03/20/18 15:28
(transmedia.bg)

Конституционният съд ще решава за Истанбулската конвенция

Конституционният съд (КС) образува дело за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Това е т. нар. Истанбулска конвенция. Това е станало с гласовете на всички конституционни съдии.

Искането до КС бе подписано от 75 депутати от ГЕРБ и бе придружено с постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за ратификацията на международния документ. За докладчик по делото е определен Анастас Анастасов.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на конституцията. Според юристи еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване