04/18/18 13:09
(http://budnavarna.bg/)

След лятото започват нови ремонти в Морската градина

снимка: Будна Варна

Планираните ремонти на кътове за отдих и съзерцание в Морската градина ще започнат след лятото. Това каза изпълнителният директор на „Хидрострой“ Николай Пашов. Това е фирмата ангажирана от Община Варна с реализирането на същинските строително-монтажни работи.

В момента тече разработването на проект, по който ще върви работата и който също е грижа на избрания изпълнител. След завършването му ще трябва да премине съгласуване и одобрение. Едва тогава може да се пристъпи към реална работа. Ремонтът обаче се планира да започне след лятото, за да не пречи на туристическия сезон.

Nапълно обновени ще бъдат кътове за отдих и съзерцание, които в момента тънат в разруха и избуяла растителност. Община Варна си е поставила за цел да възвърне блясъка на тези места, за да могат да изпълняват първоначалното си предназначение. Ремонтите ще засегнат Розариума, Алпинеума, площадката за съзерцание встрани от стълбите до езерцето на Крайбрежната, зоната за отдих до тази площадка, района около Аквариума и други.

По разчет проектирането ще струва 78 хил. лева, а извършването на строително-монтажните работи-2 359 600 лева. Авторският надзор ще коства 12 200 лева. Всички средства са осигурени. Те са безвъзмездни и са по програма „Региони в растеж“.

Самият ремонт трябва да бъде изпълнен до 210 календарни дни след откриване на строителната площадка. Изпълнителят обаче ще се опита да скъси тези срокове. За целта ще се работи по няколко обекта едновременно.

Обществената поръчка за подобренията в Морската градина бе обявена още през май миналата година. Малко след това обаче последва обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, което доведе до забавяне в процедурата. В крайна сметка около година по-късно договорът с избрания изпълнител е факт. Той ще трябва да обнови и освежи осем зони в парка.

Предвижда се в Розариума да бъдат възстановени настилката от естествен камък, водните площи, да бъде поставено подходящо парково осветление, нови пейки. За Алпинеума се предвижда запазване на скалната композиция в максимална степен, възстановяване на водните ефекти, както и на „Моста на желанията“. Ще бъде оформено и ново пространство – „Под дъгата“ – за културни, артистични и публични събития на открито. Предстои ремонт на съществуващи каменни пейки, зелена площ и подходящо осветление. Планира се изграждане на мостче над канала между Аквариума и Планетариума. Освен това ще се ремонтира и обнови релефният макет на акваторията на Черно море. Успоредно на бул. „Княз Борис I“ пък ще върви нова велоалея.

Мащабни ремонти в парка бяха реализирани през 2015-та година. Тогава се извърши преасфалтиране на алеи в Морската градина, както и подобрения по други части от инфраструктурата. Тогава за дейностите в парка бяха предвидени 3.5 млн. лева. Въпреки видимите подобрения към днешна дата, не малка част от градината продължава да бъде в неугледен вид. Отделни тематични зони се рушат и дори трудно може да се улови предназначението им. Именно това налага изпълнението на нови дейности.

Материалът След лятото започват нови ремонти в Морската градина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване