КАТ и нотариусите вече обменят данни при сделки с коли по електронен път

http://econ.bg/Новини/КАТ-и-нотариусите-вече-обменят-данни-при-сделки-с-коли-по-електронен-път_l.a_i.758253_at.1.html

От днес МВР и нотариусите ще обменят данни за сделките с автомобили по електронен път. "От 23 февруари 2018 г. Системата за предоставяне на платени...

От днес започва продажбата на билети за София филм фест

https://offnews.bg//kultura/ot-dnes-zapochva-prodazhbata-na-bileti-za-sofia-film-fest-675481.html

От днес, 23 февруари – 12 дни преди старта, започва продажбата на билети за прожекциите от програмата на 22-рия София филм фест.

Предварителните продажби стартират в Дома на киното, Билетен център НДК, Cinema City Mall of Sofia, Cine Grand Park Center Sofia, Кино Арена Делукс Bulgaria Mall, Euro Cinema и Културен център „G8”.

На разположение имате и онлайн продажби на билети за НДК – Зала 1, кино „Люмиер”, Дом на киното, кино „Одеон”, Френския институт – кино „Славейков”, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”.

Очаквайте от 26 февруари и емблематичния билет за кино в кен – ще го откриете в търговската верига „Фантастико“, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации в цяла София.

Основната цена на билета за кино е 9 лева, а 7 лева е цената за студенти, ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Допълнителни намаления има за закупуване на количества билети в определени кина. А със специалните карти СФФУ и СФФП (София филм фест за учащи и София филм фест за пенсионери) се откриват още шансове за гледане на повече кино за съответните категории зрители.

Макрон: Пия вино през деня и вечерта, няма да позволя да го приравнявате на концентрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733042

Макрон: Пия вино през деня и вечерта, няма да позволя да го приравнявате на концентратПрезидентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи виното да се приравнява с концентрирания алкохол и призна, че пие „традиционната френска напитка” по два пъти на ден, съобщи радио France Info („Франс енфо”), цитирано от БГНЕС. „Общественото здраве се сблъска с бич, който се изразява в това,

Ами ако Турция изпадне от НАТО?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6731648

Ами ако Турция изпадне от НАТО?Тогава може да се наложи да върнем казармата От хаоса в Сирия надига глава един голям въпрос - дали Турция ще остане в НАТО? Защото операцията “Маслинова клонка” срещу кюрдите, която Ердоган разгръща от един месец в Сирия, е де факто прокси война срещу САЩ. Какво ни интересува това? Ако не дай си боже Турция утре напусне НАТО,

Работодателите искат в персонала си до 35% кадри от трети страни

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rabotodatelite-iskat-v-personala-si-do-35-kadri-ot-treti-strani-256377/

Представителите на бизнеса настояват да отпадне изискването брутната работна заплата на чужденците да е два пъти по-висока от средната заплата в България

Шведски програмисти разработват робот - копие на покойник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733038

Шведски програмисти разработват робот - копие на покойникШведски програмисти съвместно с верига погребални бюра разработват робот, точно копие на покойник, съобщава изданието "Даген", цитирано от БТА.  Андроидът ще общува с опечалените с гласа на покойника и ще може да води елементарен разговор. Невронната мрежа на робота ще може да разчита адресирания към него въпрос и да търси отговор на базата на

Радев подкрепи реформите в Сърбия за евроинтеграцията ѝ

https://offnews.bg//politika/radev-podkrepi-reformite-v-sarbia-za-evrointegratciata-%d1%9d-675484.html

Президентът Румен Радев подкрепи реформите в Сърбия за евроинтеграцията ѝ. Това стана по време на срещата му със сръбския му колега Александър Вучич.

Готови сме с Република Сърбия заедно да работим за задълбочаване на добросъседството в региона на Западните Балкани и за реализиране на ключови за европейската перспектива реформи в политическата, икономическата и социалната сфера, заяви Радев на брифинг след срещата, съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

Държавният глава на Република Сърбия Александър Вучич е на официално посещение в България по покана на българския президент.

Румен Радев даде позитивна оценка на посочената от Европейската комисия индикативна времева рамка за разширяване на Европейския съюз до 2025 г. и определи този срок като ясна перспектива за европейското общо бъдеще на България и Сърбия. Българският държавен глава изрази надежда, че в краткосрочен план ще се задълбочават и двустранните отношения между София и Белград в областта на инфраструктурната и енергийната свързаност. Като конкретни проекти, които са приоритет за двете страни, бяха определени завършването на магистралата между Ниш и София, изграждането на газов интерконектор между двете страни, оптимизирането и електрификацията на железопътния транспорт и увеличаването на броя и ефикасността на граничните контролно-пропускателни пунктове на общата граница.

Президентът Румен Радев благодари на сръбския си колега за осъществените промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства на територията на западната ни съседка, но призова за повече усилия за прилагането на законодателните мерки по отношение на българското население. „Трябват още усилия в тази дейност и прогресът от законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и да имаме резултати на място. Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи липсата на достатъчно инвестиции, ниската трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги“, заяви президентът Румен Радев. Президентите на България и Сърбия също така поеха ангажимент да бъдат взети краткосрочни мерки за възможността българите на сръбска територия да имат повече достъп до информация на български език, като се реши проблемът с недостиг на финансиране на медиите на майчин език в областите на Димитровград и Босилеград.

Президентът Радев отправи покана към Александър Вучич страната му да вземе участие в инициативата Единно европейско небе, като се присъедини към Функционалния блок въздушно пространство (ФБВП) между Република България и Румъния (DANUBE FAB). “Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за региона и заедно с България, Румъния и Сърбия ние можем да бъдем част от Единното европейско небе в името на ефективността и безопасността на въздушния транспорт. Трябва да имаме всеобхватен подход, когато говорим за разширяване на нашето сътрудничество“, заяви държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос българският президент призова да се търси мирно и добро за всички заинтересовани страни решение в диалога между Сърбия и Косово. „България високо оценява диалога между Белград и Прищина. Този диалог няма алтернатива. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми“, каза Румен Радев и напомни, че в преговорния процес от основна важност е да се анализират решенията в дълбочина и да се предвижда ефектът им в дългосрочна перспектива.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари на страната ни за подкрепата, която оказва България на Сърбия по европейския й път. „Народите на България и Сърбия са приятелски и братски народи и съм убеден, че ще имаме много добро близко сътрудничество и в бъдеще”, заяви Александър Вучич. Той отбеляза широките възможности за сътрудничество между държавни и частни фирми от двете страни в множество области, включително и във военната промишленост.

Държавният глава на Република Сърбия увери, че в кратък срок ще бъдат взети мерки не само на политическо, но и на местно ниво, за подобряване на условията на живот на българите на запад от границата ни. „Напълно сме открити да обсъдим всичко, което ще даде възможност на българското национално малцинство да се чувства и живее по-добре“, увери Александър Вучич.

Българският държавен глава прие отправената покана от Александър Вучич да посети Сърбия заедно с представители на българския бизнес за обсъждането на конкретни проекти за насърчаване на двустранния икономически обмен. Двамата президенти ще посетят и районите, в които живее българското национално малцинство в Република Сърбия.

Финал преди финала: Милан срещу Арсенал в Лига Европа

https://www.actualno.com/football/final-predi-finala-milan-sreshtu-arsenal-v-liga-evropa-news_661430.html

Два от големите фаворити в Лига Европа - Милан и Арсенал, ще се срещнат още на 1/8-финалите на турнира. Това отреди жребият за втория етап от директните елиминации във втория по сила европейски клубен турнир, теглен в Нион. Милан и Арсенал са се срещали досега шест пъти в евротурнирите, като двата отбора записват по две победи, а два от тези сблъсъци завършват наравно. Единственият отбор с българин в състава си - ЦСКА (Москва) на Георги Миланов, ще мери сили с Олимпик (Лион). Вижте всички дв

Шведската щафета спечели олимпийската титла, провал за българите

https://offnews.bg//zimni/shvedskata-shtafeta-specheli-olimpijskata-titla-proval-za-balgarite-675483.html

Шведската щафета сензационно спечели щафетата 4 по 7,5 км при мъжете на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Така скандинавците спечелиха четвърти медал в Корея, с което надминаха очакванията. Квартетът на Швеция в състав Пепе Флеминг, Йеспер Нелин, Себастиан Самуелсон и Фредрик Линдстрьом завърши за 1:15,16.5 часа(0+7) и спечели първо в историята олимпийско злато.

Мъжката щафета се провежда от 1968 година насам, като досега победители са ставали само представители на СССР/Русия, Германия и Норвегия. Втори, на (+55,5, 1+12) се наредиха норвежците, като последният пост Емил Хегле Свендсен въртя допълнителна обиколка след последната стрелба, а трети са биатлонистите на Германия (+2,07.1, 3+10).

Българите претърпяха пълен провал, като бяха затворени с една обиколка заедно с отборите на Казахстан и Словакия.

Щафетата ни загуби шансове за прилично представяне още на първи пост, когато Красимир Анев изостана с минута и 40 секунди от лидера. Вторият пост Антон Синапов не изостана чак толкова, но разликата с увеличи.

На трети пост от нашите се пусна Димитър Герджиков, който влезе в наказателна обиколка още на първата си стрелба легнал и излезе на 16-а позиция от 18 отбора, след което беше затворен с една обиколка след шестата стрелба, което не позволи на Владимир Илиев да бяга на четвърти пост.

Така 8-ото място от Калгари 1988 си остана ненадминато постижение в историята на българския биатлон.

Надзирателите в затворите излязоха на протест и обявиха, че сигурността не е гарантирана

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/23/3135045_nadziratelite_v_zatvorite_izliazoha_na_protest_i/?ref=rss


Служителите на затворите излязоха на поредния си протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те поискаха възнагражденията им да се изравнят с тези в сектор "Сигурност" на МВР.<br /><br />В протеста се включиха надзирателите във всички затвори в страната. Те изразиха недоволството си като се събраха пред самите затвори са около час. Утре в София пък ще се проведе национален протест, който ще бъде пред правосъдното министерство.<br /><br...

Път в ремонт променя маршрута на автобуси във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369653

С променен маршрут ще се движат варненски автобуси заради планиран ремонт на част от Околовръстния път утре - 24 февруари, научи Moreto.net. От 09:00 до 19:00 часа ще бъде затворен за преминаване бул. „Хр. Смирненски" от кръстовището с ул.

Съдят трима ”лекари”, измамили жена с 8000 лв.

http://dnes.dir.bg/news/telefonni-izmamnitzi-26912183

Трима телефонни измамници са предадени на съд, по искане на Районната прокуратура във Велико Търново.

Димончето от Орешник плашил баретите с убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731896

Димончето от Орешник плашил баретите с убийствоЗаклал кон на цигани, които наел да му секат дърва, те се оплакали в полицията Районната прокуратура в Тополовград промени обвинението срещу Иван Пачелиев-Димончето, който се барикадира в къщата си и стреля по полицаи, дошли да му връчат призовка. Първоначално Пачелиев бе обвинен за хулиганство със съпротива на властта.

Изключителен резил за биатлона на олимпиадата. Спряха щафетата ни, била прекалено бавна

https://www.24chasa.bg/sport/article/6733039

Изключителен резил за биатлона на олимпиадата. Спряха щафетата ни, била прекалено бавнаС огромен резил за България завърши биатлонът на олимпийските игри в ПьонгЧанг. Мъжката ни щафета бе спряна по време на последния пост на Владимир Илиев заедно с тези на Казахстан и Словакия. Тъжният ден поведе Красимир Анев, който след първата стрелба излезе трети, но във втората направи дори и наказателна обиколка.

Левите лидери се обявиха за прозрачен избор на председател на ЕК и амбициозен бюджет на ЕС

http://www.cross.bg/kandidat-ministur-predsedatel-byudzhet-1568545.html

/КРОСС/ Премиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за издигане на „Общ кандидат" за председател на ЕК преди изборите за ЕП през 2019 г., съобщават от партията. Левицата наложи номинирането на „Общ кандидат" на предишните избори за Европарламент и така даде шанс на европейските избиратели да гласуват директно за най-високия пост в ЕК. По този начин беше прекратена практиката председателят на най-влиятелната институция в ЕС да бъде избиран „на тъмно". Днес в централата на ПЕС премиерът на Италия Паоло Джентилони, премиерът на Швеция Стефан Льовен, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини се събраха на редовната координационна среща преди заседанието на Европейския съвет. Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който бе домакин на срещата, заяви: „ПЕС ще отстоява инициативата си за „Общ кандидат". През декември в Лисабон дори договорихме още една стъпка напред - да изберем кандидат на европейската левица в един отворен, демократичен и прозрачен процес." Левите лидери обсъдиха и дългосрочния бюджет на ЕС след 2020 г. (Многогодишна финансова рамка). „Планирането на дългосрочния бюджет е най-адекватният инструмент, с който можем да преборим предизвикателствата пред Европа

Борисов: По-изгодно е да се увеличи вноската в бюджета на ЕС

http://clubz.bg/64640-borisov_po_izgodno_e_da_se_uvelichi_vnoskata_v_byudjeta_na_es

"По-изгодното за България е да се увеличи вноската в бюджета на ЕС", заяви днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

Общностният бюджет е една от темите на заседанието. България е сред нетните получатели, като средно на едно евро, внесено в бюджета на ЕС, страната ни получава обратно три евро. Темата за преразглеждането на вноските бе поставена от институциите на ЕС покрай напускането на Великобритания и очерталия се годишен недостиг от 10 милиарда евро.

По повод предложението занапред Европейската комисия и Европейският съвет да имат общ председател, Борисов изрази съмнение, че ще се постигне съгласие.

Попитан за водещите кандидати за председател на Еврокомисията след изборите за Европейски парламент през 2019 г., Борисов поясни, че това са въпроси, важни за политическите семейства.

"Голямото внимание трябва да бъде към събитията в Сирия и нашия регион, в Украйна. Трябва да намерим начин за нормализиране на отношенията. За радост, голяма част от моите предложения се възприемат от всички", изтъкна премиерът.

Той участва и в международна конференция за Сахел - африканския регион южно от Сахара.

"Колкото повече инвестиции, работни места и заетост в този регион, толкова по-малко мигранти и по-благоденстващ континент", каза премиерът.

Мексико се похвали с рекорден брой туристи за 2017 г.

https://www.investor.bg/zoom/355/a/meksiko-se-pohvali-s-rekorden-broi-turisti-za-2017-g-256383/

Чуждестранният туризъм е осигурил 21 млрд. долара валутни постъпления в държавната хазна, което е повишение с 8,7 на сто спрямо 2016 г.

Надзорът на здравната каса назначи спешна проверка на задълженията към чужди фондове

http://econ.bg/Новини/Надзорът-на-здравната-каса-назначи-спешна-проверка-на-задълженията-към-чужди-фондове_l.a_i.758251_at.1.html

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е наложил спешна вътрешна проверка на задълженията на институцията към чуждестранни здравни...

Осъдиха непълнолетен затворник за опит за бягство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733015

Осъдиха непълнолетен затворник за опит за бягствоМладеж от Поправителния дом в Бойчиновци е осъден на пробация за направен опит за бягство. В продължение на седем месеца момчето А. Ю. А. от Пазарджик ще се явява на срещи с пробационен служител, решиха магистратите от Районния съд- Монтана. На 21 май 2017 година към 13 и 50 часа изтърпяващият наказание се отскубнал от конвоя и направил опит за

Стивън Фрай разкри, че се е оперирал от рак на простатата

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/23/3135034_stivun_frai_razkri_che_se_e_operiral_ot_rak_na/?ref=rss


Обичаният британски комик и телевизионен водещ Стивън Фрай води битка с рака на простатата, разказа самият той в канала си в YouTube, цитиран от NME.<br /><br />60-годишният Фрай описа диагнозата като "неочаквано и не добре дошло приключение", започнало около Коледа. Открил го на рутинен преглед, когато отишъл да се ваксинира срещу грип, а докторът видял нещо "палаво" в изследванията.<br /><br />Комикът е претърпял операция през февруари и простатата...

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост"

https://offnews.bg//obshtestvo/boris-tcvetkov-absurdno-e-da-vdigash-dvojna-kitajska-stena-ot-nebosta-675480.html

Абсурдно и нелогично е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост".

Това заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков по повод предстоящото внасяне за гласуване на второ четене на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Промените в него предвиждат да бъдат обособени две зони в София за високо строителство. Едната от тях е от двете страни на бул. "Цариградско шосе" между кварталите "Младост" и "Дружба".

"По отношение на "Дружба" това предложение е особено нагло, коментира Борис Цветков. - Там зоната за високо строителство стига чак до река Искър. Не е ли по-логично около реката да има алеи за разходка и спорт на гражданите?! За жителите на "Младост" стената от небостъргачи е от север. Освен това, този квартал е изграден на по-високо място в сравнение с "Дружба". Тоест, проблемът за "Младост" е по-малък. За "Дружба" обаче ситуацията е съвсем различна. Представете си тези 50-етажни небостъргачи, които са издигнати от юг и изток. За "Дружба", която е в ниското, те ще изглеждат като 60-етажни. И всичко това идва като капак на проблемите в този квартал със замърсения въздух, огромния трафик и задръстванията, липсата на места в детските градини и какво ли още не".

Борис Цветков добави, че БСП настоява всяко инвестиционно намерение за изграждане на небостъргач да минава през обществено обсъждане и задължително да бъде правена оценка за въздействие на околната среда.

"Гражданите не са против изграждането на високи сгради. Но тези небостъргачи трябва да са достатъчно отдалечени от жилищните райони, коментира Борис Цветков. Така наречените ситита, в които има високи сгради, са за бизнес и развлечения. В жилищните райони, където децата растат, а възрастните хора имат нужда от спокойствие, трябва да бъдат осигурени нормални условия за живот. А не да ограждаме домовете им с небостъргачи и да ги лишаваме от възможността да дишат". 

"Сова Харис“: Две трети от българите са против Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/sova-haris-dve-treti-balgarite-protiv-istanbulskata-konventsiia.html

Това сочи социологическо проучване на ”Сова Харис”, проведено в началото на февруари сред 800 пълнолетни граждани.

Трети шеф на ГКПП Капитан Андреево за 2 месеца

http://clubz.bg/64639-treti_shef_na_gkpp_kapitan_andreevo_za_2_meseca

Трети временен началник поема митнически пункт “Капитан Андреево” от началото на годината. Това е Тихомир Георгиев, който досега е бил митнически инспектор на пункта. Той е част от група митничари, командировани от “Калотина”, съобщи Haskovo.info.

От началото на годината последователно временни началници на пункта са били Радостин Койчев и Райчо Соколов. До ротацията на началниците се стигна, след като кандидатите в няколко конкурса се провалиха и така на поста не можа да бъде излъчен титуляр.

За някои от конкурсите дори нямаше кандидати. Тези, които преминат първите етапи, се провалят, когато трябва да представят концепциите си за развитие и управление на звеното.

Койчев беше командирован от пункта в Калотина на Капитан Андреево за 45 дни от началото на януари т.г. 

Отцепиха района около Централна поща във Варна заради забравена раница

http://www.moreto.net/novini.php?n=369652

Районът около Централна поща във Варна е отцепен заради намерена забравена раница пред входа на сградата. Към момента движението е ограничено по бул. „Съборни“, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Специален екип извършва проверка на място.

Лекарският съюз: Ще има Рамков договор 2018, ако договорените с НЗОК цени и обеми не са променени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733013

Лекарският съюз: Ще има Рамков договор 2018, ако договорените с НЗОК цени и обеми не са променениЩе има Национален рамков договор /НРД/-2018, ако договорените с НЗОК параметри на цени и обеми не са променени. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Ситуацията с дължимите от НЗОК суми на чужди фондове буди напрежение и безпокойство, допълни той, предаде БТА.

Министърът на енергетиката подаде оставка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bkhuKkj37Cc/

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка. Причината – да няма съмнения за нейно влияние при сделката с ЧЕЗ. Оттеглянето ѝ е аргументирано с факта, че познава Гинка Върбакова – собственика на „Инерком”. Именно тази компания бе обявена за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ.

„Познавам тези хора от 20 години, но не съм кума на Върбакова”, коментира Петкова „Разговарях с премиера Бойко Борисов и ще депозирам оставката си, а той ще вземе решение какво да направи”, посочи тя.

„Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката”, каза още Петкова, цитирана от агенция „Фокус”.

„Българските институции оттук нататък ще кажат тежката си дума. Това, че чешката държава е избрала определена компания не означава нищо. Предстои тежката процедура по одобрение на сделката от КЗК, КФН и КЕВР”, каза пред журналисти Петкова.

По-рано през деня депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев обяви, че ДАНС ще разследва сделката, тъй като компанията купувач на ЧЕЗ притежава капитал, който не отговаря на подобна покупка.

„ДАНС е в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията и възможностите тя да осъществява дейността си спрямо националното законодателство и националната сигурност”, коментира Петкова

„Процедурата за ЧЕЗ е проведена от чешката държава. Българската държава и правителство нямат никакво отношение към този процес. Процедурата се провежда по чешкото законодателство и това изключва абсолютно всякакви хипотези и съмнения за намеса на правителството за вземането на решението на чешката държава”, изтъкна Петкова и уточни, че от ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава за сделката.

Какъв ще е изходът – дали оставката ще бъде приета, ще се решава на Коалиционния съвет, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Чака се премиерът Бойко Борисов да се прибере от Европейския съвет, на който присъства.

Оставката на Петкова е прибързана, коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. „Не намирам аргументи за нея”, каза той и посочи, че е странно всеки да носи отговорност за действия и бездействия на приятел. „Не виждам нищо укоримо в тази сделка, но това е нейно решение”, каза още Горанов.

Въпреки мнението на финансовия министър, се оказа, че лично премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на Теменужка Петкова.

“Посъветвах Теменужка Петкова да отиде в парламента и да обяви оставката си. Това е почтеното и правилното. За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек. Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и заедно ще вземем решение кой да я замести”, обяви Бойко Борисов от Брюксел

„За съжаление, Теменужка Петкова каза, че ги познава тези хора и не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да ѝ попречим”, изтъкна той.

„Институциите ще си свършат работата. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори и нито енергийният министър, аз или който и да било може да повлияе на тази сделка”, каза още Бойко Борисов.

Открадната картина на Дега намерена в автобус

http://clubz.bg/64638-otkradnata_kartina_na_dega_namerena_v_avtobus

Картина на Дега, открадната от музей в Марсилия преди девет години, е била открита в автобус близо до Париж, съобщи френското министерство на културата.

Министърката на културата Франсоаз Нисен обясни, че картината "Хористите" е била открита в багажното отделение на автобус, който е бил спрял край пътя. Произведението се оценява на около 800 000 евро.

Никой от пътниците не признал, че творбата е негова.

През 2009 г. картината е била временно предоставена за местна изложба на музея "Кантини" в Марсилия от музея "Орсе". Днес експерти от парижкия музей потвърдиха автентичността на откритото в автобуса платно.

Едгар Дега е завършил картината през 1877 г.

Евростат: България е с най-ниската минимална заплата в ЕС

https://frognews.bg/novini/balgariia-nai-niskata-minimalna-zaplata.html

По данни на Евростат през януари 2018 г. България е имала най-ниската минимална заплата в Европейския съюз, съответно 261 евро, следвана от Литва с 400 евро и Румъния с 408 евро.

Зам.-министър Начева: Числата на НЗОК не са верни, възложена е проверка

http://www.cross.bg/nacheva-nzok-byudzheta-1568544.html

/КРОСС/ „Числата, които Националната здравноосигурителна каса изнесе днес, не са верни, възложили сме спешна вътрешна проверка". Това обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след извънредно заседание, което се проведе днес заради разминаване в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения", предаде репортер на агенция „Фокус". „Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до понеделник сутринта и ще установи коректните числа. Освен това сме възложили и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията. Допълнително трябва да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите жалби, също не са коректни. Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. Няма нито една жалба, постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина", каза още Начева и уточни, че независимо от всичко Надзорният съвет счита, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков договор за 2018 г. „Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв

Бургас ще спази традицията за конни надбягвания на Тодоровден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KGzX3VTZFxo/

Неблагоприятните метеорологични прогнози за уикенда не уплашиха организаторите на съботния празник на Конната база в Бургас, посветен на Тодоровден. Някои от големите клубове в страната отмениха плануваните мероприятия заради очаквано лошо време. В Бургас традицията ще бъде спазена и след 10.00 часа базата ще чака всички, които искат да се насладят на елитни коне и релакса от досега с тях. Освен с демонстрационни паркури на състезатели, празникът ще бъде запомнен с безплатна езда за децата.

         Първи на манежа ще излязат най-малките състезатели, които ще преодолеят препятствия на Х-паркур. Това са кръстообразно наредени бариери за по-лесно преодоляване. По-големите ездачи ще скачат на височини от 0,9 м и 1,10 м. Това са първите конни състезания за годината, които започват на минимални височини, характерни за началото на състезателния период.

След паркурите програмата ще продължи с най-вълнуващата част – езда на понита и коне. Под водачеството на възрастен, децата ще могат да усетят силата и енергията на красивите животни. Ездата е безплатна и обещава много емоции и незабравими спомени за всички любители на този спорт. От общинското предприятие „Спортни имоти“ са подготвили награди за участниците.

Тодоровден е един от най-тачените празници, ознаменуващи идването на пролетта. Традицията повелявала тогава да се извърши пролетен преглед на войската. От нейното състояние зависели военните планове на българската държава и сигурността на населението й. Смята се, че на този ден Светецът-покровител на конете Теодор Тирон съблича своите девет кожуха, качва се на белия си кон и се запътва към Бога с молба. Когато стига при него, светецът слиза от коня, забива копието си до животното, а самият той влиза в божиите покои, за да помоли Бог да изпрати лятото към земята. Приема се, че с този ден природата се подготвя за своето преобразяване и раждането на нов живот.

Почина княз Владимир Голицин

http://dnes.dir.bg/news/new-york-knyaz-golitzin-dvorjanstvo-26912145

В САЩ почина княз Владимир Голицин, председател на Руското дворянско събрание.

Борис Цветков, БСП: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост"

http://www.cross.bg/dryzhba-nebosturgachi-tzvetkov-1568543.html

/КРОСС/ Абсурдно и нелогично е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост". Това заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков по повод предстоящото внасяне за гласуване на второ четене на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Промените в него предвиждат да бъдат обособени две зони в София за високо строителство. Едната от тях е от двете страни на бул. "Цариградско шосе" между кварталите "Младост" и "Дружба". "По отношение на "Дружба" това предложение е особено нагло, коментира Борис Цветков. - Там зоната за високо строителство стига чак до река Искър. Не е ли по-логично около реката да има алеи за разходка и спорт на гражданите?! За жителите на "Младост" стената от небостъргачи е от север. Освен това, този квартал е изграден на по-високо място в сравнение с "Дружба". Тоест, проблемът за "Младост" е по-малък. За "Дружба" обаче ситуацията е съвсем различна. Представете си тези 50-етажни небостъргачи, които са издигнати от юг и изток. За "Дружба", която е в ниското, те ще изглеждат като 60-етажни. И всичко това идва като капак на проблемите в този квартал със замърсения въздух, огромния трафик и задръстванията, липсата на места в детските градини и какво ли още не"

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732995

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост"

Абсурдно и нелогично е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост". Това заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков по повод предстоящото внасяне за гласуване на второ четене на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Промените в него предвиждат да бъдат обособени две зони в София за високо

Злато за Швеция и пълен провал за България в последния старт в биатлона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/23/3135000_zlato_za_shveciia_i_pulen_proval_za_bulgariia_v/?ref=rss


Швеция спечели олимпийската титла в последното състезание в биатлона - мъжката щафета на 4х7.5 километра, а българите претърпяха пълен провал и дори не завършиха. Те бяха затворени с една обиколка още преди предаването между трети и четвърти пост.<br /><br />Красимир Анев, Антон Синапов и Димитър Герджиков сложиха закономерен край на неубедителното представяне на българския отбор в Пьонгчанг. Те направиха кошмарни първи три поста с три наказателни обиколки и 13 допълнителни патрона....

Шефът на Здравната каса е приет в болница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VRYJfFOlxhA/

Директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев е приет в кардиологията на Военномедицинска академия, съобщава “Труд”. Състоянието му е тежко и в момента му се извършват обстойни прегледи, твърди вестникът.

На  днешното извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса  зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева съобщи, че Камен Плочев е в болничен, без да споменава подробности.

През миналата седмица се развихриха скандали около Здравната каса и Камен Плочев, припомня Кросс. Здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката, защото искал актуализация на бюджета на Касата, без да я съгласува с правителството, и директно се обърнал към парламента. Исканите пари са били за лечението на българи в чужбина, като се оказа, че имало голямо разминаване в сметките, заради което финансовият министър Владислав Горанов поиска отчет, заради което бе свикано и въпросното извънредно заседание.

Легионерът от Орешник остава в ареста

//dariknews.bg/regioni/haskovo/legioneryt-ot-oreshnik-ostava-v-aresta-2080574

Там той ще е под лекарско наблюдение заради луксация на лакътна става

Юнкер погали Борисов по темето (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-pogali-borisov-po-temeto-video-2080607

След като преди време премиерът Бойко Борисов се похвали, че трима папи са го галили по главата, то похвалата вече може да звучи така: „Трима папи и един председател на Европейската комисия“.

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между ”Дружба” и ”Младост”

https://frognews.bg/novini/boris-tsvetkov-absurdno-vdigash-dvoina-kitaiska-stena-nebostargachi-mejdu-drujba-mladost.html

Абсурдно и нелогично е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между ”Дружба” и ”Младост”. Това заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков по повод предстоящото внасяне за гласуване на второ четене на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

Лондон призова санкциите срещу Русия да останат до връщането на Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=369648

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън призова за запазване на антируските санкции до момента, когато Крим бъде върнат на Украйна. Това става ясно от статия на министъра, публикувана на сайта на правителството на Обединеното кралство, информира БиБиСи.

Златна Швеция в мъжката щафета в биатлона, нашите дори не завършиха

https://www.actualno.com/moresport/zlatna-shvecija-v-myjkata-shtafeta-v-biatlona-nashite-dori-ne-zavyrshiha-news_661424.html

Швеция взе златните медали в мъжката щафета в биатлона по време на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. С чудесна последна стрелба четвъртият пост на шведите - Фредрик Линдстрьом, успя да изпревари конкурента си Емил Хегле Свендсен от Норвегия и така да изкачи отбора си на първото място. На трибуните бе дори кралят на Швеция, който приветства състезателите. Норвежците се окичиха със сребърните медали, а бронзовите отличия отидоха при щафетата на Германия. Един от големите фаворити - Франция

Министър Нено Димов уволни директора на екоагенцията

http://econ.bg/Новини/Министър-Нено-Димов-уволни-директора-на-екоагенцията-_l.a_i.758250_at.1.html

Със заповед на министъра на екологията Нено Димов преди ден е освободен изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда и води...

Премиерът участва в Международна конференция на високо равнище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/05esQaaak70/

Министър-председателят Бойко Борисов участва в Международната конференция на високо равнище за Сахел, която се проведе в Брюксел, съобщават от правителствената пресслужба. Там той посочи, че трябва да има центрове за сигурност близо до конфликтите и след техния край хората да могат да се върнат обратно в своите страни и да помагат за възстановяването им. Борисов допълни, че по мерките за подпомагане на мирния процес в страните трябва да се работи само с дипломатически средства.

Премиерът подчерта и важността на продължаването на Споразумението за реадмисия на мигрантите с Турция. “Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за сигурност, в които да живеят мигрантите, тогава дискусията в ЕС ще върви по-лесно“, каза Борисов. Българският премиер допълни и че охрана на ЕС може да бъде подпомогната и, ако мигрантите минават само през граничните пунктове с документи за самоличност.

Юнкер призна за конфликт между Еврокомисията и Полша

https://www.actualno.com/europe/unker-prizna-za-konflikt-mejdu-evrokomisijata-i-polsha-news_661423.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че има конфликт между изпълнителната власт на ЕС и правителството на Полша относно националното законодателство в областта на съдебната реформа и несъответствието му с изискванията на общността, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. „Съществува конфликт между Еврокомисията и правителството на Полша. Ще решим този проблем”, каза Юнкер при пристигането си на неформалната среща на високо равнище на ЕС в Брюксел. Юнкер под

”Сова Харис”: Истанбулската конвенция не промени електората

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-sova-haris-istanbulsca-conventzia-26912105

Не се отчитат промени в електоралната подкрепа за политическите партии вследствие отношението им към Истанбулската конвенция.

Кмет алармира: Пропадна част от пътя между Царево и Малко Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6732954

Кмет алармира: Пропадна част от пътя между Царево и Малко Търново"Днес пропадна част от пътя, свързващ Малко Търново с Царево! Шофирайте с повишено внимание, а с по-тежки автомобили не е препоръчително преминаването изобщо", алармира кметът на Малко Търново Илиян Янчев на страницата си във фейсбук. Янчев уточни, че веднага е информирал АПИ, макар че проблемите на тази пътна отсечка не са от вчера.

Румен Гечев към министър Валентин Радев: Колко измами с ДДС установи МВР и кои са тези лица?

http://www.cross.bg/gechev-kakvi-predstavitel-1568542.html

/КРОСС/ „Колко са установените от МВР измами с ДДС в особено големи размери, извършени от юридически лица, за периода 2012 г.-2017 г. и кои са тези лица?" Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев по време на парламентарен контрол към министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Според Гечев това е сериозен проблем на българската държава и не е от вчера. „Една институция въобще не се интересува как вървят проучванията и какви наказания получават наглеците, които крадат от българските данъкоплатци и българския народ десетки милиона лева", коментира народният представител. Според него МВР не може само да отчита някакви бройки, които се увеличават през последните години и попита дали се следят процедурите, които отиват в съдебната система и какви са резултатите. „Защото резултати няма. Отговорни международни институции, в т.ч. „Трансперънси интернешънъл", ни класира не първи в ЕС, а ужасяващо - първи в целия европейски континент по корупция. А корупцията включва точно кражба на ДДС и неплащане на акцизи, което също е индиректна кражба", категоричен е проф. Гечев. Той подчерта, че министърът не е отговорил на поставените въпроси и не е посочил нито едно юридическо лице. Народният представител даде пример - главен секретар на МВР през 2013 г. прави извод, че МВР и НАП четири години покриват група за ДДС измами. „Става дума за фирми в Пловдив

Столична община готви уеднаквяване на визията в центъра

https://www.actualno.com/sofia/stolichna-obshtina-gotvi-uednakvjavane-na-vizijata-v-centyra-news_661420.html

Столична община усилено работи по изготвянето на Наредба за градската среда. Целта е да се уеднакви визията на централните части на София и най-вече на пешеходните зони. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по време на бизнес закуска „ЗУТ и ЗУЗСО – предизвикателства пред бизнеса с имоти“. По думите му в нормативния документ ще се дефинират изисквания към градското обзавеждане и елементите на фасадата – реклама, фасадно осветление, места

Отстранилият "Лудогорец" "Милан" срещу "Арсенал" е дербито в 1/8-финалите на Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6732980

Отстранилият "Лудогорец" "Милан" срещу "Арсенал" е дербито в 1/8-финалите на Лига ЕвропаОтстранилият "Лудогорец" италиански гранд "Милан" срещу английския "Арсенал" е голямото дерби в 1/8-финалите на Лига Европа. Жребият в Нион прати ЦСКА (Москва) на национала Георги Миланов срещу "Лион". Първите мачове са на 8 март, а реваншите - на 15-и. Всички 1/8-финални двойки: "Лацио" (Ит)  - "Динамо" (К,

Турция нападна конвой край Африн, пренасял храна и лекарства според кюрдите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/23/3135006_turciia_napadna_konvoi_krai_afrin_prenasial_hrana_i/?ref=rss


Турските въоръжени сили обявиха, че са стреляли по конвой от 30-40 автомобила, в района на град Африн в Северозападна Сирия, предадоха "Ройтерс" и "Хюриет дейли нюз".<br /><br />Според Анкара конвоят е пренасял оръжия и е превозвал бойци на 15 км югоизточно от града в центъра на областта, в която Турция и подкрепяни от нея елементи на Свободната сирийска армия провеждат операция "Маслинова клонка" от малко над месец. На прицел на операцията са смятаните...

Караянчева към Вучич: Подкрепяме усилията ви по пътя към членство в ЕС (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732967

Караянчева към Вучич: Подкрепяме усилията ви по пътя към членство в ЕС (Снимки)Възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със сръбския президент Александър Вучич. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Туризмът е национален приоритет за България,

Строител на метрото ще ремонтира част от центъра на София

http://www.mediapool.bg/stroitel-na-metroto-shte-remontira-chast-ot-tsentara-na-sofiya-news275955.html

Фирмата "Джи Пи Груп" вероятно ще вземе поръчката за ремонт на част от центъра на София. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на участниците в търга на Столичната община за ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков", "Гарибалди", "Св. Седмочисленици" и улиците "Солунска", "Шишман" и "Шести септември". Освен "Джи Пи Груп", която според премиера Бойко Борисов се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, до последния етап от процедурата беше допуснат и консорциумът "Трейс РВП" около строителната компания "Трейс". Обединението предложи по-ниска цена - около 22,26 млн. лева, но вероятно ще остане на второ място заради по-ниската си техническа оценката. "Джи Пи Груп" предложи да изпълни проекта за 24.14 млн. лева, но техническото предложение на дружеството е оценено по-високо и това компенсира по-ниската оценка за цената. Официалният избор на изпълнител предстои да бъде обявен от комисията, работеща по поръчката. "Джи пи Груп" изпълнява и е изпълнявала и други големи проекти в София. Фирмата строи част от третия лъч на метрото. Правила е и Западната дъга на Околовръстното шосе. В края на 2015 г. дружеството беше избрано от държавата да изгражда част от магистрала "Хемус" заедно с обединение около "ПСТ Груп" за общо 800 млн. лева. Два месеца по-късно премиерът Борисов прекрати поръчката заради "витаещи съмнения", че зад дружествата стоят Валентин Златев и Делян Пеевски. Ако се стигне до подписване на договор, дружеството ще трябва да ремонтира настилките на улиците и площадите, както и да подмени трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев". Предвижда се също да бъде променен обликът на площад "Славейков", но да се запази пазарът за книги там. С европари Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите пространства ще се финансира с европари. Работата може да започне след подписването на договор с изпълнителя. Преди време кметът Йорданка Фандъкова обясни, че се надява това да се случи още през пролетта. Работата ще продължи повече от година. Документи за участие в процедурата подадоха общо четири фирми и обединения. До отваряне на ценовите оферти не бяха допуснати обединението "ПСТ Градска зона 2" и румънско-френският консорциум "ИСАФ С.Л. Колас Рай". Поръчката за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади беше обявена за втори път през август миналата година, след като първият търг беше прекратено. По същия начин се разви и конкурсът за ремонт на друга част от центъра на града - около храма "Ал. Невски" и Народното събрание. Тя също беше отворена за втори път през август миналата година, но все още не се е стигнало до отваряне на ценовите оферти на кандидатите. Ремонтът на тази част от центъра също ще се прави с европари. Той обаче може да остане за следващата година, тъй като общината няма намерение да го започва преди юни, когато приключва българското председателство на Съвета на ЕС. След това пък вече било късно за първа копка, тъй като строителният сезон ще е преполовен. За това в бюджета на столицата за тази година са заложени малко средства за проекта, засягащ пространствата около "Ал. Невски", и по-скоро по него ще се работи през 2019 г. Планове Ремонтът на тези райони от София е част от амбициите на Столичната община да обнови изцяло централната част на града. За целта преди години бяха направени архитектурни конкурси за новата визия на пространствата. Общината обаче не хареса идеите за Градската градина и пл. "Ал. Батенберг". За това през тази година предстои да бъде обявен конкурс за идейни проекти за обновяването на тези части от града, както и на площад "Св. Неделя". Разработките ще трябва да предложат начини за увеличаване на пешеходните пространства в тази част на центъра, както и за създаването на галерия в подземията на взривения мавзолей на Георги Димитров.

България – най-корумпираната в ЕС. По-корумпирана от Ямайка и от Белорусия

http://www.eurochicago.com/2018/02/koruptzia/

Излезе годишната класация на "Трансперънси интернешънъл" за корупцията по света. България е класирана на 71-о място в световен мащаб (предишни години - 75), но си е твърдо първенец по корупция в ЕС. В световен мащаб сме дори след Белорусия. Компания ни правят (като са преди нас) Ямайка, Оман, Южна Африка, Вануату. Непосредствено зад нас са Лесото и Буркина Фасо.

Шефът на Здравната каса е приет в болница

http://www.cross.bg/plochev-kasa-kamen-1568541.html

/КРОСС/ Директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев е приет в кардиологията на Военномедицинска академия, съобщава "Труд". Състоянието му е тежко и в момента му се извършват обстойни прегледи, твърди вестникът. Според "Дарик" обаче няма данни във ВМА да има приет пациент с името на шефа на Касата. Плочев да пропусне днешното извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което зам.-министър на здравеопазването Жени Начева съобщи, че Камен Плочев е в болничен, без да споменава подробности. През миналата седмица се развихриха скандали около Здравната каса и Камен Плочев. Здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката, защото искал актуализация на бюджета на Касата, без да я съгласува с правителството, и директно се обърнал към парламента. Исканите пари са били за лечението на българи в чужбина, като се оказа, че имало голямо разминаване в сметките, заради което финансовият министър Владислав Горанов поиска отчет, заради което бе свикано и въпросното извънредно заседание.  

Черно море се изправя срещу ЦСКА

http://www.moreto.net/novini.php?n=369614

Черно море се изправя днес срещу ЦСКА в мач от 22 кръг на Първа професионална лига, припомня Moreto.net. За главен рефер е определен Ангел Ангелов, а негови помощници ще са Димитър Стоилов и Мартин Ангелов. Четвърти съдия ще е Георги Тодоров.

От Вашингтон до Ню Йорк за 29 минути

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6732976

От Вашингтон до Ню Йорк за 29 минутиКомпанията The Boring Company на милиардера Илон Мъск получи разрешение от щата Мериленд да започне изпитания на Hyperloop във Вашингтон. Целта е по-далечна - създаване на високоскоростен тунел между американската столица и Ню Йорк, благодарение на който разстоянието от 330 км ще се изминава за 29 минути.

Вицепремиерът на Австралия подава остава заради секс с пиарката му

https://frognews.bg/svqt/vitsepremierat-avstraliia-podava-ostava-zaradi-seks-piarkata.html

Забъркалият се в скандали австралийски вицепремиер Барнаби Джойс заяви, че в понеделник ще подаде оставка от поста, както и като лидер на партията ”Националистите”, която участва в управляващата коалиция, предаде Ройтерс.

И топовни салюти около честването на руската армия в София

http://www.mediapool.bg/i-topovni-salyuti-okolo-chestvaneto-na-ruskata-armiya-v-sofiya-news275954.html

И тази година десетки граждани се събраха да отбележат пред паметника на Съветската армия в София Денят на защитника на Отечеството, на който се чества и руската армия.    "Този празник е установен през 1920 г., като днес отбелязваме и 100-годишнината от създаването на Руската съветска армия. По онова време тогавашната Червена армия спира настъплението на немските войски в Петроград – столицата на тогавашна Русия. И след тази битка се взима решение да се установи Ден на Съветската армия. A от 90-те години, на този ден се отбелязва празникът на защитника на Отечеството и изобщо на мъжа. Разбира се, че има и в България такъв празник – 6 май при вас е денят на Българската армия", каза посланикът на Русия в България Анатолий Макаров.    В церемонията се включиха представители на ръководството на БСП – София начело с лидера Калоян Паргов, народни представители от "БСП за България“, общински съветници, десетки членове и симпатизанти на партията и посланици.    В близост до паметника бяха разположении  оръдия, които произведоха салюти. Те обаче не бяха в чест на Деня на отечеството, а по повод посещението на сръбския президент Александър Вучич у нас.  

Мадуро: Получихме заявки за 1 млрд. долара за петро

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/maduro-poluchihme-zaiavki-za-1-mlrd-dolara-za-petro-256382/

На 20 март ще се състои публично предлагане на още 44 млн. петро, а останалите 17,6 млн. венецуелската държава ще задържи за себе си

Втори руски спортист е хванат с допинг в Пьончан

http://www.mediapool.bg/vtori-ruski-sportist-e-hvanat-s-doping-v-pyonchan-news275953.html

Втори руски спортист е заловен с допинг на зимната олимпиада в Пьончан. Това е състезателката по бобслей Надежда Сергеева, съобщиха официално от МОК. Новината идва ден преди Международния олимпийски комитет (МОК) да се събере и да вземе окончателно решение за отпадане на наказанието наложено на Русия. Страната беше изхвърлена от олимпийското движение заради мащабна държавна схема за употреба и прикриване на допинг. Руските спортисти участват на олимпийските игри в Пьончан под неутрален флаг с отбор под името "Олимпийски спортисти на Русия". Спечелените медали не се записват в актива на Москва, а при награждаването не се изпълнява руския химн. Въпросът за отпадане на санкциите беше обсъден в сряда между президента на МОК Томас Бах и Игор Левитин, вицепрезидент на Руския олимпийски комитет и близък до Путин. Тази среща беше изтълкувана от някои от наблюдателите като знак, че санкцията срещу руския отбор може да падне преди края на олимпийските игри в Южна Корея. За да се издигне руския флаг на закриването на олимпиадата Русия ще трябва да плати и наложената й санкция от 15 млн. долара на МОК. Сега обаче допинг провиненията на Сергеева и Крушелницкий нанасят сериозен удар по амбициите на Русия за сваляне на наказанието й. Пробата на състезателката по бобслей Надежда Сергеева е дала положителен тест за забранения препарат триметазидин, който стимулира сърдечната дейност. От руската федерация по бобслей заявиха, че са шокирани от случая. "Получихме информация, че пробата на Надежда Сергеева от 18 февруари е дала положителен резултат. И федерацията, и спортистката разбират цялата сериозност на ситуацията. Трябва да установим какво се е случило. Това е шок за федерацията", заяви пресаташето Анна Макарова. Това е била втората допинг проба, взета от Сергеева в Пьончан. Първият тест, който е направен на 13 февруари, е бил с отрицателен резултат. От руската федерация по бобслей са категорични, че 31-годишната състезателка е взела лекарството без знанието на медицинския щаб. "Никой от лекарите не е предписвал медикамента на състезателката", се казва в изявлението, публикувано на страницата на федерацията във "Фейсбук". В съобщението пише още, че федерацията и Сергеева "разбират степента на отговорност, която поемат, и осъзнават как това ще се отрази върху целия отбор". Сергеева завърши 12-а при двойките в бобслея заедно с партньорката си Анастасия Кочерзова. Преди нея с допинг беше заловен медалиста в смесените двойки в кърлинга Александър Крушелницкий. Той беше уличен в употреба на мелдоний и беше лишен от бронзовото си отличие, което спечели заедно със съпругата си Анастасия Бризгалова. Случаят с Крушелницкий беше много странен, защото в този спорт мелдония не помага с нищо на спортиста. Самият спортист отрече да е употребявал препарата. Освен двамата руски спортисти още двама състезатели бяха уличени в употребата на допинг в Пьончан. Първи на олимпиадата с допинг изгоря японският състезател в шортрека Кей Сайто, който не успя да покрие тест преди началото на игрите. Другият заловен е словенският хокеист Жига Йеглич, който беше хванат с фенотерол по време на състезателен тест. Веществото е предназначено да отвори дихателните пътища и да увеличи притока на кислород към белите дробове. Фенотеролът е от забранените бета 2 адренорецепторни вещества и не изисква отварянето на Б пробата на спортиста. То е от лекарствата, които се приемат при астма, но само с изрично разрешение. 29-годишният спортист се оправда пред медиите в родината си, че е взимал лекарството за астма, след като имал проблеми още през 2017 г. Пиел го по препоръка на лекар, но пропуснал да спомена това.

Радев и Вучич се разбраха - България и Сърбия задълбочават сътрудничеството и забравят случилото се преди 130 години

http://www.cross.bg/surbiya-radev-vychich-1568540.html

/КРОСС/ Президентът на България Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич обсъдиха интеграцията на Западните Балкани и напредъка на Белград в преговорите за присъединяване към Европейския съюз по време на официалната визита на държавния глава на западната ни съседка в София. Според Радев визитата на Вучич е във важен момент, след като Сърбия получи времева рамка за присъединяване към ЕС. Радев смята, че 2025 година не е непостижима и е напълно реалистична цел. По всички въпроси за малцинството ни в Сърбия ще се работи, което е условие за присъединяване. Радев каза още, че ще посети Сърбия. „Визитата на президента Вучич е в едно важно време. Р Сърбия вече получи една много ясна перспектива за своето европейско бъдеще. Има дори определена времева рамка. България подкрепя усилията на Сърбия. Високо ценим всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни. Важно условие е добросъседството като важен критерий за държавите и тяхната европейска перспектива. Обсъдихме колко е важно за постигането на добросъседските отношения нашата свързаност. Говорихме за магистралата Ниш-София, както и продължаване на работата по газовия интерконектор

"Дивата Канада" по Viasat NATURE, "Фойерверки" и "Лъскави трошки" по Viasat EXPLORE през март

https://www.actualno.com/cinema/divata-kanada-po-viasat-nature-fojerverki-i-lyskavi-troshki-po-viasat-explore-prez-mart-news_661417.html

Вижте всичко най-интересно от Viasat Nature & Viasat Explore за месец МАРТ Дивата Канада От сряда, 7 март, в 20:00 Брой епизоди: 4 x 60 мин. Оригинално заглавие: Wild Canada Поредицата показва невероятната дива природа на Канада през четирите годишни времена. Сезонността на климата на нашата планета определя живота на всяко създание на Земята. Хора, растения и животни трябва да се справят с променящите се условия на живот, които са резултат от обиколката на Земята около

Нетната консолидирана печалба на Свилоза нараства три пъти през 2017 г.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/netnata-konsolidirana-pechalba-na-sviloza-narastva-tri-pyti-prez-2017-g--256380/

От дружеството не очакват драстични ценови колебания, както в посока увеличение, така и в посока намаление

Неков: България не популяризира специфичните си продукти

http://dnes.dir.bg/news/hrani-momchil-nekov-26912031

16 държави членки популяризират специфичните си продукти с евро средства чрез мярка от ПРСР, но България не е сред тях, посочи евродепутатът Момчил Неков.

Разследват кметицата на Златица и за пари за хранителен комплекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732962

Разследват кметицата на Златица и за пари за хранителен комплексСпециализираната прокуратура е изпратила на софийската сигнала на депутатите Александър Иванов и Васил Цветков от ГЕРБ и политолога Антон Тодоров срещу кмета на Златица Магдалена Иванова. Той ще бъде присъединен към производството срещу кметицата за престъпление по служба, става ясно от писмо на ВКП, отдел Специализиран до депутатите.

Тръмп: Училище "без оръжия" привлича лошите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732947

Тръмп: Училище "без оръжия" привлича лошитеАмериканският президент Доналд Тръмп вчера изрази ясно убеждението си, че въоръжаване на някои учители ще даде възможност да се противодейства на стрелци, които вземат на прицел училищата, и ще има разубеждаващо въздействие върху "тези страхливци". В сутрешната си лавина от туитове обитателят на Белия дом защити тази доста спорна мярка,

Събират съкровища от 40 музея за председателството

http://clubz.bg/64637-sybirat_sykrovishta_ot_40_muzeq_za_predsedatelstvoto

Много от най-впечатляващите експонати от софийски и регионални музеи ще бъдат изложени в обща експозиция в НДК, наречена Салон на музеите. Събитието ще отвори врати за посетители на националния празник 3 март и ще остане в Двореца на културата до 5 март. Входът е свободен, стига да не е в дните с ограничен режим на достъп в Двореца.

Събитието, което се провежда за пръв път, ще представи заедно около 40 музея и няколко галерии от всички краища на България. Ще бъдат показани както автентични експонати, така и реплики – оригинални съдове за добиване и съхранение на розово масло, реконструкции на облика на тракийската принцеса и цар-жрец, макети в реални размери на мамут, рибата моруна и Плаваща воденица… Ще бъде отделено внимание и на археологическия резерват Сборяново, част от който е Свещарската гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО.

Салонът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и се очаква да бъде разгледан от министрите на културата на 28-те държави-членки на ЕС, от тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия.

„Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт”, коментира инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова.

На 26 февруари в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство“ с участието на директори на музеи, учени и археолози.

"Площад Славейков"

Почина момчето, паднало от 3-тия етаж на дом за деца в Роман

https://www.actualno.com/crime/pochina-momcheto-padnalo-ot-3-tija-etaj-na-dom-za-deca-v-roman-news_661422.html

Починало е 17-годишното момче, което падна от третия етаж на комплекс за деца с увреждания в град Роман. Детето беше с черепно-мозъчна травма и наранявания на гръдния кош. Беше му направена операция, но до последно състоянието му беше критично, съобщи Нова телевизия. След случилото се три болници в София са отказали да приемат пострадалото момче. Причините са били различни - липса на готовност за приемане на пострадал с политравма, липса на свободни легла и липса на конкретен специалист. Млад

Индиeц постави световен рекорд за пиене на кетчуп - половин литър за 25 секунди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6732956

Индиeц постави световен рекорд за пиене на кетчуп - половин литър за 25 секундиИндиец постави световен рекорд за бързо пиене на кетчуп, като погълна половин литрова бутилка с помощта на сламка само за 25,37 секунди, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Динеш Шивнат Упадхиая е жител на Мумбай. Според правилата на Гинес той трябваше да изпразни съдържанието на половин литровото стъклено шише най-малко до 95 процента,

"Милан" срещу "Арсенал" е големият сблъсък в осминафиналите на Лига Европа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/23/3135001_milan_sreshtu_arsenal_e_golemiiat_sblusuk_v/?ref=rss


Седемкратният европейски шампион "Милан" ще се изправи срещу "Арсенал" в най-интригуващия сблъсък от осминафиналите на Лига Европа. "Росонерите", които отстраниха "Лудогорец" в първия кръг на директните елиминации, ще са домакини в първия мач на 8 март. Реваншът в Лондон е на 15 март.<br /><br />Жребият за осминафиналите<br /><br />"Лацио" - "Динамо" (Киев)<br />"Лайпциг" -...

Левите лидери са за прозрачен избор на председател на ЕК

http://dnes.dir.bg/news/izbor-ek-predsedatel-lideri-prozrachen-levite-26912008

Премиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за издигане на „Общ кандидат“ за председател на ЕК преди изборите за ЕП през 2019 г.

Тираж 15 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6732960

Тираж 15 на Българския спортен тотализатор

"6 от 49" (10, 18, 20, 21, 33, 44) I гр. (6) - 1 от 4 458 172,40 лв. II гр. (5) - 3 по 7742,80 лв. III гр. (4) - 481 по 48,30 лв. IV гр. (3) - 9462 по 3,40 лв. "6 от 42" (25, 28, 33, 35, 41, 42) I гр. (6) - 1 от 847 022,50 лв. II гр. (5) - 13 по 768,70 лв. III гр. (4) - 446 по 22,40 лв. IV гр. (3) - 6450 по 2,20 лв.

БХК ще представлява близките на убита жена по дело в Страсбург

https://offnews.bg//obshtestvo/bhk-shte-predstavliava-blizkite-na-ubita-zhena-po-delo-v-strasburg-675477.html

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява близките на Елена Василева по дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Василева беше убита през август 2017 г. с пет изстрела посред бял ден в заведение в София от своя съпруг и баща на двете ѝ деца. Това се случи след многократни сигнали от страна на жертвата до полицията и прокуратурата за заплахи и тормоз, както и за нарушаване на ограничителната заповед, издадена ѝ от съда по реда на Закона за защита от домашно насилие.

По делото БХК твърди, че държавата носи отговорност за бездействието си, въпреки че е била длъжна да предотврати смъртта на Елена, както и че близките ѝ не са имали на разположение ефективни правни средства да се защитят срещу това бездействие. То е резултат, от една страна, на пропуск да се предприемат предписаните в българския закон действия, но също така и на невъзможност да се извършат определени действия заради празноти в законодателството на страната.

„Елена е мъртва и тази жалба няма да я върне на близките ѝ“, заяви адв. Адела Качаунова от Правната програма на БХК. „Целта ни е да накараме органите да започнат да изпълняват правомощията си по закон по ефективен начин, защото подобни престъпления могат и трябва да бъдат предотвратявани. Бездействието на властите е довело да извършването на убийството, но отговорните лица не са били наказани, а това е важно, защото само така може да се гарантира, че при следващ подобен случай компетентните органи ще действат своевременно. Същевременно е крайно необходимо законодателството да бъде изменено, за да отговори на епидемията от убийства на жени в резултат от домашно насилие“, заяви още адв. Качаунова.

Историята

Заплахите за убийство срещу Елена датират още от ноември 2016 г., когато Василев ѝ казва: „Няма да ти дам развод, ще те застрелям!“. На няколко пъти след това колата ѝ е повреждана – ауспухът е напълнен с полиуретанова пяна, а гумите нарязани. Проверката на полицията във връзка с това не дава резултат.

След поредния отказ от помирение и изявено желание за развод от страна на Елена на 13 февруари 2017 г. Василев започва да я обижда и заплашва със саморазправа, прави опит да я блъсне с колата си, след което я гони тичешком, но тя успява да избяга. Няколко дни по-късно Софийски районен съд издава заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие, тъй като е налице пряка и непосредствена опасност за живота и здравето ѝ, задължава Василев да се въздържа от извършване на домашно насилие, и му забранява да я доближава на по-малко от 100 метра. Тази заповед е потвърдена през юни. Не са образувани досъдебни производства по повод на сигналите на Елена.

Ден преди убийството на 17 август 2017 г., в 18.56 ч. Елена подава оплакване в 06 РУП за това, че Венцеслав Василев е нарушил издадената заповед за защита. Тя пояснява, че съпругът ѝ я е преследвал с колата си по целия път от работата до дома ѝ. Елена се обажда на своя приятелка, с която се срещат и тръгват заедно към полицията, за да подадат оплакване. Василев продължава да ги следва с колата си през цялото това време. По пътя Елена се обажда на телефон 112 и изрично моли да се вземат превантивни мерки, за да не ѝ бъде причинено „нещо непоправимо“. Диспечерът на спешния номер ѝ отговорил, че не може да съдейства и те двете трябва сами да задържат преследвача. Малко по-късно успяват да му избягат и пристигат в 06 РУП в София, където полицейският служител бил видимо раздразнен от пристигането им в управлението. Оставил ги в стая да пишат жалбите си и казал да почакат 15 минути, а междувременно се преоблякъл в цивилни дрехи и по всяка вероятност си е тръгнал, тъй като те не го видели повече. След известно време двете намират случаен униформен полицай в управлението, взимат входящи номера на жалбите си и биват инструктирани да се обадят на следващия ден, за да разберат кому са разпределени жалбите. Още на следващата сутрин двете подават молби с почти идентично съдържание относно случилото се предната вечер и до Софийска районна прокуратура. Елена пише, че се страхува „за сигурността и живота си и [че] Венцеслав Василев притежава лично бойно оръжие“.

Убийството е извършено само няколко часа по-късно на 18 август 2017 г. в столично заведение в присъствието на множество очевидци. Венцеслав Василев е осъден от първа инстанция на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода за убийството на съпругата си и за държането на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително. Съдът не взима под внимание подбудите, довели до извършване на убийството, и не взима под внимание издадената заповед за защита на Елена Василева от съпруга ѝ, нито цялото агресивно поведение на Василев спрямо Елена през 2017 г.

Отговорността на държавата

Държавата не е изпълнила задълженията си да предостави ефективна индивидуална защита на Елена Василева, а е била длъжна да го стори, тъй като е разполагала с достатъчно сведения, че срещу здравето и живота ѝ има заплаха от страна на съпруга ѝ Венцеслав Василев, както и че тази заплаха е реална и затова е следвало да предприеме адекватни действия.

Българската държава е длъжна да защитава жените, жертви на домашно насилие и неуспехът да стори това, независимо дали е неволен, нарушава правото на жените на еднаква защита, наравно с мъжете. Въпреки че Елена Василева получава заповед за незабавна защита, властите не са положили достатъчно усилия да разследват и да предприемат нужните мерки, за да предоставят на Елена реална защита отвъд съдебното решение. Те не са разследвали твърденията за отправените заплахи за живота ѝ от Венцеслав Василев, не са разследвали твърденията ѝ, че той притежава огнестрелно оръжие, а впоследствие се оказва, че то е държано незаконно. Властите не реагират на телефонното обаждане на номер 112 вечерта преди убийството, нито реагират навременно на подадените жалби същата тази вечер. Бездействието им не се дължи единствено на пропуск или забавяне да предприемат навременни мерки, а са израз на неразбирането на сериозността на проблема домашно насилие.

Изследване на съдебната практика, извършено от БХК за периода 2012-2014 г. показва, че „91% от убийствата на жени са извършени от мъже, 7% – при съучастие между мъже и жени, и 2% – от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, в 25% – от неин брат, син, внук или друг близък роднина, а в 31% – от друг познат мъж. Само 9% от убийствата на жени са извършени от непознат. В 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от страна на извършителя“.

Държавата не събира данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени и те не са част официалната статистика. България все още не е изпълнила препоръките на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жени (CEDAW) от 27 юли 2012 г. – инкриминиране на домашното насилие и предвиждане на възможност то да бъде преследвано от държавното обвинение като престъпление от общ характер, както и определяне на крайна дата за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция). Мерките, предприемани на държавно ниво, остават само „на хартия“ и само формално се гласуват, включително за вече изминали периоди. Така Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г. е приета от Министерския съвет едва на 17 януари 2018 г., но част от първоначално предвидените в нея превантивни мерки бяха премахнати по настояване на вицепремиера Красимир Каракачанов. Програмите, плановете и докладите, приемани от българските власти, рядко съдържат конкретни и ефективни мерки. ♦

Зам.- председателят на UNAIDS подаде оставка след обвинение в сексуален тормоз

https://www.actualno.com/africa/zam-predsedateljat-na-unaids-podade-ostavka-sled-obvinenie-v-seksualen-tormoz-news_661415.html

Заместникът на изпълнителния директор на UNAIDS (The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) Луис Лурес, който бе обвинен в сексуално насилие от своя служителка, но оневинен от вътрешно разследване на ООН, обяви, че ще подаде оставка. В комюнике беше обявено, че бразилецът Лурес ще приключи мандата си в края на март 2018. На брифинг в Женева говорителят на UNAIDS Махеш Махалингам заяви, че решението на Лурес няма нищо общо с обвиненията в тормоз, изтъквайки резултатите от вътрешното разсле

Почина 17-годишното момче, паднало от третия етаж

http://dnes.dir.bg/news/sotzialen-dom-roman-26912006

17-годишното момче, което падна от третия етаж на Центъра за настаняване от семеен тип в Роман, е починало днес в 13.10 часа.

УБ „Лозенец“ с уникална лапароскопска операция за първи път в България

http://econ.bg/Новини/УБ-Лозенец-с-уникална-лапароскопска-операция-за-първи-път-в-България_l.a_i.758248_at.1.html

За първи път в България Университетска болница „Лозенец“ въвежда иновативна методика за трансорална ендоскопска тиреоидектомия (TOETVA – Trans Oral...

Дамски вибратор поръчва пица след оргазъм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6732935

Дамски вибратор поръчва пица след оргазъмДамски вибратор, свързан с интернет бутон, ще може да поръчва пица след оргазъм, без да е нужно потребителката да става от леглото, пише в. "Метро". Новият артикул е оборудван с бутон, който функционира по същия начин като Dash Button на фирмата "Амазон". Уредът е запаметил детайлите от плащането и избраната стока.

Почина момчето, паднало от третия етаж на дом за деца

https://frognews.bg/novini/pochina-momcheto-padnalo-tretiia-etaj-dom-detsa.html

Почина 17-годишното момче, което падна от третия етаж на Комплекс за деца с увреждания в град Роман.

Турция: Русия и Иран да спрат сирийския режим в Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732948

Турция: Русия и Иран да спрат сирийския режим в Източна ГутаВ петък Турция призова Русия и Иран да „спрат“ сирийския режим, който бомбардира бунтовническия анклав Източна Гута вече шести пореден ден, в резултат на което бяха убити повече от 400 цивилни, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Русия и Иран трябва да спрат режима“, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Въоръжен полицай присъствал, но не се намесил, при стрелбата във Флорида

http://www.cross.bg/napadenieto-godini-prezidentut-1568539.html

/КРОСС/ По време на нападението в гимназия „Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд, Флорида, пред училището е имало въоръжен заместник-шериф, който не се е намесил. Това обяви местният шериф Скот Израел по време на пресконференция, съобщава БТВ. Служителят, който се казва Скот Питърсън, вчера е подал оставка, след като му било съобщено, че ще бъде изпратен в неплатен отпуск. Не е ясно дали ще бъде съден за бездействието си. От полицията обаче са категорични, че той е трябвало да влезе в сградата и да ликвидира нападателя. При нападението миналата седмица 19-годишен бивш ученик уби 17 души. Президентът Доналд Тръмп подкрепи идеята за повишаване до 21 години минималната възраст за закупуване на полуавтоматични пушки, подобни на използваната при нападението. В момента в САЩ пушки могат да купуват навършилите 18 години, а пистолети - навършилите 21 години. Президентът също така застана зад идеята за въоръжаване на учители и администратори. Според него това ще е по-ефективно от въоръжаването на 100 допълнителни пазачи.  

Евродепутати: ЕС не може да ни наложи да въведем регистрирани партньорства

https://offnews.bg//obshtestvo/evrodeputati-es-ne-mozhe-da-ni-nalozhi-da-vavedem-registrirani-partni-675476.html

Европейският съюз не може да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България. Това коментираха българските евродепутати Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, и Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО, във връзка с приетото от Комисията по правни въпроси предложение да се отправи устен въпрос към Европейската комисия за включване на регистрираните партньорства в обхвата на регламента, засягащ въпросите за признаването и изпълнението на решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, и международното отвличане на деца.

Предложението, прието с 13 на 9 гласа, беше внесено от Групата на социалистите и демократите в Комисията по правни въпроси. 

Българските евродепутати се обявиха против опитите за включване на регистрираните партньорства в европейския регламент, което би могло да доведе до признаване от всички държави от Европейския съюз на подобен вид съжителство.

„Недопустимо е европейското законодателство да въздейства на националните разпоредби в областта на материалното семейно право. Европейският съюз няма такива компетенции и за съжаление този въпрос се повдига отново и то по недопустим начин“, обяви Емил Радев.

Според него, единствено и само българският парламент може да приеме такова законодателство. 

„Българската семейна традиция предполага, а българското законодателство установява на конституционално ниво бракът като доброволен съюз между мъж и жена. Категорично не приемам никаква намеса от когото и да е било, както и натиск над България в посока на приемане и узаконяване на фактическото съжителство. Това ще доведе до правна несигурност, ще породи имуществени и наследствени проблеми, и е в противовес с  традициите на българското общество“, коментира Ангел Джамбазки.  

Регламентът „Брюксел IIa“ е крайъгълният камък на съдебното сътрудничество по семейни въпроси в Европейския съюз. Въпреки това, въпреки че регламентът съдържа правила за признаване на съдебните решения и определяне на компетентността на съдилищата в  областта на развод, разделяне и отмяна на брака, както и за спорове относно родителската отговорност и отвличане на деца в трансгранични случаи, той не споменава нищо за регистрираните партньорства.

Левите лидери се обявиха за прозрачен избор на председател на ЕК и амбициозен бюджет на ЕС

https://frognews.bg/novini/levite-lideri-obiaviha-prozrachen-izbor-predsedatel-ambitsiozen-biudjet.html

Премиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за издигане на „Общ кандидат“ за председател на ЕК преди изборите за ЕП през 2019 г. Левицата наложи номинирането на „Общ кандидат“ на предишните избори за Европарламент и така даде шанс на европейските избиратели да гласуват директно за най-високия пост в ЕК. По този начин беше прекратена практиката председателят на най-влиятелната институция в ЕС да бъде избиран „на тъмно“.

Протестите на надзиратели и охранители продължават

https://frognews.bg/novini/protestite-nadzirateli-ohraniteli-prodaljavat.html

Продължават протестите на надзирателите в затворите и служителите на съдебната охрана. Те настояват за увеличаване на възнагражденията им и приравняването им към това в МВР, както и увеличаване на щатните бройки.

Горанов не призна дали все още има проблеми със системата на митниците

https://www.actualno.com/business/goranov-ne-prizna-dali-vse-oshte-ima-problemi-sys-sistemata-na-mitnicite-news_661381.html

Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП - т.нар. БАЦИС. В това увери по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев относно мерките за отстраняване на проблемите в системата за контрол на търговията с горива. Бойчев обаче не прие обяснението на Горанов и изброените със скоростта на картечница от финансовия ми

Почина глухонямото момче, което падна от третия етаж в Роман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732945

Почина глухонямото момче, което падна от третия етаж в Роман17-годишното момче, което падна от третия етаж на Центъра за настаняване от семеен тип в Роман, е починало днес в 13.10 часа. Това съобщиха от Агенция „Социално подпомагане“ във Враца за Дарик. До последно за живота му се бориха лекарите в Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Момчето, което е глухонямо,

Горанов: Разликата в сметките на Здравната каса трябва да се обясни

http://www.moreto.net/novini.php?n=369646

Разликата в сметките на Националната здравноосигурителна каса трябва да бъде разяснена, каза в кулоарите на парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера стана ясно, че той е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса.

Чуждите туристи влели близо милиард лева в икономиката ни

https://offnews.bg//turizam/chuzhdite-turisti-vleli-blizo-miliard-leva-v-ikonomikata-ni-675471.html

Малко повече от половината от туристите, отседнали в места за настаняване у нас, са били чужденци през 2017 г. Те обаче са осигурили много повече от половината от приходите - над 70%, показват данните на Националния статистически институт.

3 655 830 са чужденците от общо 7 461 646 туристи. 82.8% от чужденците са отсядали в хотели с четири или пет звезди. Общите приходите от туристите е 1 340 897 лв., от които чужденците са оставили 993 989 000 лева.

Приходите са се увеличили със 111 824 лева спрямо 2016 г. и значително повече спрямо 2010 г. Тогава общо те са били 653 737 лева.

Изпълнителната агенция по околна среда е с временен шеф

http://clubz.bg/64636-izpylnitelnata_agenciq_po_okolna_sreda_e_s_vremenen_shef

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) се оказа с временно изпълняващ шеф, след като министърът на околната среда и водите Нено Димов е освободил Камелия Янева, изкарала по-малко от година на поста.

Вр.и.д. ще бъде инж. Валери Серафимов, съобщава ИАОС на сайта си. 

Инж. Серафимов е завършил "Технология на неорганичните вещества" в Софийски университет за химични технологии и металургия през 1982 г. От 1990 г. е научен сътрудник ІІ степен – Контрол на емисиите на вредни вещества във въздуха.

Работил е в "Кремиковци" като експерт и в ИАОС като началник на отдел "Мониторинг на въздух".

Какво се чува в космоса разказва Рафи

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvo-se-chuva-v-kosmosa-razkazva-rafi-6079659

Рафи е третата българска знаменитост, която посещава Музейко в рамките на доброволческата инициатива “Музейковец за 1 ден”

28-годишен мъж се самозапали след семеен скандал

http://dnes.dir.bg/news/benzin-rozino-bolnitza-26911971

28-годишен мъж от карловското село Розино е в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" с 40% изгаряне, след като се полял с бензин и си драснал клечката.

Левите лидери се обявиха за прозрачен избор на председател на ЕК и амбициозен бюджет на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732938

Левите лидери се обявиха за прозрачен избор на председател на ЕК и амбициозен бюджет на ЕСПремиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за издигане на „Общ кандидат“ за председател на ЕК преди изборите за ЕП през 2019 г. Левицата наложи номинирането на „Общ кандидат“ на предишните избори за Европарламент и така даде шанс на европейските избиратели да гласуват директно за най-високия пост в ЕК.

Откриха паметна плоча на Оливер Иванович в Косовска Митровица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732932

Откриха паметна плоча на Оливер Иванович в Косовска МитровицаВ Косовска Митровица днес бе открита паметна плоча на лидера на Гражданска инициатива СДП Оливер Иванович на мястото, където бе убит пред централата на партията, съобщи Танюг, цитирана от БТА. На паметната плоча до снимката на Иванович и датата на неговото убийство е написан негов цитат. На откриването на паметната плоча присъстваха членове на

Снимка на деня: Малко след като Борисов изгуби енергийния си министър

https://www.dnevnik.bg/photos/2018/02/23/3134999_snimka_na_denia_malko_sled_kato_borisov_izgubi/?ref=rss


Българският премиер разговаря в Брюксел с германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия им колега Алексис Ципрас в началото на неформалното заседание на Съвета на ЕС. Лидерите на 27-те страни обсъждат бъдещето на бюджета на съюза и преструктурирането на Европарламента след напускането на Великобритания в края на март 2019 г.<br /><br />По същото време премиерът Борисов прие оставката на енергийния си министър Теменужка Петкова заради връзката ѝ с избрания купувач на българския бизнес...

Три пъти повече мераклии за ловен туризъм у нас на изложение в Залцбург

https://www.24chasa.bg/region/article/6732936

Три пъти повече мераклии за ловен туризъм у нас на изложение в ЗалцбургС три пъти повече заявки от туристи, желаещи да посетят България по линия на ловния туризъм, започна първият ден на специализираното изложение в Залцбург. Страната ни е традиционен участник в изложенията в Германия и Австрия. Тази година на площ от 50 кв. метра представяме богата национална сбирка от трофейни експонати от едър дивеч,

Заловиха крава-беглец, но се спомина от стрес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732899

Заловиха крава-беглец, но се спомина от стресКрава-беглец, която избра свободата и скиташе в продължение на няколко седмици, беше заловена и се спомина от стрес докато я транспортираха към ферма, предаде Асошиейтед прес. Червената месодайна крава от породата Лимузен избяга на 23 януари докато я транспортираха към кланицата. Тя стана много известна,

Начева: Правят спешна проверка на НЗОК

https://frognews.bg/novini/nacheva-praviat-speshna-proverka-nzok.html

Възложили сме спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорният съвет на Касата Жени Начева след извънредно заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси, съобщи бТВ.

Искат екзекуция на олимпийски делегат от КНДР

https://www.vesti.bg/sviat/azia/iskat-ekzekuciia-na-olimpijski-delegat-ot-kndr-6079658

Според недоволните от визитата той заслужава да бъде обесен на улицата, обявен е за военнопрестъпник

Искат екзекуция на олимпийската делегат от КНДР

https://www.vesti.bg/sviat/azia/iskat-ekzekuciia-na-olimpijskata-delegat-ot-kndr-6079658

Според недоволните от визитата той заслужава да бъде обесен на улицата, обявен е за военнопрестъпник

Йончева: Проблемът с оградата е голям, дано прокуратурата си свърши работата

http://www.cross.bg/ogradata-iioncheva-elena-1568538.html

/КРОСС/ Елена Йончева, говорител на БСП и народен представител от партията, в интервю за предаването „Това е България" на радио „Фокус". Водещ: Защо оградата по турската граница се превърна в любима за БСП тема за обвинение към управляващите в корупционни схеми? Казвам добър вечер на говорителя на партията Елена Йончева и очаквам отговор от нея. Елена Йончева: Първо, искам да кажа, че въобще не ми е любима тема, но като депутат от Хасково, това беше една от основните теми, с които се сблъсках още по време на предизборната кампания. Получих достатъчно информация, че това преградно съоръжение е направено по начин, вследствие на което то много лесно се преодолява, много бързо, включително и със стълби. Направена е едноредова ограда, вместо многоредова. И не е изградена по проекта на МВР, както първоначално е започнато изграждането от правителството на Борисов, а е направена по проекти, започната е 2015 г. по проект на МВР, след това е продължила да бъде изграждана не по проект на МВР, а по проект на фирми, които са посочили съответните областни управители на Бургас, на Хасково, на Ямбол. Така че това е важна тема за оградата. Тя не ми е любима, но това е важна тема, защото касае две неща. Показва как безпардонно се търгува с нашата национална сигурност

EK следи събитията в Румъния след отстраняването на шефка на антикорупционната агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732919

EK следи събитията в Румъния след отстраняването на шефка на антикорупционната агенция Европейската комисия публикува прессъобщение днес, в което заяви, че "следи внимателно и със загриженост" развитието на събитията в Румъния, след като правосъдният министър съобщи снощи, че ще задейства процедура за отстраняване от длъжност на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/, съобщава телевизия Диджи24.

Проф. Камен Плочев е приет в болница

https://frognews.bg/novini/prof-kamen-plochev-priet-bolnitsa.html

Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев е приет в болница, съобщава БНТ.

Нови жилища с 2 и 3 стаи са най-търсени за покупка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369642

Жилища, които са с две или три стаи и които са строени през последните няколко години, са най-търсени за покупка във Варна. Това заяви зам.-председателят на Национално сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев. Заедно със свои колеги той представи пред медии актуалната обстановка по отношение на имотния пазар в страната и във Варна, предаде репортер на Moreto.

400 кг кокаин открити в руско посолство

http://dnes.dir.bg/news/kokain-rusko-posolstvo-26911904

Близо 400 килограма кокаин са били скрити в руското посолство в столицата на Аржентина - Буенос Айрес.

Шефът на НЗОК влезе в болница

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-nzok-vleze-v-bolnitca-675474.html

Управителят на здравната каса Камен Плочев е приет в болница, съобщи БНТ.

Това е причината той да не присъства на извънредното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса днес във връзка с разразилия се скандал около поисканата оставка на Плочев заради дълговете на НЗОК към чужди каси.

За момента не е ясно в коя болница е приет Плочев и какво е здравословното му състояние.

Преди дни Плочев обяви, че здравословното му състояние е влошено заради скандала. 

Нощувките в хотелите растат с 60% от 2010 г. насам (графика)

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/23/3134974_noshtuvkite_v_hotelite_rastat_s_60_ot_2010_g_nasam/?ref=rss


За седем години местата за настаняване в България са намалели с 5.48 %, а нощувките в тях са се увеличили от 16.2 млн. до 26 млн. Данните се отнасят за периода 2010-2017 г. Това показват данните на Националния статистически институт. Според предоставените данни броят на нощувките в този период расте с 60.2% общо и с 61.9% при тези, осъществени от чужденци.<br /><br />Видим ръст има в нощувките през последните две години. Така, ако през 2015 г. те са били 21.3 млн., то през 2016 г....

Стабилен ръст на оборотите в услугите в края на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Стабилен-ръст-на-оборотите-в-услугите-в-края-на-2017-г-_l.a_i.758247_at.1.html

И четирите индекса, които измерват нивото на оборотите в сектора на услугите нарастват („Транспорт, складиране и пощи“; „Създаване и разпространение...

Пазарът е добър за сливания и придобивания, смята експерт

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pazaryt-e-dobyr-za-slivaniia-i-pridobivaniia-smiata-ekspert-256354/

През последните две години стратегическите инвеститори се завръщат в България, коментира Димитър Костадинов

Руските хокеисти стигнаха първия си олимпийски финал от 20 години

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/23/3134991_ruskite_hokeisti_stignaha_purviia_si_olimpiiski_final/?ref=rss


Руските хокеисти постигнаха убедителна победа с 3:0 срещу Чехия и се класираха за финала на олимпийския турнир в Пьонгчанг. "Сборная" достигна до мача за златните медали за пръв път от игрите в Нагано през 1998 г., когато загуби именно срещу чехите.<br /><br />В битката за трофея руснаците ще се изправят срещу победителя от двубоя между Канада и Германия, който започва в 14.10 ч.<br /><br />Никита Гусев, Владислав Гавриков и Иля Ковалчук отбелязаха попаденията...

Проф. Радка Колева пожелала да я кремират. Преди 22 г. тя предрече: Альоша ще надживее всички

https://www.24chasa.bg/region/article/6732892

Проф. Радка Колева пожелала да я кремират. Преди 22 г. тя предрече: Альоша ще надживее всичкиПроф. Радка Колева, дългогодишен директор на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, е настояла да бъде кремирана, когато си отиде. Тя издъхна тази нощ. Преди 20-ина дни е влязла в болница за изследвания. Оттам я изписали и вкъщи за нея се грижели племенниците й. Преди години проф. Колева претърпя онкологична операция,

До края на годината ще бъде възложена рехабилитация на засегнат от свлачище участък от първокласния път между Свиленград и Капитан Андреево

http://www.cross.bg/ychastuka-izbor-ychastuk-1568537.html

/КРОСС/ До края на годината ще бъде възложена рехабилитация на засегнат от свлачище участък с дължина 200 м от първокласния път между Свиленград и с. Капитан Андреево. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в редовния парламентарен контрол днес. Той информира, че за участъка е осигурено необходимото финансиране. Обектът е включен на първо място в списъка на приоритизирани свлачища, изготвен във връзка с процедурата за „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях", която се финансира с общо 65 млн. лв. по Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Министърът съобщи още, че Агенция „Пътна инфраструктура" е осигурила финансиране за укрепване на засегнатата от свлачището отсечка и в началото на септември 2017 г. е стартирана процедура за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и упражняване на авторски надзор за укрепване на участъка от път I-8. В случай че решението за избор на изпълнител не бъде обжалвано, най-късно до началото на април тази година ще бъде сключен договор с избрания проектант. Срокът за изпълнение на поръчката е 40 календарни дни от датата на сключване на договора. Веднага след приемането на работата ще стартира и процедурата за избор на изпълнител на строителството

Борисов накарал Петкова да си подаде оставката

https://frognews.bg/novini/borisov-nakaral-petkova-podade-ostavkata.html

Премиерът Бойко Борисов накарал енергийния министър Теменужка Петкова да си подаде оставката. По думите му той лично посъветвал Петкова да постъпи така. ”За да не дам никак възможност да се влияе върху репутацията на правителството и Петкова я посъветвах да си подаде оставката”, обясни премиерът.

Саудитска Арабия влага 64 млрд. долара в развлекателната индустрия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/23/3134593_sauditska_arabiia_vlaga_64_mlrd_dolara_v/?ref=rss


През 2018 г. в Саудитска Арабия ще има над 5000 развлекателни събития - два пъти повече от 2017 г. и повече от когато и да било в историята на кралството. Те вече започнаха с джаз концерт на открито, а сред тях са спектакъл на Cirque Du Soleil и концерт на американската група Maroon 5.<br /><br />И това е само началото - в следващите 10 години специално създаденотно Управление за развлеченията ще вложи 64 милиарда долара в тази индустрия, съобщи "Ройтерс". Със средствата...

ВАС: На 4-то място сме в Европа по бързина и качество на правораздаването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732909

ВАС: На 4-то място сме в Европа по бързина и качество на правораздаванетоАдминистративното правораздаване в България е "на четвърто място в информационното табло на Европейския съюз по бързина, което е показателно, че сме на четвърто място в Европа по бързина и качество на правораздаването в административното правораздаване". Това каза председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Георги Чолаков,

Момче от Индонезия твърди, че снася яйца (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732896

Момче от Индонезия твърди, че снася яйца (Видео) Индонезийско момче твърди, че през последните две години е снесло 20 яйца, като ги изхкарва през ректума си, пише в ."Дейли мейл". Бащата на малкия Акмал от град Макасар в индонезийската провинция Южно Сулавеси твърди, че когато бъдат счупени, яйцата, произведени от момчето, са или изцяло с жълтък, или изцяло с белтък, предава БТА.

Борисов: Аз посъветвах Петкова да подаде оставка

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-az-posyvetvah-petkova-da-podade-ostavka-6079660

Премиерът беше категоричен: „Няма как да контролираме или да попречим на сделка между частни фирми в Чехия“

Искат екстрадиция във Франция на дирен за изнасилване мъж от Златарица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732891

Искат екстрадиция във Франция на дирен 
за изнасилване мъж от ЗлатарицаОкръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда предложение за предаване на 36-годишен български гражданин във основа на Европейска заповед за арест. Петко В. /от гр. Златарица/ е обявен за международно издирване от френските власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от съд в гр.

Министър Радев: Тече проверка дали са взети всички мерки при случая в “Люлин”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732898

Министър Радев: Тече проверка дали са взети всички мерки при случая в “Люлин”В Министерството на вътрешните работи тече проверка за това дали са взети всички мерки и адекватно ли е реагирано при случая с момичетата в столичния квартал "Люлин". Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в парламента днес. Поводът е случаят в “Люлин”, където три деца са били държани под ключ в дома им от техните родители.

За Пирин и Витоша - много въпроси, малко отговори

http://clubz.bg/64635-za_pirin_i_vitosha_mnogo_vyprosi_malko_otgovori

С решението си да измени плана за управление на Национален парк "Пирин" правителството отвори кутията на Пандора. И въпреки всичките му усилия да се опита да обясни, че всичко е наред, законно, по правилата, ясно и не би трябвало да има въпроси, всъщност въпросите не намаляват, а се множат - след всяко министерско изказване по темата.

Покрай Пирин "изгоря" и Витоша. Вече не се пита само какво се съдържа в решението на кабинета за плана за Пирин, но и каква ще е съдбата на софийската планина. Защото планът за управление на Природен парк "Витоша" вероятно също ще бъде форсмажорно променен.

Пита се още кой реално стои зад дружествата, стопанисващи ски зоната в Банско и съоръженията на Витоша. Пита се защо кабинетът не записа една простичка промяна в плана за Пирин, гарантираща само строителството на т.нар. втора кабинка - уж основният мотив за измененията. А си отвори вратичка за по-мащабно строителство на спортна инфраструктура.

Миналата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов бе гост в Дарик радио, където за пореден път отхвърли предложенията на еколозите и на алпиниста Боян Петров за такава промяна в плана за Пирин, която да гарантира изграждането само на втори лифт. Първите настояват, че няма никакъв проблем строителството на лифта да бъде записано като изключение от забранените дейности в парка. Последният обяснява, че планът дава само обща рамка и в него не се съдържа конкретика.

Всъщност в плана, в смисъла, който влагат екозащитниците и Нено Димов, конкретика има. Намира се в Част 3 "Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите", "Строителство, ремонт и реконструкция". И по-конкретно в режим номер 77. В него е записано: "На територията на парка са забранени всякакви строителни дейности, освен:". И се изброяват изключения, в това число: "Доизграждане на обособените ски писти, съоръжения и обекти съгласно ТУП на "Ски зона с център Банско" и ОВОС към него от 2000 г.", строеж на туристически заслони, изграждане на метеорологични станции, изграждане на мрежи на мобилни оператори, оформяне на ски писта, изграждане на колектор, разширяване на застроената площ на заслони, изграждане на бунгала и пр. - общо 13 точки с подточки.

Природозащитниците не приемат аргументите на Нено Димов, че изключение за втория лифт не може да бъде записано в режим 77 и затова настояват, че истинските планове на правителството са за изграждането на изцяло нова ски зона в Пирин, не само на една нова кабинка.

На 5 януари пред Нова тв адвокатът на "Юлен" Петър Петров, който е и член на съвета на директорите на "Витоша ски", заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е номиналният собственик на дружеството, а всички български институции знаят кой е реалният. След като дълго време на база на това изказване еколозите настояваха и държавата да каже кой е реалният собствнеик на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, тъй като номиналният е ясен - Георгиу, на запитване по Закона за достъп до обществена информация, от Министерския съвет отговориха - не знаем, не можем да кажем.

Това обаче не кореспондира с казаното по-късно от премиера Бойко Борисов (в интервю за бТВ, б.р). Борисов публично артикулира публичната тайна, че реалният собственик на дружеството е Цеко Минев - собственик и на ПИБ и председател на Българската федерация по ски. Още на другия ден от ПИБ отрекоха.

От "Капитал" обаче са отправили такова запитване и до Столична община по отношение на "Витоша ски". Както е известно, дружеството приватизира съоръженията на Витоша през декември 2007 г. От получения отговор става ясно, че нито кметът Йорданка Фандъкова, нито Столичната агенция за приватизация знаят кой е реалният собственик и зад това дружество, свързано неофициално отново с Цеко Минев.

От Търговския регистър се вижда, че "Витоша ски" е 100% собственост на регистрираното на Британските Вирджински острови "Елора мениджмънт", което от своя страна е собственост на същия кипърец Георгиус Георгиу, който пък е краен собственик и на концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД.

Оказва се, че и столичните власти са в неведение на кого са продали всички лифтове на Витоша и с кого преговарят за бъдещето на планината, пише "Капитал" в публикацията си от 21 февруари. На въпрос към Фандъкова за реалния собственик на "Витоша ски" преди месец, тя е препратила заявлението на Столичната агенция по приватизация и инвестиции (САПИ). В закона съществува само една хипотеза, при която заявлението се препраща на друга институция. Това става само когато "органът не разполага с исканата информация". Позовавайки се на същия текст от закона, от САПИ препращат заявлението до Агенцията по вписванията и "Витоша ски". Впрочем, същото прави и Министерският съвет с питането за "Юлен".

Наред с питанията и препращанията, всяка вечер на жълтите павета излизат граждани, за да протестират срещу правителственото решение за неясното разширяване на ски зоната в Пирин. А депутати от коалиционното съдружие - ГЕРБ и Обединени патриоти, внесоха изменения в Закона за горите, с които на практика се отваряше широко вратата за строителството на ски писти и съоръжения във всички планини. Измененията бяха възприети като отговор на искането на "Витоша ски" за законови промени, необходими, за да се реновират неработещите от години съоръжения в планината.

С измененията на практика се отменяха текстовете, с които сега се изисква смяна на предназначението на земите, върху които е предвидено да се строят, реконструират и пр. ски писти и съоръжения. Проектът бе внесен за разглеждане в "поддържащата" правна комисия в парламента тази сряда - още преди да е влязъл във водещата земеделска комисия. Но депутатите решиха да отложат разглеждането на текстовете, преди да са преминали през обществено обсъждане и през водещата комисия.

По информация на Клуб Z един от вносителите - шефът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, не е искал да парафира предложенията, но все пак го е направил заради отсъствието по това време на председателя на ПГ на ГЕРБ и основен "координатор" по партийните и законодателните въпроси - Цветан Цветанов. Цветанов бе на визита в САЩ когато промените в Закона за горите бяха внесени. По разпореждане на Бойко Борисов и Цветанов обаче групата е оттеглипа подкрепата си за текстовете.

Иначе зад измененията в този закон, както зад плана за изменение на парк "Пирин", стои вицепремиерът "патриот" Валери Симеонов, който настояваше за по-облекчен режим за изграждането на ски съоръжения в планините. Вносител, освен Кирилов, бе депутатът от НФСБ на Симеонов - Йордан Апостолов. Същият, който на няколко пъти, накрая успешно и след едно преодоляно президентско вето, прокара други законови изменения, разрешаващо по-лесното застрояване на земи, които са със земеделски статут. 

Евролидерите обсъждат парите за ЕС до 2027 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=369638

Лидерите на ЕС днес ще проведат неофициална среща на върха в Брюксел, на която ще започне обсъждането на следващата 7-годишна бюджетна рамка на съюза, която няма да включва финансовият принос на Великобритания, съобщават световни агенции.

Изправят на съд "ало" измамници, играли полицаи и ужилили баба с 8 бона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732879

Изправят на съд "ало" измамници,
играли полицаи и ужилили баба с 8 бонаРайонна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу трима извършители на телефонна измама, съобщиха от апелативната инстанция. Обвинението срещу Златко Ж., Цветомир А. /двамата от Павликени/ и Златко В. /Г. Оряховица/ е за това, че на 21 ноември 2017 г. въвели в заблуждение жена от с.

Собственикът на ЕВН: Има нещо гнило в продажбата на ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-evn-26911903

Собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro - милиардерът Яромир Тесарж, оспорва прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на ЧЕЗ

Арестуваха 31-годишен шофьор в Ямбол, не спрял на полицейски сигнал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6732897

Арестуваха 31-годишен шофьор в Ямбол, не спрял на полицейски сигнал След кратко преследване по улиците на Ямбол е задържан шофьор на лек автомобил, който не спрял на сигнал за полицейска проверка, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова. При задържането на 31-годишния мъж няма пострадали хора. Нанесени са материални щети на полицейския автомобил, предава БТА.

Зевзек от панагюрско село вкара третия пол в мартеница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6732858

Зевзек от панагюрско село вкара третия пол в мартеницаНационално известният зевзек Йордан Калагларски - Гарчо от панагюрското село Бъта направи мартеница, в която присъства и третия пол. Гарчо е нарекъл измайсторения от него нов традиционен български символ - Пижо, Пенда и Дженда. Верен на навика си, шегите му да стават достояние на съселяните му от Бъта,

"Еврофутбол": Манчестър Юнайтед ще спечели срещу Челси

http://www.cross.bg/live-singul-leva-1568536.html

/КРОСС/ Манчестър Юнайтед посреща Челси на стадион „Олд Трафорд" в оспорван сблъсък от английската Висша лига в неделя, 25 февруари. Въпреки близките шансове за победа на двата отбора, „Еврофутбол" дава леко предимство на домакините с коефициент 2.15 срещу 3.15 за лондончани. Всички възможности на букмейкърската къща за двубоя вижте тук.        Ботев Пловдив и Лудогорец играят на стадиона в пловдивския квартал Коматево в понеделник в мач от българското футболно първенство. Този път коефициентите сочат като фаворит за победата тима от Разград с 1.38 срещу 1.38 за домакините. Вижте тук другите предстоящи срещи от Първа професионална лига на България. Ето и предложения на „Еврофутбол" за интересни срещи от европейските клубни турнири в идните дни: Майнц 05 - Волфсбург тук                                            Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.20 „Х"- 3.15 „2"- 3

Доброволци от Велико Търново създават петметрова мартеница

https://www.24chasa.bg/region/article/6732866

Доброволци от Велико Търново създават петметрова мартеницаДоброволци от Велико Търново започнаха да майсторят петметрова мартеница. В творческата работа участват млади хора от клуб „Заедно успяваме“ и самодейци от организацията на хората с увреждания в Старата столица. Те се събраха във филиал „Славейче“ на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“, за да изработят мартеницата.

БНТ търси нови предавания, продуценти, репортери и водещи

http://econ.bg/Новини/БНТ-търси-нови-предавания-продуценти-репортери-и-водещи_l.a_i.758246_at.1.html

Българската национална телевизия (БНТ) обяви няколко конкурса, очертаващи амбициите за промяна на новото й ръководство - и сериозно търсене на нови...

Провал за биатлонистите на последния старт в Южна Корея

http://clubz.bg/64634-proval_za_biatlonistite_na_posledniq_start_v_yujna_koreq

За жалост българското участие на зимните олимпийски игри в биатлона приключи с провал в щафетата 4х7.5 км при мъжете.

Нашите, в състав Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев, бяха застигнати преди преди предаване на трети пост и така трябваше да прекратят участието си без да завършат.

Още Красимир Анев на първия пост влезе в наказателна обиколка, а на третия пост Димитър Греджикова го направи още два пъти и не успя да предаде на Владимир Илиев на последния.

Титлата е за Швеция, тимът на която победи в директна битка суперфаворитите Норвегия и Германия. След вчерашния сребърен медал в женската щафета, днес мъжете на "тре крунур" се представиха още по-добре и завършват игрите с цели четири медала в биатлона, два от тях златни.

В ски центъра "Алпензия" Пепе Флеминг, Йеспер Нелин, Себастиан Самулесон и Фредрик Линдстрьом бяха изключително солидни в стрелбата, като имаха нужда от едва седем допълнителни патрона и бяха единственият квартет, който не влезе в нито една наказателна обиколка.

При предаването на последен пост разликата между Швеция, Германия и Норвегия бе минимална, но в първата стрелба Симон Шемп направи три грешки и по този начин двете скандинавски страни останаха да си оспорват титлата.

На последна стрелба Емил Хегле Свендсен се пропука и влезе в наказателна обиколка, докато Линдстрьом имаше нужда от само един допълнителен патрон и по този начин финишира с 55 секунди преднина пред Свендсен, за да донесе титлата на Швеция. 

Бронзовият медал остана за щафетата на Германия.

А след като финишира, Красимир Анев отново повдигна въпроса за неособено добрата обстановка в българския отбор пред екипа на БНТ. Той тренира отделно от останалите. Анев се извини на спортните фенове в България за представянето си и отказа да коментира детайли.

Борисов сам посъветвал Теменужка Петкова да подаде оставка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-sam-posyvetval-temenuzhka-petkova-da-podade-ostavka-video-2080559

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.
 
"Говорих су

Нено Димов освободи директора на агенцията по околната среда

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/23/3134977_neno_dimov_osvobodi_direktora_na_agenciiata_po/?ref=rss


Със заповед на министъра на екологията Нено Димов преди ден е освободен директорът на Изпълнителната агенция по околната среда и водите Камелия Радева. Това потвърдиха за "Дневник" от пресцентъра на екоагенцията, но запитани за причините за кадровата промяна, пренасочиха въпроса към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), тъй като заповедта за смяната е на министър Нено Димов. <br /><br />Малко по-късно от пресцентъра на МОСВ също потвърдиха за освобождаването на...

Със заповед на Нено Димов директорът на екоагенцията е освободен

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/23/3134977_sus_zapoved_na_neno_dimov_direktorut_na_ekoagenciiata/?ref=rss


Със заповед на министъра на екологията Нено Димов преди ден е освободен изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда и води Камелия Радева. Това потвърдиха за "Дневник" от пресцентъра на екоагенцията, но запитани за причините за кадровата промяна, оттам ни пренасочиха към министерството на околната среда, тъй като заповедта за смяната е на министър Нено Димов. <br /><br />Малко по-късно от пресцентъра на МОСВ също потвърдиха за освобождаването на...

Въпреки борбата на софиянци Къщата с кулата бе съборена

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/vapreki-protestite-sofiiantsi-kashtata-kulata-saborena.html

Отне три години, но с постоянство и упоритост, Къщата с кулата на бул. Джеймс Баучер бе съборена, съобщават от организация ”Спаси София”.

Въпреки борбата на софиянци Къщата с кулата бе съборена

https://frognews.bg/novini/vapreki-protestite-sofiiantsi-kashtata-kulata-saborena.html

Отне три години, но с постоянство и упоритост, Къщата с кулата на бул. Джеймс Баучер бе съборена, съобщават от организация ”Спаси София”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване