03/20/18 12:46
(transmedia.bg)

Светът загуби последния роден в дивата природа северен бял носорог

Последният оцелял мъжки северeн бял носорог в света е починал след месеци на лошо здраве, съобщава BBC.

45-годишният Судан е живял в лагера за диви животни Ol Kejeta в Кения. Той е бил приспан в понеделник, след проблемите му свързани с възрастта са се усложнили значително.

След неговата смърт от този изчезващ подвид остават само два женски индивида – дъщеря и внучка на Судан.

„Судан е последният северен бял носорог, роден в дивата природа“, заяви Ян Стейскал от Зоологическата градина от Dvůr Králové Zoo в Чешката република, където Судан живее до 2009 г.

„Смъртта му е жесток символ на човешкото пренебрежение към природата и натъжава всички, които го познават“, каза Стейскал пред агенция АФП.

Надеждата за запазване на северния бял носорог сега е в разработването на техники за ин витро оплождане (IVF).

Защо този вид носорог е толкова рядък?

Носорозите – от които има пет вида – са вторите по големина сухоземни бозайници след слонове. Белият носорог се състои от два подвида: южен бял носорог с около 20 000 представители в дивата природа и много по-редкия и критично застрашен северен бял носорог.

Судан, който със своята възраст отговаря на 90 човешки години, беше последният оцелял мъжки от много по-редкия подвид северен бял носорог. Предишният документиран случай на смъртта на животно от този подвид е в края 2014 г.

Популацията на подвида в Уганда, Централно Африканската република, Судан и Чад до голяма степен е изчезнала по време на пика на бракониерството през 70-те и 80-те години. Бракониерството е подхранвано от търсенето на рога на носорозите за употреба в традиционната китайска медицина и за дръжките на ножове.

Последните няколко дузини диви северни бели носорози в Демократична република Конго са убити в първите години на 2000-те.

Към 2008 г. северният бял носорог вече е смятан за изчезнал в дивата природа, според световния фонд за природата (WWF).

Възрастният носорог е бил лекуван за дегенеративни промени в мускулите и костите му, съчетани с обширни рани на кожата.

Неспособен да се изправи в последните 24 часа, Судан е бил приспан от ветеринарните лекари в Ol Kejeta.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване