04/27/18 10:50
(http://www.klassa.bg/)

ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ И ШАМАНИ – КОЛКОТО ЩЕШ, ЛИПСВАТ ВОДАЧИ С КАУЗА

 

Наричаният от някои „син шаман” Евгени Дайнов се изцепи, че от комунистическите управления след 10 ноември Бойко Борисовото било най-лошото. Защо, странни умнико, като сините го припознахте отдавна за десен и сте побратими в Европейската народна партия? Вярно, понякога с подходяща критика далече се стига, но не вярвам шаман да се бори бат` Бойко да му подхвърли някой депутатски кокал като на Антон Тодоров („Шайката”) и Тома Биков. Може би пък това е порив на някакъв идеологически гняв... Чува се, че премиерът цени и си хортува често с един друг Соросов ваятел на дясното – Иван Кръстев. Както и да е, завистта е нещо естествено по коридорите на властта, всеки трябва да се пази от опасни течения. Нещо подобно вероятно е усетил Валентин Вацев, гуру пък на лявото. Разбира се, условно ляво, било то модерно и каквото и било друго...

Та г-н Вацев споделил, че премиерството на бат` Бойко се клатело, дори му подготвяли не един, а двама заместници! Може да подготвят и повечко от двама, защото в близките 5-6 години Борисов трябва да контузи (по непредпазливост) смъртно на футболния терен някого, за да напусне „Дондуков” 1. На уникалния ни политически театър Бойко Борисов е режисьор, постановчик и главен герой, с което се съобразява всяко посолство в банановата ни държава. Уникалното е, че между другото не произвеждаме банани, та от време на време чуваме истерични гласове защо не дойдат европейци директно да ни оправят. Не е каквото първо ви идва на ум, а да ни оправят икономиката, правосъдието и т.н. Но не става така, ние сме демокрация (ти да видиш), имаме си български избраници, които оправят всичко. Не е случайно, че по-голямата част от играчите в политическия спектър в минута на душевна тревога са споделяли, че имаме нещо като колониална администрация – като се почне от псевдопатриотите и се стигне до някои социалисти. Така наричаните „десни” – напротив, като че ли чакат с цветя американците на Орлов мост и те да ги назначат за управници. Не става, бивши другари – сега господа, учете се от бате ви Бойко – когато трябва, отдава дължимото на бай Тошо, дори балансира на международната сцена, като не изгони руски дипломати, превърна се във водещ политик на Балканите. Впрочем, каквото и да се говори за миналото му, Борисов между Хашим Тачи и Милош Джуканович е като Иисус Христос между разбойници. И той се превъплащава в антикомунист, но с мярка... Впрочем през какви тъмносини очила трябва да се привиждат комунисти – такива след 10 ноември няма, на политическия хоризонт се виждат едри, средни и дребнокалибрени крадци, които, образно казано, изядоха четири Българии на „кебабчета и кюфтета”.

Впрочем уникалността на българското политически тресавище е в загубата на идентичност и ценностна система на представените в парламента партии. Наследницата на БКП – БСП, е не само антикомунистическа, но по същество и антисоциална, ГЕРБ не е „дясна”, а лидерска популистка партия, ДПС е колкото либерална, толкова и българска. Псевдопатриотите направиха разногледи временно излъганите гласоподаватели с обидите към Борисов, после с възхвалата му, с възгласите срещу НАТО, после „ за” атлантическите ценности. Всички тези партии на власт или в опозиция в по-голяма или по-малка степен обслужват интересите на тесен олигархичен кръг, който диктува законите и правилата на следдесетоноемврийска клептократична България. Липсата на истинска опозиция на този модел мутрокапитализъм позволява да се преливат гласоподаватели от БСП, СДС, „Атака” и прочее към ГЕРБ (в по-малка степен и обратно) и Борисов да управлява през последното десетилетие.

За най-бедната страна в ЕС, каквато е България, днешният модел на управление си е повече от тежко природно бедствие. Икономическата и културната катастрофа, както и демографската криза са предпоставка за радикални промени, но скромният интелектуален капацитет на васалния ни псевдоелит не вижда по-далече от носа си. В България политически партии, партийни лидери, шамани и гурута – колкото искаш, но лидери, водачи с каузи, които да поведат народа, няма! Засега...

Захари НИКОЛОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване