03/29/18 09:28
(http://www.clubz.bg/)

БСП поиска оставката на вътрешния министър заради гафа на летището

От БСП поискаха с декларация от парламентарната трибуна оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради грандиозния пропуск на Гранична полиция на Летище-София. Както Клуб Z писа, на 20 март половината от пасажерите на полет, пристигащ от Париж, не са били проверени от граничния контрол, тъй като всички служители, вкупом, в един и същ момент, излезли в почивка. Това постави резонния въпрос - готова ли е в действителност България за Шенгенското пространство, в което упорито не ни приемат, след като всякакви опасни "елементи" могат необезпокоявано да влязат в страната. Засега 13-те служители са отстранени от работа.

"На 20 март МВР сътворява невероятен скандал, който поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа! Какво се случва: цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места, в резултат на което 42-ма пътници на полет от Париж влизат на наша територия без никаква проверка. Те са пристигнали в салона на Терминал 2 в 15,35 ч., но там не е имало нито един служител, затова си взели багажа и просто са си отишли. Нещо невиждано досега! Ние питаме това ли са усилията на правителството да опази европейските граници!", изчете от трибуната Иван Иванов (БСП).

Той определи случилото се като "престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата", "абсолютен саботаж от страна на МВР" , който "налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в Европейския съюз".

"Реакцията на министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подопечните му служители, за още по-голямо съжаление, бе тотално неадекватна на: пълен хаос – влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после вместо да видят големия проблем се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. – дейности несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие!", се казва още в декларацията като се припомнят реакциите на институциите.

От БСП не са съгласни и с Валентин Радев, който определи случилото се като "прецедент" .

"Щеше  да е прецедент, уважаеми г-н министър, ако не беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година", посочиха от БСП и припомниха, че само три дни след случая със самолета от Париж във Франция бе извършен поредният терористичен атентат.

"От месеци сигнализираме за сериозни пробойни по сухопътните ни граници – буквално пробойни, дупки! А това са срутени, в резултат на некачествено изграждане, участъци от преградното съоръжение, което трябва да пази външните граници на Европейския съюз. Съоръжение, за което са изхарчени близо 250 млн. лева на българските данъкоплатци и десетки милиони евро от ЕС. Да си припомним неработещите камери за видеонаблюдение поради неплатени сметки за ток, мръзнещите полицаи и скъсаните им обувки. Е, поне "оградата" я санирахте вече и ще се ремонтира без обществена поръчка, набързо, за да се прикрият следите. Нищо че има досъдебно производство. Нищо, че справките, изготвени в това същото МВР, сочат нещо притеснително – заловените мигранти са намерени или във вътрешността на страната, или на изход от нея", припомниха и сахата с оградата по границата с Турция от левицата.

В заключение оттам посочват, че са обида за българските граждани думите на Борисов, че заслужаваме да влезем в Шенген, защото пазим добре границите на ЕС.

"Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено - оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България!", настояват от БСП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване