05/12/18 11:28
(http://www.clubz.bg/)

Ето защо не пада

Италиански и британски учени разгадаха защо наклонената кула в Пиза е оцеляла от петте силни земетресения в района, откакто е построена, съобщи Прес асосиейшън. Спасява я меката почва под нея.

Явлението е известно като динамично взаимодействие между почва и конструкция. Уникалната комбинация на височина и липса на гъвкавост на кулата и мекотата на почвата в основата са ключови за оцеляването й. Заради тях тя "не резонира с движението на земетресението". Меката почва модифицира значително вибрационните й характеристики. 

Кулата в Пиза е наклонена под пет градуса, заради което върхът й е изместен на пет метра. Това би трябвало да я прави уязвима дори на земетресения със средна сила.

"Самата пръст, която причинява нестабилността и наклона и заради която кулата още малко и ще се срути, помага за нейното оцеляване при тези сеизмични явления" - каза проф. Джордж Милонакис от университета в Бристол. 

Кулата в Пиза е построена през 1372 г. Височината й е 58 м.

Публикувана на 05/12/18 11:28 http://clubz.bg/67752-eto_zashto_ne_pada

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване