04/16/18 12:38
(transmedia.bg)

Руският елит не може да краде технологии, а само бюджетни пари

 

 

Наскоро стана ясно, че Русия се кани да произвежда кока-кола и без лиценз. Някога социализмът се бе провъзгласил за най-авангардната икономическа система, но на практика бе способен само да краде от капиталистите. А по дефиниция не можеш да изпревариш тези, от които крадеш. 90% от реалните съветски технологии бяха крадени. Юлия Латинина от „Новая газета“ за безсмислието на контрасанкциите на Кремъл в отговор на новите санкции на САЩ и как стои днес въпросът с краденето на западни технологии.

 

В отговор на американските санкции в Думата, както е обичайно, внесоха поредния проект за бомбардиране на собствените граждани. Всички разпоредби в документа са прекрасни. Но на една от тях ми се ще да обърна специално внимание: отсега нататък на нас патриотически ни разрешават да крадем американски технологии.

Но държавната Дума нещо се е объркала. Приближеният до Кремъл бизнес елит не е способен да краде технологии. Той умее да краде само бюджетни пари.

В миналото – да, крадеше се. Тогава наистина цялата съветска промишленост беше изградена върху крадени технологии. Най-известният пример бе технологията за производство на атомна бомба.

Средствата тя да бъде доставена също бяха крадени. Първият съветски стратегически бомбардировач Ту-4 беше откраднат от американския бомбардировач В-29, защото един такъв след бомбардировката на Япония се приземи в Далечния Изток. Бе изкопирано всичко до дупка, включително халката за поставяне на кока-колата, каквато съветските летци не са имали. Копирането било толкова буквално, че всички детайли изчислявали не в сантиметри, а в инчове.

Съветската серия компютри ЕС ЭВМ бе изкопирана едно към едно от компютрите на компанията IBM System/360 и System/370. Което всъщност предостави на нашите математици и програмисти неоценима конкурентна възможност през 80-те години, когато масово започнаха да бягат на Запад.

Тогава, през 70-те години, това обстоятелство се оказа нагледно потвърждение за несъстоятелността на съветската планова икономика. Въпреки всичките държавни комитети по планиране и материално-техническо снабдяване, въпреки огромния научен потенциал, въпреки хилядите научно-изследователски институти и „затворени пощенски кутии“ (израз от съветския период, означаващ засекретено предприятие без име), реалните съветски технологии – както мирните, така и военните, бяха 90% крадени.

Социализмът се бе провъзгласил за най-авангардната икономическа система, но на практика бе способен само да краде от капиталистите. А по дефиниция не можеш да изпревариш тези, от които крадеш.

Сега, когато у нас вече няма социализъм, а клептокрация, можем да признаем, че социалистическият СССР бе значително – на порядъци – по-технически развит, отколкото е днешна Русия. Тогава можехме поне да крадем. Сега и това не можем.

Примерно в Папуа – Нова Гвинея или Зимбабве има закон, според който народът може спокойно да краде. Ракети – от Елън Мъск, чипове – от Intel, високоскоростни влакове – от Hitachi. И какво от това? Какви чипове ще инсталират в сламените си колиби в Кот д’Ивоар?

Има една известна история за най-модерния, най-бързия скоростен шанхайски влак, движещ се с 431 км в час върху магнитна възглавница. Технологията е разработена от Siemens още в 90-те години и 20 години отлежава като проект – реализацията е прекалено скъпа.

Заради Олимпиадата в Пекин китайците купуват технологията, за да блеснат пред света, и построяват трасе от 19 мили, свързващо шанхайското летище с метрото. Влакът минава тези 19 мили за 7 минути.

Siemens продават технологията при едно условие: китайците да не я откраднат и да не правят копия. Китайците, естествено, я открадват. От Siemens се обидили и се канели да ги съдят.

Тогава китайциите казали: „Вие разбира се може да ни съдите, но повече нито един договор в Китай няма да получите.“ Siemens премислили намерението си и решили да не ги съдят.

Що се отнася до магнитния влак, впоследствие се оказало, че той няма кой знае какви предимства пред останалите.

Но, така или иначе, изводът от тази история е прост – в Китай могат да откраднат технологията за влак на магнитна възглавница, защото има инженери, способни да я разберат, и производствени мощности, способни да я произведат.

В Буркина-Фасо не могат да я откраднат. Не защото гражданите там са много съвестни хора, а защото не притежават съответна техническа база.

Преди няколко години ми се наложи да посетя една лаборатория на Applied Materials – компания, която изготвя машини, които произвеждат чипове. Това бе Светът на Бъдещето.

Видях с очите си машини, способни да напръскат слой с дебелината на един атом на елемента хафний. Видях как направиха така, че атомите да се разпръснат в слой наполовина от дължината на вълната на лазера. После бях в една от руските лаборатории, които изготвят чипове, в това число и за космоса.

Как да го кажа по-меко? Ако ги сравня с Applied Materials, нашите чипове все едно се дялкат с брадва.

Русия няма нужда от специален закон, за да се краде. Ние крадем всичко, което можем: авторски права, книги, сериали, филми. Продаваме нелицензирани DVD. Русия е най-пиратската страна от всички възможни. Обаче, да, суперкомпютри не крадем. Не крадем влакове на магнитна възглавница, томографи, нанотехнологии и лекарства. Дори когато купим някоя технология, много често не можем да я внедрим.

И още веднъж – някой ги е излъгал в Кремъл и държавната Дума. Ние, за разлика от Китай, повече не умее да крадем западни технологии. Умеем да крадем само от бюджета.

 

Превод: Рени Нешкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване