03/30/18 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Захарова: НАТО наследи химическата промишленост на Чехия

 Страните от НАТО използват потенциала на химическата промишленост в Чехия и нейните разработки в сферата на защитата от бойни отровни вещества. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Думите на Захарова са по повод твърденията на Москва, че Чехия е сред страните, разработвали нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", с което бе отровен в Англия Сергей Скрипал.
"Разработка под условно название "Новичок" се е водила във Великобритания, САЩ, Чехия и Швеция. Постигнатите от тези страни резултати по създаването на нови отровни вещества от този тип са отразени в над 200 открити източника в страни от НАТО", каза тя. Захарова добави, че по време на съществуването на Организацията на Варшавския договор, Чехия е правела изследвания в областта на химическата защита. Според говорителката в множество медийни публикации по тази тема се казва, че след разпускането на Варшавския договор, "чешкият научен потенциал в дадената област е бил поискан от нейните западни партньори и наследен от НАТО".
Мария Захарова каза още, че чешката армия е изпълнявала специални задачи в Близкия изток и в частност чешки военни са отстранявали последиците от употреба на химически оръжия в Кувейт. Говорителката подчерта, че "никой в нищо не е обвинявал и не обвинява Прага" и Москва не отправя обвинения към никого за разлика от Лондон. "Ние само казваме, че в медийното пространство - [. . .] не руски, а чешки издания - има голямо количество материали, потвърждаващи потенциала на Чехия в областта на химическите изследвания", заключи Захарова.
Тя отбеляза, че в близко бъдеще Русия ще обяви своите "адекватни" мерки в отговор на прогонването на руски дипломати от редица западни страни заради случая Скрипал. Според Захарова Москва гледа на бъдещите доставки в Полша на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" като заплаха за сигурността на Русия.
На редовния си седмичен брифинг говорителката на руското външно министерство повтори позицията на Русия, че не е извършила кибератака срещу правителствени сървъри в Германия, съобщи ДПА. "Ние сме нахлували в Бундестага само веднъж, през 1945 г. когато освобождавахме Берлин от нацистката напаст. По това време той се наричаше Райхстаг", обясни на аудиторията Захарова.
Тя съобщи, че Русия работи по уреждането на срещи в Москва по севернокорейската тема, без да дава подробности и каза, че "контратерористичната операция" в Източна Гута в Сирия е почти приключила, допълни Ройтерс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване