04/12/18 12:02
(transmedia.bg)

Странният случай „Желяз Андреев“. Какво разбрахме и какво – не

Странният казус с арестувания Желяз Андреев и искането за екстрадицията му в САЩ по обвинение в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия повдига все повече въпроси. Колкото повече се разбира за казуса, толкова повече въпроси за поведението на българските институции излизат.

Какво се знае?

Желяз Андреев и още четирима българи са обвиняеми по дело във Флорида. Всичките са работили в България в кол център на българския клон на американската компания AW Tronics. През него, според американската прокуратура, е извършвана търговска дейност в нарушение на санкциите срещу режима на Башар Асад.

Предварителната проверка по това дело е започнала още в края на 2016 г. Делото вече е постигнало осъдителни присъди срещу съсобствениците на компанията работодател на българите.

Андреев е единственият българин, разследван по този случай, за когото от САЩ е изпратена молба за правна помощ до България. Защо е точно за него – не е ясно.

Останалите обвинени български граждани са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. В отговор на въпроси на Webcafe.bg от Министерството на правосъдието коментират, че за тях няма постъпили от САЩ молби или съдебни поръчки.

Кои са собствениците?

Собственици на компанията „АВ Троникс“ (със старо име „Ароутроник“) са двама братя – Али Каби и Араш Каби. Дружеството е основано през 2010 г. за внос, износ, търговия, производство на електронни компоненти и др.

Обвиненията към Али и Араш Каби са, че компанията им е нарушавала американските закони, като е снабдявала с авиационни части санкционирани компании. Една от тях – Syrian Air – е в черния списък на САЩ заради скрития пренос на оръжия и боеприпаси към Иран и Хизбулла. Сделките със сирийската авиокомпания са организирани в периода 2013-2014 г. и са възложени на новоназначения по това време Желяз Андреев. Най-вероятно това е причината той да бъде първият българин с повдигнати обвинения.

Братя Каби са арестувани на 24 февруари 2017 г. в Маями по обвинение в износ на забранени стоки в Сирия и нарушение на търговското ембарго. Обвинението към тях е, че са ръководили компанията и са карали подчинените си служители в „АВ Троникс“ към умишлен износ на части и оборудване за Syrian Air, която съдейства на сирийското правителство в насилственото потушаване на гражданските бунтове.

Какво се случва с компанията?

След като федералните власти в САЩ се заемат с разследване на дейността, българското дружество „АВ Троникс“ очевидно престава да работи. През юли 2017 г. компанията дори е обявена в несъстоятелност по искане на управителя си Араш Каби. Странното е, че молбата му за обявяване на „АВ Троникс“ в несъстоятелност е подадена на български и френски. По това време Араш Каби би трябвало вече да е бил арестуван по обвинението в САЩ. Странностите обаче не приключват тук. Според молбата на Каби всички счетоводни документи на компанията за 2016 г. са били откраднати и дружеството няма как да ги предостави в процедурата по несъстоятелност.

В кратката си история компанията сменя пет пъти седалището си и адреса на управление. Това, разбира се, не е незаконно, но е странно, защото е свързано с формалности, които повече фирми предпочитат да си спестяват.

Посветени на работодателите форуми в интернет са изпълнени с негативни коментари по отношение на „АВ Троникс“.

Анонимен потребител, обозначил се като напуснал бивш служител, пише в bgrabotodatel.com:

„AW Tronics е една измама. Фирмата се основава на лъжи. Долен брокер, лъжещ клиентите си че има срока на склад. Доставки се бавят, пари не се въщат и т.н.Шефа е страшен пич на приказки. Пълен комплексар, който уволнява за щяло и нещяло. Унижението и убиждането на служителите е ежедневие, а заплахите за уволнение са непрекъснати, без значение дали сте там ден, месец или година. Решенията са непостоянни и непреъснато се променят. За 1 минута закъснение се уволнява, ако се говори на български (щото фирмата и служителите са българи), пак се уволнява и т.н. Психодиапансер и половина е там. Напрежението е ужасно.“

Схемата

Според обвинението в САЩ, цитирано от българското интернет издание Webcafe, стоките, с които AW Tronics търгува, се поръчват от американски фирми. Декларациите за крайната цел на продукцията са манипулирани – в тях се твърди, че стоките ще бъдат доставени на територията на Съединените щати, но всъщност се изпращат с DHL от Америка към българския офис на фирмата на братята Каби. Оттам те се прехвърлят към Syrian Airlines.

Братята Каби са получавали парите си от Сирия през фирма-посредник от Обединените арабски емирства, чиято основна дейност е свързана с туроператорски услуги. През нея сирийските пари се разпределят към сметки, които принадлежат на Али и Араш Каби.

Освен двамата братя в САЩ е арестувана и сестра им Марджан Каби, която е отговаряла за митническата документация на „АВ Троникс“. Тя е обвинена в подпомагане на незаконната дейност чрез изработване на фалшиви или подвеждащи електронни данни за износ, предоставяни на официалните федерални служби в САЩ.

На 3 октомври 2017 г. Али, Араш и Марджан Каби се признават за виновни пред съда, а присъдите им са произнесени на 20 декември 2017 г. Братята получават наказание от 2 години лишаване от свобода с 2-годишен изпитателен срок. Али Каби е глобен със 17 500 долара, а Араш – с 10 000 долара. Марджан Каби е осъдена на 1 година и 1 ден лишаване от свобода с 2 г. изпитателен срок, без финансови санкции.

Историята обаче е много интересна, когато в нея се проследят действията на българските власти. При участието си в шоуто на Слави Трифонов Желяз Андреев каза, че е информирал българските власти за своите проблеми още през 2017 г., когато е разбрал за обвинението в САЩ. Кои точно власти, той не посочи. Но пък обясни реакцията им. А тя била съвет да не се безпокои, защото той нямало как да знае, работейки в България, че е нарушил закони на САЩ. Е, очевидно американските съдебни власти не мислят точно така. След повдигането на обвинението към Андреев той е бил подаден за издирване към Интерпол.

За да стигнат до него пък, двама български следователи се свързали с майка му и буквално я излъгали, че Андреев бил претърпял пътно-транспортно произшествие и го издирват в тази връзка. След като той посетил полицейското управление в Добрич, откъдето е родом, следователите признали, че изфабрикували историята с пътното произшествие, само за да го накарат до отиде в полицейското управление, където да бъде арестуван.

Българските институции обаче не са проявили нито подобна хитрост, нито какъвто и да е интерес в продължение на години, докато „АВ Троникс“ очевидно е била използвана за параван за заобикаляне на санкции.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване