04/18/18 23:48
(http://budnavarna.bg/)

Около 2 800 са кръводарителите за първото тримесечие на тази година

снимка: Будна Варна

Около 11 000 са кръводарителите в Кръвния център във Варна за 2017 година,а за първото тримесечие на 2018 година около 2 800.

Това заяви д-р Жанина Йорданова, директор на Районен център по трансфузионна хематология във Варна.

„Критериите, на които трябва да отговаря един кръводарител, са следните- той трябва да е на възраст между 18 и 65 годишна възраст, да е здрав, да няма хронични заболявания, не трябва да е боледувал от хепатит и да не е приемал лекарства до момента“, каза д-р Жанина Йорданова.

Основните трудности, с които се сблъскват специалистите, са липсата на доброволност в кръводаряването, безсъвестност и това, че може би няма добра разгласа, допълни д-р Жанина Йорданова.

Максималният срок между кръводаряването е 60 дни, като мъжете могат да даряват до 5 пъти годишно, а жените до 4 пъти. „До този момент нямаме остър недостиг на кръв, стараем се да набавяме от всички кръвни групи. Имаме групи с по- малко количество, но това е защото пациентите от тази кръвна група са повече“, добави д-р Жанина Йорданова.

Материалът Около 2 800 са кръводарителите за първото тримесечие на тази година е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване