04/20/18 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Дончо Дончев показва своите "Икони" в София

 Художникът Дончо Дончев представя близо 30 свои „икони” живопис –маслени бои, смесена техника, колажи и изображения върху дърво. Вернисажът се открива тази вечер в Галерия „Валер” в София.

 

 

Акцент в изложбата е иконата като изображение и символ от древността до днес, от библейските притчи до съвременните истории. Сред иконите на Дончо Дончев са както образите на Свети Георги и Свети Петър, които рисува върху дърво ,така и Арлекинът като театрален герой през вековете.За художника безспорна икона в новата история на България е Народният театър „Иван Вазов”, като един от символите на българската култура и духовност.

Дончо Дончев е единственият български творец с изложба в ЦЕРН. Роден е на 22 август 1974 г. в Габрово. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (2000 г.), специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев.

Има самостоятелни изложби в Националния музей на Лихтенщайн, както и на Expo 2015-в Милано – Павилион на „Corriere della Sera“ (Riflessioni),на Експото в Астана и др.

Известен е и със своите съвместни арт проекти музика и рисуване „на живо“ с известната джаз формация The Golden Project .

 

 

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване