04/20/18 10:57
(http://regiona.bg/)

Очаквано! Кметът на Зелен дол изкара глоба на кмета на Благоевград

Община Благоевград отнесе глоба от 2000 лева заради новата мотописта в село Зелен дол. ИА Региона първа писа за неуредиците около трасето в Зелен дол.Санкцията е наложена от РИОСВ Благоевград заради това, че общината не е изпълнила задължителните предписания на инспекцията от 03.10.2017 г. незабавно да преустанови всякакви строителни, изкопни и насипни дейности, свързани с изграждането на мотописта в Зелен дол, докато не се проведе административна процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда.Въпросната глава касае екологичната оценка и оценката на въздействие върху околната среда, които са задължителни за всеки нов строителен обект.

„Община Благоевград е подала уведомление за проект за общ устройствен план по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Със становище от РИОСВ – Благоевград, община Благоевград е уведомена, че проектът подлежи на процедура по преценка за необходимостта от екологична оценка, върху което общината работи в момента”, гласи официалният отговор на Общинската администрация по въпроса за незаконната писта, за която миналата година общината отпусна 45 000 лв.
Оказа се, че освен липсата на ОВОС на обекта до момента мотопистата не е и лицензирана от Българската федерация по мотоциклетен спорт.

Още през октомври миналата години жители на Зелен дол се оплакаха на ИА Региона, че през земите им се изгражда нов мотополигон. Според тях, пистата е незаконна, защото минава през частни имоти.
Карт бланш за строителството на пистата е дал новият кмет Ангел Младенов.
„По мое време се изгради стария мотополигон на Зелен дол, трасето на този полигон минаваше през общинска земя и исторически местности. Пистата я изградихме по изискванията на федерацията, с дължина 1500 метра, с всички изисквания на отсечките за трудности“,коментира преди време Ангел Младенов.
Новата писта сега обаче се изграждала по настояването на Красимир Божурски.
„Зелен дол винаги е имал земеразделителен план, в който план влизат общински имоти и мерата. В мерите има и частни имоти и точно тук е разковничето. Има описание кой масив, на кого е собственост. Хората живеят на други места в България и може би нямат възможност да си подадат декларациите, но това е частна земя, а не общинска. При изграждането на пистата има изисквания за препятствия, така наречените степени на трудностите, напълно съм сигурен, че две от трудностите са на частни имоти“, коментира преди време бившият кмет на селото Стефан Марков.
Местните жители се притесняват за частните си имоти, защото имат земеделска продукция на тях, отделно от това през нивите им ще минават много коли , ще се трупат много хора да гледат състезанията. На практика пистата е изградена без да има необходимите документи за това.Въпреки това още на 29-и октомври, миналата година се проведе там първото състезание.

 

Материалът Очаквано! Кметът на Зелен дол изкара глоба на кмета на Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване