05/11/18 10:51
(http://offnews.bg)

Макрон към Борисов: Европа е отворена. Но нейният избор не е на най-малките стъпки в последната минута

Френският президент Емануел Макрон на два пъти се обърна поименно към българския премиер в своя реч пред елита на ЕС в Германия. Вчера той бе удостоен с годишната награда Карл Велики за своята визия за нова Европа, а гост на церемонията бе и Бойко Борисов.

"Трябва да направим ясен избор, не само да се движим към Европа, a може би за известно време, може би с един по-интегриран кръг, който винаги е напредвал по-добре, но е и отворена врата. И Бойко Борисов, както и Петро Порошенко, го знаят: аз не вярвам в заключена Европа, която е клуб на няколко държави. Но вече не вярвам в Европа, която може постоянно да чака 28-те днес, от утре 27-те да се споразумеят за абсолютно всичко", каза Еманюел Макрон.

И добави:

"Трябва да кажем - защото винаги е така, откакто сме се появили - че някои хора имат силата на душата, характера, волята да се движат напред, ако правилата са ясни. Вратите са отворени, така че всеки, в деня, в който го иска и може, може да се присъедини към тях. Но не можем да смятаме, че изборът на Европа винаги ще бъде изборът на единствения общ знаменател, изборът на най-малкия риск, изборът на най-малката стъпка в последната минута, не!"

Повод за думите му е визията за т.нар. Европа на две скорости и стратегията в следващия финансов период ЕС да обвърже фондовете си с реалното му изпълнение и върховенството на закона в държавите членки.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване