04/09/18 07:53
(transmedia.bg)

Rusal на санкционирания Олег Дерипаска обяви опасност от фалит

Основната компания на близкия до президента Владимир Путин руски олигарх Олег Дерипаска – Rusal, изгуби почти половината от пазарната си капитализация по време на азиатската борсова сесия. Това се случва в първия работен ден, след като Дерипаска и бизнесът му бяха санкционирани от САЩ.

Преди началото на търговията компанията обясни в специално изявление какви мерки са наложени срещу нея и предупреди, че санкциите на Вашингтон може да доведат до техническо спиране на погасяването на поети задължения по кредити.

От Rusal заявяват, че в момента изпълнява всичките си кредитни и финансови задължения, включително за погасяване на дългове и възнамерява да продължи да ги спазва „в съответствие с правните и нормативни изисквания“. Но и подертават, че решението на федералното министерство на финансите на САЩ по първоначални оценки „с голяма степен на вероятност може да окаже неблагоприятно развитие върху бизнеса и перспективата на групата компании“.

Това предизвика паническо бягство на инвеститорите от акциите на Rusal. Акциите се понижиха с близо 50%, а компанията загуби над 4 млрд. долара от пазарната си капитализация.

Понижението днес идва на фона на вече претърпените загуби от близо 20% веднага след новината за новите санкции в петък.

В наложените от САЩ изрично бяха посочиха три компании на Дерипаска – Rusal, Basic Element Limited (BasEl) и En+ Group, както и лично милиардера. Активите на Rusal America Corp. – американското дружество на Rusal, се замразяват, а акциите на Rusal и En+ ще трябва да бъдат изключени от борсата.

На всички американски юридически и физически лица се забранява да правят бизнес с Дерипаска, с посочените три компании и с дружествата, в които има над 50% участие. Това трябва да стане факт до 5 юни – срок, в който трябва да бъдат приключени всички действащи взаимоотношения. Американците ще трябва да напуснат и работните си места в компаниите на олигарха.

Освен това САЩ предупреждават, че компании и лица от други държави, които продължават да имат делови отношения с Дерипаска и бизнеса му, рискуват да изгубят достъпа до американския пазар и финансова система.

Rusal е един от най-големите производители на алуминий и алуминиеви продукти в света и анализатори очакват сега цените на тези стоки да се повишат. Близо една пета от продукцията на Rusal се реализира в САЩ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване