05/18/18 13:27
(transmedia.bg)

Сергей Скрипал е изписан от болницата в Солсбъри

 

От болницата в Солсбъри е изписан Сергей Скрипал, бивш сътрудник на ГРУ, който бе отровен с нервно-паралитичния газ „Новичок“, съобщи BBC, SkyNews и Reuters.

Здравното министерство на Великобритания публикува съобщение за изписването на Скрипал и полицая Ник Бейли. Повече подробности за лечението не се казват. Лекарите обаче отбелязват, че на отровените ще трябва още време за възстановяването им.

Дъщерята на бившия разузнавач бе изписана на 29 март. По-късно директорът на болницата в Солсбъри Кристин Бланшард потвърди изписването.

Шефът на Организацията по забрана на химическото оръжие (ОЗХО Ахмед Узумджю заяви, че Скрипал и дъщеря му са отровени от вещество в течна форма с обем от 50 до 100 грама.

На 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание край ресторант в Солсбъри. Те бяха приети в болница в критично състояние, но по оценка на лекарите състоянието на Юлия е било малко по-добро от това на баща й.

Полицията установи, че най-високата концентрация на веществото е било намерено на бравата на вратата в дома на Скрипал и на пейката, на която са намерени.

Според британското следствие Скрипал е отровен от нервно-паралитично вещество от клас „Новичок“, разработено в СССР. Лондон обвини за отравянето Русия.

Германски журналист изясни, че външното разузнаване на Германия е получило образец от „Новичок“ още през 90-те години. Образецът е предаден от руски учен химик. Германия съобщава за това на своите съюзници, в това число на Великобритания и САЩ. По-късно е създадена група от учени от пет страни за изучаване на веществото.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване