03/20/18 07:43
(http://www.klassa.bg/)

Омбудсманът иска и гражданите да обжалват цените на тока, парното и газа

 Всеки гражданин да може да оспорва пред съда цените на тока, парното и газа. За това настоява националният омбудсман Мая Манолова.

Общественият защитник даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на гражданите да обжалват в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода.

Заедно със сезирането на конституционните съдии омбудсманът се обръща и към председателя на парламента Цвета Караянчева с предложение депутатите сами да отменят разпоредбата. „В резултат от възприетото законодателно решение на практика гражданите се лишават от право на защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси, както повелява Конституцията“, категорична е Манолова.

Тя подчертава още, че това не е в съответствие и с европейската директива, според която държавите-членки на ЕС трябва да въведат на национално ниво механизми, които да гарантират на всяка засегната страна възможност за обжалване на такива решения пред независим орган.

Според нея макар един от членовете на Закона за енергетиката да предпоставя възможност за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, то друга разпоредба за утвърждаване на цени за доставка на електрическа енергия, природен газ и вода на гражданите за индивидуални административни актове, по същество ограничава тази възможност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване