04/14/18 05:05
(http://regiona.bg/)

Ексклузивно: Ракетен удар над Сирия

Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия „Ал Маядин“, позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ предаде, че ракетите на „тройката“ са поразили военното летище „Мезе“ в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия. Според сведенията на медията САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия, пише бгнес. По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит „враждебните медии да преувеличат мащаба на „тристранната агресия“.“ В Лондон протестират срещу бомбардировките над Сирия.

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни – най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии. Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с „видео и снимков материал“ , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие. сн.блиц

 

Материалът Ексклузивно: Ракетен удар над Сирия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване