04/27/18 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Недопустимо е 100 млн. европейци да се третират като второ качество

 

По време на председателството ни трябва да заявим, че идва краят на двойните стандарти при храните * Всички се опитваха да заметат проблема под килима

Госпожо Манолова, как ще коментирате оповестените резултати от последната проверка за двоен стандарт при храните и напитките?

- Очаквано, от година и половина алармирам, че има разлики както в качеството и съставките, така и в цените на предлаганите храни и напитки на нашия пазар. Последното изследване потвърди тезата и показа разлики в съставките от 20% и в цените от 40%, което е поредното доказателство за наличието на двойни стандарти. Тази дискриминационна практика е обидна за българските граждани и трябва да бъде преустановена чрез регулиране от ЕС. Предлагането на храни от една и съща марка, от един и същи бранд, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар, е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права и подкопава самата идея за равенство в ЕС. Особено когато тези разлики са съпътствани и с по-високи цени. Българските потребители, потребителите от Източна и Централна Европа са изправени не само пред заплахата от Европа на две скорости, но и от Европа на двата стандарта при храните.

Защо у нас толкова късно се заговори за проблема с двойния стандарт и ние повдигнахме въпроса пред страните от Вишеградската четворка?

- Защото, образно казано, всички се опитваха да заметат този проблем под килима, да отрекат неговото съществуване, да го направят несъществен. Не беше популярно да защитаваш тезата за двойните стандарти, да се изправиш срещу могъщи противници в лицето на мултинационалните компании, които разполагат с бюджет колкото на една малка европейска държава, и да кажеш, че гражданите ни са ощетени, подложени на двойни стандарти. За този проблем първоначално бях сигнализирана от българските майки, които логично ме попитаха дали тяхното дете е второ качество европейче, защото се храни с пюре на известна марка, в което има повече рапично олио, повече нишесте вместо зеленчуци, отколкото в бурканчето, предлагано в друга европейска държава. Или пък питаха защо в предлагания на нашия пазар детски десерт има по-малко мляко и какао. Това ме провокира да повдигна темата на европейско ниво, да започна битка за правата на българските деца, българските майки и българските потребители. В началото тази кауза беше посрещната от институциите - нашите и европейските - скептично, неглижираха я с аргументи в стила „нали не ви тровят“, „нали храните са безопасни“, „става дума за малки отклонения“, „разликите са съобразени с вашите национални предпочитания и с вашия национален вкус“. Нали разбирате това колко е несериозно, обидно и нечестно?

Заедно с българските майки от Германия и Австрия направихме сравнително изследване по съдържанието, изписано на етикетите на 5 групи храни и напитки, консумирани основно от деца - детско пюре, млечен детски десерт, два вида сок, адаптирано мляко, които се предлагат и у нас. Проучването по категоричен начин доказа, че разлики има, при това съществени. Като на всичкото отгоре цената им бе и по-висока.

Ще успее ли Източна Европа да надделее над интересите на мултинационалните компании, които отричат съществуването на двоен стандарт и се оправдават със „съобразяване с местните вкусове”?

- За мен генералното решение на този проблем е създаването на европейска директива, която да регламентира производството и предлагането на хранителни продукти на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество. А контролът трябва да бъде възложен на общ европейски орган, който да бъде централизиран и скрепен със сериозни санкции. Силно подкрепям г-жа Юрова и търговския механизъм за потребителите, който тя от името на комисията огласи на 11 април. И в който механизъм една от четирите мерки се отнася именно за двойните стандарти при храните. Радвам се, че бе заявена идеята за промяна на европейското законодателство, директивата за нелоялните практики, каквато беше и моята позиция от самото начало. Защото за мен е ясно, че без законодателни промени проблемът няма да бъде решен. Но е важно какви ще бъдат тези законодателни промени, дали ще допускат отклонения и кой ще преценява дали отклоненията са съществени.

Кои трябва да са следващите стъпки, след като и Еврокомисията вече узря за разглеждане на проблема и предприемане на мерки срещу него? Какви мерки трябва да се предвидят, за да не останат те само на добро пожелание?

- Необходима е и единна методика, по която да работят контролните органи, за да не се окаже накрая, че дори и със законодателните промени двойните стандарти остават.

Какво се промени по темата от форума в Братислава през миналата година?

- О, беше изминат дълъг и труден път. Институцията на омбудсмана, която защитава правата на гражданите, по естествен път се открои като лидер в борбата срещу двойния стандарт при храните в момент, когато останалите институции все още формираха своята позиция по темата. Промени се фактът, че в рамките на европейското председателство България има шанс да излъчи толкова важното послание - идва краят на двойните стандарти при храните.

На 30 април 2018 г. в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз под патронажа на премиера Бойко Борисов ще се проведе международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС. Организатор на събитието е омбудсманът на Република България в партньорство с Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните. Форумът поставя в дневния ред на българското председателство казуса с двойните стандарти при храните на територията на ЕС. В различните държави членки на ЕС се предлагат едни и същи хранителни продукти, под една и съща търговска марка, с различни съставки. Тази практика е неприемлива, тъй като високото качество на храните е приоритет за всеки потребител и гражданин на ЕС независимо в коя страна живее. Събитието е естествено продължение на стартиралата дискусия по темата в ЕС, в контекста на вече заявените позиции на страните от Вишеградската четворка, както и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от септември 2017 г., че „в един Съюз на равнопоставени не може да има второ качество потребители“.

Целта на срещата в София е да се обсъди възможността за решаване на проблема с двойния стандарт при храните в ЕС, като се приеме ново законодателство или промени в сега действащите директиви на ниво ЕС, които да забранят разпространяването на храни под един и същи бранд с различни съставки. На срещата на високо равнище ще присъстват еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете г-жа Вера Юрова, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество г-жа Мария Габриел, министри на икономиката, на земеделието и на здравеопазването на държавите членки на ЕС, както и ръководители на съответните национални органи за защита на потребителите и за безопасност на храните, евродепутати, депутати от националния парламент, посланици и др. В процес на потвърждение на участие е комисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, както и министър-председателите на държавите членки на ЕС.

Какво очаквате от форума на 30 април?

Да бъде даден ясен знак, че 100 милиона европейски граждани повече няма да бъдат третирани като второ качество хора, потребители.

 

Визитка:

 

Родена е на 4 май 1965 г. в Кюстендил

Има юридическо и икономическо образование

Била е депутат в четири състава на НС

Зам.-председател на 42-рото НС

От 22 октомври 2015 г. е национален омбудсман

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване