Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6830400

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

С карта за градския транспорт на театър в София

https://offnews.bg//obshtestvo/s-karta-za-gradskia-transport-na-teatar-v-sofia-680085.html

Център за градска мобилност и Младежки театър „Николай Бинев“ стартират съвместна инициатива под надслов:“Спирка Младежки театър“. Началото й ще бъде поставено утре от 10.30 до 11.15 ч. на спирката на трамваи номера 20 и 22 - срещу Младежки театър.

Там актьори от театъра ще раздават на пътниците флаери, информиращи за същността на кампанията, както и автографи. В това първо събитие от кампанията ще се включат актьорите Никoлай Луканов, Юлиян Петров, Рая Пеева, Ахмед Юмер и Николай Желев.

Кампанията „Спирка Младежки театър“ дава възможност на всички пътници, закупили и притежаващи редовни карти за градски транспорт за срок от 12, 6 и 3 месеца, както и на пътуващите с пенсионерски, ученически и студентски карти, да ползват 50% отстъпка от цената на билетите за всички представления на театъра. За целта те трябва да си вземат специален талон с логото на кампанията от пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ. С този талон на касата на театъра се удостоверява, че картата е в срок, за да се получи намалението за театралния билет. Намалението важи за всички постановки от репертоара на театъра до края на настоящия театрален сезон, както и за следващия – до края на годината. 

Подробности за кампанията гражданите могат да получат и от специално отпечатаните флаери. Те се намират на касите в пунктовете за продажба на ЦГМ.

Целта на инициативата е със съдействието на Младежки театър, Център за градска мобилност да направи своеобразен реверанс към редовните пътници, а картата за пътуване да се изпълни с ново съдържание и освен транспорт тя да предоставя и други бонуси на притежателите си.

Страшна и кървава трагедия на Гергьовден в Шуменско

http://www.struma.com/sinya-lampa/strashna-i-kurvava-tragediya-na-gergiovden-v-shumensko_133953/

44-годишен мъж е загинал в пътен инцидент близо до село Ясенково, съобщиха от ОДМВР - Шумен.

Произшествието е станало около 18:35 часа на 6 май. Х.И. пътувал със собствения си лек автомобил Форд „Мондео“ с шуменска регистрация по пътя от село Борци в посока към Ясенково. На десен завой загубил контрол над автомобила поради движение с несъобразена скорост, навлязъл в лявото платно и се блъснал в насрещно движещия се лек автомобил Опел „Вектра“ с шуменска...

Продължава

Протежето на Тръмп за шеф на ЦРУ нямало да се кандидатира

https://frognews.bg/svqt/protejeto-tramp-shef-tsru-niamalo-kandidatira.html

Според два източника на агенцията, номинираната от американския президент Доналд Тръмп за директор на ЦРУ Джина Хаспъл вероятно ще оттегли кандидатурата си заради участието й в противоречива програма за разпити чрез мъчения, използвана в секретни затвори на ЦРУ в чужбина, предава Reuters.

20-годишната Дани искаше само да има тен, но получи зелени… гърди

http://www.struma.com/lyubopitno/20-godishnata-dani-iskashe-samo-da-ima-ten-no-poluchi-zeleni…_133952/

Любителката на шоколадов загар Дани Брус използвала крем, за да придобие тен, но той се оказал фалшив. Само след минути кожата на момичето позеленяла.

20-годишното момиче разказва, че наистина е преживяла страшен кошмар. Съучениците й започнали да я дразнят, наричайки я Шрек.

Дани признава, че не можела да напусне дома си до момента, в който бронзантът не се измил от кожата й.

„Изпаднах в депресия. Гледах се в огледалото, дори гърдите ми бяха зелени....

Продължава

Димитър Ганев : Докато имаме силна БСП, ще имаме и силен ГЕРБ

https://dnes.dir.bg/politika/dimitar-ganev

Опасенията, че по време на председателството на Съвета на ЕС ще се "изложим пред чужденците" засега не се сбъдват

Скандали след полуфинал в баскетбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6849889

Скандали след полуфинал в баскетболаСъс скандали и остри изказвания приключи първия мач от полуфиналната серия между "Балкан" и "Академик Бултекс 99" в Националната баскетболна лига. "Балкан" се наложи с едва една точка - 79:78, въпреки че в един момент от срещата водеше с цели 21 (36:15). Последните минути на срещата в Пловдив бяха много драматични,

Благоевградската общественост почете Димитър Благоев-Дядото!

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82/

Благоевградската общественост отбеляза 94 години от смъртта на Димитър Благоев. Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото. В церемонията се включиха представители на общинска администрация, на учебни заведения, политически партии и граждани. Възпитаници на II ОУ „Димитър Благоев” припомниха моменти от живота и делото на патрона Благоевград.
Димитър Благоев, наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. В статиите, които пише предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация.

 

Материалът Благоевградската общественост почете Димитър Благоев-Дядото! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

С курбан почетоха Свети Георги в Полето

http://www.struma.com/obshtestvo/s-kurban-pochetoha-sveti-georgi-v-poleto_133951/

В село Полето вече няколко години почитат Свети Георги с курбан за здраве.

Отец Евгений отслужи литургия и благослови всички присъстващи, дошли да почетат един от най-големите светии в православната църква.

Дълги трапези бяха наредени за гости, близки и приятели, дошли на празника в село Полето. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Стефан Апостолов и председателят на ОбС- Симитли Владимир Христов дойдоха също, за да запалят свещица за здраве и да...

Продължава

Живописна местност над Мечкул събра миряни за Гергьовден

http://www.struma.com/obshtestvo/jivopisna-mestnost-nad-mechkul-subra-miryani-za-gergiovden_133950/

На Гергьовден миряни празнуват и в едноименната местност в подножието на връх Пирин. Край водоема в землището на село Мечкул за празника днес отец Яне отслужи водосвет при параклисчето, с което е белязана светата местност. Курбан за здраве също бе осветен и раздаден на десетките, които се бяха качили до високопланинската местност да почетат Свети Георги.

Кметският наместник на Мечкул Цветанка Илчова се бе погрижила да не липсва нищо на гостите, като бяха отрупали няколко големи...

Продължава

Шофьор загина при катастрофа в Шуменско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849926

Шофьор загина при катастрофа в Шуменско44-годишен мъж от Ясенково е загинал в пътен инцидент близо дo село Ясенково. Произшествието е станало около 18:35 часа на 6 май. Х.И. пътувал със собствения си лек автомобил Форд „Мондео“ с шуменска регистрация по пътя от село Борци в посока към Ясенково. На десен завой загубил контрол над автомобила поради движение с несъобразена скорост,

От футболна легенда на Турция, до низвергнат емигрант в САЩ

https://www.actualno.com/football/ot-futbolna-legenda-na-turcija-do-nizvergnat-emigrant-v-sasht-news_673300.html

Турският футболист Хакан Шукур, който допреди три години имаше статут на легенда в родината си, сега е "предател и терорист" и се страхува за живота на своето семейство. Днес той живее в Калифорния, притежава пекарна, където работи сам. Преди седем години Шукур беше член на турския парламент и част от управляващата партия на Реджеп Тайип Ердоган, но през 2016 година той се обърна срещу него и оттогава животът му се превърна в ад. Името му е изтрито от историята на турския спорт, баща

Над 220 убити при стрелби на обществени места в САЩ за две години

http://www.cross.bg/godini-ognestrelno-oruzhie-1574191.html

/КРОСС/ 221 души са били убити при стрелби на обществени места в САЩ в периода 2016-2017 г., предаде ТАСС, като цитира доклад на ФБР. Още 722 човека са били ранени при 50 случая на умишлено използване на огнестрелно оръжие в 21 щата. При това в статистиката на ФБР не са включени самите стрелци, както и престрелки между престъпни банди и случаи на възпроизвеждане на изстрели по непредпазливост. Най-смъртоносната стрелба в САЩ през последните две години е устроената от Стивън Падък в Лас Вегас. 64-годишният мъж уби 58 и рани 489 души на концерт, преди да се самоубие, на 1 октомври 2017 г. Втората поправка в конституцията на САЩ гарантира на гражданите на страната правото да притежават и носят огнестрелно оръжие. През последните години властите направиха опити да затегнат контрола над търговията с оръжия, но без успех, отбелязва ТАСС. По данни на Конгреса на САЩ на 326 милиона американци се падат 300 милиона единици огнестрелно оръжие - два пъти повече, отколкото през 1968 г. Статистиката на ФБР сочи, че около две трети от убийствата в страната се извършват с огнестрелни оръжия.    

Днес Путин застава начело на Русия за четвърти път

https://dnes.dir.bg/svyat/dnes-putin-zastava-nachelo-na-rusiya-za-chetvarti-pat

В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествена церемония

Путин пое председателството на Русия за шестгодишен мандат и заяви: Ще направя...

https://petel.bg/Putin-poe-predsedatelstvoto-na-Rusiya-za-shestgodishen-mandat-i-zayavi--SHHe-napravya----__263383

Снимка РИА Новости Владимир Путин пое председателството на Русия за нов шестгодишен мандат, съобщава кореспондентът на Gazeta.ru. Путин и...

Над 200 българи са блокирани на летището в Рим заради отменен полет

https://petel.bg/Nad-200-balgari-sa-blokirani-na-letishheto-v-Rim-zaradi-otmenen-polet__263384

Над 200 българи са блокирани на летище "Чампино" в Рим, съобщава "Канал 3". Полетът им е бил отменен и следващата възможност да се приберат е след 4 дни, информира Нова телевизия. Сред пътниците има и хора с малки деца.

Гледката е потресаваща! Бетонен електрически стълб се строполи върху кола!

https://petel.bg/Gledkata-e-potresavashha--Betonen-elektricheski-stalb-se-stropoli-varhu-kola-__263385

Снимка: Plovdiv24.bg     Електрически стълб е паднал и премазал автомобил в Пловдив. Днес екипи на електроснабдителното дружество отстранява...

Григор Димитров се завърна в Топ 4 без игра

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov-se-zavarna-v-Top-4-bez-igra__263386

Григор Димитров официално се завърна под №4 в световната ранглиста, а в актива си има 4950 тoчки. Първата ни ракета изпревари Марин Чилич (4780)...

Доц. Рачев посочи първата аномалия през месец май в България и разкри кога времето ще става за море

https://petel.bg/Dots--Rachev-posochi-parvata-anomaliya-prez-mesets-may-v-Balgariya-i-razkri-koga-vremeto-shhe-stava-za-more-__263387

Започва седмица, в която времето ще бъде типично майско. Сутрин и в ранните обедни часове ще има повече слънце, след което ще има заоблачав...

Бързите влакове от и за Варна, за които задължително ще се закупува запазено място днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=373788

С цел осигуряване на комфортно пътуване за пътниците през празничните дни, ще бъде въведена организация за повече влакове по основните направления в страната да се извършва задължително закупуване на запазено място, научи Moreto.net.

Жълт код за бури и градушки в половин България

http://www.struma.com/bulgariya/jult-kod-za-buri-i-gradushki-v-polovin-bulgariya_133948/

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за 13 области на страната

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за 13 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Враца, Монтана, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Метеоролозите предупреждават, че се очакват краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

По-интензивни ще са...

Продължава

Светът бяга днес за тези, които не могат

http://www.struma.com/bulgariya/svetut-byaga-dnes-za-tezi-koito-ne-mogat_133947/

За втора поредна година и България се включи в световното бягане в подкрепа на хората с гръбначни увреждания

Целият свят бяга днес в един час и с една обща цел. За втора поредна година и България се включи в световното бягане в подкрепа на хората с гръбначни увреждания и намирането на лек за тях.

В него се включи и Жени, която е в инвалидна количка от 3 години, след тежък инцидент с мотор.

„Много се вълнувам, защото толкова много хора подкрепят безрезервно тази инициатива. Защото не се чувстваме изолирани и аутсайдери”, казва Евгения Кусева.

Инцидент преди 17...

Продължава

Водачът на нашите изтребители: Няма как да „пенсионираме” веднага МиГ-29

http://www.struma.com/bulgariya/vodachut-na-nashite-iztrebiteli-nyama-kak-da-pensionirame-vednaga-mig-29_133946/

Полковник Николай Русев запита дали целта не е нашата авиация да остане и без пилоти

Няма военен пилот по света, който да го е грижа за българите и България повече, отколкото българските военни пилоти. Няма военен пилот, който да е готов да жертва себе си за България и българите повече , отколкото българските военни пилоти. Това подчерта в студиото на „120 минути” зам.-командирът по летателната подготовка в авиобаза „Граф Игнатиево” полковник Николай Русев. Той водеше тройката МиГ-29 на днешния парад.

Той направи този коментар във връзка с...

Продължава

Морков - сериозна причина да бъдете набити от кенгуру

https://www.actualno.com/curious/morkov-seriozna-prichina-da-bydete-nabiti-ot-kenguru-news_673299.html

Кенгурута, които се хранят с моркови и други храни, които не са част от обичайната им диета, нападат туристи в Австралия, за да получат любимите си храни. Голям брой туристи, за да направят атрактивни селфи снимки, игнорират надписи и предупрежденията да не хранят кенгурата, информира BBC, според БГНЕС. Местният експерт Грег Пайпър алармира, че са необходими спешни действия за обучението на туристите. Той предупреждава, че кенгурута могат да бъдат сладки, но и да причиняват сериозни наранявани

Кабинетът „Борисов” 3 – за честите скандали, измъкването и напрежението с президента

http://www.struma.com/bulgariya/kabinetut-borisov-3-za-chestite-skandali-izmukvaneto-i-naprejenieto_133945/

Анализ на първата година на правителството от Арман Бабикян, Юрий Асланов и Димитър Ганев

Скандалите през първата година от мандата на кабинета „Борисов” 3 бяха много и избухваха често. Прави впечатление, че премиерът се научи някак си да се измъква. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Арман Бабикян, политически пиар експерт.

„В първите два мандата посрещаше част от скандалите челно, опитваше се да се бори лично. Сега, когато има скандал, той общо взето отсъства”, коментира Бабикян. „Той няма нищо общо с...

Продължава

Григор Димитров се изкачи четвърти в световната ранглиста

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/07/3174647_grigor_dimitrov_se_izkachi_chetvurti_v_svetovnata/?ref=rss


Григор Димитров се изкачи на четвъртото място в световната ранглиста, Българският тенисист напредна с една позиция, след като Марин Чилич не успя да защити титлата от турнира в Истанбул.<br /><br />Димитров има 4950 точки и аванс от 170 пред финалиста от Australian Open. Шампионът от финалите на АТП остава близо до третото място в света преди започващия днес турнир в Мадрид. Първият му съперник на червените кортове в испанската столица ще е бившият №3 Милош Раонич или аржентинският...

Спасителят на Кресненското дефиле изчезна в Хималаите…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b5-%d0%b8%d0%b7/

Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Това съобщи във Facebook съпругата му Радослава Ненова.

Алпинистът е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район. В експедицията са участвали още 10 души – 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м. надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист, уточниха от МВнР.

„Стига да не се е наранил, напълно по силите му е да стигне. И да изчаква, защото е притиснат от времето“, заяви пред телевизия NOVA съпругата му Радослава.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия търсенето е временно прекратено и ще бъде подновено най-рано във вторник.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Материалът Спасителят на Кресненското дефиле изчезна в Хималаите… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бойко Борисов присъства на литийно шествие в манастира „Св. вмч. Георги Зограф” в Атон

http://www.struma.com/bulgariya/boiko-borisov-prisustva-na-litiino-shestvie-v-manastira-sv-vmch_133944/

Той каза, че се радва, че парите, отпуснати от правителството, са помогнали за реконструкцията на южното крило на манастира

Премиерът Бойко Борисов присъства на литургията и литийното шествие по случай празника в манастира „Св. вмч. Георги Зограф” в Атон.

Радвам се да видя, че парите, отпуснати от правителството, са помогнали за цялостната реконструкция на южното крило на манастира, написа той във "Фейсбук".

Премиерът приветства духовниците по случай храмовия празник. Той им пожела здраве, успех и да пазят българския дух и отбеляза, че правителството винаги е подкрепяло и ще...

Продължава

Как да премахнем газовете и подуването на корема само с четири съставки

http://budnavarna.bg/33805-kak-da-premahnem-gazovete-i-poduvaneto-na-korema-samo-s-chetiri-sastavki-2/

Много хора се оплакват от подуване на стомаха, дори и да не са яли голямо количество храна.

Понякога подуването може да бъде достатъчно, за да причини забележимо издуване на корема. Газовете и подуването обикновено са свързани с диетата, така че може да откриете, че няколко прости промени на това, което ядете, ще подобрят положението. Все пак, ако стомаха Ви не успее да се успокои, няма нужда да бързате към лекаря или аптеката (все още!)

В тази статия ще говорим за четири естествени съставки – етеричните масла, за да бъдем точни – които могат да помогнат за облекчаване на газовете и подуването. Ще добавим още няколко предположения, които могат да ви помогнат.

Какви са причините за подуване на корема?

Няколко неща могат да провокират моменти на подуване на корема и образуване на газове. Ето някои често срещани причинители:

– Фасул и леща: Тези храни съдържат захари, наречени олигозахариди, които първо трябва да бъдат обработени или разбити от бактериите в червата, преди да бъдат усвоени.

Някои плодове и зеленчуци: Някои зеленчуци съдържат голямо количество скорбяла или нишесте, включително брюкселско зеле, зеле, карфиол и моркови,което може да създаде чувство за газове. Плодове, съдържащи натурални захари като кайсии и сушени сини сливи, също могат да допринесат за „газиране” и подуване.

– Млечни продукти: Лактозата или млечната захар могат да бъдат източник на подуване и чревен дискомфорт, ако сте чувствителни към нея. Повече от вероятно, вече знаете дали имате непоносимост към лактоза.

Подсладители:Фруктозата, естествената захар, добавена към много преработени храни, е трудна за обработване за много хора. Сорбитолът, изкуствен подсладител, не може да бъде усвоен. И двете могат да предизвикат сериозни проблеми с подуването, затова бъдете наясно с тях следващия път, когато ядете. Опитайте се да ограничите количеството фруктоза и сорбитол, които консумирате ежедневно.

– Цели зърна: Естествените зърна съдържат безброй здравословни предимства, но понякога могат да причинят подуване и ”газови” проблеми. Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които, ако се консумират в големи количества, могат да създадат подуване, газове, а дори и запек. Това е една от причините, поради които специалистите по хранене не препоръчват внезапното, рязко увеличаване на фибрите в диетата.Вместо това бавното добавяне на фибри и даването на тялото на период за регулиране е по-добър вариант. Освен това не забравяйте да консумирате много вода, тъй като H2O може да помогне на фибрите да не поглъщат твърде много вода от храносмилателния тракт.

Масла, които могат да помогнат

Сега, когато обсъдихме някои потенциални виновници – храни, нека поговорим за някои масла, които могат естествено да помогнат за облекчаване на коремните ви проблеми.

1. Масло от лайка

За маслото от лайка е доказано, че помага за намаляване на чревното възпаление и облекчаване на болките, причинени от спазми. Лайката също може да помогне за облекчаване на диария, хронична киселини в стомаха, загуба на апетит, гадене, морска болест и повръщане. Въпреки че трябва да се извършат още изследвания,  маслото от лайка също може да помогне тялото да се освободи от токсини.

2. Масло от кимион

Говори се, че маслото от кимион работи чудесно при чревни спазми и обща болка в стомаха. То може да помогне и при синдром на раздразнените черва като запек, диария и морска болест. Бременните жени не трябва да го използват, нито пък да бъдат изложени на слънчева светлина след нанасяне върху кожата.

3. Масло от джинджифил

Според „Medical News Today” (Медицински новини Днес) потенциалните ползи за здравето от джинджифила включват облекчаване на морска болест, гадене, липса на апетит и болка. Джинджърът е известен и със своите газогонни свойства, които помагат за намаляване на подуването, образуване на газове и дискомфорт в коремната област.

4. Ментово масло

От четирите масла, споменати тук, маслото, за което е доказано, че най-много облекчава газовете и подуването, е ментовото масло. Независимо дали се приема под формата на капсула или се прилага и се втрива върху кожата, ментата може да помогне за успокояване на мускулите на стомаха и да намали болката от спазми. Също така помага да се елиминират газовете.

Материалът Как да премахнем газовете и подуването на корема само с четири съставки е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Израелски министър: Ливан и Хизбула вече са едно и също

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849923

Израелски министър: Ливан и Хизбула вече са едно и същоУспешното представяне на Хизбула на вчерашните избори в Ливан поставя знак на равенство между държавата и подкрепяната от Иран шиитска групировка. Това смята израелският министър на образованието Нафтали Бенет, цитиран от Ройтерс и БТА. "Хизбула = Ливан", написа той в "Туитър". Държавата Израел няма да прави разлика между суверенната държава Ливан

Андрей Райчев: Борисов взе властта в черната вода, сега му се падна златната

https://offnews.bg//politika/andrej-rajchev-borisov-vze-vlastta-v-chernata-voda-sega-mu-se-padna-680084.html

Сегашният кабинет на Бойко Борисов е много по-добър като състав от "Борисов 1" и "Борисов 2", заяви социологът Андрей Райчев по повод навършването на една година от управлението на кабинета по Нова тв.

Има обективни оценки, които вече се получиха. Включително оценка на българския народ, който написа добър 3,71. Освен това през 11-те последни избора ГЕРБ е спечелил всички без един. ГЕРБ продължава да води с 24 на 20 пункта спрямо БСП, коментира математикът проф. Михаил Константинов.

3,71 не е никак лоша оценка. "Добър" пишем, когато искаме нещата още да се подобрят. И "добър" пишем на добрите ученици и студенти, ако питате мен", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова. Той изпъква пред останалите правителства преди него с ярка международна дейност и ни кара да се чувстваме относително горди, че нещо правим и все повече сме някакъв фактор, усещаме се като фактор в нашата балканска и европейска страна, допълни тя.

Райчев коментира, че "Борисов взе властта в много неизгодна обстановка през 2008-а година, когато удари кризата. Просто беше малшанс. Тогава му се падна черната вода. Сега му се падна златната вода. По много причини България върви нагоре. Вятърът духа в платната на правителството".

Пакистанският вътрешен министър оцеля в атентат

http://www.struma.com/bulgariya/pakistanskiyat-vutreshen-ministur-ocelya-v-atentat_133943/

Ашан Икбал беше прострелян, но опасност за живота му няма

Пакистанският министър на вътрешните работи Ашан Икбал е бил прострелян днес при покушение по време на предизборен митинг в провинция Пенджаб, но животът му е вън от опасност, предадоха световните агенции.

Министърът е ранен в ръката и е транспортиран в болница в Лахор. Премиерът Шахид Хакан Абаси осъди нападението, извършено няколко месеца преди парламентарните избори, датата за които още не е окончателно определена.

Говорителят на правителството на Пенджаб Малик Ахмед Хан...

Продължава

Жълт код за 13 области за бури и градушка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6849904

Жълт код за 13 области за бури и градушкаЖълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за 13 области на страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Видин, Враца, Монтана, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

Хавайският вулкан Килауеа изригна отново

http://www.struma.com/bulgariya/havaiskiyat-vulkan-kilauea-izrigna-otnovo_133942/

Разрушени са 31 къщи

31 къщи са разрушени от хавайския вулкан Килауеа, който изригна отново през последните часове.

Над 1700 души са евакуирани.

Вулканът бълва лава на височина от над 60 метра.

Около 240 души прекараха изминалата нощ в подслони. Повечето получиха разрешение да се върнат за минути до домовете си, за да приберат свои домашни любимци, лекарства и документи.

Учените предсказват още седмици и дори месеци вулканична активност и земетресения.

Продължава

Владимир Путин встъпва днес в длъжност

http://www.moreto.net/novini.php?n=373792

В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, предаде Франс прес. Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента.

Трима в Лондон поляти с токсично вещество

http://www.cross.bg/toksichno-veshtestvo-trima-1574190.html

/КРОСС/ Трима души са хоспитализирани в Лондон, след като върху тях е плиснато неизвестно токсично вещество, предадоха информационните агенции. По данни на местната полиция, пострадалите са на възраст 17, 22 и 27 години. Те са били открити на улица "Кингсленд" в североизточната част на британската столица, допълни news.bg Засега не се съобщава каква е субстанцията, с която е извършено нападението, но се уточнява, че става дума не за киселина, а за "токсично вещество".  

На коя песен принц Хари и Меган Маркъл ще танцуват първия си танц?

https://www.actualno.com/showbusiness/na-koja-pesen-princ-hari-i-megan-markyl-shte-tancuvat-pyrvija-si-tanc-news_673298.html

Първият сватбен танц на принц Хари и Меган Маркъл може да бъде на песента на Уитни Хюстън "I Wanna Dance With Somebody". В едно от своите стари интервюта бъдещата принцеса признава, че тази песен е много щастлива за нея. И ако двойката наистина я избере, тя за пореден път ще наруши кралските традиции. Те гласят, че първият танц трябва да бъде на фона на нежна и романтична композиция. Песента на Хюстън е доста ритмична и бърза и не се вписва в това определение. Тя ще даде тон на целия

Лекуват болни в Япония с родопски фолклор

http://www.cross.bg/pesni-hora-folklor-1574189.html

/КРОСС/ За родопската песен се казва, че тя не се пее с глас, а с душа. Автентични родопски песни от село Давидково, община Баните са помогнали на болни хора в Япония, предава БНР. Преди 15 години професор от Токийския университет в продължение на няколко години обикалял, събирал и записвал стотици автентични текстове и изпълнения на родопските песни, след като се впечатлил от мелодичността им. Резултатът от изследователското дело е събран в сборник с два диска, всеки от които съдържа 200 песни. Секретарят на читалище „Зора" в Давидково Сийка Красимирова разказа повече за мисията на японския учен. „Всяка година той идваше тук лятото месеци наред и с колежката библиотекарка и няколко ентусиасти читалищни дейци обикаляха из цялото село и търсеха възрастни хора, от които да „извадят" възможно най-автентичния песенен фолклор на местното население", каза тя. „Освен записите на самите песни и текстове, което е абсолютно автентично - на местния диалект, с всички използвани местни думи и имена, те са направили аудиозапис, събран в два диска заедно със сборника, който професорът издаде на български, на японски и на английски. Този сборник беше разпространен почти в цяла Европа", обясни Сийка Красимирова. „Аз се чувствам малко неудобно, защото трябваше да дойде човек от Япония да запише гласовете на нашите родопчани, певци

Владимир Путин встъпва в длъжност

http://www.struma.com/bulgariya/vladimir-putin-vstupva-v-dlujnost_133941/

В Големия Кремълски дворец президентът ще прочете клетва от 33 думи и ще получи символите на властта

Руският президент Владимир Путин, който беше преизбран на 18 март за четвърти мандат, встъпва в длъжност днес. Церемонията започва 12 ч. на обяд наше време.

В Големия Кремълски дворец президентът ще прочете клетва от 33 думи, ще получи символите на властта и ще държи реч.

След като излезе от двореца, ще се срещне с доброволци от предизборната му кампания.

След церемонията новият стар президент ще предложи състава на следващото правителство.

Путин ще управлява...

Продължава

Арман Бабикян: Когато има проблем, Борисов го няма, когато трябва да се потупа по гърдите, е първи отпред

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/arman-babikian-kogato-ima-problem-borisov-niama-kogato-triabva-potupa-gardite-parvi-otpred.html

Скандалите през първата година от мандата на кабинета „Борисов” 3 бяха много и избухваха често. Прави впечатление, че премиерът се научи някак си да се измъква. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Арман Бабикян, политически пиар експерт.

Арман Бабикян: Когато има проблем, Борисов го няма, когато трябва да се потупа по гърдите, е първи отпред

https://frognews.bg/novini/arman-babikian-kogato-ima-problem-borisov-niama-kogato-triabva-potupa-gardite-parvi-otpred.html

Скандалите през първата година от мандата на кабинета „Борисов” 3 бяха много и избухваха често. Прави впечатление, че премиерът се научи някак си да се измъква. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Арман Бабикян, политически пиар експерт.

Търсим се! Навръх Гергьовден! Благоевградчанка откри биологичната си майка, но тя не желае да има контакт с нея

http://www.struma.com/obshtestvo/tursim-se-navruh-gergiovden-blagoevgradchanka-otkri-biologichnata-si-maika-no_133940/

Преди близо четири месеца благоевградчанка написа в страницата на "Търсим се" писмо с, което апелира всички, които могат да й помогнат, да го направят, като се свържат с нея за да открие биологичната си майка, която веднъж вече я изоставила в дом.. Вчера на този прекрасен празник Гергьовден, с болка, тя съобщи на всички, че е открила дълго търсената си майка, но тя не желае да има контакт с нея.

Момичето знаело само, че е осиновено. Взета е от дом, когато е била на 6...

Продължава

Търсим се! Тъжно навръх Гергьовден! Благоевградчанка откри биологичната си майка, но тя я натири за втори път

http://www.struma.com/obshtestvo/tursim-se-tujno-navruh-gergiovden-blagoevgradchanka-otkri-biologichnata-si-maika_133940/

Преди близо четири месеца благоевградчанка написа в страницата на "Търсим се" писмо с, което апелира всички, които могат да и помогнат, да го направят, като се свържат с нея за да открие биологичната си майка, която веднъж вече я изоставила в дом.. Вчера на този прекрасен празник Гергьовден, с болка, тя съобщи на всички, че е открила дълго търсената си майка, но тя не желае да има контакт с нея. Жената натирила родната си дъщеря за втори път.

Момичето знаело само, че е...

Продължава

Журналистът Любчо Нешков задържан в Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/zhurnalistat-liubcho-neshkov-zadarzhan-v-gartcia-680083.html

Журналистът Любчо Нешков е бил задържан при пътуването си до мястото, където загива Гоце Делчев – несъществуващото вече село Баница, на около 20 км от гръцкия град Серес. Той е бил придружен от свещеник и 86-годишния журналист Иван Николов.

По никакъв начин аз и двамата ми спътници не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било, каза Нешков по bTV.

Той разказа, че тримата са отишли на мястото, на което е било селото, а днес е останала само камбанария и остатъци от олтара на църквата „Св. Димитър“. Именно край нея през май 1903 г. загива Гоце Делчев. Там е и погребан до 1917 г., когато останките му са пренесени в България, а след 1945 г. са в църквата „Св. Спас“ в Скопие. 

„В момента, в който решихме да запалим свещ, чухме как тряскат врати и се говори на висок глас“, разказа журналистът. Били двама мъже. Единият категорично е разбирал български, твърди Нешков. 

„Поискаха ни личните документи, взеха ги и се започна едно безумно... може би час и половина на това място да ни питат едни и същи въпроси – защо сме тук, защо на това място, какво е значението на тази църква...“, разказа той.

След като решиха да ни отведат в полицейското управление, се обадих на консула ни в Солун. Той първо не можа да повярва, че наистина се е случило. Минути, след като бяхме в полицейското управление, бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с добри пожелания, доразказа гостът. Всичко продължило два и половина часа.

„Това не е хрумване на селския полицай или на тези двама, не е дори хрумване на шефа на полицията в Серес. Това е централна директива, която важи особено около 4 май, когато всичко се проверява. И тази гръцка директива, забраната е с цел забрава – хората да забравят какво е било там, кой е живял, кой е загинал дори, независимо, че е загинал в битка срещу поробителя“, каза Нешков.

„Доколкото знам този въпрос (за толерантността) ще бъде поставен в Европейския парламент от евродепутата Андрей Ковачев, защото по-антиевропейско поведение в момента на Балканите ние не сме виждали“, добави той.

Над 220 убити при стрелби на обществени места в САЩ за две години

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-220-ubiti-pri-strelbi-na-obshtestveni-mesta-v-sasht-za-dve-godini-2095360

221 души са били убити при стрелби на обществени места в САЩ в периода 2016-2017 г., предаде ТАСС, като цитира доклад на ФБР.
 
Още 722 човека са били ранени при 50 случая на умишлено използване на огнестрелно оръжие в 21 щата.

Номинираната от Тръмп за шеф на ЦРУ е искала да оттегли кандидатурата си

//dariknews.bg/novini/sviat/nominiranata-ot-trymp-za-shef-na-cru-e-iskala-da-ottegli-kandidaturata-si-2095375

Номинираната от президента на САЩ Доналд Тръмп за директор на ЦРУ Джина Хаспъл е искала да оттегли кандидатурата си заради безпокойствата за нейната роля в програмата на агенцията за разпити, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Вашингтон по

Планини като дъгата: това място наистина съществува (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/planini-kato-dygata-tova-miasto-naistina-syshtestvuva-snimki-2095340

Невероятно, но това е реално място на нашата планета. Данксия е геоложки феномен в Китай, чието име се е превърнало в нарицателно за изключителните пейзажи, а от 2010 г. е част списъка на ЮНЕСКО. Преводът на името означава „Розов облак”.
 
Геоложкият

Шефът на Комисията за защита на личните данни: Копие от лична карта не би следвало да се събира

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-komisiiata-za-zashtita-na-lichnite-danni-kopie-ot-lichna-karta-ne-bi-sledvalo-da-se-sybira-2095379

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов коментира новият регламент на ЕС за защита на личните ни данни. Според новото законодателство публични и частни лица и предприятия имат ограничено право да изискват достъп до ЕГН, лични документи и други лични данни, посочва <

Сбогуването на Венгер с феновете: Ще ми липсвате!

https://dnes.dir.bg/futbol/sboguvaneto-na-venger-s-fenovete-shte-mi-lipsvate

Иконата на "Арсенал" не забрави да пожелае бързо оздравяване на сър Алекс в последната си реч

Държавният департамент гаси политически пожар, предизвикан от приближен на Тръмп

https://www.actualno.com/america/dyrjavnijat-departament-gasi-politicheski-pojar-predizvikan-ot-priblijen-na-trymp-news_673297.html

Бившият кмет на Ню Йорк от 1994 до 2001 гodina Рудолф Джулиани, който в момента е част от юридическия екип на американския президент Доналд Тръмп, не може да се изказва от името на настоящата администрация. Това засяга и въпросите на външната политика, съобщи представител на Държавния департамент, предаде БГНЕС. На 5 май Джулиани заяви, че Тръмп е привърженик на смяната на режима в Иран, предаде Politico. "Както посочи говорителят на Белия дом Сара Сандърс, той не говори от името на тази

Щайнмайер е обезпокоен от обрата в трансатлантическите отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849896

Щайнмайер е обезпокоен от обрата в трансатлантическите отношенияПрезидентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от "съществените промени" в трансатлантическите отношения заради напрежението между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес. В интервю за германската обществена телевизия А Ер Де Щайнмайер, бивш министър на външните работи от социалдемократическата партия, каза,

Домашен шампоан против пърхот

http://budnavarna.bg/33802-domashen-shampoan-protiv-parhot/

Кой иска, скалпът да го сърби и да се люспи? Пърхотът може да бъде кошмарен и с канцерогенните химикали в шампоаните, които купувате в магазина, може да се почувствате сякаш сте притиснат в ъгъла. Кой е най-добрият шампоан против пърхот? Трябва ли да се предаде и да купите това, което изглежда най-малко вредно? Не! Компромисът с вашето здраве е нещо, което да оставите в миналото с този домашен шампоан против пърхот. И повярвайте ни, вашите усилия ще си заслужават. Този шампоан е най-добрият против пърхот и тъй като го правите сами, ще знаете точно какво има в него. Кастилският сапун, кокосовото мляко, сминдухът и различните етерични масла са само някои от прекрасните съставки, включени в  този домашен шампоан. Той ще направи косата ви мека, здрава и най-вече без пърхот!

Пърхотът е често срещан проблем, който засяга приблизително 50 процента от хората. И за да направят нещата още по-лоши, компаниите, произвеждащи шампоани се възползват от това, предлагайки ви вредни решения за борба с това кожно заболяване. Вземете здравето на скалпа и косата си в свои ръце с този домашен шампоан против пърхот!

Кокосово мляко

Кокосовото мляко е нежно и идеално овлажняващо средство за този шампоан. Кокосово мляко ще подхрани и подобри сухия ви скалп и коса и дори може да подпомогне растежа на косата.

Сода за хляб

Пърхотът произвежда мъртви, люспести кожни клетки, но добавянето на сода за хляб към сместа ви за шампоан може да помогне за решаването на този проблем. Содата отстранява мъртвите клетки от кожата, като внимателно ексфолира вашия скалп.

Трябва да се отбележи обаче, че продължителната употреба на сода за хляб  може да доведе до накъсване на косата и други щети. Най-често шампоанът за пърхот е предназначен за употреба само веднъж седмично. Той е за лечение на състояние и не е предназначен за ежедневна употреба. В останалите дни трябва да използвате друг шампоан, особено ако забележите някаква вреда.

Масло от розмарин

 

Ползите от използването на масло от розмарин във вашия шампоан са три. Първо, розмарина насърчава растежа на косата. Също така добавя приятен, стимулиращ аромат на вашия шампоан, който придава  яснота на мисълта и концентрация. Освен това розмаринът е противогъбичен. Това е важно качество, тъй като пърхотът се причинява от гъбички.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е и противогъбично, и може да помогне на косата ви и с друго, освен с пърхота. Например, може да освободи космените фоликули и да подхрани корените. Може също да уплътни косата ви – допълнителен бонус при лечение на пърхота!

Сминдух

Сминдухът традиционно се използва в индийската кухня, но той също така има и големи ползи за вашата коса. Семената от сминдух са богати на протеини и аминокиселини, които стимулират здравата коса, включително и помагат за борба с пърхота. Освен това сминдухът има голямо количество лецитин, естествен омекотител. Това може да ви помогне да укрепите и омекотите косата си.

Кастилски сапун (сапун, обикновено твърд, изработен на основата на зехтина, с произход от област Кастилия в Испания)

Кастилският сапун е чист, но мощен сапун, който може да се използва както за тялото, така и за  домашно пране. Той е нежен, но ефективен и е чудесен избор за много домашно направени сапунени продукти. Ако не намерите такъв сапун, потърсете домашен, български сапун или гръцки със зехтин.

Домашен Шампоан против пърхот с етерични масла

Готови ли сте да опитате най-добрия шампоан против пърхот? Ако е така, по-добре се подгответе да изхвърлите стария си шампоан, защото щом опитате тази алтернатива, никога няма да се върнете към  продуктите, които сте ползвали до сега.

Какво ви е необходимо:

1-1 / 2 чаши кокосово мляко

1/2 чаша течен кастилски сапун

1/2 чаша пречистена вода

1 чаена лъжичка ябълков оцет

1/2 чаена лъжичка нерафинирано кокосово масло

1 чаена лъжичка сода за хляб

20 капки етерично масло от розмарин

15 капки етерично масло от чаено дърво

1 супена лъжица смляно семе от сминдух

Пластмасова бутилка с дозатор ,без съдържание на вредния бисфенол в пластмасата

Инструкции:

Вземете купа и бъркалка.

Смесете ( кокосовото мляко, кокосовото масло и кастилският сапун.

Добавете водата, ябълков оцет и сода за хляб.

Смесете  маслото от розмарина и маслото от чаено дърво.

Сега добавете сминдух. Уверете се, че всички съставки са смесени добре.

Излейте шампоана в пластмасовата бутилка (без бисфенол)-с капачка.

Материалът Домашен шампоан против пърхот е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Как да си направите лимонада с лавандула, за да се отървете от главоболието и стреса

http://budnavarna.bg/33799-kak-da-si-napravite-limonada-s-lavandula-za-da-se-otarvete-ot-glavobolieto-i-stresa/

Ако лимонадата не е достатъчно  вкусна, освежаваща напитка сама по себе си, можете да я подсилите с лавандула за медицински цели. Лавандулова лимонада звучи вкусно!

Чистото лавандулово масло е невероятно етерично масло, което можете да използвате за вашето здраве. То е едно от най-нежните етерични масла, но и едно от най-мощните, което го прави предпочитано при лечение.

Това масло с приятен аромат има сложна химическа структура с над 150 активни съставки. Те притежават невероятни противовъзпалителни, противогъбични, антидепресантни, антисептични, антибактериални, антимикробни, антиспазматични, аналгетични, детоксиращи, хипотензивни (да намаля кръвното налягане) и седативни (успокоителни) свойства.

Доказано е, че намалява депресията, подобрява безсънието и облекчава болките при раждането. От подпомагането при облекчаване на болката и диурезата до помощта при респираторни заболявания, кръвообращението и храносмилането, лавандуловите листа, цветове и етерично масло, изглежда са панацея.

Проучване в неврологично отделение за дългосрочен престой показва повишени нива на добро настроение и намален психологически стрес след ароматерапия с лавандула, придружена с чаено дърво и розмарин.

Проучването на ефектите от лавандула – ароматерапия (разредена до 2% концентрация) при тревожност с висок риск, и постнатална депресия показа значително подобрение в Единбургската постнатална депресивна скала и в общата скала на хора с безпокойство след четири последователни седмици на прилагане на лавандула.

Ето една проста рецепта за лавандулова лимонада:

1 чаша суров органичен мед

12 чаши чиста вода (препоръчва се свежа изворна вода!)

2-10 капки лавандулово етерично масло (в зависимост от концентрацията на лавандуловото етерично масло)

6 органични лимона, белени

Лавандулови клонки за украса

Инструкции

Смесете всички съставки заедно в блендер и охладете. Добавете още вода, суров мед или капки етерично масло, ако е необходимо.

Материалът Как да си направите лимонада с лавандула, за да се отървете от главоболието и стреса е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Започна брането на ранните череши. Колко ще ни струват?

http://www.cross.bg/godina-chereshi-tazi-1574188.html

/КРОСС/ На места вече започна брането на ранните сортове череши, които тази година са ще са на по-висока цена. Заради топлата пролет реколтата тази година ще е по-качествена от миналогодишната, прогнозира пред БНТ земеделският производител Крум Мирчев, който отглежда около 10 декара череши край пловдивското село Брестник. Около 20 май на пазара ще се появи и сорта „Бигаро Бюрла". Очаква се цената му тази година да е двойно по-висока от миналата година. По висока реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско, в сравнение с миналата година, когато обилните дъждове съсипаха 90% от продукцията. Производителите обаче се оплакват от масови кражби. За да опазят реколтата, стопаните дежурят около градините си денонощно, като спят в коли или палатки. Тази година отново проблем за производителите остава липсата на работна ръка, която се намира все по-трудно по време на беритбата.  

В Серес задържали собственика на БГНЕС без причина

https://frognews.bg/novini/seres-zadarjali-sobstvenika-bgnes-bez-prichina.html

На 4 май журналистът Любчо Нешков, собственик на БГНЕС, е бил задържан при пътуването си до мястото, където загива Гоце Делчев – несъществуващото вече село Баница, което се намира на около 20 км от гръцкия град Серес, разказа самият той пред бтв.

Стефан Данаилов представя книгата си днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373787

Авторът на "Романът на моя живот", журналистът Георги Тошев, ще представи във Варна книгата си лично в присъствието на самия Стефан Данаилов. Събитието ше се състои на 7 май, понеделник, от 19 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Спортен клуб Йорк- Варна отново с добро представяне

http://budnavarna.bg/33796-sporten-klub-jork-varna-otnovo-s-dobro-predstavyane/

Завърши Държавното първенство по кикбокс в Стара Загора в стил К1 и Фулконтакт, 04.-06 май, научи BudnaVarna.bg.

Отборът на спортен клуб “Йорк“-Варна се представи с 4 участници и приключи този турнир с 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медала.

Ето как коментира представянето на своите възпитаници, живата легенда на българският кикбокс и един от най-добрите треньори на България, Станислав Бахчеванов.

„Доволен съм от повечето бойци, които ни представиха на турнира. Шампион на България в категория до 57кг.фулконтакт, 13-14 г. стана Константин Аламянов, който поради липса на противници в своята категория участва в горната категория и за трети път завоюва титлата за последните 3 години. С много добра игра и психика се представи при дебюта си Даниел Илиев 42кг. фулконтакт, 13-14 г., въпреки контузията си. Сребро спечели и Радостин Георгиев 60 кг., юн. старша К1. На Бранимир Балинов малко не му достигна да стигне до финала и остана с бронзов медал“, заяви Бахчеванов.

Материалът Спортен клуб Йорк- Варна отново с добро представяне е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Подробности за българския алпинист, който е в неизвестност от дни

https://petel.bg/Podrobnosti-za-balgarskiya-alpinist--koyto-e-v-neizvestnost-ot-dni__263381

Снимка: Фейсбук  СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ В посолството на Република България в Пек...

Гледайте на живо! Путин встъпва в длъжност

https://petel.bg/Gledayte-na-zhivo--Putin-vstapva-v-dlazhnost__263382

Днес е церемонията по встъпването в длъжност на руския президент. И това означава, че отсега нататък ще започне обратното броене на новия ...

Само за година в САЩ са убити стотици хора при "масови стрелби"

https://www.actualno.com/america/samo-za-godina-v-sasht-sa-ubiti-stotici-hora-pri-masovi-strelbi-news_673296.html

221 души са загинали в САЩ в периода 2016-2017 г. при стрелби на обществени места. Това се казва в доклад на ФБР, предаде БГНЕС. В него се посочва, че при 50 случая на преднамерено използване на огнестрелно оръжие в 21 щата са ранени още 722 души. Сред загиналите ФБР не е включило самите стрелци. В тези числа не се включват загиналите и ранените при стрелби с участието на банди и наркотърговци, както и инцидентите с невнимателно боравене на оръжие. Най-голям брой жертви – 58 загинали

Край на снимането на личната ни карта! Вижте кога вече ще си даваме ЕГН-то!

http://budnavarna.bg/33793-kraj-na-snimaneto-na-lichnata-ni-karta-vizhte-koga-veche-shte-si-davame-egn-to/

В студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов коментира новия регламент на ЕС за защита на личните ни данни. Според новото законодателство публични и частни лица и предприятия имат ограничено право да изискват достъп до ЕГН, лични документи и други лични данни. Европейският регламент ще влезе в сила независимо от това дали ще има нов Закон за личните данни, или не, обясни Караджов. В регламента държавите членки, съобразно законодателството си, могат да предвидят някои допълнителни изяснения за прилагането на регламента. Въведени са правила да ограничат публичния и частния сектор да обработват ЕГН тогава, когато не е необходимо и законът не го изисква, допълни той.

„ЕГН-то е уникален идентификатор. Той се дава не само на българските граждани, но и на чужденци, които получат българско гражданство и на мигранти, които получат статут на убежище. Целта му е да идентифицира физическите лица. Въпросът тук е да не се използва прекалено широко, когато няма необходимост от идентификация с ЕГН“, обясни той. Като пример Караджов посочи интернет търговците, на които не им трябва ЕГН, а само адрес. Фирмите са предпочитали да събират възможно най-много информация, без да е ясно за какво им са необходими. Копие от лична карта не би следвало да се събира, заяви също така Венцислав Караджов.

Единствените случаи са, когато Законът за мерките срещу изпиране на пари налага на банките да идентифицират лицето, което извършва трансакциите или когато закони, свързани със сигурността, изискват идентификация на физически лица. Комисията за защита на личните данни са налагали санкции на мобилни оператори, които са правили копие от лична карта, заяви Караджов. Където има основание за обработване на лични данни, трябва да има и упоменат срок за съхранението им, заяви Караджов. Ако няма упоменат срок в закона, европейският регламент и Законът за личните данни задължава администратора да обяви „разумен“ спрямо целта срок. Като пример за неразумен срок Караджов посочи работодателите, които съхраняват дълго личните данни на потенциални нови служители. Затова законът постановява публичното или частното предприятие да съхранява максимум 3 години личните данни на лицата, кандидатствали за работа.

Материалът Край на снимането на личната ни карта! Вижте кога вече ще си даваме ЕГН-то! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Напълно различни по вид метеорологични явления ни връхлитат до часове

http://budnavarna.bg/33791-napalno-razlichni-po-vid-meteorologichni-yavleniya-ni-vrahlitat-do-chasove/

снимка: Будна Варна

Напълно различни по вид метеорологични явления връхлитат България в първия ден от новата седмица. Днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в часовете след обяд и преди полунощ. На много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Очакват се и градушки. По-значителни количества валежи ще има на места, главно в западната половина от страната. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури – между 21° и 26°.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Вятърът ще бъде от североизток до умерен. Максимална температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра – около 9°.

По Черноморието облачността ще е разкъсана, а след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 21°-23°. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

„Жълт“ код е в сила за половин България за днешния 7 май. Това показва справка в сайта на НИМХ. Във въпросните о

Материалът Напълно различни по вид метеорологични явления ни връхлитат до часове е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Г. Коритаров и проф. З. Захариев: Какво ще донесе на БСП саморазправата с лявата медия Поглед.инфо?

http://pogled.info/bulgarski/g-koritarov-i-prof-z-zahariev-kakvo-shte-donese-na-bsp-samorazpravata-s-lyavata-mediya-pogled-info.94332

/Поглед.инфо/ Скандал в лявото политическо пространство – председателят на БСП Корнелия Нинова и нейният заместник Кирил Добрев завеждат дело с иск за голяма сума срещу лявото интернет издание Поглед инфо. Какво ще донесе на БСП саморазправата с лява медия? По тази тема в студиото на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ е проф. Захари Захариев в качеството му на член Националния съвет на БСП. Защо до този момент няма реакция на други леви издания срещу опит за заглушаване на свободата на словото? /ВИДЕО/

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-260570/

Централните банки на Великобритания и Нова Зеландия ще излязат с решения относно основните лихви

Хиляди на път след трите почивни дни (Видео)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6849887

Хиляди на път след трите почивни дни (Видео)Голямото завръщане. Хиляди се очаква в понеделник да тръгнат на път след трите почивни дни. За да се улесни трафика, от 14 ч. до 20 ч. се забранява движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища, пише NOVA. От пътната агенция съветват шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост,

Благоевградчани събраха 13 000 долара, погребват Стоян Стоименов в родния Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-13-000-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be/

Благоевградчани събраха за една седмица около 13 000 долара и помогнаха на семейството на Стоян Стоименов от Благоевград,който загуби битката с рака в САЩ .Както ИА Региона първа писа съпругата на Стоян -Надя Стоименова искаше да се събере средства ,за  да погребе съпруга си в родния Благоевград.Само за една седмица на молбата и откликнаха десетки и тлените му останки пристигат днес в Благоевград.

Ето какво коментира преди дни  сестрата на Стоян – Роси Стоименова пред ИА Региона.

„Брат ми заболя от коварната болест преди една години.Баща е на две деца 9-годишния Денис, а малкия Алекс е на година и половина. Той и семейството му заминаха за САЩ преди пет години. След като заболя от коварната болест реши да се прибере. Тук в България пробва всякакво лечение, но не ставаше нищо. Върна се пак в САЩ и там  опита отново лечение, но за съжаление не се получи, състоянието му се влоши.Една огромна загуба на един прекрасен баща син и брат. Сумата от 10 000 долара е непосилна за снаха ми. Към момента са събрани около 5000 долара. Благодаря на всички, които искат да помогнат“.

Стоян Стоименов ще бъде погребан в родния Благоевград.

 

Материалът Благоевградчани събраха 13 000 долара, погребват Стоян Стоименов в родния Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Захарова за спирането на финансирането на "Белите каски": Фантастична новина

http://www.cross.bg/zaharova-durzhavniyat-departament-1574187.html

/КРОСС/ Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова коментира новината, че Държавният департамент на САЩ е прекратил финансирането на западната пропагандистка организация „Белите каски". Според Захарова това е "просто фантастична новина". Захарова предположи, че спонсорите не са харесали последните филми на „каските", имайки предвид постановката на химическата атака в Дума. Също така представителят на МВнР заяви, че „Белите каски" са „механизъм за фалшификати", използващи изпробвани схеми за финансиране. Във финансирането на пропагандистите на тероризма са замесени Държавният департамент, американските специални служби, монархиите от Персийския залив и някои страни от ЕС като Великобритания, Франция и Холандия. Държавният департамент предоставяше около една трета от бюджета на каските. Най-вероятно пропагандистите на терористите ще продължат своята работа, но ще променят стратегията си. След последните си провали, в това число и с постановката на химическата атака в Дума, „Каските" станаха „токсична организация" за Запада. Държавният департамент повече не може да си позволи да финансира фалшификаторите. Друг е въпросът с ЦРУ. Най-вероятно „Каските" ще въведат своеобразни показатели за ефективност, от които ще зависят и хонорарите. С други думи те или ще започнат да извършват качествени провокации, или ще стоят с празна паничка

Готови ли сте да си купите имот?

https://news.bg/property/gotovi-li-ste-da-si-kupite-imot.html

Няколко фактора, за които да се замислите, преди да пристъпите към това

За четвърти път Путин застава начело на Русия

https://www.actualno.com/analysis/za-chetvyrti-pyt-putin-zastava-nachelo-na-rusija-news_673294.html

Руският президент Владимир Путин ще встъпи в длъжност днес, 7 май, за четвърти път, като официално той ще се закълне по обяд българско време. На тази дата той е полагал клетва за вярност към родината в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец през 2000, 2004 и 2012 година. Самият факт, че датата на полагане на клетва не се променя е сам по себе си символ на стабилността на руската политическа система, която за този период не претърпя нито един сериозен неуспех, се казва в анализ на ТАСС, пр

ФБР: 221 са загинали за година в САЩ при масови стрелби

https://frognews.bg/svqt/fbr-221-zaginali-godina-sasht-pri-masovi-strelbi.html

221 души са загинали в САЩ през 2016-2017 г. при стрелби на обществени места. Това се казва в доклад на ФБР., цитиран от ТАСС и БГНЕС.

ФБР: 221 са загинали за година в САЩ при масови стрелби

https://frognews.bg/novini/fbr-221-zaginali-godina-sasht-pri-masovi-strelbi.html

221 души са загинали в САЩ през 2016-2017 г. при стрелби на обществени места. Това се казва в доклад на ФБР., цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Гледайте на живо встъпването на Владимир Путин (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67532-gledajte_na_jivo_vstypvaneto_na_vladimir_putin_video

Вижте на живо инаугурацията за 4-ия президентски мандат на Влаимир Путин. Излъчвана от РИА Новости.

 

 

Иран е против високите цени на петрола

http://www.moreto.net/novini.php?n=373780

Иран е против високите цени на петрола. Това заяви министърът на петрола на Ислямската република Бижан Намдар Зангане по време на откриването на 23 Международна изложба на петрола, природния газ и нефтохимията. „Иран неизменно подкрепя разумните цени на петрола, в резултат на което производителите нямат интерес от увеличаването на добива“, каза Зангане.

Във вестниците днес

http://www.cross.bg/vuv-vestnitzite-dnes-1574186.html

/КРОСС/ "Държавна субсидия да имат само православното и мюсюлманското вероизповедание, а религиозните общности да не получават чуждестранни дарения". Това предвиждат промените в Закона за вероизповеданията, внесени в Народното събрание, съобщава вестник "24 часа". Изданието коментира, че изненадващо поправките внасят заедно председателите на парламентарните групи на трите най-големи партии - Цветан Цветанов на ГЕРБ, лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Една от десет жалби от потребител е срещу търговска верига", информира вестник "Монитор". По думите на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, най-често става дума за разминаване между обявената и маркираната на касата цена.  

Четирите варианта за Brexit пред Тереза Мей

https://www.investor.bg/analizi/91/a/chetirite-varianta-za-brexit-pred-tereza-mei-260515/

Британският премиер разполага с варианти, но нито един от тях не е особено добър

Казармата да е част от гимназията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6849605

Казармата да е част от гимназиятаЗащото, ако не дай си боже се стигне до война, някой трябва да бъде мобилизиран и той трябва да знае как се зарежда автомат Въпреки професионалната армия, която имаме, България не може да не осигури на момчетата си военно обучение. Защото, ако не дай си боже се стигне до война, някой трябва да бъде мобилизиран и той трябва да знае как се зарежда

Жълт код за бури и градушки в половин България

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zhalt-kod-za-buri-i-gradushki-v-polovin-balgariya

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за 13 области на страната

200 българи са блокирани на летище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wwF_Kkytfz0/

Около 200 българи са блокирани на летище “Чампино” в Рим. Полетът им е бил отменен и следващата възможност да се приберат е след 4 дни, информира Нова телевизия. Сред пътниците има и хора с малки деца.

Първият танц на Хари и Меган ще бъде на песен на Уитни Хюстън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6849880

Първият танц на Хари и Меган ще бъде на песен на Уитни ХюстънПървият сватбен танц на принц Хари и Меган Маркъл може да бъде на песента на Уитни Хюстън „I Wanna Dance With Somebody“. В едно от своите стари интервюта бъдещата принцеса признава, че тази песен е много щастлива за нея. И ако двойката наистина я избере, тя за пореден път ще наруши кралските традиции.

Няма връзка с алпиниста Боян Петров

http://www.transmedia.bg/2018/05/07/%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d0%b7%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%b0%d0%bb%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2/

От 3 май няма връзка с алпиниста Боян Петров, съобщиха негови близки във Фейсбук. Той е в Тибет и изкачва най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. На 7500 м нодмжрско височина са открити спалният чувал и палатката му.

Поради влошените метеорологични условия издирването е било прекратено, съобщиха от МВнР.

От екипа на Петров казват, че все още няма категорични основания за тревога. Издирването на алпиниста ще продължи, веднага щом условията позволят.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ug_BKeIgMWc/

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се е влошило.

За момента спасителна акция е невъзможна, като най-рано утре спасителен екип ще тръгне да го търси, пише още съпругата на Боян Петров – Радослава Ненова, цитира Кросс.

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев” в София започна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849885

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев” в София започнаНова организация на движението ще посрещне прибиращите се в София в самия център на града заради започващия голям ремонт на зоната по улица „Граф Игнатиев”. Промяната важи за редица централни отсечки в района, включително улиците „Алабин”, „Ангел Кънчев”, „Солунска” и бул. „Витоша”. Спира се и движението на трамваите през участъка,

Всеки втори в Ливан е гласувал на провеждащите се там избори

https://www.actualno.com/asia/vseki-vtori-v-livan-e-glasuval-na-provejdashtite-se-tam-izbori-news_673293.html

Избирателната активност на изборите в Ливан е достигнала 49%, съобщи вътрешният министър Нухад Машнук. Най-висока е избирателната активност в окръг Библос – 63%, а най-ниска - в столицата Бейрут – 31%, предаде БГНЕС. "Тези избори са важен ден за ливанската демокрация и завършиха с триумф", подчерта Машнук. Армията и силите за сигурност са съдействали за успеха на гласуването, отбеляза министърът.  Двама сунитски политици - Файсал Карам и Наджиб Микати, во

В. Караджов: Не давайте копия от личните си карти

https://frognews.bg/novini/karadjov-davaite-kopiia-lichnite-karti.html

В студиото на „Денят започва“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов коментира новият регламент на ЕС за защита на личните ни данни.

Момиче се бори за живота си, след като го изнасилиха и запалиха в Индия

https://petel.bg/Momiche-se-bori-za-zhivota-si--sled-kato-go-iznasiliha-i-zapaliha-v-Indiya__263377

Индийска тийнейджърка се бори за живота си, след като е била изнасилена, залята с бензин и запалена. Информацията съобщи местната поли...

Алпинистът Боян Петров е изчезнал

https://petel.bg/Alpinistat--Boyan-Petrov-e-izcheznal__263378

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова, цитирана от Нова тв. Той е напра...

Запаленият автобус на "Хемус": Причината е техническа неизправност

https://petel.bg/Zapaleniyat-avtobus-na-Hemus--Prichinata-e-tehnicheska-neizpravnost__263379

Техническа неизправност е причината за инцидента с автобус, който се запали на магистрала "Хемус" в неделя следобед, съобщават от МВР, цит...

Онлайн магазини: Заливат ли ни с фалшиви стоки?

https://petel.bg/Onlayn-magazini--Zalivat-li-ni-s-falshivi-stoki-__263380

Още видео 10 хил. онлайн магазина са спрени от европейските правоохранителни органи заради фалшиви стоки. Българските власти също са учас...

"168 часа": Бащата и съпругата на Шумахер харчат в тандем богатството му от 1 милиард долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6848489

"168 часа": Бащата и съпругата на Шумахер харчат в тандем богатството му от 1 милиард долараПоне 200 млн. отидоха за медицинските грижи около 7-кратния световен шампион Семейството плати скъпо и за желанието си да държи настрана папараците и смахнатите почитатели на Пилето Всяка секунда от живота му беше внимателно разглеждана под микроскоп. Хората даваха мило и драго да са част от ежедневието му.

Путин встъпва официално в четвърти мандат като президент на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849872

Путин встъпва официално в четвърти мандат като президент на РусияВ Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт,

Путин встъпва отново в дъжност

http://www.transmedia.bg/2018/05/07/%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b2-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/

Владимир Путин встъпва отново в длъжност днес, след като положи клетва. Новоизбраният президент на Русия ще изпълнява тази длъжност за четвърти мандат.

След церемонията се очаква Путин да внесе в парламента състава на новия си кабинет.

Социологическите проучвания отчетоха 82% подкрепа за Путин в деня преди инаугурацията, а марката в чест на събитието влезе в обращение, съобщи ТАСС.

Два дни преди клетвата имаше протести в над 90 града в Русия с наслов „Той не ни е цар“, а опозиционният лидер Алексей Навални беше арестуван. Арести и силови полицейски действия спрямо протестиращите дадоха повод на ЕС да осъди случващото се.

 

 

Затварят за камиони над 12 тона пътя Варна - Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=373782

На 7 май, последният почивен ден след празниците за Гергьовден, от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от АПИ. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Гръцките власти задържаха българи, защото опитали да почетат Гоце Делчев

https://www.actualno.com/society/gryckite-vlasti-zadyrjaha-bylgari-zashtoto-opitali-da-pochetat-goce-delchev-news_673292.html

Има директива, това се случва винаги около 4 май. Това заяви собственикът на БГНЕС Любчо Нешков във връзка с инцидент, при който той беше задържан в Гърция. Нешков, заедно с още двама души, беше задържан при опит да отдаде почит на паметта на Гоце Делчев. Големият българин загива близо до гръцкия град Серес, като там има полуразрушен олтар. Журналистът бива задържан около 2 часа и половина, след като опитва да запали свещичка в памет на Гоце Делчев. Той е категоричен, че това е въпрос, който т

Германският президент притеснен от напрежението между Европа и Тръмп

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-prezident-pritesnen-ot-naprezhenieto-mezhdu-evropa-i-tramp-news278786.html

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от "съществените промени" в трансатлантическите отношения заради напрежението между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес.   В интервю за германската обществена телевизия А Ер Де Щайнмайер, бивш министър на външните работи от социалдемократическата партия, каза, че повод за тревогата му са не "някакви си дразнещи послания в Туитър", а еволюцията в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз.   "Новата американска администрация вече не ни смята за част от една световна общност, в която действаме заедно, а гледа по същество на света като арена, на която всеки трябва да намери своя собствен път", отбеляза той.   В тази обстановка германският президент каза, че страната му - най-голямата икономика в Европа, но отдавна защитавана от САЩ по линия на НАТО - трябва да "порасне" и да "поеме (своите) международни отговорности".   Щайнмайер оцени положително неотдавнашните посещения в САЩ на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Важно е, че Германия и Франция показаха своята привързаност към свободната търговия и запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма, аргументира се той, цитиран от ТАСС.   Германският президент припомни, че когато е подписвал сделката с Иран през 2015 г., тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери е допуснал, че може би е била избегната война, предаде Франс прес.   "Това е важен етап, тъй като не бива да забравяме какво би могло да се случи, ако това споразумение се провали и Близкият изток започне да се превъоръжава", подчерта Щайнмайер. Той предупреди, че регионът не може да "понесе още един конфликт".   Тръмп даде срок до 12 май за запълване на пропуските в иранското ядрено споразумение, като се закани, че в противен случай ще изтегли Съединените щати от договора.   Щайнмайер предупреди за заплахата от антисемитизма, предаде ДПА.   Това явление "унищожава (Германия) като дом за всички", аргументира се президентът. Той подчерта, че страната не бива да свиква със засиленото полицейско присъствие в синагогите.   През последните седмици Германия стана сцена на няколко антисемитски атаки, включително срещу мъж с еврейска шапчица в столицата Берлин, припомня ДПА   Щайнмайер предупреди и за все по-нарастващото разграничаване на руския президент Владимир Путин от Запада. Въпреки че Русия все повече се дефинира "посредством различията, а не сътрудничеството" с Европа, дипломацията трябва да търси нови "инициативи и възможности", за да води диалог, призова той, цитиран от Франс прес.

Германският президент притеснен т напрежението между Европа и Тръмп

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-prezident-pritesnen-t-naprezhenieto-mezhdu-evropa-i-tramp-news278786.html

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от "съществените промени" в трансатлантическите отношения заради напрежението между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес.   В интервю за германската обществена телевизия А Ер Де Щайнмайер, бивш министър на външните работи от социалдемократическата партия, каза, че повод за тревогата му са не "някакви си дразнещи послания в Туитър", а еволюцията в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз.   "Новата американска администрация вече не ни смята за част от една световна общност, в която действаме заедно, а гледа по същество на света като арена, на която всеки трябва да намери своя собствен път", отбеляза той.   В тази обстановка германският президент каза, че страната му - най-голямата икономика в Европа, но отдавна защитавана от САЩ по линия на НАТО - трябва да "порасне" и да "поеме (своите) международни отговорности".   Щайнмайер оцени положително неотдавнашните посещения в САЩ на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Важно е, че Германия и Франция показаха своята привързаност към свободната търговия и запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма, аргументира се той, цитиран от ТАСС.   Германският президент припомни, че когато е подписвал сделката с Иран през 2015 г., тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери е допуснал, че може би е била избегната война, предаде Франс прес.   "Това е важен етап, тъй като не бива да забравяме какво би могло да се случи, ако това споразумение се провали и Близкият изток започне да се превъоръжава", подчерта Щайнмайер. Той предупреди, че регионът не може да "понесе още един конфликт".   Тръмп даде срок до 12 май за запълване на пропуските в иранското ядрено споразумение, като се закани, че в противен случай ще изтегли Съединените щати от договора.   Щайнмайер предупреди за заплахата от антисемитизма, предаде ДПА.   Това явление "унищожава (Германия) като дом за всички", аргументира се президентът. Той подчерта, че страната не бива да свиква със засиленото полицейско присъствие в синагогите.   През последните седмици Германия стана сцена на няколко антисемитски атаки, включително срещу мъж с еврейска шапчица в столицата Берлин, припомня ДПА   Щайнмайер предупреди и за все по-нарастващото разграничаване на руския президент Владимир Путин от Запада. Въпреки че Русия все повече се дефинира "посредством различията, а не сътрудничеството" с Европа, дипломацията трябва да търси нови "инициативи и възможности", за да води диалог, призова той, цитиран от Франс прес.

Изчезна алпинистът Боян Петров

http://clubz.bg/67531-izchezna_alpinistyt_boqn_petrov

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). 

Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава. 

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая, съобщиха от МВнР.

Съпругата на алпиниста Радослава Ненова написа във фейсбук:

 

На пресконферения преди месец Петров обяви началото на нова експедиция от 10 април. Поредните върхове са част от проекта му "Българин на 14х8000". Т.е. - броят на всичките 8-хилядници, от които на алпиниста му оставаха да покори само още четири и така да стане първият българин, записал постижението. И едва 30-и в света.

Първи в плановете на Петров беше най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от кота 8000, който е изцяло в Тибет. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г., когато го изкачват Дойчин Василев и Карина Сълова.

В рамките на същата експедиции Боян Петров планираше да изкачи и най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м), откъм Тибет.

 

Цветан Соколов губи титлата на Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6849873

Цветан Соколов губи титлата на ИталияНай-изявеният ни волейболист в момента Цветан Соколов и неговият "Кучине Лубе" загубиха титлата на Италия. Досегашните шампиони бяха детронирани от "Сър Сейфти Перуджа", който грабна историчесто първо злато след 3:2 победи във финалната серия. Възпитаниците на Лоренцо Бернарди се наложиха с 3:0 като домакини в решителния пети мач и хвърлиха в

КЗЛД: Копие от лична карта не би следвало да се събира

http://www.cross.bg/danni-reglamenta-samo-1574185.html

/КРОСС/ Според новото законодателство публични и частни лица и предприятия имат ограничено право да изискват достъп до ЕГН, лични документи и други лични данни. Европейският регламент ще влезе в сила независимо от това дали ще има нов Закон за личните данни, или не, обясни по БНТ председателят на Комисията за личните данни Венцислав Караджов. В регламента държавите членки, съобразно законодателството си, могат да предвидят някои допълнителни изяснения за прилагането на регламента. Въведени са правила да ограничат публичния и частния сектор да обработват ЕГН тогава, когато не е необходимо и законът не го изисква, допълни той. "ЕГН-то е уникален идентификатор. Той се дава не само на българските граждани, но и на чужденци, които получат българско гражданство и на мигранти, които получат статут на убежище. Целта му е да идентифицира физическите лица. Въпросът тук е да не се използва прекалено широко, когато няма необходимост от идентификация с ЕГН." Като пример той посочи интернет търговците, на които не им трябва ЕГН, а само адрес. Фирмите са предпочитали да събират възможно най-много информация, без да е ясно за какво им е необходима.    

Георги Коритаров и Евгени Петров за журналистическата солидарност и казуса с Поглед.инфо

http://pogled.info/bulgarski/georgi-koritarov-i-evgeni-petrov-za-zhurnalisticheskata-solidarnost-i-kazusa-s-pogled-info.94331

/Поглед.инфо/ Възможна ли е и какво означава в съвременните условия журналистическа солидарност срещу цензурата? Според госта на Георги Коритаров в предаването „Свободна зона“ главният редактор на електронния вестник vevesti. bg Евгени Петров в България не може да се говори за такава солидарност. Какво развитие да очакваме на казуса със заведения иск за голяма сума от двама лидери на БСП към левия сайт Поглед Инфо и защо няма реакция от издатели и журналисти? Остава да видим каква реакция ще има и самата БСП, ако въобще реагира по някакъв начин. И двамата журналисти смятат, че тази тема трябва да продължи да вълнува не само журналистите, но и цялото общество. /ВИДЕО/

Шок за клиентите: Млада сервитьорка припадна в “Nice Place” в Благоевград, свлече се пред…

http://regiona.bg/%d1%88%d0%be%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%82%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80/

30- годишна сервитьорка припадна в кухнята на централно заведение в Благоевград. Росица Крумова се почувствала зле по време на работа и се свлече пред погледите на колегите си в кухнята на заведение „Nice Place”,  което се намира на централна пешеходна улица в града.

Това се случи вчера вечерта, около 22:00 часа. От персонала сигнализираха на телефон 112. Екип на Спешна помощ пристигна на мястото след броени минути и транспортираха младото момиче до болницата.

Клиенти на заведението се изплашиха при пристигането на линейката. Те предполагаха, че е възможно на момичето да му е станало лошо от преумора и затова е припаднало. Потърсена за коментар салонната управителка на “Nice Place” Снежана Христова обясни, че сервитьорката Роси Крумова от Разлог работи от два,три дни в заведението и се справяла добре.

„Момичето работи при нас от съвсем скоро. Подала е документи, както и медицинско свидетелство. Сервитьорите при нас работят на 8 часов работен ден и това не е причината за припадъка. Аз вчера не бях на работа и не знаех какво се случило. Днес разбрах за инцидента. Роси си имаше проблеми от битов характер и съвсем възможно е напрежението да ѝ е дошло в повече“, коментира салонната управителка.

Материалът Шок за клиентите: Млада сервитьорка припадна в “Nice Place” в Благоевград, свлече се пред… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ФБР: 221 души са загинали в САЩ при стрелби на обществени места

http://www.mediapool.bg/fbr-221-dushi-sa-zaginali-v-sasht-pri-strelbi-na-obshtestveni-mesta-news278785.html

221 души са загинали в САЩ през 2016-2017 г. при стрелби на обществени места. Това се казва в доклад на ФБР., цитиран от БГНЕС.   В него се посочва, че при 50 случая на преднамерено използване на огнестрелно оръжие в 21 щата са ранени още 722 души.   В статистиката ФБР не е включило самите стрелци.   В тези цифри не се включват загиналите и ранените при стрелби с участието на банди и наркотърговци, както и инцидентите с невнимателно боравене на оръжие.

Вземате често аспирин - повишава се риска от развитие на меланом

https://www.actualno.com/health/vzemate-chesto-aspirin-povishava-se-riska-ot-razvitie-na-melanom-news_673290.html

Учени установиха, че ежедневният прием на аспирин двукратно увеличава риска от развитието на меланом при мъжете, съобщава порталът Science Daily, цитиран от БГНЕС. Изследователите са използвали данните на почти 200 000 души на възраст от 18 до 89 години, на които никога не е бил откриван меланом. От тях е извадена групата на тези, които са пили аспирин ежедневно в течение на година и повече с период на последващо наблюдение не по-малко от пет години. Установено е, че при мъжете, които са прием

Хавайският вулкан Килауеа разруши 31 къщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849867

Хавайският вулкан Килауеа разруши 31 къщиПотоците лава, разтопена скална маса и отровни газове от вулкана Килауеа разрушиха 31 къщи на остров Хавай, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти в едноименния щат на САЩ. Вулканът бълва лава на височина от над 61 метра, предава БТА. Над 1700 човека бяха евакуирани. Възможно е част от тях да не могат да се върнат по домовете

Лондон се надява да успокои Тръмп за ядрената сделка с Иран

http://www.mediapool.bg/london-se-nadyava-da-uspokoi-tramp-za-yadrenata-sdelka-s-iran-news278784.html

Великобритания се надява да успокои безпокойствата на президента на САЩ Доналд Тръмп във връзка с международното споразумение за иранската ядрена програма, каза британският посланик във Вашингтон Ким Дарък, цитиран от Асошиейтед прес.   Дарък изрази увереност, че все още е възможно Тръмп да бъде убеден да не изтегля Съединените щати от сделката.   Американският президент даде срок до 12 май за запълване на пропуските в иранското ядрено споразумение. Той заплаши, че в противен случай ще изтегли Съединените щати от договора. Британският министър на външните работи Борис Джонсън е на посещение във Вашингтон. По-миналата седмица френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел посетиха Тръмп в опит да го убедят да не изважда САЩ от споразумението.   Съединените щати и трите европейски сили са страни по сделката с Иран, заедно с Русия и Китай.    Вчера иранският президент Хасан Рохани предупреди Тръмп, че ще има тежки последици, ако изтегли САЩ от споразумението.   В статия, публикувана във вестник "Ню Йорк таймс", британският външен министър уверява, че сделката има най-малко минуси от всички възможни варианти. Споразумението има слабости, признава той, но изразява убеденост, че те може да бъдат поправени.   Председателят на комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ също призова президента да не изтегля страната от иранската ядрена сделка и да даде на европейците повече време, за да отговорят на неговите безпокойства.    "Така че може би най-добрият вариант е (Тръмп) да отложи още малко крайния срок", каза Мак Торнбъри, републиканец от щата Тексас, по телевизия Фокс нюз.

Ловешката болница отново плаши с протест

http://www.cross.bg/bolnitzata-protest-otnovo-1574184.html

/КРОСС/ Лекари от болницата в Ловеч излизат на протест в понеделник и възнамеряват да блокират пътя София-Варна. Плащанията на медиците отново се бавят, затварят се още отделения. Служителите на болницата разпространиха отворено писмо до премиера и ресорния министър и настояват за яснота около бъдещето на лечебното заведение.  

Няма връзка с алпиниста Боян Петров при опита му за изкачване на Шиша Пангма

http://www.barometar.net/90909/

Започнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който на 10 април замина за Тибет, където по план трябва да атакува най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Това съобщи Министерството на външните работи, но без да назовава името на българина, в отговор на запитване на „Дневник“ на 6 май вечерта след като унгарски алпинист, чиято експедиция също […]

Хавайският вулкан Килауеа изригна отново

http://www.cross.bg/dyshi-vylkan-izrigna-1574183.html

/КРОСС/ 31 къщи са разрушени от хавайския вулкан Килауеа, който изригна отново през последните часове. Над 1700 души са евакуирани. Вулканът бълва лава на височина от над 60 метра. Около 240 души прекараха изминалата нощ в подслони. Повечето получиха разрешение да се върнат за минути до домовете си, за да приберат свои домашни любимци, лекарства и документи. Учените предсказват още седмици и дори месеци вулканична активност и земетресения.    

Стратегия за запазване на статуквото

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/07/3170476_strategiia_za_zapazvane_na_statukvoto/?ref=rss


На съвместно заседание на Общото събрание и Събранието на академиците и член-кореспондентите ръководството на БАН представи "Стратегия за развитие на БАН до 2030 г". Проектът не е предоставен за публично обсъждане. Такава стратегия не би могла да бъде изпълнена без съдействие на държавата и обществото. Проектът би трябвало да бъде на разположение за публично обсъждане и след съгласуване със Съвета на настоятелите да бъде приет от Общото събрание.<br /><br...

7 май - Ден на радиото и телевизията

http://www.moreto.net/novini.php?n=373779

Денят на радиото и телевизията е професионален празник в Русия и България. Чества се в Русия като Ден на радиото и в България като Ден на радиото и телевизията. Отбелязва се на днешния ден, 7 май. През 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/alpinistyt-boian-petrov-e-v-neizvestnost-ot-niakolko-dni-2095378

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се влошило.
 

Ердоган обяви програмата си за предстоящите избори

https://www.actualno.com/europe/erdogan-objavi-programata-si-za-predstojashtite-izbori-news_673277.html

Лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, обяви своята програма за предстоящите президентски и парламентарни избори на 24 юни, обещавайки да засили „социалната справедливост“ във всяка сфера на живота, пише турският вестник Hurriyet, предаде "Фокус". „Нашият приоритет ще бъде да установим институционалната структура на справедливост и по този начин да установим социална справедливост

Варненската полиция нащрек в последния почивен ден

http://varnautre.bg/2018/05/07/80895/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d1%89%d1%80%d0%b5%d0%ba-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd

Съвети за безпроблемно пътуване Във връзка с последния почивен ден „Пътна полиция” при ОДМВР – Варна ще осигури засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на Варна. Въвежда се забрана за движение на товарни превозни средства днес от 14:00 до 20:00 часа. В града има засилени полицейски проверки за употреба на […]

Ислямистка партия обяви победа на местните избори в Тунис

http://www.mediapool.bg/islyamistka-partiya-obyavi-pobeda-na-mestnite-izbori-v-tunis-news278783.html

Ислямистката партия Ан Нахда (Възраждане) обяви победа на произведените вчера исторически първи местни избори в Тунис след революцията от 2011 г., поставила началото на т. нар. Арабска пролет, съобщи Ройтерс.   Агенцията определя вота като ключов етап от демократичния преход в страната, помрачен от икономически разочарования.   След като избирателните секции затвориха в 18 ч. (20 ч. българско време) високопоставен представител на Ан Нахда каза пред Ройтерс, че ислямистката партия води с повече от 5 процента пред основния си съперник, светската формация Нидаа Тунес (Призив за Тунис). Той се позова на паралелно преброяване на гласовете от страна на Ан Нахда.   Представител на Нидаа Тунес каза, че неговата партия вероятно изостава с между 3 и 5 процента.   Двете формации управляват заедно в Тунис в правителство на националното единство.   Страната е давана за пример като единствения успех на Арабската пролет, тъй като управлявалият в продължение на десетилетия авторитарен президент Зин ал Абидин бен Али бе свален без сериозно насилие. Ентусиазмът за демократични промени обаче отдавна отстъпи място на гнева от все така ниския стандарт на живот, който накара мнозина тунизийци да предприемат рискованото пътуване по море до Европа или да се обърнат към радикалния ислям, отбелязва Ройтерс.  

Техническа неизправност запали украинския автобус на "Тракия"

http://www.cross.bg/avtobys-pozhara-tehnicheska-1574181.html

/КРОСС/ Техническа неизправност е причината за вчерашния инцидент с автобус на автомагистрала "Тракия". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Туристически автобус се запали на магистралата на 5-и км след изхода на София, в посока Варна, около 15 ч. вчера. Няма пострадали сред 24-мата пътници. Шофьорът на автобуса е загасил пожара, а водачи на преминаващи автомобили и служители на близка бензиностанция са му помогнали. Заради пожара бензиностанцията остана затворена цели 3 часа от съображения за сигурност. Автобусът е украински. В него са пътували художници, които се връщали от пленер на остров Тасос.  

Двама младежи ранени с огнестрелно оръжие посред бял ден в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6849862

Двама младежи ранени с огнестрелно оръжие посред бял ден в ЛондонДве момчета на 12 и 15 години са били ранени с огнестрелно оръжие днес посред бял ден в Лондон, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Двамата тийнейджъри са пострадали на две различни места в община Хароу, в северозападната част на британската столица. 12-годишното момче е откарано в болница, а състоянието на 15-годишния юноша все още се

Лек земетръс на границата с Македония

https://frognews.bg/novini/lek-zemetras-granitsata-makedoniia.html

Слаб трус е регистриран в Македония в близост до границата с България, показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН).

Започва ремонтът на ул. "Граф Игнатиев"

https://www.actualno.com/sofia/zapochva-remontyt-na-ul-graf-ignatiev-news_673289.html

От 07.05.2018 година до 09.06.2018 година се въвеждат промени в организацията на движение в центъра на София заради ремонт на ул. "Граф Игнатиев". Забранява се влизането на пътни превозни средства /ППС/ по южната половина от пътното платно на ул. „Алабин”, в участъка от бул. „Витоша” до ул. „Граф Игнатиев”. Движението на ППС ще се извършва в една пътна лента, в посока от ул. „Цар Калоян” към бул. &bdqu

Очакват се бури и градушки

http://www.mediapool.bg/ochakvat-se-buri-i-gradushki-news278782.html

В понеделник на много места в страната се очакват обилни дъждове и градушки. По-значителни като количества ще са валежите в западната половина от страната- 20-25 л/кв.м, съобщи бТВ.   Жълт код за обилни валежи и бури е обявен за 13 области на страната.   До края на седмицата времето ще остане неустойчиво. През повечето дни ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. Очакват се и градушки.   Най-голяма вероятност за по-интензивни и значителни по количество валежи има в четвъртък, на места, главно в Западна и Централна България. Временно затихване на явленията, в повечето райони, ще има след полунощ и в ранните сутрешни часове, когато и облачността временно ще се разкъсва. Вятърът ще се задържи предимно от североизток, слаб до умерен; във вторник за кратко ще бъде от северозапад.   Преобладаващите максимални температури ще са между 20° и 25°, малко по-високи в сряда. Минималните ще са най-често между 10° и 15°.

Калифорния стана петата икономика в света

http://www.mediapool.bg/kaliforniya-stana-petata-ikonomika-v-sveta-news278781.html

Икономиката на Калифорния стана петата най-голяма света, задминавайки тази на Обединеното кралство, съобщи АП, като се позова на нови данни на американските федерални власти.   БВП на Калифорния е нараснал с 127 млрд. долара от 2016 г. до 2017 г. и е превишил 2.7 трлн. долара, показват данните. През това време британската икономика се е свила, изчислено в американски долари, като това се дължи отчасти на вариациите на обменния валутен курс.   В Калифорния живеят 40 милиона души. Там се намира технологичният хъб Силициева долина и световната столица на шоубизнеса Холивуд.   Всички икономически сектори, с изключение на селското стопанство, са допринесли за повишаването на БВП на Калифорния, казва Ирена Асмундсон, главен икономист в калифорнийския департамент на финансите. Финансовите услуги и секторът на недвижимите имоти имат принос в растежа с 26 млрд. долара, следвани от сектора на информационни технологии с 20 млрд. долара и на производството с 10 млрд. долара   Калифорния бе петата икономика в света и през 2002 г., но после падна до 10-о място през 2012 г. след финансовата криза. Оттогава в щата се откриха 2 млн. нови работни места, а нейният БВП нарасна с 700 млрд. долара.     Преди Калифорния петте най-големи икономики в света са САЩ, Китай, Япония и Германия.

Трима в Лондон поляти с токсично вещество

https://frognews.bg/novini/trima-london-poliati-toksichno-veshtestvo.html

Трима души са хоспитализирани в Лондон, след като върху тях е плиснато неизвестно токсично вещество, предадоха информационните агенции.

Медиците от ловешката болница на пореден протест

https://offnews.bg//obshtestvo/meditcite-ot-loveshkata-bolnitca-na-poreden-protest-680081.html

Медиците от ловешката болница излизат отново на протест, заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на лечебното заведение.

В знак на недоволство в 17 часа те планират да блокират движението по главния път София - Варна, в района на пътен възел Абланица край Ловеч, съобщи БНР. Работещите в ловешката болница получиха в петък януарските си заплати.

Медиците обаче настояват за трайно решаване на проблема с изплащането на заплатите им и излизането на лечебното заведение от тежкото финансово състояние.

Днешният протест на ловешките медици ще бъде подкрепен от таксиметрови шофьори и жители на града.

Днес е Международният ден на радиото и телевизията

http://varnautre.bg/2018/05/07/80891/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b8

На този ден през 1895 г. Александър Попов представя уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник

Паркирането в част от центъра на Варна ще е забранено заради поставяне на маркировка за синя зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=373772

Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните 8-ми и 9-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Бдин“, „Драган Цанков“, „Фр. Шопен“, „Драгоман“ и „Шейново“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

Започна ремонтът в центъра на София

http://www.mediapool.bg/zapochna-remontat-v-tsentara-na-sofiya-news278780.html

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" започна в понеделник и се очаква да продължи цяло лято. Това ще доведе до промени в организацията на движението в района, където поетапно ще се подменят трамвайните релси, настилката и водопроводът.    Улица "Граф Игнатиев" ще бъде изцяло пешеходна зона, ще се ремонтират и площадите по нейното протежение. Зеленчуковият пазар ще бъде премахнат, но книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде осъвременен.    Заради реконструкцията трамваите по "Граф Игнатиев" ще спрат. Трамвай 18 въобще няма да се движи. Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия под номер 10, чиито маршрут ще покрива територии, обслужвани от самостоятелните линии. Тя ще се движи от жк. "Западен парк" по маршрута на трамвай 10 до бул. "Витоша", ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. "Илиянци".   Ремонтът трябва да завърши в средата на октомври, каза заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев пред БНР.   Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади се прави от фирмата "Джи Пи Груп", а стойността на проекта е над 24 млн. лева.   Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че юа забавяне в изпълнението се предвиждат санкции от по 240 000 лева на ден. За некачествена работа глобите са до 5% от стойността на договора. Всички дефекти, появили се в гаранционния срок от 8 години, трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя.   Същата компания прави и ремонта пред НДК, където няколко месеца след приключването на работата се появиха дефекти - част от плочките са надигнаха.

Валежи и гръмотевични бури днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6849856

Валежи и гръмотевични бури днесДнес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в часовете след обяд и преди полунощ. Максимални температури - между 21 и 26 градуса по Целзий, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките. На много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури.

Кабинетът „Борисов” 3 – за честите скандали, измъкването и напрежението с президента

https://petel.bg/Kabinetat----Borisov----3-----za-chestite-skandali--izmakvaneto-i-naprezhenieto-s-prezidenta__263372

Скандалите през първата година от мандата на кабинета „Борисов” 3 бяха много и избухваха често. Прави впечатление, че премиерът се научи ...

От какво трябва да се откаже Меган Маркъл на 19 май?

https://petel.bg/Ot-kakvo-tryabva-da-se-otkazhe-Megan-Markal-na-19-may--__263373

Етикетът и протоколът е много важен за британското кралско семейство. А когато Мегън Маркъл стане част от него на 19 май, тя ще трябва да сп...

Музикален дует, който подпали социалните мрежи: Волен Сидеров и Гери-Никол (Видео)

https://petel.bg/Muzikalen-duet--koyto-podpali-sotsialnite-mrezhi--Volen-Siderov-i-Geri-Nikol--Video-__263374

Уникален и неподозиран дует стана новият хит в социалните мрежи.   Във видео, което обикаля фейсбук и събира много реакции и коментари, с...

Жената на Маги Халваджиян побесня в социалната мрежа, скочи на провинциалистите!

https://petel.bg/ZHenata-na-Magi-Halvadzhiyan-pobesnya-v-sotsialnata-mrezha--skochi-na-provintsialistite--__263375

Жената на Маги Халваджиян - Кремена, пусна много гневен пост в социалната мрежа. Причината - боклуци, зарязани при Националната Библиотека...

От последните минути! Блъснаха пешеходец на "Ломско шосе"

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Blasnaha-peshehodets-na-Lomsko-shose-__263376

Пешеходец е блъснат на бул. „Ломско шосе“ след метростанция „Надежда“ в посока Костинброд, съобщава "Фокус". За момента не се знае какво е състоянието му.  Очаквайте подробности!   

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване