03/20/18 22:37
(http://budnavarna.bg/)

Следването на тази диета може да увеличи шансовете на жените да забременеят чрез ин витро

Жените, които се надяват да забременеят чрез ин витро оплождане могат значително да подобрят шансовете си за успех, като следват Средиземноморска диета.

Това твърдят учените от университета в Атина, които откриват, че жените, следващи този стил на хранене през шестте месеца преди началото на оплождането, имат много по-голям шанс да забременеят и да родят успешно от тези, които не са го следвали.

В проучването, което е публикувано съвсем наскоро (в края на януари 2018-та) в списание „Human Reproduction”, учените попитали 244 жени за начина им на хранене преди да преминат през ин витро оплождане.

И ето, изненадващо, но факт, тези, които най-стриктно следват средиземноморската диета, която се характеризира с много пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, риба и зехтин, както и намалено количество червено месо, са имали 65- 68% по-голям шанс за успешна бременност и раждане от тези участнички, които са спазвали най-слабо този стил на хранене.

„Важното послание от нашето изследване е, че жените, опитващи да забременеят  трябва да бъдат насърчавани да се хранят със здравословна диета като средиземноморската, защото по-голямото придържане към този здравословен начин на хранене може да увеличи шансовете за успешна бременност и раждане на живо бебе“казва ръководителят на изследването професор Никос Йанакурис в съобщение.

Всъщност екипът смята, че и двамата партньори трябва да обмислят следването на средиземноморската диета, докато се опитват да заченат чрез ин витро.

„Трябва да се отбележи, че когато става въпрос за зачеване на бебе, диетата и начинът на живот са също толкова важни за мъжете, колкото и за жените“, продължи той.

„Предишни изследвания от нашата изследователска група сред мъжките партньори в нашето изследване предлага, че придържането към Средиземноморската диета може да помогне също за подобряване качеството на спермата”.

„Взети заедно, тези открития подчертават значението на влиянията на начина на хранене и качеството на диетата върху плодовитостта и подкрепят благоприятната роля на средиземноморската диета за асистираната репродукция“.

Материалът Следването на тази диета може да увеличи шансовете на жените да забременеят чрез ин витро е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване