05/11/18 08:20
(http://regiona.bg/)

Отец Андон Шавулев: Най-голямата мъка ми е, че все по често 12, 13- годишни деца употребяват марихуана!

„Всячески се опитвам да помагам на младите, но най-голямата мъка ми е, че все по често срещам, 12,13- годишни момчета и момичета, които употребяват марихуана“. Това сподели пред ИА Региона благоевградският свещеник Андон Шавулев.
Отец Дончо е познат на благоевградската общественост освен с добрите си дела и с пословичната си скромност. Поздравихме го за приза в номинацията на „Достойните българи“. Типично в негов стил ни отговори:
„Оставете това, аз съм един обикновен човек, правя нещо за младите хора, уча ги на нещо. Но знаете ли, много ми е болно и мъчно за младите хора! Все по често срещам 12,13- годишни и момичета и момчета, които вече употребяват марихуана“
В началото му било трудно и не можел да ги разпознава. Поведението им било напълно нормално като на другите деца. После негов познат му обяснил, че по разширените зеници може да ги познава. Отецът си поставил за цел да ги следи и да наблюдава поведението им. Започнал да забелязва някои неща, които не са нормални.
„Много сериозен е проблемът с употребата на марихуана за обществото, младите ги изпускаме… Не е нормално по телевизиите да показват някакви си доценти, които да казват, че марихуаната не е вредна. Може за някои възрастни да не е вредна, но за деца на 12 години е. Все едно да кажем, че алкохолът е полезен за децата“, допълва отец Дончо.
Наскоро срещнал един такъв младеж, който започнал да пуши цигари от марихуана. Попитал го: Умно момче си, защо го правиш? Имаме проблеми в семейството за това, отговори то.Според него такива младежи, винаги знаят какво да отговорят.
„Най-лошото е, че дрогата я взимат от деца, които ги продават по училищата. Вербуват ги и ги правят пласьори, като ги хванат те са деца и толкова, нишката се къса… Попитайте всеки един директор от Благоевград ръце е вдигнал от разпространението на марихуана“, разказва със сълзи на очи благоевградският свещеник.
Той като представител на църквата и като треньор по борба заедно с други институции , с д-р Любенова се опитват да работят в тази насока говорят и дават наставления постоянно на младите хора.
Болно и мъчно му е, че се похабяват младите хора, които са още деца. Проблемът е там, че пробват ли веднъж няма отърваване после, някои се опитват и се отказват, но завинаги си остават половин човек и здравето се уврежда.
Колко и да не ни се иска да си го признаем употребата на наркотици от подрастващите е най-големия бич на обществото. Забързани около ежедневните проблеми, къде от битово, къде от политическо естество, всички ние сякаш пренебрегваме този проблем. Какво ще каже някой има организации, работят по този въпрос, всеки си има глава на раменете и преценява дали да взима или да не взима марихуана. А отговорност за това, че деца пушат трева носим всички ние, колкото и да ни е трудно да си признаем. Човек с голямо сърце, погнал на толкова сирачета, да каже, че му е мъчно и болно за децата и той не вижда начин как да преборим това нещо, то нещата вървят много на зле…

Материалът Отец Андон Шавулев: Най-голямата мъка ми е, че все по често 12, 13- годишни деца употребяват марихуана! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване