Мистериозен инцидент! Намериха такси по таван в храсталаци

http://www.struma.com/sinya-lampa/misteriozen-incident-nameriha-taksi-po-tavan-v-hrastalaci_134096/

Мистериозна катастрофа е станала във Врачанско. Такси се е обърнало по таван в храсталаци край село Оходен, но в колата няма никого.

Не е ясно кога е станал тежкия инцидент.Mинаващи по натовареното шосе шофьори забелязали преобърнатата жълта кола и подали сигнал в полицията.

Екип от униформени в момента е на местопроизшествието и разследва мистериозната катастрофа.

Към момента е известно, че таксиметровата кола „Хюндай“ се движела в посока Враца. По...

Продължава

Варна се включва в Международния ден на предизвикателството

http://www.moreto.net/novini.php?n=373960

Варна се включва в Международния ден на предизвикателството, научи Moreto.net. Инициативите започват на 13-ти май, неделя от 10 ч. на площад „Независимост”, където ще бъде даден и старта на Международния лекоатлетически маратон „Варна – 2018“.

Цветанов: ГЕРБ категорично няма да подкрепи законопроекта на Симеонов за пушенето на закрито

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855795

Цветанов: ГЕРБ категорично няма да подкрепи законопроекта на Симеонов за пушенето на закритоГЕРБ категорично няма да подкрепи законопроекта за тютюпушенето на закрито. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента след обсъждане на законопроекта с вицепремиера Валери Симеонов. Цветанов допълни, че само преди 6 години са били вносители на закона,

Серенада от абитуриенти за кмет и учители в Симитли

http://www.struma.com/obshtestvo/serenada-ot-abiturienti-za-kmet-i-uchiteli-v-simitli_134095/

Абитуриентите на Симитли сюрпризираха кмета на общината Апостол Апостолов и учителите си с традиционната си серенада. Вечерта в деня, в който младите надежди чуха последния училищен звънец, изненадаха кмета и своите преподаватели, като седнаха на обща трапеза като равни.

Абитуриентите изказаха своето благодаря за грижите, които полагат Апостолов и екипа му за децата и младежите в общината, за доброто отношение и приятелския диалог. Обиколката започна от дома на общинския кмет, който...

Продължава

Когато дори журналистите защитават съдийка от... "журналистите"

http://clubz.bg/67672-kogato_dori_jurnalistite_zashtitavat_sydijka_ot_jurnalistite

"AEЖ-България изразява своето притеснение от целенасочената медийна кампания, водена от интернет сайта ПИК срещу съдия Силвия Хазърбасанова...

... Не е защитен и от персонална критика и представителят на публичната власт - бил той и магистрат, ако неговата личност  - професионална биография, професионални и лични обвързаности, кариерно израстване и т.н. има отношение към коментираните факти.

Серията от публикации в сайта ПИК, който е страна загубила делото, ярко се отдалечава от тези стандарти."

Това са части от позицията на Асоциация на европейските журналисти-България по повод скандала с нестихващите нападки в сайта "Пик" срещу съдийка от СРС, постановила осъдително решение срещу тях на първа инстанция.

Както Клуб Z писа, атаката срещу съдия Хазърбасанова - подкрепена по впечатляващ начин и от двамата "патриоти" вицепремиери, избрали именно престижната трибуна на "Пик" - идва, след като тя се произнесе на първа инстанция по дело на Емил Джасим срещу т. нар. медия, в която го наричат "леке" и какво ли още не.

Това предизвика небивала реакция от Софийския районен съд, очаквана от Съюза на съдиите в България и... мълчание засега от ВСС, който още се чуди как да реагира. Не помогнаха и напомнянията на членове на Съвета, че представители на изпълнителната власт подкрепят с видимо одобрителни интервюта писанията в "Пик", които наричат съдийката "същество" и защитават тезата - защо се пише срещу прокуратурата, когато "най-големите негодници са се спотаили" сред съдиите.

Атанаска Дишева от ВСС ясно каза във вторник, че трябва да се държи и сметка - дали при такъв натиск не се "указва" на съдийката как следва да решава бъдещи дела на този ответник и на втората инстанция - може ли да издържи подобно нещо...

Затова пък Асоциацията на европейските журналисти-България показателно защитава не това, което според представите трябва да са "журналисти", а съдийката, обект на канонадата, която е знаково позната в "кафявия" спектър. Като се напомня за пореден път, че няма нито един факт, изнесен от т. нар. медия.

"В нито една от публикациите не се критикуват аргументите на съда по фактите и правото, а се правят лични нападки към съдията, без да се привеждат каквито и да било аргументи, които биха поставили под съмнение нейното вътрешно убеждение", пишат те.

Ето и цялата позиция на АЕЖ:

Личните нападки не могат да заместят фактите в критиката на съдебни решения

"AEЖ-България изразява своето притеснение от целенасочената медийна кампания, водена от интернет сайта ПИК срещу съдия Силвия Хазърбасанова.

Серията от публикации, продължаваща вече втора седмица, е провокирана от постановено от съдия Хазърбасанова решение срещу въпросния сайт.

Съдебните решения, както и всеки акт на публичната власт, не са и не бива да бъдат защитени от критики. Нещо повече - медиите имат дълг да насочат общественото внимание всеки път, когато властта - съдебна, изпълнителна и законодателна действа противоречиво. Тези критики обаче трябва да са аргументирани и съобразени с правилата на журналистическата етика и професионални стандарти.

Не е защитен и от персонална критика и представителят на публичната власт - бил той и магистрат, ако неговата личност  - професионална биография, професионални и лични обвързаности, кариерно израстване и т.н. има отношение към коментираните факти.

Серията от публикации в сайта ПИК, който е страна загубила делото, ярко се отдалечава от тези стандарти. В нито една от публикациите не се критикуват аргументите на съда по фактите и правото, а се правят лични нападки към съдията, без да се привеждат каквито и да било аргументи, които биха поставили под съмнение нейното вътрешно убеждение.

Неведнъж АЕЖ-България е отбелязвала в свои позиции, че търсенето на възмездие по съдебен път срещу публикации е легитимно и гарантирано право на всеки. В същото време АЕЖ-България следи дела срещу журналисти особено в случаите, когато има съмнения, че упражняването на това право може да се превърне в инструмент за сплашване и цензура."

Прокуратурата обяви каква колосална сума са източили аферистите от Здравната каса в Пловдив

https://petel.bg/Prokuraturata-obyavi-kakva-kolosalna-suma-sa-iztochili-aferistite-ot-Zdravnata-kasa-v-Plovdiv__263898

За една година арестуваните служители на Здравната каса в Пловдив - Иван Деспотов и Владимир Манев, са източили милион и 100 000 лева. Това ст...

Предстои нов мащабен ремонт във Варна, почват реконструкцията на театралната сцена „Филиал“

https://petel.bg/Predstoi-nov-mashhaben-remont-vav-Varna--pochvat-rekonstruktsiyata-na-teatralnata-stsena----Filial---__263899

Сградата на театралната сцена „Филиал“ до часовниковата кула във Варна очаква разрешение за строеж от гл. архитект на Варна и решение от...

Полицаи откриха скрита зад трафопост пушка

https://petel.bg/Politsai-otkriha-skrita-zad-trafopost-pushka__263900

Снимка МВР Полицията е открила пушка, скрита зад трафопост в Монтана, съобщиха от областната дирекция на МВР. Вчера около 16.30 часа сле...

Случи се най-чаканата среща в крими средите между Митьо Очите и Божо Кравата

https://petel.bg/Sluchi-se-nay-chakanata-sreshha-v-krimi-sredite-mezhdu-Mito-Ochite-i-Bozho-Kravata__263901

Снимка Флагман.бг Димитър Желязков-Митьо Очите се яви като свидетел в делото срещу групата на Божидар Кузманов-Божо Кравата. Двамата се ...

Феноменът "Стив" слезе далеч на юг

https://dnes.dir.bg/novini/fenomenat-stiv-sleze-dalech-na-yug

След силните слънчеви бури вчера, рядък вид полярно сияние беше наблюдавано в САЩ

Годишно събиране на български бизнеси и организации в Мичиган

http://www.eurochicago.com/2018/05/bg-biznes-2/

Nessie Foods има удоволствието да Ви покани на първото годишно събиране на български бизнеси и организации в Мичиган. Целта на събитието е да се създадат връзки, запознанства и взаимоотношения, улесняващи нашите сънародници, живеещи в щата.

Русия достави С-400 на Китай

https://www.vesti.bg/sviat/azia/rusiia-dostavi-s-400-na-kitaj-6082142

С пристигането и на третия кораб Пекин вече разполага с напълно окомплектован откъм оръжие ракетен полк

СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ каза „Не на агресията, да на спорта“ в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/suiche-sv-kliment-ohridski-kaza-ne-na-agresiyata-da-na_134094/

СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ се включи в спортен празник под надслов „Не на агресията, да на спорта!“. Събитието се проведе в Благоевград с ученици от начален курс. Гости на празника бяха представители на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Благоевград и футболисти от ФК „Пирин“.

Секретарят на МКБППМН поздрави малките спортисти и връчи награди – топки на всички класове, взели участие в...

Продължава

"Балкани": Тровят диви животни в Рила. Опасно е и за хората

https://dnes.dir.bg/krimi/trovyat-divi-zhivotni-v-rila-alarmirat-ot-balkani

Природозащитниците сигнализирали институциите, но само част от тях се отзовали на сигнала

Здраво дерби между пушачи и непушачи в Симитли, навръх кметския рожден ден

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%b2/

Със 7:4 победи отборът на кмета – рожденик Апостол Апостолов в традиционния за община Симитли демонстрационен мач непушачи-пушачи. Резултатът откри кметът на общината Апостол Апостолов минути след началото въпреки контузията, която има. Той не устоя да не участва в мача в негова чест.

Апостолов се разписа с 3 попадения, а в неговият отбор на непушачите бяха кметовете на село Полето Иван Манчев, село Черниче Георги Стефанов, на Сушица Георги Митрев, на Полена Веселин Топузов, на Брежани Благой Стефанов.

В началото на втората част на мача, кметът Апостолов се включи в игра като вратар на своя отбор, като спаси няколко положения на „противника“. Отборът на пушачите бе воден от зам. – кмета Юлиан Мишев, а негови съотборници бяха секретарят на община Симитли Кирил Младенов, Спас Стоименов, Веселин Димитров, Ивайло Гиздов, Петър Джибирски, Венцислав Методиев от общинска администрация. Непушачите победиха в традиционната епична битка, водена всяка година на рождения ден на Апостол Апостолов.

Материалът Здраво дерби между пушачи и непушачи в Симитли, навръх кметския рожден ден е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Камион се преобърна край „Копяновец“ по пътя Е79

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kamion-se-preobyrna-kraj-kopianovec-po-pytia-e79-2096079

Камион се е преобърнал в района на местността "Копяновец" по пътя Е79, информира МВР. Сигналът за инцидента е подаден след 11 часа. Няма пострадали.

Как са се предпазвали от бременност преди 100 години? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-sa-se-predpazvali-ot-bremennost-predi-100-godini-video-2096060

В миналото жените от цял свят са използвали тайни, предавани от поколение на поколение, народни вярвания, магии, фолклорни традиции и какви ли не други странни за съвременната жена похвати, за да се предпазят от забременяване.

104-годишен учен избра да сложи край на живота си с евтаназия (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/104-godishen-uchen-izbra-da-slozhi-kraj-na-zhivota-si-s-evtanaziia-snimkivideo-2096090

104-годишният австралийски учен Дейвид Гудъл реши да сложи край на живота си чрез евтаназия в болница в Базел. По време на евтаназията, на която присъствали и журналисти, Гудъл е изпял няколко такта от Деветата симфония на Бетовен "Ода на р

Джокович: Никой не ме принуждава да играя тенис

https://offnews.bg//tenis/dzhokovich-nikoj-ne-me-prinuzhdava-da-igraia-tenis-680307.html

Бившият номер 1 в световната ранглиста Новак Джокович продължава да изпитва сериозни трудности да се завърне към топнивото си, а поредното разочарование беше ранното отпадане в Мадрид след поражение от Кайл Едмънд с 6:3, 2:6, 6:3.

"Очевидно съм разочарован, че загубих този мач. Но мога да бъда доволен от прогреса относно нивото на моя тенис. Има неща, които очевидно не се получават добре за мен.

Но трябва да продължа да работя върху тях и да се моля, и да се надявам, че играта ми ще става по-добра, ще ставам по-добър с течение на мачовете. Особено на големи турнири срещу качествени играчи, трябва да прогресираш. Опитах, но очевидно не се получи. Дано се получи следващия път.

Не играх много мачове, но все пак играх срещу двама трудни съперници, трудни мачове. Има позитиви, които мога да извлека, макар да съм разочарован от ранното отпадане.

Не е дошъл краят на света. Играя този спорт от много години и съм имал много успехи. Винаги се опитвам да си напомням това и да бъда благодарен. В същото време, никой не ме принуждава да играя тенис.

Правя го, защото ми харесва. Искам да го правя. Щастливец съм поради този факт и именно от там идва силата ми. Докато продължавам да обичам спорта, ще продължавам да играя. Това е всичко", каза Джокович.

Uber търси градове за тестване на въздушните си таксита

https://www.investor.bg/harduer/459/a/uber-tyrsi-gradove-za-testvane-na-vyzdushnite-si-taksita-260815/

Търсят се градове извън САЩ с население над 2 млн. души, разпръснати квартали и летище на поне час от центъра

Футболистът от Гоце Делчев Славчо Шоколаров отпразнува победата над Левски заедно с половинката си Кристина

http://www.struma.com/sport/futbolistut-ot-goce-delchev-slavcho-shokolarov-otpraznuva-pobedata-nad-levski_134093/

Полузащитникът от Гоце Делчев С. Шоколаров вдигна купата на България, след като вчера Славия победи Левски с 4:2 след дузпи.

Той не скри емоциите си и сподели радостта си заедно с красивата си половинка Кристина, която през цялото време стискаше палци на съпруга си..

Ето какво коментира футболистът минути след голямата победа:

"Ако не вярваш в нещо, няма как да постигнеш успехи. Ние вярвахме, че имаме сили да спечелим купата и се раздадохме. Борихме се до край, а...

Продължава

Сър Алекс Фъргюсън е изписан от интензивното отделение

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/10/3176549_sur_aleks_furgjusun_e_izpisan_ot_intenzivnoto_otdelenie/?ref=rss


Четири дни след спешната операция, която претърпя заради кръвоизлив в мозъка, сър Алекс Фъргюсън е бил изписан от интензивното отделение на Кралската болница в Салфорд, предаде Би Би Си. 76-годишният шотландец беше приет по спешност, след като се почувства зле и беше опериран незабавно.<br /><br />Фъргюсън беше в медикаментозна кома от началото на седмицата, но състоянието му се е подобрило значително.<br /><br />&quot;Сър Алекс е изписан от интензивното отделение и...

Пекин: Няма да променим позицията си в търговските преговори със САЩ

https://www.investor.bg/aziia/336/a/pekin-niama-da-promenim-poziciiata-si-v-tyrgovskite-pregovori-sys-sasht-260822/

Вашингтон трябва да се откаже от заплахите си, заяви говорителят на китайското търговско министерство

ЧЕЗ ще проведе поредица от мобилни приемни в Западна България

https://frognews.bg/novini/chez-shte-provede-poreditsa-mobilni-priemni-zapadna-balgariia.html

ЧЕЗ организира поредица от мобилни приемни за битови и бизнес клиенти в Западна България. Приемните се осъществяват със съдействието на партньорската организация „Изипей“. Инициативата има за цел да подобри обслужването на потребителите в по-малките населени места.

10 май е професионален празник на химика

http://www.moreto.net/novini.php?n=373963

10 май е професионален празник на химика. Той е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Химията е една от най-древните науки. Първите философски опити за обяснение на някои явления започват в Древна Гърция.

Катастрофа пред паркинга на „Пулс“! БМВ се свлече по наклона и се заби в такси

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d0%bb%d1%81-%d0%b1%d0%bc%d0%b2/

Нелеп инцидент се случи днес преди около половин час на паркинг на болница „Пулс“ в Благоевград. БМВ Х3 падна на улицата и се удари в паркирана таксиметрова кола.

Паркингът на болницата е с лек наклон и няма заграждения, а под него е пешеходният тротоар и улицата. За късмет през този момент е нямало преминаващи пешеходци. Това не се случва за първи път на това място и е крайно време паркинга да има преграда, за да се предотвратят бъдещи подобни инциденти.

Материалът Катастрофа пред паркинга на „Пулс“! БМВ се свлече по наклона и се заби в такси е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Русия е обезпокоена от ескалацията между Иран и Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855777

Русия е обезпокоена от ескалацията между 
Иран и ИзраелРусия е обезпокоена от ескалацията на напрежението между Иран и Израел, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, цитиран от ТАСС. Богданов, който също е специален представител на президента Владимир Путин за Близкия изток и Африка, каза, че Русия поддържа контакти "с всички страни",

Макрон призова за успокояване на ситуацията след снощните удари в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855776

Макрон призова за успокояване на ситуацията след снощните удари в СирияФренският президент Еманюел Макрон призова днес за намаляване на напрежението в Близкия изток, след като Израел каза, че Сирия е нанесла през нощта ракетен удар срещу негова военна база и че той е отговорил със свои ракетни атаки, предаде Ройтерс. "Президентът редовно получава обновена информация. Той призовава за успокояване на ситуацията",

Катя Лерца, убила ченге в Пловдив, обжалва присъдата си

http://www.struma.com/sinya-lampa/katya-lerca-ubila-chenge-v-plovdiv-objalva-prisudata-si_134092/

Катя Лерца, която уби полицай край парк Лаута с джипа си, отново ще застане пред съда днес. Пловдивчанката ще поиска от апелативните магистрати да намалят присъдата й от две години и четири месеца, постановена от Окръжен съд – Пловдив в началото на януари тази година. Това предаде TrafficNews.

По време на заседанието магистратите решиха да я лишат от правото да управлява автомобил четири години. Семейството пък на починалия Палазов ще настоява за по-строго наказание. На 13 май...

Продължава

Николай Бериевски, БСП: Нужна е нова политика за младите хора в България

http://www.cross.bg/mladite-politika-berievski-1574432.html

/КРОСС/ Лидерите на младежки обединения в БСП от област Стара Загора  се срещнаха с международния секретар Николай Бериевски, номиран за председател на МО. 12 делегати от старозагорска област на 12 май ще участват в   ІV-та национална отчетно-изборна  конференция, на която  ще  изберат свой  лидер и ръководни органи. В Стара Загора Бериевски представи  визията си за Младежкото обединение в следващите 2 години. Според него трябва да се въведат атрактивни модели в организационната работа, да се подобри комуникацията на всички нива, да се акцентира върху модерните  форми за правене на политика и да се създадат привлекателни платформи за симпатизанти на левицата.  На срещата присъства и областният председател на БСП-Стара Загора  Румяна Динева, която приветства младите социалисти, пожела им успех на предстоящия национален форум и подчерта ролята им в реализирането на политики и инициативи. „Проблемите на хората са много, за тяхното решаване е нужно взаимодействие помежду ни, ефективни акции с гражданските структури, в подкрепа на образованието, социалния сектор, кандидат-студентите и т.н.”, предложиха социалистите в дискусия

Находка! Подлез изникна под съборените бараки срещу училище „Димчо Дебелянов“

http://budnavarna.bg/34021-nahodka-podlez-iznikna-pod-saborenite-baraki-sreshtu-uchilishte-dimcho-debelyanov/

На истинска находка се натъкна при оглед на терена, където трябва да изникне новият кът за отдих до Юнашкият салон.

Оказа се, че под руините на съборените бараки „дреме“ подлез, изграден преди години, за да свързва зоната с двора на близкото училище „Димчо Дебелянов“.

Дали подземното съоръжение ще бъде приведено в използваем вид и пуснато за пресичане на учениците към зоната, където ще бъдат поставени пейки и цветя, не е ясно.

По информация на търговци, работещи в близост до терена, Община Варна  е завела иск за 80 000 лв. срещу бившите собственици на търговски обекти за това, че не са премахнали сами изградена бетонна платформа. Те от своя страна пък заявили, че когато са купували обектите си са платили само за бараки, дограми и не са ставали реално собственици на тази платформа.

Припомняме, че неотдавна от Община Варна съобщиха, че на мястото на съборените търговски обекти ще бъде сътворена прекрасна зона за отдих.

Теренът с обща площ 913 кв. м включва пространството около Юнашкия салон, граничещо с улиците с бул. „Христо Ботев“, на запад с ул. „Бачо Киро“, на юг с ул. „Русе“.

Проектът предвижда изграждането на четири тераси, които са свързани помежду си чрез стъпала и рампи, зона за отдих, озеленяване и поставяне на паркова мебел. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания.

По източната граница на имота е предвидено озеленяване с пълзящи растения, които да прикрият съществуващата оградна стена на съседния имот. По северната и западната граница са предвидени кашпи с жив плет. Монтирани ще бъдат метални кошчета за боклук и осветителни тела

Някои варненци обаче изразиха мнение, че това не е най-подходящото място за релакс, като се има предвид непосредствената близост до натоварената и запрашена улица.

източник: Варна24

Материалът Находка! Подлез изникна под съборените бараки срещу училище „Димчо Дебелянов“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бюрокрация бави включването на хеликоптер в търсенето на Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855768

Бюрокрация бави включването на хеликоптер в търсенето на Боян ПетровВсе още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер да се включи в спасителната операция по издирването на Боян Петров. Това заяви за "Дарик"  алпинистът Мингма Шерпа, който също ще се включи в издирването. Българският алпинист изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шишанпангма.

Отново измамиха възрастен човек в Благоевград! Мъж се представи за полицейски служител и ...

http://www.struma.com/krimi/otnovo-izmamiha-vuzrasten-chovek-v-blagoevgrad-muj-se-predstavi-za_134091/

В 01 РУ-Благоевград е получен сигнал от 87-годишен мъж от гр.Благоевград за това, че около 15:00 часа на 09.05.2018г., чрез телефонно обаждане е въведен в заблуждение от лице, представило се за полицейски служител, което му поискало парична сума за залавяне на телефонни измамници. На потърпевшия е нанесена щета на стойност около 2 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по...

Продължава

ЧЕЗ ще проведе поредица от мобилни приемни в Западна България

http://www.cross.bg/chez-bulgariya-kasaeshti-1574431.html

/КРОСС/ Инициативата цели да подобри обслужването, като увеличи местата за предоставяне на услуги. ЧЕЗ организира поредица от мобилни приемни за битови и бизнес клиенти в Западна България. Приемните се осъществяват със съдействието на партньорската организация „Изипей“. Инициативата има за цел да подобри обслужването на потребителите в по-малките населени места. В мобилните приемни клиентите на ЧЕЗ ще могат да правят справки, да получават информация и да задават въпроси, касаещи дейността на „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.  Потребителите ще имат възможност да се възползват от всички безплатни услуги на компаниите, сред които са актуализацията на данни, заявяване на електронна фактура, сключване на споразумение за дистанционно обслужване и други. Първата приемна ще се проведе на 31 май в град Летница, на 5 юни приемната ще бъде в град Кнежа, а на 3 юли в гр. Ябланица. Повече информация клиентите могат да получат на телефон 0700 10 010 или на имейли: klienti@cez-rp.bg по въпроси, касаещи дейността на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и info@cezelectro.bg, по въпроси, касаещи дейността на „ЧЕЗ Електро България“ АД.

Около 8 хиляди участваха в акции на "Безсмъртния полк" в 6 сръбски града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855758

Около 8 хиляди участваха в акции на "Безсмъртния полк" в 6 сръбски градаОколо 8 хиляди души участваха в шествия на "Безсмъртния полк", които тази година бяха организирани в шест сръбски града, предаде ТАСС. Най-голямата проява в центъра на Белград събра около 4 хиляди души. По време на шествията хората полагаха цветя на паметници на съветските воини освободители, отбелязва ТАСС.

„Хавра“ – роман на годината

http://clubz.bg/67671-%E2%80%9Ehavra%E2%80%9C_%E2%80%93_roman_na_godinata

захари карабашлиев 21082014

„Хавра“ на Захари Карабашлиев бе обявен за български роман на годината – отличие на дарителския фонд „13 века България“. Това стана ясно на церемония на 9 май в литературен клуб „Перото“. Паричната премия към приза – 11 хил. лева – бе връчена на писателя от зам.-министъра на културата Румен Димитров.

На церемонията по награждаването Карабашлиев призова да се борим срещу най-страшния враг – невежеството. Според него това е единствената борба, която си струва да се води. Авторът благодари на членовете на журито Владимир Зарев, Амелия Личева, Борис Минков, Марин Бодаков и Пламен Дойнов.

Сред номинираните за отличието тази година бяха още книгите „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов, „Невидими“ на Наталия Делева, „Пътят към Тива“ на Яница Радева, „Фини прахови частици“ на Ангел Игов и „Чамкория“ на Милен Русков.

Наградата на конкурса „Развитие“

На 10 май ще бъде връчена и наградата за непубликуван роман на националния литературен конкурс „Развитие“. Паричната ѝ премия е 12 хил. лева.

Номинираните текстове са „Кула от лъжи“ на Виктор Стоянов, „Три за щастие“ на Десислава Шейтанова-Лекова, „Водната кула“ на Диана Петрова, „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров, „Глиненият цар“ на Добромир Байчев, „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“ на Иван Стоилов и „Тогава и винаги“ на Страхил Събев.

Журито е в състав: проф. Ивайло Знеполски (председател), доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов.

Церемонията е в Централния военен клуб.

"Площад Славейков"

Най-тежката загуба не е във футбола

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/10/3176415_nai-tejkata_zaguba_ne_e_vuv_futbola/?ref=rss


Да загубиш мач е болезнено. Особено ако си се заредил с любов и надежда да отпразнуваш с приятели дълго чакана победа на любимия отбор.<br /><br />Още по-болезнено е, ако провалът дойде, след като си бил убеден в триумфа, виждал си успеха в съзнанието си, мислено си държал купата в ръцете си... След това идват разочарование и болка, които много хора не разбират и за които е нужно време да отминат. Но отминават.<br /><br />Има обаче далеч по-тежки загуби.<br...

Във Виетнам осъдиха мъж на 4 г. и половина затвор заради публикации във Фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855761

Във Виетнам осъдиха мъж на 4 г. и половина затвор заради публикации във ФейсбукСъд във виетнамския град Хошимин осъди мъж на 4 години и половина затвор за противодържавни публикации в социалните мрежи, предаде ДПА, позовавайки се на съобщения от днес на виетнамски медии. Петдесет и шест годишният Буй Хю Во беше признат за виновен вчера по обвинение за "пропаганда срещу Социалистическа република Виетнам",

Подари книга на читалище в нужда

https://www.actualno.com/goodnews/podari-kniga-na-chitalishte-v-nujda-news_673849.html

"Подари книга на читалище в нужда" е благотворителна инициатива, която се осъществява за втори път. Целта на начинанието е да бъдат събрани книги, които ще бъдат дарени на читалища, намиращи се в две български села: с. Дълбоки (Старозагорско) и с. Ветрен дол (Пазарджишко). Основателите на сайта vibes.bg Станислава и Константин Симидчийски насочват усилията си именно към селата, защото това са населените места, получаващи най-малко подкрепа, особено когато става въпрос за култура. На

Половината от бомбоубежищата са в лошо състояние или са неизползваеми

https://www.actualno.com/society/polovinata-ot-bomboubejishtata-sa-v-losho-systojanie-ili-sa-neizpolzvaemi-news_673848.html

Общият брой на скривалищата на територията на страната е 711. От тях 370 броя са в добро или задоволително състояние (може да бъдат приведени в готовност за укриване веднага или до една седмица), а останалите 341 броя са в лошо състояние или са неизползваеми по предназначение. Това заявява вътрешният министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос за състоянието и собствеността на бомбоубежищата на територията на България. От противорадиационните укрития само 152 са в добро или за

Юристи: Гешев подбужда съдията по делото „КТБ“ към престъпление

https://frognews.bg/novini/iuristi-geshev-podbujda-sadiiata-deloto-ktb-kam-prestaplenie.html

С призива да не се чете обвинителния акт по делото „КТБ“, шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев подбужда съдия Вержиния Петрова към престъпление. Това коментираха пред Фрог нюз юристи.

45-годишен разложанин се напи и се качи на товарния си автомобил, задържаха го

http://www.struma.com/krimi/45-godishen-razlojanin-se-napi-i-se-kachi-na-tovarniya-si_134090/

Бързо производство за извършено престъпление по чл.343Б, ал.1 от НК е образувано срещу А.З./45г./ от гр.Разлог. На 10.05.2018г. около 01:05 часа по ул.“Хр. Ботев“ в гр.Разлог, същият е управлявал товарен автомобил „Форд Транзит“ с наличие на 1,52 промила алкохол в издишания въздух. А.З. е задържан със заповед за задържане до 24 часа.

Около 12:15 часа на 09.05.2018г. на бул. „Д.Солунски“ в гр.Благоевград, от полицейски служители на 01...

Продължава

Топ 10 на най-богатите страни в света

https://dnes.dir.bg/portfeyl/top-10-na-nay-bogatite-strani-v-sveta

В тези държави е съсредоточено 73.5% от частния капитал на света

Ниското тегло е опасно за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6855755

Ниското тегло е опасно за здраветоНиското тегло може да се окаже опасно за здравето, тъй като e възможно да причини слабоумие, установиха учени от Медицинския факултет на Бостънския университет, цитирани от сайта Лайф. Специалистите констатирали, че при нисък индекс на телесната маса /тоест отношението на масата на човека към неговия ръст/,

С най-голямото 3D мапинг шоу отбелязахме Деня на Европа (снимки и видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/s-naj-goliamoto-3d-maping-shou-otbeliazahme-denia-na-evropa-snimki-i-680303.html

Денят на Европа беше отбелязан с най-голямото досега 3D мапинг шоу в България.

Спектакълът беше прожектиран върху фасадата на Министерския съвет. 

Спектакълът беше под наслов "Днешният ден" и беше посветен на Европейската година на културното наследство. Според създателите му шоуто е разказ за модерния кодекс на рицарството, за равенството между хората и свободата.

3D мапинг шоуто беше организирано от Бюрото за връзка на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България.

Седем години по-късно

http://clubz.bg/67670-sedem_godini_po_kysno

Арабският сайт на Би Би Си публикува преди две години статия по случай петата годишнина от началото на Арабската пролет. В нея се изтъкваше коренно различната оценка за народните бунтове, довели до падането на редица режими - и на арабските граждани и политици, от една страна, и тази на неарабските наблюдатели, от друга. Заглавието на материала беше:

Арабската пролет“ причини на арабите загуби в размер от 600 млрд. долара, според ООН“.

Данните на световната организация обаче се различават съществено от цитираното число. Всъщност, докладът за периода 2015-2016 г., изготвен от Икономическата и социална комисия за Западна Азия, която наблюдава ситуацията в 18 арабски държави, твърди, че причина за загубите (613 млрд. долара преки загуби при общ финансов дефицит от 1.243 млрд. долара) се дължат на конфликтите в шест от арабските държави, а не на опитите за извършване на демократична революция в тях.

Преди революциите

По този начин, случайно или не, заглавието на статията потвърждава тълкуването на онези, които считат, че хаосът и проливането на кръв в периода след началото на 2011 г. са пряко следствие от „Арабската пролет“ и дори нейна основна цел. Всъщност, революцията не си поставяше такива цели. Тъкмо обратното – проваленото управление и гражданските войни във въпросните арабски държави са следствие от политическите процеси, предшествали революционните сътресения, както и от погрешната реакция на тогавашните управляващи на политическите, социалните и икономическите предизвикателства, разкрили се в хода на революцията.

В продължение на десетилетия диктаторите на държавите, които днес са в пламъците на вътрешни конфликти и са на границата на оцеляването си, погазваха тяхната конституция и предаваха своите народи. Както вярно отбелязва въпросният доклад, диктаторските режими в продължение на дълъг период от време заделяха лъвския пай от бюджетите за нуждите на репресивния апарат, за сметка на социалните нужди, инфраструктурата и другите приоритети на държавното развитие. Вярно е, че в стремежа си да намалят социалното напрежение диктаторите провеждаха политики на подкупване на различни слоеве от населението. Но от 90-те години насам, с постепенното свиване на приходите от реалната икономика на фона на тези от петролния сектор, въпросните подаяния ставаха все по-недостатъчни. През всичките тези години на бюджетен спад държавният сектор на тези страни бе източван чрез приватизиране на най-апетитните му хапки от приближените до властта елити. Като цяло, разглежданите арабски държави нямаха нужните политически, социално-икономически и институционални лостове, с чиято помощ да се справят с финансово-икономическата криза, предшествала революционната 2011-та година.

Имаха ли полезен ход?

Всичко това обаче не означаваше, че те нямаха полезен ход, изправени пред подобни предизвикателства. Но и малките шансове за оцеляване бяха проиграни, поради начина, по който недемократичните режими реагираха на народните бунтове и на демократичните искания на своите народи. Прибягването до насилие не бе нито наложително, нито предрешено. Доказателство за това бе взетото решение от командването на армията на Тунис да остави в ръцете на гражданските власти прерогативите на управлението на страната в преходния период. Друг пример бе решението на властта в Йордания да овладее ситуацията без проливането на кръв и прилагането на сила срещу протестното движение в тази страна в периода 2010-2012 г.

Подобна „мека сила“ контрастира с използването на репресивни методи, които на свой ред водят до въоръжени сблъсъци и държавен разпад или до зачеркване на политическите свободи и социалния мир, както и до криза на политическото доверие. Всъщност, големите предизвикателства пред тези общества бяха резултат на премахването на възможността за легална политическа борба и постигането на мирно договаряне на социалните искания. По такъв начин, упражняването на насилие се превърна в алтернативата на дотогавашната линия на управляващите на корумпиране на различните социални прослойки като гаранция за вътрешна стабилност на режимите. Този избор обаче имаше твърде голяма цена както в политическо, така и в социално отношение.

Всичко това обяснява защо арабските страни се провалиха по пътя, по който други народи по света съумяха да се върнат към икономическия ръст, предшествал световната финансово-икономическа криза, като дори подобрят своите показатели, според цитирания доклад на ООН. Тези успешни държави обаче съумяха да реализират нужните реформи, които им позволиха да възстановят нормалните практики в сферата на икономиката и политиката, за разлика от картината в страните от „Арабската пролет“. В случая с тези арабски държави сривовете в търговския баланс и в сферата на разплащанията доведоха до намаляване на държавния резерв и на инвестициите. Успоредно с това намаляха и преводите от чужбина на онези техни граждани, които работят в страните на Залива, както и обемите на транзитната търговия. По такъв начин, властта в тях не бе повече в състояние да спазва социалния договор, който бе важна опора на политическата власт и нейната легитимност. Последвалата народна съпротива срещу режимите, поставяща си за цел промяната и предоговарянето на социалния договор, на свой ред изтощи социално-политическите и институционалните ресурси, необходими за излизането от сегашната криза.

Погрешните реакции на вътрешните и външните предизвикателства в периода от 2011 г. насам, да не говорим за липсата на истински реформи с дългосрочен ефект, чиято цел би била превръщането на въпросните предизвикателства в шансове за развитие, отреждат на някои арабски страни, намиращи се в преходен период, още по-незавидна съдба. Така че, ако трябва да обобщим – нямаше никаква фатална зависимост между революцията и кървавите сътресения в рамките на „Арабската пролет“. Онова обаче, което е неизбежно днес, е общата криза, пред която са изправени преминалите през това изпитание държави като Сирия, Египет, Либия и Йемен.

...

Анализът е написан специално за Клуб Z.

Приятел на Боян Петров: Много късно започна акцията по спасяването му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855756

Приятел на Боян Петров: Много късно започна акцията по спасяването му„Много късно започна операцията по спасяването на Боян Петров”. Това каза пред NOVA Любомир Попйорданов – приятел на изчезналия в Хималаите алпинист и член на Асоциацията за алтернативен туризъм. Според Попйорданов, за да е оцелял, Петров би трябвало да се намира в някой от лагерите в подножието на връх Шишанпангма.

Гръцкият парламент разреши гей двойки да отглеждат деца

http://www.mediapool.bg/gratskiyat-parlament-razreshi-gei-dvoiki-da-otglezhdat-detsa-news278926.html

Гръцкият парламент прие закон, позволяващ на гей двойките да отглеждат деца, предаде БГНЕС. "За" законопроекта гласуваха 161 депутати, а 103-има бяха "против". В пленарната зала присъстваха 264 от общо 300 народни представители. Законът бе подкрепен от управляващата партия на премиера Алексис Ципрас "Сириза" и левите опозиционни сили, докато основната дясна опозиционна формация "Нова демокрация" гласува "против". "Това е една много малка крачка от страна на правителството, което обеща много неща", коментира известният гръцки активист за правата на гейовете Григорис Валиантос.

Гръцкият парламент разреши на гей двойки да отглеждат деца

http://www.mediapool.bg/gratskiyat-parlament-razreshi-na-gei-dvoiki-da-otglezhdat-detsa-news278926.html

Гръцкият парламент прие закон, позволяващ на гей двойки да отглеждат деца, предаде БГНЕС. "За" законопроекта гласуваха 161 депутати, а 103-има бяха "против". В пленарната зала присъстваха 264 от общо 300 народни представители. Законът бе подкрепен от управляващата партия на премиера Алексис Ципрас "Сириза" и левите опозиционни сили, докато основната дясна опозиционна формация "Нова демокрация" гласува "против". "Това е една много малка крачка от страна на правителството, което обеща много неща", коментира известният гръцки активист за правата на гейовете Григорис Валиантос.

Нова надежда за Боян Петров! Ето кой се включи още в спасителната акция

http://www.struma.com/obshtestvo/nova-nadejda-za-boyan-petrov-eto-koi-se-vklyuchi-oshte_134089/

Два хеликоптера излитат от Непал да часове, присъединява се и легендарен алпинист

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите. Това съобщи режисьорът Поли Генчева, която се намира в района.

Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.

В издирването на Петров на земята отново ще участват тримата шерпи и тримата тибетски спасители, които го търсят от...

Продължава

Лидери от аутсорсинг индустрията се събират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373959

Дигиталната трансформация ще бъде във фокуса на годишната конференция на Българската аутсорсинг асоциация /БАА/, научи Moreto.net. Международният форум ще се проведе на 8 юни в хотел „Интернационал“, Златни пясъци, под егидата на кмета на Община Варна Иван Портних.

Намериха такси по таван в храсталаци във Врачанско

http://www.cross.bg/tavan-momenta-kolata-1574430.html

/КРОСС/ Мистериозна катастрофа е станала във Врачанско. Такси се е обърнало по таван в храсталаци край село Оходен, но в колата няма никого,съобщава врачанската агенция BulNews.bg Не е ясно кога е станал тежкия инцидент. Тази сутрин минаващи по натовареното шосе шофьори забелязали преобърнатата жълта кола и подали сигнал в полицията. Екип от униформени в момента е на местопроизшествието и разследва мистериозната катастрофа. Към момента е известно, че таксиметровата кола се e движела в посока Враца. По неизвестни причини водачът загубил контрол над управлението. Автомобилът се завъртял и изхвърчал от пътя по таван в храсталаците. Не се знае дали шофьорът или пътници в колата са пострадали, тъй като на местопроизшествието няма никого. Тепърва предстои служителите на реда да предприемат разследване по случая.  

85-годишна даде 1800 лв. и злато на ало измамници в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/6855749

85-годишна даде 1800 лв. и злато на ало измамници в Смолян85-годишна жена от Смолян даде всичките си спестявания от 1800 лева и златни накити на телефонни измамници. Неизвестно лице й се обадило на домашния телефон и обяснило, че трябва да събере всичките си пари и злато и да ги остави до контейнерите пред дома й на ул.“Първи май“, с цел да помогне на полицейска операция по залавяне на телефонни

"Хавра" на Захари Карабашлиев е романът на годината на фонд "13 века България"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/10/3176519_havra_na_zahari_karabashliev_e_romanut_na_godinata_na/?ref=rss


&quot;Хавра&quot; на Захари Карабашлиев получи наградата на национален дарителски фонд &quot;13 века България&quot; за роман на годината на 2017 г.. Призът бе връчен на церемония в литературен клуб &quot;Перото&quot; в НДК снощи.<br /><br />Номинирани бяха &quot;Катафалка, два носорога&quot; на Петър Крумов (&quot;Колибри&quot;), &quot;Невидими&quot;, Наталия Делева (&quot;Жанет 45&quot;), &quot;Пътят към Тива&quot; на...

Акция в Петрич! Полицаи откриха дрехи c марките „ADIDAS“ и „NIKE", без разрешително

http://www.struma.com/krimi/akciya-v-petrich-policai-otkriha-drehi-c-markite-adidas-i_134088/

От полицейски служители на РУ-Петрич, на 09.05.2018г. в гр. Петрич, е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на стоки, носещи запазени търговски марки, без разрешението на правоносителите.

Проверени са търговски обекти за продажба на дрехи, като са намерени и иззети около 55 бр. спортни стоки /екипи, блузи, шапки и къси панталони/, носещи марките„ADIDAS“ и „NIKE“ и около 22 чифта маратонки, носещи марката...

Продължава

Ало измамници взеха 2 000 лева от дядо от Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855751

Ало измамници взеха 2 000 лева от дядо от Благоевград87-годишен мъж от Благоевград е измамен по телефона с 2000 лева. Сигналът е получен в Първо РУ-Благоевград вчера около 15.00 часа от потърпевшия, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-Благоевград. Чрез телефонно обаждане той е бил въведен в заблуждение от лице, представило се за полицейски служител, което му поискало парична сума за залавяне на

Не е ясно дали е подновено издирването на Боян Петров, няма връзка и с тримата шерпи

https://petel.bg/Ne-e-yasno-dali-e-podnoveno-izdirvaneto-na-Boyan-Petrov--nyama-vrazka-i-s-trimata-sherpi__263893

Все още не е ясно дали издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите е подновено. В района духа силен вятър, каза пред БНР Деян Петков о...

104-годишен австралиец слага край на живота си

https://petel.bg/104-godishen-avstraliets-slaga-kray-na-zhivota-si__263895

104-годишен австралиец избра да сложи край на живота си в Швейцария. Дейвид Гудал обяви намерението си лично на пресконференция в Базел.  ...

Баща алармира социалните мрежи: Търся този човек! Той прегази детето ми с бясна скорост и избяга (Снимки)

https://petel.bg/Bashha-alarmira-sotsialnite-mrezhi--Tarsya-tozi-chovek--Toy-pregazi-deteto-mi-s-byasna-skorost-i-izbyaga--Snimki-__263896

Снимка фейсбук За инцидент с блъснато дете алармира Мирослав Джоканов в социалните мрежи. Ето какво написа бащата на пострадалото д...

Нинова за срещите с Каракачанов и Симеонов: Странна ситуация, не е нормално

https://petel.bg/Ninova-za-sreshhite-s-Karakachanov-i-Simeonov--Stranna-situatsiya--ne-e-normalno__263894

Снимка: Булфото Г-н Симеонов ни предостави четири законопроекта, като два от тях беше предоставил преди срещата - още миналата седмица. Н...

Мъж откри стрелба в Пловдив

https://petel.bg/Mazh-otkri-strelba-v-Plovdiv-__263897

Снимка: Булфото, архив Мъж откри стрелба около Централна гара в Пловдив. Извършителят стрелял във въздуха с газов пистолет заради с...

Лидерът на опозицията в Малайзия ще е най-възрастният премиер в света

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/10/3176530_liderut_na_opoziciiata_v_malaiziia_shte_e/?ref=rss


Малайзийските изборни власти потвърдиха победата на опозиционния лидер Махатир Мохамад на произведените вчера в страната парламентарни избори, предадоха ДПА и БТА. Коалицията Алианс на надеждата начело с 92-годишния Мохамад спечели мнозинство в малайзийския парламент и измести управляващата партия, която е на власт от 61 г. без прекъсване.<br /><br />Избирателната комисия обяви на пресконференция, че опозицията е спечелила 112 от общо 222 места в парламента, а досега управлявалият...

Галерия от триумфа на Славия и поражението на Левски

https://offnews.bg//futbol/galeria-ot-triumfa-na-slavia-i-porazhenieto-na-levski-680305.html

След 22 години пауза, Славия отново вдига трофей. "Белите" победиха Левски след изпълнение на дузпи, а еуфорията от успеха бързо се пренесе от терена в съблекалнята.

Към празнуващите футболисти се присъедини очаквано президентът на клуба Венцеслав Стефанов, a gлавен герой, както в песните, така и в празненствата, бе капитанът на тима Георги Петков, който изигра поредния силен мач срещу бившия си клуб.

Иначе ръководството на Левски е взело решение през лятото да бъде привлечен още един опитен вратар, разбра "Тема спорт".

Сините вече оглеждат пазара, като погледът им е насочен към чужбина. Спортно-техническият щаб държи в състава да има човек, който да се конкурира с Божидар Митрев за титулярното място, а защо не и да измести капитана от него.

През кампанията дубльори на национала бяха младоците Александър Любенов и Николай Кръстев. Те обаче не успяха да убедят, че заслужават твърдо да бъдат налагани.

През есента сините имаха интерес към Николай Михайлов, но тогава до разбирателство между двете страни не се стигна. В момента бившият национал е част от кипърския Омония, но почти сигурно той ще напусне след края на сезона. Ако това стане, не е изключено сините отново да разгледат този вариант.

Делио Роси и екипът му имат поглед към италианския пазар. Прекратилият състезателната си кариера в началото на сезона Боян Йоргачевич също може да помогне със съвет.

Силни ветрове отново затрудняват издирването на Боян Петров

https://offnews.bg//obshtestvo/silni-vetrove-otnovo-zatrudniavat-izdirvaneto-na-boian-petrov-680302.html

Все още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер да се включи в спасителната операция по издирването на Боян Петров, заяви алпинистът Мингма Шерпа, който също ще се включи в издирването, по Дарик.

По думите му хеликоптерът все още се намира в Катманду и чака разрешение от Китай за излитане.  Според Шерпа планът повече хора да се включат в издирването на Боян днес не е осъществен, защото времето отново не е подходящо. 

Китайските власти са готови да пуснат специално оборудвани вертолети от Катманду в своето небе, за да търсят изчезналия български алпинист Боян Петров, но все още не е уточнено кога и какви машини ще бъдат използвани в спасителната операция, каза по-рано вицепремиерът Екатерина Захариева по бТВ. Тя обясни, че на няколко пъти са сменяни непалските фирми, изявили желание да участват във въздушната операция, заради липса на застраховки или пилотски лицензи за рисковото начинание на над 6000 метра надморска височина. Последно е говорено с „наистина надеждна компания”, която ще изпрати 2 хеликоптера, като вторият ще носи допълнително гориво.

Освен това още трима китайски спасители се катерят към връх Шиша Пангма, по пътя към който беше и Боян Петров. До момента спасителите и шерпите са стигнали до 6100 м, като вятърът остава силен и това затруднява както придвижването им, така и евентуалното използване на летателна техника. 

Ураганни ветрове бушуват в района на връх Еверест, заяви алпинистът Слави Несторов. Той уточни, че е на 100 км от Шиша Пангма, но предполага, че метеорологичните условия там са подобни. Според него шансът на Боян Петров да оцелее е, ако се е окопал в снега или се намира в ледена цепнатина. 

„Трудно е да се каже какви са шансовете Боян да е оцелял, твърде много време мина, откакто е изгубена връзка с него. Надеждата обаче остава”, коментира алпинистът Петър Атанасов. 

Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото

https://dnes.dir.bg/politika/anton-kutev-upravlyavashtite-nosyat-otgovornost-za-svobodata-na-slovoto

Депутатите приеха отчета на СЕМ. Народни представители от БСП отреагираха остро и попитаха има ли нужда от регулатора

Китай изстреля спътник за дистанционно сондиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=373966

Китай изстреля в сряда спътник на Земята за дистанционно сондиране Гаофен 5 с апаратура за хиперспектрална визуализация, който стана част от китайския проект за наблюдение с висока резолюция на земната повърхност. Спътникът е изведен на орбита с помощта на ракетата носител Long March 4C ("Великият поход") от космодрума Тайюан в провинция Шанси (Северен Китай).

Асад: Обвиненията за химическа атака срещу Дума са фарс

http://www.cross.bg/asad-napadenie-dyma-1574429.html

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано днес интервю в гръцкия в. "Катимерини". Тези обвинения "са фарс, театрална постановка, много елементарна, целяща само да отправи нападки срещу сирийската армия", както и "да повиши бойния дух на терористите". Режимът на Асад определя всички бунтовници срещу режима му като терористи, припомня в. "Катимерини". Причината е, че "САЩ, Франция, Великобритания и техните съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха една от основните си карти", когато бунтовниците загубиха битката в средата на април. Асад подчертава, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 година. Ако в Дума беше извършено химическо нападение, трябваше да има стотици и дори хиляди жертви, а не 45, както съобщават спасителните служби, добави сирийският президент. Той отбеляза, че не вижда защо неговият режим би използвал химически оръжия едва в края на битката. Асад определя като фалшиви записите, направени на място от спасителните екипи. Той подчерта, че предполагаемото нападение изглежда е убивало само жени и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни облекла, остават живи и здрави. Освен това жертвите изглежда се възстановяват само след измиване с вода, посочи сирийският президент

15 употреби на кафето „втора цедка“

https://www.actualno.com/curious/15-upotrebi-na-kafeto-vtora-cedka-news_673680.html

Ако ви харесва да си правите чаша кафе за себе си у дома, тогава ще откриете, че в дома си имате безкрайно количество от остатъка от кафето. Най-добре е да не го изхвърляте. Ето няколко неща, които можете да направите, за да рециклирате остатъците от кафето и да ги превърнете в нещо много полезно. 1. Сапун - тъй като кафето е добър дезодорант, има смисъл да го сложите като съставка в сапуна - особено ако сте любители на силния аромат. Направете свой собствен сапун от кафе. 2. Търкане за крас

Израел поразил "почти цялата иранска инфраструктура" в Сирия

https://dnes.dir.bg/svyat/izrael-e-porazil-pochti-tsyalata-iranska-infrastruktura-v-siriya

Готови сме за всяка ситуация, но се надяваме да няма ескалация, каза министърът на отбраната Либерман

Бус с жандармеристи и четири патрулки пазят БОЕЦ (на живо)

https://frognews.bg/novini/bus-jandarmeristi-chetiri-patrulki-paziat-boets.html

Бус с жандармеристи и четири полицейски патрулки пазят представителите на гражданско сдружение БОЕЦ. Организацията днес ще разкрие уличаващи факти срещу финансовия министър Владислав Горанов. Твърди се, че ще бъдат представени документи, които го уличават в лъжа и фалшификация.

Кандидатстване за стипендии от фонд „Иди, учи и се върни“

http://www.eurochicago.com/2018/05/idi/

Три стипендии по 10 000 лв. за магистратура ще получат младежи, мечтаещи да учат в университет в чужбина. Кандидатстването е до 8 юни на fund.tuk-tam.bg. Фонд “Иди, учи и се върни” е инициатива на сдружение “Тук-Там” и съществува от 3 години, като вече е подкрепило развитието на 7 души.

Турските власти извършват нови арести по делото за опит за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855743

Турските власти извършват нови арести
по делото за опит за превратПрокуратурата на турския град Измир е издала заповед за задържане на 96 души в рамките на продължаващото дело за опита за преврат и дейността на организацията ФЕТО, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.  Отбелязва се, че повечето от тях са военни, които командването преди това временно е отстранило от служба. До момента са задържани 65 души.

Цветанов: Всички евролидери приеха нашия приоритет Западни Балкани (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855746

Цветанов: Всички евролидери приеха нашия приоритет Западни Балкани (На живо)Всички европейски лидери приеха приоритета Западни Балкани на българското председателство. София може да в център на всички важни решения за Западните Балкани. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на форум "Толерантността в Западните Балкани", организирам от евродепутатите Андрей Ковачев и Асим Адемов.

Гимназия по компютърно програмиране търси учители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/X0HOrGjOZ3A/

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас започва набиране на персонал. Първите обяви за свободни работни места са за учители по български език и литература, математика и английски език.

Кандидатите трябва да изпратят заявление за заемане на длъжността до Директора на гимназията, професионална автобиография /за кандидатите за учител по английски език автобиографията следва да е на английски език/, диплома за завършено висше образование, документ за придобита квалификация „Учител“, трудова книжка, мотивационно писмо /за кандидатите за учител по английски език мотивационното писмо да е на английски език/, учителско портфолио и декларация за съгласие за обработка на лични данни по образец, подписана и сканирана.

Предимство на кандидатите ще носят владеене на английски език на ниво С1 или С2 от Общата европейска езикова рамка, опит като учител и този в разработването на учебни материали, международно признати сертификати за преподавателска правоспособност по английски език – CELTA, DELTA, TESOL и др. /за кандидатите за учител по английски език/ или документ за поне една от технологиите C#, Java, HTML, CSS и др. основни езици за програмиране /за кандидатите за учител по ИТ/, участие със свои ученици в международни и национални състезания и проекти.

Новата гимназия предлага на кандидатите работа чрез използване на иновативни подходи в обучението, работно място в модерно обзаведени и технологично оборудвани кабинети, добро заплащане и поощрения за работа с дигитален учебник и онлайн учебно съдържание, подготовка и проверка на изпитни материали, възможности за участие в обучения на учители в страната и в чужбина. Преподавателите, които ще бъдат назначени на работа ще могат да ползват още ученическия автобус и ученическия стол на училището.

За работа могат да кандидатстват и хора, които не са от Бургас, стига да отговарят на останалите условия. За тях високотехнологичната гимназия ще осигури апартаменти за преподаватели в ученическото общежитие.

Освен учители компютърното училище търси да назначи още заместник-директор по учебната дейност и още един, който да отговаря за административната дейност в гимназията.

Кандидатстването за всички длъжности ще се осъществява изцяло по електронен път. Подаването на документите ще се извършва в срок от 10.05.2018 г. до 10.06.2018 г., а всички изисквания и критерии са публикувани на нашия сайт: http://www.codingburgas.bg/ и във Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/codingburgas/

Допуснатите до събеседване кандидати ще бъдат уведомени в срок до 15.06.2018 г. на електронната поща за датата, часа и мястото на провеждане на интервюто.

В следващите дни предстои да бъдат обявени и други свободни позиции в новата гимназия.

За допълнителна информация можете да ни пишете на e-mail: jobs@codingburgas.bg.

Асад: Обвиненията за химическа атака срещу Дума са фарс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855739

Асад: Обвиненията за химическа атака срещу Дума са фарсСирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано днес интервю в гръцкия в. "Катимерини". Тези обвинения "са фарс, театрална постановка, много елементарна,

Цветан Василев дал 210 000 лева за профилактиране на свидетел по "делото КТБ"

https://dnes.dir.bg/temida/tsvetan-vasilev-dal-210-000-leva-za-profilaktirane-na-svidetel-po-deloto-ktb

Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват, смята шефът на Спецпрокуратурата

Бременна българка изчезна в Крит, приятелят ѝ е намерен обесен

http://www.mediapool.bg/bremenna-balgarka-izchezna-v-krit-priyatelyat-e-nameren-obesen-news278925.html

37-годишна българка е изчезнала на гръцкия остров Крит, съобщи в четвъртък Нова телевизия. От близо седем години Десислава Илиева имала връзка с гръцки гражданин и била бременна от него. Въпросният 45-годишен мъж пък бил намерен обесен четири дни след изчезването на Десислава. Гръцките власти вече издирват българката. По информация на нейни приятелки мъжът не искал детето, което сънародничката ни носела. Затова те предполагат, че той може да е убил Десислава и след това да се е самоубил.

Асад нарече "театрална постановка" твърденията за химическа атака в Дума

http://www.mediapool.bg/asad-nareche-teatralna-postanovka-tvardeniyata-za-himicheska-ataka-v-duma-news278924.html

Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано в четвъртък интервю в гръцкия в. "Катимерини". Според Асад тези обвинения са "фарс, театрална постановка, много елементарна, целяща само да отправи нападки срещу сирийската армия", както и "да повиши бойния дух на терористите". Причината е, че "САЩ, Франция, Великобритания и техните съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха една от основните си карти", когато бунтовниците загубиха битката в средата на април. Асад подчертава, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 г. По думите му, ако в Дума беше извършено химическо нападение, трябваше да има стотици и дори хиляди жертви, а не 45, както съобщават спасителните служби. Сирийският президент отбелязва още, че не вижда защо неговият режим би използвал химически оръжия едва в края на битката. Асад определя като фалшиви записите, направени на място от спасителните екипи. Той коментира иронично, че предполагаемото нападение изглежда е убивало само жени и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни облекла, остават живи и здрави. Освен това жертвите сякаш се възстановявали само след измиване с водат. Тези записи са направени от Белите каски, подчерта Асад, определяйки ги като спасители доброволци, "финансирани от британското външно министерство". Сирийският президент заяви също, че няма информация какво всъщност се е случило този ден в град Дума, разположен на изток от Дамаск. Възможно е бунтовниците нарочно да са извършили химическо нападение, да е избухнала експлозия, или "да не е имало никакво нападение". Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха Сирия на 14 април, седмица след предполагаемото химическо нападение. Те обаче достигнаха Дума едва след още седмица. Официалните причини са свързани със сигурността, отбелязва АФП. В петък ОЗХО обяви, че нейните експерти са приключили с вземането на проби. Очаква се анализът им да отнеме 3 до 4 седмици, като се основава предимно на резултатите от ексхумираните тела на жертви. "Единствената мисия на САЩ в Сирия е да подкрепят терористи, независимо от имената им и към коя група принадлежат", заяви още Асад в интервюто за в. "Катимерини", цитирано от ТАСС. Той добави, че не се опасява от започването на трета световна война в Сирия "защото, за щастие, Русия има мъдри лидери".

Fast food новините в интернет и регулацията на СЕМ

http://clubz.bg/67669-fast_food_novinite_v_internet_i_regulaciqta_na_sem

Социалните мрежи са блокирани в Етиопия, докато текат изпитит

Старата идея Съветът за електронни медии (СЕМ) да започне да регулира и онлайн съдържанието бе реабилитирана днес от новия-стар председател София Владимирова.

Владимирова бе гост в ефира на бТВ по повод преизбирането ѝ вчера начело на регулатора за срок от една година. Отделно, днес парламентът одобри доклада на СЕМ за дейността му за 2017 г. като вместо очакваното "протоколно" гласуване, от трибуната се развихри дискусия за състоянието на медиите у нас и свободата на словото. 

На въпрос трябва ли СЕМ да започне да контролира и онлайн изданията, а не само телевизиите и радиата, както е сега по закон, Владимирова посочи:

"Не бих казала, контрол, бих казала регулация. Но да, Законът за радиото и телевизията е вече доста тясна дреха, защото регулацията трябва да се променя според сектора, който регулира. В случая вие (медиите) сте един от най-бързо развиващите се сектори. Свръхрегулация се получава при електронните медии, обект на закона за радиото и телевизията, а в същото време онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а опасните явления всъщност минават основно през там." 

Всъщност, това не е първото изказване на председателя на СЕМ по този въпрос. Още преди година, когато оглави регулаторния орган, тя посочи, че онлайн пространството също трябва да попадне в обхвата на закона. Днес обаче бе по-категорична.

На въпрос това заявка за повече правомощия ли е, тя отвърна:

"Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е "да". Доскоро тази тема предизвикваше онази буря от въпроси и разговори за цензура ли става въпрос. Не, не става въпрос за цензура. Твърдя, че няма цензура върху радио и телевизионните оператори, има регулация. Абсолютно убедена съм, че регулацията върху традиционните медии ще започне да отстъпва място върху саморегулацията, защото това е естественият път. Но като цяло в традиционните медии много трудно можеш да видиш негативните явления, които съпътстват онлайн съдържанието - като дезинформация, език на омразата. Случва се, но рядко".

По думите ѝ тенденция в световен мащаб е безкритичният поглед към новината - "това да прочетеш нещо и да го възприемеш без да си зададеш въпроса".

"Традиционните медии обявяват източници и степента на достоверност е висока. В интернет хората все повече възприемат информацията като fast food*", категорична е Владимирова. - "Да, сигурно ще е много трудно. Това не означава, че трябва да спрем да водим този разговор. Напротив, закъснели сме достатъчно много".

Старо, но златно

Идеята регулацията на СЕМ да се разпростре и върху сайтовете и онлайн съдържанието изобщо, не е нова. За последно бе реабилитирана в миналия парламент от заместник-председателя на Народното събрание от Реформаторския блок тогава - Иван Иванов. Иванов предложи медийният регулатор да следи и за съдържанието не само в интернет, но и на печатните издания. 

"Различни сайтове бълват страшно много помия и очернят човешки съдби. Етичният кодекс в печатните медии не е достатъчен. Затова трябва да се помисли за форма на регулация, която обаче да не нарушава свободата на словото. Време е да се отвори този дебат, защото някои медии целенасочено си вдигат тиража, без да се съобразяват с етика и морал", заяви тогава Иванов.  Но от идеята не последва претворяване в реалност.

Желанието на СЕМ се поддържа и в момента от някои депутати от управляващата коалиция, членове на комисията по медии и култура. Но законодателна инициатива в тази посока не е налице, нито пък те публично са артикулирали намерение за такава. 

На парче

В началото на февруари депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски заедно с още няколко свои колеги внесе изменения в закона, уреждащ дейността и на печатните медии, с които се посочваше, че се цели изсветляването на финансирането на целия медиен пазар, в т. ч. и сайтовете, както и на разпространението на вестници и списания. Този закон все още не е разпределен за разглеждане в комисии и в пленарна зала. Вместо това Министерският съвет, по предложение на премиера Бойко Борисов, реши, че ще възложи на Комисията за защита на конкуренцията да направи секторен анализ на медийния пазар, а експертна група започна да пише правила за медийна регулация.

Към днешна дата няма информация нито от КЗК, нито за работата на тази експертна група. 

Вместо това председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) коментира пред Клуб Z, че когато МС излезе с предложения, тогава и законът на Пеевски ще бъде разгледан. Щели да се организират широки дискусии, в които ще участват представители на медиите, техни сдружения, СЕМ и т.н., защото едно такова законодателство не можело да се прави на парче.

*fast food - бързо хранене, от англ.

ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за тютюнопушенето на Валери Симеонов

https://www.actualno.com/politics/gerb-njama-da-podkrepi-zakonoproekta-za-tutunopusheneto-na-valeri-simeonov-news_673844.html

За законопроекта, свързан с тютюнопушенето, сме категорични, че няма как да бъде подкрепен от Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ. Само преди шест години сме били вносители на закона, вече има и ефект. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с вицепремиера Валери Симеонов. „Вчера имахме среща с ученици от Казанлък. 26 ученици на въпрос дали тютюнопушенето трябва да бъде разрешено в заведенията - казаха категорично не&ldq

Турция ще изгради линия за скоростен влак от Истанбул през Одрин към България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/10/3176514_turciia_shte_izgradi_liniia_za_skorosten_vlak_ot/?ref=rss


Като продължение на "пътя на коприната" от Китай предстои да се изгради двойна жп линия за скоростен влак между Одрин и Истанбул с идеята да продължи през Пловдив до София. Това съобщи областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир пред представители на български медии, цитиран от БТА.<br /><br />За целта с приоритет ще се развива жп гарата на граничния пункт Капъкуле, за да може да поддържа трафика и на скоростните влакове, и на товарните. Товарните линии ще се изведат за...

Катастрофа между тир и кола край Български извор затвори пътя София - Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855731

Катастрофа между тир и кола край Български извор затвори пътя София - ВарнаВременно в двете платна е затворен пътя Варна - София поради катастрофа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пътен инцидент е подаден около 10 часа днес. По първоначални данни на пътя Варна- София , на километър след Български извор, са се ударили тир и лек автомобил. Пострадал е един от водачите, който е транспортиран в болнично заведение.

Депутати от БСП: Управляващите носят отговорност за свободата на словото

http://www.cross.bg/slovoto-svobodata-narodniyat-1574428.html

/КРОСС/ Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото „От управляващите очакваме не мнение, че СЕМ е добър и не трябва да се пипа, а да предложат мерки- как тази класация да върви нагоре. Докладът ще мине, но кой носи отговорност за свободата на словото? Не са ли ГЕРБ?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна. Според него няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото - СЕМ е само частично такава. „Това не е ли въпрос на всяко едно управление, включително и на сегашното? От години насам ние констатираме, че сме зле и ще ставаме все по-зле“, коментира Кутев. Той е на мнение, че държавата трябва по някакъв начин да регламентира съдържанието в медиите. "Регламентацията, която имаме в момента, е доста остаряла, а светът в последните години доста се промени", подчерта той. По неговите думи имаме две обществени медии, но те са 3% от пазара. "Какво правим с останалите 97%? Те гарантират ли върховенството на закона, културното, образователното и детското съдържание - нищо такова не правят. Нямат и задължението да го правят, защото те работят за печалба", подчерта Кутев. Той постави и въпроса за финансирането на медиите. "Целият рекламен пазар в България е по-малък, отколкото е бюджетът на двете най-големи телевизии

4252 четвъртокласници се явяват на матура по БЕЛ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373965

Общо 4252 четвъртокласници се очаква да се явят на матура по български език и литература във Варна. Това каза за Moreto.net началникът на Регионалното управление по образованието. Препитването трябва да стартира точно в 10.00 часа и да продължи в рамките на един учебен час.

Ръст на цените на луксозните жилища през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-цените-на-луксозните-жилища-през-2018-г-_l.a_i.761485_at.1.html

Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 г., сочи новият анализ на консултантската компания за имоти от...

Новият арменски премиер поиска Нагорни Карабах да участва в преговорите с Азербайджан

https://offnews.bg//sviat/noviat-armenski-premier-poiska-nagorni-karabah-da-uchastva-v-pregovori-680301.html

Новоизбраният премиер на Армения Никол Пашинян показа приемственост в политиката по въпроса за Нагорни Карабах и заяви, че е готов за още преговори с Азербайджан, но иска сепаратистите също да участват в тях.

Нагорни Карабах е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци, които обявиха независимост от Баку по време на избухналия през 1991 г. конфликт. Въпреки договореното през 1994 г. примирие Азербайджан и Армения продължават да се обвиняват за извършването на атаки в района на Нагорни Карабах и по границата. 

"Готови сме да продължим мирните преговори", каза Пашинян в столицата на Нагорни Карабах Степанакерт след среща с лидера му Бако Сахакян, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Пашинян посети Нагорни Карабах малко след избирането му за премиер във вторник. 

"Готов съм да разговарям с президента на Азербайджан от името на Армения, но ръководството на Нагорни Карабах трябва да говори от името на Нагорни Карабах", каза той.

Бившият арменски президент Серж Саркисян участва в няколко срещи с президента на Азербайджан Илхам Алиев по въпроса за Нагорни Карабах. Той също настояваше сепаратистите да участват в преговорите, но Азербайджан се противопостави на това искане. 

Пашинян подчерта, че взаимни отстъпки са възможни, но само след като се признае правото на народа на Нагорни Карабах да се самоопредели. 

Противостоянието между Армения и Азербайджан се засили през последните три години и най-малко 200 души бяха убити при внезапни сблъсъци през април 2016 г., което доведе двустранните отношения до най-ниската им точка от години.

Филмовите продължения, които искаме

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/filmovite-prodylzheniia-koito-iskame-6082135

...и защо по всяка вероятност никога няма да можем да ги гледаме, обяснява редакторът ни за кино Георги Петров

Борисов в Германия за връчването на "Карл Велики", срещна се с Меркел и Макрон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855724

Борисов в Германия за връчването на "Карл Велики", срещна се с Меркел и Макрон (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Германия, за да участва в церемонията по връчването на годишната Международна награда „Карл Велики“ в гр. Аахен, Германия. Премиерът ще присъства на събитието по лична покана на носителя на престижния приз за тази година Еманюел Макрон. Президентът на Франция е отличен от Борда на директорите на

Министърът на туризма Николина Ангелкова е на работно посещение в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855722

Министърът на туризма Николина Ангелкова е на работно посещение в РусеМинистърът на туризма Николина Ангелкова днес е на работно посещение в Русе, информираха от ресорното ведомство. Тя ще открие шестото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра на туризма, а преди това ще даде старт на изложението "Уикенд туризъм", предаде БТА.

Берлускони не вижда проблем в коалиция между крайнодесните и "Пет звезди"

http://www.mediapool.bg/berluskoni-ne-vizhda-problem-v-koalitsiya-mezhdu-krainodesnite-i-pet-zvezdi-news278923.html

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони даде зелена светлина снощи за евентуално споразумение за управляваща коалиция в Италия между съюзената с неговата партия "Напред, Италия" крайнодясна "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди". Така може да бъде преодоляна политическата безизходица, в която изпадна Италия след парламентарните избори на 4 март, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Ако друга политическа сила от дясната коалиция е готова да поеме отговорност да състави правителство с "Пет звезди", ние ще приемем с уважение подобен избор", заяви Берлускони в комюнике, цитирано от АФП. Депутатите от "Напред, Италия" няма да гласуват доверие на Движение "Пет звезди", което "няма политическата зрялост, за да поеме подобна отговорност", но ако Лигата и "Пет звезди" се споразумеят, "това няма да сложи край на съюза между "Напред, Италия" и Лигата, особено в областите, където двете партии управляват заедно на регионално равнище", добавя бившият премиер. Ако Лигата и "Пет звезди" съставят коалиция, няма да са им нужни гласовете на "Напред, Италия", отбелязва ДПА. Въпреки това Лигата държеше да получи съгласието на Берлускони за такава управляваща коалиция. Берлускони уточнява в комюникето, че би предпочел правителство на малцинството на "Напред, Италия" и Лигата. Двете формации получиха заедно 37 на сто от гласовете на изборите, но Лигата има повече гласове от "Напред, Италия". Лигата и Движение "Пет звезди" ще имат мнозинство от седем гласа в Сената и 32 гласа в Камарата на депутатите и ще могат да разчитат при всяко гласуване на подкрепа или поне на добронамерено въздържане на "Напред, Италия", отбелязва АФП.

Учителки бият и тормозят психически деца в детска градина в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855718

Учителки бият и тормозят психически деца в детска градина в КърджалиНов случай на насилие в детска градина. Този път с адрес Кърджали. Родители сигнализираха, че учителка и помощник-възпитателка бият децата им в градината, която посещават, предаде Bulgaria On Air. Според родителите на децата от първа възрастова група в градина "Щастие" в квартал "Веселчане", децата са подлагани не само на физически,

Русия достави на Китай ракети С-400

https://www.actualno.com/asia/rusija-dostavi-na-kitaj-raketi-s-400-news_673840.html

Русия приключи с доставките на Китай на зенитни ракети С-400, с които да бъде окомплектован един полк, след като в Поднебесната империя пристигна третият кораб със спомагателно оборудване. Китайската страна ще започне в края на май да приема системите за ПВО, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. "Последната партида военно оборудване за първия полкови комплект С-400 наскоро беше доставена от с транспортен кораб от пристанището Уст-Луга в региона на Ленинград в Китай", съобщи запознат източ

Земята може да стане ледена топка

https://dnes.dir.bg/nauka/zemyata-mozhe-da-stane-ledena-topka

Учените установиха какви трябва да са условията, за да стане това

Министърът на икономиката с важни данни за износа на страната

https://petel.bg/Ministarat-na-ikonomikata-s-vazhni-danni-za-iznosa-na-stranata__263890

Кадър Канал 3 През изминалата година страната ни е реализирала рекорден износ на стоки. Това заяви от парламентарната трибуна минист...

Мария, която уби възрастния си баща в столичния жк. "Люлин", остава в ареста

https://petel.bg/Mariya--koyato-ubi-vazrastniya-si-bashha-v-stolichniya-zhk--Lyulin--ostava-v-aresta__263892

Снимка Булфото Софийският градски съд остави в ареста Мария Велева, обвинена за убийството на 87-годишния баща Стефан Янев, предаде бТВ. ...

Председателят на македонския парламент: Трябва да се изчистят исторически спорните моменти

https://www.actualno.com/society/predsedateljat-na-makedonskija-parlament-trjabva-da-se-izchistjat-istoricheski-spornite-momenti-news_673839.html

Трябва да се изчистят исторически спорните моменти между двете страни. Това заяви председателя на македонския парламент Талат Джафери. „Не бих заел страна за това кои теми са най-чувствителните. Това го оставям на историята и историците, за да определят от дистанцията на времето какви последици може да има една или друга тема, разглеждана от двете комисии, за да изчистят различията в историята ни. Да оставим комисиите да работят, за да могат резултатите от работата им да бъдат оц

Затвориха пътя Варна – София, в района на Български извор заради тежка катастрофа

http://www.cross.bg/izvor-bulgarski-sofiya-1574427.html

/КРОСС/ Главния път  Варна – София, в района  на Български извор е затворен заради тежка катастрофа,съобщиха от пресцентъра на МВР преди минути. Сигналът за пътен инцидент е подаден около 10 часа днес. По първоначални данни на пътя Варна- София , на километър след Български извор, са се ударили тир и лек автомобил. Пострадал е водачът, който е транспортиран в болнично заведение. Извършва се оглед, пътни полицаи регулират движението. Зададен е обходен маршрут в двете посоки – Боаза-Дерманци-Угърчин- Микре *Снимката е илюстративна

Ловешки заместник-кмет е нападнат тази сутрин пред дома му

https://zaistinata.com/4033-2/

Заместник-кметът по финанси в Община Ловеч Цветан Георгиев е бил нападнат и пребит от маскирани лица около 7 часа тази сутрин пред дома му в ловешкия квартал „Здравец“, съобщи БНР.  Според информацията, Георгиев е бил нападнат в момент, в който отключва автомобила си. Съседът му Стефан Стоянов разказал, че нападателите издебнали Цветан Георгиев до колата и […]

10 май – ден на съобщенията

http://www.moreto.net/novini.php?n=373962

Честит празник на всички любители на съобщенията. Днес съобщенията могат да са най-разнообразни. Да оставяме бележки по хладилника, по джобовете и под възглавницата на любимия. Да пращаме напомнителни имейли. Да пращаме sms-съобщения – с повод и без повод.

Манекенката Миранда Кер роди момченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6855693

Манекенката Миранда Кер роди момченцеАвстралийската манекенка Миранда Кер е дарила съпруга си, основателя на Снапчат Еван Спигъл, със син, съобщи Контактмюзик. Според сайта TMZ бебето, което ще носи името Харт, се е появило на бял свят на 7 май. 35-годишната Миранда Кер има 7-годишен син Кристофър Флин от брака си с актьора Орландо Блум,

Самолетът с освободените от Северна Корея американци се приземи край Вашингтон, Тръмп ги чака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855697

Самолетът с освободените от Северна Корея американци се приземи край Вашингтон, Тръмп ги чакаСамолетът с тримата освободени от Северна Корея американци се приземи във военновъздушната база "Андрюс" край Вашингтон, предадоха световните агенции. Президентът и вицепрезидентът на САЩ, Доналд Тръмп и Майк Пенс, са на място, за да посрещнат бившите затворници, които са придружавани от държавния секретар Майк Помпейо.

$1 трлн. годишно са загубите от кибератаки в света

http://econ.bg/Новини/-1-трлн-годишно-са-загубите-от-кибератаки-в-света_l.a_i.761484_at.1.html

Загубите от кибератаки по целия свят ежегодно достигат от $600 млрд. до $1 трлн., сочат данни на германския застрахователен концерн Allianz. Днес под...

НАТО с мащабно учение в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855692

НАТО с мащабно учение в Черно море
Мащабно военноморско учение в Черно море тества готовността на държавите от Алианса да посрещат заплахи След събитията в Крим НАТО укрепва сигурността си по източния фланг с изнесено присъствие на свои части в Балтийските страни и Полша, а за отбраната на Югоизточната част на Алианса е намерено гъвкаво решение: повече учения по суша, въздух и море,

Боил Банов: Под магистрала "Струма" може да направим едно от най-големите археологически открития в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/10/3176470_boil_banov_pri_stroitelstvoto_na_struma_moje_da/?ref=rss


"Под автомагистрала "Струма" може да направим едно от най-големите открития в България. Ако това наистина е древният град Скаптопара, това е богатство за цялата държава". Това коментира министърът на културата Боил Банов в ефира на Би Ти Ви по повод повод находките, открити при изкопни работи за строителството на пътя.<br /><br />Той акцентира, че няма никаква опция магистралата да преминава оттам и да продължат някакви строителни дейности. "Доста време ще...

В Русия се задушаваме от боклуци

http://clubz.bg/67668-v_rusiq_se_zadushavame_ot_bokluci

Илдар Илдусович Дадин (36 г.) е руски гражданин от татарски произход. Заради протести срещу политиката на Кремъл през 2015 г. е осъден на 3 години трудов лагер. Там е подложен на системни мъчения и бие тревога. Международната общност е алармирана. Така на 22 февруари 2017 г. Върховният съд на Русия отменя присъдата. След 15 месеца трудов лагер на 26 февруари т. г. Дадин е на свобода, но му е наложена забрана да напуска Русия. Никой обаче не е в състояние да му запуши устата. Германското сп. “Щерн” публикува негов коментар, в който подлага на остра критика новия стар президент Владимир Путин и посочва каква цена заплащат хора, които се опълчват на Кремъл.

Илдар Дадин при един от арестите.

Предлагаме ви коментара на Илдар Дадин.

Руският президент Владимир Путин за четвърти пъти положи клетва като държавен глава и най-вероятно ще управлява до 2024 г. В момента критиците му са в следствен арест. Помпозното въвеждане в длъжност бе помрачено от насилие срещу критици на режима. В Русия свободата на изразяване на мнения все повече се ограничава. Аз искам да живея в свободна страна и ще продължа да се боря. Ние не искаме цар. Путин управлява от 18 години. Той съсипва икономиката и социалните системи. За мен президентският вот не беше избор, а спектакъл върху абсолютно пречистено поле.

В момента съзирам малко перспективи за протестното движение в Русия. Това за пореден път го показаха арестите по време на демонстрациии в края на миналата седмица на Алексей Навални и на 1600 души, между които и деца.

След протестите по повод президентските избори през 2012 г. правителството системно преследва всяка опозиция. Правото на събрания е драстично ограничено. На гражданското общество се отнема въздухът. Путин погазва човешките права и държи под контрол правораздаването и изпълнителната власт. В Русия се задушаваме от боклуци, а здравната ни система е парализирана. Хората недоволстват, но се опитват да ги сплашват и да задушават в корен всякаква критика към Кремъл. Аз обаче ще продължа да излизам на улицата, защото по никакъв начин няма да се пречупя пред една държава, която не спазва законите. Целта ми е да се боря в името на едно гражданско общество в Русия.

Нужна е смелост да излезеш на улицата

Мен ме наказаха, защото публикувах неудобни истини за войните на Русия в Украйна и Сирия. Моята сурова присъда беше безпрецедентна, но изфабрикуваха обвинение и срещу други, дръзнали да се изразяват критично. Целта е да се покаже какво може да се случи, когато оказваш съпротива. Младите хора, които игнорират забрана за демонстрации, са запознати с моята съдба и са наясно с рисковете, на които с политическия си ангажимент се подлагат. Нужна е голяма смелост да излезеш на улицата в Русия. Голяма част от образованата средна класа, която през 2011 и 2012 г. излезе на улицата, напусна страната. 500 000 руснаци емигрираха. От години запознати наричат този феномен “Поравализъм” – понятие, идващо от руския израз “време е да се махаш”.

Визират се онези, които седят върху стегнати куфари заради страх от политически репресии или правна несигурност.

Въпреки това на опразненото поле изникна ново поколение, което търси собствени пътища.

По-добре си стойте у дома и наблюдавайте от разстояние

Картината е потресаваща. Вкарват в рамка дейци на културата и журналисти. Не бивало да основаваме организации за човешки права и да излизаме на улицата, за да протестираме, въпреки че подобна стъпка е абсолютно легитимна и в съзвучие с конституцията. Чрез целенасочено сплашване на единици се отправя сигнал към цялата страна:

“По-добре останете у дома и наблюдавайте от разстояние. Гледайте си всекидневието и не се вълнувайте.”

Въпреки това аз ще продължа да се боря дотогава, докато демокрацията няма да е само фасада, а реалност. Фактът, че младежта не се бои непрестанно да излиза на улицата, ми вдъхва надежда, че промени в Русия са възможни.

Румъния иска присъединяване към Еврозоната

https://frognews.bg/novini/rumaniia-iska-prisaediniavane-kam-evrozonata.html

Румъния иска да се присъедини към Еврозоната възможно най-скоро. Това заяви президентът на страната Клаус Йоханис.

Четирима младежи от Пиринско преспаха в ареста

http://www.struma.com/krimi/chetirima-mladeji-ot-pirinsko-prespaha-v-aresta_134087/

 Около 04:00 часа на 09.05.2018г. в заведение за хранене в гр.Благоевград, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е извършена проверка на И.Л./21г./ от гр.Благоевград и С.Ю./18г./, която е от с.Крушево, общ.Гърмен. В хода на проверката са намерени и иззети: около 1,05 грама амфетамин и около 0,63 грама марихуана. Лицата са задържани със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

При извършена, около 22:30 часа на 09.05.2018г. в гр.Сандански,...

Продължава

Макрон призова за европейско единство на фона на напрежението със САЩ

http://www.mediapool.bg/makron-prizova-za-evropeisko-edinstvo-na-fona-na-naprezhenieto-sas-sasht-news278922.html

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се обедини в днешния все по-сложен свят и пред едностранните действия на САЩ по въпроси като климата и иранското ядрено споразумение, предаде Асошиейтед прес.   Макрон призова Европа да защити глобалния мултилатерален ред в името на суверенитета на континента, а Германия - да бъде смела в амбицията си за европейско обновление, защото ЕС не може да си позволи да проявява слабост и разделение пред лицето на външните заплахи и възраждащия се национализъм на територията си.   Френският държавен глава говори след церемония в германския град Аахен за удостояването му с тазгодишната награда "Карл Велики" за неговата "визия за нова Европа".   Макрон косвено разкритикува склонността на американския президент Доналд Тръмп да решава вместо европейците.   Ако приемем други велики сили, включително съюзници и наши приятели от най-тежките моменти историята ни, да се поставят в положение да вземат решения вместо нас за дипломацията или сигурността ни, принуждавайки ни понякога да поемаме големи рискове, значи вече не сме независими, отбеляза той в речта си след церемонията.   "Ние избрахме да градим мир и стабилност в Близкия изток. Други сили, също суверенни като нас, решиха да не спазят собствената си дума.Трябва ли обаче да се отречем от собствения си избор“, попита президентът.   Да не бъдем слаби, да не се подчиняваме, да придобием европейски суверенитет, който ще даде възможност да направим Европа истинска сила в геополитически, търговски, климатичен, икономически, продоволствен и дипломатически план, призова Макрон.   Френският президент заяви, че Европа трябва да бъде по-амбициозна по отношение на финансите си, да отстоява интересите си и да помогне за постигане на икономическо и данъчно сближаване между страните членки.   Макрон призова канцлерката Ангела Меркел, която присъстваше на церемонията, Германия да преодолее "фетишизма си" по отношение на бюджетните и търговски излишъци в името на необходимите реформи в Европа.   Той настоя еврозоната да има собствен бюджет въпреки резервите на Германия по този въпрос. Макрон прикани Германия да работи с Франция за по-голямо европейско единство и да подкрепи предложенията му за реформи.   Нова Европа трябва да се гради на солидарността и сближаването. Вярвам в една силна, по-интегрирана еврозона, със свой собствен бюджет, който дава възможност за инвестиции и сближаване.   Меркел заяви на свой ред, че Европа повече не може да разчита на безусловната защита на САЩ и трябва да поеме съдбата си в свои ръце. Това е нашето предизвикателство за бъдещето, допълни тя.   Наградата "Карл Велики" за ангажираност към Европа се връчва всяка година от 1950 г. насам. Преди Макрон носители на отличието са били Ангела Меркел и папа Франциск.   На церемонията в Аахен присъстваха десетина европейски лидери, сред които премиерите на Румъния, България, Люксембург, президентката на Литва и кралят на Испания, отбелязва Франс прес. Повечето от тях ще се срещнат отново идната седмица в София за срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в чийто дневен бе добавен въпросът за ядреното споразумение с Иран.

Макрон: Европа трябва да бъде гарант на многостранния световен ред

http://www.mediapool.bg/makron-evropa-tryabva-da-bade-garant-na-mnogostranniya-svetoven-red-news278922.html

Европа е призвана да стане гарант на застрашения многостранен световен ред, заяви в сряда френският президент Еманюел Макрон, след като американският му колега Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от ядреното споразумение с Иран, предаде Франс прес. "Преживяваме исторически момент за Европа, призвана да гарантира многостранния ред, който създадохме след Втората световна война и който понякога е застрашен", заяви държавният глава на Франция в интервю за германската обществена телевизия. По думите му "има елементи на напрежение, но също на стабилизиране, както и много силни връзки". Макрон ще получи в четвъртък в германския град Аахен наградата "Карл Велики" като признание за "силната му визия за нова Европа". "В търговската сфера мисля, че Европа трябва да действа така, че да вдъхва уважение, ние сме велика сила в международната търговия. Имаме правила – правилата на Световната търговска организация и те трябва да се спазват от всички", подчерта той, призовавайки германския канцлер Ангела Меркел да приеме амбициозните реформи за Европа след Брекзит. АФП напомня, че Германия от няколко седмици блокира предложенията на френския президент за еврозоната. "Германия ще трябва да формулира от сега до юни своя отговор, който аз очаквам и силно се надявам канцлерът и правителството й да бъдат на висотата на този исторически момент", каза по този повод френският президент.

Алпинизмът е джаз*

https://www.actualno.com/viewpoint/alpinizmyt-e-djaz-news_673834.html

Сигурно сте чували прочутия цитат на Джордж Мелъри. Когато бил запитан от журналист на „Ню Йорк Таймс“ защо всъщност иска да изкачи Еверест, той отговорил простичко само с три думи, които днес са станали легендарни: „Защото го има!“ Какво ли е имал предвид лаконичният британец?.... Планината е безпристрастен рефер на нашите най-дръзки решения. Тя не търгува, не прави сделки и големият алпинист знае дълбоко в себе си, че цената на риска винаги ще бъде точ

Свидетел на ареста на служителите на здравната каса в Пловдив с шокиращи разкрития какво точно са открили полицаите!

http://www.struma.com/sinya-lampa/svidetel-na-aresta-na-slujitelite-na-zdravnata-kasa-v-plovdiv_134086/

Хората се притесниха, мислеха, че е станало убийство, призна друг очевидец

Мъжете бяха с един автомобил. Син бус на полицията ги засече. След минути ги задържаха. Банкнотите бяха по 100 и по 50, имаше дебитни карти и мобилен телефон. Това заяви Борислав Георгиев - свидетел на показния арест на служители на здравната каса в Пловдив вчера, предава Нова тв.

"Доколкото разбрах банкнотите са 50 000 лева. Изкарани са от багажника. Не знам за какво са тези пари", каза още той. Друг свидетел на случилото се е Йордан: "Около 4-5 часа продължи всичко....

Продължава

Днес в Лисабон стартира вторият полуфинал на "Евровизия-2018"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6855678

Днес в Лисабон стартира вторият полуфинал на "Евровизия-2018"Днес в Лисабон стартира вторият полуфинал на телевизионния песенен конкурс "Евровизия 2018", като на него ще се състезават участници от 18 страни, предава Франс прес. За попадане във финалната фаза на надпреварата, предвидена за 12 май, ще мерят сили представителите на Норвегия, Румъния, Русия, Сърбия, Сан Марино, Дания, Молдова, Холандия,

Банов: Благодарение на строителството на АМ „Струма” беше открит Скаптопара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6855681

Банов: Благодарение на строителството на АМ „Струма” беше открит СкаптопараАко не беше строителството на магистрала „Струма” и трасето не беше минало оттам, можеше още 100 години да предполагаме, че в този район е древното село Скаптопара. Това обяви пред bTV  министърът на културата Боил Банов по повод протестите на хората от Благоевград срещу трасето на „Струма”, което минава през разкопките на древното селище.

Учени предупреждават: Ураганите в Атлантическия океан стават все по-мощни

https://dnes.dir.bg/spektar/ucheni-preduprezhdavat-uraganite-v-atlanticheskiya-okean-stavat-vse-po-moshtni

Данните са категорични - от 30 години досега скоростта на вятъра и пораженията, които те нанасят на хората са се увеличили значително

Нова измама за милиони с деца-фантоми от България и Румъния

http://www.struma.com/lyubopitno/nova-izmama-za-milioni-s-deca-fantomi-ot-bulgariya-i-rumuniya_134085/

Това е нов вид престъпност: организирани банди от Източна Европа мамят германската държава с детски надбавки, изплащани за деца-фантоми от България и Румъния. Щетите възлизат на десетки, може би дори стотици милиони, предаде "Дойче веле".

Измамата е функционирала така: в т.нар. семейни каси, които изплащат детските надбавки в Германия, били представяни фалшиви документи - актове за раждане на несъществуващи деца, уверения, че посещават училище в Германия, служебни бележки,...

Продължава

Петима големи режисьори разказват с филми защо Европа е важна за младото поколение

https://offnews.bg//obshtestvo/petima-golemi-rezhisiori-razkazvat-s-filmi-zashto-evropa-e-vazhna-za-m-680242.html

Пет големи имена в европейското кино заснеха кратки филми, с които да разкажат на поколението на хилядолетието защо Европейският съюз са важни за тях.

Те ще бъдат излъчени като част от общоевропейската кампания #EUandME, включително на български език у нас, за да илюстрират как правата и ползите, на които се радват гражданите на ЕС, подобряват живота им. Целта на филмите е да започнат диалог с младите европейци на възраст между 17 и 35 години за ролята на ЕС върху ежедневния им живот, защото много младежи не осъзнават в пълна степен правата и ползите, на които се радват. 

Полякът Томаш Конецки заснема атрактивния "Самотникът" (The Loner), посветен на възможността да се поръчват продукти онлайн навсякъде в ЕС.

Във филма си "Купонджия" (Party Animal) гръцкият режисьор Йоргос Зоис разказва за подкрепата при започването на бизнес и работа.

„Дебют“ (Debut) на хърватския режисьор Далибор Матанич разглежда основните права, на които се радва всеки един гражданин на ЕС.

"Живата странноприемница" на Матиас Хьоне e разказ за мобилността, която ЕС предлага на своите граждани.

Филмът "Oona" на Зайда Бергрот е на тема устойчиво развитие.

„Борбата за човечеството, за шанса за един по-добър свят е тема, която присъства в цялото ми творчество, споделя Матанич в отговор на въпрос за участието му в проекта. - Смятам, че разказваме история, която всеки човек ще разбере“.

Освен филмите на петимата професионалисти, ЕС ще даде на младите хора възможността да създадат свои собствени филми чрез провеждането на конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как им дава възможност да правят това, което обичат. Кандидатите трябва да изпратят писмено резюме на сюжета и заснет със смартфон видеоклип, в който самите те обясняват мотивите за филма си. Ще бъдат селектирани десет финалисти от жури, съставено от режисьори, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да реализират филма си.

Всичките десет филма – на петимата професионални и петимата млади режисьори – ще бъдат подкрепени от онлайн информационен център. Целта на центъра е да предоставя реални примери и факти, които показват постиженията на ЕС в полза на младите хора. От съдействие в посолството на всяка държава от ЕС, когато пътувате по цял свят, или участие в програми като „Еразъм+“ – предимствата на ЕС са много и включват също правото на спешна медицинска помощ във всяка държава членка, както и възможността да използвате телефона си навсякъде в ЕС, без да плащате такси за роуминг.

Късометражните филми ще бъдат представени на информационния щанд на Представителството на Европейската комисия в България по време на десетото поредно издание на Фамилатлон празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, който ще се проведе на 12 май 2018 г., на Голямата поляна в Южния парк в София. Aкцент на празника e и „Малката Европа“ – игра, която е абсолютен фаворит на малки и големи заради възможността деца и родители да изследват Южния парк и да открият скритите на територията му столици на страните членки на ЕС. Там ще ги посрещнаха доброволци домакини на столиците и им показаха най-интересното от градовете.

Кампанията #EUandME ще продължи 18 месеца. Тя стартира в целия Европейски съюз в 28-те държави членки през май 2018 г. и включва популяризирането на филмите на петимата режисьори, събития на открито, истории за постигнали успех граждани на ЕС и конкурс за млади филмови режисьори, както и редица събития и дейности, организирани от местните партньори на кампанията. 

Собственикът на Левски се извини на феновете

https://offnews.bg//futbol/sobstvenikat-na-levski-se-izvini-na-fenovete-680300.html

Собственикът на Левски Спас Русев се извини на феновете на тима за провала на финала за Купата на България. Вчера "сините" отстъпиха с 2:4 след дузпи пред Славия, след като редовното време и продълженията завършиха без отбелязан гол.

"Съжалявам за феновете, на които благодаря за изключителната подкрепа по време на цялата среща. Извинявам се на привържениците на Левски за това, че не успяхме да им доставим това удоволствие, за което бяха дошли на трибуните.

Съжалявам! Честитя спечелената купа на Славия, но не и победата, защото техният отбор не ни победи. Изпълнението на дузпи е лотария", заяви пред "Блиц" Русев.

Босът на "сините" не подмина и изказването на президента на Славия Венцеслав Стефанов пред телевизионните камери след срещата.

"Малко съм объркан от изявлението на г-н Стефанов, че интелектът е победил над простотията. Не знам кого точно е имал предвид той", завърши Русев.

Извинение пред Русев пък може би дължат служителите в пресслужбата на Левски, тъй като на официалният сайт на клуба към 10 часа на 10 май все още не е отразен завършилият финал, а последната новина е с дата 8 май.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване