05/20/18 14:18
(http://offnews.bg)

Отровна ли е водата на София?

Отровна ли е водата на София? Този въпрос зададе вчера депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на комисията по енергетика в Народното събрание Таско Ерменков.

Той публикува следното съобщение в официалния си профил:

"Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в София е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.

Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат".

Ерменков призова институциите, които разполагат с информация, или да опровергаят това като фалшива новина, или да предупредят гражданите на София.

В отговор "Софийска вода" публикува съобщение, според което "питейната вода в София е чиста, сигурна и с отлични качества".

"Питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките ѝ физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг", уверяват от дружеството.

Те припомнят, че контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно-изследователския комплекс на „Софийска вода“ по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

Преди два месеца комплексът обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др., пишат от "Софийска вода".

Питейната вода в столицата е с ниско съдържание на разтворени соли в нея и това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма, уверяват те и прилагат таблица с данните за живак, уран и олово във водата, получени при измерванията на водата на 19 май. Вижте ги ТУК.

Темата коментира и зам.-председателят на енергийната комисия в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.

"Водата в София не е опасна и е качествена, и годна за пиене" се казва в изявлението му, направено след разговор със зам.-изпълнителния директор на "Софийска вода" Васил Тренев. Последният категорично е отрекъл слуховете за замърсяване на питейната вода в столицата.

Славчев е категоричен, че е недопустимо и неморално да се използва питейната вода в столицата за политически цели, защото водата е част от националната ни сигурност. "Спекулациите и заигравките с водата са опасни", предупреждава общинският съветник.

Вододайните зони се охраняват от охранителна фирма и от полицията. Детайлите по охраната им да се разгледа на сесия на СОС, препоръчва инж. Славчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване