05/18/18 07:53
(transmedia.bg)

Безсилният портиер на ЕС

„Като широкоплещест портиер българският премиер Бойко Борисов крачи напред-назад по червения килим и чака. Той чака тези, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона.“

Така германското бизнес издание на „Ханделсблат“ започва своя репортаж от София във връзка със срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

„В навечерието на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани той покани ръководителите на държавите-членки на ЕС, както и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, президента на Съвета на ЕС Доналд Туск и шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини на неофициална вечеря“, продължава германското издание.

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един – и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство“, пише изданието.

Германските журналисти обръщат внимание и на слогана на българското председате;ство на ЕС – „Съединението прави силата“.

„Българите са избрали този лозунг вероятно вдъхновени от кризите от последните години и свързания с тях евроскептицизъм. Може би е вдъхновен и от основната европейска идея за обединяване на целия континент, за да се поддържа мирът и да се оцелее в глобален свят. Или може би това е просто измислено изречение да продадат собствените си интереси“, продължава репортажът.

„През последните години темата за разширяването на ЕС беше изтикана на заден план. Финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Брекзита. Общността си имаше далеч по-важни проблеми . Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България“, пише по-нататък „Ханделсблат“ и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство.

През март Юнкер обеща на Сърбия и Черна гора, която води преговори за присъединяване от няколко години, членство в ЕС за 2025 г. През юни също така бе взето решение да се подготвят преговорите за присъединяване с Македония и Албания.

„По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването – това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг“, отбелязва „Ханделсблат“.

Френският президент Макрон например иска реформа на ЕС  и чак след това ново разширяване. Испания изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер – Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред“, пише в заключение „Ханделсблат“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване