04/09/18 07:34
(http://regiona.bg/)

Ще има ли недоволни! Ето с колко вдигнаха наемателите на язовир „Стойковци“ цената на риболова…

Наемателите на язовир „Стойковци” в благоевградското с. Логодаж избра метода с вдигане на цените, за да покрият загубите си. От 1 април цената на въдица там вече е 10 лв. за денонощие.Не е ясно колко души ще тръгнат тази пролет да ловят пъстърви в язовира, но още когато братята Милен и Венцислав Методиеви от София го взеха в края на 2016 г. на концесия за 10 години срещу 2000 лв. месечен наем и въведоха платен улов за всички любители срещу 8 лв. на въдица, рибарите изчезнаха.

През цялата минала година по бреговете му дремеха едва по 4-5 човека, главно софиянци, докато местните масово се преориентираха към вировете на Струма и от моста при с. Бело поле имаше заметнати значително повече въдици, отколкото в „Стойковци”.Липсата на приходи принуди наемателите преди два месеца да намалят двойно броя на садките за отглеждане на риба, та дори да започнат да спират нощем осветлението около язовирната стена, въпреки строгите изисквания водната площ да бъде достатъчно добре осветена както заради безопасност на минаващите край нея, така и за да може да се следи нивото на язовира при дъждовно време и топене на леда..

Според икономисти в такива ситуации най-погрешният ход е качване цените на услугата, защото оборот се прави не от високи цени, а от повече потребители.Недоволни от настоящата ситуация са и кметовете на селата Логодаж, Селище, Зелен дол, Българчево, Бучино и Покровник, които през 2016 г. категорично се обявиха срещу решението на собственика на язовира – държавното дружество „Напоителни системи”, тихомълком да го отдаде под наем.

Тогава притеснението на селските управници беше, че новите стопани на язовира няма да им пускат вода за напояване, пише струма бг.Страховете им не се оправдаха, но сега кметовете са разочаровани, че Методиеви нарушават грубо клаузата в договора за наем, според която се задължават да ремонтират бившата административна сграда на „Напоителни системи” до язовира и да я превърнат в рибен ресторант с малка хотелска част.Още когато се запознаха с концесионерите, кметовете приеха за чиста монета обещанията им, че заведението и хотелът ще се обслужват от безработни жители на селата, от които ще бъдат наети и много охранители, а на практика нищо от това не се е случило.

Материалът Ще има ли недоволни! Ето с колко вдигнаха наемателите на язовир „Стойковци“ цената на риболова… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване