04/22/18 06:51
(http://regiona.bg/)

Сурови санкции за водачи с три нарушения и още промени…

Всеки автомобил с техническо досие, нов шофьорски изпит при три поредни нарушения на пътя и по-високи глоби. Това са само някои промени, записани в три проектозакона. Кои от тях ще засегнат най-много шофьорите?
Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях – употреба на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат различни според нарушенията. А при повторно такова , ще стават все по-сурови.
Глобите за превишена скорост и алкохол не се предвижда да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки, а именно 3 000 лв. Увеличават се обаче, глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай става 150 лева, а при паркирането 100 лева.
При три тежки нарушения в рамките на две години, шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит за книжка. Друго предложение е всеки автомобил да има досие, където се записва цялата информация за техническото състояние, претърпените катастрофи, километража и направените ремонти. Идея, която подкрепят и от Института по пътна безопасност, предава Нова телевизия. Особено, когато става въпрос за стари автомобили.
Автомобили убийци. Повечето коли втора ръка по пътищата ни били такива, твърдят от Института по пътна безопасност. Над 80% от тях били катастрофирали, а след козметичен ремонт, родните търговци ги пускали на пазара.
В Асоциацията на вносителите членуват 130 автокъщи. Категорични са, че автомобилите им били в безупречно състояние, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не така обаче, било в сивия сектор, който държи почти половината пазар.
От Института предлагат нов държавен орган да контролира състоянието на старите коли. Прегледа в оторизиран сервиз да бъде задължителен, предоставянето на 6-месечна гаранция и възможност за връщане на автомобила до седмица – също. Практика отдавна позната в Европа. сн.илюстративна

Материалът Сурови санкции за водачи с три нарушения и още промени… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване