Облаци и дъжд ни чакат в неделя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblaci-i-dyzhd-ni-chakat-v-nedelia-2079245

През нощта от северозапад ще започне увеличение на облачността. Минимални температури между минус 1 и 4 градуса.
 
Утре облачността над страната ще бъде значителна. Вечерта в северозападните райони ще превали слаб дъжд. В източните райони от страната ще духа слаб южен, в Дунавската ра

Домът готви, пере и се затопля сам, сгъва и дрехите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715173

Домът готви, пере и се затопля сам, сгъва и дрехите“Алекса, включи осветлението”, лампата в хола светва, но в дома ви няма никой друг освен вас. Как е възможно това? Отговорът - чрез т.нар. умен дом. Специализирана компютърна система разпознава гласови команди и изпълнява желанията на обитателите на къщата. По същия начин може да се регулира температурата в стаята,

Иво Русев: В "Спартак" вече всички мислим само за футбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=369233

Нападателят Ивайло Русев оставя добри впечатления с изявите си в контролите на "Спартак 1918" от зимната подготовка. В трите изиграни мача той реализира 2 гола и се отчете с асистенция. "Готови сме за първенството.

ТИР се обърна на „Хемус“, полицията регулира трафика

http://dnes.dir.bg/news/politzia-tir-obarna-zadrasti-26893321

Движението по АМ "Хемус" в района на гара Яна е затруднено и в двете посоки поради катастрофа.

Лавров: Демократите се опитват да отровят живота на Тръмп

http://www.cross.bg/trump-lavrov-opitvat-1568027.html

/КРОСС/ Демократическата партия в САЩ все още не може да приеме, че са загубили президентските избори през 2016 г. от Доналд Тръмп и сега неуспешно се опитват да причинят проблеми на американския президент. Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за "Евронюз". "Ясно е, че демократите не могат да се примирят с поражението, което ги изненада напълно, като сега се опитват да отровят живота на президента Тръмп и на цялата Републиканска партия", коментира Лавров, цитиран от news.bg. "Те не успяват да го сторят до степента, в която биха искали", добави той и настоя, че Тръмп имал "истинско намерение" да изпълни предизборните си обещания. Тръмп постоянно обвинява демократите в саботиране на опитите на републиканците за приемане на реформи по въпроси като имиграцията и здравеопазването.

Приеха Украйна в Асоциацията на балканските атлетически федерации

https://www.24chasa.bg/sport/article/6722279

Приеха Украйна в Асоциацията на балканските атлетически федерацииАсоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) прие днес за свой 18-и член Украйна. Това стана по време на редовния конгрес на асоциацията, който се проведе в Истанбул, само няколко часа преди балканиадата за мъже и жени. Гост на конгреса, който бе ръководен лично от президента на АБАФ Добромир Карамаринов бе и шефа на Европейската

Какво ще направи НАСА, за да върне хората на Луната

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/02/17/3130691_kakvo_shte_napravi_nasa_za_da_vurne_horata_na_lunata/?ref=rss


В началото на седмицата директорът на американската космическа агенция НАСА Робърт Лайтфут обяви, че ще поиска от президента Доналд Тръмп бюджет от 19.9 млрд. долара за 2019 г. Той уточни, че голяма част от парите ще бъдат използвани за започване на мисии до Луната, които да са в основата на бъдещо човешко присъствие на Марс.<br /><br />Най-голямата цел пред НАСА е да изгради платформа в орбитата на Луната, която да бъде използвана за опорна точка при по-дълги пътувания в Космоса....

БСП алармира за полицейски натиск часове преди кметските избори в село Брест

https://offnews.bg//politika/bsp-alarmira-za-politcejski-natisk-chasove-predi-kmetskite-izbori-v-se-675054.html

Тази сутрин в дома на Пламен Давидов Тодоров е извършен обиск от униформени полицейски служители с 6 патрулни коли. Пламен Тодоров е регистриран като упълномощен представител на БСП в предстоящите частични избори за кмет на село Брест, които са насрочени за 18 февруари.

Това съобщават в декларация до медиите Васил Антонов - водач на листа на "БСП за България" в 15 МИР - Плевен, председателят на Областния съвет на БСП - Плевен Диана Ботева и кметът на община Гулянци Лъчезар Яков.

"Остро осъждаме и се противопоставяме на безпрецедентния и скандален случай за оказване на полицейски натиск върху граждани от село Брест, община Гулянци" - пише в декларацията.

В жалба, изпратена до Районна прокуратура Никопол, социалистите настояват "да бъдат предприети необходимите законови действия, за да не се допуснат полицейски произвол и натиск над избирателите в село Брест в определения за размисъл ден."

"Убедени сме, че представителите на правоохранителната и правораздавателната система в Република България са съпричастни в общата ни борба с пресъпността и няма да допуснат случаят от тази сутрин да се превърне в неприкрит опит за използване на брутални действия и сплашване на избирателите от Брест, както и намеса на униформени служители в изборния процес" - пише още в декларацията.

1842 избиратели ще гласуват на частичните местни избори в гулянското село Брест утре. Кандидатите за кметския пост са трима - Цецо Първанов Луканов от ГЕРБ, Мирослав Петров Кръстев от БСП и Михаил Кирилов Георгиев от ВМРО.

З. Габриел: Някои от наложените на Русия санкции да бъдат облекчени

https://www.investor.bg/evropa/334/a/z-gabriel-niakoi-ot-nalojenite-na-rusiia-sankcii-da-bydat-oblekcheni-255989/

Условия за това обаче е осъществяване на примирие в Източна Украйна с помощта на миротворци на ООН, каза германският външен министър

Нено Димов: Процедурата за нов лифт в Пирин не е напреднала

http://www.mediapool.bg/neno-dimov-protsedurata-za-nov-lift-v-pirin-ne-e-naprednala-news275694.html

Процедурата за строителството на нов лифт в Пирин не е напреднала, защото все още трябва да се издадат поредица от нормативни документи и чак тогава може да се престъпи към процедурите по оформянето на цялата документация. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в събота пред Дарик радио. ”До този момент е заявено устно и през медиите желание на инвеститора само за строителството на втори лифт”, подчерта Ненов. Ако е дадено инвестиционно предложение за строителството на втори лифт и за да се мине през всички законови процедури, ще бъдат необходими около три месеца, за да се оформят документите, посочи министърът на околната среда и водите. Ако това решение се обжалва и се мине през съда, то това ще отнеме поне 2 години, каза още Димов. На въпрос ще го накарат ли протестите да промени позицията си относно нови лифтове и ски-писти, той отговори: "Когато г-н Каракачанов ме покани на разговор след като имаше яснота по управленската програма, която е съчетана между Обединените патриоти и ГЕРБ, бях поканен, за да работя по определена програма, да я приема. И аз работя точно по нея. Когато си се явил на избори и са ти гласували доверие да проведеш определена политика, провеждаш именно нея. Когато си се явил на избори и си предложил на избирателите си план, който дори не са ти дали правото да го защитиш в парламента, очевидно българските граждани не искат тази програма. Тя може да е много вярна и съм убеден, че лидерите на тези партии са се явили на последните избори с доброто желание да покажат нещо, което от тяхна гледна точка е било правилно и добро”. ”Говоря за Зелените, за "Да, България!", за ДСБ - политическите сили, които протестират. Само че то не е прието от голямата част от българските граждани. Те не успяха да прескочат дори 4-процентната бариера. Демократично това означава, че би трябвало да приемат, че това не е посоката, в която голямото мнозинство от граждани иска да се движат. Важна е местната общност какво мисли и да бъдеш смирен пред това решение", коментира Димов.  

Бягането по 5 км. на ден помага срещу хроничния стрес

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6722242

Бягането по 5 км. на ден помага срещу хроничния стресАмерикански учени откриха, че пробягването на 5 километра дневно помага срещу хроничния стрес, съобщи Нюзру, позовавайки се на "Зи нюз". Причината е, че бягането е полезно за хипокампуса - център на мозъка, отговарящ за паметта, предава БТА.  Запомнянето на информация е оптимално, когато връзките между невроните на хипокампуса постепенно се

Зоран Заев трябвало да бъде убит при погрома на парламента в Скопие

http://www.moreto.net/novini.php?n=369243

По време на погрома над македонския парламент на 27 април 2017 г. е трябвало да бъде убит лидерът на Социалдемократическия съюз и сегашен премиер Зоран Заев. Това става ясно от разследването за „кървавия четвъртък" в парламента в Скопие.

Родители от Велико Търново излязоха на протест срещу насилието в детските градини и училищата

http://www.cross.bg/gradini-detskite-kamerite-1568029.html

/КРОСС/ Близо 20 родители от Велико Търново излязоха на мирен протест срещу насилието в детските градини и училищата, съобщава БНР. "Камерите няма да решат проблема, но ще осветлят случващото се между децата и учителите, защото на насилие са подложени и педагозите", заявиха протестиращите. Родителите не приемат позицията на Министерството на образованието и науката от вчера, че камери в детските градини няма да има. Родителите посочиха, че не търсят конфронтация с учителите и им дават подкрепата си за по-голяма сигурност и по-добро заплащане. "Камерите няма да решат проблема, но камерите са началото. Камерите хвърлят светлина върху това, което се случва. В училищата там вече децата проявяват някаква агресия спрямо учителите и затова аз съм за камерите. Досега е имало задкулисни мероприятия на отношението към децата. Тук не трябва да се поставят учители срещу родители. Ние трябва да сме заедно". От Община Велико Търново не дойде никой да се срещне с родителите. В старата столица външни камери има в някои от детските градини като превенция срещу вандализма.  

Кузмина свали Дария Домрачова от трона в масовия старт в биатлона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/17/3131626_kuzmina_svali_dariia_domrachova_ot_trona_v_masoviia/?ref=rss


След два сребърни медала дотук в Пьогнчанг Анастасия Кузмина най-накрая стъпи на най-високото стъпало и спечели олимпийската титла от масовия старт в биатлона. Етническата рускиня, която се състезава за Словакия взима трето олимпийско злато в кариерата си след Ванкувър 2010 и Сочи 2014, където триумфира в спринтовете.<br /><br />Общо отличията ѝ от олимпийски игри вече са шест, след като тя стана втора в преследването във Ванкувър, а в Пьонгчанг взе сребърни медали в преследването и...

7 битовизма, които гарантират, че любовта ви е истинска

https://www.actualno.com/curious/7-bitovizma-koito-garantirat-che-lubovta-vi-e-istinska-news_660264.html

Понякога, особено след като делите дълго време едно легло с някой, ви се струва, че тръпката сякаш си е отишла. Не мислете, че е така - напротив - любовта ви е същата, дори по-силна, просто заема различна форма. Ето и кои са сигурните знаци за това. 1. Давате си съвети за работа Нормално е всеки един от вас да се интересува от кариерното развитие на партньора си. Преглеждате заедно важните мейли, които трябва да се изпратят, коментирате отношенията с колегите, помагате си с писането на автоби

Сестрата на Шипулин с трети медал и титла в биатлона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6722264

Сестрата на Шипулин с трети медал и титла в биатлонаСестрата на отстранения от олимпиадата руски биатлонист Антон Шипулин - Анастасия Кузмина спечели третия си медал от игрите в ПьонгЧанг и взе титла за Словакия в масовия старт при жените. Кузмина направи само една грешка при стрелбата и завърши на 18,8 секунди пред съпругата на легендата Оле Ейнар Бьорндален - Дария Домрачова (Беларус).

ТИР се преобърна, запали и блокира магистрала "Хемус" на изхода на София

http://www.cross.bg/avtomobili-tona-chasa-1568031.html

/КРОСС/ ТИР се обърна на 4-ти км на АМ "Хемус" (в района на Яна), а в резултат на катастрофата е възникнал пожар, съобщава БНТ. Инцидентът е станал около 13 часа. Камионът е пътувал към София, когато е катастрофирал и е навлязъл в насрещното платно, и се е запалил. Няма сериозно пострадали. Движението в района бе силно затруднено, тъй като тирът е блокирал скоростните ленти и на двете платна. Впоследствие то бе ограничено, като  трафикът на автомобили до 12 тона бе отклонен по обходен маршрут по път I-1 Долни Богров - Горни Богров - пътен възел "Яна", докато водачите на товарни автомобили над 12 тона бяха принудени да чакат на място. Едва около 17 часа движението по магистралата бе възстановено.

ТИР се преобърна, запали и блокира магистрала "Хемус" на изхода на София

http://www.cross.bg/bogrov-myasto-avtomobili-1568031.html

/КРОСС/ ТИР се обърна на 4-ти км на АМ "Хемус" (в района на Яна), а в резултат на катастрофата е възникнал пожар, съобщава БНТ. Камионът е пътувал към София, но е катастрофирал и е навлязъл в насрещното платно и се е запалил. На място има екипи на пожарната и линейка. Няма сериозно пострадали. Движението в района е силно затруднено, тъй като тирът е блокирал скоростните ленти и на двете платна. Впоследствие то бе ограничено, като  трафикът на автомобили до 12 тона се отклонява по обходен маршрут по път I-1 Долни Богров - Горни Богров - пътен възел "Яна". Водачите на товарни автомобили над 12 тона е необходимо да изчакат на място, уточняват от Агенция "Пътна инфраструктура".  

ТИР се преобърна, запали и блокира магистрала "Хемус"

http://www.cross.bg/myasto-avtomobili-raiiona-1568031.html

/КРОСС/ ТИР се обърна на 4-ти км на АМ "Хемус" (в района на Яна), а в резултат на катастрофата е възникнал пожар, съобщава БНТ. Камионът е пътувал към София, но е катастрофирал и е навлязъл в насрещното платно и се е запалил. На място има екипи на пожарната и линейка. Няма сериозно пострадали. Движението в района е силно затруднено, тъй като тирът е блокирал скоростните ленти и на двете платна. Впоследствие то бе ограничено, като  трафикът на автомобили до 12 тона се отклонява по обходен маршрут по път I-1 Долни Богров - Горни Богров - пътен възел "Яна". Водачите на товарни автомобили над 12 тона е необходимо да изчакат на място, уточняват от Агенция "Пътна инфраструктура".  

Борис Попиванов: Радев сложи гранична линия с Борисов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6721355

Борис Попиванов: Радев сложи гранична линия с БорисовПубличният сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов стана повод да се обърнем към политолози и социолози с въпросите: 1. С блъсъкът между Радев и Борисов принципен ли е, или личностен? 2. Какви са сценариите за развитие на този сюжет? 1. Президентът Радев се опита да покаже на премиера Борисов,

Две коли се сблъскаха на изхода на Пещера в посока Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6722249

Две коли се сблъскаха на изхода на Пещера в посока ПазарджикПолицейски патрул с номер 1651 със софийска регистрация е разположен на входа на Пещера, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На изхода на града в посока Пазарджик е станала лека катастрофа между два леки автомобила. В резултат на инцидента са нанесени материални щети по

Варна отелязва годишнина от гибелта на Апостола

http://www.moreto.net/novini.php?n=369242

145 години от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски, ще бъдат чествани във Варна на 19 февруари - понеделник, научи Moreto.net. Честванията ще започнат в 10:00 ч. с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в квартал "Левски".

Тир се преобърна на АМ "Хемус" близо до гара Яна, движението се регулира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722262

Тир се преобърна на АМ "Хемус" близо до гара Яна, движението се регулираДвижението по АМ "Хемус" в района на гара Яна е затруднено и в двете посоки поради ПТП. В района е самокатастрофирал ТИР, който се е преобърнал в средата на платното и е блокирал двете скоростни ленти. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма пострадали хора. В момента движението се регулира от пътни полицаи и се осъществява в аварийните ленти.

Протест срещу Луковмарш в столицата

http://www.cross.bg/neonatzistki-lykovmarsh-sofiya-1568030.html

/КРОСС/ Протест срещу планирания за тази вечер "Луковмарш" се провежда в София, съобщава БНР. Той е пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи. „То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с групи други неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", заяви една от участничките в мероприятието заяви Ирина Барова.. Уж забраненият от властите "Луков марш" е обявен с начален час 17.30 ч. пред Министерския съвет. От правителството осъждат провеждането на "Луковмарш". Аргументите на правителството, с които осъди провеждането на "Луковмарш", представи заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев: „Провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена. Много бих се радвал, ако този марш не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация". Заповедта за забрана на провеждането на „Луковмарш", издадена от кмета Йорданка Фандъкова миналата година, е отменена от Административния съд с решение от 19 септември. „В момента това събития няма съгласуване, освен поднасянето на цветя на паметната плоча". Полицията спря автобус от Гърция в района на Владая и свали за проверка част от пътниците

Курц: Европа трябва да реши сама кой влиза на нейна територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722229

Курц: Европа трябва да реши сама кой влиза на нейна територияЕвропа трябва да реши сама кой влиза на нейна територия, а притокът на мигрантите може да подкопае мира и благополучието на континента, това заяви в събота канцлерът на Австрия Себастиан Курц в рамките на втория ден от Конференцията по сигурността в Мюнхен, предават ТАСС и "Фокус". „Арабската пролет в Персийския залив се превърна в зима,

Преди да мислят за ЕС страните от Западните Балкани трябва да решат граничните си спорове, каза Юнкер

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/17/3131623_predi_da_misliat_za_es_stranite_ot_zapadnite_balkani/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна днес колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза, предаде "Ройтерс", цитирани от БТА. "Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени, преди да предприемем по-нататъшна стъпка, заяви Юнкер на годишната конференция по сигурността в...

Да ти изтръгнат сърцето, без да усетиш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6721480

Да ти изтръгнат сърцето, без да усетишБългарката и германецът, загубили живота си в Гърция по Нова година, вероятно са жертва на вещерски ритуал Новината, че двама влюбени, българка и германец, “са се самоубили в сатанински ритуал” на остров Кефалония на Нова година, възмути сатанистите в България. Защо? Защото хората масово не разбират за какво става въпрос,

Експерт: България може да се окаже в ролята на буфер между Турция и ЕС

https://www.actualno.com/politics/ekspert-bylgarija-moje-da-se-okaje-v-roljata-na-bufer-mejdu-turcija-i-es-news_660348.html

Очакванията от срещата Европейски съюз – Турция, която ще се състои на 26 март във Варна не бива да са прекалено големи. Това коментира пред БНР заместник-ръководител на катедра "Международни отношения" в УНСС доц. Пламен Ралчев, като предупреди, че страната ни може да се окаже по-скоро в ролята на буфер, което ще е тежест. „Турската страна при всички положения ще очаква облекчаване на възможностите за пътуване на турски граждани в Европейския съюз и също така мно

Пет патрулки гониха българка, карала с 200 км/ч в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369241

Пет патрулки гониха българка в ягуар, движещ се с 200 км/ч на магистралата при Верона. След над 80-километрово преследване 36-годишната жена е била задържана. Тя обаче оказала съпротива, като дори ранила един от полицаите, минавайки с автомобила през крака му във финалния етап на гонката.

Ангелкова: Националните курорти да покажат нова визия е целта за летния сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722217

Ангелкова: Националните курорти да покажат нова визия е целта за летния сезонВ предстоящия летен туристически сезон националните ни курорти да покажат нова визия е целта, която стои пред министерството на туризма. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ министър Николина Ангелкова. Тя припомни, че само за миналото лято 5.3 милиона чуждестранни туристи са посетили страната и са реализирани приходи от

До август ще се реши какъв да е обхватът на тол-системата

http://www.cross.bg/vinetki-tol-sistemata-putishta-1568026.html

/КРОСС/ До август очаквам Министерски съвет да вземе решение за обхвата на тол-системата. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „За мен логиката винаги е била, че в обхвата на тол-системата трябва да попаднат онези пътища, които са в добро експлоатационно състояние и в бъдеще да надграждаме с тези, които се рехабилитират - мисля, че това е удачният и обективният начин. Тоест автомагистралите, пътищата първи и втори клас и онази част от третокласните пътища, които са в добро състояние и които могат да поемат и транзитен трафик - да бъдат алтернатива на пътища, които обхващат международния, транзитния трафик. Това е логиката около - 50- 60%, като това ще стане ясно до лятото. Юли или август месец трябва да имаме проведени вече и обществените консултации, дебатите по темата и съответно да бъде взето решението от Министерския съвет именно какъв ще бъде обхватът на републиканската пътна мрежа, върху която ще се изгради и тол-системата, за която ще се изплащат и електронни винетки, между другото, тъй като за пътищата които ще бъдат обхванати от тол-системата за тежкотоварните автомобили, за тях единствено и само ще има ще има електронни винетки. Това е справедливият начин

В ЕС има единодушие по новата стратегия за разширяване

http://clubz.bg/64359-v_es_ima_edinodushie_po_novata_strategiq_za_razshirqvane

В Евросъюза има единодушие по новата стратегия за разширяване. Това каза вицепремиерът и външен министър Eкатерина Захариева, която  участва в интерпарламентарна конференция в София, на която представи резултатите от приключилия вчера неформален съвет на първите дипломати на съюза, съобщи БНР.

В дискусиите в НДК участват депутати от националните парламенти, членове на Европарламента и представители на страните-кандидатки от Западните Балкани. 

Eкатерина Захариева заяви при откриването на втория ден от интерпарламентарната конференция в София, че българското председателство, освен на европейската интеграция на Западните Балкани, акцентира и на свързаността между държавите  в региона. 

Захариева каза, че след вчерашната неформална среща на първите дипломати от Евросъюза, е обнадеждена, че има единодушие между страните-членки по новата стратегия за разширяване на съюза.

"След обмен на мнения с външните министри по отношение на стратегията, имаме много малко различия между нас, между 28-те. Българското председателство освен европейска перспектива, се фокусира и върху свързаност между държавите. Свързаност, която ще доведе ръст на икономиката и на брутния вътрешен продукт и много работни места. Също така е и пряко свързана със сигурността в тези държави. В същото време само изграждането на коридор номер 8 би донесло 6 процента увеличение на брутния вътрешен продукт в държавите, през които минава, и създаването на 200 000 работни места", посочи външният министър.

Захариева очерта и необходимостта от конкретни стъпки в подпомагането на страните от Западните Балкани за ускоряването на реформите.

Едуард Кугън, председател на делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране Европейския съюз със Сърбия в Европарламента, изрази очакване Срещата на върха за Западните Балкани в София през май да начертае нови конкретни стъпки в процеса на разширяване на Евросъюза:

"Убеден съм, че фокусът  на България върху Западните Балкани ще бъде поет и от австрийското, и от румънското председателство. 2018-а е година на големи обещания в дневния ред на разширяването и време на събития, които носят големи промени. Не знам дали това ще насърчи или обезсърчи страните от региона, но ако някой мисли, че 2025-а година автоматично ще стане член на Евросъюза, греши. Трябва да приемете тази дата като ориентация, а не като задължителна дата за приемане на нови страни-членки в Евросъюза."

Стратегическа енергийна и транспортна свързаност на Западните Балкани, развитието на военните способности на ЕС и кибер отбраната също са сред водещите теми.

Следобед председателят на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова ще представи финалните документи от итерпарламентарната конференция, които ще бъдат в основата на разговорите на срещата на върха за Западните Балкани в София през май.

В първия ден от интерпарламентарната конференция вчера Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини представи резултатите от приключилия неформален съвет на външните министри в София, посветен на региона. 

Вчера депутати от комисиите по външна политика и по отбрана от национални парламенти на страните членки и на Европарламента обсъдиха политиките на Евросъюза в сферата на сигурността и отбраната с дипломат номер едно на съюза Федерика Могерини, а основни акценти бяха отношенията с Турция, ескалирането на напрежението в Сирия и конкретните измерения на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Външният министър Екатерина Захариева изрази надежда до края на българското председателство да започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания.

Четвърта поред събота протест блокира Е-79 край Видин

https://offnews.bg//protesti/chetvarta-pored-sabota-protest-blokira-e-79-kraj-vidin-675053.html

Четвърта поред събота граждани излязоха на протест на международния път Е-79 край Видин и блокираха движението.

Те протестират срещу лошите пътища, натоварения трафик, честите катастрофи и настояват за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под прохода "Петрохан".

Автошествието започна от булевард "Панония" и се насочи към изхода на Видин.

Демонстрантите излязоха пеша на пътното платно и блокираха главен път Е-79.

Тази събота на протест излязоха и в друга точка на Е-79 - на изхода на Монтана в посока Враца. Демонстрантите също настояват за тунел под прохода "Петрохан". Там блокадата ще остане до ранния следобед, съобщава bTV.

Четвърта по ред събота протест блокира Е-79 край Видин

https://offnews.bg//protesti/chetvarta-po-red-sabota-protest-blokira-e-79-kraj-vidin-675053.html

Четвърта по ред събота граждани излязоха на протест на международния път Е-79 край Видин и блокираха движението.

Те протестират срещу лошите пътища, натоварения трафик, честите катастрофи и настояват за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под прохода "Петрохан".

Автошествието започна от булевард "Панония" и се насочи към изхода на Видин.

Демонстрантите излязоха пеша на пътното платно и блокираха главен път Е-79.

Тази събота на протест излязоха и в друга точка на Е-79 - на изхода на Монтана в посока Враца. Демонстрантите също настояват за тунел под прохода "Петрохан". Там блокадата ще остане до ранния следобед, съобщава bTV.

Марит Бьорген изравни Бьорндален по медали

https://www.24chasa.bg/sport/article/6722235

Марит Бьорген изравни Бьорндален по медали37-годишната ски бегачка от Норвегия Марит Бьорген изравни легендарния си сънародник Оле Ейнар Бьорндален по медали от зимни олимпийски игри. Тя стана шампионка в щафетата на 4 по 6 километра бягане и така спечели 13-ото си отличие от игрите. Това бе седмата титла в нейната кариера. По този показател тя отстъпва на Бьорндален и Бьорн Дели,

Бой и тормоз за 30 години брак! Стига!

http://dnes.dir.bg/news/zhena-boy-tormoz-26886929

Темата за домашното насилие в момента е изключително актуална, защото в обществото върви дебат около Истанбулската конвенция.

Австралийски учен разкри защо паяците обичат да се возят в колите ни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6722211

Австралийски учен разкри защо паяците обичат да се возят в колите ниАвстралийският учен д-р Робърт Рейвън разкри защо паяците обичат да се возят в колите ни - това е заради някои специфични вибрации, пише в. "Дейли мейл". Според специалиста от Музея в Куинсланд тези насекоми губят естествените си инстинкти на самосъхранение, когато почувстват вибрациите на нашето возило.

Google Chrome вече блокира най-досадните реклами

http://clubz.bg/64358-google_chrome_veche_blokira_naj_dosadnite_reklami

Тази седмица браузърът Google Chrome промени правилата в Интернет само с предупреждение - че въвежда нови условия за допустими реклами в сайтовете. Иначе ги блокира.

Става дума за особено досадните банери, които автоматично пускат музика или пък карат потребителя да изчака определен брой секунди, преди да може да ги изключи. От интернет-гиганта информираха предварително за точните условия, на които трябва да отговарят рекламите. И 42% от предупредените сайтове са направили нужните промени - сред тях са медии като "Форбс", "Лос Анджелис Таймс", "Чикаго Трибюн" и други.

Всъщност засегнати са сравнително малко сайтове - от компанията твърдят, че под 1% от най-популярните 100 000 страници в Европа и САЩ са нарушавали новите правилата.

Google могат да си позволят този ход, тъй като Chrome в момента е най-популярният браузър в света. По-последни данни той се ползва от над 56% от интернет-потребителите.

Може да звучи нелогично компания, която се изхранва от реклами, да ги блокира или затруднява. Но сметката е проста - ако рекламите са много дразнещи, около четвърт от потребителите инсталират външен софтуер, който е много по-агресивен и блокира абсолютно всички реклами. Така загубите всъщност са много по-големи. Тезата на Google е, че потребителите нямат нищо против по-умерените банери.

Сребърен медал за ансамбъла в Русия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6722196

Сребърен медал за ансамбъла в РусияВ първото си състезание за сезона - Гран при Москва българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя.  Момичетата на Весела Димитрова в състав - Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Мадлен Радуканова допуснаха леки неточности в съчетанието си с обръчи, но прекрасната им композиция,

Министерството на туризма иска нова визия и класа от Слънчев бряг и другите национални курорти през лятото

http://www.cross.bg/kyrorti-tyristi-godina-1568025.html

/КРОСС/ В предстоящия летен туристически сезон националните ни курорти да покажат нова визия е целта, която стои пред министерството на туризма. Това каза за предаването „Метроном" на радио „Фокус"министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя припомни, че само за миналото лято 5,3 милиона чуждестранни туристи са посетили страната и са реализирани приходи от международен туризъм за над 4.5 млрд. лева, което е 7.6% ръст. „За тази година също имаме изключително амбициозна програма, която да запази ръстовете от миналата година, включително да доведе до тяхното увеличение. Като продължаваме усилено работа с големите туроператори TUI, Thomas Cook и DERTOUR, които водят голяма част от туристите по българското Черноморие, а и във вътрешността на страната. Стартира до няколко месеца и нашата маркетингова кампания по интегрираните комуникационни пазари, която касае основните целеви пазари, на които България се промотира. Изключително сме амбицирани това лято националните ни курорти, особено емблематичният курорт Слънчев бряг, да покажат нова визия", каза Николина Ангелкова. По думите ѝ се очаква предприетите стъпки до доведат до устойчиви ръстове и да се повиши броят на чуждестранните туристи спрямо миналата година не само в цифровото измерение, но и по отношение на качеството. Тя уточни, че ще се набляга все повече на туристи от високия клас, което задължава да се предлагат и разнообразни услуги, които да предизвикат техния интерес

Утре е конкурсът за домашно вино "Варна 2018"

http://www.moreto.net/novini.php?n=369237

Второто издание от новта история на двадесет годишният традиционен Конкурс за домашно вино Варна ще се пповеде и тази година, съобщиха за Moreto. net организаторите на събитието. „Конкурс за домашно вино" Варна 2018 г. ще се проведе на 18 февруари - неделя от 12.

Саркози подслушвал министрите от кабинета си

https://frognews.bg/novini/sarkozi-podslushval-ministrite-kabineta.html

Френският президент Никола Саркози е наредил подслушване на министрите си, твърди лидерът на дясната френска партия Републиканците Лоран Вокие.

Заблуди за различните типове хляб

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6722230

Заблуди за различните типове хлябХлябът неизменно присъства на трапезата ни. Дали бял, ръжен или пълнозърнест, всеки от нас консумира поне по една-две филии на ден. Какъв хляб всъщност ядем и как да избираме най-качествения ни съветват от асоциация “Активни потребители”. Кафявият е диетичен Много от потребителите смятат, че тъмните хлябове са най-здравословни,

Юнкер: Страните от Западните Балкани да решат споровете си преди да влязат в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722208

Юнкер: Страните от Западните Балкани 
да решат споровете си преди да влязат в ЕСПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна днес колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза, предаде Ройтерс. Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да

Кремиковският манастир събира свидетелства за чудесата на дядо Добри

http://www.cross.bg/dobri-dyado-hora-1568024.html

/КРОСС/ Църквата не се плаши от канонизацията на дядо Добри. Въпросът е Бог да прослави, Църквата не е тази, която ще направи светеца. Когато Бог прослави това и с дара на чудотворството, тогава Църквата установява този факт и го признава. Това каза в предаването „Тази събота" по бТВ отец Серафим, игумен на Кремиковския манастир, където дядо Добри живя през последните две години. Той съобщи още, че в Кремиковския манастир са започнали кампания за канонизацията му за светец, защото има много хора, които са преживели чудеса с дядо Добри. „Има хора, на които е показал пътя, той просто виждаше в теб като те погледне", каза още отецът и допълни, че затова са започнали да събират случки и събития. Отец Серафим призова всички, които искат, на адреса на Кремиковския манастир да изпращат чудеса, това е първата стъпка, за да се върви към канонизация на дядо Добри. По думите му всички, които са се докоснали до дядо Добри най-малкото са се размислили за живота си. „Дядо Добри беше един човек, българин като всички нас, но същевременно той беше един великан, гигант, който не можем да си представим, един Космос. Човек, който имаше изключителна вяра в Бога и знаеше, че това е смисълът на целия живот и това всъщност искаше да покаже и на нас", допълни отецът. Първите думи на дядо Добри към него са били „Ставай да служим", разказа той

ИПИ: Правителството разпределя по 2,3 млрд. лв. допълнително в края на годината

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ipi-pravitelstvoto-razpredelia-po-23-mlrd-lv-dopylnitelno-v-kraia-na-godinata-255934/

През последните две години управляващите отлагат разходи за края на годината и харчат „като за последно“, пише икономистът Калоян Стайков

Ансамбълът ни със сребро от многобоя в Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/ansambylyt-ni-sys-srebro-ot-mnogoboia-v-moskva-2079253

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя на турнира от веригата Гран При, който се провежда в руската столица Москва.
Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова – капитан, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Елена

Добрев не съжалява за подадената и оттеглена оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dobrev-ne-syzhaliava-za-podadenata-i-otteglena-ostavka-2079252

С либерализирането на енергийния пазар цената на тока е паднала до близо 63 лева за мегаватчас, обяви председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред Дарик.
 
Според Добрев с така наречените американски централи

Специалист прогнозира: САЩ ще изпаднат във фискална криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=369239

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че САЩ ще изпаднат във фискална криза. Киркегаард смята, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара.

Учени обясниха силната болка при порязване с лист хартия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6722166

Учени обясниха силната болка при порязване с лист хартияУчени установиха причината, поради която порязването на пръст на ръката с лист хартия е съпроводено със силна болка, макар че нараняването е незначително, съобщи Лайф, като цитира СайънсАлърт. Причината се крие в ноцирецепторите - първични неврони, които се активират единствено при болка. Концентрацията им в краищата на пръстите на ръцете

Гърци идват у нас против Луковмарш, полицията ги ескортира

http://dnes.dir.bg/news/lukovmarsh-26893162

Организирана група гърци са били спрени около Владая за проверка. Оказва се, че те са заявили желание да участват в протеста срещу Луковмарш.

Папата разследва сексуални посегателства срещу деца

http://clubz.bg/64357-papata_razsledva_seksualni_posegatelstva_sreshtu_deca

Папа Франциск възобнови дейността на експертна комисия, която следи за сексуални посегателства срещу деца в средите на Римокатолическата църква, и назначи в нея нови членове, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. 

Според разпространено днес съобщение на пресслужбата на Ватикана в комисията са назначени деветима нови членове, като членството си са запазили седмина от предишния състав на комисията, чийто тригодишен мандат е изтекъл на 17 декември 2017 година.

В комисията, която ще се оглавява от архиепископа на Бостън Шон о'Мали, са включени и жертви на сексуално посегателство от католически свещеници. Имената на тези членове на комисията не са огласени. 

Обявяването на новата 17-членна Понтификална комисия за защита на малолетни става в същия ден, когато ватикански следовател ще взема показания в Ню Йорк от един от главните свидетели в скандала с прикриване на педофилски деяния на висш чилийски духовник. 

Захариева: Европейската перспектива на Западните Балкани е приоритет не само на Българското председателство, а и за Еврокомисията

http://www.cross.bg/zapadnite-balkani-stranite-1568023.html

/КРОСС/ Европейският път и перспектива на страните от Западните Балкани не е възможен без подкрепата на националните парламенти и на Европейския парламент, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя участва в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана в София, съобщават от пресслужбата на парламента. Двудневният форум, организиран от Комисията по външна политика и Комисията по отбрана на Народното събрание, е второто събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Министър Екатерина Захариева подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е не само основен приоритет на Българското председателство, но и на Европейската комисия. "Това уверение получихме вчера от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и отбрана Федерика Могерини", добави тя. "Най-важно е да намерим начин да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани", подчерта Екатерина Захариева. Тя уточни, че на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС в София е било постигнато съгласие, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е основен приоритет и той е свързан със стабилността, сигурността и просперитета на целия ЕС

Разследват пожар, изпепелил кола в Павликенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6722172

Разследват пожар, изпепелил кола в ПавликенскоПолицаи от районното управление в Павликени разследват  пожар, унищожил тази нощ лек автомобил в село Недан. Сигналът за инцидента е бил подаден в 4 ч. призори в събота на спешния телефон 112.  Незабавно на ул.42-ра в селото били изпратени противопожарен автомобил и трима огнеборци. Докато пожарникарите се намесят, огънят изпепелил беемвето,

Юнкер към Западните Балкани: Първо граничните спорове, после членство

http://clubz.bg/64356-yunker_kym_zapadnite_balkani_pyrvo_granichnite_sporove_posle_chlenstvo

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна днес колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза, предаде Ройтерс.

"Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени, преди да предприемем по-нататъшна стъпка", заяви Юнкер на годишната конференция по сигурността в германския град Мюнхен.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, и каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза.

Юнкер заяви, че споразумението за сигурност между ЕС и Великобритания, ще се запази и след Брекзита, посочва Асошиейтед прес. Юнкер говори, след като британският премиер Тереза Мей призова в Мюнхен партньорите от ЕС да не допускат "закостенелите институционални ограничения" да пречат на едно широко партньорство в областта на сигурността.

"Смятам, че тъй като не сме във война с Обединеното кралство и не искаме да му отмъщаваме за решението, взето от британците, този съюз в областта на сигурността - мост на сигурността между Великобритания и ЕС - трябва да се запази. Ние продължаваме да се нуждаем от него", каза председателят на ЕК на конференцията.

Той обаче отбеляза, че отношенията в сферата на сигурността не бива да се смесват с други свързани с Брекзита теми.

Великобритания и ЕС трябва да вземат решения за търговията и други въпроси, свързани с излизането на Лондон от блока, отделно от дискусиите за споразумението за сигурността, подчерта той.

Жителите на Северозапада пак излязоха на протест, не вярват на АПИ

https://www.actualno.com/society/jitelite-na-severozapada-pak-izljazoha-na-protest-ne-vjarvat-na-api-news_660346.html

Жители от Северозападна България за четвърта поредна събота излязоха на протест. Техните искания остават непроменени - изграждане на магистрала между Видин и София и тунел под прохода "Петрохан".  Десетките жители на Видин протестират и срещу лошото състояние на пътищата, натоварения трафик и честите катастрофи. Организаторите на протеста са категорични, че не вярват на обещания и искат решение на Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството

Във Варненско засилват контрола срещу паленето на гуми за Заговезни

http://www.moreto.net/novini.php?n=369235

РИОСВ - Варна изпрати писма до кметовете на общините във Варненска област, с които поиска да бъде засилен контрола за недопускане изгарянето на гуми и други отпадъци при отбелязване на празника Сирни Заговезни на 18 февруари, научи Moreto.

Жители на "Малашевци" излязоха на протест срещу преминаването на тирове през квартала

http://www.cross.bg/kamioni-malashevtzi-dori-1568022.html

/КРОСС/ Жители на "Малашевци" излязоха на протест срещу преминаването на тирове и камиони през столичния квартал. На няколко пъти те дори блокираха движението в района тази сутрин, съобщава БНТ. До протеста се стигна след многобройни подписки, сигнали и жалби до Столичната община за отклоняване на тежкотоварните автомобили. Според жителите на Малашевци, шумът от преминаващите камиони е нетърпим, улиците са силно запрашени, а през последните години заради натоварения трафик е имало и много пътни инциденти. „Децата ни са затворници. Ние не смеем да ги пуснем дори на тротоара", обяви една от протестиращите. „Не мога да разбера защо затваряме дискотеки в Слънчев бряг, а не можем да спрем тежките камиони, които минават през квартала. А тези камиони са нещо страшно", допълва друг от излезлите да изразят недоволството си.  

ДС е следяла всички католически свещеници в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/17/3131310_ds_e_slediala_vsichki_katolicheski_sveshtenici_v/?ref=rss


Макар и малка, католическата общност в България е представлява сериозен интерес и особено притеснявала Държавна сигурност (ДС). Според документи от новия сборник на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и вероизповеданията - мюсюлманско изповедание и католическата църква в България" службите са се заели да "осветляват намеренията на католици и евангелисти" още от 1948 г.<br /><br />Като възможни източници на "буржоазно-капиталистическа пропаганда"...

Десетки се сбогуваха с Петър Междуречки днес (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722167

Десетки се сбогуваха с Петър Междуречки днес (Снимки)Днес, в 12:30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища се състоя поклонението на дългогодишния кмет на София Петър Междуречки. Десетки се сбогуваха с видния общественик и дипломат.  Роденият на 2 май 1934 г. Междуречки почина на 13 февруари тази година след дълго боледуване. Той беше кмет на София от 1978 до 1986 г.

За четвърта събота жители от Северозапада протестираха за магистрала

http://www.mediapool.bg/za-chetvarta-sabota-zhiteli-ot-severozapada-protestiraha-za-magistrala-news275693.html

За четвърта поредна събота жители от Северозапада излязоха на протест с искане за изграждането на магистрала между Видин и София и тунел под прохода "Петрохан". Десетки жители на Видин се събраха на пореден протест срещу лошото състояние на пътищата, натоварения трафик и честите катастрофи. Протестиращите направиха автошествие по бул."Панония" и се насочиха към изхода на Видин в посока София, където оставиха автомобилите си и затвориха главния път. Организаторите на протеста казват, че не вярват на обещания и искат решение на Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството да бъде завършено през 2021-ва година, съобщи БНР.  Протести във Видин ще има всяка събота до решаването на проблема, категорични са организаторите. Протестиращите се оплакаха, че върху тях се оказва натиск. Твърдят, че номерата на колите се записват, а участниците в мирните шествия биват снимани. На голяма част от тях вече са и съставени актове. Данните бяха изнесени на пресконференция на "Движение Единни за промяна" - един от организаторите на протеста. "На личния ми телефон ми се представиха и ме попитаха за среща и като отидох вече ми казаха, че трябвало да ми съставят акт. Първо се опитаха откъм колата и като им казах, че нямам никакво нарушение, ми казаха, че тогава ще ми съставят акт като за пешеходец", разказа той. Натиск има - твърди и Димитър Николов от организаторите на протестите в Монтанско. Забелязахме, че на миналия протест минаха и записаха номерата на колите на всички. Това е натиск. До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Това съобщи агенция "Пътна инфраструктура" и уточни, че строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци.  

За четвърта поредна събота жители от Северозапада протестираха

http://www.mediapool.bg/za-chetvarta-poredna-sabota-zhiteli-ot-severozapada-protestiraha-news275693.html

За четвърта поредна събота жители от Северозапада излязоха на протест с искане за изграждането на магистрала между Видин и София и тунел под прохода "Петрохан". Десетки жители на Видин се събраха на пореден протест срещу лошото състояние на пътищата, натоварения трафик и честите катастрофи. Протестиращите направиха автошествие по бул."Панония" и се насочиха към изхода на Видин в посока София, където оставиха автомобилите си и затвориха главния път. Организаторите на протеста казват, че не вярват на обещания и искат решение на Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството да бъде завършено през 2021-ва година, съобщи БНР.  Протести във Видин ще има всяка събота до решаването на проблема, категорични са организаторите. Протестиращите се оплакаха, че върху тях се оказва натиск. Твърдят, че номерата на колите се записват, а участниците в мирните шествия биват снимани. На голяма част от тях вече са и съставени актове. Данните бяха изнесени на пресконференция на "Движение Единни за промяна" - един от организаторите на протеста. "На личния ми телефон ми се представиха и ме попитаха за среща и като отидох вече ми казаха, че трябвало да ми съставят акт. Първо се опитаха откъм колата и като им казах, че нямам никакво нарушение, ми казаха, че тогава ще ми съставят акт като за пешеходец", разказа той. Натиск има - твърди и Димитър Николов от организаторите на протестите в Монтанско. Забелязахме, че на миналия протест минаха и записаха номерата на колите на всички. Това е натиск. До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Това съобщи агенция "Пътна инфраструктура" и уточни, че строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци.  

Хилядолетната история на спорното изобретение дилдо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/hiliadoletnata-istoriia-na-spornoto-izobretenie-dildo-6079431

Оказва се, че това приспособление е неизменна част от живота на хората от поне 30 000 години

Мей поиска нова сделка по сигурността с ЕС от 2019 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mei-poiska-nova-sdelka-po-sigurnostta-s-es-ot-2019-g-255987/

Британският министър-председател заяви за пореден път, че няма да има втори референдум по Brexit в страната

Адам Лавин от "Марун 5" за 2-ри път стана баща на момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6722153

Адам Лавин от "Марун 5" за 2-ри път стана баща на момиченцеАдам Лавин и Бехати Принслу се сдобиха с втора дъщеря, кръстена Джио Грейс, съобщи Контактмюзик. 28-годишната манекенка роди втората си дъщеря от фронтмена на бандата "Марун 5", от когото вече има 15-месечната Дъсти Роуз, предава БТА.  Според И!нюз, двойката кръстила новороденото Джио Грейс. Адам и Бехати все още не са потвърдили публично

Перущица се вдигна срещу новата такса "Смет"

http://www.cross.bg/taksa-smetishtata-peryshtitza-1568021.html

/КРОСС/ Жители на Перущица излязоха на протест срещу вдигането на такса „Смет" почти двойно, съобщава БТВ.Налогът в града скача с 86%. Мотивът на общината е, че сметищата и боклукът нарастват и имат задължения към фирми, наети да чистят сметищата. Таксата не е вдигана три години.

Лавров: Задействан е ирационалният мит за "всемогъщата руска заплаха"

http://clubz.bg/64355-lavrov_zadejstvan_e_iracionalniqt_mit_za_vsemogyshtata_ruska_zaplaha

Авторите на доклада за Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността представят влиянието на Москва в отрицателна светлина. Това заяви днес руският външен  министър Сергей Лавров в изявление на мюнхенския форум, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Когато на Запад разсъждават за влиянието на Русия, то това в по-голямата част се представя в отрицателна светлина. Не са избегнали този подход и авторите на доклада, подготвен за сегашната конференция", допълни руският дипломат номер едно.

Изпълнението на плановете за създаване на американска система за противовъздушна отбрана в Европа подкопават стратегическата стабилност, каза още Лавров на конференцията в Мюнхен.

Русия, като никоя друга страна, е заинтересована от уреждането на вътрешноукраинската криза, а правните мерки за това са готови, допълни руският външен министър. По думите му днес Украйна, която е страна с огромен жизнен потенциал и талантлив народ, е доведена до "състояние на неспособност да се управлява самостоятелно".

"Русия, като никоя друга, е заинтересована от уреждането на вътрешноукраинската криза", подчерта Лавров.

ЕС така и не успя да намери златната среда в отношенията с Русия, отбеляза в изказването си Лавров.

"Според мен през изминалите десетилетия ЕС така и не успя да намери златната среда в отношенията с нашата страна. През 90-те години доминираше представата за Русия като за "чирак", който методично, без да се обръща внимание на възраженията, трябва да бъде обучаван по западните стандарти. Сега е задействан ирационалният мит за "всемогъщата руска заплаха", чиито следи се опитват да намерят навсякъде: от Брекзита до каталунския референдум", заяви руският външен министър. 

Вашингтон възнамерява да прокарва икономическите си интереси в Европа под формата на възпиране на Русия, а спиралата на санкциите, започната от САЩ, пречи на руско-германското делово сътрудничество, заяви още руският министър на външните работи.

"Разбираме, че основната пречка за засилване на деловото сътрудничество се оказа спиралата на санкциите, започната от САЩ. Това, което сметките показват, че Европа е принудена да плаща (заради санкциите), наистина е така", каза той. - Разбираме, че тук са преплетени икономически интереси и американците не крият, че искат да прокарат интересите си, преди всичко под формата на възпиране на Русия".

Той подчерта, че Москва е за това отношенията между Москва и Берлин, "при цялата нееднозначност на подходите към цял ред политически проблеми, да се опират на реалните базисни интереси на Германия и Русия".

"Ще продължим и занапред да правим всичко, така че бизнесът, включително и германският, да се чувства комфортно в Русия."

Лавров заяви, че Москва очаква съседите на Германия да изхождат от икономическите ползи при решенията си за газопровода "Северен поток"-2. 

Григор Димитров поздрави Федерер за уникалното му постижение (видео)

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-pozdravi-federer-za-unikalnoto-mu-postizhenie-video-675052.html

Легендата в тениса Роджър Федерер вчера записа още едно голямо постижение в славната си кариера, превръщайки се в най-възрастния №1 в световната ранглиста.

Швейцарецът победи на четвъртфиналите в Ротердам Робин Хаасе с 4:6, 6:1, 6:1 и по този начин си осигури първото място в новото издание на класирането в ATP на 36-годишна възраст.

По този повод Григор Димитров, Давид Гофен, Александър Зверев и други тенисисти му отправиха различни пожелания в специално видео.

"Е, Родж, отново се случва. Миналото ти е твоето бъдеще, така че добре дошъл отново на първото място", казва Гришо във видеото.

Историческо: Роджър Федерер става най-възрастният №1 в тениса

http://www.moreto.net/novini.php?n=369238

Роджър Федерер ще стане най-възрастният номер 1 в историята на тениса. На 36 години от понеделник големият швейцарец официално ще се завърне на върха на световната ранглиста. Така той ще изпревари досегашния рекордьор Андре Агаси, който бе на първо място в ранглистата на 33-годишна възраст.

Протест срещу трафика в квартал "Малашевци"

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-trafika-v-kvartal-malashevtsi-news275692.html

Жители на столичния квартал "Малашевци" на няколко пъти блокираха движението в района в събота сутринта в знак на протест срещу преминаването на тирове и камиони през квартала. До протеста се стигна след многобройни подписки, сигнали и жалби до Столичната община за отклоняване на тежкотоварните коли. Според жителите на Малашевци шумът от преминаващите камиони е нетърпим, улиците са силно запрашени, а през последните години заради натоварения трафик е имало и много пътни инциденти. ”Децата ни са затворници. Ние не смеем да ги пуснем дори на тротоара”, коментира една от протестиращите Мария Митрева пред БНТ. ”Не мога да разбера защо затваряме дискотеки в Слънчев бряг, а не можем да спрем тежките камиони, които минават през квартала. А тези камиони са нещо страшно”, заяви друг протестиращ - Стефан Петров.  

Затвориха Е-79 с искане за магистрала Видин-София

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zatvoriha-e-79-s-iskane-za-magistrala-vidin-sofiia-6079432

Стотици хора от града спряха движението за четвърти път с искания за магистрала до София и тунел под прохода Петрохан

Блокираха Е-79 с искане за магистрала Видин-София

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/blokiraha-e-79-s-iskane-za-magistrala-vidin-sofiia-6079432

Стотици хора от града спряха движението за четвърти път с искания за магистрала до София и тунел под прохода Петрохан

34-годишен варненец почина след пиянско сбиване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722147

34-годишен варненец почина след пиянско сбиване34-годишен варненец почина в линейката на път към спешния център, след пиянско сбиване със съквартиранта си. По първоначална информация причината за смъртта е комбинация от множество травми. Задържан е 36-годишният приятел на починалия - Венцислав А. Срещу него е повдигнато работно обвинение за убийство.

Мъж от Ню Мексико заведе дело срещу Microsoft, иска стария си Windows или 600 милиона долара

http://www.cross.bg/windows-microsoft-dikman-1568020.html

/КРОСС/ Франк Дикман от Ню Мексико, САЩ, заведе съдебно дело срещу Microsoft и лично срещу изпълнителня директор на компания Сатя Надела за обезщетение във връзка с предявено „нарушение на гражданските му права", настъпило когато неговият лаптоп Asus е бил автоматично актуализиран от Windows 7 до Windows 10, съобщава Technews. Потребителят е поискал ново копие на Windows 7 или 600 милиона долара, съобщава The Register. Е, това е сумата, която обявили неговите адвокати в съдебната зала, но всъщност в иска след 6-ицата стоели девет нули или иначе казано 6 милиарда долара. Според жалбата, подадена в окръжния съд в Денвър, Колорадо, проблемът за Дикман започва, когато лаптопът му Asus 54L, доставен с Windows 7, е актуализиран до Windows 10 и „веднага става нефункциониращ". Сега Дикман иска да премине от Windows 10 обратно към Windows 7 чрез цифров код за изтегляне и активиране, предоставен му от Microsoft. За да го получи, той съди Microsoft и Надела, в частност. Съдът е дал на Редмънд 30 дни, за да предостави на Дикман софтуера. „Единственото разумно решение за Microsoft е да достави OEM версията на своята операционна система, която да бъде изтеглена от уеб сайта на компанията и потвърдена чрез „key" кода, който върви с компютъра", се казва в иска на Дикман

Откъс от "Вивиан Уестуд" на Вивиан Уестуд и Иън Кели

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/17/3130636_otkus_ot_vivian_uestud_na_vivian_uestud_i_iun_keli/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Вивиан Уестуд", с автор Вивиан Уестуд и Иън Кели, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Тази история е много повече от мода, макар да е изтъкана от плат. Излиза от печат автобиографията на Вивиан Уестуд, написана съвместно с Иън Кели!<br /><br />"Вивиан Уестуд" е издателски феномен, защото се явява първа и единствена засега автобиография на авангардната...

Легендарната Марит Бьорген изведе щафетата на Норвегия до злато в ски бягането

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/17/3131611_legendarnata_marit_byorgen_izvede_shtafetata_na/?ref=rss


На 37 години Марит Бьорген за пореден път показа, че неслучайно е считана за най-добрата ски бегачка в света. Норвежката изведе щафетата на на 4 по 5 километра на своята родина до олимпийската титла в Пьонгчанг. Това е четвърта титла за скандинавската страна в тази дисциплина и своеобразен реванш за провала в Сочи, когато тимът остана на пето място.<br /><br />Бьорген заедно с Ингвилд Йостберг, Астрид Якобсен и Рагнилд Хага триумфира с време 51:24.3 часа, само с две секунди по-бързо...

Юнкер: Страните от Западните Балкани в ЕС само без гранични спорове

https://frognews.bg/novini/iunker-stranite-zapadnite-balkani-samo-bez-granichni-sporove.html

Страните от Западните балкани могат да влязат в ЕС само ако решат всичките си гранични спорове. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Варненец преби до смърт свой приятел бездомник

https://offnews.bg//112/varnenetc-prebi-do-smart-svoj-priatel-bezdomnik-675051.html

36-годишен мъж е задържан за умишлено убийство във варненския квартал Владиславово на негов приятел от детството.

На 14 февруари гражданин е подал сигнал в полицията за мъж в безпомощно състояние пред вход 5 на блок 404 в квартала.

На мястото е открит 34-годишният Явор, който има адресна регистрация в същия жилищен блок.

Пострадалият починал в линейката на път за болницата. Причина за смъртта му са множество травматични увреждания, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

До момента разследването е установило, че 34-годишният Явор е живеел в дома на 36-годишния Венцислав А. от два месеца.

Преди това Явор водел скитнически начин на живот. Вечерта на 13 срещу 14 февруари между двамата възникнал конфликт. Венцислав е пребил Явор.

Искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” предстои да бъде внесено във Варненския окръжен съд.

73 000 деца убити или осакатени при 25 конфликта

http://dnes.dir.bg/news/detza-konflikti-26890197

Повече деца, откогато и да било преди, живеят в зони на конфликт и са застрашени от смърт и насилие, съобщи благотворителната организация "Спасете децата".

Саркози подслушвал хората в кабинета си

http://dnes.dir.bg/news/sarkozi-nikola-ministrite-podslushval-26893063

Бившият френски президент Никола Саркози е наредил подслушването на министрите си, твърди лидерът на дясната френска партия Републиканците Лоран Вокие.

Руският патриарх за висшия идеал на момичетата: Раждайте деца за църквата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/17/3130738_ruskiiat_patriarh_za_visshiia_ideal_na_momichetata/?ref=rss


Партиархът на Москва и цяла Русия Кирил, който е очакван в България за 3 март, заяви тази седмица, че главната мисия на всички момичета е да раждат деца и след това да ги вкарват в лонота на църквата.<br /><br />"Идеал на младия живот трябва да бъде създаването на семейство", цитира думите му агенция РИА "Новости".<br /><br />"Това, разбира се, не е единственият идеал, но това е особен идеал за момичетата, които са длъжни ясно да осъзнават, че...

Излязъл от строя космически телескоп откри 95 нови екзопланети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722137

Излязъл от строя космически телескоп откри 95 нови екзопланетиМеждународна група от астрономи оповести, че открила близо 100 нови екзопланети с помощта на излезлия от строя през 2013 г. космически телескоп "Кеплер", съобщи Лента. Учените изследвали 275 сигнала, които били идентифицирани чрез т.нар. транзитен метод. Той е базиран върху намаляване светимостта на звезда, когато пред нея минава небесно тяло.

Тереза Мей призова за ново споразумение с ЕС за сигурността до края на 2019 г.

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-prizova-za-novo-sporazumenie-s-es-za-sigurnostta-do-kraya-na-2019-g-news275691.html

Британската министър-председателка Тереза Мей призова в събота в Мюнхен за ново споразумение за сигурността с Европейски съюз, което да влезе в сила следващата година, за да се гарантират военното, разузнавателното и антитерористичното сътрудничество след излизането на Великобритания от съюза, съобщи Ройтерс. "Ключовите аспекти на бъдещото ни партньорство в тази област трябва да са в сила още от 2019 г.", заяви Мей пред европейски и американски висши представители на Мюнхенската конференция по сигурността. "Партньорството, която ще създадем, трябва да предлага на Обединеното кралство и ЕС пътища за съчетаване на усилията ни за възможно най-голяма ефективност в областите от общ интерес", добави тя. Министър-председателката изключи възможността за втори референдум за Брекзит и подчерта, че не може да има отказ от резултата от вота през юни 2016 г. "Напускаме ЕС и не може да става и дума за втори референдум или отказ. Смятам това за важно. Хората във Великобритания твърдо вярват, че щом се вземе решение, правителствата не би трябвало да се отвръщат от него и да им казват, че са сгрешили", отговори Мей на въпрос дали страната й би обмислила втори референдум.

Нено Димов: Само устно е заявено желание за строителство на втори лифт на Пирин

https://www.actualno.com/society/neno-dimov-samo-ustno-e-zajaveno-jelanie-za-stroitelstvo-na-vtori-lift-na-pirin-news_660341.html

Процедурата за строителството на нов лифт в Пирин не е напреднала, защото все още трябва да се издадат поредица от нормативни документи и чак тогава може да се престъпи към процедурите по оформянето на цялата документация. Това подчерта в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на околната среда и водите Нено Димов. До този момент е заявено устно и през медиите желание на инвеститора само за строителството на втори лифт, подчерта Ненов. Ако е дадено инвестиционно предложени

Радев в Скопие: Да премахнем границите

http://clubz.bg/64354-radev_v_skopie_da_premahnem_granicite

България е подкрепяла неизменно Република Македония в най-тежките й моменти. Ние е мочакваме да премахнем границитежду хората, да насърчим приятелството и бизнеса.

Това послание отправи държавният глава Румен Радев, който проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Християн Мицкоски и Али Ахмети. Разговорите се състояха в рамките на двудневното официално посещение на българския президент в Скопие, съобщава пресцентърът на "Дондуков" 2.

Румен Радев призова политическите лидери в Македония да постигнат единство и обединение по отношение на стратегическите цели на страната, въпреки различията във вижданията си във вътрешнополитически план.

Радев и Али Ахмети.

На срещите бяха обсъдени и аспекти от двустранните отношения на Република България и Македония и перспективите на прилагането на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни.

"Вярвам, че в най-кратък срок ще видим как хората от двете страни на общата ни граница пътуват бързо и удобно, правят бизнес, инвестират и строят свободно и си сътрудничат интензивно в културата, образованието и науката", заяви държавният глава в разговорите си.

Във "Владиславово": 36-годишен варненец преби до смърт приятел от детинство

http://www.moreto.net/novini.php?n=369240

Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна криминалисти от ОД на МВР са установили извършител на тежко умишлено престъпление – убийство на млад на мъж. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна за Moreto.

Протестиращи отново блокираха главен път Е-79 край Видин

http://www.cross.bg/vidin-putya-protest-1568019.html

/КРОСС/ Протестиращи граждани блокираха главен път Е-79 край Видин. Стотици видинчани се събраха за пореден протест на паркинга пред топлоелектрическата централа на бившите Химически заводи. Независимо от полицейската блокада, без да се стига до сблъсъци, те излязоха на пътя и се придвижиха в посока към град Дунавци, където бе блокиран пътя.  Поредният четвърти протест отново се провежда с искане за решения на Министерския съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан. Този път обаче той бе одобрен от областната управа, като от пресцентъра на МВР дори призоваха пътуващите шофьори да избягват пътя към „Дунав мост 2". От Агенция „Пътна инфраструктура", пък обявиха, че вече започва работата за избиране на изпълнител за изграждане на нов магистрален път от Видин до Ботевград и голяма част от него ще е готова в близките две години. Организаторите на протеста казват, че не вярват на обещания и искат решение на Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството да бъде завършено през 2021-ва година. Исканията на протестиращите за магистрала между Видин и София не са се променили. Протести във Видин ще има всяка събота до решаването на проблема, категорични са организаторите. С искане за тунел под прохода протест се провежда и в друга точка на Е-79, на изхода на Монтана в посока Враца. Там блокадата ще остане до ранния следобед. Образували са се километрични опашки, допълва БТВ.

Протестиращи отново блокираха главен път Е-79 край Видин

http://www.cross.bg/vidin-putya-protestirashti-1568019.html

/КРОСС/ Протестиращи граждани блокираха главен път Е-79 край Видин. Стотици видинчани се събраха за пореден протест на паркинга пред топлоелектрическата централа на бившите Химически заводи. Независимо от полицейската блокада, без да се стига до сблъсъци, те излязоха на пътя и се придвижиха в посока към град Дунавци, където бе блокиран пътя. Поредният четвърти протест отново се провежда с искане за решения на Министерския съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан. Този път обаче той бе одобрен от областната управа, като от пресцентъра на МВР дори призоваха пътуващите шофьори да избягват пътя към „Дунав мост 2". От Агенция „Пътна инфраструктура", пък обявиха, че вече започва работата за избиране на изпълнител за изграждане на нов магистрален път от Видин до Ботевград и голяма част от него ще е готова в близките две години.  

Косовският премиер: ЕС трябва да признае независимостта на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722133

Косовският премиер: ЕС трябва да признае независимостта на КосовоКосовският премиер Рамуш Харадинай заяви в събота, че Европейският съюз не бива да позволява на пет държави членки да „блокират последващата европейска перспектива на Косово“, съобщава сръбската агенция Tanjug. Според Харадинай, ЕС трябва да признае независимостта на Косово, тъй като това ще направи по-лесно постигането на споразумение за

Българка си организира 80 километрова гонка с италианската полиция за забавление

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/17/3131603_bulgarka_si_organizira_80_kilometrova_gonka_s/?ref=rss


Българка, зад волана на лек автомобил "Ягуар", беше преследвана в продължение на 80 километра по магистрала в Италия, преди да бъде задържана, предаде Би Ти Ви. Гонката започнала, след като 36-годишната жена била засечена да кара с над 200 км/ч.<br /><br />Дори след като вече била спряна, тя се опитала да се измъкне и минала през крака на един от полицаите. Жената оказала съпротива при задържането и отказала тест за алкохол и наркотици. Според медиите в Италия, по късно...

Зоран Заев трябвало да бъде убит при погрома на македонския парламент

http://www.cross.bg/zoran-zaev-razsledvaneto-1568018.html

/КРОСС/ По време на погрома над македонския парламент на 27 април 2017 г. е трябвало да бъде убит лидерът на Социалдемократическия съюз и сегашен премиер Зоран Заев. Това става ясно от разследването за „кървавия четвъртък" в парламента в Скопие, предава БГНЕС. Македонското списание „Фокус" в днешния си брой разкрива част от разследването. В публикацията се твърди, че има записи от телефонни разговори между поръчителя и изпълнителя на опита за убийството. Един от участниците в разговора в момента е в ареста. „Копелето трябваше да бъде убито", казва един от тях, имайки предвид Зоран Заев. Предполагаемият атентатор се оправдава в телефонния разговор, че не е могъл да изпълни поръчката, защото не е имал ясна видимост и обектът не е бил „чист".  

Джак Ма ще помага за подобряване на технологиите във Филипините

https://www.investor.bg/novini/261/a/djak-ma-shte-pomaga-za-podobriavane-na-tehnologiite-vyv-filipinite-255985/

Президентът Родриго Дуерте иска помощ за подобряването на технологиите за управление и изграждането на приобщаваща финансова система

Трус от 4,3 по Рихтер се е усетил в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722130

Трус от 4,3 по Рихтер се е усетил в АлбанияЗеметресение с магнитуд от 4,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в Албания в ранните часове на събота, показва справка на официалната интернет страница на Европейският средиземноморски сеизмологичен център, предава "Фокус".  Епицентърът му се е намира на дълбочина два километра под земната кора и на около 24 километра северозападно от град Корча.

5 патрулки в гонка с българка по магистрала в Италия

http://www.cross.bg/kraii-bulgarka-suprotiva-1568017.html

/КРОСС/ Пет полицейски автомобила гониха българка в „Ягуар", движещ се с 200 км/ч на магистралата в Италия, съобщава „Кориере дела Сера". След над 80-километрово преследване 36-годишната жена е била задържана от италианските полицаи. Гонката започнала край Верона, където я подгонили 3 патрулки, след което към тях се присъединили още 2 полицейски коли. Преследването преминало край Падуа и завършило край Виченца. 36-годишната българка обаче оказала съпротива, като дори ранила един от полицаите, минавайки с автомобила през крака му във финалния етап на гонката. След ареста заявила, че причината да бяга е, че е искала да се забавлява. Освен това отказала тест за алкохол и наркотици. На българката са повдигнати няколко обвинения - съпротива при арест, причиняване на различни материални щети и телесна повреда. Отнета ѝ е книжката и ѝ е наложена глоба от малко над 20 хил. евро. Автомобилът, който е регистриран на името на наш сънародник и е с български номера, е спрян от движение за три месеца.

Юнкер: САЩ смятат, че ЕС ще стане твърде независим при собствена европейската отбрана

https://www.actualno.com/europe/unker-sasht-smjatat-che-es-shte-stane-tvyrde-nezavisim-pri-sobstvena-evropejskata-otbrana-news_660340.html

САЩ смятат, че развивайки собствената си европейска отбрана, Европейският съюз ще стане твърде независим. Това заяви в събота председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на Мюнхенската конференция по сигурността. „Много от другата страна на Атлантика смята, че развивайки европейската отбрана, ЕС ще стане твърде независим. Но ние не може да се уповаваме само на НАТО, ние трябва да имаме собствени отбранителни способности“, каза той, цитиран от ТАСС. По думи

Сараево отказа да направи Орхан Памук свой почетен гражданин

http://www.moreto.net/novini.php?n=369236

Сараево отказа да обяви турския Нобелов лауреат Орхан Памук за почетен гражданин на босненската столица – решение, което опозицията в страната обяви, че е продиктувано от страх от турския президент Реджеп Ердоган. Комитетът на общинския съвет, който бе натоварен със задачата да вземе решението по въпроса, тази седмица се отказа от предишните си намерения да почете прочутия писател, който е и отявлен критик на текущия политически климат в Турция.

Задържаха убиец във Варна, пребил приятеля си до смърт

http://dnes.dir.bg/news/varna-ubietz-zadarzhaha-26893017

Полицията във Варна е задържала Венцислав А., който е убил своя приятел Явор. Двамата живеели заедно през последните два месеца.

Живко Георгиев: Ходовете на Радев обясняват високия му рейтинг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6721363

Живко Георгиев: Ходовете на Радев обясняват високия му рейтингПубличният сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов стана повод да се обърнем към политолози и социолози с въпросите: 1. С блъсъкът между Радев и Борисов принципен ли е, или личностен? 2. Какви са сценариите за развитие на този сюжет? 1. Смешен е спорът - с елементи на принципност от страна на Радев и личностен от страна

Лекари със съмнения, че Турция използва химически оръжия в Сирия

http://clubz.bg/64353-lekari_sys_symneniq_che_turciq_izpolzva_himicheski_oryjiq_v_siriq

Лекари от сирийския град Африн предполагат, че турските военни и сражаващите се на тяхна страна формирования на Сирийската свободна армия са използвали хлор при нападение над село в района на Африн вчера, предаде ТАСС, позовавайки се на близката до кюрдските бунтовници агенция Фърат, съобщи БТА.

Шестима жители на село Ал Шейх Хадид на запад от Африн са били приети вчера в болница с дихателни проблеми. Те разказали, че селото им било подложено на обстрел.
Лекарите съобщиха днес, че двама от пациентите са в тежко състояние.

Анкара твърди, че прави всичко, за да защитава цивилните по време на офанзивата си в Африн. От Сирийския център за правата на човека казват, че от началото на операция "Маслинова клонка", предприета от турската армия срещу кюрдските Сили за защита на народа в района на Африн, са загинали най-малко 78 цивилни. Генералният щаб на турската армия съобщи днес, че в хода на операцията са неутрализирани 1595 терористи.

Турция никога не е използвала химически оръжия в операциите си в Сирия и полага максимални грижи за цивилните, заяви турски дипломатически източник, след като сирийските кюрдски сили и организация за наблюдение на човешките права обвиниха Анкара в извършване на газова атака в сирийския район Африн, предаде Ройтерс.

"Това са безпочвени обвинения. Турция никога не е използвала химически оръжия. Ние полагаме максимални грижи за цивилните в рамките на операцията "Маслинова клонка", посочи цитираният източник. Той също така описа обвиненията, че шестима цивилни са били ранени при предполагаема газова атака, като "черна пропаганда".

Приликите между Иванка и сестрата на Ким Чен-ун

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prilikite-mezhdu-ivanka-i-sestrata-na-kim-chen-un-6079338

Двете жени привличат вниманието в ПьонгЧанг, и двете използват Олимпиадата, за да преследват свои политики

Убилият бременна жена дрогиран шофьор от врачанското с. Търнава се покри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722132

Убилият бременна жена дрогиран шофьор от врачанското с. Търнава се покри„Ако държавата чрез прокуратурата и съда не си свършат работата и не осъдят подобаващо убиеца на жена ми, ще заведа частно дело срещу Пламен Георгиев , заяви Павел Методиев от врачанското с. Търнава. – Този безразсъден младеж лиши двете ни деца от майка, като я прегази с колата си, а сега се скри вдън земя.

9 от 10 цигански къщи в Пловдив са незаконни

https://frognews.bg/novini/9-10-tsiganski-kashti-plovdiv-nezakonni.html

9 от всеки 10 цигански къщи в Пловдив са незаконни. Това обявиха пред БНТ кметовете на районите „Източен” и „Северен”. Не е ясно обаче колко точно са постройките, затова в квартал „Столипиново” започва тяхното описване.

БСП не смятат да се извиняват за Народния съд

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-ne-smiatat-da-se-izviniavat-za-narodniia-syd-6079430

Георги Свиленски и Тома Биков влязоха в остър спор за "необходимото правосъдие" на Народния съд

БСП не смятат да се извиняват за Народния съд

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bsp-ne-smiatat-da-se-izviniavat-za-narodniia-syd-6079430

Георги Свиленски и Тома Биков влязоха в остър спор за "необходимото правосъдие" на Народния съд

Утре ще е облачно, в северозападните части със слаб дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6722121

Утре ще е облачно, в северозападните части със слаб дъждПрез нощта от северозапад ще започне увеличение на облачността. Минимални температури между минус 1 и 4 градуса. Утре облачността над страната ще бъде значителна. Вечерта в северозападните райони ще превали слаб дъжд. В източните райони от страната ще духа слаб южен, в Дунавската равнина запад-северозападен вятър.

В Бояна откриха най-големия и най-модерен басейн за подводни снимки

http://www.cross.bg/metra-baseiinut-sistema-1568016.html

/КРОСС/ Най-модерният басейн за подводни филмови снимки в Европа бе открит в София. Той е и най-голямото съоръжение от този вид в Европа, съобщава Technews. Басейнът за подводни снимки е собственост на Nu Boyana Film Studios и B2Y Productions. Басейнът е построен върху парцел с размер 1200 квадратни метра. Самият басейн е широк 20 метра и дълбок 6 метра. Обемът му е 2400 куб. м. Басейнът има страничен прозорец с размер 2,10 на 1,60 метра, през който режисьорите могат да наблюдават подводните снимки. Специалното студио има 3 големи врати, които позволяват достъп на камионите с материали за снимането на различни филми. Порталите позволяват преминаването на багери и всякаква строителна техника, необходима за изграждането на снимачната площадка. Вътре в студиото, над басейна, е разположен кран с товароподемност 10 тона за местене на декори и други материали. Специална отоплителна система подгрява водата, като може да я затопли до цели 32 градуса. Филтриращата система използва UV лъчение за третиране на вода, което намалява употребата на хлор. Съоръжението е оборудвано и със специална смукателна система, която обира всички прахови частици от повърхностния слой на водата. Залата е оборудвана и с пожарогасителна система, разкри арх. Ангел Захариев от A&A Архитекти - българското архитектурно студио, което проектира басейна. Така е лесно и безопасно край водата да се инсценират пожари и взривове, например за сцени с крайбрежни битки

Малашевци на протест срещу натоварения трафик в квартала

https://offnews.bg//protesti/malashevtci-na-protest-sreshtu-natovarenia-trafik-v-kvartala-675050.html

Жители на Малашевци излязоха на протест срещу преминаването на камиони през столичния квартал.

Според демонстрантите, шумът от преминаващите камиони е нетърпим, улиците са силно запрашени, а през последните години е имало и много пътни инциденти.

На протеста днес те няколко пъти блокираха движението в района, съобщава БНТ.

Жителите на квартала вече няколко пъти са инициирали подписки срещу натоварения трафик, но към момента от подписките и жалбите няма никакъв резултат.

Дубай тества първите автономни пътнически кабинки (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6720359

Дубай тества първите автономни
пътнически кабинки (ВИДЕО)В Дубай започнаха тестовете на първите в света автономни кабинки за превоз на пътници, съобщава Агенцията по пътища и транспорт. Те ще се движат на кратки и средни разстояния в специални ленти. Интервалът може да е от 5 до 20 секунди. Всяка кабинка е дълга 2,87 м, широка 2,24 м и висока 2,82 м. Теглото й е 1500 кг.

Тереза Мей: Изключено е да има нов референдум за Брекзит

http://www.cross.bg/referendym-velikobritaniya-suyuz-1568015.html

/КРОСС/ Изключено е във Великобритания да се проведе нов референдум дали страната да остане или да излезе от Европейския съюз. Това обяви лично британският премиер Тереза Мей по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен. „Напускаме Европейския съюз и не може да става въпрос за втори референдум или връщане назад", каза Мей, цитирана от „Ройтерс". „Хората във Великобритания са убедени, че когато ние вземем решение, правителството не трябва да отстъпва дори крачка или казва „не, вие сгрешихте", допълни министър-председателят на Великобритания.    

Дениз Юджел: Не зная защо ме освободиха, тази история ще има продължение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722109

Дениз Юджел: Не зная защо ме освободиха, тази история ще има продължениеВеднага след като се върна в Германия, след като беше освободен от турски затвор, журналистът Дениз Юджел публикува в социалните медии интересен видео клип, пише вестник „Джумхуриет”. На страницата „#FreeDeniz” той изразява учудване, че при излизането от затвора му е връчен документ, в който пише „продължаване на ареста”.

Продължават да намаляват болните от грип във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369221

За периода от 9 до 15 февруари регистрираната в РЗИ Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на РЗИ - Варна. Регистрирани са 35 случая на чревни инфекции срещу 42 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 24 ентероколита, 3 салмонелози, 1 колиентерит, 3 хепатита, 2 бакт.

Тереза Мей: Не може да става дума за нов референдум

https://frognews.bg/novini/tereza-mei-moje-stava-duma-nov-referendum.html

Великобритания ще напусне ЕС и не може да става дума за нов референфум. Това заяви британският премиер Тереза Мей по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

Северозападът на протест за магистрала. Оказвали натиск върху недоволните

http://clubz.bg/64352-severozapadyt_na_protest_za_magistrala_okazvali_natisk_vyrhu_nedovolnite

За четвърта поредна събота жители от Северозапада излязоха на протест. Исканията им остават непроменени - хората настояват за изграждането на магистрала между Видин и София и тунел под прохода "Петрохан", съобщава БНР.

Десетки жители на града се събраха на пореден протест срещу лошото състояние на пътищата, натоварения трафик и честите катастрофи. Протестиращите направиха автошествие по бул."Панония" и се насочиха към изхода на Видин в посока София, където оставиха автомобилите си и затвориха главния път. 

Организаторите на протеста казват, че не вярват на обещания и искат решение на Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството да бъде завършено през 2021 г. Исканията на протестиращите за магистрала между Видин и София не са се променили. Протести във Видин ще има всяка събота до решаването на проблема, категорични са организаторите.

Движението по пътя за "Дунав мост 2" на изхода от Видин, все още е спряно от протестиращи, които настояват в района да се изгради магистрален път.  Повече от 100 души участват в протеста. 

На протеста във Видин е поканен и министър на регионалното развитие Николай Нанков. 

Протестиращите коментират, че върху тях се оказва натиск. Твърдят, че номерата на колите се записват, а участниците в мирните шествия биват снимани. На голяма част от тях вече са и съставени актове. Данните бяха изнесени на пресконференция на "Движение Единни за промяна" - един от организаторите на протеста:

"На личния ми телефон ми се представиха и ме попитаха за среща и като отидох вече ми казаха, че трябвало да ми съставят акт. Първо се опитаха откъм колата и като им казах, че нямам никакво нарушение, ми казаха, че тогава ще ми съставят акт като за пешеходец."

Натиск има - твърди и Димитър Николов от организаторите на протестите в Монтанско.

"Забелязахме, че на миналия протест минаха и записаха номерата на колите на всички. Това е натиск."

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха днес, че до края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между  Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци.  

През март Агенция "Пътна инфраструктура"  ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград  от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя.

Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които и днес заявяват, че ще блокират отсечки от път Е-79.  

Германският външен министър обяви при какви условия може да започне свалянето на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-gabriel-1568014.html

/КРОСС/ Ако в Украйна бъдат изпратени миротворците на ООН, то има възможност санкциите срещу Русия да бъдат поетапно вдигнати,. Това обяви министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел, цитиран от ТАСС. По време на обръщение в рамките на втория и финален ден от Мюнхенската конференция по сигурността, първия дипломат на Германия е отбелязал, че „е нужно постигането на примирие в Украйна и аз смятам, че идеята на руския президент за сини каски е правилна. Ако това се случи, то ние може поетапно да свалим санкциите", обяви Габриел. Той уточни, че все още има фундаментални различия около предложението на Русия да се изпратят мироопазващи сили на ООН в Източна Украйна, но намира идеята "за една от малкото реалистични възможности" за постигане на някакъв напредък към прекратяване на насилието. Габриел обясни, че е нереалистично да се настоява за пълно изпълнение на мирните договорености от Минск, преди да се предложи на Москва известно облекчение на санкциите.      

Радев призова политическите лидери в Македония да се обединят около стратегическите цели на страната

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/17/3131564_radev_prizova_politicheskite_lideri_v_makedoniia_da_se/?ref=rss


Българският президент Румен Радев призова политическите лидери в Република Македония да постигнат единство и обединение по отношение на стратегическите цели на страната, въпреки различията във вижданията си във вътрешнополитически план. Това стана на проведени късно вчера последователно срещи с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Християн Мицкоски и Али Ахмети, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.<br /><br />"България е подкрепяла...

Захариева: Най-важното е как да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани

http://www.mediapool.bg/zaharieva-nai-vazhnoto-e-kak-da-podpomognem-reformite-v-stranite-ot-zapadnite-balkani-news275690.html

Най-важното е как да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани, основната цел на реформите трябва да бъде те да са заради гражданите на тези държави, за по-добър живот, върховенство на правото, работещи институции. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на продължаващата в събота в София Интерпарламентарна конференция за Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана.    Форумът е част от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.    Захариева отново определи стратегията за Западните Балкани като всеобхватна, дългосрочна, навременна, честна, без да дава напразни надежди, но и много мотивираща и стимулираща. Много скоро заедно със страните трябва да набележим как ще изпълняваме конкретните инициативи от нея, какви ресурси - експертни и човешки, ще предоставим, посочи Захариева, цитирана от БТА.   Като позитивна тя определи  възможността за участие на страните от Западните Балкани в различни формати на европейските институции, така че да се подготвят за бъдещо членство, както и да имат възможност да изразяват становища по бъдещето на ЕС и по неговите политики. Голямо внимание се обръща на реформите - за демократични и работещи институции, борбата срещу организираната престъпност и корупцията, подготовката на икономиките им за бъдещо членство, посочи Екатерина Захариева.   Външният министър отбеляза, че само изграждането на транспортния коридор номер 8 би донесло 6 процента увеличение на брутния вътрешен продукт в държавите, през които минава, и 200 000 работни места. Нямаме предвид само свързаност на пътната и железопътната инфраструктура, но и с енергетиката, бизнеса, между хората на тези държави, каза Екатерина Захариева. Като голям проблем тя открои младежката безработица в държавите от региона - между 55-65 процента.    По думите на Захариева е важно, че стратегията обхваща и шестте държави от региона. Българското председателство е обнадеждено и смята, че това е правилният път - стратегията да се отнася до всичките 6 държави от Западните Балкани, каза тя.   Председателят на делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС - Сърбия в Европейския парламент Едуард Кукан коментира, че условията и критериите за присъединяване са достатъчно ясни. Той напомни, че копенхагенските критерии са валидни и днес, както и винаги са били.   Понякога забравяме за копенхагенските критерии и трябва да ги напомняме на държавите, които преминават през процеса на присъединяване, те са съществена част от този процес, посочи Кукан и напомни първия - за стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенство на закона, човешки права и съблюдаване на правата на малцинствата.   Кукан акцентира и върху разрешаването на двустранните отношения, които изискват регионално сътрудничество. За 2025 г.  Кукан каза, че вместо да се концентрираме върху самата дата, трябва да се концентрираме повече върху реформите и необходимото, за да се подпомогне присъединяването.   Стратегията е важен елемент от европейския път на Западните Балкани, от нашия път, все още има да работим много и да постигнем много, включително и нашата служба за външна дейност, посочи изпълнителният директор на Европейската служба за външна дейност /ЕСВД/ за Европа и Централна Азия Томас Майер-Хартинг.   В момента две държави от Западните Балкани вече са процес на преговори и е много важно, че стратегията има послание към всички останали държави също, но за да се постигне това ни костваше много работа и ангажираност, за да може тази стратегия да обхване целия регион, каза Майер-Хартинг.   Ясно е, че ЕС иска да се засили чрез този процес на разширения, затова беше и датата 2025 г., не искаме да вкарваме допълнителни проблеми, а да станем по-силни, добави той. Томас Майер-Хартинг акцентира и върху друго послание - да се разрешат собствените проблеми и да се създават добри съседски отношения.   Стратегията не е адресирана само до Западните Балкани, а и към обществеността ни, към гражданите на нашите държави, каза той.

Където носят световните лидери буквално на ръце

https://www.24chasa.bg/novini/article/6721394

Където носят световните лидери буквално на ръцеУ нас няма как да си видим премиера на живо, както във “Воденицата” в София, впечатлени са клиенти на ресторанта в “Драгалевци” КРИСТИНА КРЪСТЕВА Макар и да не е “кръчмата на властта”, защото е отворена за всички, през последните 3 г. Бойко Борисов води там всичките си специални гости, включително преди месец - и японския премиер,

АПИ обещава до края на 2020 г. да изгради част от магистралата между Видин и Ботевград

https://www.actualno.com/society/api-obeshtava-do-kraja-na-2020-g-da-izgradi-chast-ot-magistralata-mejdu-vidin-i-botevgrad-news_660338.html

До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин – Ружинци, се казва в съобщение на пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) АПИ ще стартира още през месец март обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процед

Медик: Сега сме в пика на усложнения от грипа

http://dnes.dir.bg/news/grip-pnevmonia-26892922

Вътрешното отделение на болницата в Благоевград е препълнено с хора с усложнения след грипа.

Мей в Мюнхен: Напускаме ЕС и не може да става въпрос за втори референдум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722093

Мей в Мюнхен: Напускаме ЕС и не може да става въпрос за втори референдумБританският премиер Тереза Мей заяви в по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, че Великобритания ще излезе от ЕС и няма да има втори референдум по въпроса, съобщава агенция Reuters, цитирана от "Фокус".  По думите на министър-председателя, „ние напускаме Европейския съюз и не може да става въпрос за втори референдум или връщане назад“.

Радев: Нашата обща цел е възможно най-скоро да видим Македония в НАТО и ЕС

http://www.mediapool.bg/radev-nashata-obshta-tsel-e-vazmozhno-nai-skoro-da-vidim-makedoniya-v-nato-i-es-news275689.html

България е подкрепяла неизменно Република Македония в най-тежките й моменти. Нашата обща цел е възможно най-скоро да видим Република Македония в НАТО и Европейския съюз. Това послание отправи държавният глава Румен Радев на срещи с политически лидери в Скопие.   Той се срещна с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Християн Мицкоски и Али Ахмети, в рамките на двудневното му официално посещение в Скопие.   Румен Радев призова политическите лидери в Македония да постигнат единство и обединение по отношение на стратегическите цели на страната, въпреки различията във вижданията си във вътрешнополитически план.   На срещите бяха обсъдени и аспекти от двустранните отношения на Република България и Република Македония и перспективите на прилагането на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни.   “Вярвам, че в най-кратък срок ще видим как хората от двете страни на общата ни граница пътуват бързо и удобно, правят бизнес, инвестират и строят свободно и си сътрудничат интензивно в културата, образованието и науката”, заяви държавният глава.   В петък Радев се срещна и с македонския си колега Георге Иванов, който призова двете страни да подпишат и договор за стратегическо партньорство, след като през лятото парафираха подобен документ за добросъседство.

САЩ повдигнаха обвинения срещу 13 руснаци за намеса в изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=369232

Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани.

Свинско бонфиле с киноа и зеленчуци

https://www.actualno.com/recipes/svinsko-bonfile-s-kinoa-i-zelenchuci-news_660270.html

Чиния, богата на протеини и пъстри зеленчуци. Необходими продукти: 1 бр свинско бонфиле черен пипер сол подправка за месо 50 мл зехтин 4 червени чушки 4 зелени чушки 30 мл зехтин сол черен пипер 1/2 ч.ч. киноа 20 мл зехтин сол 1 глава карфиол 1 ч.л. кимион 1 ч.л. куркума черен пипер сол 30 мл зехтин Начин на приготвяне: Сварете киноата в съотношение 1:2 с вода, докато се разпука и я поеме. Загрейте фурната на 200 градуса. Разделете карфиола на розички и го сложете в тава,

Косово чества 10 години от обявената независимост

http://www.cross.bg/kosovo-nezavisimost-surbiya-1568013.html

/КРОСС/ Днес, 17 февруари, Република Косово чества десетата годишнина от своята независимост. На тази дата през 2008-а година Косово обявява едностранно независимост от Сърбия. Това става чрез Декларацията за независимост, която дойде след неуспех на преговорите за приемане на Плана "Ахтисаари", прекратени през есента на 2007 г. Планът, изготвен от специалния представител и бивш финландски президент Марти Ахтисаари, предвиждаше за Косово вид независимост, върху която се упражнява надзор, без изрично да се използва думата "независимост". Идеята беше Косово да получи самоуправление под ръководството на ЕС и да бъде задължено да съблюдава правата на малцинствата чрез приемане на конституция и представително управление. В същото време да получи собствени национални символи - флаг и герб. Албанските преговарящи подкрепяха плана, ЕС и САЩ също бяха "за". Сърбия и Русия обаче категорично отхвърлиха предложението, с което възможността за постигане на напредък в рамките на ООН беше блокирана. Така косоварите решиха да обявят едностранно създаването на Република Косово с едностранна декларация. На тържествено заседание на парламента в Прищина, в знаковия неделен ден, от 109 присъстващи депутати всички гласуваха "за". Отсъстваха само 11 народни представители от етническите малцинства, включително сърби

Президентът на ФИФА е притеснен от огромните суми, които се харчат във футбола

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/17/3131562_prezidentut_na_fifa_e_pritesnen_ot_ogromnite_sumi/?ref=rss


Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино не е съгласен с посоката, в която се движи играта. Шефът на световния футбол смята, че сумите, които се харчат в момента по никакъв начин не повишават качеството и не са доказателство, че отборите стават по-добри.<br /><br />"За международни трансфери сумите, които са платени за 6.4 милиарда долара. Това е двойно повече от сумите, които виждахме преди четири или пет години. Може би някой би казал, че това е...

Сензация в супергигантския слалом при жените

http://www.mediapool.bg/senzatsiya-v-supergigantskiya-slalom-pri-zhenite-news275688.html

Двукратната световна шампионка в сноуборда чехкинята Естер Ледецка е новата олимпийска шампионка в дисциплината супергигантски слалом.   Тя поднесе една от най-големите изненади в цялата история на алпийските ски и грабна титлата, изпреварвайки само със стотна от секундата Анна Фенингер-Файт от Австрия.   22-годишната Ледецка се спусна с №26, но направи невероятно спускане и успя да изпревари Файт. Австрийката беше много близо до това да стане първата, която печели дисциплината на две поредни олимпиади, но трябваше да се задоволи със сребърния медал.   Бронзът остана за Тина Вайратер, а голямата фаворитка Линдзи Вон завърши едва шеста, след като направи доста грешки.   Само преди няколко седмица родената в Прага Естер спечели старта за Световната купа в параления слалом, проведен в Банско.   Ледецка ще участва в Пьонгчанг и в сноуборд състезанията.

Учени извлякоха ДНК от фосилизирани екскременти от птицата моа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722087

Учени извлякоха ДНК от фосилизирани екскременти от птицата моаАвстралийски и новозеландски учени извлякоха ДНК от фосилизирани екскременти от птица моа, съобщи Лента. Учените събрали копролити - вкаменелости от екскременти, от четири птици, включително от моа - гигантски нелетящи птици, които са изчезнали от лицето на нашата планета, и от бухалов папагал какапо, който е застрашен вид.

Радев: Целта ни е да видим Македония в ЕС и НАТО

https://frognews.bg/novini/radev-tselta-vidim-makedoniia-nato.html

Целта ни е да видим Македония в ЕС и НАТО, заяви българският президент Румен Радев по време на посещението си в Скопие. Там той проведе срещи с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Християн Мицкоски и Али Ахмети.

Хаотичният преход в Либия изглежда вечен след 7 г. бунт

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/17/3131357_haotichniiat_prehod_v_libiia_izglejda_vechen_sled_7_g/?ref=rss


Седем години след началото на бунта, който за осем месеца сложи край на 42-годишния авторитарен режим на Муамар Кадафи, либийците все още не виждат края на продължаващия хаотичен преход, нито зараждането на демократична държава.<br /><br />За да отбележат годишнината от революцията на 17 февруари 2011 г., властите предвиждат празнична програма на Площада на мъчениците в центъра на столицата, където Кадафи обичаше да произнася речите си. Но според мнозина либийци няма кой знае какво...

Телескопът "Хъбъл" засне загадъчна свиваща се буря на Нептун (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722075

Телескопът "Хъбъл" засне загадъчна свиваща се буря на Нептун (Видео)Специалисти на НАСА забелязаха нещо странно на планетата Нептун - зловеща буря, която се свива, съобщи Интернешънъл бизнес таймс. Страховитите бури на Нептун бяха загадка за специалистите, откакто ги засне космическият апарат "Вояджър 2" в края на 80-те години на миналия век. Те се появяват и изчезват и досега бяха наблюдавани само няколко пъти с

ФБР призна за пропуски във връзка с масовото убийство във Флорида

http://www.mediapool.bg/fbr-prizna-za-propuski-vav-vrazka-s-masovoto-ubiystvo-vav-florida-news275687.html

Американската федерална полиция призна, че е бездействала, въпреки че е била предупредена за потенциалната опасност, която представлявал Никълъс Крус, младежът, който в сряда застреля 17 души в гимназия в щата Флорида, съобщиха световните агенции. ФБР поясни, че на 5 януари е получило обаждане от неидентифициран близък на Крус, който е разказал, че младежът имал намерение да убие хора, в това число и в учебно заведение. Информацията обаче не е била предадена на бюрото на ФБР в Маями, процедурите не са били спазени и не е имало задълбочено разследване. Заради сериозността на пропуска директорът на ФБР Кристофър Рей пое ангажимента да проучи из основи проблема и да преразгледа действащите процедури.  Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс също спомена за пропуски на ФБР с трагични последици. Републиканският губернатор на Флорида Рик Скот определи като неприемливо бездействието на ФБР и призова Кристофър Рей да подаде оставка.

99 проверки по компоненти и фактори на околната среда са извършени от РИОСВ – Варна през януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369178

99 проверки по компоненти и фактори на околната среда са извършени от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна през януари. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване