03/27/18 12:50
(transmedia.bg)

Свързвана с Валентин Златев строителна фирма ще ремонтира „Граф Игнатиев“ срещу 25 млн. лв

Свързваната с председателя на „Лукойл България“ Валентин Златев строителната фирма “Джи Пи груп” е спечелила обществената поръчка на Столичната община за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, прилежащите и площади, парка около църквата „Св. Седмочисленици“ и улиците „6 септември“, „Славянска“ и „Цар Иван Шишман“.

Според заключителния доклад на комисията, цитиран от „Дневник“, „Джи Пи груп“ е предложила 25 млн. лева, като цената е с 3 млн. лв. повече от класираното на второ място сдружение „Трейс РПВ“, което се състои от фирмите „Трейс груп холд“ и „РВП Илиенци“.

„Джи Пи груп“ обаче е получила повече точки заради по-добрите си гаранции за качество на изпълнението. Срокът за изпълнението на дейностите е 300 дни, като се очаква ремонтът да започне това лято.

В обществената поръчка участваха още две обединения – „ПСТ градска среда Зона 2“ и „Исаф С.А. – Колас Рай С.А. зона 2“. Те обаче са били отстранени, защото офертите им не са съответствали на условията на поръчката.

Това не е изолиран случай на успеха за “Джи Пи груп” в търговете на Столична община. През 2017 г. компанията беше избрана за изпълнител на финалния от многото последователни рмеонти на пространството около Националния дворец на културата (НДК).  Тогава „Джи Пи груп“ получи одобрението да ремонтира площад „България“срещу 2.5 млн. лв.

„Джи Пи Груп“ е основен участник и в Обединението „Метробилд Запад“, което изгражда единия от двата лъча на третия метродиаметър. В последните дни на 2916 г. стана ясно, че „Метробилд Запад“ е предложили най-ниската цена, която е доста под прогнозната. Консорциумът ще изгради тази отсечка срещу 80.9 млн.лв. без ДДС.

„Джи Пи груп“ особено популярна, когато по време на второто правителство на Бойко Борисов спечели търга за един от лотовете на магистрала „Хемус“ в отсечката Ябланица – Угърчин с цена 300 млн. лв. без ДДС. Вторият лот тогава беше спечелен от консорциум с водещ участник контролираната по това време от ДПС депутата Делян Пеевски и заложена в Първа инвестиционна банка „ПСТ груп“. Общата стойност на този проект надхвърляше 1 млрд. лв., а веднага след обявяването му Бойко Борисов изпадна в конфузна ситуация в посолството на България в Лондон, където на среща с български студенти те започнаха да му задават въпроси за връзките му с Пеевски и Златев.

След връщането си от Лондон Борисов спря еднолично изпълнението на поръчките, въпреки че те бяха преминали през цялата конкурсна процедура.

Какво е „Джи Пи Груп“

Дружеството с ограничена отговорност е създадено през май 2006 г. В него влизат „Джи Пи Холд“ (98%) и Владимир Спасов Лозанов (2%). „Джи Пи Холд“ е собственост на Георги Василев и Владимир Владимиров-Житенски, които държат равни дялове в компанията, сочи Търговският регистър. В свой текст Mediapool цитира източници от строителния бранш, според които Владимир Лозанов представлява интересите на Валентин Златев в групата. „Джи Пи Груп“ строи бензиностанциите и газстанциите на „Лукойл“ у нас. Компанията работи и на територията на „Лукойл Нефтохим“ Бургас по най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Изданието проследява и друга индиректна връзка с Валентин Златев.  „Джи Пи Груп“ е ангажирана с изграждането на голф комплекса „Правец ризорт“ на мястото на бившата резиденция на Тодор Живков. Комплексът официално е собственост на фирмата „Тера тур сервиз“, която се управлява от Васил Златев – баща на шефа на „Лукойл“. Изданието припомня и че, „Джи Пи Груп“ е строител и на офис сградата на „Лукойл“ на бул.Тодор Александров“ в София и на хотел „Хелиос Бийч“ в Обзор, в който Борисов бе засечен на гости при Златев в началото на първия си премиерски мандат.

Борисов не е отричал дългогодишното приятелство помежду им, нито за престоите си в хотела, но е изтъквал, че това по никакъв начин не означава, че облагодетелства бизнеса на Златев.

Новата поръчка

Според проекта на Столична община улица „Граф Игнатиев“ и площадите „Гарибалди“, „Славейков“ и „Патриарх Евтимий“ ще претърпят цялостни обновявания по проект на студиото на архитект Иво Пантелеев. Той предвижда улицата да стане пешеходна, без тротоари, премесване на пазара за зеленчуци на отсрещната страна на улицата, изграждане на нов пазар за продаване на книги, който ще е по-малък от сегашния.

Парите за този ремонт са от оперативна програма „Региони в растеж“, като цялата субсидия за ремонти в центъра на София е 146 млн. лева. С тях общината ще финансира реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ за 40 млн. лева и ремонт на зоната около катедралния храм „Александър Невски“. Изпълнителните на тези обществени поръчки все още не са избрани.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване