% в мирно време, които следва да се попълнят с резервисти/запасни във военно време) и „резервни“ (които в мирно време поддържат 0-20% окомплектоване с личен състав);

Тези промени да намерят отражение в приета от Народното събрание „Национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана““, съдържаща ясни и стриктни финансови разчети.

Без вземането на тези решения, въвеждането на военна подготовка на гражданите няма да допринесе за повишаването на отбранителните способности на страната и ще има деструктивен ефект, защото ще отклони жизнено важен за армията ресурс.

Политически аспект

Една от главните задачи на отбранителната политика на България след 1990 г., е изграждането на отбранителна институция, която защитава военния професионализъм срещу партийно-политическа намеса и насочва военната експертизата в професионалното, а не в политическото поле.

Въпреки множеството недостатъци на българската политика през последните почти 30 години, българското общество и българските политически елити не допуснаха използването на въоръжено насилие в политическия живот на страната. Българската армия запази своя професионализъм и не се намеси пряко в политическия живот.

Но яркият пример на разрушенията, предизвикани от вътрешно въоръжено насилие в държави от региона избледня в обществото и в същото време вдъхнови някои радикални политически и/или икономически групировки да мислят в тази посока. Такива групировки заплашват живота и собствеността на гражданите и призовават за познатите от мрачното минало „Народен съд“ и „Народна власт“. В своята пропаганда те използват и послания за защита на „националните интереси“ или „националната идентичност“, независимо, че са се поставили в услуга на чужда държава и саботират националната сигурност и просперитета на България. На практика те отричат българската национална идентичност, ако тя не включва „признателност“ или дори „родство“ и „вярност“ към чужда държава. А това е равносилно на национално предателство.

Тези групировки нямаше да представляват интерес, ако не бяха толкова агресивни в пропагандата си, ако не бяха благосклонно пренебрегвани от службите за сигурност, ако нямаха легална политическа подкрепа и най-накрая – ако не създаваха паравоенни структури. Но днес всичко това е налице.

Доброволна военна подготовка на цивилни български граждани и сега се провежда в рамките на неправителствени (нестопански) или частни (стопански) организации. Тази дейност не се наблюдава или регламентира от министерство на отбраната.

Въвеждането на военна подготовка на цивилните граждани създава реална опасност под прикритието на въоръжените сили да бъдат подготвяни политически и/или икономически обвързани паравоенни групи или, от друга страна – политически и/или икономически паравоенни групи да се опитат да получат официален статут под прикритието на „доброволни формирования“.

За да се гарантира, че центровете за подготовка или военните формирования (редовни или резервни) нямат да бъдат използвани за предателска или антиконституционна дейност, е необходимо:

За всички кандидати за доброволна военна подготовка да се извърши проверка по условията на ЗЗКИ, и по-специално, че не са осъждани, следствени, психически нездрави и не членуват (или ако са членували, да се извърши задълбочена проверка) в организации, проповядващи омраза или насилствена промяна на конституционния ред;

Категорично да се отхвърли възможността за вливане на неправителствени/ частни доброволни военни формирования във въоръжените сили, като минимум старшите офицери във всички военни формирования от резерва/запаса следва да бъдат офицери от кариерата с доказан морал, професионализъм и липса на обвързаност с политически/икономически паравоенни групи;

Да бъде създаден публично достъпен електронен регистър, под надзора на министерство на отбраната, в който да бъдат посочени организациите (включително собственици, управители, инструктори, въоръжение и техника), които осигуряват подготовка за боравене с оръжие или други свързани с отбраната умения, както и на лицата, преминали съответните курсове на подготовка.

Подготовката за участие в отбраната на страната и защитата на живота и собствеността на гражданите, независимо дали се провежда по държавна или частна инициатива, заслужава признание и подкрепа от страна на държавата и обществото. В същото време са очевидни признаците на радикализация в Европа и България.

Това ни принуждава да настояваме да бъдат предприети всички необходими действия и превантивни мерки, така че под прикритието на подготовката за защита да не се подготвят групи, които са насочени срещу свободата, демокрацията, правовата държава, националната независимост и сигурността на обществото и на всеки отделен гражданин.

БСП внася в прокуратурата пет сигнала за корупционни схеми

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-vnasia-v-prokuraturata-pet-signala-za-korupcionni-shemi-2073776

БСП внася в прокуратурата пет сигнала за корупционни схеми, съобщи на пресконференция днес Атанас Зафиров от БСП.

Първият сигнал е свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ - на град Стамболийски, като една от първите му работи е била да уволни

Испания иска от Дания да арестува Пучдемон, ако той пристигне в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674700

Испания иска от Дания да арестува Пучдемон, ако той пристигне в странатаИспания иска ареста на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, ако той предприеме пътуване до Дания, за да участва в дебат в местен университет по темата за неговото изгнаничество, предава AFP, като се позовава на информация от испанското следствие, излязла в неделя. Следствието предупреди, че „моментално“ ще получи заповед за арест на бившия

Радо Янков с първи подиум за сезона

https://offnews.bg//zimni/rado-iankov-s-parvi-podium-za-sezona-673304.html

Носителят на малката световна купа в паралелния гигантски слалом Радослав Янков постигна днес в Рогла най-големия си успех за сезона.

Българският ас спечели второто място. Той отстъпи само на финала на Бенямин Карл (Ав). Това е първи подиум за Янков за сезон 2017/18 и общо осми в неговата кариера.

В квалификацията сутринта Радо бе 14-и, но във финалите показа, че навлиза във форма за стартовете в Банско (26 и 28 януари) и олимпийските игри в Пьонгчанг (22 януари). Той последователно срази лидерът за Световната купа Невин Галмарини (Швейц), Кристоф Мик (Ит) и на полуфинала Силван Дофур (Фр). Малко късмет не му достигна на финала за да победи и Карл.

За успеха днес Янко взима 800 т за Световната купа и вече е пети за големия глобус с 2410 т. Лидер с 3730 е Галмарини. За малката купа в паралелния гигантски слалом Янков е шести с 1810 т, а Галмарини води отново с 3010 т.

"Просто имахме нужда от това състезание и този резултат, коментира Георги Атанасов-Джоко, треньор на Янков. - Имахме доста трудности до момента. Вчера малко не му стигна да мине 1 кръг. Не съм се радвал толкова дори и като спечелихме големия глобус. Лека полека се засилваме.

Добър резултат преди стартовете в Банско и най-вече за олимпийските. Иначе денят ни почна много накриво. Пияни ни бяха разбира задното стъкло на колата. Не беше откраднато нищо, но трябваше да минем и през полицията. Радо е много доволен от резултата, който идва точно навреме".

Асад: Офанзивата на Турция в Сирия е подкрепа за тероризма

https://www.actualno.com/asia/asad-ofanzivata-na-turcija-v-sirija-e-podkrepa-za-terorizma-news_655467.html

Президентът на Сирия Башар Асад заяви в неделя, че офанзивата на Турция в северозападния сирийски район Африн е част от подкрепата на Анкара за екстремистките групировки, предава AFP. „Бруталната турска агресия в сирийския град Африн не може да бъде отделена от политиката на турския режим, провеждана от първите дни на сирийската криза. Тя е основана на подкрепа за тероризма и терористичните организации, независимо от техните имена“, заяви Асад, като думите му бяха цитирани

Холандската полиция налага фейскнтрол, ще съблича бедняци със скъпи дрехи

http://www.cross.bg/drehi-payv-skupi-1565966.html

/КРОСС/ Полицията в Холандия заплаши да „съблича" младежи, облечени с твърде скъпи за тях дрехи. Полицията в холандския град Ротердам стартира нова пилотна програма, която ще позволи на служителите да конфискуват скъпи дрехи и бижута от млади хора, ако те изглеждат твърде бедни, за да ги притежават, съобщава британският вестник "Индипендънт". Представителите на правоохранителните органи поясняват, че действията им ще бъдат насочени предимно към по-млади мъже, облечени в дизайнерски дрехи, които обаче е малко вероятно да могат да си позволят. Ако лицето не може да изясни как е платило за тях, то облеклото им ще бъде конфискувано. Идеята на програмата е да се възпрепятства престъпността чрез изпращането на ясен сигнал към онези, които „заработват" печалбата си по недобросъвестен начин. Началникът на полицията в Ротердам Франк Паув заяви пред местен вестник: „Това често са младежи, които се смятат за недосегаеми. Ще ги събличаме на улицата". Паув подчерта, че и към настоящия момент служителите на реда често имат ситуации, в които конфискуват часовници марка „Ролекс", но дрехи - рядко. „Някои млади хора вече ходят с якета от 1800 евро. Те нямат никакъв доход, така че въпросът е как са ги получили", подчертава Паув. Съгласно думите му, има младежи, които нямат доходи, вече са в дълг, но въпреки това носят скъпи дрехи

БСП бомбардира ГЕРБ с корупционни сигнали до прокуратурата

http://www.mediapool.bg/bsp-bombardira-gerb-s-koruptsionni-signali-do-prokuraturata-news274542.html

БСП подгря предстоящия вот на недоверие срещу правителството със закана да внесе идната седмица в прокуратурата пет сигнала за корупция, в които били намесени знакови лица от ГЕРБ, както и нарушения в Министерството на отбраната. Социалистите, чиито управленски мандати също не са били еталон за антикорупция, искат оставката на правителството заради несправяне с корупцията и "паралелната държава". По-рано тази седмица лидерът им Корнелия Нинова притопли стария скандал със слабостите на информационната система за акцизите на Агенция "Митници" (БАЦИС). След хакерски атаки към ключовата за приходните администрации ИТ система през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира слабости, които позволяват източване на ДДС и ощетяват сериозно държавните приходи. Шефът на Агенция "Митници" Георги Костов докладва през ноември м.г. пред депутатите, че тези слабости са били преодолени още през 2016 г. БСП настоява, че не били взети мерки за защита на митниците На специална пресконференция в неделя депутатът от БСП Иван Иванов обаче заяви, че очакват отговори защо не са взети мерки за защита на системата. Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, а от БСП настояват да се разсекрети и доклад на приходната агенция по въпроса. "От доклада на ДАНС е видно, че ако имам паролата за достъп до тази система, сега тук с чрез телефона си мога да изтрия три тира с цигари и ще изляза от тази зала милионер, без да има последствия за мен. Това се случва към днешна дата и не е противодействано срещу него", обяви Иван Иванов.  ГЕРБ твърдят, че всички препоръки на ДАНС били изпълнени.  Според доклад на финансовия министър Владислав Горанов, до края на април тази година ще бъде изградена и система за защита от зловреден код и пробиви в инфраструктурата на Агенция "Митници". В понеделник Горанов ще бъде изслушан от две комисии в парламента. "Основният ни въпрос е защо освен двата доклада не е представено на депутатите и писмото на министър Владислав Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол и Министерството на финансите не предприема никакви действия и няма резултатност от докладите на ДАНС. И към днешна дата по никакъв начин не е противодействано срещу това нерегламентирано влизане в системата", заяви Иван Иванов от БСП. Става дума за източване на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи, ДДС и мита, продължи той и попита защо премиерът Бойко Борисов досега не е предприел нищо. Сигнали срещу кметове на ГЕРБ, срещу Цветанов и МО БСП освен това заявиха, че внасят пет сигнала в прокуратурата. По думите на червения депутат Атанас Зафиров, първият е един от знаковите кметове на ГЕРБ, кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Първата му работа е била да уволни 42-ма души и на тяхно място да назначи свои приближени. Другият сигнал е срещу кмета на Тетевен – за безпринципни назначения без конкурси, нарушаване на правни норми, конфликт на интереси и др., продължи Зафиров. Следващата седмица ще продължим с внасяне на сигнали и за други подобни случаи в Шумен, Бургас, Септември и др., които имат общ знаменател управляват се от хора на ГЕРБ, каза той. БСП атакува и Министерството на отбраната за нарушения и злоупотреби в охранителната му фирма МОБА. Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме коригиращи действия, но, напротив, не стана нищо подобно, а само получихме смехотворно обяснение, каза Зафиров. Те осъществяват търговия с оръжие без да имат лицензи – за това ще внесем също сигнал, закани се той. По думите му фирмата "Партнер Консулт" в Дулово е вероятно свързана по адресна регистрация с фирма на бащата на един от евродепутатите от ГЕРБ и ставало въпрос за обществени поръчки за стотици хиляди левове. Следващият сигнал касае зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, обяви Зафиров. Социалистите питат откъде, как, кога и при какви обстоятелства Цветанов като министър на вътрешните работи познава лице, вътрешно за бандата за отвличания "Наглите". Покрай убийството на бизнесмена Петър Христов този месец стана известно, че той е помогнал за внезапния пробив в разследването срещу "Наглите", като е свързал разследващите с Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите им. Преди да говори пред антимафиотите, обаче, Ихтиманския е имал среща в МВР с тогавашния министър Цветанов. Тази тема касае морала и закона, коментира Атанас Зафиров. Вотът на недоверие постигнал първата си цел – признание, че има корупция По-рано в неделя съпартиецът му Георги Свиленски аказа пред БНР, че най-големият проблем на страната ни е корупцията. Откакто внесохме вота на недоверие, виждаме, че управляващите признават, че в България има корупция, каза той и обобщи: "Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво, на високо ниво, което пречи на функционирането на държавата...Те си признаха, че България е най-корумпираната държава. Хайде сега да видим какви мерки, какво направиха през тези 8 месеца, ако искат и през трите правителства, за да спрем тази корупция, която удушава държавата". Той припомни, че преди няколко месеца, 83% от бизнеса твърдеше, че е подложен на корупция, а 79% от обществените поръчки са нагласени. ГЕРБ не искали е-управление, за да продължи корупцията "Най-ефективната мярка за борбата с корупцията е въвеждането на електронното управление. Изхарчени са 200 млн. лв, а резултатът от това е никакъв", отбеляза народният представител. "Когато се въведе електронно управление- спира корупцията, спират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, благодарение на администрацията, която стои на гишетата", допълни той, обяснявайки защо, според БСП, правителството нямало да въведе е-управление. Цветанов: Нашето правителство за пръв прави реална административна реформа Електронното управление е един от акцентите в сегашния мандат и за първи път се говори за реална административна реформа, която да премахне т.нар. гише, да се спести време, да се ограничи корупцията и да станат по-прозрачни институциите, заяви по този повод Цветан Цветанов пред БНР. Той подчерта, че ГЕРБ винаги е поемал много ясен ангажимент по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията: "Аз искам да бъдем малко по-градивни във всичко това, което правим през последните седмици и месеци, и се надявам, че и във вота на недоверие ще можем да изчистим всички тези спекулации, които се нанасят като лош имидж върху държавата. Много сме удовлетворени, че председателството ще ни даде една друга възможност, една друга оценка. Винаги, когато сме имали възможност да имаме управленски мандат, ние сме били с много ясна визия и с много ясен ангажимент, както в борбата с организираната престъпност, така също и срещу корупцията". Вотът на недоверие е несъстоятелен Според Цветанов вотът на недоверие е несъстоятелен. Той заяви, че ГЕРБ търсят решение на проблема с корупцията в страната чрез законодателството. "Две години управление на БСП с премиер Орешарски ни доведоха дотам, че 2014 година, когато поехме страната, ние поехме страната, ние бяхме най-корумпираната държава – с 39% корупционен натиск и 29% корупционно действие. Само да припомня, че най-ниските нива на корупционен натиск и на корупция, точно в периода 2010 – 2011, когато действително имахме ясната основа, ясната цел и ясните стъпки, с които трябва да се движим. В момента това, което се случи с този вот на недоверие, аз смятам, че е  доста несъстоятелен. ГЕРБ търси решение за борбата с корупцията чрез законодателството. Ние сме убедени, че това е верният път към ограничаване на корупционните практики, още повече, че партията ни е пример за това как се реагира бързо и безкомпромисно при доказани случаи на корупция", каза Цветанов.  

Григор пред "24 часа": Голямо признание е да видя българските флагове в Австралия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6674649

Григор пред "24 часа": Голямо признание е да видя българските флагове в АвстралияСлед победата си над австралиеца Ник Кириос българският номер 3 в световния тенис Григор Димитров отговори на няколко въпроса на "24 часа" вече като 1/4-финалист на Australian Open. - Григор, честита победа. Печелил ли си някога преди мач с 3 тайбрека? - Благодаря. Мисля, че съм печелил. Имал съм много мачове с тайбреци.

Турция: Тези, които са против операцията в Африн, са на страната на терористите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674687

Турция: Тези, които са против операцията в Африн, са на страната на терориститеВсеки, който се противопоставя на операцията на Турция в северносирийския район Африн, застава на страната на терористите и ще бъде третиран по съответния начин, заяви днес, който е на посещение в Ирак, предаде Ройтерс. Чавушоглу каза, че Анкара е очаквала Франция да подкрепи турската операция в Сирия.

Девненци отбелязаха Бабинден с настроение

http://www.moreto.net/novini.php?n=367570

С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места на общината отбелязаха Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци съпътстваха женския празник през целия ден, съобщиха от общината за Moreto.

БСП внася 5 сигнала за корупция срещу ГЕРБ в прокуратурата

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-prokuratura-bsp-gerb-kabinet-borisov-3-26799003

Корупцията се е вкоренила трайно в нашето общество, заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров.

Радослав Янков зае второ място в гигантския слалом в Рогла

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/21/3116081_radoslav_iankov_zae_vtoro_miasto_v_gigantskiia_slalom/?ref=rss


Българският сноубордист Радослав Янков завърши на второ място в паралелния гигантски слалом в Рогла, старт от Световната купа. Във финала той отстъпи с по-малко от половина секунда на австриеца Бенямин Карл.<br /><br />Янков записа 14-о време в квалификациите, а след това последователно се справи Невин Галмарини, Кристоф Мик и Силвен Дюфур.<br /><br />Българинът показва, че навлиза във форма, като подиумът за него е първи в Световната купа от близо година. За последно...

Кирил Добрев: Политика не се прави, лабораторно, от кабинетите. Ние разчитаме на структурите по места

http://www.cross.bg/dobrev-kiril-partiyata-1565967.html

„За мен е много важна обратната връзка, която получаваме от членовете ни при тези работни срещи, защото няма как да правим политика, лабораторно, от кабинетите". Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев при срещите си с актива на партията в Бургас и Созопол. „За мен най-важното е да възстановим и вдъхнем доверие в структурите, защото без силни структури не можем да правим политика. И никой не може да оспори факта, че партията ни е оцеляла през всичките тези години на прехода, благодарение на своите структури", категоричен бе Добрев. Зам.- председателят на партията каза, че реорганизацията вътре в БСП и обновлението на парламентарната група са дали живот на партията. Той допълни, че през тази година за БСП основни приоритети ще продължат да бъдат образованието, икономиката, здравеопазването и социалните дейности. Кирил Добрев добави, че като единствена алтернатива на ГЕРБ, БСП трябва да работи в посока връщане на доверието у хората. „За мен, като отговарящ за партийната дейност, е важно самочувствието и отношението към всеки един партиен член. Съдбата на всеки един партиен член е важна за нас, за да се почувстваме отново един отбор", заяви зам.-председателят на левицата. Според Добрев вотът на недоверие е по всички политики на правителството и не е фиксиран върху определен министър или определено ведомство

Германия пое към широка коалиция, изходът неизвестен

http://clubz.bg/63197-germaniq_poe_kym_shiroka_koaliciq_izhodyt_neizvesten

След 58-минутна емоционална реч на Мартин Шулц и 5-часови бурни дебати делегатите на извънредня конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), проведен днес в Бон, гласуваха с мнозинство за начало на коалиционни преговори с десницата на Ангела Меркел по сформиране на широка управленска коалиця в Берлин.

В залата присъстваха 600 делегати плюс 45-членното ръководство на партията, всички с право на глас.

От общо 642 подали валидна бюлетина 362 се обявиха в подкрепа на преговорите, 279 против и един въздържал се. Така крехко мнозинство от 56 на сто от гласувалите дадоха зелена светлина за начало на коалиционни преговори.

Конгресът започна с пламенна реч на партийния лидер Мартин Шулц. Последваха изказвания на 50 делегати, като близо 80 на сто от тях се обявиха категорично за варианта ГСДП да е в опозиция и в никакъв случай в управление под канцлерството на Ангела Меркел.

Изненадващо последен взе думата отново Шулц с драматично обръщение към делегатите да гласуват за начало на коалиционни преговори с цел съставяне на широка коалиция. Ораторът предупреди, че другата алтернатива биха били предсрочни избори, от които биха спечелили десните популисти. Избирателите нямало да простят на социалдемократите да тласнат страната в политическа криза. Шулц оповести, че изходът от днешния вот на делегатите е ключов момент в най-новата история на ГСДП, а Германия и Европа са отправили взор към решението на конгреса в Бон.

Шулц изрази уважението си към онези делегати, обявили се срещу решението на партийното ръководство да се започнат коалиционни преговори и същевремнно призова към размисъл: «Настана моментът за взимане на историческо решение. В крайна сметка днес решаваме и за това, какъв път ще поемат страната ни и Европа. Партията ни трябва да поеме отговорност без страх и боязън. Убеден съм, че правилният път е смелият.»

Днешното решение на мнозинството от делегатите на конгреса на ГСДП обаче не е край на драмата около сформирането на управленска коалиция в Берлин.

След приключване на коалиционните преговори предстои да се направи писмено допитване до всичките 440 300 партийни членове на ГСДП. Те ще получат писма, към които ще бъде приложен коалиционният договор. Този процес ще отнеме две до три седмици.

Въпрос без отговор е дали членската маса ще подкрепи договора, а така и съставянето на широка коалиция.

При «да» според прогнозите Германия ще има правителство в навечерието на Великден. Страната отбелязва тази година Възкресение на 1 април.

Мъж подгони съседка с резачка за дърва

https://frognews.bg/novini/maj-podgoni-sasedka-rezachka-darva.html

Междусъседска кавга завърши с нападение с моторна резачка. Скандалът е станал в Бяла Слатина, като нападателят е арестуван.

Коментар на седмицата №2: Приземилият се в политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6674573

Коментар на седмицата №2: Приземилият се в политикатаРумен Радев пробва да се еманципира от БСП, но често с Нинова говорят в еднакъв тон С летящ старт започна мандата си като президент Румен Радев. Влезе в политиката без никакъв опит, но с подкрепата на почти 60% от българите. Доказа, че е ас в небето, като смело направи най-опасния лупинг в живота си - заряза успешната си военна кариера и се хвърли

Цачева: Няма да се сменя конституцията, нито да се въвежда трети пол

https://www.actualno.com/politics/cacheva-njama-da-se-smenja-konstitucijata-nito-da-se-vyvejda-treti-pol-news_655462.html

Няма да се сменя българската конституция, няма да се въвежда трети пол. Това обяви министърът на правосъдието Цацека Цачева в ефира на bTV по повод спора около Истанбулската конвенция. Тя уточни още, че няма да се въвежда в учебната програма пояснение за пол, различен от мъжкия и женския, няма и да се признават чуждестранни еднополови бракове, защото българската конституция не ги позволява. Цачева каза още, че Министерството на външните работи е изготвило меморандум, който да обясни понятията,

ДПС иска програмно правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674668

ДПС иска програмно правителство"България се нуждае от програма за ускорено развитие, за да навакса изоставането си спрямо останалите европейски страни", категоричен е депутатът и заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов пред БНР. "В нея проблемите трябва да бъдат дефинирани, а реформите на обществените системи- дълбоки. Такава програма обаче не може да бъде изградена с

Около 50 000 протестират в Солун срещу името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674664

Около 50 000 протестират в Солун срещу името на Македония
Около 50 000 демонстранти участват в митинг в Солун срещу името на Македония, съобщи Франс прес, позовавайки се на информация на гръцката полиция. Те се противопоставят на използването на думата "Македония" в каквото и да е решение в спора за името на северната съседка на Гърция, отбелязва в. "Катимерини", цитиран от БТА.

ВМРО към гърците: Македония е наша!

https://offnews.bg//politika/vmro-kam-gartcite-makedonia-e-nasha-673301.html

Гърци, не сте съвсем прави за Македония! С този призив ВМРО – Българско национално движение, реагира на днешните протести в Гърция относно името „Македония".

"Не сте съвсем прави гърци, които днес протестирате в Солун. Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди. Да, потърсете компромис, но не извивайте ръце!", се казва в позицията на воеводите.

Според ВМРО няма защо думата Македония съвсем да бъде изключена от името на младата държава.

"Разбираме аргумента, че Македония не е само на Скопие, но не разбираме защо някой иска самата дума Македония съвсем да не присъства. Дори и в сложно съчетание", посочват от партията, която е част от управляващото мнозинство у нас.

От ВМРО подчертават, че и ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места. Но не го правим, защото смятаме, че пътят днес е другарство и великодушие, а не спънки.

"Ние с нашите еднокръвни братя в Македония показваме правилния подход", заявяват още воеводите.

Те подчертават, че македонска нация назад в историята не е имало и че Македония е географско име, днес разделено между три държави, дори четири.

"Да, Скопие не може да има претенции към околните държави. За всичко това е прав Ципрас. Но защо тогава Атина има претенции да монополизира това име? Не умираха ли с това име на уста хиляди хора, които днес вие обичате да наричате „славяногласни елини"? Нямат ли право техните наследници да наричат родното си място с името, с което го наричаха дедите им?", питат от ВМРО.

Според тях днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония. И това не може да бъде толерирано.

"Сега е моментът да напомним: приятели, гърци, на нашия герб има три лъва – Мизия, Тракия и Македония. Не забравяйте, че когато издевателствате върху Македония, издевателствате и върху нас. А ние не се плашим от това. Защото помним историята си", заявяват от партията, чийто председател е военният министър Красимир Каракачанов.

И добавят:

"А по повод гръцките претенции, с усмивка ще припомним и онзи простичък отговор на Вазов: „Македония е наша!"

Шулц призова съпартийците си да приемат коалиция с блока на Меркел

http://www.cross.bg/gsdp-shyltz-merkel-1565965.html

/КРОСС/ Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц отправи емоционален апел към делегатите на партийния конгрес да гласуват за започване на официални коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, предава „Фокус". Шулц среща сериозна съпротива от лявото крило на ГСДП, както и от младежките организации на партията, които искат социалдемократите да останат в опозиция, за да се преструктурират след провала на последните парламентарни избори през септември, когато партията записа най-слабия си резултат в историята на Федералната република, след 1949 година. По време на изказването си в Бон, където знаковите канцлери на ГСДП Вили Брандт и Хелмут Шмит спечелиха репутациите си на световноизвестни държавници, докато управляваха Западна Германия, Шулц призова делегатите да се съгласят ГСДП да изкара още един мандат като младши партньор в коалиция с Блока на Ангела Меркел. „ГСДП трябва и ще бъде видима, гласовита и разпознаваема", заяви Шулц, предизвиквайки бурни аплодисменти в препълнения Световен конферентен център в Бон. „Искаме одобрението ви да започнем коалиционни преговори". Около 600 делегати се събраха на специален партиен конгрес, за да обсъдят и гласуват, дали техните лидери трябва да продължат усилията си за подновяване на съюза с Блока на Меркел за още четири години

Испанските данъчни: Шакира не е плащала данъци през периода 2011 - 2014 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674633

Испанските данъчни: Шакира не е плащала данъци през периода 2011 - 2014 г.Испанските данъчни служби настояха колумбийската певица Шакира да бъде подложена на съдебно преследване заради неплатени данъци през периода 2011 - 2014 г., предаде Франс прес като цитира в. "Вангуардия". Данъчните служби изтъкнали, че като гражданка на Испания Шакира трябва да декларира голяма част от доходите си по света през въпросния период.

"Окото на Мосул" за ИД: Те са изроди, животните са добри

http://clubz.bg/63196-okoto_na_mosul_za_id_te_sa_izrodi_jivotnite_sa_dobri

Анонимният хроникьор на дейнията на "Ислямска държава" с прякора "Окото на Мосул" разказа в "120 минути" по бТВ за работата си в северноиракския град.

Той дава информация за мъчени, екзекуциите, разрушенията в града в продължения на 2 години и 39 дни. 

"Видях и живях повече от достатъчно. Видях отрязани глави и ръце, как хвърлят хора от високи сгради върху камъни, видях как душите им се опитват да останат в телата им, но не могат”, заяви той.

На въпроса как би ги описал, той отсече:

"Те са изроди, животните са добри. Те нямат нищо общо с нищо живо."

"Окото на Мосул" бяга от Мосул преди да бъде разкрит. Най-страшното нещо, което вижда?

"Детето, на което му отрязаха ръката. Той му отряза ръката и му каза - ей сега господ ще ти прости."

Хванали го на един пазар за кражба, обясни иракчанинът.

Какво ще прави сега? Няма отговор.

"Смятам обаче, че съм длъжен да продължа, да живея. Не искам да забравя, искам да запомня всичко."

Пътищата между Мосул и Сирия били функциониращи, така че първо тръгнал натам, после в Турция.

Семейството му е останало в Ирак, брат му е загинал при минохвъргачен огън по дома. Майка му отказва да напусне.

"Не мога да принудя никого да напусне града, който обича. Майка ми го обича, дори и да й поднеса целия свят, няма да го напусна."

Преводачката Мая Ценова видно се разстрои, но продължи без колебание. "Окото на Мосул" завърши с обяснение защо ИД унищожават библиотеки:

"В един град, в който няма библиотека, няма живот. Ние желаем книги, а не тероризъм, не бомби, не смърт. Ние искаме живот."

Продължават спешните ремонти в Карлово заради разрушените покриви

https://www.actualno.com/plovdiv/prodyljavat-speshnite-remonti-v-karlovo-zaradi-razrushenite-pokrivi-news_655466.html

Продължават спешните ремонти в Карлово заради разрушените покриви на обществените сгради от силния вятър. Тази нощ в подбалканското градче падна дъжд, но за щастие не се стигна до сериозни течове в засегнатите постройки. Снощи строителите са успели да възстановят най-силно разрушения покрив над АГ отделението в местната болница, предаде bTV. Община Карлово очаква финансова помощ от държава, тъй като не може сама да поеме всички спешни аварийни разходи.

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-vmro-makedonia-26798971

С този призив ВМРО – Българско национално движение, реагира на днешните протести в Гърция относно името „Македония“:

Дамаск и Техеран приканиха Турция незабавно да прекрати военната си операция в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674617

Дамаск и Техеран приканиха Турция незабавно да прекрати военната си операция 
в СирияПрезидентът на Сирия Башар ал Асад окачестви като "застрашителна агресия" турската военна операция срещу кюрдския анклав Африн на сирийска територия. Това съобщи днес сирийската информационна агенция САНА, цитирана от ДПА. По думите на Асад офанзивата е част от политиката, която Анкара следва още от началото на кризата,

Генетици разкриха вековна загадка около две древноегипетски мумии

http://www.moreto.net/novini.php?n=367568

ДНК анализ показа, че двама знатни египтяни, чиито мумифицирани тела бяха открити преди повече от един век в гробница, са били полубратя, съобщи Лайф. ДНК изследването на зъбите на погребаните е извършено от учени от Манчестърския университет във Великобритания.

ГЕРБ: Всички препоръки за митниците са изпълнени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674650

ГЕРБ: Всички препоръки за митниците са изпълнениВсички препоръки на ДАНС относно системата на митниците за събиране на акцизи са изпълнени, съобщиха от пресентъра на ГЕРБ по повод твърдения на БСП, че не било предприето нищо. От ГЕРБ разпространиха и доклади на финансовия министър и на шефове от митниците, от киото става ясно какво конкретно е било направено.

Митниците все още нямат защита от зловреден код, но ще получат през април

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/21/3116075_mitnicite_vse_oshte_niamat_zashtita_ot_zlovreden_kod/?ref=rss


Информационната система на агенция "Митници" не разполага със система за защита от зловреден код и пробиви като се очаква това да се промени през април 2018 г. Това е записано в докладна от министъра на финансите Владислав Горанов до премиера Бойко Борисов с дата 3 януари 2018 г.<br /><br />Копие на документа беше разпространено от пресцентъра на ГЕРБ като доказателство за това, че противно на твърденията на БСП държавните органи са предприели редица мерки за обезопасяване...

Митниците ще се сдобият със защита от зловреден код през април

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/21/3116075_mitnicite_shte_se_sdobiiat_sus_zashtita_ot_zlovreden/?ref=rss


Информационната система на агенция "Митници" не разполага със система за защита от зловреден код и пробиви като се очаква това да се промени през април 2018 г. Това е записано в докладна от министъра на финансите Владислав Горанов до премиера Бойко Борисов с дата 3 януари 2018 г.<br /><br />Копие на документа беше разпространено от пресцентъра на ГЕРБ като доказателство за това, че противно на твърденията на БСП държавните органи са предприели редица мерки за обезопасяване...

Радослав Янков втори за световната купа в Словения

https://www.24chasa.bg/sport/article/6674655

Радослав Янков втори за световната купа в СловенияНай-добрият ни сноубордист Радослав Янков спечели второто място в старта от световната купа в Рогла (Словения). Във втория паралелен гигантски слалом той бе победен само от Бенямин Карл (Австрия) във финала, като направи малка грешка. Преди това Радослав успя да отстрани Невин Галмарини, Кристоф Мик и Силвен Дюфур,

Турски самолети са нанесли удари срещу 45 цели в района на Африн днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674607

Турски самолети са нанесли удари срещу 45 цели в района на Африн днесТурски военни самолети са нанесли удари срещу 45 цели в северния сирийски район Африн днес, съобщи армията, като добави, че сухопътните сили навлизат в зоната, контролирана от подкрепяна от САЩ кюрдска милиция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В изявлението се посочва, че 32 самолета са нанесли удари срещу убежища, укрития,

БСП дава Цветанов на прокурор за връзки с ”Наглите”

https://frognews.bg/novini/bsp-dava-tsvetanov-prokuror-vrazki-naglite.html

БСП изпраща сигнал до прокуратурата, свързан със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Повод за него е изказване на бившия главен секретар пред медиите за приноса на Цветан Цветанов при залавянето на организираната престъпна група ”Наглите” - Калин Георгиев.

Циклонът "Албена" идва с опасно време в понеделник

https://www.vesti.bg/bulgaria/ciklonyt-albena-idva-s-opasno-vreme-v-ponedelnik-6078452

Оранжев код за всички области от Северна България, както и за областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали

Внимавайте, утре времето ще опасно! Вижте какво да правите при наводнение

https://offnews.bg//obshtestvo/vnimavajte-utre-vremeto-shte-opasno-vizhte-kakvo-da-pravite-pri-navo-673298.html

Полицията в Бургас разпространи ценни съвети към гражданите как да постъпят преди и по време на наводнение.

Причината е, че за областта, както и за още много региони на страната, цяла Северна и Източна България плюс областите Хасково и Кърджали, утре е обявен оранжев код за опасно време.

Очакват обилни валежи от дъжд и сняг, образуването на снежна покривка и силни ветрове.

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават.

Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°.

Утре, в по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг.

Валежите в Източна България ще бъдат значителни. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури по Черноморието до 6-8°.

През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса. Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на много места значителни. Около обяд почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със силен и бурен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 5-8°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, с тенденция на усилване.

В тази връзка призоваваме гражданите да бъдат особено внимателни и да не предприемат рискови пътувания. Ако въпреки това е наложително, резервоара на автомобила да е пълен с гориво, да се вземат провизии и вода, а батерията на мобилния телефон да бъде заредена изцяло. 

С помощта на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението – Бургас, популяризираме :

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ:

ПРЕДИ НАВОДНЕНИЕТО

- Подгответе личен багаж с лични вещи, документи, фенерче, особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, и вода.

- Съхранявайте пожароопасните вещества и препарати в плътно затворени съдове.

- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при наводнение най-опасни са ниските етажи на жилищата.

- Подгответе план за поведението на всеки член от вашето семейство.

- Информирайте се от кои реки, язовири и други водоеми близо до вашето населено място може да се очаква наводнение.

- Осведомете се за риска от наводнения и се осведомете за най - близкото безопасно място.

- Ако имате сключена застраховка, поставете я в личния багаж.

ПО ВРЕМЕ НА НАВОДНЕНИЕТО

- Информирайте се непрекъснато за обстановката и следвайте инструкциите на спасителните служби.

- При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Известете близките си или органите на МВР за местонахождението си.

- Ако трябва да се евакуирате изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия личен багаж.

- Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

- При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

- Избягвайте наводнени територии.

- При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

- Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

- Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само, ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

- При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други съоръжения - високата вода може да ви отнесе.

- Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел 112, уведомете органите на местната власт, пожарната и други структури на МВР. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

- Не пийте вода от наводнените площи, защото може да е замърсена.

Ед Шийран сключва брак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674603

Ед Шийран сключва бракПоп певецът Ед Шийран заяви, че ще се ожени за приятелката си Чери Сийборн, предаде Франс прес. "Сгодихме се в края на миналата година - поясни той в Инстаграм, качвайки снимка, на която се вижда, че целува годеницата си. - Влюбени сме и сме много щастливи. Котките ни също са радостни.", предава БТА.

Франция поиска свикване на Съвета за сигурност заради турската инвазия в Сирия

http://www.cross.bg/frantziya-siriya-suveta-1565964.html

/КРОСС/ Франция призова за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия. Това написа в "Туитър" френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, съобщава news.bg. "Гута, Идлиб, Африн - Франция настоява за спешна среща на Съвета за сигурност", написа Дриан в социалната мрежа. Той допълни, че е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу в неделя сутринта. "Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви френският военен министър Флоранс Парли, като подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите. Прекратяване на действията поискаха и Сирия, в лицето на режима на Башар Асад, и Иран. В събота посланиците на постоянните мисии на САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай в Съвета за сигурност поканиха турското външно министерство да разкрие подробности за операция "Маслинова клонка". Същевременно турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия ще преследва докрай сирийските кюрди от град Африн. Турският премиер Бинали Йълдъръм пък на практика предупреди никой да не се пречка на и да помага на кюрдите.  "Ако някой окаже подкрепа на кюрдите в Африн, той ще се превърне в мишена на турските въоръжени сили

Почина басистът на The Kinks Джим Родфорд

https://www.actualno.com/music/pochina-basistyt-na-the-kinks-djim-rodford-news_655465.html

Басистът на известната британска рок група The Kinks и на The Zombies Джим Родфорд почина в неделя на 76-годишна от травми при падане от стълба. Съобщението за смъртта на Джим Родфорд пусна в страницата на The Zombies във facebook братовчед му Род Арджънт, основател и кийбордист на групата. Родфорд е басист на The Kinks в периода 1978-1996 г., а три години по-късно се присъединява към създадената от братовчед му рок група Argent. През 2004 г. музикантът отново се присъедини към The Zombies, сл

Асад: Бруталната турска агресия е подкрепа за тероризма

http://www.cross.bg/asad-afrin-terorizma-1565963.html

/КРОСС/ Президентът на Сирия Башар Асад обвини Турция, че подкрепя екстремистки групировки. Това бе коментарът му по повод офанзивата на турската армия срещу кюрдите в северозападния сирийски район Африн. „Бруталната турска агресия в сирийския град Африн не може да бъде отделена от политиката на турския режим, провеждана от първите дни на сирийската криза. Тя е основана на подкрепа за тероризма и терористичните организации, независимо от техните имена", заяви Асад, цитиран от сирийската държавна агенция САНА.  

Хенрик Кристоферсен надви Хиршер на слалома в Кицбюел

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/21/3116074_henrik_kristofersen_nadvi_hirsher_na_slaloma_v_kicbjuel/?ref=rss


След 10 подиума през сезона Хенрик Кристоферсен най-накрая спечели първа победа в Световната купа. Норвежецът спря победната серия на големия си съперник Марсел Хиршер, който взе последните шест слалома, като го направи по впечатляващ начин.<br /><br />Принцът на викингите победи с близо секунда аванс и нанесе още по-голям удар по Хиршер, побеждавайки го на негова територия – на слалома в Кицбюел. За него това е втора победа на пистата "Ганслернханг", след като спечели и...

Ердоган: Операцията в Сирия ще завърши в много кратък срок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674589

Ердоган: Операцията в Сирия ще завърши в много кратък срокТурската военна операция в контролирания от сирийските кюрди анклав Африн ще завърши в най-кратък срок, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ДПА. "С Божията помощ ние ще завършим тази операция в най-кратък срок", заяви Ердоган на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в северозападния окръг Бурса днес,

Десетки хиляди протестират в Солун заради името на Македония (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-hiliadi-protestirat-v-solun-zaradi-imeto-na-makedoniia-snimki-2073773

"Македония означава Гърция",това е лозунгът, под който се проведе масов протест в центъра на Солун срещу използването на термина "Македония" в името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ). Подготовката започна още преди няколко дни, когат

АПИ с апел към шофьорите: Ако не е спешно, не пътувайте през нощта!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/api-s-apel-kym-shofiorite-ako-ne-e-speshno-ne-pytuvajte-prez-noshtta-2073762

През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Прогнозата на синоптиците е, че през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилват. В Североизточна и Югоизточна България се очаква валежите да са най-много и да са със силен вятър, което е предпоставка за сне

Франция поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност заради Сирия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-poiska-izvynredno-zasedanie-na-syveta-za-sigurnost-zaradi-siriia-254240/

Париж призова Турция за сдържаност и предупреди за влошаващата се хуманитарна обстановка в сирийските провинции

На Бабинден орисаха първото бебе на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6674516

На Бабинден орисаха първото бебе на Велико ТърновоМодерна операционна маса за близо 7 200 лв. дариха на търновското родилно за празника Електрическа родилна операционна маса за 7182 лв. дариха дамите от "Зонта клуб" Велико Търново на местното Отделение по акушерство и гинекология по повод Деня на родилната помощ. Масата е доставена преди два месеца и е монтирана в родилна зала,

АПИ: През нощта ще вали сняг, не тръгвайте с коли!

http://www.moreto.net/novini.php?n=367569

През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Прогнозата на синоптиците е, че през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилват. В Североизточна и Югоизточна България се очаква валежите да са най-много и да са със силен вятър, което е предпоставка за снегонавявания.

Издирваният Венци Чикагото към МВР: Не се укривам, във Валенсия съм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674596

Издирваният Венци Чикагото към МВР: Не се укривам, във Валенсия съм"Не се укривам, във Валенсия съм", заяви Венцислав Ангелов – Чикагото, в писмо до БНТ относно информация, свързана с издирването на бегълци от правосъдието, излъчена по телевизията. Ето какво още казва в писмото си той: "Да, аз съм един от тези близо 600 човека с влязла в сила присъда - ефективно лишаване от свобода,

Германия и Франция задълбочават сътрудничеството си, за да дадат нов тласък на Европа

http://www.cross.bg/merkel-tlasuk-makron-1565962.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон съобщиха, че искат да задълбочат сътрудничеството между страните си и да дадат нов тласък на ЕС към по-близка интеграция, предава „Ройтерс", цитирана от „Фокус". „Правим това, за да сближим народите на своите страни. Правим го, за да дадем на цяла Европа нов тласък, да я направим дори по-силна", заяви Меркел по време на съвместно видеобръщение, докато двете страни се готвят да сключат ново двустранното споразумение. След срещата се в Париж в петък Меркел и Макрон са обсъдили възможността са реформират еврозоната, посочвайки, че са ангажирани да засилят ЕС.  

БСП: Акцизната система БАЦИС е ”пробита” и Горанов го знае

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kabinet-borisov-3-batzis-26798883

Не е представено писмото на министър Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол,заяви депутатът от БСП Иван Иванов

Франция призова Турция към сдържаност в действията й в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674585

Франция призова Турция към сдържаност в действията й в СирияФранция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия, предаде Ройтерс. Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу днес - ден след началото на турската военна операция срещу кюрдските сили в района на северозападния сирийски град Африн, предава БТА.

Целта на турската операция в Сирия

https://www.actualno.com/asia/celta-na-turskata-operacija-v-sirija-news_655463.html

Турция провежда операция в сирийския район Африн с цел създаване на зона за сигурност на границата, обяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Операцията ще се проведе на четири етапа за създаване на 30-километрова зона за сигурност, която ще бъде защитена от терористи, цитира ТВ каналът Ен Ти Ви думите на министър-председателя. Както вече бе съобщено, Йълдърм потвърди началото на сухопътна операция на турските въоръжени сили в Африн срещу кюрдските отряди на Силите за народна самоотбрана и проти

Шулц: Нови избори не са правилният път за Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674592

Шулц: Нови избори не са правилният път за ГерманияЛидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц отхвърли днес варианта за нови избори в Германия, предаде ДПА. В изказване пред днешния извънреден конгрес на ГСДП той заяви, че партията трябва да вземе решение "по следния въпрос: да има ли коалиционни преговори или да няма". "Новите избори не са правилният път",

Вижте къде ще спира токът в София (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 22-26 януари)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-sofia-planirani-prekasvania-na-chez-v-673297.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област София-град, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 22-26 януари 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

За по-удобно търсене трябва да последвате линка за областта, в която живеете. Отделните общини са означени с получерни букви.

В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www.cez-rp.bg/bg/grafici/grafik-na-planirani-remonti/.

ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД  

Община БАНКЯ  

На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична: Булаир, Лале, Ропотамо, Свобода, Славейче, Стефан Стамболов/Будишин/, Тинтява/Сърп и Чук/, Цар Симеон
На 24.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч./ - Банкя, общ. Столична: XXY-1772 кв.159, Александър Стамболийски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Ивайло, махала Клисурска, Христо Смирненски, ХХІV-2265, кв.158, Юрий Гагарин, Ягода
На 24.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч./ - София: Ивайло
На 24.01.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична: 3-та, 5-та, 6-та, Асен Разцветников, Бачо Киро, Бук, Габър, Дрен, Зорница, Китката, Копривщица, Мальовица/Комсомолска/, Никола Йонков Вапцаров, Цанко Церковски/4та/
На 25.01.2018 г. /08:30 - 17:30 ч./ - Банкя, общ. Столична: 7-ма, Александър Стамболийски, Горски Път, Гоце Делчев, Никола Йонков Вапцаров, ПИ 02659.2249.96, Христо Ясенов
На 26.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч.; 12:00 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична: Авлига, Момина Сълза, Спътник

Община ВИТОША  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 12:30 ч./ - София: Черни Връх
На 22.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Бъкстон, Симеон Радев/Кирил Янев/, Христо Иванов - Големия
На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Мърчаево: Бурновска, Дъбето, Кало, М. Бурновска, М. Толумска, Цар Симеон I/Кост.Темелков/
На 23.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Деспот Слав/Дим.Сурлев/, Купените
На 23.01.2018 г. /10:00 - 11:00 ч./ - София: IX-940, Kw. 28, Богомил Райнов, Борис Димовски, Бяло Поле, Казбек, Мур, Проф.Велизар Велков, Родопски Извор, Синанишко Езеро
На 23.01.2018 г. /14:30 - 16:30 ч./ - София: Димитър Яблански
На 24.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Белмекен, Кота 1050
На 25.01.2018 г. /09:15 - 16:15 ч./ - Мърчаево: Кало, М. Казашка, Печище, Шипето
На 25.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Бъкстон, Мусала, Пирин, Цар Борис III/Девети Септ.
На 26.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Вихрен/Петър Тонев/, Голям Братан, Кота 1050, Кота 1050, Плевен

Община ВРЪБНИЦА  

На 22.01.2018 г. /09:20 - 15:15 ч./ На 23.01.2018 г. /09:20 - 15:15 ч./ На 24.01.2018 г. /09:20 - 15:15 ч./ - София: Надежда 5, Надежда 5, Надежда 5
На 25.01.2018 г. /09:20 - 15:15 ч./ - София: Ломско Шосе, Надежда 5, Надежда 5, Надежда 5
На 26.01.2018 г. /09:20 - 15:15 ч./ - София: Ломско Шосе, Надежда 5, Надежда 5

Община ВЪЗРАЖДАНЕ  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Позитано
На 23.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч.; 12:00 - 16:15 ч./ - Земен: Любен Каравелов
На 23.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч.; 12:00 - 16:15 ч./ - София: Антим I, Пордим, Св.Св.Кирил и Методий, Христо Ботев
На 25.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч.; 12:00 - 16:15 ч./ - София: Лъвов Мост, Св.Св.Кирил и Методий, Сливница, Стефан Стамболов/Георги Ки, Цар Самуил

Община ИЗГРЕВ  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Акад.Методи Попов, Антон П.Чехов, Антон П.Чехов, Антон П.Чехов, Дианабад, Дианабад, Драган Цанков, Драган Цанков, Дружба , Еужен Поатие, Константин Щъркелов/Младежк, Константин Щъркелов/Младежк, Латинка, Латинка, Майор Юрий Гагарин, Никола Габровски, Тарас Шевченко, Тодор Стоянов, Фредерик Жолио Кюри, Чарлз Дарвин, Чарлз Дарвин
На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Изток, Самоков
На 23.01.2018 г. /08:15 - 16:00 ч./ - София: Никола Габровски
На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Акад.Методи Попов, Антон П.Чехов, Атанас Далчев/Коларовска/, Дианабад, Дианабад, Драган Цанков, Дружба, Еужен Поатие, Константин Щъркелов/Младежк, Константин Щъркелов/Младежк, Майор Юрий Гагарин, Майор Юрий Гагарин, Никола Габровски, Тарас Шевченко, Тодор Стоянов, Чарлз Дарвин
На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Дианабад
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Акад. Методи Попов, Антон П.Чехов, Антон П.Чехов, Атанас Далчев/Коларовска/, Дианабад, Драган Цанков, Дружба, Константин Щъркелов/Младежк, Майор Юрий Гагарин, Никола Габровски, Тарас Шевченко, Тарас Шевченко, Тодор Стоянов, Тодор Стоянов, Чарлз Дарвин
На 25.01.2018 г. /08:00 - 16:00 ч./ - София: Еужен Поатие
На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Акад.Методи Попов, Акад.Методи Попов, Антон П.Чехов, Атанас Далчев/Коларовска/, Дианабад, Дианабад, Дианабад, Дианабад, Драган Цанков, Дружба, Константин Щъркелов/Младежк, Латинка, Майор Юрий Гагарин, Никола Габровски, Никола Габровски, Тарас Шевченко, Тодор Стоянов, Чарлз Дарвин, Чарлз Дарвин
На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Дианабад, Дианабад, Дианабад, Тинтява/Ф.Е.Дзерджински/
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Акад.Методи Попов, Дианабад, Дианабад, Драган Цанков, Дружба, Латинка, Майор Юрий Гагарин, Никола Габровски, Чарлз Дарвин

Община ИЛИНДЕН  

На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Зайчар, Света Троица/Вълчо Иванов/
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Света Троица/Вълчо Иванов/

Община ИСКЪР  

На 22.01.2018 г. /10:00 - 11:00 ч./ - Казичене: Александър Стамболийски, Белица, Васил Левски/Черв.Армия/, Околовръстен Път
На 22.01.2018 г. /10:00 - 11:00 ч./ - Кривина, общ. Столична: Околовръстен Път, Стопански Двор, УПИ XII-756 П.И. № 576,М Ливадето
На 22.01.2018 г. /10:00 - 11:00 ч./ - София: Кривина, Околовръстен Път
На 23.01.2018 г. /09:30 - 16:00 ч./ - Казичене: Александър Стамболийски, Васил Левски/Черв.Армия/, Георги Бенковски, Кръстю Пастухов/Владо Благо, Липите, Момин Кладенец, ПИ Ид 35239.6106.2205 М.Валого и Балевица, Прогрес, Спас Андреев, Троянов Път, Хан Крум/Дружба/, Цар Борис III/Дим.Благоев/
На 23.01.2018 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София: ул. Васил Левски и ул. Кр. Пастухов
На 23.01.2018 г. /09:30 - 16:30 ч./ - Казичене: Васил Левски, Васил Левски/Черв.Армия/, Вп 52150, Дружба, Мито Войнишки, общ.Димитър Благоев, общ.Стела Благоева, Отец Паисий/Победа/, С Ид. 35239.6102.36, XXV-36, кв. 79, Стария Искър, Троянов Път, Хаджи Димитър, Хан Аспарух/Кооперативна/, Христо Попбожилов, Цар Борис III/Дим.Благоев/, Яворов
На 23.01.2018 г. /09:30 - 16:30 ч./ - София: Цар Борис III/Девети Септ.
На 23.01.2018 г. /12:00 - 16:00 ч./ - София: Цариградско Шосе/Тракия/
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Дружба 1

Община КРАСНО СЕЛО  

На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Виктор Григорович, Виктор Григорович, Ген. Тотлебен, Ген. Тотлебен
На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Ген. Тотлебен, Даскал Манол, Даскал Манол
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Ами Буе, Ами Буе, Борово, Найден Геров, Проф.Д-Р Димитър Атанасов, Смърч

Община КРЕМИКОВЦИ  

На 22.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 23.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 24.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 25.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 26.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ - Долни Богров: 1, 11, 12, 13, 2, 35, 4, 7, 8, УПИ Іх, кв.24
На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Долни Богров: 1, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 25, 3, 5, 8, 9, УПИ IV-376 кв.28
На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ - София: 1-ва, 12-та/Враждебна/, Долни Богров
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Б.Викторов /Ботунец 1/, Б.Викторов /Ботунец 1/, Балкан, Балкан /Ботунец 1/, Ботунец 1, Ботунец 1, Ботунец 1, Ботунец 2, Ботунец 2, Васил Левски /Ботунец 1/, Отец Паисий /Ботунец 1/, Тракийска Могила /Ботунец 1/

Община ЛОЗЕНЕЦ  

На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: ул. Иван Буреш, ул. Г. Янакиев , Акад.Иван Буреш, Арарат, Флора Кънева
На 23.01.2018 г. /12:00 - 14:00 ч./ - София: Слав Караславов , Константин Петканов
На 24.01.2018 г. /11:30 - 13:30 ч./ - София: Проф.Станчо Ваклинов
На 25.01.2018 г. /09:00 - 11:30 ч./ - София: Златен Рог
На 25.01.2018 г. /12:00 - 14:00 ч./ - София: Беломорски Проход, Лозенец , Люботрън

Община ЛЮЛИН  

На 23.01.2018 г. /09:00 - 13:00 ч./ - София: Люлин 10

Община МЛАДОСТ  

На 22.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 23.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 24.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 25.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ На 26.01.2018 г. /08:00 - 16:15 ч./ - София: Младост 3
На 22.01.2018 г. /09:00 - 11:15 ч./ - София: 12-ти Април / Горубляне, Васил Пешев /Кв.Горубляне/, Урвишка Крепост
На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Младост 1

Община НАДЕЖДА  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Надежда 1, Надежда 1
На 26.01.2018 г. /09:15 - 16:30 ч./ - София: Надежда 2

Община ОБОРИЩЕ  

На 22.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ На 23.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ На 24.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Попова Шапка/Станка и Любен
На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Искър
На 23.01.2018 г. /09:15 - 16:30 ч./ - София: Черковна/Паун Грозданов/
На 24.01.2018 г. /09:15 - 16:30 ч./ - София: Стара Планина, Христо Ковачев
На 25.01.2018 г. /09:15 - 16:30 ч./ - София: Цар Симеон
На 25.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ На 26.01.2018 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София: Земен

Община ОВЧА КУПЕЛ  

На 22.01.2018 г. /12:00 - 16:00 ч./ - София: Архитект Франк Лойд Райт, Иван Радоев/456-та/, Камелия/Христо Ноков/, Рождество/Парт.Подвиг/
На 22.01.2018 г. /13:00 - 16:15 ч./ - София: Ангел Стоянов /Суходол/, Бели Брод, Дъб, Игрище, Кирил Христов, местност Суходол, Овче Поле, Орех, Перла, Прохладен Кът, Станислав Ангелов, Стоичко Станиславов, Суходол, Траян Танев, ХI-352 кв.44а, Христо Андонов
На 24.01.2018 г. /08:00 - 12:15 ч./ - София: Боряна
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ - София: 746-та/Овча Купел/, 747-ма/Горна Баня/, Голяма Могила, Каменица, Каменица,Упи IV-102,Кв.59, Обзор
На 25.01.2018 г. /09:00 - 10:15 ч./ На 26.01.2018 г. /15:00 - 16:15 ч./ - София: 111-та/Младост/, 535/72011,Кл.В-5-7-Б, 575-та/Кв.Левски/, 740-та/Овча Купел/, 746-та/Овча Купел/, 747-ма/Горна Баня/, 747-ма/Овча Купел/, 756-та/Овча Купел/, 757-ма/Овча Купел/, 758-ма/Овча Купел/, 759-та/Овча Купел/, 760-та/Овча Купел/, 782/Горна Баня/, XVII-1, кв.96, XVIII-21 кв.96, Белите Борове, Биримирски Поляни/Кв.Горна Баня/, Бисерно Изворче/Горна Баня/, Бойчо Бойчев, В.З. Горна Баня УПИ I-920, В.З. Люлин, В.З.Люлин, В.З.Люлин , УПИ V -1075 , Кв 10, В.З.Люлин УПИ II-253,Кв.1, В.З.Люлин УПИ Іі-5, кв.16а, Вейниче, Георги Бенковски, Гладиола, Голяма Могила, Горна Баня, Гръстниче, Даскал Стефчо/Комун.Победа/, Две Липи, Димитър Шишманов/446-та/, Дон, Еделвайс/Общ.Овча Купел/, Каменица, Каменица,Упи IV-102,Кв.59, Лозище, Лотос, Люлин, Люлинска Котловина, Люлинска Скала, Люти Брод, М. Стубело, Маджарица, Мак, Местн.В.З Люлин, местност Бонсови Поляни, Николай Хрелков, Обзор, Овча Купел, Околовръстен Път, Олдашевец, Перуника, Перуника/Ол.Кошевой/, ПИ 1898.28,М.В.З.Леските, Подлозище, Президент Линкълн, Проф.Никола Милев, Пъстроцветна, Равнище/Кънчо Стоилов/, Роза, Св.Крал/Кирковска Трибуна/, Синьо Езеро, Славянка, Славянска, Суходол, Суходолска, УПИ 13-251,252,Кв.1, УПИ III-355,Кв.53, УПИ VIІІ-208,Кв.1,К.Л.397,М.Подлозище, УПИ ІІІ-170,Кв.15 М.В.З.Люлин, УПИ ІІІ-19 кв.58 В.З.Горна Баня, Цветна Градина
На 26.01.2018 г. /09:30 - 16:00 ч./ - Мало Бучино: Бенковска/В.З.Симоница/
На 26.01.2018 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София: Бегония, Бъдеще, кв.Суходол, М.Бачище, ПИ 68134.3939.22, Люлинска, Местн.Падината, Овче Поле, Овчо Поле/Емил Шекерджийски, Перла, Стоичко Станиславов, Траян Танев, Труд, Явор/Малчика/, Явор/Цв.Божков/

Община ПАНЧАРЕВО  

На 22.01.2018 г. /09:30 - 16:30 ч./ На 24.01.2018 г. /10:00 - 16:30 ч./ На 25.01.2018 г. /10:00 - 16:30 ч./ На 26.01.2018 г. /10:00 - 16:30 ч./ - Панчарево: Беликата, вилна зона Беликата, Невен/В.З.Беликата/, Роза/В.З.Беликата/, Хіх-299, Ягода/В.З.Беликата/
На 23.01.2018 г. /09:30 - 16:00 ч./ - Лозен, общ. Столична: Бяло Море/В.З.Врана-Лозен/
На 23.01.2018 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София: Бяло Поле
На 24.01.2018 г. /09:30 - 13:30 ч./ - Бистрица, общ. Столична: 101-ва, 114, Бистришка Четворка/68-ма/, Бистришко Шосе ПИ 04234.6941.43, вилна зона Бистрица, вилна зона Манастира, М.Бялата Кал В.З Бункера, Спортист/3-та/
На 24.01.2018 г. /09:30 - 13:30 ч./ - София: Бистришко Шосе, Бистришко Шосе

Община ПОДУЯНЕ  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Стефан Караджа
На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Васил Петлешков, Владимир Вазов, Ген. Липранди, Златица, Кочо Честименски, Осогово/Пело Пеловски/, Острово/Ив.Христов-Зъбчето/, Тополница, Хаджи Димитър
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: 575-та/Кв.Левски/, 576-та/Левски/, Княгиня Тамара, Левски-В ||| -291 A 23, Летоструй, Поп Грую, Станислав Доспевски

Община СЕРДИКА  

На 23.01.2018 г. /09:00 - 15:15 ч./ - София: Бенковски, Оралица
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Фондови Жилища
На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Клокотница

Община СЛАТИНА  

На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Кирил Божиков, Марко Бочар, Слатина, Слатинска/Червена Армия/, Христо Смирненски
На 25.01.2018 г. /09:30 - 10:30 ч./ - София: Роглец
На 25.01.2018 г. /09:45 - 10:30 ч./ - София: Роглец, Слатина, Христо Смирненски

Община СРЕДЕЦ  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: 21 Век/449-та Студентска/
На 22.01.2018 г. /10:00 - 16:00 ч./ - София: Васил Левски
На 23.01.2018 г. /10:00 - 16:00 ч./ - София: Христо Белчев
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: 6-ти Септември, Ген. Гурко, Иван Вазов
На 25.01.2018 г. /10:00 - 16:00 ч./ На 26.01.2018 г. /10:00 - 16:00 ч./ - София: Юрий Венелин
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Драган Цанков

Община СТУДЕНТСКИ ГРАД  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Проф.Георги Брадистилов
На 23.01.2018 г. /08:00 - 16:00 ч.; 09:30 - 12:30 ч./ - София: Симеоновско Шосе/Вол.Шосе/
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Проф.Георги Брадистилов, Симеоновско Шосе/Вол.Шосе/
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:30 ч./ - София: Дървеница

Община ТРИАДИЦА  

На 22.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: ул. Янко Забунов
На 22.01.2018 г. /09:15 - 16:00 ч./ На 23.01.2018 г. /09:15 - 16:00 ч./ - София: Балша/Д-Р Минчо Нейчев/
На 23.01.2018 г. /09:30 - 11:30 ч./ - София: ул. Марин Големинов
На 24.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: Ворино, Дойран, ж.к. Красно Село, ул. ”Янко Забунов
На 25.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: ж.к. Красно Село, ул. Янко Забунов
На 25.01.2018 г. /14:30 - 16:00 ч./ - София: Иван Вазов, Ярослав Вешин
На 26.01.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София: ж.к. Красно Село, Неофит Рилски, Смърч

Учени: Животът на общителните мармоти е по-кратък в сравнение със самотните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674541

Учени: Животът на общителните мармоти е по-кратък в сравнение със самотнитеУчени установиха, че общителните мармоти от вида Marmota flaviventris са с по-кратка продължителност на живота в сравнение със самотните си събратя, съобщи Лайф. Това навежда на мисълта, че теорията за социалната подкрепа и увеличената продължителност на живота сред бозайниците може да е невярна. Зоолози от Калифорнийския университет в Лос

Евродепутат: България не е последна по усещане за корупция в Европа

http://clubz.bg/63195-evrodeputat_bylgariq_ne_e_posledna_po_useshtane_za_korupciq_v_evropa

Емил Радев е депутат от ЕНП-ГЕРБ. Снимка eppgroup.eu

България не е последна по усещане за корупция в Европа, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в ефира на бТВ.

Радев участваше със свои колеги от левицата - Петър Курумбашев и патриотите - Ангел Джамбазки. В края на пространен разговор за официалната среща на Бойко Борисов той вметна:

"Аз много бих искал да не се ползва клишето, че България е най-корумпирана в Европа, защоо според усещането на гражданите и според статистиката ние сме на 12-то място. Една Гърция е на първо място с 99% усещане за корупция, Италия 98% и така нататъка!"

Дали под "Европа" Радев има предвид Европейският съюз или целия континент, не стана ясно, но и в двата случая данните му не съвпадат с публично изследване напълно. Отчасти се появяват в Антикорупционния доклад на ЕС от 2014 г. Преди три години в България е отчетено, че 84% от анкетираните "смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната родина". Освен мнение или усещане обаче 4% от европейците спрямо 11% от българите заявяват, че им е бил поискан подкуп в последната година. Само 9% от България - най-ниският процент в ЕС - смятат, че тези престъпления се преследват достатъчно, че да бъде спряна корупцията..

В Гърция 99% са заявили, че смятат корупцията за широко разпространена в родината си, а в Италия - 97%. Но 7% от гърците заявяват, че им е бил поискан подкуп в последната година. 10 държави са пред нас в класацията - но само по един от въпросите на анкетата.

Данните на Радев обаче са не само непълни, а и остарели. Според Индекса за възприемане на корупцията за 2016 г., дело на "Трансперънси Интернешънъл", България е на последно място в ЕС и на дъното в Европа с рейтинг на базата на различни анкети. България е пред Косово, Босна и Херцеговина, Турция, Русия, Украйна на общо 75-то място. Гърция е на 69-то, Сърбия също е пред България.

В добавка - ново изследване на тинк танк на Европарламента от 2017 г. цитира редица други, които поставят България и нейни региони в разнообразни изследвания за корупцията, включително това на "Трансперънси интернешънъл".

Коментар на седмицата №3: Защо ръмжи хубавата Костадинка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6674562

Коментар на седмицата №3: Защо ръмжи хубавата КостадинкаЗаради Доналд Туск и Емил Кошлуков десни и русофили заговарят в синхрон През първата седмица от председателството Доналд Туск и Емил Кошлуков незнайно защо накараха фейсбук елитите да се държат неприлично. Разтърсващата реч на поляка и шоуто на бившия политик по БНТ провокират повече тропане с крак, плезене и пръхтене,

И чешкият премиер идва в София

http://www.cross.bg/i-cheshkiyat-premier-idva-v-sofiya-1565961.html

/КРОСС/ Министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш ще проведат работна среща на 22 януари в Министерския съвет. Те ще разговарят по теми от взаимен интерес за двете страни, сред които са задълбочаването на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена. На срещата ще бъдат обсъдени и въпроси от европейския дневен ред - бъдещето на ЕС, подготовката на Многогодишната финансова рамка, както и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.  

US посланикът в Русия се изкъпа в ледени води и обу валенки

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-poslanik-jon-hantsman-26798859

Американският посланик в Русия Джон Хънтсман участва в традиционните къпания за Кръщение Господне.

Мартин Шулц: Не сме подготвени за нови избори

https://www.investor.bg/evropa/334/a/martin-shulc-ne-sme-podgotveni-za-novi-izbori-254239/

Европа се нужда е от добре работещо германско правителство, смята лидърат на социалдемократите

Пушачите в САЩ намаляват, но все още са 38 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674508

Пушачите в САЩ намаляват, но все още са 38 милионаБроят на пълнолетните американци, които пушат, е намалял, но близо 38 милиона души в държавата излагат на риск здравето си с вредния навик, сочат официални данни на американското правителство, цитирани от агенция ЮПИ. Нивото на пушачите сред хората над 18 години в САЩ спадна от близо 21 % през 2005 г. до 15,5 % през 2016 г.

Франция: Турция да прекрати операциите срещу сирийските кюрди

https://www.actualno.com/europe/francija-turcija-da-prekrati-operaciite-sreshtu-sirijskite-kurdi-news_655460.html

Френският министър на отбраната Флоранс Парли призова Турция да прекрати операциите си срещу сирийските кюрди. Според нея това може само да нанесе вреда на борбата срещу групировката "Ислямска държава". Боевете трябва да спрат, заяви тя по телевизия „Франс 3“. Те може да отклонят от основната борба – срещу тероризма - кюрдските бойци, които са на страната и са силно ангажирани в коалицията, към която Франция принадлежи, добави тя. Франция иска също така

Григор Димитров показа класа срещу Кириос и е на 1/4-финал в Австралия

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-pokaza-klasa-sreshtu-kirios-i-e-na-14-final-v-avstraliya-news274541.html

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Третият в световната ранглиста елиминира представителя на домакините Ник Кириос със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4) след много оспорван мач, продължил 3:27 чaса. Във вторник на четвъртфиналите Димитров ще играе срещу британеца Кайл Едмънд, който за първи път в кариерата си достигна до топ 8 в турнир от Големия шлем. Ако преодолее този съперник, българинът най-вероятно ще се изправи срещу Рафа Надал в повторение на епичния полуфинал от 2017 г. Победата на Григор Димитров срещу Кириос бе много престижна, защото австралийският талант се намира в отлична форма. Третият в света имаше нужда да вдигне нивото на играта си след колебанията в предишните два кръга от турнира. Българинът стори точно това. Той намали драстично непредизвиканите грешки, повиши успеваемостта на първия си сервис и показа нужното търпение при разиграванията срещу Кириос. Именно концентрацията бе това, което го измъкна срещу бомбения сервис на австралиеца. Първите възможности за пробив в първия сет дойдоха при резултат 3:3. Димитров достигна до два брейкпойнта, но те бяха бързо заличени след два аса на Кириос, който в крайна сметка взе гейма си. До края на сета нямаше други големи възможности за пробив и се стигна до тайбрек. В решителната част Кириос намали силата на началния си удар, което даде шанс на Димитров да влезе в по-дълги разигравания. При тях той доминираше и затвори тайбрека със 7:3. Само през първия сет Кириос вкара 13 аса, но Димитров бе стабилен и не допусна нито една възможност за пробив. Първият пробив в мача дойде за 4:3 гейма във втория сет. Той бе за българина, който се възползва от колебанията в сервиса на своя съперник. Кириос обаче се върна в играта, след като спаси сетбол и на свой ред получи шанс пробив, който реализира веднага – 5:5. Вторият сет същосе реши с тайбрек и той отново бе за Григор Димитров – 7:4. Той показа отлична защита и невероятни форхенди, въпреки агресивната игра на Кириос. В началото на третия сет австралийската публика се бе умълчала, което даде шанс за изява на българите на "Род Лейвър Арина". Виковете “Българи, юнаци“ накараха Джон Макенроу да попита: "Къде се намираме? Да не сме в София?" Въпреки че губеше с 0:2 сета, Ник Кириос показа, че не се е предал. Той продължи да сервира невероятно, но сега подлагаше под напрежение съперника сии при неговото сервиране. Така се стигна до пробив за Кириос за 3:2 гейма. Мощните сервиси на австралиеца продължиха до края на сета и Димитров нямаше никакъв начин да влезе обратно в сета. В четвъртия сет българинът стигна до две възможности за пробив в четвъртия гейм, но не успя да се възползва. Той проби Кириос за 5:3, след като австралиецът прати решителен смач в мрежата. Димитров обаче не се възползва от тази възможност и пак допусна връщане на пробива, вместо да затвори мача при своето подаване. В крайна сметка отново се стигна до тайбрейк, където българинът показа, че има по-здрави нерви. Победата бе подпечатана с невероятен минаващ удар от форхенд. Това е трета победа на Гришо срещу Кириос, от когото той загуби преди две седмици на полуфиналите в Бризбейн.  "Да се играе срещу Ник винаги е трудно, преди две седмици загубих от него. Той сервира и играе невероятно и наистина здраво се бори. Това бе един от тези мачове, в които трябва да си фокусиран и да се опиташ да се възползваш от всяка възможност", коментира Григор Димитров след мача. Анализаторът на “Евроспорт“ и бивш номер 1 в света Матс Виландер коментира с много суперлативи играта на Григор Димитров. „Григор излезе и отново показа какъв атлет е. Сервираше много по-добре и това му помогна много. Вдигна равнището си за този мач, защото в предишните му мачове не бяхме убедени, че е способен на това. Той е трети в световната ранглиста и показа защо. Димитров беше много гладен днес. Може би видяхме Григор в най-доброто му състояние. Днес нямаше много време за мислене, беше гъвкав и силен. Беше много концентриран“, коментира Виландер.

Григор Димитров спечели срещу Ник Кириос и продължава напред в Австралия

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-specheli-sreshtu-nik-kirios-i-prodalzhava-napred-v-avstraliya-news274541.html

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 3 Димитров елиминира представителя на домакините Ник Кириос със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4) след 3:26 часа оспорван мач с три тайбрека. На четвъртфиналите Григор ще играе срещу британеца Кайл Едмънд, който за първи път в кариерата си достигна до топ 8 в турнир от Големия шлем. Срещата ще бъде във вторник. Това е трета победа на Гришо срещу австралиеца Ник Кириос, от когото той загуби преди две седмици преди две седмици на полуфиналите в Бризбейн.  "Да се играе срещу Ник винаги е трудно, преди две седмици загубих от него. Той сервира и играе невероятно и наистина здраво се бори. Това бе един от тези мачове, в които трябва да си фокусиран и да се опиташ да се възползваш от всяка възможност", коментира Григор Димитров след мача.

Предлагат Източен Йерусалим да е столица на Палестина

https://frognews.bg/novini/predlagat-iztochen-ierusalim-stolitsa-palestina.html

Източен Йерусалим да стане столица на Палестина предложи йорданския крал Абдула Втори. Според него единственото решение на израелско-палестинския конфликт е това с две държави.

6 от най-мистериозните убийства в историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673798

6 от най-мистериозните убийства в историятаЗагадъчните убийства не са само сюжет на много от най-гледаните сериали по телевизията. Напротив - голяма част от случилите се в близкото минало убийства се превръщат в сценарии на едни от най-популярните филми с участието на актьори като Робърт Дауни-младши, Марк Ръфало и Скарлет Йохансон. А вълнението около тези заплетени криминални случаи

БСП дава Цветан Цветанов и кметове на ГЕРБ на прокуратурата

http://www.cross.bg/zafirov-prokyratyrata-dans-1565960.html

/КРОСС/ От БСП внасят пет сигнала в прокуратурата за престъпления, които касаят целия диапазон от корупционни схеми в българското общество. Те засягат зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметове на партията. Това обяви по време на пресконференция Атанас Зафиров. В централата на "Позитано" от левицата предоставиха справката на ДАНС за извършената проверка на системата БАЦИС и постановлението с отказ за образуване на досъдебно производство от прокуратурата.  „След като толкова лесно бяха разсекретени докладите на ДАНС и прокуратурата, кое е наложило те да бъдат засекретени и колко ли още подобни доклади получават ненужно висок гриф на секретност, само за да бъде скрито от българското общество това, което вече стана ясно – корупцията, паралелната държава са се вкоренили трайно в нашето общество”, заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров. „Изпълнявайки своята мисия за борба с паралелната държава, БСП ежедневно се натъква на подобни корупционни схеми. Пет от тях внасяме в прокуратурата”, подчерта Зафиров. „Внасяме сигнал, свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ – кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Той беше персонално споменат от Бойко Борисов като кмет за пример. Едно от първите му действия, като кмет, обаче е да уволни 42 служители

БСП дава Цветан Цветанов на прокуратурата

http://www.cross.bg/dans-prokyratyrata-batzis-1565960.html

/КРОСС/ От БСП внасят пет сигнала в прокуратурата за престъпления, които касаят целия диапазон от корупционни схеми в българското общество. Това обяви по време на пресконференция Атанас Зафиров. В централата на "Позитано" те предоставиха справката на ДАНС за извършената проверка на системата БАЦИС и постановлението с отказ за образуване на досъдебно производство от прокуратурата. Четири от сигналите са свързани с общински кметове на ГЕРБ, а петият е заместник-председател на партията и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов.. В изказването си Георгиев посочва: "Цветанов ме запозна с един вътрешен човек за "Наглите". "Ние питаме откъде, как кога и при какви обстоятелства заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи познава лице, което е вътрешно за "Наглите"?", запитаха на пресконференцията.На пресконференцията от левицата представиха документи, които, според тях, разкриват паралелната държава, в която живеем. Те показаха Справка на ДАНС и Постановление на прокуратурата за отказ от образуване на досъдебно производство за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). „Данните на ДАНС и прокуратурата за БАЦИС не кореспондират с казаното от Министерство на финансите и тази тема ще бъде дискутирана утре на извънредно заседание на вътрешната комисия и Комисията по бюджет и финанси

Биатлонистки едва не пострадаха в Антхолц

https://offnews.bg//zimni/biatlonistki-edva-ne-postradaha-v-antholtc-673296.html

Две елитни германски биатлонистки едва не пострадаха по време на масовия старт на 12.5 километра от Световната купа по биатлон в италианския зимен център Антхолц-Антерселва.

Върху главите на Франциска Пройс и Марен Хамершмид се изсипа натрупал се по дърветата край трасето сняг, като в момент видимостта пред тях стана нулева, но те продължиха и в крайна сметка завършиха в топ 10 - Хамершмид е 6-а, а Пройс - 8-а.

Победата грабна трикратната олимпийска шампионка от Сочи 2014 Дария Домрачова от Беларус. 31-годишната съпруга на легендата Оле Ейнар Бьорндален преодоля трасето за 40:23.9 минути и пропусна само една мишена в четирите си стрелби.

Така тя записа втора победа за сезона и 30-а в кариерата си за Световната купа.

Двукратната олимпийска шампионка Анастасия Кузмина (Словакия) остана втора с три грешки и изоставане от 11.9 секунди.
Трета финишира Кайса Макарайнен от Финландия на 16.2 секунди с четири пропуснати мишени.

Италианката Доротея Вирер водеше преди последната стрелба, но в нея направи два пропуска и в крайна сметка завърши седма на 29.4 секунди зад Домрачова.

Башар Асад определи офанзивата на Турция като подкрепа за тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674553

Башар Асад определи офанзивата на Турция като подкрепа за тероризмаПрезидентът на Сирия Башар Асад заяви в неделя, че офанзивата на Турция в северозападния сирийски район Африн е част от подкрепата на Анкара за екстремистките групировки, предава AFP. „Бруталната турска агресия в сирийския град Африн не може да бъде отделена от политиката на турския режим, провеждана от първите дни на сирийската криза.

БСП внася сигнал в прокуратурата за отношенията между Цветанов и вътрешен за "Наглите" човек

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/21/3116051_bsp_vnasia_signal_v_prokuraturata_za_otnosheniiata/?ref=rss


БСП анонсира днес пет сигнала срещу ГЕРБ, които внася в прокуратурата. Един от тях е за "допирните точки и отношенията" между вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и човек, определян като вътрешен за групата "Наглите". След убийството на великотърновския бизнесмен Петър Христов се разбра, че през Цветанов той е съдействал за залавянето на "Наглите".<br /><br />На "Позитано" 20 днес Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП цитира...

БСП внася пет сигнала за корупция, единият е срещу Цветанов

https://offnews.bg//politika/bsp-vnasia-pet-signala-za-koruptcia-ediniat-e-sreshtu-tcvetanov-673295.html

БСП внася в прокуратурата пет сигнала за корупционни схеми, съобщи на пресконференция днес Атанас Зафиров от лявята партия.

"Първият сигнал е свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ - на град Стамболийски, като една от първите му работи е била му да уволни 42 служители, а на тяхно място според получения от нас сигнал са назначени близки персонално до кмета", заяви Зафиров.

Вторият сигнал е срещу кмета на Тетевен за безпринципни назначения, третият е във връзка със състоянието на охранителната фирма на МО МОБА. Четвъртият сигнал е за съмнения за злоупотреба в община Дулово, свързана с процедура за обществени поръчки.

Петият сигнал касае заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Зафиров обясни, че в интервю бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев казва, че благодарение на Цветанов са заловени "Наглите" и че Цветанов го бил запознал с човек, вътрешен за "Наглите", който го запознал с друг човек. Според БСП тези обстоятелства поставят въпроси, свързани с морала и закона при осъществяването на срещите между министър и човек, определен от Георгиев като "вътрешен за "Наглите".

БСП ще продължи и следващата седмица с внасянето на сигнали и за други български общини като Шумен, Бургас, Септември, каза още Зафиров.

От БСП ще настояват също на утрешното извънредно заседанието на парламентарните комисии по вътрешните работи и на финансите , освен изслушването на финансовия министър и директора на на агенция "Митници" , да бъдат изслушани и представители на МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка със системата БАЦИС, която функционира в агенция "Митници".
Иван Иванов посочи, че не може да се установи кой, кога и защо е влизал в системата. Според него от докладите на ДАНС и прократурата е видно, че, ако едно лице има паролата за достъп, може да изтрие например три ТИР-а с цигари, без да има притеснения ,че ще бъде заловено и ще му бъде търсена наказателна отговорност. Според БСП става въпрос за много сериозно източване на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи, ДДС и мита.

"Ще искаме още утре да бъде разсекретен протоколът от заседанието на комисията за контрол върху приходните агенции, както и докладът на МВР с данни за престъпления, свързани с корупцията", заяви Иванов.

Ердоган: Ще приключим бързо с кюрдите в Африн, виждаме как панически бягат

http://www.cross.bg/erdogan-afrin-narodna-1565959.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази надежда, че турската офанзива срещу кюрдските милиции в Северна Сирия ще приключи бързо. „С божията воля, тази операция ще приключи в най-скоро време", заяви Ердоган по време на реч в Бурса, след като страната му започна кампания за прочистването на сирийските „Сили за народна самоотбрана" (YPG), смятани от Анкара за сирийско разклонение от ПКК, от региона Африн. И за да аргументира думите си допълни: „Всички виждаме как въоръжените представители на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди панически бягат...". Днес турската армия започна сухопътна офанзива към Африн, като прехвърли войските си на територията на Сирия, а активно участие взема и авиацията, която нанася удари по кюрдските цели от въздуха.  

Две села във Варненско без ток утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=367567

Две села ще останат без ток утре - 22 януари във Варненско, научи Moreto.net. От 8.30 до 16.30 ч. ток няма да има в Бояна и Оборище.

Бабинден на площада в Несебър, 6 двойки близнаци за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6674398

Бабинден на площада в Несебър, 6 двойки близнаци за 2017 г.293 бебета са се родили на територията на община Несебър през 2017 г., от тях 6 двойки близнаци. Морската община отпразнува Бабинден на площад "Жулиета Шишманова", където бе пресъздаден обичая Бабуване. Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата", пожела "Бабата",  след като по традиция ръцете й бяха измити с вода и

Виж снимки от победата на Григор над Кириос

https://www.24chasa.bg/sport/article/6674546

Виж снимки от победата на Григор над Кириос                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Свиленски: Докато ГЕРБ обсъжда Истанбулската конвенция, БСП внася мерки срещу насилието

https://www.actualno.com/politics/svilenski-dokato-gerb-obsyjda-istanbulskata-konvencija-bsp-vnasja-merki-sreshtu-nasilieto-news_655447.html

„БСП заяви, че най-големият проблем на страната ни е корупцията. Откакто внесохме вота на недоверие, виждаме, че управляващите признават, че в България има корупция. Нека да видим какво направиха правителствата на ГЕРБ за борбата с корупцията, която задушава държавата”. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски пред БНР. Той добави, че управляващите искат да харчат пари за някакви проекти, но към днешната дата няма работещо електронно управление.

АПИ: През нощта се очаква снеговалеж, шофьорите да не пътуват, ако не е спешно

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6674517

АПИ: През нощта се очаква снеговалеж, шофьорите да не пътуват, ако не е спешноПрез нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Прогнозата на синоптиците е, че през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилват, напомнят от АПИ. Най-много валежи и силен вятър, което е предпоставка за снегонавявания,се очакват в Североизточна и Югоизточна България. Всички областни пътни управления и снегопочистващите

Американският посланик в Русия се къпа в ледено езеро за Богоявление

http://www.mediapool.bg/amerikanskiyat-poslanik-v-rusiya-se-kapa-v-ledeno-ezero-za-bogoyavlenie-news274540.html

Американският посланик в Русия Джон Хънтсман се включи в традиционните къпания за Кръщение Господне, съобщават руски медии. Заедно със семейството си Хънстман посети в неделя Воскресенския Ново-Ерусалимски манастир, запозна се с неговата история, а след това отиде на река Истра, където в леда е изрязана дупка за потапяне във водата.   Американският дипломат се появи пред камерите в син хавлиен халат и традиционни руски валенки. Студеното време не го уплаши и Хънтсман, останал по шорти, се потопи три пъти в ледените води. каквато е руската традиция на Богоявление. Примера му последваха и други американски дипломати.   "Чувствам голяма връзка с народа на Русия! Това е незабравим момент и опит", заяви посланикът, според когото познаването на традициите помага за връзките между хората.   Тази година около 4 млн. руснаци са се къпали в реки и езера за Кръщение Господне. На 18 януари това направи и президентът Владимир Путин.

Григор Димитров: Не започнах добре турнира, но успях да превключа на друга предавка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/21/3116059_grigor_dimitrov_ne_zapochnah_dobre_turnira_no_uspiah/?ref=rss


Григор Димитров изрази голямо задоволство от нивото на игра, което показа в зрелищната и много драматична битка с Ник Кириос в осминафиналите на Australian Open. Българският тенисист успя да пречупи намиращия се в страхотна форма австралиец след 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4). Световният №3 спечели три тайбрека срещу играч, който беше спечелил всеки от четирите си дълги гейма в турнира.<br /><br />"Винаги е много трудно да играеш срещу Ник. Загубих от него преди две седмици (в...

Радев е в изключително печеливша позиция

http://www.cross.bg/prezident-radev-gerb-1565958.html

/КРОСС/ Първите 12 месеца на президента Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60 на сто и на недоверие - около и под 30 процента, според „Галъп интернешънъл". Има обаче една сигнална лампа, каза в „Неделя 150" Първан Симеонов - изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл": „Като гледаме стартовите години на няколкото президентски мандата, които имахме, това е може би най-добрата стартова година откъм обществено доверие от времената на Петър Стоянов и Желю Желев насам. Поне от днешна гледна точка - благоприятна картина на общественото доверие с една сигнална лампа - президентът влезе в много остра конфронтация с ГЕРБ. В един момента прави така, че доверието е застрашено. Президентът може да изгуби предписаната роля на балансьор на центъра в политическия живот и да вземе страна - нещо, от което не можа да се опази неговият предшественик. Данните показват, че тази опасност е налице, но не се е случило това". Българският президент не е част от българският политически елит, той стои някак обособено, странично от българската политическа корпорация и има право, макар че не се е възползвал от това право, да конституира паралелни политически светове, каза Валентин Вацев, преподавател по геополитика, който също бе гост в Неделя 150": „Поради една парадоксалност на българското държавно устройство българският президент не е власт в нито един смисъл

Деца на служители на Сметната палата рисуваха с художника Иван Яхнаджиев

https://offnews.bg//kultura/detca-na-sluzhiteli-na-smetnata-palata-risuvaha-s-hudozhnika-ivan-iahn-673294.html

Деца на служители от Сметната палата нарисуваха „Цветовете на България“ с художника Иван Яхнаджиев, съобщиха от ведомството.

Желанието им е да подарят пъстроцветните си картини на гости на Председателството, за да им покажат красотата на родината си. Очаква се по покана на българската Сметната палата в рамките на Председателството през май в София да дойдат председателите на върховните одитни институции на европейските страни и всички те ще получат цветния дар от децата.

С емоцията им се заразиха и техните родители и някои от тях спонтанно се включиха в открития урок по рисуване на художника, който преди време направи своеобразен бодиарт на одитен доклад на Сметната палата.

Учениците в град Брезово излизат в грипна ваканция

https://www.actualno.com/plovdiv/uchenicite-v-grad-brezovo-izlizat-v-gripna-vakancija-news_655457.html

Учениците в град Брезово излизат в тридневна грипна ваканция, считано от утре – 22 януари. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на Община Брезово инж. Радньо Манолов. Причината за издадената заповед за прекратяване на учебните занятия са докладни от директорите на училищата, че 40 % от учениците отсъстват. „В детската градина ситуацията е идентична – от 100 деца, записани в детското заведение, само 20 присъстват. Затова и в де

Меркел и Макрон се готвят да осъвременят Елисейския договор

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-i-makron-se-gotviat-da-osyvremeniat-eliseiskiia-dogovor-254238/

Преди 55 години Франция и Германия подписаха договор за сътрудничество в социалната сфера, технологиите и политиката

Името на Македония вдигна над 100 хил. на протест в Солун

https://offnews.bg//sviat/imeto-na-makedonia-vdigna-nad-100-hil-na-protest-v-solun-673293.html

Участието на гърците на митинга надмина очакванията на самите организатори. Над 100 000 души са се събрали около паметника на Александър Велики в центъра на Солун, съобщава БНР. Непрекъснато пристигат автобуси с хора от цялата страна. Стотици автобуси и коли са блокирани на достъпите до Солун и не могат да достигнат до митинга.

Силно е присъствието на полицията. Няма напрежение сред демонстрантите.

С национални знамена и плакати "Македония е Гърция" демонстрацията е против използването на "Македония" в конституционното име на съседната държава.

Демонстрантите са категорични:

Македония е гръцка и столицата й е Солун. Това е Македония сега, а не това, което те казват и начина, по който обръщат историята.

Обявиха всички депутати, които подкрепят при гласуване име с употреба на Македония за "национални предатели".

Организаторите на демонстрацията са неправителствени организации от цяла Гърция и от чужбина. Въпреки това на митинга присъстват и депутати от две парламентарни партии.

Наблюдатели коментират, че въпреки желанието на правителството на Алексис Ципрас да реши казуса с името на Македония, има реална опасност от избухване на силно напрежение сред гърците.

Ердоган за сирийските кюрди: Виждаме как уплашено бягат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674471

Ердоган за сирийските кюрди: Виждаме как уплашено бягатТурският президент Реджеп Тайип Ердоган в момента прави обръщение към нацията в град Бурса по повод започналата турска военна операция на сирийска територия в района на Африн, пише вестник „Ватан”. „Всички виждаме как въоръжените представители на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди панически бягат…”, подчертава Ердоган,

Кошлуков: С личен пример карам хората да работят повече, отколкото са свикнали

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/21/3116057_koshlukov_s_lichen_primer_karam_horata_da_rabotiat/?ref=rss


Програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков публикува във фейсбук профила си в 14 точки своето разбиране за това каква трябва да бъде обществената телевизия и какви да са нейните цели и задачи.<br /><br />Като пояснява, че видял, че "някои хора се вълнуват много от обществената телевизия", той заявява, че кара подчинените си да работят повече, отколкото са свикнали, и че обществените телевизии в чужбина имат висок рейтинг. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да...

Ципрас: Трябва да признаем - вече 25 години Република Македония вече е призната под това име

http://www.cross.bg/makedoniya-tzipras-imeto-1565957.html

/КРОСС/ Учудващо или не, излъченият от националистическата партия СИРИЗА премиер на Гърция Алексис Ципрас, не подкрепи протеста на десетки хиляди гърци, които излязоха по улиците на Солун, за да изразят категорична позиция „Македония" да не бъде включвано в името на държавата, която понастоящем в южната ни съседка наричат Бивша югославска република Македония. Както Гърция не признава държавата под консистуционното ѝ име Република Македония и в последните дни се водят преговори между двете страни за разрешаване на спора. „Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава. В продължение на 25 години нашите съседи са признати под името Република Македония от редица страни по света, докато ние се борим навсякъде, да ги наричат Бивша югославска република Македония. И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония" в едно съставно име - географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи", обяви Ципрас, цитиран от БГНЕС. Любопитно е, че само преди ден гръцкият министър-председател обаче обяви, че нямало такона нещо като македонска нация.  

Турция започна и сухопътна офанзива срещу кюрдите в Сирия

http://www.mediapool.bg/turtsiya-zapochna-i-suhopatna-ofanziva-sreshtu-kyurdite-v-siriya-news274539.html

Турция обяви в неделя началото на сухопътна операция против кюрдите в северната част на Сирия, ден след нанесените турски въздушни удари в региона срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции "Сили за защита на народа". Кюрдите твърдят, че са отбили настъплението и са заставили турските военни да отстъпят, предаде БиБиСи. Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Хабертюрк. В същото време продължават и турските въздушни удари по позиции на кюрдите в Африн. Йълдъръм каза, че операцията, наречена "Маслинова клонка", ще се осъществи в четири етапа и че с нея Турция цели да създаде 30-километрова "зона за сигурност" в Северна Сирия.   Операцията в Африн ще приключи много бързо, заяви в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Терористите бягат от там (от Африн), а ние всички заедно ще ги отблъснем. Бомбардират ги нашите самолети, сега назопчна сухопътна операция. Ние провеждаме операция за защита на нашите граници. Нека Аллах да помогне на нашите войници", заяви Ердоган в слово, произнесено в Бурса.   Йълдъръм информира, че турската армия е навлязла 3.5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран район там. По думите му операцията е започнала в 11.05 часа местно време и засега няма загинали или ранени турски войници.   В публикувано на 21 януари заявление на турското командване се съобщава, че са поразени 153 цели, включително "укрития, убежища и арсенали". Артилерийският обстрел на кюрдски позиции, започнал в четвъртък, продължава. Изострянето на ситуацията в района може да доведе до пряк конфликт на Турция с натовския й съюзник САЩ, които поддържат кюрдското опълчение. Някои от кюрдските подразделения помагаха на американските усилия в битката й с "Ислямска държава".   Анкара твърди, че има благословията на Русия за ударите Йълдъръм каза още, че в резултат на операция "Маслинова клонка" ще бъдат унищожени всички "терористични организации", както и че преди началото на операцията са били проведени "всички дипломатически преговори". Турският премиер заяви, че Русия няма възражения срещу операцията в Африн, а Турция работи за успокояване на безпокойството на Иран и "поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран", съобщи турската телевизия НТВ.   През последните няколко месеца Турция заплашваше с военна операция срещу кюрдите в Сирия, които Анкара смята за отговорни за действията на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция. ПКК, която от 1984 г. настоява за кюрдска автономия, е забранена в Турция. Сега турските власти се опитват да изтласкат кюрдите от района на Африн в Северна Сирия, в който те са разположени от 2012 г. Кюрдските бунтовници в Сирия отричат да имат пряка политическа или военна връзка с ПКК.   Сирийските власти са против турската инвазия   Сирийските власти от своя страна предупредиха Турция да се въздържа от каквито и да е военни действия на сирийска територия и заплашиха да свалят турски военни самолети.   Кюрдски милиции "Сили за защита на народа" са част от коалицията "Сирийски демократични сили", в която влизат и други опълчения. Именно тези сили, поддържани от американската бойна авиация, изиграха значителна роля в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва БиБиСи.   Дамаск и Техеран приканиха Турция незабавно да прекрати военната си операция Президентът на Сирия Башар ал Асад окачестви като "застрашителна агресия" турската военна операция срещу кюрдския анклав Африн, съобщи в неделя сирийската информационна агенция САНА, цитирана от ДПА.   По думите на Асад офанзивата е част от политиката, която Анкара следва още от началото на кризата, основана на "подкрепа за тероризма и терористични организации.   Турция е твърд противник на режима на Асад и поддръжник на бунтовниците, които искат да го свалят от власт, припомня ДПА, цитирана от БТА. Ройтерс цитира съобщение на иранската агенция ИРНА, че външното министерство в Техеран приканва Анкара незабавно да прекрати операцията си. Според говорителя на ведомството Бахрам Гасеми задълбочаването на кризата в Африн може да бъде от полза за "терористични групировки в Северна Сирия".   Москва отрича да има намеса в Африн, виновни били американците   Русия, която поддържа режима на сирийския президент Башар Асад, заяви, че няма да се намесва в конфликта н Африн. Москва няма да предприема нищо, освен ако нейни военни бази в Сирия не се окажат под заплаха, заяви пред Интерфакс зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Франц Клинцевич.   Според съобщения от Анкара, преди началото на въздушните удари срещу Африн ръководството на турските въоръжени сили и разузнаването са се опитали по техни канали да получат съгласие от Москва, тъй като тази част от сирийското въздушно пространство се контролира от руската авиация. Било ли е дадено такова съгласие, или Русия си затваря очите и не възпрепятства въздушните удари на турските военновъздушни сили в събота, засега не е ясно.   Русия съобщи, че нейните военни, намиращи се на летището в Африн, са го напуснали от съображения сигурност. Руското министерство на отбраната заяви, че до сегашната ситуация се е стигнало заради провокативните действия на Вашингтон да доставя оръжие на проамерикански формирования в Сирия.   Сирийските кюрди обаче твърдят, че част от отговорността за случващото се в Африн е на Русия. Те обявиха, че Москва е "престъпен партньор на Анкара в убийствата" на мирни граждани в района.   Руското външно министерство изрази озадачение от турската операция в Сирия и съобщи, че неговият ръководител Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън са обсъдили по телефона "мерки, насочени към обезпечаване на стабилността в Северна Сирия". В събота и турският външен министър Мевлют Чавушоглу говори с Тилръсън по телефона. Говорител на сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" заяви, че турски части са се опитали да прекосят границата на страната в района на Африн в неделя, но са били изтласкани обратно след ожесточени сражения със сирийските бунтовнически групи, предаде Ройтерс.   Друг представител на Силите за защита на народа каза, че "всички турски военни сухопътни атаки срещу Африн са били отблъснати и те са били принудени да се изтеглят".

Турция започна и сухопътна операция срещу кюрдите в Сирия

http://www.mediapool.bg/turtsiya-zapochna-i-suhopatna-operatsiya-sreshtu-kyurdite-v-siriya-news274539.html

Турция обяви в неделя началото на сухопътна операция против кюрдите в северната част на Сирия, ден след нанесените турски въздушни удари в региона срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции "Сили за защита на народа". Кюрдите твърдят, че са отбили настъплението и са заставили турските военни да отстъпят, предаде БиБиСи. Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Хабертюрк. В същото време продължават и турските въздушни удари по позиции на кюрдите в Африн. Йълдъръм каза, че операцията, наречена "Маслинова клонка", ще се осъществи в четири етапа и че с нея Турция цели да създаде 30-километрова "зона за сигурност" в Северна Сирия.   Операцията в Африн ще приключи много бързо, заяви в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Терористите бягат от там (от Африн), а ние всички заедно ще ги отблъснем. Бомбардират ги нашите самолети, сега назопчна сухопътна операция. Ние провеждаме операция за защита на нашите граници. Нека Аллах да помогне на нашите войници", заяви Ердоган в слово, произнесено в Бурса.   Йълдъръм информира, че турската армия е навлязла 3.5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран район там. По думите му операцията е започнала в 11.05 часа местно време и засега няма загинали или ранени турски войници.   В публикувано на 21 януари заявление на турското командване се съобщава, че са поразени 153 цели, включително "укрития, убежища и арсенали". Артилерийският обстрел на кюрдски позиции, започнал в четвъртък, продължава. Изострянето на ситуацията в района може да доведе до пряк конфликт на Турция с натовския й съюзник САЩ, които поддържат кюрдското опълчение. Някои от кюрдските подразделения помагаха на американските усилия в битката й с "Ислямска държава".   Анкара твърди, че има благословията на Русия за ударите Йълдъръм каза още, че в резултат на операция "Маслинова клонка" ще бъдат унищожени всички "терористични организации", както и че преди началото на операцията са били проведени "всички дипломатически преговори". Турският премиер заяви, че Русия няма възражения срещу операцията в Африн, а Турция работи за успокояване на безпокойството на Иран и "поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран", съобщи турската телевизия НТВ.   През последните няколко месеца Турция заплашваше с военна операция срещу кюрдите в Сирия, които Анкара смята за отговорни за действията на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция. ПКК, която от 1984 г. настоява за кюрдска автономия, е забранена в Турция. Сега турските власти се опитват да изтласкат кюрдите от района на Африн в Северна Сирия, в който те са разположени от 2012 г. Кюрдските бунтовници в Сирия отричат да имат пряка политическа или военна връзка с ПКК.   Сирийските власти са против турската инвазия   Сирийските власти от своя страна предупредиха Турция да се въздържа от каквито и да е военни действия на сирийска територия и заплашиха да свалят турски военни самолети.   Кюрдски милиции "Сили за защита на народа" са част от коалицията "Сирийски демократични сили", в която влизат и други опълчения. Именно тези сили, поддържани от американската бойна авиация, изиграха значителна роля в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва БиБиСи.   Москва отрича да има намеса в Африн, виновни били американците   Русия, която поддържа режима на сирийския президент Башар Асад, заяви, че няма да се намесва в конфликта н Африн. Москва няма да предприема нищо, освен ако нейни военни бази в Сирия не се окажат под заплаха, заяви пред Интерфакс зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Франц Клинцевич.   Според съобщения от Анкара, преди началото на въздушните удари срещу Африн ръководството на турските въоръжени сили и разузнаването са се опитали по техни канали да получат съгласие от Москва, тъй като тази част от сирийското въздушно пространство се контролира от руската авиация. Било ли е дадено такова съгласие, или Русия си затваря очите и не възпрепятства въздушните удари на турските военновъздушни сили в събота, засега не е ясно.   Русия съобщи, че нейните военни, намиращи се на летището в Африн, са го напуснали от съображения сигурност. Руското министерство на отбраната заяви, че до сегашната ситуация се е стигнало заради провокативните действия на Вашингтон да доставя оръжие на проамерикански формирования в Сирия.   Сирийските кюрди обаче твърдят, че част от отговорността за случващото се в Африн е на Русия. Те обявиха, че Москва е "престъпен партньор на Анкара в убийствата" на мирни граждани в района.   Руското външно министерство изрази озадачение от турската операция в Сирия и съобщи, че неговият ръководител Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън са обсъдили по телефона "мерки, насочени към обезпечаване на стабилността в Северна Сирия". В събота и турският външен министър Мевлют Чавушоглу говори с Тилръсън по телефона. Говорител на сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" заяви, че турски части са се опитали да прекосят границата на страната в района на Африн в неделя, но са били изтласкани обратно след ожесточени сражения със сирийските бунтовнически групи, предаде Ройтерс.   Друг представител на Силите за защита на народа каза, че "всички турски военни сухопътни атаки срещу Африн са били отблъснати и те са били принудени да се изтеглят".

Уникален Григор Димитров победи Ник Кирьос

https://frognews.bg/novini/unikalen-grigor-dimitrov-pobedi-nik-kirjos.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна поредна изключителна победа. Гришо се класира за четвъртфиналите на Australian Open, след като победи представителя на домакините Ник Кирьос с 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4) в мач, продължил 3 часа и 27 минути.

Лара Гут спечели старт от Световната купа за пръв път от близо година

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/21/3116055_lara_gut_specheli_start_ot_svetovnata_kupa_za_pruv_put/?ref=rss


Швейцарката Лара Гут спечели супергигантския слалом в Кортина д’Ампецо, пети старт в дисциплината през сезона. Гут записа пръв успех в Световната купа от почти една година, последната ѝ победа отново беше в Кортина – на спускането на 28 януари 2017 г. Завръщането на Гут е впечатляващо, след като през миналия февруари тя скъса кръстни връзки на лявото коляно.<br /><br />Носителката на Големия кристален глобус за 2016 г. и на Малката купа в супер-Г за 2014 и 2016 г. взе своята 24-а...

Меркел и Макрон заявиха намерение да осъвременят Елисейския договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674449

Меркел и Макрон заявиха намерение да осъвременят Елисейския договорГермания и Франция искат да засилят сътрудничеството в икономическата, социалната, политическата и технологичната сфера, като осъвременят сключеното преди 55 години между тях двустранно споразумение, известно като Елисейския договор, предаде ДПА, цитира БТА. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха това

Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

http://pogled.info/bulgarski/votat-na-nedoverie-razkriva-slabite-mesta-v-upravlenieto-i-mobilizira-bsp.92016

/Поглед.инфо/ "Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението. Това е инструмент на парламентаризма. А ролята на опозицията е да пресира управляващите, за да си вършат работата. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов при участието си в предаването "Офанзива" по "Канал 3".

Нападателите от Кабул вече са елиминирани

https://www.actualno.com/asia/napadatelite-ot-kabul-veche-sa-eliminirani-news_655456.html

Повече от 150 души бяха спасени от известен хотел в Кабул, атакуван от терористи. Похитителите държаха заложници над 12 часа. Засега се съобщава за шестима убити гости на хотела, сред които и една чужденка. Специалните части на Афганистан обявиха, че нападателите вече са елиминирани, предаде Нова телевизия. Гостите на хотел Интерконтинентал бягали от горните етажи с въжета, направени от чаршафи. Поне няколко души се измъкнали от сградата по този начин, скачайки от голяма височина. Въпреки, че

Загиналите от пожара в хотел в Прага станаха трима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674501

Загиналите от пожара в хотел в Прага станаха тримаБроят на загиналите от разразилия се вчера пожар в четиризвезден хотел в Прага достигна трима души, след като един от тежко пострадалите почина в болница, съобщи говорителят на лечебното заведение Михал Шнайдер, цитиран от ЧТК. Снощи двама души загинаха в пожара, още преди пристигането на противопожарните служби.

Оранжев код в 19 области за старт на седмицата

http://www.cross.bg/vyatur-snyag-oblastite-1565956.html

/КРОСС/ Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната за 22 януари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще има значителни валежи от сняг със сумарни количества между 20 и 30 л/кв.м, в планинските части на отделните области и повече. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с. Ще има снежни виелици и условия за образуване на преспи и навявания. В областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали ще има значителни валежи от дъжд, които след обяд ще преминават в сняг. Сумарни количества в повечето райони между 20 и 40 л/кв.м. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с.В Сливен ще бъде ветровито, ще духа бурен вятър от север-северозапад с пулсации над 24 м/с. Ще вали дъжд, който по-късно през деня ще премине в сняг. Жълт код: В областите София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив и Стара Загора ще има валежи от сняг със сумарни количества между 15 и 25 л/кв.м, в планинските части на областите и повече. Ще се образува снежна покривка

Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

https://offnews.bg//politika/pargov-votat-na-nedoverie-razkriva-slabite-mesta-v-upravlenieto-i-mob-673292.html

"Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението. Това е инструмент на парламентаризма. А ролята на опозицията е да пресира управляващите, за да си вършат работата. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в ефира на "Канал 3".

"Опозицията трябва да бъде конструктивна и да прави предложения за решаването на различни проблеми в държавата, обясни още той. - По темата за корупцията се говори много. Всички казват, че я има, усещаме я, но какво правим? Ето, има вот на недоверие, нека да видим как народните представители от различните политически сили ще реагират на това. Ние, като опозиция, разполагаме с инструментариум за действие, който включва и протести".

Според Калоян Паргов, констатациите на Ахмед Доган в словото му по Коледа са стимулиращи и позитивни. "И веднага обяснявам защо - на Градската конференция, която се проведе преди заседанието на Конгреса на БСП през есента, в моя доклад имаше същата констатация, заяви той. - Тогава казах, че трябва да започнем да се готвим за предсрочни избори и че към този момент има още много път да извървим, за да можем да ги спечелим. Затова трябва да стартираме подготовката незабавно. В нашата партия има една особеност - когато се появи препятствие или непосредствена опасност, БСП се мобилизира. Целта ни е да мобилизираме БСП, да я стимулираме да работи по-активно. Защото вероятността да има предсрочни избори през есента не е малка. А всичко това, което се случва сега, действа стимулиращо на партията ни".

Лидерът на столичните социалисти смята, че БСП има поне с една степен по-висока мотивация за вота на недоверие в сравнение с ДПС. Затова и го внася сама. "Призоваваме всички да гласуват по съвест. Ние сме готови да разговаряме с онези, които заявят желание да участват и да подкрепят вота на недоверие. А дали Волен Сидеров и неговата партия ще подкрепят вота, предстои да видим. Моята прогноза е, че по-скоро това няма да се случи. Във вторник може би ще има завой при коалиционните разговори", коментира Калоян Паргов.

Според него, ако Патриотите се надяват да им се случи нещо по-различно в сравнение с Реформаторите, значи са големи оптимисти. "Очевидно е, че вътре в управляващата коалиция нещата на вървят гладко, коментира Калоян Паргов. - При това не само между Патриотите и ГЕРБ, но и между самите Патриоти. Поведението на Волен Сидеров показва липса на диалог в последните седмици".

Най-коментираното през седмицата: Шамар за жена, другата България и кой съди "Гугъл"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/21/3115881_nai-komentiranoto_prez_sedmicata_shamar_za_jena/?ref=rss


Насилието над жени, манифестациите в защита на Пирин, годишнината от встъпването в длъжност на президента на САЩ и вътрешно- и външнополитическите проблеми на страната са сред най-коментираните теми в "Дневник" тази седмица. Вижте десетте статии, предизвикали най-много реакции от читатели:<br /><br />1 За 350 хил. българи е нормално мъжът да удари шамар на жена - 301 коментара<br />2. Другата България, която можеше да е европредседател - 234 коментара<br />3....

Как Цветанов познава "вътрешен човек" от "Наглите", питат от БСП

http://clubz.bg/63194-kak_cvetanov_poznava_vytreshen_chovek_ot_naglite_pitat_ot_bsp

Откъде Цветан Цветанов познава "вътрешен" човек от "Наглите"? Този въпрос поставят от БСП в основата на един от общо пет сигнала за корупция, които пращат до прокуратурата. Атанас Зафиров от левицата съобщи за корупционните схеми на пресконференция днес.

В интервю бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев казал, че залавянето на престъпната група станало именно благодарение на Цветанов, тогава вътрешен министър. Това поставя въпроси, свързани с морала и закона при осъществяването на срещи между министър и "вътрешен" човек от престъпния свят, подчертават от БСП.

"Първият сигнал е свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ - на град Стамболийски, като една от първите му работи е била му да уволни 42 служители, а на тяхно място според получения от нас сигнал са назначени близки персонално до кмета", заяви Зафиров.

Вторият е срещу кмена на Тетевен за безпринципни назначения, трети - във връзка с охранителната фирма на Министерство на отбраната МОБА. Четвъртият за съмнения за злоупотреба с обществени поръчки в община Дулово. Петият е за Цветанов, а социалистите обещават още сигнали и за други общини като Шумен, Бургас и Септември в следващата седмица.

БСП настояват и на утрешното извънредно съвместно заседание на парламентарната финансова и вътрешна комисия да бъдат изслушани и представителите на МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка със системата на агенция "Митници", БАЦИС, за която се разбра, че е била пробита.

С трудна победа Григор Димитров стигна 1/4-финал в Австралия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367566

Григор Димитров е на 1/4- финалите на Откритото първенство на Австралия, след като победи трудно днес представителят на домакините Ник Кириакос, научи Moreto.net. Българинът победи с 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4), а мачът на изтощението продължи 3 часа и 27 минути.

Хиляди на протест в Солун заради Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/hiliadi-na-protest-v-solun-zaradi-makedoniia-6078451

Гръцкият премиер обаче смята, че Македония може да се включи в името на държавата

50 хиляди на протест в Солун заради Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/50-hiliadi-na-protest-v-solun-zaradi-makedoniia-6078451

Организатори на протеста са гръцки сдружения от диаспората, но той е подкрепен и от политически партии, спортни и християнски сдружения, кметове и свещеници от различни градове

Многохиляден протест в Солун заради Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/mnogohiliaden-protest-v-solun-zaradi-makedoniia-6078451

Организатори на протеста са гръцки сдружения от диаспората, но той е подкрепен и от политически партии, спортни и християнски сдружения, кметове и свещеници от различни градове

Все повече жени у нас зачеват ин витро

https://frognews.bg/novini/vse-poveche-jeni-nas-zachevat-vitro.html

Все повече жени у нас зачеват с ин витро процедури. Това заяви началникът на АГ-комплекса в Русе д-р Георги Хубчев след тържеството по повод на Деня на родилната помощ.

Лавина уби двама войници в Турция, други седем са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674443

Лавина уби двама войници в Турция, други седем са ранениТурски медии съобщиха, че войници, провеждащи операция в Югоизточна Турция, са били затрупани от лавина, предаде Асошиейтед прес. Според агенция Доган най-малко двама войници са загинали, а седем са ранени в резултат на лавината. Трима войници са обявени за изчезнали и се издирват. Инцидентът е станал край град Хизан в югоизточния окръг Битлис.

Завръщането към корените на Facebook

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/zavryshtaneto-kym-korenite-na-facebook-254022/

Заявката на Марк Зукърбърг за „поправка“ на социалната мрежа изглежда като отстъпление, но може да се окаже умен ход

Нови протести срещу Тръмп

https://www.actualno.com/america/novi-protesti-sreshtu-trymp-news_655455.html

Стотици хиляди протестираха срещу американския президент Доналд Тръмп в първата годишнина от управлението му. В така наречените „женски маршове” не се включиха само жени, но и техните съпрузи, близки и приятели. Координираните митинги се проведоха в повече от 200 града в Съединените щати, предаде Нова телевизия. Протестиращите твърдят, че Тръмп провежда политика, която нарушава правата на жените. Президентът отговори на протестиращите в Twitter, като се похвали, че под нег

Ед Шийрън се сгоди за приятелката си

https://offnews.bg//zvezdi/ed-shijran-se-sgodi-za-priatelkata-si-673291.html

Ед Шийрън и приятелката му Чери Сийбърн се сгодиха, съобщи самият певец в социалните мрежи. Двойката, която е заедно от 3 години, наскоро и заживя заедно.

Певецът обяви годежа си в социалната мрежа Instagram, като написа „Успях да се уредя с годеница преди края на годината. Изключително щастливи и влюбени сме. Котките ни Калипо и Дорито също са много доволни“.

Сийбърн е съученичка на Шийрън и двамата се познават от 11-годишна възраст. 

„Познавам Чери от 15 години. През 2015 година тя работеше на Уол Стрийт в Ню Йорк, а аз имах 6 концерта там. След като приключих с тях, отидох на партито на Тейлър Суифт по повод 4-ти юли. Оказа се, че и двама сме на партита в Роуд Айлънд. Попитах Тейлър дали мога да викна Чери при нас, а останалото е история“, разказа изпълнителят на Perfect.

Преди месеци Шийрън сподели, че е имал наркотична и алкохолна зависимост и именно по тази причина напоследък е бил извън светлината на прожекторите.

Певецът разказа, че не е можел да твори под въздействието на наркотсаици и благодарение на Чери е успял да се съвземе и да продължи да развива кариерата си.

Шийрън е известен с това, че сам пише текстовете на песните си и те са създадени за половинката до него. Последният хит на певецът Perfect е вдъхновен именно от Чери.

Десетки хиляди гърци протестираха в Солун заради името на Македония (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/21/3116014_desetki_hiliadi_gurci_protestiraha_v_solun_zaradi/?ref=rss


<br /><br />Десетки хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, за да протестират срещу възможността бъдещото име на Македония да продължи да съдържа тази дума, пишат гръцки и македонски медии. Днес следобед се очакваше в града да пристигнат най-малко 500 автобуса от цяла Гърция според англоезичното издание The Greek Reporter и гръцки медии, цитирани от македонските МКД и "Локално". По данни на полицията участниците са били поне 90 000 - няколко пъти повече от броя,...

Хиляди гърци протестират в Солун заради името на Македония (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/21/3116014_hiliadi_gurci_protestirat_v_solun_zaradi_imeto_na/?ref=rss


<br /><br />Хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, за да протестират срещу възможността бъдещото име на Македония да продължи да съдържа тази дума, пишат гръцки и македонски медии. Днес следобед се очаква в града да пристигнат най-малко 500 автобуса от цяла Гърция според англоезичното издание The Greek Reporter и гръцки медии, цитирани от македонските МКД и "Локално".<br /><br />Организаторите твърдят, че не са част от нито една политическа партия и че...

В Бургас се раждат повече момчета, общо 1620 бебета за година

https://www.24chasa.bg/region/article/6674421

В Бургас се раждат повече момчета, общо 1620 бебета за годинаВицепремиерът Валери Симеонов на Бабинден в УМБАЛ Бургас Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем. Това каза днес на Бабинден  д-р Антонио Душепеев,

Григор стигна отново четвъртфинал на Australian Open (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6674448

Григор стигна отново четвъртфинал на Australian Open (Видео)Григор Димитров явно не обича да губи два пъти поред от един и същ съперник. Третият в световната ранглиста отново е на четвъртфинал в откритото на Австралия след 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (7:4) с Ник Кириос. Точно австралиецът победи спортист №1 на България в Бризбейн и го лиши от титлата.  Миналата година Димитров игра полуфинал в първия

Изключителна победа и Григор Димитров е на 1/4-финал в Австралия

http://www.cross.bg/grigor-dimitrov-psihika-1565955.html

/КРОСС/ Григор Димитров се класира на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Световният номер 3 изигра пореден тежък мач, но показа здрава психика и шампионска психика, благодарение на които срази вдъхновения от публиката и изключително силно сервиращ представител на домакините Ник Кириос. За да стигне до победа Григор трябваше да спечели 3 тайбрека, като победи с 3:1 сета - 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4). Така българинът влиза във втората седмица на турнира и ще играе за трети път в кариерата си на четвъртфиналите в Мелбърн. Там негов съперник ще бъде 49-ият в света британец Кайл Едмънд, който победи с 6:7 (4), 7:5, 6:2, 6:3 Андреас Сепи. Григор Димитров и Кайл Едмънд имат два мача помежду си и в двата победител бе българинът. Последният бе само преди две седмици в Бризбейн, но тогава британецът все пак получи и контузия по време на двубоя.  

Турция се опитва да накара Русия да изостави важен съюзник в Сирия

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-se-opitva-da-nakara-rusiya-da-izostavi-vazhen-sayuznik-v-siriya.92015

/Поглед.инфо/ Изглежда, че Русия и Турция водят преговори за мащабна сделка по повод един от районите на Сирия. Става дума за Африн – град, който в момента се контролира от приятелски настроените към Русия кюрди, в който се намира руска войска и който Реджеп Тайип Ердоган силно иска да завземе. Има версия, че Москва иска да даде този град на Анкара и да получи нещо в замяна.

По 3 000 бебета са се раждали едно време в Силистренско

https://www.24chasa.bg/region/article/6674433

По 3 000 бебета са се раждали едно време в СилистренскоВ годините, когато е нямало модерна апаратура и за акушерките най-полезният инструмент е бил дървена слушалка в Силистренско са се раждали по 3 000 бебета на година. Но и тогава, и сега проблем е била неграмотността на родилките. И тази година акушерката Тодорка Ангелова посреща гости на Бабинден. Тя е най-възрастната акушерка в Силистра – на 86

Григор Димитров пречупи Кириос в зрелищна битка и се класира за четвъртфиналите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/21/3116007_grigor_dimitrov_prechupi_kirios_v_zrelishtna_bitka_i/?ref=rss


Григор Димитров преодоля Ник Кириос в много драматичен мач и си осигури място в четвъртфиналите на Australian Open след 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4). Двамата тенисисти изиграха много оспорвана среща на централния корт "Род Лейвър", която продължи 3 часа и 30 минути. Световният №3 показа отлична защита и железни нерви, за да се справи с един от тенисистите в най-добра форма.<br /><br />Успехът е трети за българина срещу Кириос от четири срещи. Той успя да си върне за...

Григор Димитров показа от какво е направен и обезличи Кирьос

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-pokaza-ot-kakvo-e-napraven-i-obezlichi-kirios-news_655407.html

Великолепна победа – само така може да се опише представянето на Григор Димитров срещу Ник Кирьос на осминафинала на Australian Open 2018. Световният номер 3 показа категорично защо е толкова високо в ранглистата и спечели със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4) дербито на деня при мъжете. Така Димитров отива на четвъртфинал, където ще играе с британеца Кайл Едмънд. Първият сет започна по познатия мъчителен начин за Григор през тази година – с две двойни грешки в откриващия му с

Григор Димитров отмъсти на Кирьос в трилър и се класира на 1/4-финал в Мелбърн

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-otmasti-na-kirios-v-trilar-i-se-klasira-na-1-4-final-v-673277.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, след като отстрани в трилър местния любимец Ник Кирьос със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4). Така българинът си отмъсти за загубата в полуфиналите в Бризбейн по-рано през годината, а в спора за мястото на полуфинал ще спори с британеца Кайл Едмънд.

Българинът спечели без да блести, като в основата на успеха му беше концентрацията във важните моменти.

"Винаги е трудно срещу Ник, загубих наскоро от него. Той сервира невероятно, заслужава уважение и се бори през цялото време. Опитвам се да надграждам и да давам 100% от себе си при всяка точка. Винаги съм бил перфекционист, но по трудния начин разбрах как става, стъпка по стъпка вървя напред", коментира Григор Димитров след успеха. Двамата с Едмънд играха и на 1/4-финал в Бризбейн, където българинът спечели 6:3, 6:7 (3), 6:4.

Първи сет

Двамата тенисисти печелеха подаванията си убедително до 3:2, когато Григор стигна до две точки за пробив, но Кирьос оцела и изравни. Последваха два гейма на нула и ново равенство 4:4. Ситуацията на корта се запази и така се стигна до определяне на победителя в първия сет в тайбрек. В него Димитров поведе убедително с 6:3 и стигна до три точки за спечелване на сета. Двойна грешка на Кирьос донесе победата на българина, който демонстрира голямо хладнокръвие в тази първа част.

Втори сет

Кирьос засили сервиса си, който е и негово основно оръжие и взе откриващия гейм на 0. Българинът запази спокойствие и върна равенството. В последвалото разиграване на два пъти мрежата помогна на Кирьос, който поведе с 2:1. Австралиецът поведе с 30:0, като и Григор до голяма степен му помогна за това, но след това българинът си върна преднината с три последователни точки. Мрежа и двойна грешка върнаха Кирьос в гейма. С удивително спокойствие обаче Григор довърши започнатото, като сложи точка на гейма с ас. Отново сервисът измъкна подаването на Кирьос. Григор продължи методично да търси своето и го постигна в оспорван гейм, като принуди накрая Кирьос да прати топката в аут.
Страхотната игра в защита на Димитров разколеба определено австралиеца, който прати топката на три пъти в аут и така се стигна до първия пробив в мача в полза на българина. Григор затвърди пробива с гейм на нула и Кирьос сервира за оставане в сета. Австралиецът спечели подаването си, а след това се приближи до връщане на пробива, след като на два пъти мрежата спря удари на Григор. Вдъхновеният Кирьос опита да засипе българина със сервиси в 11-ия гейм и му се получи. Сега напрежението се пренесе в полето на Димитров, който сервира за оставане в сета и вкарването му в тайбрек. Макар да срещна отново трудности с първия си сервис, Григор взе подаването си и така се стигна отново до тайбрек. С прецизни разигравания, българинът поведе с 3:1, а след това беше близо до минипробив, но отново мрежата спаси Кирьос. Българинът не изневери на тактиката си да кара австралиецът да греши след продължителни разигравания, която се отплати. Последва продължително разиграване, в което Кирьос показа качествата си, а след нова демонстрация на ефектна игра се стигна до 4:4, но това беше всичко от австралиеца. Григор спечели следващите три точки, с което и сета и се приближи до крайната победа.

Трети сет

Играта отново тръгна без пробиви до 2:2, когато в петия гейм Кирьос стигна до две точки за пробив. Топка в аут на Григор даде предимство на австралиеца.

Кирьос започна с две бързи точки, след това сбърка на два пъти и се стигна до 30:40. Мрежа на Григор му позволи да затвърди пробива и така мачът се приближи до четвърти сет. Кирьос играеше на вълната на вдъхновението, но не успя да постигне втори пробив.

Австралиецът отново заложи на най-силното си оръжие и спечели набързо подаването си, което го приближи до успех в сета за радост на местните фенове. Австралиецът беше близо до втори пробив, но Димитров се измъкна с класа от опасната ситуация и Кирьос сервира за успех в сета. Дали не е време за връщане на пробива? Решителният гейм започна с ас на австралиеца, втората точка дойде отново за него след бекхенд по диагонала. Нови два аса и гейм на нула доведоха до намаляване на резултата в сетовете.

Четвърти сет
Откриващият гейм беше взет на 0 от Григор, който даде ясен знак на Кирьос, че с подаръците е било дотук.
Австралиецът започна още по-яростно да сервира, а несполучлив опит на Григор да прехвърли отблизо мрежата го приближи до спечелване на гейма и последвало изравняване. Григор продължи да дава от същото лекарство на Кирьос, като взе три поредни точки, след което австралиецът намали, но само за да прати топката в мрежата и геймът да отиде за българина. В четвъртия гейм се стигна до равенство 40:40, мрежата отново донесе късмет на Кирьос, който получи предимство, Григор се измъкна, но отново плетката спаси австралиеца. Той отново показа нестабилност при разиграванията, като прати топката в аут, но с ас си върна предимството, след което затвори гейма в своя полза - 2:2. Последва продължителен гейм, а грешни решения на Димитров доведоха Кирьос до възможност за пробив, но австралиецът не успя да се възползва, докато българинът показа отново хладнокръвие в напрегнат момент.

Последва бърз сервис гейм за Кирьос, но Григор отговори с гейм на нула и ново водачество 4:3. Елегантният бекхенд на Димитров му донесе първата точка в следващия гейм, но след това Кирьос с мощен сервис върна равенството. Димитров отново поведе, а австралиецът с пореден ас направи 30:30. Двойна грешка на Кирьос направи резултата 40:40, след като се беше приближил до спечелване на гейма, но с нов ас си върна предимството, само за да го загуби след това. Отличен в защита Димитров се приближи до пробив, но нов ас спаси Кирьос. Защитата на българина му донесе ново предимство. Кирьос сбърка първия сервис, след което пропусна и лесно на пръв поглед воле и така Димитров сервира за спечелване на мача. Решителният гейм започна с ас на българина, но след това Кирьос взе три поредни точки и се приближи до връщане на пробива и го постигна. Серията от асове на Кирьос продължи и той изравни.

Двамата тенисисти взеха подаванията и вкараха двубоя в трети тайбрек, който можеше да се окаже решителен. Григор започна с мощен сервис, принудил Кирьос да прати топката в аут. Австралиецът отговори подобаващо, а след това мрежата отново му помогна, за да поведе с 2:1. Григор бързо върна равенството, след което Кирьос извади топката в аут и даде аванс на Димитров. Австралиецът обаче изравни за 3:3, след като Григор не успя да достигне топката. Грешка на Кирьос след стабилна защита на Димитров доведе до първи минибрейк, затвърден в следващото разиграване и 5:3 за българина. Фантастичен първи сервис и уинър воле даде на Григор три точки за спечелване на мача. Кирьос спаси първата възможност, но при втората беше безмилостен с великолепен минаващ удар и си осигури място на 1/4-финалите.

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367565

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е обявен за утре - 22 януари във Варна, научи Moreto.net. Ще има значителни валежи от дъжд, които след обяд ще преминават в сняг. Сумарни количества в повечето райони между 20 и 40 л/кв.

Изясняват обстоятелствата около конфликт, започнал в столична дискотека

https://www.actualno.com/crime/izjasnjavat-obstojatelstvata-okolo-konflikt-zapochnal-v-stolichna-diskoteka-news_655453.html

В ранните часове на днешния ден възникнал конфликт между две групи посетители на столична дискотека. Спречкването продължило и на пътя, съобщиха от МВР. Малко след 8 часа в кв.“Бояна“ един от участниците в конфликта предизвикал пътен инцидент. Установено е, че Джип „Мерцедес“, управляван от 29 – годишен мъж, връщайки назад, блъснал полицейски автомобил. Нанесени са материални щети, няма пострадали. Извършват се процесуално-следствени действ

При свада на две компании джип мерцедес блъснал полицейска кола

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/21/3116043_pri_svada_na_dve_kompanii_djip_mercedes_blusnal/?ref=rss


В ранните часове на днешния ден възникнал конфликт между две групи посетители на столична дискотека, при който са нанесени щети на полицейски автомобил, съобщи МВР.<br /><br />Спречкването на двете компании продължило и на пътя след като те напуснали заведението. Малко след 8 часа в кв."Бояна" един от участниците в конфликта предизвикал пътен инцидент. С джипа си марка "Мерцедес" 29- годишният мъж блъснал на заден ход полицейски автомобил. Нанесени са материални...

АПИ: През нощта се очаква снеговалеж. Шофьорите, на които не им се налага спешно пътуване, да отложат тръгването за сутринта

http://www.cross.bg/noshtta-ochakva-firmi-1565954.html

/КРОСС/ През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Прогнозата на синоптиците е, че през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилват. В Североизточна и Югоизточна България се очаква валежите да са най-много и да са със силен вятър, което е предпоставка за снегонавявания. Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които не им се налага спешно да пътуват през нощта, да отложат тръгването за утре сутрин. Необходимо е автомобилите им да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за пътуване при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

АПИ с апел към шофьорите: Не пътувайте през нощта, ако е възможно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/api-s-apel-kym-shofiorite-ne-pytuvajte-prez-noshtta-ako-e-vyzmozhno-2073762

През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Прогнозата на синоптиците е, че през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилват. В Североизточна и Югоизточна България се очаква валежите да са най-много и да са със силен вятър, което е предпоставка за сне

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6674405

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области утреОранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще има значителни валежи от сняг със сумарни количества между 20 и 30 л/кв.

BMW готви конкурент на Tesla

https://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-gotvi-konkurent-na-tesla-254237/

Електромобилът, част от проекта iNext, ще е готов най-рано през 2021 година

Ford EcoSport: И майка му няма да го познае (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/ford-ecosport-i-majka-mu-njama-da-go-poznae-test-drajv-news_655454.html

Преди три години Ford представи на европейския пазар своя компактен кросоувър EcoSport. На фона на конкурентите си, EcoSport изглеждаше доста бюджетно. Напълно логично и очаквано от Ford взеха решение да обновят EcoSport и в края на миналата година компактният кросоувър беше тотално модернизиран. Външният дизайн на модела е доста по-елегантен, като най-впечатляваща е спортната версия ST-Line. Промените в салона са радикални и сега са направени в духа на новата Fiesta. За новия EcoSport се предла

Издирван за затвора: В Испания съм, хванете ме!

http://dnes.dir.bg/news/izdirvan-26798617

Не се укривам, във Валенсия съм. Това обяви Венцислав Ангелов – Чикагото, в писмо до БНТ.

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

http://www.cross.bg/pargov-kaloyan-nedoverie-1565953.html

/КРОСС/ "Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението. Това е инструмент на парламентаризма. А ролята на опозицията е да пресира управляващите, за да си вършат работата. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов при участието си в предаването "Офанзива" по "Канал 3". "Опозицията трябва да бъде конструктивна и да прави предложения за решаването на различни проблеми в държавата, обясни още той. - По темата за корупцията се говори много. Всички казват, че я има, усещаме я, но какво правим? Ето, има вот на недоверие, нека да видим как народните представители от различните политически сили ще реагират на това. Ние, като опозиция, разполагаме с инструментариум за действие, който включва и протести". Според Калоян Паргов, констатациите на Ахмед Доган в словото му по Коледа са стимулиращи и позитивни. "И веднага обяснявам защо - на Градската конференция, която се проведе преди заседанието на Конгреса на БСП през есента, в моя доклад имаше същата констатация, заяви той. - Тогава казах, че трябва да започнем да се готвим за предсрочни избори и че към този момент има още много път да извървим, за да можем да ги спечелим. Затова трябва да стартираме подготовката незабавно. В нашата партия има една особеност - когато се появи препятствие или непосредствена опасност, БСП се мобилизира. Целта ни е да мобилизираме БСП, да я стимулираме да работи по-активно. Защото вероятността да има предсрочни избори през есента не е малка

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване