04/15/18 09:08
(http://www.klassa.bg/)

Джуканович - вечният президент?

 В последния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" Черна гора е класифицирана като „частично свободна“ - корупцията в страната процъфтява, журналистите са подложени на натиск. Лошите оценки за Черна гора не са от вчера. Това може да се дължи на факта, че в страната не се извършват никакви политически промени: от 1991 година в Подгорица управлява „Демократичната партия на социалистите“ (ДПС) начело с Мило Джуканович.
Той оцеля политически през 1990-те години, маркирани от насилие - и когато беше брат по оръжие със сръбския автократ Слободан Милошевич, и когато по-късно се обърна срещу него. Не успяха да му навредят и обвиненията на Италия и Германия за участие в контрабанда на цигари. Дотук той печелеше всички досегашни избори. Беше ту министър-председател, ту президент на малката адриатическа държава. Като председател на партията той често оставяше своите партийни "войници" да управляват, докато задкулисно сам дърпаше конците на черногорската политика.
Пак ще спечели?

И сега Мило Джуканович се кандидатира още веднъж за президентския пост.  Прогнозните резултати от последните анкети показват, че той може да спечели около половината от гласовете на избирателите. Не е ясно само дали Мило, както го наричат и приятелите, и враговете му, ще успее да спечели президентските избори още на първия тур, и дали разпокъсаната опозиция, с нейните шестима кандидати, ще докара нещата до втори тур. 

Черногорският критичен журналист Туфик Софтич казва за ДВ, че сигурно и този път ще спечели Мило Джуканович. „За съжаление, защото демокрацията има нужда от промени. Той е на власт от цяла вечност. Децата ми вече следват, а все още не са видели някоя друга партия на власт. Черна гора има спешна нужда от демократично обновление. Но опозицията все още е много слаба“, казва Софтич.

Силни личности от слаба опозиция

Има двама кандидати с изявен политически профил, които, при определени обстоятелства, биха могли да застрашат Мило Джуканович. Кандидатката на Социалдемократическата партия Драгиня Вуксанович е известна университетска професорка с изрядна биография. Тя се явява на изборите със самочувствие. 

„Джуканович стене под бремето на своите престъпления. Единствената му опция след три десетилетия на власт е 'разделяй и владей'. Всички, които не желаят заедно с него да плячкосват страната, за Джуканович са предатели“, заяви Вуксанович пред най-тиражния черногорски вестник „Виести“.

Parlament Montenegros beschließt Nato-Beitritt (Picture alliance/dpa/B. Pejovic/EPA)

Черна гора е член на НАТО от юни 2017, а опозицията иска страната да напусне пакта

Ако тя успее да измъкне около десет процента от гласовете, ще осигури втори тур за един друг кандидат - Младен Боянич. 56-годишният финансов експерт беше депутат в черногорския парламент до 2016 година. Той искаше въпросът за членството на Черна гора в НАТО да бъде решен на референдум и се включи във всички протести на опозицията срещу правителството. И тъй като е смятан за неподкупен и честен, беше избран за компромисен кандидат на разпокъсаната черногорска опозиция. Експертите му дават около 35 процента от гласовете на първия тур.

В предизборната кампания Боянич атакува остро Джуканович. „Човекът, който предизвика тази ситуация, сега казва, че държавата била по-силна от мафията. Съгласен съм, че държавата е по-силна. Само не мога да си отговоря на въпроса на чия страна е Джуканович - на тази на държавата или все пак на мафията? И за да не си задаваме повече този въпрос, той трябва да си ходи след 15 април“, уверява Боянич.

Черна гора е парламентарна демокрация и президентът няма особено силни правомощия. Опозицията се надява да се стигне до втори тур, който, в случай на успех, да предизвика ефекта на доминото: ако се разклати властта на Джуканович, може да се мисли за предизвикване на нови парламентарни избори, които да доведат до жадуваната от десетилетия смяна на властта.

Държавен национализъм

Djukanovic zum dritten Mal Regierungschef in Montenegro (picture-alliance/dpa/B.Pejovic)

Въпреки всички обвинения дотук Мило Джуканович оцелява

Мило Джуканович е наясно с голямото символично значение на тези президентски избори. Той иска да покаже, че остава непобедим. Затова и говори за „исторически избори“ и залага на своята изпитана тактика. Той твърди, че критиците му били против съществуването на държавата Черна гора и нейното обвързване със Запада. А той бил гарант за оцеляването на държавата.

Тук става дума за един грижливо отглеждан държавен национализъм. Досега това поляризиращо поведение му носеше успех. Дали пък не се е уморил от властта след толкова много години в нея? Въпреки че е на власт от 27 години, Мило Джуканович е твърде млад (56 г.), за да мисли за излизане в политическа пенсия. Критиците му твърдят, че той се е вкопчил така във властта заради имунитета, който тя му дава. Този имунитет го предпазва от наказателно преследване. Защото в една малка държава с 600 000 души население трудно могат да се прикриват корупцията, шуробаджанащината и непотизмът. Неправителствената организация "Фрийдъм хаус" формулира доста драстично своите оценки както за Черна гора, така и за „по-големия брат“- съседна Сърбия: "Александър Вучич в Сърбия и Мило Джуканович в Черна гора са взели държавите си в плен и са ги превърнали в механизми за подсилване на собствените си партии“. Прилича на прозападна и направлявана демокрация.

Опозицията в Черна гора и до днес не успява да предложи на черногорските граждани успешна алтернатива срещу господството на олигарха-политик Мило Джуканович. Дали пък президентските избори на 15 април няма да променят нещо в това отношение? Нищо не се знае.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване