04/12/18 10:12
(transmedia.bg)

Великобритания решава дали ще участва във военни действия в Сирия

 

Британският премиер Тереза Мей свика за днес правителствено заседание по въпроса за Сирия. Според съобщения в медиите е много вероятно заседанието да доведе до включване на Лондон във военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, предаде „Ройтерс“.

Вчера американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия за непосредствено предстоящи военни действия в Сирия и разкритикува остро Москва за това, че е на страната на президента Башар Асад.

Вчера говорител на Мей съобщи, че заседанието, което не е предварително планирано, ще е с фокус върху Сирия. Преди това Би Би Си съобщи, че премиерът е готова да даде зелена светлина за участие на Великобритания в действия под егидата на САЩ, без да иска за целта парламентарна подкрепа.

Вестник „Дейли телеграф“ написа, че тя е наредила на британските подводници да се придвижат към Сирия и да я поставят в ракетен обсег като подготовка за удари по сирийската армия, които може да започнат още довечера. „Скай нюз“ съобщи, че Мей се очаква да поиска от министрите си днес да одобрят участие на Великобритания във военни действия срещу сирийската инфраструктура за химически оръжия.

По закон тя не е длъжна да иска парламентарна подкрепа за нападателни военни действия, но последните интервенции в Либия и Ирак бяха подлагани на гласуване.

Мей заяви, че всички индикации сочат, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в град Дума и че подобни атаки не може да бъдат толерирани.

Според Световната здравна организация при нападението са били ранени десетки хора. „Химическата атака от събота в сирийския град Дума е ужасно и варварско деяние“, каза Мей пред репортери в Бирмингам.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване