03/30/18 06:49
(http://www.clubz.bg/)

БСП опита да финтира кабинета с решение на парламента да не се гонят дипломати

Докато съветът по сигурността заседава в Министерския съвет и изслушва посланика ни в Москва Бойко Коцев преди да вземе окончателно решение каква позиция ще застъпи по случая "Скрипал", от БСП се опитаха да наложат такава - обща, на Народното събрание.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова, която до момента не бе излизала с позиция трябва ли България да експулсира руски дипломати по примера на над 20 държави, голямата част от които членки на Европейския съюз, изчете декпарация от парламентарната трибуна, с която предложи парламентът единодушно и веднага да вземе решение да не гони руски дипломатически представители. Нинова поиска още българското правителство да се самопредложи като "мост" между световната общност и Русия в качеството на България на страна, председателстваща Съвета на ЕС. Такова предложение вече направи Австрия, която от юли поема председателството от нас.

Както е известно, от самата ГЕРБ демонстрират разнобой по темата. Премиерът Бойко Борисов заяви, че доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които да налагатпредприемането на крайни мерки - няма. Докато заместникът му в партията и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов дава точно обратните сигнали - от няколко дни говори за необходимостта от това България да се солидаризира напълно с евроатлантическите си партньори.

С предложението си днес Нинова реално се опита да предпостави решението на правителството докато заседава съветът по сигурността, въпреки че не е ясно дали България ще предприеме други мерки извън "консултациите" с посланика

Със смирение, лидерът на БСП предложи всички партии в парламента да се "съберат" около общо мнение, основаващо се на: "общочовешките ценности, принципите на международното право, на равнопоставеност и взаимноуважение". И изброи какво трябва да направи още днес Народното събрание: 

Да заяви, че "ние сме за мир и против войната, а мир се постига с диалог, не с дрънкане на оръжия;

Да възприеме принципа "невинен до доказване на противното". "Не знаем каква е истината, да кажем, че искаме да я научим. "Вероятно" не означава сигурно, никой никъде не бива да бъде съден по вероятности", посочи Нинова;

Без доказателства Буългария да не гони дипломати;

Да се възприеме принципа за ненамеса в държавния суверенитет;

България да се предложи като посредник между двете страни.

Нинова не спомена нищо за държавите, които се решиха на мерката "експулсиране". Но изброи какви са решенията на "големите демокрации" Франция, Германия и Австрия. Първата - президентът Еманюил Макрон не отмени насрочената си визита в Русия и разговори с Владимир Путин; втората - изгони четирима дипломати, но и прие нови четири, а третата - предложи да стане посредник.

"Австрия тя ще поеме лидерството на ЕС след три месеца, но днес лидер на ЕС е България и би трябвало като такъв ние да бъдем моста между Европа и Русия. Българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с тази роля - между Европа и Турция, между Европа и Западните Балкани. Няма по-подходящ момент", предложи Нинова.

И поиска да се прекъсне заседанието за половин час, да се свика председателски съвет и да се вземе решение. "Моментът изисква лидерство и държавническо решение", каза в заключение лидерът на БСП.

Помните ли Решетников?

Амбициите на Нинова опита да възпре Цветанов. Който по стар стил припомни греховете на левицата и я обвини във фалшива солидарност с принципите на евроатлантизма.

Ние не чухме вие да споменете за нещо, когато една държава наруши международното право - и това е Русия срещу Крим. Имаше непристойно поведение с обидни квалификации от ваши депутати към държави от ЕС и САЩ по време на изборите в Русия (Цветанов визира Таско Ерменков). Вие насочихте вашата партия към антиевропейска политика, да подкрепяте и толерирате нарушаването на международното право. Къде сте вие в тази посока - за икономоческите санкции - призовавате за тяхната отмяна. Политиката на правителството днес е да бъдем част от силна и обединена Европа. Да не правим грешки днес, за които децата ни няма да ни простят", започна Цветанов.

И продължи:

"Колеги от БСП, бихте ли ми казли как щяхме да минем прехода, ако не беше европейската солидарност - развитите държави в ЕС да помогнат на по-бедните каквато е България. Ние не сме разследващ орган в ситуацията, която се случи във Верликобритания. Но ние трябва да бъдем солидарни като част от евроатлантическата общност. Да ви говори нещо срещата с Решетниоков, която вие все още отричате да се е състояла, а той все още твърди, че я е имало?!", хвърли камък в градината на Нинова Цветанов, визирайки твърденията, че тя се е срещала с "кукловода" на Москва Леониод Решетников, който всъщност е издигнал кандидатурата на Румен Радев за президент.

Обвини левицата и ги че обслужва чужди интереси вместо да защитава националните: 

"Вие водите целенасочена политика за излизане от ЕС и ориентиране в друга посока. Проявявате лицемерие, не вярваме, че вярвате в някакви евроатлантически ценности. Показвате обратното. Европа е по-важна от всичко останало и България е част от нея. Ако някой излезе тук и може да ми каже, че може да си гарантираме суверенитета си без ЕС и НАТО, ще е лъжа". 

Дребнаво, агресивно, партийно

"Съжалявам, че не разбрахте важността, сложността и трудността на момента, в който се намират Европа и България - подадената ръка за държавническо отношение. Не разбрахте, че ви предложих българският парламент да подкрепи вашия премиер Бойко Борисов, за да се чувства по-спокен и по-сигурен при взимането на решение. Макрон, Курц, Меркел - и те ли са антиевропейци, че не късат диалога. Дребнаво, агресивно, партийно - какъв отговор получихме", отвърна на Цветанов Нинова.

Но и той не й остана длъжен:

"Това днешно хрисимо поведение на смирение съответства ли на първите ви изкавания след проведената първа среща, клото организира премиертът между ЕС и Турция", не се даде заместникът на Борисов, но микрофонът му бе спрян и не можа да продължи.

Неразбрал линията на ГЕРБ председателят на парламентарната комисия Данаил Кирилов се опита да отложи срещата на председателския съвет, мотивираки се с правилника, според когото тя не може да се състои в този момент. Но Цветанов посочи, че такава трябва да има заради извънредната ситуация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване