03/20/18 07:31
(http://www.klassa.bg/)

До 2050 г. около 5 млрд. души може да изпитват недостиг на вода

 Около 3,6 млрд. души живеят в райони с потенциален недостиг на вода поне един месец в годината и броят им може да се увеличи до 5,7 млрд. души до 2050 г., предупреждава ЮНЕСКО в свой доклад, цитиран от CNBC.
 
В изданието за 2018 г. на Световния доклад на ООН за развитие на водните ресурси, публикуван днес, се казва, че световното търсене на вода нараства с около 1% всяка година и ще „продължи да расте значително“ в идните 20 години.
 
Природосъобразните решения имат важна роля както за подобряването на качеството на водата и на водоснабдяването, така и за смекчаването на последиците от природните бедствия, казва се в доклада.
„Нуждаем се от нови решения за управлението на водните ресурси, за да отговорим на възникващите предизвикателства пред водната сигурност, породени от прираста на населението и климатичните промени“, съобщи в комюнике Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

 

„Ако не направим нищо, до 2050 г. около пет милиарда души ще живеят в райони с недостатъчен достъп до вода. Този доклад предлага природосъобразни решения за по-добро управление на водата. Това е сериозна задача, която всички ние трябва да изпълним заедно отговорно, за да предотвратим конфликти, свързани с водата“, отбеляза Азуле.

В доклада природосъобразните решения са определени като „вдъхновени и подкрепени от природата“. Те или използват, или имитират процеси, които се случват в природата, за да помогнат за подобряването на управлението на водите.

„На фона на ускореното потребление, все по-влошаващото се качество на околната среда и многостранните последици от климатичните промени очевидно се нуждаем от нови начини да управляваме конкурентното търсене на нашите ценни сладководни ресурси“, казва Жилбер Унгбо, председател на UN-Water президент на Международния фонд за развитие на земеделието.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване