03/29/18 05:09
(http://www.clubz.bg/)

Как се пишат закони: 70% - променени повече от веднъж за 6 месеца

Близо 70% от приеманите от Народното събрание закони са променени повече от веднъж за период от 6 месеца. Често пъти закони се ремонтират доли още преди да са влезли в сила. Това е едно от заключенията на проекта "Юридически барометър", който изследва начина, по който депутатите си вършат работата и какъв е крайният резултат от работата им. Начело на проекта е проф. Даниел Вълчев - бившият министър на образованието и вицепремиер е преподавател по право.

Последното издание на "Юридически барометър" е за периода юли - декември 2017 - това обхваща първите 6 месеца от мандата на 44-ия парламент. 

Например Данъчно-осигурителният процесуален кодекс е бил променян или допълват 6 пъти за посочения период. Това прави средно по веднъж в месеца. На перманентен ремонт са били подлагани още Законът за съдебната власт, Законът за местните данъци и такси и Законът за Комисията по финансов надзор – с по 5 изменения и допълнения. Общата статистика за първите 6 месеца от работата на действащите депутати е следната - обнародвани са 64 закона или средно между 10 и 11 закона месечно. От тях 5 са нови, 46  са изменения и допълнения в съществуващи нормативни актове, а ратификациите са 13.

Откроява се тенденция със заключителните разпоредби на даден законопропроект да се предлагат текстове в други закони, които нямат нищо общо с предмета на основната промяна. В последните години това е една от "любимите" законотворчески практики на управляващото мнозинство от ГЕРБ. Става дума не просто за синхронизиране на разпоредби между различните закони, а за съществени изменения в други закони. Проф. Вълчев даде като пример как чрез Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност се изменя например Законът за държавния служител, или как през закона за ползване на ядрена енергия се променя Законът за енергетиката. 

Според екипа на "Юридически барометър" отново има примери за закони, изменени още преди да влязат в сила. Пример: новият Закон за концесиите е бил допълнен веднъж преди да влезе в сила, а след влизането му с сила е бил променен още 2 пъти в рамките на 2 месеца. Средният престой на законопроектите в НС е около 2 месеца. Най-бързо приетият законопроект през настоящия период е Законът за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. (ДВ, бр. 103/2017 г.) – само за 1 ден след постъпването му в Народното събрание, се казва още в изследването.

Това е случаят, когато депутатите "по спешност" ремонтираха бюджета на НЗОК, запрашени от протести, след като първоначално управляващите от ГЕРБ бяха отрязали пациентите с редки заболявания от достъп до нови лекарства, плащани от Здравната каса за 2018 г.

За посочения период Конституционният съд е обявил за противоконституционни два нормативни акта, а президентът Румен Радев е упражнил правото си на вето 4 пъти в рамките на 6 месеца. За сравнение предшественикът му Росен Плевнелиев е налагал вето по веднъж за цялата 2015 и за цялата 2016 година.

Според "Юридически барометър" сред най-същестените и шумно дискутирани промени в законодателството за посочения период са следните:

  • Търговския закон, свързани с ограниченията при прехвърлянето на търговско предприятие и дружествени дялове при наличие на задължения за възнаграждения и осигуровки на работниците и служителите;
  • ЗИД на Гражданския процесуален кодекс, свързани с изпълнителното производство, призоваването, заповедното производство и основанията за касационно обжалване;
  • ЗИД на Наказателно-процесуалния кодекс, свързани най-вече с въведеното разпоредително заседание променената подсъдност на корупционните престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности (преминаха към специализирания наказателен съд).

* Юридически барометър е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България, която стартира през 2010 г. Изследването излиза на всеки шест месеца. Досега са представени 15 броя на "Юридически барометър", ръководител на проекта е проф. Даниел Вълчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване