04/20/18 12:43
(http://regiona.bg/)

12 отбора в Югозапада премериха сили в регионално състезание по география и икономика в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, вижте победителите…

С уникални български, индийски, руски и латино танци и много настроение бе открито Петото регионално състезание по География и икономика“ „СТРАНИ, НАРОДИ, КУЛТУРИ“ 2018.

Организатор и домакин на състезанието е Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград.
С уникалнатите по рода си макети с тема на година „Страни, народи, кулутури“, участници от 12 отбора в Югозапада – ПМГ „Гоце Делчев“ – с два отбора в двете възрастови групи, Обединено училище „Христо Ботев“ – Долно Дряново, ХI основно училище „Христо Ботев“ – Благоевград, ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, ОУ „ Свети Кирил и Методий“ – с. Места, Благоевграска професионална гимназия, Осмо основно училище „Арсени Костенцев“ – Благоевград, ПГМЕТ – гр. Гоце Делчев, I основно училище „Климент Охридски“ и домакините от Седмо Средно училище „Кузман Шапкарев“ възхитиха и затрудниха журито при избор на победител.

Отборът на професионална гимназия по икономика демонстрира нестинарският обичай от Странджанската област на България. ПМГ – Гоце Делчев пресъздали със заготовки от моделин историята на двама влюбени, на гърба на които беше изобразено германското знаме. С ръчно изплетена престилка от домашна вълна от баба си, ученичката Сандра Данчева от Петрич, облече кукла, която оживя в носия от Пиринския край.Учениците от ХI основно училище „Христо Ботев“ – Благоевград, представиха шотладска народна носия на кукла от картон, която бе изработена по време на самото състезание.

Всички участници в състезанието бяха потопени в магията на „Китайския модел и съвременното цивилизационно развитие“ от интересния лектор и председател на Асоциацията на професионалните георграфи и регионалисти – проф.д-р Марин Русев, който неотдавна бе посетил тази невероятна страна. С лекцията си проф. Русев провокира интереса на децата да задават много въпроси за Китай и неграничените възможностите и културата на тази велика страна.

С участието си в проектинте задачи участниците в състезанието дамострираха изтънчен вкус и много творчество, което се идентифицира с понятието висока култура в хуманитарния цикъл, където попада и наукат география.
Вече пета година състезанието обединява десетки участници от Благоевградския регион, които споделят ценности, цели, поведения и практики, обединени от казута да защитят прородата и да опазят земята.

Победители в състезанието в категория 5-7 клас са Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ – с. Места. На второ място е отборът на ПМГ „Яне Снадански“ – Гоце Делчев, а третото място е за обединено училище с. Долно Дряново. В категорията 8-12 клас победител е ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, на второ място е ПМГ – „Яне Сандански“ – Гоце Делчев, а третото място е за ПГМЕТ „Юри Гагарин“ – Петрич.

Всички участници в състезанието погетлиха към своите училища с уникални награди – телескопи, бинокли, флашки, енциклопедии, както и прекрасни книги и помагала осигурени от АПГР.

Материалът 12 отбора в Югозапада премериха сили в регионално състезание по география и икономика в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, вижте победителите… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване