04/10/18 07:02
(http://www.clubz.bg/)

Юлия Скрипал е изписана от болницата, крият я на сигурно място

Юлия Скрипал, дъщерята на руския шпионин Сергей Скрипал, е изписана от болницата, предаде тв Скай нюз.

Източници на Скай нюз твърдят, че Юлия е била пусната от лечебницата още вчера, но досега този факт не е потвърден официално. Би Би Си също пусна по-късно съобщение, че Скрипал е била изписана от болницата в Солсбъри още вчера и отведена на секретно и сигурно място.

Очаква се днес да има комюнике от болницата.

Тя бе отровена на 4 март с нервнопаралитичното вещество новичок, изобретено по времето на СССР. Покушението срещу Сергей и Юлия предизвика най-голямата дипломатическа криза след Втората световна война. Лондон обвини Москва за отравянето. 29 държави изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. Москва категорично отрича да има каквото и да било общо с атаката срещу Скрипал. Русия изгони реципрочно западни дипломати.

33-годишната Скрипал прекара 5 седмици на легло. Тя бе намерена в безсъзнание на пейка в Солсбъри. Предполага се, че отровното вещество е било под формата на гел и е намазано на входната врата на жилището на семейство Скрипал.

След няколко седмици в критично състояние и кома Сергей и Юлия изведнъж се почувстваха много добре и станаха контактни. 

Един от водещите съветски учени, разработили плана за нервнопаралитичното вещество "Новичок", се обяви в подкрепа на позицията на Лондон, пише "Файненшъл таймс".

Владимир Угльов, който е работил по програмата "Фолиант" през 70-те и 90-те години на миналия век, заяви, че е категорично убеден, че Сергей и Юлия са били отровени точно с веществото, което той е разработил през 1975 година.

"Нямам никакво съмнение, че е бил употребен именно А-234", написа ученият в писмо до "Файненшъл таймс" от дома си на брега на Черно море.

И добавя:

"Като гражданин на Русия, аз не съм съгласен с великодържавния шовинизъм, раздухван от кремълско-лубянските крадци и убийци и следователно напълно разбирам и подкрепям политиката на британското правителство по случая "Скрипал".

Той обяснява, че като професионален химик прекрасно разбира, че няма да получим доказателства за "вината на кремълско-лубянските убийци", нито от британските служби, нито от специалистите на Организацията за защита от химическо оръжие.

По простата причина, че А-234 не оставя никакви следи, твърди Угльов.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване