03/20/18 14:07
(http://budnavarna.bg/)

Протестират на площад „Независимост“ срещу визитата на Ердоган

Многолюден протест на площад „Независимост“ във Варна гласят от политическа партия „Възраждане“ за деня, в който в „Евксиноград“ се очаква да пристигне турският президент Реджеп Ердоган. Акцията ще започне точно в 12 часа на 26 март. От формацията са мобилизирали свои симпатизанти от цялата страна, получили са заявка за подкрепа и от български мюсюлмани. Партията обаче ще разчита много от жителите на морската столица също да излязат на площада. А искането е едно – държавният глава на южната ни съседка да не идва в България. Това обяви днес на брифинг в сградата на Община Варна, лидерът на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, научи BudnaVarna.bg.

По думите му, организацията планира и още инициативи освен протеста, но засега те няма как да бъдат разкрити заради тежките мерки за сигурност, които властите ще предприемат. Но Костадинов с интерес очаквал градската управа да окичи всички стълбове на булевард „Княз Борис I“ с турски знамена, както беше с френските флагчета за визитата на Макрон. Ако това се случи „от партията му щели да се погрижат“.

„Ердоган не е желан в България и ако ние имаме капчица самоуважение като народ не трябва да допускаме това нещо. Ако ние го посрещнем безропотно като слуги, като рая, каквато е сега управляващата класа от ГЕРБ и от така наречените Патриоти, очевидно е, че не трябва да се уважаваме като народ“, каза Костадинов и допълни, че Европа за пореден път ще посрещне безропотно думите на Ердоган, въпреки че дори Доналд Туск е изразил резерви за предстоящото посещение край Варна. Той се закани също, че ще изпрати съобщение за акция на площад „Независимост“ и до световните медии, за да стане ясно, че „в България не всички са рая, която посреща султана с баклава на летище Варна, както може би ще направи валията Бойко Борисов“.

Председателят на партия „Възраждане“ припомни, че 26 март е дата, в която страната ни би трябвало да отбелязва национален траур. В нашата история този ден се свързва едновременно с дин голям триумф – падането на Одринската крепост, но и с геноцида, който Османската империя извършва над българите в Тракия. Изклани са около 30 000 българи, а други 150 000 са прогонени от родните си места. Една огромна част от населението на Варненска област идва през 1913 година именно от Източна Тракия.

„Излиза, че нашата територия е просто едно транзитно депо, на което се срещат близкоизточните и европейските лидери. Нашите управляващи незнайно в ролята на какви ще присъстват“. С тези думи Костадинов разкритикува управляващата коалиция.

Материалът Протестират на площад „Независимост“ срещу визитата на Ердоган е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване