03/26/18 14:29
(http://www.clubz.bg/)

17 държави гонят руски дипломати заради отровения Скрипал

СВЯТ европейска комисияcr

Освен САЩ и Канада, 15 европейски държави, повечето от ЕС, гонят руски дипломати, в т.ч. и Румъния и Хърватия, както и Украйна . Съединените щати гонят 60 дипломатически служители и закриват консулството в Сиатъл заради близостта му до военна база за подводници.

Държавите от Европа са: Франция (4), Полша (4), Украйна (13), Чехия (3), Литва (3, в т.ч. две военни аташета), Естония (1 - военен аташе), Дания (2), Финландия, Италия (2), Нидерландия (2), Германия (4), Румъния (1), Хърватия (1) и Латвия (1).

Канада гони четирима сътрудници на посолството и генералното консулство, а САЩ - 48 души от руската дипломатическа мисия и 12 от мисията в ООН.

Ирландското правителство също обмисля да експулсира руски дипломати.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че към тези мерки са решили да се присъединят 14 държави от Общността. България не е сред тях.

Засега не е вземано такова решение, отговориха около 18,15 часа българско време днес от Министерството на външните работи на запитване на Клуб Z.

Във Варна, където е за срещата на върха ЕС-Турция, Туск каза, че "допълнителни мерки, в това число и нови изгонвания на дипломати, не са изключени в идните дни и седмици".

Държавният департамент на САЩ заяви в свое изявление: "На 4 март Русия използва военно нервнопаралитично вещество, за да се опита да убие британски гражданин и дъщеря му в Солсбъри. Тази атака срещу нашия съюзник Обединеното кралство изложи на риск безброй невинни животи и доведе до сериозни наранявания на трима души, включително полицай. Това е скандално нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и нарушаване на международното право".

Руското външно министерство определи гоненето на руски дипломати като "неприятелска и провокационна стъпка". Оттам заявиха, че тези действия "на група страни" няма да останат без отговор и Москва ще реагира.

В същото време британският премиер Тереза Мей приветства предприетите от държавите действия.

"Ние приветстваме днешните действия на нашите съюзници, които ясно показвата, че ние сме рамо до рамо, изпращайки най-силния сигнал към Русия, че не може да продължи да нарушава международното право", се казва в изявление на "Даунинг стрийт" 10.

За премиера Бойко Борисов обаче представените от британския премиер доказателства за руска следа в отравянето на Скрипал - на заседанието на Европейския съвет миналата седмица - очевидно не са били достатъчни. По думите му, "високата степен на вероятност" не е достатъчна за подобна "драстична мярка". Официалната позиция на България, изразена от министъра на външните работи Екатерина Захариева през уикенда, беше, че София няма да го прави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване