03/26/18 15:08
(transmedia.bg)

Половината държави от ЕС гонят руски дипломати, България – не

Половината държави от Европейския съюз са решили да изгонят руски дипломати, солидаризирайки се с Великобритания, съобщават световни агенции. Санкциите към Русия идват във връзка с казуса с отровения бивш руски агент Сергей Скрипал.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди от Варна, че поне 14 страни-членки на ЕС ще изгонят дипломати. Новината за експулсирането на руски дипломати беше потвърдена от външното министерство на Германия. Там ще бъдат изведени от страната  четирима руски дипломати. Министерството на външните работи във Варшава също потвърди, че гони четирима руски дипломати. Франция също е решила да изгони четирима руски дипломати. Външното министерство на Дания съобщи, че експулсира двама руски дипломати

Ето и разпределението на санкциите от страни-членки на ЕС:

Германия – 4 дипломати

Франция – 4

Италия – 2

Дания – 2

Полша – 4

Чехия – 3

Латвия – 1

Литва – 3

Естония – 1

Хърватия – 1

Холандия -2

Финландия – 1

Румъния – 1

България е сред страните-членки, които засега няма да се разделят с руски дипломати. В тази група са още страни като Гърция, Кипър, Малта, Испания, Португалия, Белгия, Люксембург, Словакия, Словения и др.

Санкции към руските дипломати налагат и странни извън ЕС. САЩ обяви, че гони 60 руски дипломати и закрива руското консулство в Сиатъл. Канада години четирима дипломати, а Украйна – 13.

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски действия. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.

„Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски действия на тази група страни няма да остане без последствия и ще реагираме на тях“, става ясно от разпространения текст.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване